29 November 2011

Bercuti di Sunway Lagoon....

Assalamualaikum....

Sebenarnya entry kali ni dah lama nak post kat blog tapi asyik duk tertangguh...saya kan blogger yang suam-suam kuku...sekejap ada sekejap takde...haha....

Anyway, kali ni nak citer tentang percutian kami masa MIL (mother in law) datang..lepas raya hari tu mak datang sebab nak bawak adik ipar saya yang bongsu jalan-jalan sempena habis exam UPSR..sakanlah kami bawak mak jalan-jalan hari tu ..sakan jugaklah duit husband keluar...hehe..takpelah berhabis untuk family sekali sekala tak salah kan...

Kami dah plan, kali ni mak datang nak bawak mandi-manda kat sunway lagoon...dulu masa bawak pergi desa water park mcm tak puas dan selesa sangat..tempat tu kan crowded kalau ramai orang...berlaga-laga punggung lagi...ha kali ni pergi sunway lagoon, berenang lah sepuas hati...lagi satu, masa kat desa waterpark dulu mak tak mandi...so kali ni saya memang dah plan, walau mcm mana sekalipun mak kena mandi jugak dengan kitaorang...siap paksa mak pergi shopping t-shirt untuk mandi lagi...hehe...

Mula-mula mak tolak.."alahai anak...janganlah mcm tu...mak taknak mandi"....mcm2lah mak berdalih..saya faham mak kekok nak mandi-manda depan orang ramai ni...tapi kalau mak tak mandi kesian plak takkan dia nak duduk je kat bangku sorang-sorang..kalau desa waterpark dulu takpelah sebab mak boleh tengok anak-anak dia main kat mana..kat sunway lagoon besar punya tempat nak tengok camne...nanti mak bosan sorang-sorang..

So hari yang dirancang kami pun gerak dari rumah lebih kurang pukul 9 pagi...tak jauh pun dari rumah lebih kurang 10 minit je..tapi nak main game + nak mandi manda kena tambah tenaga dulu kan...singgah bfast dulu kat Restoran Pelita sebelah IOI mall...mentang-mentang nak tambah tenaga, masing-masing order nasi lemak ayam...bukan setakat tambah tenaga, tapi tambah kolestrol..hehe....

Lebih kurang pukul 11 kami sampai...orang pun tak ramai lagi beratur beli tiket...cuma ada segerombolan budak-budak sekolah tengah beratur nak tunggu turn masuk dalam...dengan senangnya kami boleh beli tiket sebab orang tak ramai lagi...5 dewasa, 1 kanak-kana semua sekali RM350..itupun kami cuma masuk 3 park sahaja..dewasa-RM60, kanak-kanak-RM48. kalau masuk All Park harga mahal sket je..kalau bukan warganegara, lagi mahal sket...lepas tu kalau nak harga pakej pun ada...tapi ada syarat-syarat tertentu lah plak..so, pilihlah yang mana satu sesuai dengan anda...:). kalau nak tau dengan lebih lanjut pasal pakej boleh lah cek kat sini... Sunway Lagoon_Pakej

Sebelum masuk, kami posing dulu dengan maskot sunway lagoon ni...si itik perut besar..:p. nak masuk dalam make sure takde makanan dari luar..kalau sorok dalam beg sekalipun memang tak berjaya sebab beg akan diselongkar terlebih dahulu..hehe....nak taknak kalau dahaga, belilah air kat dalam yang harganya 3 kali ganda dari harga kat luar..kalau rasa membazir, boleh minum air kat water dispenser yang disediakan...free aje..


Elok je lepas scan "jam tangan", ada jurufoto datang untuk snap gambar..apa lagi, kami pun posing lah mengikut apa yang dia suruh...bukan main mak sporting habis...hehe.....satu gambar RM15....kalau kita nak snap banyak pun takpe dia tak marah...sebab dia lagi suka sebab boleh buat duit..tapi terpulang pada kitalah nak beli semua ke atau nak pilih gambar tertentu je..kalau mampu, beli semua..kalau rasa-rasa tak mampu..pilih jelah beberapa keping yang rasa berkenan di hati..hehe...

Sebelum start main game, make sure beg simpan dulu kat locker..kalau tak nanti susah nak gerak ke mana-mana..nak simpan beg pun kena bayar jugak...biasalah tempat mcm ni mana ada benda free...hehe...inilah game pertama yang kami naik...mak senyum lagi...bila dah naik, amik ko...pusing-pusing-pusing-pusing..dah habis dia tekan butang start balik...sampai pening-pening suami ku...haha...biasalah dia..dah banyak kali naik pun tetap pening jugak...mak rilek je lepas dah habis  tu cuma masa tengah berpusing lah menjerit sket...haha....


Game ni paling seronok bila tengok mak ketakutan...husband ada amik video tapi tak boleh upload kat sini...kesian nanti mak malu..sampai pejam-pejam mata sebab takut..kami kat dalam ketawa terbahak-bahak geli hati tengok mak...hehe..cik balkis tengok sape tu? :)
    

Game budak-budak yang tak mencabar lansung...boring giler..tapi sebab nak teman budak sorang ni takpelah...layan jelah...turun-turun dari game ni, dia cakap "tak best..boringlah.."...amboi cik kak, naik roller coster ada berani?


Dah banyak kali datang tapi ni 1st time main sebab sebelum ni ingat kena pakai baju basahan baru boleh main...rupanya pakai jeans pun boleh ma...sebelah sana cik balkis dengan adik ipar saya fahmi rilek je masa turun gelongsor..kami laki bini ni "aaa.aaaa..aaa..." menjerit sakan tak ingat dunia...hoho...execuse me mak...menantu tumpang lalu....(cover ayu balik).

Buffalo Bill Coaster ala-ala roaller coster tapi tak mencabar mcm roaller coster yang satu lagi...cik balkis pun naik rilek je duk sebelah saya..husband ku kena duk sorang-sorang...olor..kesian nak jerit takde geng..hehe...mak tak naik sebab tak berani...alah mak...kecut perut sket je....sebelum main, kita posing dulu...puan hasniza yang over excited memang mcm tu...hehe....

Masa naik roller coaster yang real takde orang nak tolong snap gambar...kami naik berempat..me, husband, adik fatin dan fahmi...kalau nak ikut volume menjerit, rasanya saya dan husband orang paling kuat kut..haha...adik fatin rilek je...memang budak ni hati kering takde takut...huhu...mak dengan balkis tak naik..balkis sebab kecik lagi tak cukup ketinggian so tak dibenarkan naik...mak plak memang taknak naik sebab takut..

Game kapal terbalik makin sket yang terlibat..saya, adik fatin and fahmi...husband dah tarik diri sebab dia tak boleh naik benda-benda yang pening ni...roller coaster tu pun sebab saya pujuk...game kapal ni dia memang surrender awal-awal...pernah naik dulu sebab tu dia dah tau ketakutan yang dialami..saya? haha...lagi mencabar lagi best...sebelum naik, peace senyum lagi tengok kamera...

Bila dah naik..uwaaa...!!! bila kat atas, time kepala ke bawah, punggung ke atas....rasa mcm jantung dah jatuh ke bawah...yang adik fatin ni rilek je..menjerit jugak tapi takdelah over mcm kakak ipar dia ni kan..haha...ada sorang foreigner duk depan saya..dia tengok saya muka mcm dah lain..."dont cry babe...oh please..dont cry.."..lawak-lawak..bukan aku nak nangis lah...tengah gayat memanglah mukan mcm tu...hehe....


Turun-turun bawah pening...husband cakap orang yang paling kuat menjerit bukannya orang yang naik..tapi mak yang kuat menjerit bila tengok kami kat atas...haha...balkis terliur nak naik tapi tak boleh naik jugak sebab ketinggian tak lepas...lagipun mak tak bagi dia naik...kesian..takpe...nanti dah besar boleh datang lagi kita main puas-puas ok...:)

Sesi berehat sekejap menghilangkan pening dan loya....game last sekali cuma adik fatin sorang je yang sanggup main..orang lain semua dah surrender termasuklah saya...teringin jugak tapi bila ingat balik pengalaman lepas hampir-hampir muntah..tak jadilah..nanti nak mandi tak best plak menahan loya..huhu...

So adik fatin memang sorang yang kuat mental lebih dari abang-abangnya yang lain...hehe...dia main game Tomahawk yang berpusing 360 darjah..bukan sekali pusing tapi berkali-kali...bila dah habis game,dia rilek mcm takde apa-apa...OMG...adik dari planet mana dik? sape-sape suka cabaran, memang best naik benda-benda mcm ni...:)

Dah habis main game, kami panjat tangga naik ke jambatan gantung plak...mula-mula rilek je tapi bila sampai kat tengah, lepas tu tengok bawah...ketar lutut dibuatnya...kalau buat tak tau, pandang ke depan tak pandang ke bawah..everything will be ok..pemandangan dari atas jambatan memang cun...boleh nampak keseluruhan water park....kami jalan sampai separuh je lepas tu patah balik sebab tak sabar nak gi mandi-manda...:)


Lepas solat zohor, husband tukar baju siap-siap untuk mandi..kami tak masuk scream park sebab tak termasuk dalam senarai 3 park tu..kalau nak masuk, kena tambah duit...kalau beli tiket yang All park baru boleh masuk..mcm mana mereka tau kita beli tiket berapa park? tu..nampak tak belakang robot tu ada gambar jam...kalau kita pakai jam biru maksudnya 3 park je...so kat scream park memang tak boleh masuk...kalau jam hitam atau kuning baru boleh masuk...tapi saya walaupun dah beberapa kali datang sunway lagoon tak pernah masuk pun kat scream park..nak kata sebab takut hantu, memanglah takut tapi kalau hantu mat salleh tak takut pun...entah..

Okey now kita pergi water park plak...husband sewa pelampung 2 biji...bayar jugak.sekali deposit..kalau hilang, mcm biasa duit deposit tak dapat...biasanya kes-kes yang boleh hilang sebab ada pencuri...jangan tak percaya kalau saya cakap ramai foreigner yang suka curi pelampung orang..terutama foreigner dari timur tengah...saya pernah hampir-hampir nak kena nasib baik husband cepat sedar...


Now, masa untuk mandi manda plak..tak sangka mak ada bakat berenang..bakat terpendam..hehe...kat sini ada jugak khidmat jurufoto..boleh tengok gambar kat atas...ada lah jugak snap beberapa keping gambar...tapi gambar tu husband bagi kat mak..takpelah..nanti kalau balik kampung, saya scan gambar tu letak kat sini...

Pukul 4 lebih dah puas mandi manda, kami naik tukar baju...dah tak singgah mana-mana terus balik rumah...semua dah letih sebab dah kehabisan tenaga...hehe....yang pasti, husband orang yang paling happy sebab tengok mak dan adik-adik happy..:)

27 November 2011

Salam Maal Hijrah



Sempena ketibaan bulan Muharram ni, saya nak ucapkan Salam Maal Hijrah kepada seluruh umat Islam di dunia...Alhamdulillah kita masih diberi peluang dan kesempatan lagi olehNya untuk menyambut tahun baru islam 1433H...maknanya kita masih lagi diberi peluang untuk melakukan hijrah dalam hidup, membuka buku baru dan tutup buku lama....berhijrah dari buruk kepada baik, dari baik kepada lebih baik....:)

Tiba-tiba teringat zaman sekolah dulu-dulu...kalau Maal Hijrah je, mesti ada pertandingan nasyid..tiap-tiap hari duk berlatih nasyid lagu Maal Hijrah...

Satu Muharam detik permulaan...
Perkiraan Tahun Islam Hijrah...
Perpindahan Nabi dan Umat Islam..
Dari Kota Mekkah ke Kota Madinah...

Atas Keyakinan dan Iman Yang Teguh..
Kaum Muhajirin dan Ansar Bersatu..
Rela Berkorban Harta Dan Nyawa..
Demi Menegakkan Islam Tercinta...

Seterusnya dah tak berapa ingat dah...huhu..wah..rindunya zaman sekolah..eh tiba-tiba plak kan..hehe...

Semoga kita sama-sama berhijrah dari negatif ke positif...baik dari segi fizikal, emosi, sikap, rohani dan jasmani...

Wassalam....

Sebagai Ketua...Dimana Letaknya Keadilan...

Pemimpin. Siapa-siapa pun boleh jadi pemimpin..tapi pemimpin yang macam mana?

Kalau satu hari nanti anda jadi seorang pemimpin..tak kira pemimpin dalam negara ke pemimpin dalam syarikat ke pemimpin di rumah atau pemimpin kat mana-mana saja..jadilah seorang pemimpin yang berkualiti..pemimpin yang bersikap adil dan saksama pada orang bawahan...pemimpin yang tau dan pandai menghargai orang bawahan..pemimpin yang boleh berkomunikasi dengan baik dengan orang bawahan...pemimpin yang ikhlas menjalankan tanggungjawab sebagai ketua..pemimpin yang sentiasa menjaga kebajikan orang bawahan...

Janganlah jadi pemimpin yang pilih kasih...pemimpin yang suka "dikipas"..pemimpin yang tak pandai berkomunikasi dengan orang bawahan...pemimpin yang cuma nampak keistimewaan seseorang sampai dah tak nampak kelebihan orang lain...pemimpin yang berat sebelah...PEMIMPIN YANG TAK ADIL...

Ciri-ciri pemimpin yang pilih kasih ni kalau kita nak tengok senang je..dia bila layan orang yang dia suka, orang yang dia sayang punyalah baik sampai dah tak nampak keburukan lansung dah...dia tatang dan manja-manjakan sekali..tapi orang yang dia dah tak suka, dia layan macam sampah yang tak berharga dan takde kepentingan lansung..seolah-olah orang tu hina giler di mata dia...sedangkan selama ni orang yang dia tak suka tulah dah banyak bertungkus lumus untuk dia tapi sekelip mata je dia lupa...

PEMIMPIN YANG TAK ADIL plak layanan dia kat orang bawahan ni tak sama rata dan berat sebelah..si A senang-senang dapat ganjaran, tak perlu bersusah payah..tapi si B plak nak dapat sedikit pujian pun susah sedangkan si B tulah yang selama ni bertungkus lumus bertahun-tahun berkhidmat untuk pemimpin tu...kalau nak bagi, biarlah adil dan saksama....tolong pertimbang perasaan orang sekeliling jugak....

Entry ni hanya sekadar luahanan hati..tak mampu untuk bersuara sebab takut nanti dituduh dengki dan cemburu...tidak..sama sekali saya tak dengki..ini soal keadilan..sama-sama lah muhasabah diri sendiri cari di mana kekurangan diri kita supaya jadi manusia yang lebih baik di masa akan datang...sebab 'di sana' nanti, DIA akan persoal tentang keadilan manusia terhadap manusia lain selama di atas muka bumi ni....

Oh yer...mulut kita pun kena jaga jugak..jaga kesucian mulut..berkatalah yang baik-baik sahaja pada orang sekeliling...jangan mudah sangat berkata sesuatu yang kita sendiri tak pasti..

Nabi bersabda "Seseorang mengucapkan perkataan yang tidak jelas baginya, dia akan tergelincir akibat ucapannya itu ke dalam neraka lebih jauh jarak daripada jarak antraa Timur dan Barat" (HR Bukhari-Musim)

Wassalam...

14 November 2011

Perceraian Yang Tidak Disengajakan

Assalamualaikum...

Saya ingat kali ni nak tulis entry yang happy-happy sket..tapi tangguh lah dulu sebab ada sebuah citer yang saya nak share dengan readers...citer ni citer betul..sebuah kisah benar yang terjadi kat seorang kawan lama saya..citer ni disampaikan sendiri pada saya masa kami jumpa baru-baru ni..sedih plak saya dengar citer dia..biarlah saya kenalkan nama dia sebagai Sara..

Sara baru je kawin awal tahun hari tu...husband dia baik orangnya..saya pun kenal jugak husband Sara sebab kami belajar satu kelas dulu..rumahtangga mereka aman bahagia..adatlah kalau sekali sekala ada gaduh manja-manja tu...sedangkan lidah lagi tergigit inikan pulak suami isteri...

Satu malam tu, mereka berdua berehat sama-sama kat ruang tamu..Sara tengok citer korea melalui laptop sambil pakai earphone...husband dia plak tengok bola kat channel tv..dalam citer korea tu ada babak pergaduhan antara suami dan isteri...gaduh-gaduh sampailah ke tahap kemuncak iaitu "cerai"..Sara ni  kusyuk tengok cerita sampai tak sedar rupanya suami dia pun turut tengok sekali sebab tertarik dengan adegan tu...padahal tadi suami dia nak tengok bola..entah mcm mana suami dia boleh"mengajuk balik" dengan subtiltle yang keluar "kita bercerai saja"....

Suami dia "mengajuk" perkataan tu betul-betul kat sebelah telinga Sara tapi Sara tak sedar sebab dia pakai earphone...bila dah habis tengok citer, Sara perasan suami dia senyap, tak mesra...tapi Sara biar je sebab dia ingat suami dia kecewa dengan game bola kalah ke apa...

Dua hari lepas kejadian malam tu, suami Sara dah tak boleh simpan lagi dah sorang-sorang...dia menangis masa cerita kat Sara apa yang dah dia ucapkan malam tu..Sara terkedu, terkejut, mati akal bila dengar pengakuan suami dia..satu persatu-satu air mata Sara gugur...suami dia merayu mohon maaf atas keterlanjuran kata tapi dia bersumpah di depan Sara bahawasanya dia takde niat lansung masa ucap perkataan tu..dia tak tau kenapa dia boleh terikut dengan dialog tu...mungkin suami Sara nak bergurau atau dia terikut tanpa sedar lalu dilafazkan di tepi telinga Sara..

Walaupun tak mahu tapi  mereka terpaksa jugak pergi ke pejabat agama islam untuk membuat pengesahan lafaz cerai..jatuh ke tidak.. bayangkan di awal usia pernikahan yang baru berapa bulan tapi dah  keluar masuk pejabat agama..sesuatu yang sangat memeritkan pada Sara..padahal mereka bukanlah pasangan yang bermasalah..hanya disebabkan "dialog" sebuah drama korea, rumahtangga mereka di timpa ujian...

Kes Sara dan suami tak sama dengan pasangan lain yang datang ke mahkamah syariah...mereka datang untuk berpisah tapi Sara dan suami datang dengan harapan talak tak jatuh...berbulan-bulan Sara dan suami turun naik mahkamah untuk bicara kes mereka..namun akhirnya nasib tak menyebelahi mereka..hakim putuskan jatuh satu talak sebab lafaz yang diucapkan adalah terang dan jelas walaupun tanpa niat..menangis Sara bila dengar keputusan yang dibuat hakim...tapi apa boleh buat...terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya...nasi dah jadi bubur...

Sara adalah orang yang paling sedih sebab dia tak tau apa-apa dalam hal ni...dia tak dengar pun masa lafaz dibuat..apa yang paling terkilan sekali, talak jatuh bukan disebabkan mereka bertengkar tapi disebabkan benda yang sangat "remeh"...suami Sara sampai hari ni menyesal...kesian pun ada...kalau ikutkan bukan dia sengaja...tapi tulah, dalam rumah tangga perkataan "cerai" tak boleh di buat gurauan...

Alhamdulillah, sekarang Sara dengan suami dah rujuk semula..usia pernikahan mereka masih terlalu awal untuk menerima dugaan begini..peluang cuma diberi 3 kali..bila 1 dah terguna, tinggal lagi 2..semoga kisah Sara ni juga dapat  menjadi ikhtibar kepada kita semua..ya Allah, peliharakanlah rumahtangga kami dari segala ujian.. satukanlah kami hingga ke akhir hayat...amin...

Wassalam..

10 November 2011

Diam Itu Bersebab..

Assalamualaikum..

Tak tau kat mana saya nak mulakan coretan kali ni...dah lama kan saya menyepi...bukan takde cerita tapi sebab terlalu banyak benda yang berlaku sejak akhir-akhir ni..saya jadi tiada mood nak menulis...juga MALAS...

Tahun ni boleh dikatakan tahun yang sangat mencabar buat saya...terlalu banyak ujian dan dugaan yang hadir...semuanya masalah di ofis...terlalu banyak kali hati saya terluka, dah banyak air mata mengalir, kecewa, terkilan, hati bagai dihiris-hiris, dirobek-robek...

Bermula dengan satu mesej dari salah seorang staf ofis yang baru resign..mesej tuduhan dan kejian dilemparkan pada saya yang tak tau hujung pangkal...angkara orang lain, saya dituduh melulu tanpa usul periksa...saya masih simpan mesej tu sampai sekarang...saya dituduh talam 2 muka, pengugut, penghasut..kemudian dalam masa yang sama, pedih hati bila dapat tau seorang kawan rupanya dah main tikam dari belakang...di depan baik tapi dibelakang ada cerita yang terlalu pedih bila saya dengar..

Selama ni saya banyak simpan cerita tentang dia...saya kenal siapa dia..orang lain mungkin nampak dia baik sebab mulutnya manis dan peramah tapi saya lebih tau perangai dia...tak perlu saya ceritakan dengan lebih lanjut di sini sebab kisah dia saya dah anggap "seekor lalat sampah" yang cuma singgah sementara di depan saya..lalat yang membawa bau busuk, sisa kotoran dan banyak penyakit...

Sekarang ni saya banyak belajar memahami sikap orang sekeliling...kalau dulu saya jadi diri sebenar..maksudnya bila saya tak berkenan dengan sikap orang tu, saya kurang bercakap..saya memang tunjuk saya ni tak berminat untuk bergaul...saya taknak jadi hipokrit atau talam 2 muka..tapi disebabkan cuba jadi diri sendiri, saya banyak kali terluka...sampai satu tahap disebabkan terlalu kecewa dan terkilan berhari-hari saya menangis sendiri..di rumah, dalam kereta, di dalam tandas ofis...saya pernah rasa give up untuk terus bekerja di ofis sekarang....

Husband banyak beri kata semangat pada saya..walaupun jarak kami jauh tapi itu bukan penghalang..dia tempat saya mengadu, tempat menangis, tempat meluah perasaan..di kala saya di aniaya kawan sendiri, dihentam oleh seorang manusia yang bergelar pengecut, yang cuma berani lempar batu tapi sembunyi tangan..husband sentiada berada disisi..tak pernah melarang saya berhenti kerja...dia tetap sokong apa juga keputusan yang saya buat asalkan saya tak menangis lagi...

Mujurlah Allah bagi kekuatan pada saya...walaupun saya hampir 'gugur' di tangan kawan sendiri, namun hari ini saya kembali bangun dengan semangat baru..saya jadi lebih tabah dan cekal dalam mengharungi cabaran-cabaran yang akan datang kelak..hari ini, saya terpaksa jadi manusia hipokrit kerana pada zaman ini hipokrit itu lebih diterima dari orang yang bersifat jujur...walaupun tak suka, sakit hati, panas hati, marah, geram, sedih tapi saya cuma simpan di dalam...diluar saya senyum dan ketawa melayan kerenah-kerenah dan ragam manusia sekeliling...

Kepada "kawan".....terima kasih atas segala-galanya...saya takkan sesekali lupa apa yang dah berlaku antara kita..cuba lah ubah sikap..orang lain memang tak tau tapi Allah Maha Mengetahui...cerita buruk yang anda sampaikan pada orang akan berbalik pada diri sendiri satu hari nanti...

Wassalam...

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...