01 July 2014

Bulan Puasa Kena Sabar...

Assalamualaikum wbt....

Hari ni masuk 3 Ramadhan..alhamdulillah dapat berpuasa tanpa halangan...

Semalam masa kat ofis husband wasap takyah masak la yang....berbuka kat luar atau beli kat bazar je...tau dah kenapa...sebab semalam hari last husband dapat berbuka puasa kat rumah sebelum gi kerja..so dia nak berbuka special la sket..kesian...2 hari je dapat berbuka kat umah dengan family...

Bila husband dah cakap tak perlu masak, kita pun apa lagi kan...ibarat orang tengah mengantuk di sorong bantal la jadinya....hehehe...

Tapi bila tanya nak berbuka kat mana....dia plak cakap tak tau...punyalah banyak restoran, husband cakap takde idea kedai mana...dia plak tanya pendapat saya...saya lagi la tak tau...saya ni cerewet sket..kat situ tak sedap..kat sini tak best..hehehe...lagi satu kalau boleh nak elak buffet-buffet ni sebab dah tau dah  setakat mana sangat perut boleh makan...kuantiti yang dimakan tak padan dengan harga yang dibayar....so takyah lah kita membazir berbuka buffet...lain kali jer....

Kamu tanya saya...saya tanya kamu..SABAR JE LA.

Last-last husband reply GI BAZAR JE LA..ok. dah takyah panjang-panjang nanti jadi gaduh..hehe...SABAR-SABAR...

Bulan puasa boleh balik awal 1 jam..so 4.30 petang dah boleh keluar ofis..husband datang amik kat ofis lepas tu singgah masjid dulu solat asar..lepas solat baru gi bazar ramadhan...

OTW tu mak (MIL) call husband bagitau malam ni Ayah Ngah (bapa saudara husband) nak datang rumah sebab anak dia masuk hospital sungai buloh...Ayah Ngah sampai dari terengganu so nak menumpang tidor kat rumah...nasib baik ayam dah ada kat dalam peti...boleh masak untuk sahur nanti...

 "Abang..nak masak lauk apa ek sahur nanti..? sup ayam boleh?"
"Sup?...macam tak kenyang je..."

Sejak bila dah pandai demand ni...

Maik ai pukul 5 petang macam pukul 1 tengahari...PANAS TERIK..hai lah..nasib tak bawak Khasif...cuaca panas terik macam tu boleh demam si kecik tu...pusing sekali je tengok lauk...memandangkan cuaca terlalu panas, belasah je la beli kat gerai mana pun...janji dapat lauk untuk berbuka..

Beli daging goreng kunyit dan sambal petai ikan bilis kat gerai akak kelantan...saya cakap nak daging RM3, sambal ikan bilis RM2..boleh plak akak tu cakap KENA BELI RM3 KE ATAS JE...hai kak nak jual juadah berbuka pun ada syarat jugak ke..macam-macam la akak ni.....SABAR-SABAR....

Lepas dah habis misi kat bazar, terus balik umah nak amik Khasif plak..

Dialog dalam kereta plak....

"Abang...antara masakan sayang, ayam masak merah dengan ayam sambal kicap mana satu abang suka?"
"Ayam masak merah"

Tak fikir terus dia jawab...amboi...tak sedap ke ayam sambal kicap sayang..selama ni jilat kuah sampai licin pinggan...huhu...:(

Lebih kurang pukul 10 malam husband keluar gi Airport Subang jemput Ayah Ngah..tapi diaorang gi hospital dulu..lewat diaorang sampai rumah lebih kurang pukul 1 pagi ..saya dah tak larat nak bangun...sebelum tu dah mesej awal-awal kat husband bagitau towel dan kalin pelikat saya letak kat atas katil tetamu..

Pukul 3.50 pagi bangun nak masak lauk sahur untuk tetamu plak...awal tak akak bangun? hahaha....punyala risau takut tak sempat masak nanti kan habis waktu sahur plak..malu la kat tetamu...kalau takde tetamu senang..saya memang tak sahur..sekadar bangun minum air kalau rajin..husband plak jenis makan je apa ada..malam pertama sahur dia bangun masak sendiri...tong tang tong tang 15 minit dah siap dia goreng nasi...(^_^)

Ohhh tak habis lagi citer sahur pagi tadi...keluarkan ayam yang dah diperap dengan kunyit dari peti ais...goreng...sambil goreng ayam..nak masak sambal plak...letak kuali satu lagi kat dapur sebelah...baru isi nak isi minyak, api kat dapur padam...

Sudah...takkan gas nak habis time macam ni...goncang-goncang tong gas..try bukak tapi api tak nyala lansung...memang sah GAS HABIS!!

PADAN MUKA....-___-

Ayam yang tengah goreng tadi pun tak masak lagi...tengok jam dah pukul 4.20 pagi..mana ada orang jual tong gas waktu macam ni...

Naik atas, kejut husband cakap gas habis...husband tengah mamai..tau dia ngantuk sangat-sangat...boleh plak dia tanya takde lauk lansung ke???

Ada yang nak kena marah ni...mana ada lauk cik abang ooi...berbuka pun kita beli lauk kat bazar...lauk mentah ada la...SABAR-SABAR...

Terus bagi arahan kat husband gi beli lauk kat kedai mamak...nasib baik mamak dekat je dengan rumah..mamak kan sentiasa jadi penyelamat di saat emergency..dulu masa nak bersalin pun makan emergency kat kedai mamak jugak..hehehe....

Husband bungkus ayam kicap, kari daging dan sayur kubis..ada papadom jugak..ada jugak rezeki untuk tetamu kan...kalau tak makan la nasi berulam tembikai...hehehe....

Kesimpulannya....pastikan rumah korang ada satu tong gas spare..dah habis gas terus boleh tukar...lagi-lagi  bulan puasa ni waktu makan limited...haru biru dibuatnya tengah masak untuk sahur tiba-tiba gas habis...

Nak lagi senang, beli dapur elektrik...(^_^)

Petang ni balik kerja kena masak setangkas yang boleh..nak tapau untuk husband sebelum dia fly malam ni...flight pukul 8 malam tapi pukul 6 petang dia dah kena gerak ke airport...so my husband tak sempat berbuka kat umah....kesiannyer dia....

Ok la..cukuplah merapu untuk hari ni..dah nak start kerja..nanti sambung hot story....(^_^)


2 comments:

  1. Has kat rumah akk ada satu multicooker elektrik jadi kalau gas abis tiba2 akk memang terus pakai periuk tu leh grg,kukus,rebus dan masak nasi yg terbaru akk tgk ada yg boleh gril/bakar..x mahal dlm 100 jer..

    ReplyDelete
  2. Oo ye ke kak..macam menarik je..nanti kena cari satu ni.

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...