30 September 2009

ABANG DATANG....WELCOME MY HUBBY!!.:)

Yei...setelah lama tak bersua..akhirnya saya dapat jumpa hubby semalam...hubby datang jenguk saya kat sini...hehehe...:P

Actually semalam by ada training sehari kt WTF KL..so, dia datang sini ada dua sebablah..satu sebab datang training dan satu lagi sebab nak jumpa saya..:)..mana boleh tak jumpa...lepas hbs training pukul 4 by terus datang Puchong kat tempat saya keje..ofis by jugak sebenarnya..hehehe...sedang elok saya kuar ofis pukul 5, by sampai..tersenyum bila saling berpandangan...Tuhan saja yang Maha Mengetahui perasaan rindu ini...by..I MISS UUU....;)

Kami terus menuju ke IOI mall...kami beli tiket wayang..aahhh...paling tak suka jadual wayang kat IOI mall ni..time dia tak kena lah...pukul 4 lebih, pukul 7 lebih..pukul 4 lebih tu saya tak habis keje lagi..masa tu dah pukul 5 lebih..pukul 7 lebih tu kan time maghrib...isk..nasib baik maghrib awal..so, lepas semayang, terus masuk tengok wayang...nak tau citer apa saya pilih?hahahaha....disebabkan takde citer yang menarik, saya belilah citer FINAL DESTINATION..

Hubby tak btau pun kat saya awal2 citer ni camne..kebetulan masa saya beli tiket tu, by masuk toilet..by cakap pilihla je citer yang saya suka..dia tak kisah..saya pun beli tiket citer ni..saya ingat citer triller cam biasa2 je..sebab saya memang tak pernah tengok citer ni yang sequel sebelum2 ni...sekali...amik..5 minit citer start, saya dah tak boleh duduk diam...NGERI, GANAS, DASYAT YANG AMAT..dari awal citer sampai habis citer saya tutup mata, pusing kanan, pusing kiri...tak sanggup nak tengok kejadian yang sangat2 tragis dalam citer tu...kepada sape2 yang lemah semangat saya nasihatkan janganlah tengok..citer ni tak sesuai kepada golongan2 macam saya ni...badan hancur, kepala hancur, perut terburai..oh tidak..cukuplah sekali je saya tengok citer yang amat dasyat ni...:(...:/


Lepas tengok wayang, hubby ajak makan nasi kandar kat restoran Nasi Kandar sebelah jusco...habis makan, terpaksalah berpisah..huhuhu...sebab masa tu dah pukul 9 lebih..kl lambat2 takut dah takde public transport nak balik...lagipun saya keje esoknya(hari ni)...kami pun berpisah buat sementara waktu..saya gerak balik umah...by pun gerak ke tempat penginapan dia kat KL..esok jumpa lagi...;)

Dan hari ni..by datang ofis...then kami kuar lunch sama2...oh yer..by ada jumpa dengan Office manager nak bincang pasal duty dia bulan 12 nanti...by nak mintak off bulan 12 tu..sebab apa? sebab NAK KAWINLAH...;D...hehehe...tapi tak tau lagi camne...harap2 jadual by pergi offshore tak bertembung dengan majlis kami bulan 12 nanti..kl tak, tak taulah camne nak cakap..honeymoon pun bulan 12 jugak tu..huhuhu...bolehlah..bolehlah...bolehlah.........

Lepas saya habis keje petang ni, nak jumpa lagi..lepas ni ingat nak gi tengok wayang jugak...tapi nak tengok citer apa ek...cam takde citer best je...tengoklah dulu...waa..lambatnya hari jumaat ni...saya nak gi masjid jamek...nak jalan2 tengok barang kawin kut ada yang berkenan dihati...

Tak tau dah nak tulis apa...cukuplah kut untuk hari ni...hehehe....bye..........

29 September 2009

HINAKAH SEORANG AYAH TUA....?

INI KISAH BENAR SAYA DAN AYAH SAYA..TIADA KAITAN DENGAN KISAH ORANG LAIN.BUKAN REKAAN, BUKAN COPY AND PASTE TAPI HASIL LUAHAN HATI SAYA SENDIRI-HASNIZA SAID-

Hari ni saya tak boleh fokus buat kerja....
Saya teringat ayah kat kampung...
Yang membesarkan saya selama lebih 20 tahun seorang diri selepas emak pergi..
Saya ingat lagi kakak saya bercerita....
Sebelum emak pergi, arwah tinggalkan amanah untuk ayah
Kata arwah emak...jagalah saya sebaik mungkin...
Utamakan saya dalam apa juga hal yang ayah lakukan...
Saya masih kecil masa emak meninggal dunia..
Umur saya baru 4 tahun...
Saya tak mengeti apa-apa...
Saya takde kenangan bersama emak...
Yang saya cuma ingat..
Saya membesar bersama ayah...

Saya menangis setiap kali teringat segala pengorbanan ayah untuk saya...
Setiap pagi...ayah akan bawak saya sarapan dikedai...
Saya masih ingat...setiap kali ke kedai, ayah akan galas saya...
Saya akan duduk atas belakang ayah sambil tangan pegang tengkuk ayah...
Ayah berjalan dari rumah ke kedai...
Waktu tu saya masih kecil...dan saya masih ingat lagi setiap memori tu sampai sekarang..
Di kedai, ayah selalu akan mintak teh panas...
Maklumlah orang kampung...
Ayah sebut teh bukan tea macam orang bandar...
Sebelum ayah minum..ayah akan tuang air teh tu untuk saya ke dalam piring...
Saya akan hirup air tu sikit demi sikit..
Bila air saya dah habis..ayah akan tambah lagi ke dalam piring saya...
Bila dah habis sarapan..
Ayah akan galas saya lagi balik ke rumah..
Begitulah rutin kami setiap hari...
Masa tu saya memang anak yang manja dengan ayah..

Bila saya dah masuk sekolah tadika..
Masa tu umur saya 6 tahun..
Ayah hantar saya dengan basikal tuanya...
Sebelum sampai sekolah..kami singgah dulu kat kedai..
Macam biasa ayah akan mintak air teh panas..
Kami kongsi minum air tu..
Orang kat kedai tau saya sangat manja dengan ayah..

Balik sekolah, saya tengok ayah dah tunggu saya..:)
Untuk bawak saya balik rumah...
Tak pernah sekalipun..
Bila saya habis sekolah ayah tak tunggu saya..
Ayah akan duduk tunggu saya sebelum saya keluar..
Sayangnya ayah pada saya...

Bila saya dah masuk darjah satu...
Ayah masih hantar dan ambil saya ke sekolah...
Rumah saya agak jauh dari sekolah..
Lebih kurang 2 km...
Dan pada masa tu, takde seorang pun orang kampung saya
Hantar anak kat sekolah tu...
Cuma keluarga saya je...
Orang lain hantar pergi sekolah yang lebih dekat..
Dan sebab tu saya takde kawan yang tinggal satu kampung...
Kawan saya cuma ayah...

Masuk darjah tiga..
Ayah belikan saya basikal..
Gembira sangat masa tu..:)
Selalunya petang2 kl saya nak naik basikal..
Saya naik basikal tua ayah..
Bayangkan basikal besar tu saya tunggang keliling kampung tiap2 petang...
dan akibatnya..kaki saya berjahit sampai sekarang tinggalkan parut besar...

Bila dah ada basikal sendiri...
Ayah dah tak hantar dan ambil saya kat sekolah lagi..
Mula2 tu ayah akan ikut belakang jugak..
Masuk minggu kedua saya dah boleh pergi sorang diri....
Bila balik sekolah, sampai rumah tengok ayah takde..
Saya tau ayah kat mana..
Kl ayah takde maknanya..
Ayah kat bukit durian..
Kalau saya tak sabar nak tunggu ayah balik..
Saya pergi sorang2 bukit durian cari ayah..
Pernah jugak ayah marah...
Sebab saya datang sorang2 masuk hutan cari dia..
Saya tau ayah marah sebab ayah sayangkan saya..
Dia risaukan keselamatan saya..
Tapi itulah kali pertama dan terakhir ayah marah saya..
Sumpah..ayah tak pernah marah saya...
Apatah lagi tinggikn suara pada saya..
Ayah terlalu baik pada saya...
Dan juga pada anak2 yang lain...

Saya ingat lagi...
Pagi sebelum pergi sekolah..
Lepas saya mandi, pakai baju sekolah...
Saya bagitau ayah..
Beg sekolah dah "carik"..maksudnya koyak..
Saya nak beg baru boleh tak..
Ayah tengok beg saya..
Ayah cakap..
Beg ni boleh guna lagi..
Ayah jahitkan yer..
Koyak sikit jer..
Saya tak merungut..
Pada saya apa yang ayah cakap sume betul..
Saya duduk depan ayah..
Sambil tunggu sampai ayah habis jahit beg..
Sebak dada setiap kali saya teringat kenangan dulu...

Bila saya masuk sekolah menengah..
Itulah pertama kali saya berpisah jauh dengan ayah..
Saya tinggal di asrama di daerah lain..
Jauh dari rumah..
Bermula dari waktu tu..
Saya dah tak rapat dengan ayah macam dulu..
Tapi tak bermakna saya tak sayang ayah..
Cuma saya dah makin membesar...
Dah ada perasaan malu untuk bermanja seperti waktu kecil dulu..

Habis sekolah menengah..
Saya sambung belajar ke universiti..
Ayah makin hari makin tua..
Dan sekarang..
Saya dah ada kerja sendiri..
Setiap bulan saya akan balik kampung..
Jenguk ayah..
Tapi saya sedih..
Saya jarang dapat luangkan masa untuk ayah...
Ayah makin lama makin jadi pendiam...
Saya tau ayah sunyi...
Tapi saya tak pernah anggap ayah saya menyusahkan..
Sebab terlalu banyak pengorbanan dia untuk saya selama ni..
Terlalu besar...
Dialah ibu, dialah ayah saya..

Namun...
semalam hati saya tersentak...
Bila seorang pakcik tua..
Yang mungkin sebaya dengan ayah saya..
Dimarahi anak perempuannya...
didepan mata saya...
Saya sebak..
kenapa layan ayah dia sendiri macam tu..
Adakah sebab ayah tu dah tua..
Dah takde kudrat, dah uzur..
Hinakah seorang ayah yang tua..
Adakah dia rasa ayah tua tu dah menyusahkan dia....?

Anak perempuan pakcik tua tu balik rumah lambat...
Saya kesian tengok pakcik tua tu..
Saya panggil dia atuk..
Saya tau dia lapar..
Muka dia tak bermaya..
Dia tak mampu nak duduk kat sofa sebab dah lapar..
Dia baring tunggu anak dia..
Saya tanya pakcik tua tu..
Atuk nak makan apa2 tak?
Nak minum tea panas?
Saya buatkan yer..
Saya masuk dapur nak masak air..
Tapi saya dengar..
Pak cik tua tu cakap..
Takpe2 nak...
Dia nak tunggu jugak anak dia balik..
Saya tengok jam..
dah dekat pukul 9 malam..
Dah lambat..
Saya kesian sangat kat pakcik tua tu..
Saya cakap, tak tau anak atuk balik pukul berapa..
Atuk makan dulu yer apa yang ada..
Saya buatkan air yer..
Dia cakap taknak jugak..
Saya pun tak mampu nak buat apa lagi..
Saya cakap, kl atuk nak apa2 panggil je saya..
Dia cakap..InsyaAllah nak..

10 minit lepas tu..
anak perempuan dia balik..
masa tu Pak cik tua tu dah masuk bilik...
saya btau perempuan tu ..
Pakcik tu tunggu dia..
Saya nak bagi makanan tapi atuk taknak.
Dia macam terkejut..

Lepas tu pakcik tua dari kuar bilik..
Mungkin lepas dengar anak dia balik..
Dia sangka dah boleh makan..
Saya dengar perempuan tu masak kat dapur..
Bila dah siap, dia panggil pak cik tua tu makan..
Tapi tiba2 saya dengar..
dia marah atuk..
lain kali tak payah tunggu dia balik..!!
makan je lauk apa yang ada ni..
kan dah sedia sume kat dapur..
Dalam hati saya..
Bukan ke itu lauk yang semalam..?
Takkan nak bagi makan lauk tu untuk ayah sendiri..?
tapi saya senyap je...
Saya dengar lagi..
Jangan pandai2 buka tabung makanan yang tak terbukak lagi!!
Makan je yang dalam tabung dah dibuka!!!
Ya Allah..
kenapa?
dengan ayah sendiri pun nak berkira ke...

Saya sedih tengok keadaan pak cik tua tu..
Pegang sudu terketar2..
Sambil makan pakcik tua tu cuma senyap..
Sesekali dia akan cakap..yelah..
itu je yang mampu dia cakap masa anak dia marah..
Lepas makan saya tengok pak cik tua masuk bilik..
Baring kat atas katil...
Badan pak cik tu kurus sangat..
Saya tau pak cik tu sedih..
Akhirnya pak cik tu tertido dalam keadaan sedih..
Sambil tangannya pegang tasbih..
Kasihannya atuk...

Saya terus teringat ayah kat kampung..
Begini ke ayah kat rumah tiap2 hari..
sedih, sunyi tanpa teman berbicara..
Saya cuma berdoa..
Agar ayah saya sentiasa sihat..
dan juga agar kakak saya mampu jaga ayah sebaik mungkin..
Selagi hayat ayah ada..
Gembirakanlah hati ayah..
Sebelum dia tinggalkan kita buat selama-lamanya...
Saya takkan buat ayah sedih lagi...:(
Jangan buat ayah menangis..
Dia bukan beban saya..
Dia anugerah yang Tuhan bagi pada saya..
DIA SEORANG AYAH YANG TERLALU BAIK....

28 September 2009

PERSIAPAN MAJLIS PERKAHWINAN- PART 3

Bosannya cuti weekend minggu lepas..2 hari kat umah tak tau nak buat apa...
Cuma terperap dalam bilik, kemas2 bilik saya yang kecik comel lote tu..hehehe...

Nak buat benda lain,contohnya nak masak kat dapur ke, saya tak selesa..ada parasit kat umah tu..isk..saya tak suka tengok 2 ekor parasit tu...menyemak mata..malasla nak citer pasal parasit bodoh tu..takde faedah pun...maaf kl bahasa tu terlalu kasar tapi kl sape2 yang kenal 2 ekor parasit ni memang akan setuju dengan saya...:)

Nasib baik saya ada kawan yang baik kat umah tu,Iranian..baik sangat dengan saya..selalu panggil masuk bilik dia ajak sembang2....tak sangka jugak sebab dia sudi kawan dengan saya yang agak pendiam ni...hehehe....;P

Ok lah, hari ni saya nak sambung lagi citer pasal persiapan majlis kawin saya..kita masuk ke bahagian ke-3 plak...(saya teringat, minggu lepas by baca blog saya..dia tanya...banyaknya masa sayang tulis panjang2..)..hehehe...by jangan tak tau keje sayang ni...time banyak keje, tak cukup tangan tak cukup kaki..tapi kl takde keje...memang takde keje lansung...=)
10. DOOR GIFT

-paper beg saya dah beli kat kedai smua house bulan lepas..kat umah saya pun dah ada lbh krg 100 keping baki kakak kawin hari tu..so, dah setel untuk bahagian paper beg..saya dah tak payah pening kepala lagi fikir..saya memang taknak beli paper beg untuk VIP sebab saya taknak orang nampak saya membeza2kan tetamu yang datang...kl untuk kawan2 rapat yang datang saya akan bagi beg yang sama tapi isi je lain sket..sekurang2nya takde yang berkecik hati lagi...

-saya dah fobia sgt2..saya ingat lagi masa kakak kawin awal bulan lepas...adala orang tu(dia sorang je) sampai yang menangis2, kecik hati ..sebabnya kakak saya bagi kawan2 rapat gift special sket...dia tak dapat...
-Alah, bukan beza apa pun sangat..cuma yang VIP gift tu kakak tambah satu barang je kat dalam compare dengan yang lain..orang tak tau pun kl dia tak kecoh2..saya pun tak faham sampai benda tu pun nak jadikan isu..terlalu kecik..ingatkan masa majlis macam ni nak mengeratkan lagi silaturrahim antara keluarga..tapi lain jadinya..jadi saya dah buat keputusan, paper beg sume sama besar, sama warna, sama patern...malas nak tengok orang kecik hatilah, nangis2lah sebab benda kecik tu...malu orang luar tau..betul tak... :(

- gift VIP macam ni untuk sedara2 terdekat dan kawan2 rapat yang datang...kalau saya beli benda yang kecik macam ni dan letak dalam paper beg tu, orang takkan nampak beza dengan isi yang lain kan...saya akan letak kat bawah sekali, sorok2...so, takdelah yang nampak, yang kecik hatilah..yang nangis2lah..bukan taknak beli untuk semua tapi takkan saya nak bagi kat semua orang...no bajetlah..lagipun nama pun kawan2 rapat dengan family terdekat, mestila hadiah dia special sket..takkan nak sama dengan orang lain..adatla tu pergi mana2 pun...huh..saja orang tu nak emosional lebih..:D
-hmm..tapi masalah kat sini saya tak beli apa2 lagi untuk VIP gift..hehehe...tak tau nak beli apa..lagi satu,saya tak tau nak beli berapa banyak..kawan2 saya tak tau ramai mana yang datang..masing2 tinggal jauh, bukan satu negeri..itu masalahnya...takpelah..saya ingat saya nak beli dalam 200 je kut..campur dengan family terdekat..beli banyak2 nanti kang ramai kawan yang tak dapat datang membazir plak..


-2 barang ni fungsinya sama...tempat letak telur...tapi bentuk dan rupa berbeza...saya masih tak beli lagi bekas telur dan bunga telur...mesti ada orang tanya, "eh..ada lagi ke orang guna bekas telur sekarang?bukan ke sume orang bagi bunga telur"...iyer..memang..tapi ini majlis saya..so, saya punya sukalah nak bagi bekas telur ke, bunga telur ke..betul tak?..:P

-Yang perempuan, insyaAllah saya akan bagi bunga telur..yang laki saya bagi bekas telur..tapi isinya sama...telur jugak kan...bunga telur ke, bekas telur ke yang penting tetamu yang datang happy...;)..dan simbolik telur tu adalah zuriat..so, saya cuma harapkan sume tetamu yang hadir doakan saya dan hubby cepat2 dapat zuriat..;)..

-Tapi masalah kat sini..saya tak happy sekarang sebab saya tak beli lagi..huhuhu...takpe2..saya dah tengok2 dah yang mana berkenan kat hati...insyAllah balik cuti deepavali nanti saya dengan hubby akan pergi shopping bunga telur,bekas telur, VIP gift plak..:)

-selain daripada telur, saya nak letak cupcake atau kuih baulu yang kecik tu...tengok dulu camne..kl tak dapat cupcake, saya nak beli kek pisang yang panjang tu banyak2, saya hiris kecik2, masuk dalam plastik,then stapler...at least orang datang umah saya kenyang..dah dapat makan nasi, dapat bawak balik kek plak..:)...saya tak berminat nak beli tuala kecik tu sebab bukan orang boleh pakai pun tuala tu..saya akan cuba jugak bagi cupcake atau kek pisang...isnyaAllah...:)..bajet tak tau lari ke tak ni..hehehe...

11. KEK UNTUK ACARA POTONG KEK

-saya memang kuat berangan..dan inilah kek yang saya duk berangan untuk acara potong kek nanti...hahahahahaha....(jahatnya ketawa...tak sesuai)..:P...saya berangan jelah bukan betul2...saya tak nak beli yang macam ni..lagipun majlis saya kat umah kat kampung aje..bukan kat hotel atau umah bangalow..melampaunya saya nak beli kek macam ni kan...saya masih berpijak di bumi yang nyata...:)

- saya tak tau nak buat ke tak acara potong kek..dan kl ada acara potong kek pun, saya tk sure nak beli kek yang 2 tingkat atau satu tingkat je...tapi yang pasti kek besa2 je..takdelah special macam dalam gambar ni..saya kena bincang dgn family dulu...nak ke tak..nak ke taknak...nantilah...:P

-saya rasa untuk part persiapan kawin saya stop dulu sebab yang lain2 saya tak buat apa2 lagi...nanti dah ada progress terbaru saya akan update...yang boleh saya list kat sini, yang masih belum setel dan belum buat apa2 lagi:-

  1. Tok kadi (tak tempah lagi)
  2. Langsir, carpet, bunga dan hiasan bilik pengantin (tak cari lagi)
  3. Daftar kawin (belum lagi)
  4. Kanopi
  5. Kompang (tak sure lagi nak ke tak...)
  6. Tudung untuk nikah, sanding, sambut menantu (tak beli lagi)
  7. Tempah Hotel dan beli tiket untuk Honeymoon(sangat penting tapi tak buat lagi)
  8. Rawatan muka dan badan (ada bajet ke?insyaAllah ada...:D)
  9. Apa lagi ek....

    -apa2 hal saya akan sambung lagi di entry yang seterusnya...TO BE CONTINUED...... Wassalam.......

24 September 2009

PERSIAPAN MAJLIS PERKAHWINAN- PART 2

Hari ni saya dah ada mood nak tulis dalam blog....hehehe....
Malam tadi hubby dah call, dah wish BIRHTDAY kt saya, dah cakap elok2 dgn saya...
Sempat jugaklah saya btau kat dia saya beli kek sendiri, coklat ferrero rochel dan wish kat diri saya sendiri...sedih kan..tapi memang betul...:(


Petang semalam lepas balik keje saya singgah kedai beli kek coklat yang kecik tu..lepas tu saya beli coklat ferrero rochel...saya nak pujuk hati saya sendiri...sebab by tak call...:(..
Tapi malam tadi by dah mintak maaf, dah call, dah wish, saya dah happy balik..:D
Hari Jumaat ni, by balik umah..minggu depan by datang kat saya sebab ada training satu hari kat KL..so, bolehlah by stay kat sini lama sket...:)
Pagi ni saya bukak email, by ada hantar email..by cakap dia RINDUKAN saya..shuuukanya...hehehe..nanti by nak bawak saya celebrate..tak sabarnya..:P

Oklah..memandangkan saya pun dah ada mood ni, saya nak sambung citer pasal persiapan kawin saya yang akan tiba dalam masa 2 bulan lebih je lagi...macam tak caye je...dah dekat rupanya...wahh!!tak boleh jadi ni..saya kena siapkan apa yang patut secepat yang mungkin!!cayok Has!!!;)



5. KAD KAWIN






-ini bukan kad kawin saya...ini kad kawin Siti Nurhaliza...hehehe...cantik kan warna dia..saya suka sangat warna ni..saja saya letak kat sini nak bagi contoh..
- saya punya dah tempah dah dekat LH-creative concept..kedai dia dekat Jalan Brunei, dekat area penjara pudu..saya pergi masa tu hujung bulan 8..kebetulan hubby datang KL..sebelum kami pergi cari barang2 hantaran, kami pergi tempah kad dulu..masa kat kedai tu, naik kelabu mata saya dibuatnya..kad dia cantik2..tak tau nak pilih yang mana satu..tapi cam besalah..lagi cantik kad tu, harga dia pun lagi cantik..sebenarnya harga dia tersangatlah murah kl nak compare dgn kedai lain yang pernah saya tengok..tapi memandangkan saya dan hubby ada buat bajet untuk kad kawin, so tak bolehlah berlebih2..tak boleh lebih dari limit..lagipun, saya rasa kad kawin tak perlulah nak yang mahal2 sebab kad tu lepas orang baca orang akan letak merata2 jugak..ada ke orang simpan kad kawin?mungkin ada tapi saya tak rasa orang kampung saya nak simpan kad kawin tu..cukuplah kami tempah yang harga besa2 je..tak mahal dan tak murah sangat..sesuailah dengan majlis kami yang buat sederhana aje nanti...yang penting majlis tu diberkati olehNya..lain orang lain pandangan kan..kl ikutkan mula2 dulu kami nak buat sendiri je kad kawin..tapi bila kami tengok ada promosi, kira2 dengan bajet..kami buat keputusan tempah je..asalkan tak lebih dari bajet sudah..

-so, saya dah tempah 700 keping, hubby 550 keping..semua sekali 1250..dapat harga promosi 65 sen sekeping..ok lah tu..bajet tak lebih 400 ringgit sorang untuk kad kawin..pastu kedai tu bagi sampul bercetak free plak tu..mana nak cari orang bagi free...yang umah saya, saya pilih warna maroon, yang umah hubby warna silver..dah bayar deposit dah..cuma sekarang saya tunggu orang kedai call untuk tengok sampel kad kami nanti sebelum print akhir..tak sabarnya nak tengok kad kawin tertera nama saya dan hubby..hehehe...P..


6. HIASAN HANTARAN


- hiasan hantaran saya tak buat apa2 lagi..tapi saya dah pergi usyar2 kat kedai kat smua house masjid jamek..cantik..saya berkenan sangat tengok dia gubah bekas hantaran tu..kena plak warna yang saya suka..saya ingat minggu depan hubby datang, sayang nak beli satu contoh yang dia buat tu..lepas tu yang lain2 saya nak beli barang2 dia..bunga, reben sume tu..nanti saya ikutlah macam yang dia buat tu..dah ada sampel rasanya tak susah kan nak tiru..bukan saya tak mampu nak beli yang dah siap..tapi bayangkan harga dia untuk satu bekas tu hampir 50-60..dahla saya ada 13 dulang..mati saya kl beli sume 13 dulang tu..saya pun ada bajet jugak..takkan nak habiskan duit melampau2 untuk hiasan barang hantaran tu..tak eloklah saya rasa..kl benda yang boleh dipakai, takpelah beli mahal2 pun..macam barang hantaran saya tak berkira sangat barang mahal sebab memang benda tu saya akan pakai..tapi setakat untuk hiasan, saya rasa boleh jimat lagi..

-tunggulah by datang nanti..gaji pun dah masuk saya tengok sebelum masuk ofis tadi..so, bulan ni gaji saya dah reserve untuk barang hiasan..and..ada lagi...erm..duit simpanan dalam bank tu saya takyah kacau dulu...hiasan untuk pihak by pun saya nak tengok2 jugak..kl ada yang berkenan saya nak suruh by beli teruslah nanti..


7. KURSUS KAWIN

-ini pun belum lagi..hehehe...apa nak jadi ni cik Hasniza oii...takpe2..saya dah plan dah..saya book 3 & 4 Oct ni kat Zura's Akedemik..tempat kursus tu kat Bangsar..bukan saya taknak buat kat Puchong ni..tapi saya tak besa sangat kat area sini..saya dah besa kat area sana sebab masa zaman belajar itulah tempat saya ke sana ke mari..saya rasa lagi confident nak gi jalan kat area Kl berbanding kat area Puchong ni..eh, apa ni lari tajuk plak...

-ok2..saya cakap pasal kursus kawin tadi kan...hmm..petang ni saya confirm dengan hubby dulu..kl jadi esok saya nak call book tempat kursus yang saya nak pergi tu...harga cam besalah 80..takde masalah rasanya..tulah..sape suruh asyik bertangguh lagi gi kursus kawin...kl tak dah boleh setel benda lain time by datang nanti...


8. SET KATIL

-cantinya katil ni...saya suka sangat katil yang ada 4 tiang macam ni..so romantic..nak2 lagi dah ada suami nanti tak bangun2 la saya tido kat katil macam ni...hahaha..:P..gatalnya cik Has ni..;)

-saya dah beli set katil kat umah kat kampung..tapi bukan macam nilah..saya beli yang besa je, yang takde tiang..tu pun beli bukan guna duit saya..kakak yang sponsor..hehehe...so, orang nak tolong belikan tak bolehlah demand sangat kan..lagipun saya beli yang besa je sebab saya nanti tak duduk kat kampung jugak..
-saya tinggal kat Puchong..umah kat puchong nanti, saya nak carilah katil macam ni..wah, botak kepala tunangku a.k.a bakal suamiku..hahaha...;D

-set katil untuk kawin dah beres, hiasan pun saya tak perlu fikir lagi dah sebab masuk dalam pakej pelamin yang saya amik tu..hiasan dan cadar dia bagi ikut tema yang saya nak..so, takde pening2 nak fikir nak beli cadarlah..kl saya nak beli cadar pun, saya beli untuk umah kat puchong..betul tak.buat apa membazir orang dah bagi sume..tido pun nanti cuma 2,3 malam je..lepas tu saya kena balik puchong keje...
-umah by pun dah setel set katil..baru beli jugak..hehehe...cadar sume tu by fikir sendirilah camne nak setel..by kan ada kakak, ada adik pompuan, ada mak..boleh setel benda tu..kan by kan..hehehe...:P
-cuma untuk umah saya ni, saya ingat nak beli kain langsir ikut tema warna yang saya nak..nantilah saya usyar2 kat kedai dulu..saya ni sebenarnya masih keliru dengan warna tema..ada campuran 3 warna dalam kepala saya ni..pening betul lah...lagi saya ingat nak beli carpet..tapi kat umah rasanya dah ada carpet dalam bilik saya..tengoklah...kl ada bajet lebih saya beli apa yang patut..kl tak, takdelah...hehehe...
-kl boleh saya nak langsir yang dalam bilik tu simple je...taknak nampak crowded sangat..saya nak yang simple but nice..:)..takpe, kakak saya boleh uruskan sebab dia pandai jahit langsir..no problem...;P

9. CINCIN KAWIN

-barang ni barang yang paling penting sekali untuk majlis nikah nanti..tapi saya tak beli lagi..hubby pun sama...saya bukan saja taknak beli tapi rasanya awal lagi kut..
-kl beli awal, risau jugak salah letak karang, hilang ntah ke mana..betul tak...bulan 11 nanti sempat lagi nak beli..saya tak tau lah nak cincin camne...
-masa tunang hari tu pun saya dah dapat 2 cincin..satu cincin tunang, satu lagi cincin merisik...hubby ada btau hari tu, mak dia cadangkan beli gelang plak sebab tunang dah bagi cincin...saya plak bukan tak suka gelang..suka sangat2..tapi....takpelah..lepas kawin nanti, saya akan cari lah gelang sendiri..harap2 mak hubby tak amik hati kerenah bakal menantu dia ni...hehehe...
-cincin hubby saya nak tengok yang cincin platinum..bukan emas putih tapi 100% platinum..sebab lelaki islam tak boleh pakai emas putih jugak..kl yang suasa saya dah tengok sket2 kedai hari tu..tak cantiklah..hehehe...

Rasanya cukuplah dulu untuk hari ni saya tulis tentang majlis persiapan kawin..esok saya sambung lagi untuk bahagian ke-3 plak..wassalam..



23 September 2009

SELAMAT HARI RAYA

Tak tau nak tulis apa hari ni...takde mood..sebelum tu, nak ucap SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...dan paling tak best..HAPPY BIRTHDAY TO ME....waaaaaaaaaaa............!!!raya paling tak best..birthday yang paling takde makna...

Hubby takde...hubby kena beraya kat rig tahun ni...saya sedih....tahun ni saya beraya sorang-sorang tanpa hubby..selalu tiap-tiap tahun dia datang pagi raya umah makan nasik ayam...dan selagi dia tak datang, saya takkan makan sebab saya nak makan dengan hubby..tapi tahun ni saya kena makan sorang-sorang...................sedih...pagi raya hubby call dari rig...saya rasa sayu sangat2...akhirnya air mata gugur juga...saya cuba tahan tapi saya tak mampu dan saya menangis sorang-sorang di pagi raya...lebih-lebih lagi lepas dengar suara hubby....saya RINDUKAN dia..:(

Sampai hari ni, dah raya keempat hubby tak balik lagi..dan hari ni juga BIRTHDAY saya...selalu by akan call pukul 12 tgh malam wish birthday...lepas tu by akan hantar mesej wish sekali lagi..tapi tahun ni by tak call pukul 12...cuma by call pukul 10 malam tadi..tapi belum apa-apa saya marah by dulu sebab dia dari pagi tak call, malam baru nak call..sakit hati...saya tunggu panggilan dia dari pagi ..kl saya boleh call dia, takpelah jugak..ini saya tak boleh nak call dia..bukan dia tak bagi tapi memang tak boleh.dia kt laut, hdset dia kena tinggal kt airport.saya cuma boleh tunggu panggilan dia je..tapi dia tak call2..malam baru nak call..saya rasa macam dia dah lupakan saya..dah tak hiraukan saya, dah tak pentingkan saya..itu yang saya nak marah...walaupun by dah mintak maaf, tapi saya tak boleh..saya tetap marah dan nak marah..by cakap dia dah taknak call pukul 12...dia wish masa tu jugak dalam keadaan terpaksa, takde mood...saya tak suka!..saya tunggu dia call lagi pukul 12 tapi dia tak call...sampai sekarang dia tak call..memang by dah TAK SAYANG saya...benci...!!:(

17 September 2009

KEMBALIKAN INDAH.....

Setitis air mata..
Gugur k ebumi..
Menjadi lautan kaca..
Harus ku renangi..
Dimana kau menghilang..
Kasihku rindu..
Biar apapun menghalang..
Janganlah kau membisu..
Inikah cinta menghiris jiwa..
kau biar hidupku jadi melara..
Sucikah cinta kau cemar janjinya...
Bertarung aku dengan sengsara..
Tak rela ku bersedih..
Dihimpit duka..
Berkaca hati merintih..
Pecah tak ku duga..
Ingin ku meluahkan..
Segugus rindu..
Kembalikan keindahan..
Cahaya dihatiku..
Kasih terbayang kenangan lalu bersamamu..
Berjanji setia tak ingin berpisah..
Berdua kan selamanya...

15 September 2009

PERSIAPAN MAJLIS PERKAHWINAN-PART 1

Wah..sedar-sedar dah bulan 9 sekarang..saya tak sedar masa berlalu sangat pantas...dan hari ni tinggal bape hari je lagi Ramadhan akan berakhir..4 hari lagi Syawal akan tiba..percaya atau tak..raya tahun ni saya tak buat apa2 persiapan pun...baik baju raya, kasut raya, tudung raya, keronsang raya ke sume takde...cuma ada sepasang baju kurung yang kakak sendiri beli kain, dia tolong jahitkan...itu jelah baju raya saya tahun ni..sedihnya..huhuhu...saya jadi macam ni sebab saya nak saving untuk majlis kawin yang tinggal cuma beberapa bulan je lagi..takpelah..bekorban sikit..lagipun raya tahun ni saya mungkin sampai malam raya kut...:(

Sebelum saya teruskan tulisan ni, saya nak cakap..ABANG...SAYANG MINTAK MAAF APA YANG BERLAKU.....SAYANG TAU SAYANG SALAH.... saya harap abang baca...saya betul2 rasa bersalah...dah banyak kali saya cuba call tapi hubby tak angkat....:(

Takpelah..malam ni call balik...saya hari ni nak tulis pasal persiapan majlis yang akan tiba dalam masa 3 bulan dari sekarang?apa..3 bulan?!apa persiapan yang dah dibuat..?dah banyak ke yang setel ni?aduh..risaunya... :(

1. BAJU NIKAH

-contoh baju nikah pengantin perempuan..warna lebih kurang..saya punya kurung moden jugak tapi ada lain sket kat leher dan lengan..ntah saya pun tak tau lagi sebab tak siap lagi..-


-baju hubby lebih kurang la kut tapi tenunan dia lain-


- saya dah tempah kat bangunan MARA sebelah Komplek Pertama...baju hubby kat kedai area situ jugak..cuma beza kedai je..senang sket nak amik dah siap nanti..dah set dgn orang kedai nak amik hujung bulan 10 ni..takpelah awal sebab kalau apa2 hal boleh setel lagi lepas tu..takde kelam kabut kl amik baju dah dekat nak nikah..betul tak?harga kat situ pun ok..tak sangka banyak rupanya kedai jahit baju kat atas tu..so lepas ni kl nak tempah baju, saya nak gi tempah kat situlah..harga pun berpatutan..kesimpulannya baju nikah kami dah setel..

2. BARANG2 HANTARAN
- barang hantaran kami setel awal sekali..lepas hubby balik offshore bulan lepas, sementara KL ada sale lagi..saya suruh hubby turun KL shopping barang hantaran sekaligus...wah!!bukan senang....letih tu takyah cakaplah..pasal duit, takde hal sebab kami memang ada bajet dan memang saving dari awal2 lagi..cuma tinggal lagi, perlu kuarkan dari bank, pergi beli..barang hubby sume dah beli cume tinggal buah, kek macam tu jelah lagi..barang saya sume dah setel jugak cuma ada satu je lagi..kasut..saya memang dari dulu bermasalah bab kasut ni...susah sangat nak berkenan..kl berkenan tak sesuai dengan kaki plak..tensionlah..kesian hubby ke hulur hilir teman saya cari kasut..last2 saya memang dah tak larat..dan saya rasa memang takde yang berkenan..campur plak bulan puasa..saya cakap kat hubby, nak cari sendiri kasut tu nanti..so, huuby bagi duit kat saya, cari sendiri..dia pun dah penat layan kerenah saya ni..hehehe..kesian by...kesimpulannya, barang penting sume dah beli kecuali buah, coklat, kek dan kasut saya..itu kecik punya hal..:)

3. PAKEJ PELAMIN

- sebelum ni, benda nilah yang paling memeningkan kepala saya..sebab saya nak amik pakej kat KT tapi masalahnya saya sekarang keje kat Puchong..saya takut kedai yang kami nak pergi tu dah full time tarikh saya kawin nanti...tapi Alhamdulillah, saya balik cuti merdeka hari tu, pergi setel sendiri..by masa tu kat offshore..so, kenalah saya setel sendiri dulu..kl nak tunggu by balik, risau jugak nanti dah full orang booking..saya sebenarnya takde lah berkenan sangat pakej kat kedai tu tapi memandangkan dia punya make up saya suka, terpaksalah amik pakej kat dia...alang2 dah amik, amik kat situ sumelah..senang citer..lagipun, saya tengok kakak kembar amik kat dia hari tu ok..cume kl nak baju yang cantik2 tu kena tambah duit..kl sikit takpe..ratus2 jugak atas setiap baju..itu yang pelik sket kedai tu dari kedai lain...saya nak amik baju baru, kena tambah 250..mahal kan..tapi takpelah..kawin sekali seumur hidup..saya amik jugak sehelai baju yang berkenan dihati..baju free yang harga dalam pakej tu memang ada, yang tak payah tambah duit lagi..tapi sume tak cantik..:(

Minggu lepas saya balik lagi..saya ajak hubby pergi tengok jugak kut2 dia ada berkenan...tapi sama macam saya, by tak berkenan...so, kat kedai tu saya amik sepasang baju je untuk bersanding...baju persalinan dapat jugak tapi tak buat pilihan lagi...tak tau nak amik ke tak sebab saya fikir bila masa nak bergaya, nak berposing pun tak tau..hehehe.....so, kesimpulannya, pakej pelamin, hiasan bilik tido, make up, baju sume dah setel..cuma tinggal gi fitting sekali lagi je...:)

4. PELAMIN MINI DAN BAJU UNTUK MAJLIS UMAH HUBBY


- yang ini pun dah setel..saya balik minggu lepas..memang sengaja balik sebab nak pergi tengok pelamin mini yang umah hubby plak..kena setel sekarang takut lepas ni susah nak curi masa dah memandangkan jadual hubby tak tetap..takut tiba2 kena naik laut balik..so, pergi setel cepat..agak jauh jugak kedai set pelamin yang kami pergi tu..tapi takpelah..aku berkenan dan hubby pun berkenan..so, setel..baju saya tak amik kat situ sebab baju dia memang serius saya cakap tak cantik dan nampak sangat baju yang lama, fesyen pun fesyen lama..kami cari tempat lain..ada satu kedai tu banyak sangat baju kat kedai tu...pilih punya pilih, kami sewa lah sepasang..mulanya hubby cakap nak cari warna hijau..tapi saya agak pelik kenapa baju kat sana warna hijau dia, striking giler!!tak sesuai..saya amik baju yang ada campuran hijau lumut dengan warna brown..tapi sekarag bila tengok balik gambar baju tu dalam kamera, saya rasa macam tak cantik plak..ntahlah...nantilah pergi tengok balik..make up plak saya tetap nak amik kat kedai yang saya amik pakej untuk umah saya tu (apa saya cakap ni?lantaklah..)..so, tambah lah make up jadi 3 kali..nikah, bersanding dan sambut menantu..tambah sket je duit..takpe...yang penting puas hati...

Rasanya cukup dulu untuk hari ni..nanti saya sambung balik..ada lagi yang saya dah prepare cuma tak sempat nak tulis kat sini..esok masuk ke bahagian ke dua plak..
Wassalam...

(gambar-gambar kat atas tu sume sekadar gambar hiasan..saya amik kat intenet..takde gambar betul lagi..dah kawin nanti baru saya upload gambar betul..:))

13 August 2009

10 SIFAT CALON SUAMI YANG BAIK

Saya ada terbaca kat sebuah web pasal tajuk kat atas ni ..memandangakan saya pun tak lama lagi akan melansungkan perkahwinan dengan seorang lelaki yang kini bergelar dah bergelar tunang saya..saya tertarik untuk baca dan paste kat blog. Saya cuba untuk mendalami, memahami, dan buat analisa apa yang dia tulis tentang sifat calon suami yang baik..Ianya sesuai untuk semua orang baca baik perempuan atau lelaki terutama lelaki yang bakal bergelar suami..andaikata ada sifat yang di tulis berkurang bolehlah di perbaiki agar rumahtangga yang di bina atas dasar kasih sayang tu diredhai Allah dan kekal bahagia hingga akhir hayat...

Sama- sama kita renungkan...

1. KUAT AMALAN AGAMA
- sentiasa menjaga solat, kerap berjemaah dan solat pada awal waktu..berpuasa di bulan Ramadhan..auratnya juga sentiasa dipelihara dan memakai pakaian yang sopan..

2. AKHLAKNYA BAIK
- seseorang nampak tegas tapi sebenarnya seorang yang lembut dan mudah bertolak ansur. pertuturannya juga mesti sopan, melambangkan peribadi dan hatinya yang mulia..

3. TEGAS MEMPERTAHANKAN MARUAHNNYA
- tidak berkunjung ke tempat-tempat yang boleh menjatuhkan kredibilitinya..

4. AMANAH
- tidak mengabaikan tugas yang diberikan dan tidak menyalahgunakan kuasa dan kedudukan. Apa yang saya faham jugak kat sini, amanah menjaga isteri yang telah diamanahkan kepadanya..
5. TIDAK BOROS
- tetapi tidak kedekut..tahu membelanjakan wang dengan bijaksana..

6. MENJAGA MATA
- tidak memandang dan melihat perempuan lain yang lalu lalang ketika sedang bercakap- bercakap, juga baik di depan anda atau dibelakang anda..sifat ini pada saya sangatlah penting bagi seorang suami yang menghormati isteri dan tahu menjaga perasaan isteri.

7. PERGAULAN YANG TERBATAS
- tidak mengamalkan cara hidup bebas walaupun dia tahu dirinya mampu berbuat demikian..tidak suka bersosial dan banyak menghabiskan masa dirumah bersama keluarga berbanding keluar dengan kawan-kawan. Sifat ini pada saya satu petunjuk pada bakal isteri apabila sudah bergelar suami dan mempunyai keluarga sendiri nanti..samada dia lebih utamakan isteri dan anak-anak atau lebih pentingkan kawan-kawan diluar..

8. RAKAN PERGAULAN YANG BAIK
-mempunyai rakan yang baik akhlaknya. rakan yang baik juga adalah rakan yang tidak membawa ke arah perkara keburukan. tidak bercampur lelaki dan perempuan tanpa keperluan dan batasan.

9. BERTANGGUNGJAWAB
- lihatlah dia dengan keluaraga dan ibu bapanya..tidak lupa tangungjawab sebagai seorang anak terhadap ibu bapanya.

10. WAJAH YANG TENAG
- sentiasa tenang tidak kira semasa bercakap atau membuat kerja atau masa kecemasan. tidak cepat sensitif dan cepat marah..sentiasa bijak mengawal emosi dan perasaan..

04 August 2009

My Hubby

Hari ni plak nak citer sket pasal hubby saya...orangnya simple..tak suka pakai-pakai skema...saya pun tak tau kenapa..tapi bagus jugak..low profile katakan..makan pun tak cerewet..tapi kl kuar mesti tengahari nak makan nasi..dia sukalah lauk yang ada ulam-ulam ni..lagi banyak ulam lagi dia suka....dulu saya tak kisah tengahari makan apa..tapi lama-lama dah terikut pulak dengan sikap dia yang satu ni..saya memilih sket kl amik lauk sayur..mulalah dia membebel..mentang-mentanglah dia makan sume sayur..huhuhu..orangnya nak kata pendiam, tak jugak..nak kata banyak cakap pun tak jugak..besa-besa je..kl buat lawak, nak pecah perut saya gelak..tapi bukan dengan sume orang dia boleh buat lawak tau..kl layan dia punya lawak tu, mulalah melalut-lalut dia tambah itu ini...

Hobi dia sama dengan saya..suka pegi jalan-jalan..ada masa cuti lama sket, dia bawak saya pergi jalan-jalan, paling tak pun kl kat kampung kuar pergi pantai petang-petang, makan keropok, ikan goreng tepung, cekodok kat tepi pantai..seronok..kl ada masa tengok wayang..shopping...kl shopping tu dia nak saya teman dia dari awal sampai dia siap pilih baju seluar..saya ni plak suka kl pegi beli baju ke apa ke, asing-asing sebab boleh jimat masa..dia tak..kl nak pilih baju ke, seluar ke, kasut ke, saya kena ada..kalau saya lari sekejap cari barang lain, mulalah merajuk tarik muncung..tapi saya tak kisah..itu bermakna dia pentingkan saya kan..dia suka tanya pendapat saya kl nak pilih apa2 barang..

Dalam bab lain, yang paling saya bersyukur sangat dapat tunang seperti dia, sentiasa jaga solat..kl keluar tu tak payah kita sebut pasal solat..dia akan cakap sendiri "sembahyang dululah"....susah nak cari lelaki yang macam tu sekarang...saya tak kata hubby saya sorang je yang macam tu..saya percaya ada lagi lelaki lain macam tu tapi nak jumpa mungkin 1 dalam 1000 kut..sekuarang-kurangnya boleh bimbing saya bila dah bergelar suami isteri nanti..itu yang saya nak..saya rasa sume pompuan pun berharap macam tu kan...dapat seorang suami yang boleh bimbing kita..

Satu lagi, hubby saya tak hisap rokok..dan saya memang tak suka orang hisap rokok..bersyukur sangat-sangat2..lagi, dia tak boleh tido kl dengar orang berdengkur..saya ingat lagi satu kejadian..masa tu dia naik bas nak jumpa saya kt KL..tiba-tiba lebih kurang pukul 12 tengah malam dia call saya..dia cakap tak boleh tido orang dalam bas tu berdengkur...hahaha..apalah yang boleh saya buat...alih-alih saya cakap sabar jelah ek..

By ni orangnya banyak bertolak ansur..terutama dgn saya yang banyak kerenah ni..mudah sgt di bawak berbincang..takdelah kl dia buat keputusan tu, hitam kata dia hitamlah jadinya..tak..dia tak macam tu..selalu dia akan ikut pendapat saya jugak...kl nak gi jalan-jalan gitu jugak..dia akan tanya saya, apa plan saya..bila saya cakap mula2 kita buat itu, then buat ini..pastu dia akan tambah sket-sket..mudah sangat aktiviti kitaorang kl buat apa2 plan...by tak banyak bantahan..mudah kan..jadi takdelah gaduh2 pasal benda remeh bila dah kawin nanti..nak beli itu ini tak kene, nak balik kampung berebut umah sape....hmm..harap2 berkekalan lah macam ni hubungan kami sampai ke akhir hayat..

Perkenalan

Mula-mula nak citer sket pasal hubby saya..tapi sebelum tu nak citer dululah camne kami boleh kenal..sebenarnya kenal dah lama..masa kat sekolah lagi tapi masa tu tak baik pun..masa tu kami satu asrama..masa form 3 pernah satu kelas tapi selama satu kelas tu berapa kali je bercakap..ingat lagi masa nak PMR, saya ada tanya dia satu soalan maths yang agak complicated sket..punyalah pemalu, sampai mengigil tangan dia masa nak ajar saya..hehehehe..

Form 4 saya masih stay kat asrama tu lagi, tapi dia dpt tawaran sekolah lain plak..masa tu ok lah sket dia..pernah lah sembang tapi gitu-gitu jelah..sebelum dia kuar, bertukar-tukar alamat, no tepon umah..masa tu mana ada handset lagi..dia pernah hantar surat kat saya masa form 4 tapi saya tak balas..hehehe..saya tak layan lagi masa tu..lagipun, masing-masing anggap kawan satu sekolah je..tak lebih dari tu..kl cuti, dia rajin call umah..sembanglah pasal asrama dari satu bab ke satu bab..takde topik lain masa tu..hahaha...

Habis sekolah, masing-masing dapat tawaran belajar..saya masa tu dapat tawaran ke U kat pahang..dia plak kt johor..takde apa lagi masa tu..kawan pun tak baik sangat..bila dah masuk semester ke 2 tu, barulah kami rapat..masing2 dah ada hndset masa tu..selalu lah mesej tanya khabar.. daripada mesej biasa, jadi mesej rindu2 plak..hehehe..saya ingat lagi, masa tu 1st time saya gi johor naik bas ekspress semata2 nak gi jumpa dia kat sana..

Bayangkan dari pahang tu, tukar bas 2,3 kali baru sampai johor..saya pun tak tau kenapa saya sanggup masa tu padahal kami cuma rapat atas dasar kawan..tak lebih dari tu pun...sampai sana, dia tak datang jemput pun saya kat larkin..saya naik bas sendiri pegi utm..nak btaunya tak spesel lansung hubungan masa tu..saya tumpang kat bilik kawan 2 malam..keluar pun setakat pergi makan sama2 kat dalam kampus jugak..teman tapi mesra..hahaha..masa hari saya nak balik dah, tak tau kenapa hati hiba sangat..saya tinggalkan surat untuk dia sebelum balik..yang paling sedih masa saya nak naik bas pergi stesen bas larkin, dia tak datang ucap selamat tinggal kat saya..sedih sangat masa tu..tak tau kenapa...saya tinggalkan surat tu kat kawan saya suruh pass kat dia..dan paling saya tak sangka, masa saya dah dalam bas nak balik Pahang, dia hantar mesej dia btau dia sedih baca surat saya..dia menyesal tak hantar saya balik...huhuhu..terharu sangat masa tu..lepas tu penghubung kami selain dari mesej dan call, kami selalu berutus surat..romantik kan..hehehe...

Lama-lama hubungan ni jadi makin rapat, makin serius..pantang ada cuti lama, kami mesti jumpa kat kampung..mula-mula kl nak kuar naik bas je...kebetulan umah kami dekat jugaklah..cuma kampung je lain-lain..masa silih berganti, kami tak sedar bila wujud perasaan dalam hati masing-masing..sedar2 kami dah jadi pasangan..pelik kan..hehehe...tapi alhamdulillah, bertahan sampai sekarang hubungan ni bermula 2001 sampai sekarang dah 2009..banyak sangat dugaan, cabaran, ujian, kenangan manis, pahit, sume ada..tapi orang kata itu sume perencah utama dalam sesuatu hubungan agar lagi kukuh dan lebih kenal luar dan dalam pasangan masing-masing..betul tak....

Surat- surat yang dia kirim untuk saya simpan elok2..itulah salah satu kenangan manis kami untuk di kenang di hari tua nanti...walaupun sekarang dah takde surat lagi, tapi saya harap kenangan manis "perkenalan " kami akan tetap segar dalam ingatan sampai bila- bila..amin...







NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...