09 December 2014

Berjaya Times Square Theme Park- Birthday Khasif Yang Ke 2..

Assalamualaikum...

Mesti uolls bosan kan....aku ni tak habis-habis lagi citer birthday..macam takde citer lain..hahaha...

Well....citer birthday aku dah habis la..kali ni birthday my princess plak...wajibla ada citer tentang dia..kalau takde itu bukan blog aku namanya...^_^

Actually birthday Khasif yang kedua jatuh pada 3 Nov hari tu..tapi masa tarikh tu aku dalam perjalanan dari kampung balik shah alam...memang tak celebrate la kalau dah satu hari dalam kereta...

Lepas tu mula-mula ingat nak celebrate kat school Khasif..sebab selalunya every Wednesday mesti ada birthday party kat school dia teacher yang planning...tapi tak jadi jugak sebab aku pun tak plan awal-awal...bajet pun masa tu dah lari..nak buat ala kadar setakat beli kek je bagi kat school rasa cam tak bersungguh je...takpela..next year adik yer....

Memandangkan nak celebrate kat school tak jadi, husband ajak celebrate kat luar..selain makan-makan, nak bawak Khasif gi tempat yang dia boleh enjoy main sepuas hati...

Aku ok jer..kalau bab-bab planning keluar hujung minggu memang aku salute kat husband...dia ada je idea nak gi mana-mana..tapi kalau bab holiday lama-lama tu, dia memang serah kat aku 100% yang planning...lelaki memang macam tu ek...^_^

Sabtu seminggu lepas tarikh birthday Khasif baru la berkesempatan celebrate..husband bawak pergi Berjaya Times Square KL..lagi pun kebetulan jugak aku nak gi Nikon Service Centre kat sana nak hantar kamera abang aku..so sambil menyelam sambil minum air..

Oh yer..adik ipar aku Fahmi pun ada sekali..saja kitaorang ajak dia jalan-jalan sekali boleh memeriahkan suasana...

Sampai-sampai Berjaya Times  Square, sempat alas perut dulu dengan pretzel dog (baca hotdog) Auntie Anne's..haa..amik ko..sampai muak-muak nak habiskan sorang satu..hahaha...

Lepas tu terus menuju ke Theme Park kat tingkat 5...


Ini aku tunjuk harga kalau korang nak pergi bawak anak-anak..harga untuk dewasa RM38, kanak-kanak usia 3-12 tahun RM28..Khasif sebab baru 2 tahun so free of charge...

Apa yang aku boleh cakap Theme Park sini memang best kalau korang nak bawak anak yang umur 2-4 tahun..sebab kat sini memang ada macam-macam game khas untuk budak-budak kecik besar Khasif ni..compare to Sunway Lagoon game lebih kepada budak besar..


Game budak-budak kecik ni kat Level 7 namanya Fantasy Garden..  aku plak yang excited bila tengok game diaorang...comel-comel...bentuk candies la..cendawan la..ada bus naik turun naik turun...ada train, kapal..

 

Dah macam aku nak promote la plak..promoter tak berbayar...

Malangnya ada  beberapa game yang Khasif tak boleh naik sebab tak cukup ketinggian..nasib baik dia foc..kalau tak aku mengamuk kat situ suruh bagi duit balik...hahaha...


Khasif paling happy bila dapat tunggang binatang ni...ada panda, gajah, apa lagi ntah..tapi yang ni kalau nak naik kena bayar  kalau tak silap aku RM6 per ride...diaorang guna bateri kut..nanti binatang ni gerak sendiri ikut je mana "tuan" dia bawak...kalau "tuan" corner, dia pun corner sekali...serius geram aku tengok benda alah ni..comel..kejap-kejap angkat punggung..hehe..

Dia jalan sampai la habis masa baru dia berhenti..tapi tak lama pun..lebih kurang 5 minit je..

Dua kali Khasif nak naik..lepas tu tak puas-puas jugak..memang tak layan la..kalau ikutkan dia 50 kali naik tak puas..Khasif apa lagi..nangis la jawabnya..hehehe...


Kami bertiga..nasib baik Fahmi ikut sekali..boleh jugak tolong snap gambar...

Birthday girl nak naik train..masa ni dia dah tak happy sangat...start cranky..dah ngantuk...

Dah lama tak bergambar berdua macam ni..
Sejak ada anak rasanya ni baru kali pertama atau kali kedua..huhuhu...sedih kan...
Dulu mana-mana pergi pun mesti nak gambar berdua..T_T

Lepas turun dari train, naik botanic drive..ala kereta macam truck tu..3 orang dewasa naik dengan sorang budak...dahla truck tu kecik untuk budak-budak..mak bapak budak plak yang naik..berhimpit-himpit macam sardin la kat dalam tu...kahkahkah..anak punya pasal...

Lepas tu keluar gi solat zuhur dulu then gi makan kat Chicken Rice Shop...konon-konon nak celebrate birthday girl sorang ni...last-last dia plak tidor...ooh..birthday girl tidor bolehlah kami bertiga makan dengan tenang tanpa gangguan..hehehe..

Dah kenyang, masuk dalam Theme Park balik..kali ni tak main game...aku nak bagi kelainan sket...

Bagi Khasif main colored sand..dia memang minat sangat kalau bab-bab color ni...so nak buat aktiviti ni kena bayar RM20 ke RM25 cam tula..ada yang mahal lagi kalau buat water color..takpe..yang ini pun dah cukup untuk dia... 


As you can see, barang dia boleh dikatakan banyak gambar hello kitty..minat sangat..so amik lukisan hello kitty bagi dia color..


Masa ni tinggal aku dan Khasif berdua je..husband dan fahmi pergi try naik roller coster..alang-alang dah datang sini kena la cuba sekali...

Aku teringin jugak tapi siapa plak nak jaga Khasif..takpela lepas ni diaorang turun, fahmi tolong jaga Khasif aku gi naik dengan husband...begitu aku bisik dalam hati..

Selang 15 minit macam tula..tup-tup diaorang dah datang dengan muka pucat lesi...aku tanya dah naik ke belum?

"dah..cukuplah sekali je..taknak naik dah.."
Rupa-rupanya dua-dua tengah kecut perut, serik macam jantung dah tercabut..hahaha...kat sini roller coster memang dasyat...kalau nak naik hati kena kental..aku tengok kat bawah ni pun ngeri...so takde rezeki la aku  nak naik jugak dah husband serik macam tu...huhu..

Sunway Lagoon? pernah naik..tapi yang ini lagi mencabar...sape yang suka cabaran dipersilakan...


Khasif kusyuk je main color-color..tapi dia buat slow yang amat...tak pasti sempat siap ke tak..


Last-last babah dan Ayah De dia tolong sambung...sebab nak kejar masa...


Beginilah hasilnya....T_T
Pilihan color pun ala-ala warna lelaki...hehehe...

Lepas tu balik umah...sempat lagi singgah beli makanan untuk dinner plak..


Jeng-jeng..kita celebrate birthday kat rumah plak....


Kat rumah aku buat simple je...beli kfc dan kek sebijik...nak buat besar-besar tunggu next year..


Kek pun beli yang simple je...
Sebelum tu aku gi kedai ingat nak tempah kek special untuk Khasif tapi kedai tu plak banyak songeh..nak aku sediakan itu ini la..banyakla ko punya cekadak..dah lah aku bayar..ko suruh aku print sendiri..terima kasih je la...

Walaupun kek simple macam ni dah cukup untuk buat dia happy...sebak la plak..sob sob sob...


Tak sabar nak tiup lilin...


Happy Birthday my dearest Khasif Aleesya...


Bersungguh dia tiup lilin...


Acara potong kek dan makan-makan...


Selamat Ulangtahun Yang Ke 2 sayang...anak ibu dah besar dah...
Semoga Khasif jadi anak yang baik, anak yang solleh, anak yang pintar..
Dengar pesan ibu..jaga tingkah laku mu, jaga bicara mu dan jaga akhlak peribadimu..
Semoga anak ibu sentiasa diberkati dan dilindungi olenNya..
Amin..

Okey itu saja cerita birthday untuk tahun ini..next birthday tunggu bulan 3 tahun depan plak..hehehe...

Sekian, wassalam...

#jaga-jaga ada mata yang memerhati...aku update story ni pukul 1 pagi kat rumah okey..aku schedule untuk publish pukul 1pm..jangan nak buat citer okey...

08 December 2014

Cerita Sedih My Birthday di Seoul Garden..

Assalamualaikum...

Cerita ni dah lama bulan 9 hari tu lagi..tapi baru sekarang aku berkesempatan nak update..nampak tak betapa akak bz dik...huhuhu... 

23 September tu birthday aku tapi husband kat offshore lagi...so takdela plan nak celebrate apa-apa..lagi pun memang selalu birthday aku tak celebrate disebabkan kerja husband macam tu..

Tup-tup selang 2 hari lepas tu sembang-sembang kat wasap...



Ha!! nampak tak boleh tahan la jugak husband aku ni melawak...sempat lagi dalam pada nak ajak celebrate tu dia merepek...aku ni masa tengok list dia bagi tu yang lain tu familiar la..tapi yang satu tu Jeju Island Garden aku tak pernah dengar la plak...kemain la aku google....T_T

Nasi arab aku tak berminat sangat sebab bukan feveret aku...chicken rice shop? bape kali da...asyik-asyik chicken rice shop..kedai mamak al fairos tu nak menyindir aku namanya..

So aku pilih Seoul Garden..lagi pun dah lama tak berBBQ dan bersteamboat..kali ni kita pilih restoran korea sekali...

Mula-mula aku ingat nak gi Seoul Garden kat IOI Mall Puchong tapi memandangkan Setia City Mall lebih dekat..so pilih yang dekat je..aku pergi untuk dinner..so satu hari menahan lapor tak makan sangat sebab nak isi perut time dinner...

Sampai-sampai depan restoran kami disambut oleh waiter Nepal..sebelum di bawa ke meja kena gi kaunter dulu pilih set apa yang aku nak..semua pekerja kat situ Nepal..sepatah haram aku tak faham apa yang dia cakap dan tanya..aku dah konfius ni restoran ke kedai makan cap ayam ni? 

Bila diaorang tanya, aku duk ha?? excuse me? ha?? nampak cam aku plak yang jakun...serius aku tak boleh nak terima restoran macam ni dilayan oleh pekerja asing..baik aku gi makan mamak...

Lepas dah berhempas pulas nak memahami..dah pilih nak sup perisa apa...bayar lah dua orang makan RM100++.. harus aku makan 5 jam baru padan dengan harga tu...

Dah bayar baru dibawak ke meja..dahlah meja jauh giler dari tempat nak amik makanan..kat ruang belakang...tempat amik makanan kat belah depan...takpelah..janji aku dapat makan perut dah lapor...


Birthday girl yang buat-buat happy...


Untuk makanan berat mula-mula aku amik nasi goreng...not bad la rasa dia...jangan ko nak cari nasi beryani ke, nasi ayam ke, chicken cop ke...memang takdela kat sini...


Oh my darling..masa ni kusyuk makan lagi walaupun pinggan berselerak..



Lepas tu aku amik mee goreng...
Suapan pertama dah tak boleh nak telan...
Tak sedap....aku tak taulah kenapa rasa camtu...
Adakah sebab tak kena dengan tekak aku..tapi husband aku yang tak cerewet makan tu pun cakap tak sedap..kureng...T_T
 
  Tak sedap pun kena la makan...nanti kena charge lain ko nak bayar ke?


Daging dan seafood untuk sesi memanggang....
 
 

Aku tak suka tempat memanggang dia  sebab dalam sangat..susah nak balik-balikkan daging...
Dapur kat sini guna elektrik so agak safety la sket kalau  nak compare dengan stemboat lain yang guna tong gas..
Kalau nak naikkan atau suhu turun tekan je butang remote...

Tomyam? ini pendapat aku..
Sket pun tak rasa tomyam...lebih kepada rasa sup berempah lada yang pedas..aku tak tau Seoul Garden tempat lain...tapi kat sini aku tak recomended...


Nampak? setiap meja cuma dibagi satu penyepit..so terpaksala salah sorang guna garfu...

Tapi tak semua makanan kat sini tak sedap..satu yang paling aku suka daging blackpepper, sedap !!
Makan panas-panas lepas panggang memang mencengkam jiwa...
Yang itu jelah aku dengan husband duk ulang alik tambah...
Yang lain tak mendapat sambutan sangat...
Fish ball ke meatball ke lansung tak pandang...


Aku start makan lebih kurang 6 petang...pukul 7 hari dah nak gelap masa tu la Khasif start buat perangai..
Dia start bosan...dia start sepah-sepahkan meja..jatuhkan makanan ke lantai..nak panjat kerusi...



So demi kelesaan pelanggan lain husband bawak Khasif pusing-pusing kat luar..nasib baik pintu belakang kat sebelah meja je.. 

Maka aku pun makanla sorang-sorang sambut birthday sendiri..pernah ke korang tengok orang celebrate birthday makan sorang-sorang kat restoran...T_T


Lepas tu gilir dengan husband plak..husband masuk makan sementara aku layan kerenah Khasif yang nak main kat luar...
 
Ini budak makin besar makin macam-macam ragam...


Sementara husband gi solat Maghrib aku pujuk Khasif duduk diam...nak tak nak bagilah dia makan ais krim...kalau boleh waktu dia kecik ni aku nak elak bagi dia makan aiskrim..tapi nak buat camne...terpaksa...kalau tak nanti dia meraung nak cari babah...

Kalau saja-saja nak bagi dia aiskrim MEMANG TAK LA...




Lepas Magrib, husband sambung lagi panggang daging...sebenarnya dua-dua pun tak puas makan lagi..tak dapat menikmati sangat...salah satu sebab layan kerenah anakla....

Lebih kurang pukul 8.45 malam baru keluar dari restoran...nak kata kenyang dan puas hati memang tak la...makan pun rasanya tak padan dengan apa yang dibayar...

Tapi aku tak blacklist terus Seoul Garden ni..lepas ni aku nak cuba makan kat branch lain plak..aku rasa branch lain macam IOI Mall, One Utama, Sunway Piramid rasanya lebih banyak pilihan makanan, lebih sedap dan restoran lebih bersih..kat sini je aku nak blacklist..hehehe...

 

Dah habis makan pusing-pusing kejap layan kerenah Khasif...

 

Tomei??
Jeng jeng jeng....rahsia...hehehe....

Lepas tu terus balik umah....
Husband sempat singgah beli burger tepi jalan...hahaha
Nampak tak aku cakap tak berapa kenyang walaupun dah habis beratus untuk dinner tadi...

Akhir kata...Seoul mu tunggu aku datang....^_^

07 December 2014

Jejak Sejarah: Kellie's Castle, Batu Gajah, Perak - Part 5 (FINAL)

Assalamualaikum....


Yes..akhirnya tiba jugak part yang terakhir untuk siri menjejaki tempat bersejarah di Perak..3 bulan lebih baru habis ok..hahaha....well orang puteh cakap it's better than nothing...betul tak...

Jujur cakap aku baru tau kewujudan Kellie's Castle ni dalam tahun ni jugak...awal tahun hari tu rasanya...sedih tak...maybe sejarah tempat ni kurang digembar gemburkan sangat kut sebelum ni...ke aku yang ketinggalan zaman? hahahaha....

Okey jom sambung citer..lepas tergesa-gesa keluar dari KUALA KANGSAR aku teruskan perjalanan ke Batu Gajah melalui PLUS Highway...kalau tak silap exit ke Simpang Pulai lepas tu cari Jalan Gopeng..korang straight je nanti nampak tepi jalan sebuah bangunan lama tersergam indah bak istana di atas sebuah bukit..


Inilah dia Kellie's Castle atau Istana Kellie..
Masa ni aku kat jalan lagi dah boleh nampak dari jauh keindahan senibina bangunan ni...

Awalnya aku lansung tak planning nak singgah sini..tapi husband la yang bersungguh-sungguh ajak datang sini...teringin sangat nak sampai dan tengok dengan mata sendiri macam mana rupa bentuk Kellie's Castle dari dekat..


Akhirnya setelah 50 minit perjalanan akhirnya sampai kat parking betul-betul di hadapan bangunan Kellie's Castle..waaahhh..tiba-tiba terfikir betul ke bangunan bak istana eropah berada kat negara Malayisa? jauh aku samakan..eropah tu..hehehe...



Jom kita selidik dulu sejarah dan latar belakang tentang Kellie's Castle ni..

Bangunan Istana Kellie ini telah dibina pada tahun 1910 oleh seorang peladang getah terkemuka British bernama William Kellie Smith.



Ini lah dia tuan empunya istana..William Kellie Smith..
Beliau berasal dari sebuah kampung di Scotland yang dikenali sebagai Kellas. 

Pada tahun 1890 ketika berusia 20 tahun, Kellie tiba di Tanah Melayu..waktu itu Tanah Melayu masih belum membangun...beliau bertemu dan berkenalan dengan seorang pemilik tanah bernama Alma Baker. 

Alma Baker adalah seorang kontraktor ladang di Kinta..kemudian Kellie membantu Baker dalam kerja-kerja membina jalan awam di Selatan Perak dan  menjadi rakan kongsi. Mereka membeli 960 ekar tanah di Daerah Kinta untuk menanam pokok getah..ladang getah itu dinamakan sebagai Kinta Kellas..

Bermula dari situ lah kekayaan Kellie bertambah...beliau berjaya di Batu Gajah sebagai pengusaha ladang getah dan lombong bijih timah..


Kita bergambar dulu...

Mengikut sejarah, Kellie membina istana ini untuk kediaman keluarganya dan tanda kasih sayang kepada isterinya, Agnes.

Sebenarnya pada awal perkahwinan, mereka hanya tinggal di sebuah rumah yang telah dibina di kawasan ladang milik Kellie yang dinamakan Kellas House..Kellas House dibina dari kayu..apabila musim panash suhu di dalam rumah turut menjadi panas..Agnes tidak suka dan tidak senang berada di dalam rumah bersuhu panas begitu..sewaktu mengandungkan anak sulung Helen, Agnes menyuarakan hasrat untuk tinggal di sebuah rumah yang lebih selesa.

Sebagai tanda cintanya kepada isteri, Kellie bersetuju untuk membina rumah idaman tersebut. setelah Agnes melahirkan anak sulung mereka pada 1904, Kellie tanpa berlengah lagi terus mengusahakan pembinaan Istana Kellie..

Bangunan tiga tingkat ini dibina mengikut rupa bentuk sebuah istana di India dan tukangnya dibawa khas dari Madras. bangunan unik ini memiliki 14 buah bilik, sebuah cellar dan terowong rahsia yang mempunyai lif yang pertama di Tanah Melayu. 

Malangnya sewaktu berada di Portugal, Kellie telah diserang penyakit radang paru-paru yang kronik..beliau akhirnya meninggal dunia pada 11 Disember 1926 pada usia 56 tahun..


William Kellie Smith dan isterinya Agnes.




 Setelah kematian suami, Agnes telah meninggalkan Tanah Melayu..sebelum itu beliau telah menjual segala harta milik mereka termasuk Istana Kellie dan ladang milik Kellie kepada Syarikat Harrisons and Crosfield. Walaubagaimanapun syarikat tersebut tidak berminat dengan projek Istana Kellie lalu mengarahkan pembinaannya tidak diteruskan dan dibiarkan begitu sahaja..

Maka pembinaan Istana Kellie yang dilihat pada hari ini telah terhenti sejak tahun 1926.

Istana Kellie pada tahun 1970 terbiar di sebalik hutan sebelum kerja pemuliharaan dan naik taraf..
Macam seram je...

Nak tau lebih lanjut tentang sejarah Kellie's Castle boleh cari kat google...
Mengikut sejarah pembinaan istana ini, pemiliknya yang berasal dari bahagian timur laut Scotland membina istana itu bagi kediaman keluarganya dan diberikan nama Kellas House.

Bangunan tiga tingkat itu dibina mengikut rupa bentuk sebuah istana di India dan tukangnya dibawa khas dari Madras.

Bangunan unik itu memiliki 14 bilik, sebuah cellar dan terowong rahsia yang mempunyai lif iaitu yang pertama di Tanah Melayu.

Bagaimanapun, pembinaan bangunan Kellas House ini tidak dapat disiapkan apabila Kellie Smith meninggal dunia di Lisbon, Portugal pada 11 Disember 1926 ketika berusia 56 tahun.
- See more at: http://www2.hmetro.com.my/myMetro/articles/Dengarbisikandibilikwain/Article#sthash.OB683gZL.dpuf

Mengikut sejarah pembinaan istana ini, pemiliknya yang berasal dari bahagian timur laut Scotland membina istana itu bagi kediaman keluarganya dan diberikan nama Kellas House.

Bangunan tiga tingkat itu dibina mengikut rupa bentuk sebuah istana di India dan tukangnya dibawa khas dari Madras.

Bangunan unik itu memiliki 14 bilik, sebuah cellar dan terowong rahsia yang mempunyai lif iaitu yang pertama di Tanah Melayu.

Bagaimanapun, pembinaan bangunan Kellas House ini tidak dapat disiapkan apabila Kellie Smith meninggal dunia di Lisbon, Portugal pada 11 Disember 1926 ketika berusia 56 tahun.
- See more at: http://www2.hmetro.com.my/myMetro/articles/Dengarbisikandibilikwain/Article#sthash.OB683gZL.dpuf


Masa aku sampai tu kebetulan sebuah bas rombongan dari Johor pun baru sampai jugak..geng-geng cikgu kalau tak silap..diaorang semua pakat bergambar kat depan "KELLEI'S CASTLE" ni..so terpaksalah aku tunggu mereka semua habis dulu..

Dah sampai giliran konon nak bergambar dengan Khasif..tapi nampak tak dia kat mana?


Boleh tak dia nak main, nak angkat lampu sport light tu? bila tak dapat itu yang korang nampak tengah meraung tu...berdrama lah kejap kami kat situ..dahlah hari gelap nak hujan...stress..... T_T

Sebelum masuk kena beli  tiket dulu..kalau tak silap harga tiket RM4 seorang...aku pun lupa dah sebab masa tu tengah kelam kabut nak handle Khasif..husband yang gi beli tiket...


Jom kita teruskan pengembaraan ke Istana Kellie...sebelum tu kena melintasi jambatan dulu, then panjat tangga macam korang nampak kat tengah-tengah bukit tu....

Baru nak panjat tangga, hujan start turun..apa lagi berlari kami anak beranak mendaki tangga..risaukan  Khasif takut demam kena hujan...

Singgah kat bangsal bersebelahan bangunan utama nak berteduh dari hujan...konon nak berselfie guna monopod baru..sekali monopod tak boleh guna..maklumlah beli kat pasar malam batu feringgi cap ayam...hahaha....


Pandangan sisi Istana Kellie...
Korang elok-elok sket tenung gambar ni takut ternampak apa-apa kat celah-celah tingkap...hahaha....

Dikatakan Kellie telah menggaji 70 orang buruh mahir dari Madras, India untuk menyiapkan kediaman ini..kebanyakkan bahan binaan hiasan seperti batu marmar adalah diimport dari Indi..jubin pula diimport dari Itali..batu bata jenis aprikot dibuat di Tanah Melayu..kayu cengal yang menghiasi jenang pintu dan tingkap istana berkenaan dan kualiti kayu cengal sememangnya diakui  mampu kekal sehingga 200 tahun lamanya..

Soalan khas untuk husband..
"Abang...rumah kita bahan binaan nak import dari Itali jugak ke?"
hahaha


 Taman yang terdapat di tepi bangunan


Kat belakang warna kuning sana bangunan istana yang tak sempat untuk disiapkan dan terbengkalai begitu sahaja..

Peace...



Terbengkalai...


Laluan koridor dalam Istana Kellie..
Koridor ini dikatakan "misteri" kerana dikatakan roh kellie sentiasa berlegar-legar di kawasan ini...

Di dalam sebuah bilik ditampal sejarah dan iklan-iklan Kellie's Castle yang pernah berada di dada akhbar Tanah Melayu. 



Iklan untuk dijual



Kisah tentang Kellie's Smith..


Salah sebuah bilik yang dihiasi dengan perabot..


Terus terang aku cakap...aku tak tau la kenapa...masa mula-mula aku masuk ke dalam Istana Kellie ni aku rasa seram semacam..rasa berdiri bulu roma..rasa kepala besar...rasa diperhati...mula-mula aku tak cakap kat husband...takde apa la...

Tapi bila aku baca ada nota tertulis di sudut dinding mengatakan di sini lah roh smith berlegar-legar...oo mak ai..kau nak menguji aku ke apa? makin la hati aku berdebar-debar kencang..

Husband ajak round-round bilik bawah aku ok lagi...masa tu orang pun ramai lagi...

Dah habis round..aku cakap kat husband..
"abang kalau nak naik atas, abang naik sorang-sorang lah ek...sayang duk kat bawah je dengan adik..risaula tempat macam ni nak bawak adik.."

Husband dah pandang aku semacam..aku tau dia nak marah...sebab dia punyalah excited sangat nak datang sini tup-tup aku cakap aku taknak naik ke tingkat atas...

Aku bukan risau tentang aku...tapi aku risaukan Khasif....dia masih budak dan masih lemah semangat...korang pun tau kan bangunan terbiar lama ni macam-macam penghuni yang ada yang kita tak nampak...bukan aku percaya pasal ada hantu smith tu..yang itu aku takdelah risau sangat..

Tapi ustaz cakap jin syaitan iblis tu memang ada kan...so takpelah..aku surrender awal-awal...husband diam membisu...dia jalan cepat-cepat tinggalkan aku...masa tu dahlah orang dah takde..mana ntah semua orang yang naik tadi..tiba-tiba lenyap..huhuhu...

Disebabkan aku taknak naik, husband pun tak naik..so kami turun menuju ke kereta...dalam perjalanan balik ke Shah Alam dia diam membisu..aku dah lupa lama mana...rasanya 1 jam lebih jugak la kut..hahaha...marah punya pasal...

Dalam hati aku cakap..

"Takpelah..aku sanggu husband marahkan aku asalkan anak aku tak jadi apa-apa...mintak dijauhkan benda-benda macam tu jadi kat anak aku..."

Aku kenal siapa husband aku...dia kalau terlebih excited dengan sesuatu benda...selalunya lepas tu dia akan menyesal....so lebih baik aku halang..kalau aku pergi tanpa anak memang nak je aku naik atas....tapi takpelah sekurang-kurangnya kami dah jejak kaki kat sana...

Begitulah cerita di Kellie's Castle...hajat husband dah tercapai tapi tak 100%...lain kali yer by...hehehe...

So habis sudah ceita menjejaki sejarah di Perak...panjang umur kita jejak sejarah tempat lain plak...bye..bye...


NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...