04 September 2015

Sawadeeekap...Hiloday Krabi - Part 7

Assalamualakikum...

Sorry yer lambat nau aku nak sambung story seterusnya...internet kat umah slow tahap kura-kura...punyala loading berjam-jam sampai aku tertidor..sket-sket habis limit.menipu je kerja..siap la..habis tahun ni habisla riwayat kamu yer...

Dah..habis aku membebel...jom aku sambung lagi kisah hari ketiga di Krabi..tadi dah ada yang request suruh aku cepat-cepat sambung...acaner tu? hehehe...

Ok, hari ke tiga aku tak amik pakej ke pulau..takde ke Phi Phi Island untuk trip kali ini..cuaca tidak begitu mengizinkan..sedih...tapi takpe...lain kali insyaAllah kalau panjang umur aku akan sampai lagi...


Hari ketiga aku booking pakej Elephant Trekking...


Actually pakej ni ada macam-macam aktiviti yang boleh di pilih..ada half day dan ada full day..

Disebabkan bercuti bawak anak yang masih kecil, aku taknak aktiviti lasak yang terlalu padat sangat..kalau boleh petang nak rilek-rilek buat aktiviti santai je...

So dalam banyak-banyak pilihan, aku amik pakej A sahaja...elephant trekking dan tengok baby elephant show..itu sahaja..harga seorang dewasa aku dapat 500baht (RM50)..Khasif cam biasa FOC..untung jugak bawak anak kecik ni semua free..hehehe...so total elephant trekking untuk 2 orang 1000 baht (RM100)..

Aku tau banyak tempat best yang boleh pergi..contoh nya macam Emerald Pool dan Tiger Cave Temple..tapi takpela dulu...next time tunggu anak besar sket..baru best nak joint aktiviti lasak...lagi pun musim hujan rasanya emerald pool tak berapa color emerald sangat kut...tunggu lepas ni datang musim panas plak...


Sebelum agen datang pickup kat hotel, aku sempat gi breakfast dulu..makan kat kedai sebelah hotel je...tak boleh jauh-jauh sebab agen nak datang pickup pukul 9 pagi...

Sampai kedai belek-belek menu...


Aku order nasi goreng telur..husband order nasi goreng biasa..

Bayangkan pukul 8.50 baru makanan sampai...lagi 10 minit aku dah kena ada kat lobby hotel...makanya jadi la keretapi ekpress...


Nampak? hahaha...sampai macam tu sekali husband aku makan punya la laju..bukan sebab lapar tapi sebab nak kejar masa...aku pun kalau korang tengok aku makan dah macam pelahap sangat..nasib baik husband tak snap gambar aku masa makan...ngeh ngeh ngeh...

Dah habis makan, bayar cepat-cepat..total breakfast sekali dengan air ialah 260 baht (RM26)..murah yang amat kalau nak compare dengan breakfast hari pertama...

Jalan laju-laju balik hotel...nasib baik la agen tak datang lagi...

Sementara menunggu kat lobby hotel, sempat la sembang dengan pasangan pengantin baru dari Malaysia..pun tengah menunggu agen datang pickup jugak..diaorang dah pergi elephant trekking semalam..hari ni nak gi tour 4 Island plak..terbalik dengan program aku....

Baik jugak pasangan ni..diaorang baru je lepas majlis reception kat rumah perempuan terus fly datang Krabi untuk honeymoon..wah wah wah..syok sangat-sangat...

Aku dulu masa kawin, tunggu habis majlis kat rumah husband dulu baru berhoneymoon...itupun pergi Langkawi je...cuti cuti Malaysia...

Tak lama dalam pukul 9.15 pagi agen datang pickup..kali ni naik van je...takde lagi naik lori trak macam semalam...hehehe...

Perjalanan ke tempat gajah agak jauh jugak la..masuk ke kawasan kampung orang...masuk ke dalam hutan sket..yelah..kata pun nak jumpa gajah kan...


Dah sampai tempat elephant trekking...encik-encik gajah baru nak standby...takpe take your time...


Sementara tu para pengunjung yang mana nak beli baju hujan, nak beli pisang untuk bagi gajah makan dan nak bayar photo masa atas gajah nanti boleh lah ke kaunter akak baju biru tu...

Disebabkan cuaca dah start hujan renyai-renyai, lagi sekali husband terpaksa beli baju hujan..beli 2 helai untuk aku dan dia..baju hujan yang semalam  punya dah lunyai kat hotel..cuma yang Khasif je elok lagi..
 

Terkedek-kedek si kecik ni dengan baju hujan dia duk mengikut babah..

Oh yer, ni aku senaraikan harga bayaran...tak wajib...optional..kalau nak, boleh bayar..kalau taknak, tak payah bayar..

Photo-150 baht (RM15)
Pisang- 50 baht (RM 5)
Baju hujan - 100 baht-2 pc (RM10)


Seekor encik gajah sudah menanti...


Kawan-kawan dia yang lain masih dalam mood nak panaskan badan dulu....tapi nampak macam dah nak gerak...


Kat atas pondok sana platform tempat nak naik atas gajah...

Diaorang kat atas tu group pertama yang sampai dulu..so bagi group diaorang naik gajah dulu...aku group kedua kena tunggu dulu sekejap..ikut giliran la yer...


Kelihatan encik-encik gajah sudah mula beratur untuk mengambil penumpang...


Sementara menunggu giliran, kita selfie bertiga dulu bersama gajah kat belakang sana...

Hari ketiga kami bertiga pakai t-shirt Krabi baru..hehehe...tapi warna lain-lain...aku punya merah, husband hitam dan Khasif warna pink..


Mood mesti la happy...first time ni aku nak naik gajah...wink wink wink...


Tak tau la basikal pink siapa ni...jumpa kat dia memang tak lepas la..


Naik pandai tapi kayuh tak pandai..kesian..nanti babah belikan basikal satu yer..


Finally, setelah setengah jam lebih menunggu, kami pun di panggil naik ke atas pondok tadi..kena bukak kasut dan selipar baru boleh naik atas gajah...

Tuan gajah duduk depan kat kepala..kami duduk atas kerusi...

Husband aku cakap muka dia macam pelakon cerita Ong Bak..ada la iras-iras..


Sebelum bergerak, tuan gajah tutup dulu palang kat depan kerusi..kang tak pasal-pasal jatuh..

Mula-mula bergerak tu aku rasa kecut perut giler...huhuhu....dahlah tinggi...bila gajah berjalan, badan pun tersedu-sedu ikut rentak dia.. 


Kata pun nama junggle trekking kan...ha amik ko...masuk dalam kebun getah siapa la aku pun tak tau...

Masa ni hujan turun lebat...tanah kat bawah tu berlopak-lopak dengan air..nampak licin sangat...seriau aku masa gajah ni panjat slow-slow nak naik curam..aku takut kaki dia tergelincir je..maka jawabnya dengan aku-aku sekali jatuh kena hempap...


Nampak senyum kan..tapi dalam hati Tuhan je tau aku dalam ketakutan..huhuhu...

Hujan tengah lebat..tutup kepala dah jatuh pun aku biar je..basah pun basah la..yang penting aku nak pegang palang tu kuat-kuat..


Sorry yer gambar tak clear sebab kamera bergerak-gerak...ni pun guna kamera Khasif..kamera satu lagi tu tak waterproof so simpan dalam beg je la...


Geng gajah kat belakang...rombongan nak meredah hutan belantara..


Agak-agak jauh sket geng dia tertinggal, pandai plak dia berhenti tunggu...

Tapi ikut arahan tuan dia la..kalau nak suruh gerak, tuan dia bunyi lain..kalau nak suruh stop, bunyi lain..


Setelah 20 minit perjalanan yang mencabar, keluar la kami dari kebun getah...hujan masih lagi mencurah-curah...


Kami yang sudah kebasahan...


Lepas tu gajah masuk sungai plak...tebing nak turun ke dalam sungai tu agak tinggi..hohoho..masa nak turun tu aku rasa cam nak terjunam jatuh ke depan je ...perasaan je la..orang lain rilek je...maybe sebab tangan sebelah lagi pegang Khasif..so rasa tak berapa nak stabil...


Dudukl a kami temankan gajah berendam dalam sungai kejap...tak buat apa-apa pun...


Selfie lagi sekali...


Haa..buat apa tu encik gajah...angkat ekor tinggi tu...
jangan melepas kat sini yer...


Kalau nak mintak tolong tuan gajah snap kan gambar boleh tapi kena bagi tips...tapi sekarang ni tak macam dulu..senang sebab masing-masing dah ada gopro, dah boleh selfie sendiri....

5 minit la kut gajah berendam, tuan gajah bagi arahan naik ke atas...cabaran jugak ni gajah nak panjat tebing yang licin..sila pegang kuat-kuat yer...

Lepas dah keluar dari sungai, gajah hantar balik ke pondok tadi..sebelum turun husband sempat hulur tips sket untuk tuan gajah..tak taula kenapa..tapi timbul rasa kesian..


Bagi gajah makan pisang plak...punya la aku bersemangat..tapi tidak mendapat sambutan dari orang lain..

Lepas tu yang mana bayar untuk photo tadi, boleh la amik photo kat kaunter..dia dah susun elok-elok senang cusomer nak cari photo masing-masing...

Dah habis elephant trekking..


Tengok baby elephant show plak..nak kata baby sangat pun tak..remaja la kut..hehehehe..

Masa booking tu aku ingat baby yang kecik cute tu..kalau yang tu mesti Khasif suka kan..^_^


Ok, dia dah start dah....duduk sambil angkat kaki...


Oh yeiii...berdiri sambil angkat kaki plak....yeii..pandai nya kamu....tepuk tangan..clap..clap..clap..^_^


Bagi pakai topi...


Excited Khasif masa gajah datang dekat..


Tapi bila gajah nak bagi pakai topi, takut plak...


Khasif taknak, babah pun ok...


Lepas tu dia main gelung dan sepak bola sekali...


Pusing-pusing gelung kat belalai dia...haii...dah boleh jadi ahli gymnastik ni....


Berjoget pun boleh..dia lenggang-lenggang pungung sambil main gelung...


Angkat dua kaki...hati-hati jatuh nanti...


Ok..dah habis show...baby gajah ni pun jalan la start dari hujung pondok sana mintak tips...yela...aku penat-penat joget, tiup serunai, buat gymnastik...takkan tepuk tangan je...bagi la tips sket nak buat minum kopi...

Tapi hampeh betul budak-budak laki kat bawah pondok sana..sorang pun tak bagi...

Datang kat aku, husband bagi la tips sket kat gajah ni..kena la buat baik nanti gajah akan ingat pada kami...hehehe...


Dan sebagai imbuhannya...baby gajah ni sudi bergambar dengan kami...

Geng budak-budak laki bawah pondok tadi terus bangun nak bergambar dengan gajah jugak...tapi gajah tu buat bodoh blah je dari situ...taknak layan..kah kah kah...

Tu la tadi kedekut taknak bagi tips...hehehe...jangan mare...
 
Ok, ni nak share sket...aku pernah baca satu artikel...gajah ni dia akan ingat semua peristiwa yang berlaku sampai bila-bila selagi hayat dia hidup...sebab gajah ada 8 kali ganda ingatan dari manusia..so dia takkan lupa...

Maka sebab itu bila seseorang tu buat baik kat gajah, gajah tu akan ingat sampai bila-bila...2 tahun terpisah pun kalau dia jumpa balik orang yang buat baik tu, dia akan ingat..

Begitu jugak kalau seseorang yang buat jahat kat dia..dia akan ingat sampai bila-bila kejahatan orang tu...so jangan buat jahat kat gajah yer..kalau jumpa gajah, sila belai-belai badan gajah gitu.. 


Kat hujung sana aku nampak seekor gajah kat bawah bangsal..pakcik pakai kain merah kat kepala tu macam tok dukun tengah baca mantera ke apa aku tak tau la...tapi sambil-sambil tu dia nyalakan unggun api kat tepi gajah..maybe nak panaskan badan gajah...yela...hujan je sepanjang hari...mesti la gajah pun sejuk...


Sambil-sambil menunggu arahan seterusnya..aku sempat la tengok sekeliling kawasan...ini adalah rumah pekerja yang bawak gajah tadi...

Rumah cuma dibuat menggunakan atap dan dinding nipah..


Sedih..hiba..tersentuh hati aku...
Tengokla...pakcik tu pun menangis tengok keadaan tempat tinggal mereka..

 Diaorang bukan tinggal dengan geng-geng bujang je..tapi ada yang tinggal dengan anak bini..anak-anak mereka yang dah besar sket pun kerja tunggang gajah..kalau anak-anak kita mesti tengah sibuk belajar kat sekolah...apakan daya..mereka tak mampu..T_T

Pengajaran untuk kita semua..sentiasa la bersyukur dengan rezeki yang Allah bagi...jangan mengeluh selalu tak cukup duit, tak cukup gaji..sedangkan kita masih boleh berteduh kat rumah yang selesa..kita boleh beli baju baru, beli stock makanan penuh trolley..

Ramai lagi kat luar sana, yang hidup kais pagi makan pagi, kais petang makan petang...berteduh cuma di pondok buruk...baju tak bertukar ganti...ish...tiba-tiba plak mata masa habuk....T_T

Lepas tu aku kena naik van untuk dihantar balik ke hotel...habis sudah aktiviti kat sini..ada jugak group yang datang sekali dengan aku pagi tadi kena stay dulu..sebab diaorang ada satu lagi aktiviti selepas itu...

Bersambung....

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...