30 September 2010

Jika Saya Ada Anak...

Anak...siapa yang taknak kehadiran anak dalam perkahwinan mereka..?? semua orang mahukan anak...anak adalah tanda dan bukti buah cinta buat pasangan suami isteri...anak adalah penyeri dan pelengkap hidup..malah anak adalah zuriat dan rezeki dari Allah yang tidak ternilai harganya...tidak ada nilai yang boleh dibayar untuk memiliki seorang anak...


Memang saya dambakan kehadiran anak dalam kehadiran kami berdua...hati saya sayu, tersentuh bila mana terpandang pasangan lain ada anak, ada baby..bila sanak saudara, kawan-kawan mula bertanya, dah ada "isi" ke belum? bila nak ada anak sendiri? dah berbadan dua ke? saya tak sedih dengan soalan-soalan begitu...sebab itu tandanya mereka prihatin tentang saya...


Cuma yang tak sedap di dengar bila ada segelintir yang cuba buat perbandingan..si pulan si pulan baru kawin, dah mengandung pun sekarang..awak dah dekat setahun belum lagi? malah ada jugak mulut laser....hai..dukung anak orang je ke? itulah..buat anak sendiri taknak...pedih hati bila dengar mereka cakap macam tu...siapa awak nak bercakap pasal hal peribadi keluarga orang lain..mana awak tau saya taknak anak? ada tertulis ke kat atas dahi saya ni SAYA TAKNAK ANAK? macam tu ke?


Saya nak semua orang tau...terutama dia yang bernama suami...saya sangat-sangat inginkan seorang cahaya mata untuk penyeri hidup kita...tapi dalam masa yang sama..saya bimbang...saya takut..mampu ke kita bagi yang terbaik untuk anak nanti? dah bersedia ke dari segi ekonomi, fizikal dan mental?


Terbaik dari segi semua segi...penjagaan, perhatian, kasih sayang, didikan agama, pendidikan dan keperluan anak..saya taknak anak saya hidup dalam keadaan serba kekurangan terutama perhatian dan kasih sayang...mampukah saya bagi? mampukah saya sentiasa tersenyum gembira di depan anak bila saya penat dalam masa sama suami tiada di sisi untuk membantu..boleh ke saya jadi ibu yang paling baik untuk anak saya?


Saya bekerja...suami kerja jauh...sebulan pergi..seminggu, dua minggu ada..lepas tu kerja lagi...saya tak salahkan kerjaya suami sebab itu memang tugas dia...tugas mencari rezeki untuk keluarga...tak sikit pun nak mengeluh..cuma apa yang saya bimbang...mampu ke tak nanti kami bagi perhatian dan kasih sayang yang secukupnya...bagaimana pula bila suami jauh bekerja, saya tiba-tiba jatuh sakit...siapa yang nak jaga anak saya...


Saya takde mak...kl saya ada mak, saya tak begitu runsing...bila-bila masa saya boleh mintak mak datang temankan saya bila suami takde...saya tau mana-mana mak takkan biarkan anak mereka dalam keadaan susah...saya memang ada mak mertua yang sangat baik hati..saya sangat hargai perhatian dan kasih sayang yang diberikan pada saya sepanjang usia perkahwinan saya dengan anaknya..tapi saya cuma menantu..anak perempuan dan menantu perempuan lain...tak sama...saya tak boleh nafikan sebab ianya memang satu kenyataan..apa plak kata adik beradik ipar yang lain seolah-olah saya jadikan mak mertua mcm orang gaji...saya taknak ada tanggapan macam tu..

Jika saya ada anak...saya nak hantar anak saya ke tempat jagaan yang terbaik...bukan tempat jagaan yang sekadar bagi susu lepas tu tidorkan anak saya sampai petang...untuk mendapat tempat jagaan yang terbaik, saya perlu ada duit yang lebih...duit memang bukan segala-galanya dalam rumahtangga tapi kalau nak berikan yang terbaik untuk anak..duit menjadi satu benda yang sangat penting...sebab saya nak sediakan persekitaran yang selesa untuk anak saya supaya dia membesar dengan baik..

Abang...tak pernah sekalipun diri ini menolak kehadiran seorang anak dalam kehidupan kita suami isteri...cuma apakah kita sama-sama yakin yang kita mampu berikan yang terbaik untuk anak kita nanti? jika esok sekalipun DIA kurniakan kita seorang anak..sayang terima dengan hati terbuka, syukur Alhamdulillah...sayanglah wanita yang paling bahagia sebab dapat hadiahkan abang seorang anak..tapi sayang harap dan berdoa supaya kita sama-sama mampu berikan yang terbaik untuk anak kita..tanggungjawab dan komitmen yang sangat tinggi untuk menjamin keselesaan dan kebaikan semasa anak membesar..itu saja harapan sayang..fahamilah saya..amin..



28 September 2010

Sinetron Terbaik..Tiap-Tiap Hari Mesti Tunggu...



"Apa lagi yang bisa ku lakukan untuk memuaskan hati mu? Jika syariat membolehkan, akan ku pakai air mata mu untuk berwudhuk.."
" Tuhan tidak pernah hilang..kitalah yang terpejam.Mata hati kita yang terpejam.."
"Dunia ini kerap mengecewakan.tapi bukan lantas kita harus menyalahkan Allah..kita saja yang tak keterampilan menjalani hidup di muka bumi ini.."
"Ibarat sinetron..ini hanyalah episod-episod panjang yang melelahkan tapi saaangat indah..jalani saja dengan tawakal dan senyum manis.."

Dialog kat atas ni adalah antara dialog-dialog yang terdapat dalam sinetron (drama) "Para Pencari Tuhan"..apa yang boleh saya tafsirkan kat sini ialah..BAHASANYA SANGAT INDAH..sebelum ni saya tak pernah berminat dengan drama-drama dari seberang..serius..selalunya drama yang tunjuk kat tv lagi-lagi TV3 saya memang tak kuasa nak tengok...kl sape-sape yang tengok citer dari seberang kat rumah, mesti saya suruh tukar channel lain cepat-cepat..banyak yang mengarut..

Tapi ntah camne..satu hari saya terbukak channel Oasis 106..masa tu saya sorang-sorang kat rumah..husband kat offshore..saya tertengok gelagat 3 orang pemuda yang sedang belajar azan dengan seorang pakcik penjaga surau..pakcik penjaga surau tu bawaklah mereka ke satu tempat dalam kebun..mula-mula pakcik tu yang azan..kemudian dia mintak salah seorang daripada pemuda tu melaungkan azan sama mcm dia buat tadi tu...maka, salah seorang pemuda tu pun azan..kl azan, mestilah kuat kan..kebetulan pada masa yang sama, ada sekumpulan petani tengah bekerja kat kebun..bila mereka dengar je azan tu, maka salah seorangnya ajaklah kawan-kawan tadi berjemaah bersama sebab mereka ingat waktu zuhur dah masuk..padahal masa tu masih awal lagi..


Saya dah gelak sorang-sorang dah masa tu..berbalik kepada 3 orang pemuda tadi iaitu Barong, Chelsea dan Juki bersama pakcik penjaga surau tadi dikenali sebagai Bang Jack..dah selesai berlatih azan..mereka pun berjalan balik ke surau...masa tengah berjalan tu, mereka berselisih dengan sekumpulan petani yang sedang sembahyang berjemaah..lalu tertanya-tanya lah mereka ni.."mereka solat apa ni? masih awal lagi kl semayang zuhur"..tiba-tiba semua terdiam..rupa-rupanya, fahamlah Bang Jack..ini semua angkara latihan azan tadi..cepat-cepat Bang Jack larikan diri dengan perasaan bersalah sambil 3 orang pemuda tadi masih terkebil-terkebil tak faham apa yang terjadi..


Bila tengok gelagat mereka masa tu, saya memang tak boleh tahan gelak...lucu bangat!!lagi-lagi bila tengok gelagat seorang pengawal yang bernama Udin..geli hati setiap kali tengok karakter dia..lurus bendul..boleh plak masa kena tanam hidup-hidup dalam kubur dia tak sedar..hahaha..watak lain yang saya suka tengok ialah Asrul seorang penganggur tapi ada ijazah..bila dia bercakap, bahasa yang dia guna tu..teratur dan tersusun..wahh..kagum sangat-sangat saya dengar..


Selepas tu, saya memang akan tunggu cerita "Para Pencari Tuhan" ni tiap-tiap petang..bila husband balik..saya btau husband cerita ni best..lepas tu tak sangka husband saya pun jadi penunggu setia cerita ni..Para Pencari Tuhan bukan setakat cerita lucu..tapi yang paling saya kagum dengan cerita ni sebabnya cara dia menyampaikan nasihat, pengajaran dan dakwah-dakwah agama...simple, mudah tapi sangat mendalam maksud dia..rugi siapa-siapa yang tak tengok cerita ni..lihat saja dialog-dialog yang saya selitkan di atas...sangat tinggi bahasa dia kan..memang terbaik..:)


Kalau nak tau betapa bestnya cerita ni..tengoklah sendiri kat Astro Oasis 106..cerita yang mengisahkan kesungguhan 3 pemuda yatim piatu,dulunya jauh dari Tuhan tapi belajar untuk mencari dan mendekati Tuhan..bergurukan seorang penjaga surau yang ada ilmu agama biasa-biasa saja tapi sanggup mebimbing mereka ke jalan yang benar...tak rugi lah kalau tengok cerita ni..:)..

27 September 2010

Rindu Yang Semakin Menjadi-Jadi...

Dah dua minggu cuti weekend sorang-sorang kat rumah..huhu...RINDUnyer kat dia...:(.. bangun pagi kelip-kelip fikir dulu kat atas katil...nak buat apa hari ni? tengok tv? sorang-sorang? nak masak sedap-sedap..tapi nak masak apa? sape nak makan? ah...bosannya....nak keluar tapi nak gi mana? apa kata pergi mall..nak buat apa? jalan-jalan cuci mata..boleh window shopping...tapi baru je gi window shopping semalam kan? habis nak buat apa..?????
Waa....itulah yang terjadi kat saya tiap-tiap kali cuti hujung minggu bila husband takde kat rumah...setengah jam duk berperang dengan perasaan sendiri baru boleh bangun...terkelip-kelip tengok ke arah tingkap..kejap-kejap pusing tengok kipas kat syiling...bosannya....:(. kadang-kadang time nak tido, tiba-tiba perasaan sebak datang...tak sedar air mata dah keluar..sunyi..rindu..semua ada..

Bestnya bila abang ada kat rumah...boleh keluar gi jalan-jalan..makan-makan kat luar...tengok wayang..apa barang jalan sorang-sorang..lansung takde feel...lagi sedih adalah..huhu...makan mcD?? bestnya...makan sana pun boleh..drive thru pun boleh...pendek kata bila dapat luangkan masa bersama yang tersayang..semuanya best...tak kisahlah makan banyak sampai pipi pun dah jadi macam apam...janji happy...:)
Aiskrim..yummy!!..chocolate-my favorite..vanila-my husband's favorite...campur dua...lagi delicious...yum yum yum...:)
Bubur ayam..one of my favorite jugak..makan panas-panas...tambah black pepper..sodap!! kl husband plak, suka tambah sos tomato..erk...saya tak suka..nanti rasa bubur tak original..
Bigmac..of course husband saya punya... kalau bagi saya bigmac, 3 jam baru siap makan kut..besor..huhu...
And..this is my favorite burger from mcD..Spicy Chicken McDeluxe...sedap..:)..sekejap je boleh habis kl bagi saya burger ni..
Bersemangat abang makan..:)..mcm tulah...makan banyak-banyak..gemuk pun takpe..isteri abang ni tetap sayang jugak..hehe..
Tapi masa ni kami gi makan sebelum puasa hari tu...saya kembali ke alam nyata..huhu..yang pasti sekarang ni saya terpaksa jalani hidup sorang-sorang kat rumah berjauhan dengan suami...2 minggu lagi baru husband saya balik..itu pun paling cepat.kl nasib tak baik, mungkin 3 minggu..huhuhu..
Apo nak dikato..saya terima dengan hati terbuka...bukan mengeluh..cuma sejak 3,4 bulan ni husband cuti kejap-kejap je..tak sempat nak luang masa berdua betul-betul...itu aje...huhu...hujung minggu ni nak buat apa????...:(

23 September 2010

Surprise...!!!Happy Birthday Sayang....

Tumpang lalu...tumpang lalu...setelah ditunjuk ajar oleh isteriku..akhirnya dapat jugak publish entry kat blog..itu pun menumpang blog isteri sendiri...hahaha...tak malu kan...bukan apa..sebenarnya ada sebab jgk..akalan la tu...apa2 la...yang paling penting...ucapan ni nak diungkapkan..."Selamat Hari Ulangtahun Sayang..."..abang mintak maaf sbb besday sayang kali ni ..sekali lagi abang takde kat umah...nak buat macam mana kan..dah keje abang macam ni...nak tak nak kita kene terima jugak kan sayang...tapi sayang jangan sedih2 ek..nanti abang balik...kita gi celebrate besday sayang ek...kita gi bercuti ek..cewahh...!! suka la tu...:)....

Hmm...abang attach gambar sayang kat sini takpe ek..alaa..blog sayang jugak kan...lagi pun bila tgk pic sayang sambil menulis...baru ada feel sket kan...aahh..mula la melalut org tua ni...tua ke aku...erm...kalau abang tua..sayang pun tua jugak la...haha..takdela..abang gurau jela...tua2 tak tua la...tahun depan jadi ibu ek...ok by...mesti best....

Ok la..alang2 masuk blog isteri aku ni...aku pun nak cerita la sket perihal tuan punya blog ni..a.k.a isteriku sendiri...hmm...camana nak mula ek...pada aku dia la pengarang jantung 'pisang' aku...intan payung aku "kalau time hujan..panas..mahupun mendung atau pun dikala bulan mengambang..." ..Dia la peneman aku...isteri ku...kekasih hati...kawan..sahabatku...bak kata semua la...pada aku Tuhan dah kurniakan aku seorang wanita yang terbaik dalam hidup aku...walaupun selalu sangat dia berkata pada aku...tak kira tempat time tgk tv sama2...time masak sama2 kat dapur..time aku tgh driving...selalu sgt dia cakap..."sayang tak cantik...kenapa abang nak jugak kat sayang...."...aii...aku gigit jugak bini aku ni kang...tak habis2 dengan soklan cepu mas dia tu...tapi nak tau apa reaksi aku kalau dia tanya macam tu...kalau tak silap aku...kebanyakannya aku..toleh kat dia..aku renung dia...pastu aku senyum jer...dengan harapan dia paham akan 'abstract answer' yang cuba aku sampai kan tu...kemudian aku terbayang2 sorang diri time tu...dgn harapan dia akan memeluki erat aku...sbb terharu dgn ke'abstract'an jawapan aku tu...cewah...macam dalam filem pulak kan...hehehe...tapi tu cuma angan2 aku je la...jgn salah paham..........sekali... "adeii....!!! sakit la yang...!!" nak tau apa aku dapat...cubitan manja kat paha..kat 'spare tyre' aku yang aku dapat..."kenapa diam..kenapa senyum je bila sayang tanya macam tu...??"..."org serius..dia main2 plak....tak suka...!!" .."oo...memang betul la abang tak SAYANG kat sayang kan...??"...sekali dia tak paham daa...dia tak paham betapa abstractnya jawapan aku tu..kalau dia tahu..mesti dia teresak2 menangis dipangkuan aku....apa daa aku melalut ni...."Yer sayang....abang SAYANGKAN sayang...tak kira apa jua keadaan sayang...abang tetap SAYANGKAN sayang..." dia masih tak puas hati...daripada pandangan sisinya..aku sudah mula nampak 'kemuncungan' bibirnya sebarang 1,2 meter...eh silap...1,2 inci...taula aku isteri aku sedang menderita ulser mulut...hehehe...takdela...just iklan...yer..dia majuk..erm..majuk..majuk..ni yang eden lomah ni...aku lemah sket bab pujuk memujuk ni...kalau la ada course kejuruteraan memujuk ni kat mana2 IPT di M'sia ni..nak aje aku apply buat PJJ...tapi eden torai yer... "hmm...sayang kene percaya la kat abang..abang kan suami sayang...kalau sayang tak percaya macam mana kita nak harmoni sebagai suami isteri...."(ni ayat buku teks ni...tapi lebih kurang macam tu la maksud nya...)....masih moncong lagi....lps aku cucuk..cucuk...geletek2..barula ok...gelak....dalam gelak2 thn geli..sempat lagi tu lempang aku...panggg...!!...adeii...!!..."opss ..sori2 bang..tak sengaja...." aku plak..buat2 moncong 2,3,4 depa...hahaha....ngada kan aku laki bini ni...aah..lantak la...bini aku...hehehe...

Apa lagi ek perihal Puan Hasniza ni kat umah....erm...oh yer..isteri aku ni...suka memasak juga orgnya..tapi dia biasa tanya aku dulu nak makan apa...."erm..abang nak makan apa hari ni..sayang masak...:).." ohh....sungguh lapang dada ini setiap kali mendengar ungkapan itu keluar daripada mulutnya...."..erm...abang..abang nak makan...nak makan...nak makan apa ek...abang nak makan......"..."abang nak makan apa sayang tanya ni??!!!"..."abang nak makan sayang..!!"...amik ko aku melatah...hehe ..takdela...mana ada macam tu..cuma aku susah sket nak cakap aku nak makan apa..sbbnya semua benda aku makan....maksud aku suma yang isteri aku masak la...tak gitu sayang..hehehe...'abang tak cerewet kan..lalalala"...setelah hampir setahun berkahwin aku totally dah dapat sesuaikan selera makan ku dgn masakan isteri ku...yela..sebelom ni kan..asyik makan masakan mak je...(ceh..padahal makan luar manjang..apa daa....)...sekarang ni..aku rindu sgt masakan isteri aku...."waa...lambatnya balik....!!!"....Erm..cakap pasal masak..isteri aku ni...tak suka aku tolong dia..hai pelik tapi benar...alasan dia..."Eh takpe la bang....suma dah nak siap...abang tgk tv ek..."...eleh...macam abang tak tau....padahal takut dapur bersepah kan kalau abang check-in masuk kan....?"abang dah tak macam dulu lagi la....abang kalau masuk dapur..dapur lagi berkilat tau...(dalam hati je la..)"...ok2 la..abang check-out..tapi abang nak deposit balik...sbb abang check-out awal"...adei..melalut lagi...tapi tula..kesian jugak tgk dia bertungkus lumus buat keje kat dapur sorang2...aku plak goyang kaki...dan tau nganga je bila suma dah siap...tapi...biasanya..bila terkenangkan dia susah2 masak untuk aku..biasa hbs makan..aku tolong basuh pinggan mangkuk hayun suma tu..baik tak aku...??hahaha...takpun...kalau dia tgh masak...kalau ada kain baju yang tak sidai lagi..aku tolong sidaikan...lagi sekali, baik tak aku...?;) ..paling tidak pun..kalau takde keje sgt...aku tolong...tolong menidurkan diri aku sendiri atas sofa kat ruang tamu..haha...yang ni memang tak baik tapi hampeh...

Hmm...apa lagi ek..cukup la dulu untuk kali ni...dahla menumpang blog org..aku plak yang lebih2..sori ek sayang...'well..u know me...I LAP U..U LAP ME LA...U JUMP..I TAK JUMP..SBB I GAYAT...HEHEHE" hmm...apa dia? percintaan aku dgn dia??? haahaha.. tggu la nanti aku ada blog sendiri...aku akan citer dari A sampai Z..ntah bila la tu...ntah ada ke tidak blog sendiri nanti...k la..sebelom aku stop..aku ada post sekeping gambar sengal kami berdua kat sebelah..masa kat kampung hari tu...hehe..sory by...bye....I LAP U DEAR....U LAP ME TAK???....

Cerita Hari Raya

Selang berapa hari baru boleh sambung balik cerita tentang Raya..huhu..takpelah..janji ado dari takdo lansung..kan kan kan.?? :)..raya tahun ni sangat bermakna buat saya sebab pertama kali beraya sebagai seorang ISTERI ...haruslah persiapan dibuat dengan lebih meriah berbanding dulu kan...hehe...


Setelah perbincangan dibuat bersama husband yang tercinta...maka kami dah sepakat, raya tahun ni beraya kat rumah husband..ala..bukan jauh pun rumah kami sebenarnya...tengahari balik rumah saya plak..saya nak rasa riuh rendah suasana malam raya kat rumah husband memandangkan ramai yang berkumpul malam raya tu...berbeza dengan suasana kat rumah saya yang sunyi je sebab adik beradik semua datang pagi raya...lagi satu saya kesian kat husband..tahun lepas dia tak dapat raya dengan family sebab berada nun jauh di atas laut...tahun ni bagi peluang kat dia beraya dengan family dia plak..tahun depan rumah saya plak...:)


Ok..masa ni tengah bz sket kat dapur..sory gambar terpaksa di edit atas sebab-sebab aurat yang perlu dipelihara dari tontonan umum..hehe...ketua chef mestilah kakak ipar saya yang pakai baju kurung tu..menunya ialah laksa penang..sebenarnya masa ni bukan malam raya pertama tapi malam raya kedua..malam raya pertama takde photographer yang snap gambar rupanya..tengoklah budak tu..org lain sibuk je tangan kan..dia duk pegang pisau je tak tau nak buat apa...isteri sapelah tu...:D



Itu kat dapur..kat bahagian atas rumah plak, bz jugak..bz main game..apalah...malam2 raya main game...where is my husband?oo...dia terlibat jugak main game tapi turn dia bukan masa ni kut...suami sapelah tu...:D


Pagi raya lepas dah balik semayang raya..dah siap salam ,mintak ampun dengan suami (banyak dosaku..huhu..)...sempatlah jamah makanan sket..pagi raya mak mertua saya masak nasi minyak lauk ayam kurma..menu lain mcm bisalah satay, rendang, lemang, tapai dan ketupat...


Tema raya pertama tahun ni adalah warna purple..see my tudung!! kl boleh diundur masa..saya taknak beli tudung mcm ni..sangat-sangat tak sesuai dengan saya..huhu..tapi dah terlambat...ceritanya bukan sengaja nak beli tudung ni tapi memandangkan nak matching dengan baju raya terbelilah..masa beli pun try gitu-gitu je, lansung tak tengok cermin..sekali bila pakai macam hape je...buruk..huhu..


My husband yang sempat posing dengan adik-adik dan sepupu-sepupu..BIG BROTHER yang kena pow duit raya..hehe...


Raya kedua plak, tema warna merah..tak pernah-pernah dalam sejarah hidup suka baju warna merah...tak tau kenapa kali ni tiba-tiba nak cari warna merah...lepas tu teringin plak pakai tudung yang belit-belit mcm ni..masa ni kat rumah husband lagi sebelum gerak keluar beraya...kesian baju suami ku..sekali terbeli yang besar da...



Raya kedua ikut mak mertua pergi beraya rumah family-family sebelah ayah mertua..wajib pergi sebabnya lepas kawin hari tu tak pernah pergi pun rumah sedara mara...jumpa dan berkenalan pun masa time kenduri hari tu jelah...mak cakap ada yang dah bising-bising jugaklah anak menantu tak pernah datang rumah mereka...hehe...nak buat camne dah keje husband mcm tu..


Raya ketiga, tema hijau plak..masa ni beraya rumah sedara belah husband jugak..plan asalnya lps tu nak beraya rumah kawan-kawan..tapi yang ada cuma sebuah rumah je..yang lain takde kat rumah..kena plak, jalan jem teruk raya ketiga ni...habis masa kat tengah jalan je..nasib tak berapa baik hari tu...



Itu jelah raya kami tahun ni..gambar tak banyak...cuma gambar candid je...takde gambar formal..semuanya sebab pagi raya pertama tu adik ipar tiba2 sakit perut sebab gastrik..mak dengan ayah kena bawak pergi hospital masa tengah sibuk nak gi semayang raya sebabnya dah teruk sangat keadaan dia..lepas tu kena tahan plak kat wad sampai petang baru boleh keluar..jadinya kelam kabutlah kat rumah bila mak takde..


Raya keempat, saya dah kena balik Puchong sebab husband keesokan harinya dah kena pergi offshore...syukurlah boleh jugak kami beraya bersama tahun ni..tahun depan tak tau lagi nasib husband camne..huhu...so...tamatlah cerita raya saya untul tahun 2010 ..:)..SELAMAT HARI RAYA AIDILFIRTRI & MAAF ZAHIR BATIN..

21 September 2010

Cerita Balik Kampung Raya...

Waduh waduh waduh...udah lama benar ngak masuk blog sendiri...orang dah habis raya barulah sibuk nak cerita pasal raya kan..nak buat camne..asyik tak berkesempatan je..masa shopping raya hari tu bukan main berangan nak snap gambar banyak-banyak nak masuk blog..tapi kesudahan kamera ke mana, tuan ke mana...haha...tunggulah tahun depan...itu pun kl tak bz dengan anak lagi...hehe...


Entry kali ni saya nak start dengan cerita balik raya...dah basi ke ek? tak kisahlah..janji ada tercatat kat sini buat kenang-kenangan di hari tua..kan kan kan...;D..boleh dikatakan saya cuti agak awal jugak berbanding org lain...ramai staff kat ofis tak puas hati sebab 6hb saya dah start cuti okey..habis dah bos sendiri tak ckp apa-apa masa apply, saya cuti jelah..:). sebelum balik kampung tu, hujung minggu saya dengan husband shopping dulu kat Jalan TAR..orang tak payah citerlah kan..pukul 10 pagi tu dah sesak-sesak..nasib baik baju raya dah shopping awal-awal puasa lagi...kl time tu jugak baru nak cari, tak sanggup eden..nak bersesak sesak dengan org mcm hape aje...huhu...


Malam sebelum balik kampung tu, saya barulah terhegeh-hegeh nak packing barang..alahai letihnya..tapi takpelah demi raya tak kisahlah letih sket pun...disebabkan husband yang akan drive, saya dah suruh dia rehat awal-awal lagi..tak perlu tolong saya packing sebab nanti dia kan nak jadi driver...so, driver perlulah rehat secukupnya..betul tak..my hubby apa lagi..ibarat org mengantuk disorong bantal lah dia..maka berusahalah saya sorang-sorang packing barang sampai pukul 12 tengah malam..hasilnya 3 beg okey..satu beg baju pakai hari-hari, satu beg baju raya kami dan satu beg lagi baju raya untuk anak-anak buah, mak ayah dan barang sket untuk adik beradik kami..maklumlah jadi perantau ni kenalah bawak balik sesuatu untuk family..barulah syok raya kan!!..:). itu yang bahagian beg baju sahaja !! yang bahagian kuih muih, lain plak begnya..campur dengan bunga yang kakak ipar kirim suruh beli lagi..haha..


Dah siap packing barang, saya ada satu lagi kerja yang perlu di lakukan..kemas rumah..tak suka tinggal rumah sepah-sepah..nanti lepas balik raya dah penat, mana nak rehat lagi, nak kemas rumah lagi...lepas dah setel semua kerja barulah saya masuk tidur..pukul 4 pagi dah bangun panaskan lauk sahur..lepas sahur, mandi, pakai baju siap-siap then tunggu subuh...habis je semayang subuh terus keluar rumah dan gerak..boleh tahan sendat jugaklah kereta..nasib baik berdua je lagi..kl ada anak tak taulah camne citernya pulak yer..:)


Maka, bermulalah perjalanan kami menuju ke Terengganu Darul Iman...biasalah kat highway KL lagi-lagi bila lalu cheras..kereta dah banyak time subuh-subuh mcm tu..saya mulanya ingatkan orang lain pun dah nak balik raya jugak..husband pun mcm dah rasa risau sketlah bila tengok jem..rupanya orang keluar pergi kerja..alahai awalnya org-org KL keluar pergi kerja yer....dah masuk highway dekat gombak barulah jalan clear..adalah jugak kereta, bas, lori tapi tak banyak lagi masa time saya balik tu...


Sepanjang perjalanan, cuaca baik...redup je..tak panas..maklumlah pagi lagi...masa dah masuk Highway LPT, hujan sekejap..itupun tak lebat sangat...


Besalah sejuk-sejuk ni..perasaan nak masuk toilet tu menjadi-jadilah kan..so, singgah kejap dekat R&R untuk menunaikan hajat..hehe...sambil tu layan lagu-lagu raya..saya siap burn kat cd tu lagu raya..semangat giler kan..haha...bukan apa..saya dah geram sangat kat dejay-dejay radio ni..raya tinggal lagi berapa hari je tapi lagu raya haram...susah benor nak dengar kat radio..itu yang sampai sanggup burn kat cd tu..puas hati..haha...


Bila agak-agak husband mcm ngantuk sket, saya pun nyanyi kuat-kuat untuk dia..kah kah kah..tau suara memang tak sedap tapi demi taknak bagi dia layan perasaan ngantuk tu baik saya nyanyi kan..terus hilang ngantuk dia dengar suara sumbang saya ni...betul tak by? ;p..
[kesian kat sin chan..balik raya hari tu mak mertua tengok dia ada dalam kereta kami, terus bagi warning awal-awal..katanya, nanti kl saya dah peggy tak boleh letak sin chan lagi..:(..saya suka tengok tapi org-org tua lebih mengetahui..maka saya akan turut perintah..baik mother..:( ]


Lebih kurang pukul 11 tu kami dah sampai Kemaman..singgah kat centre point kejap sebab nak cari barang sket..susah yang amat nak dapat parking...pusing-pusing lebih kurang dua jam, kami pun gerak teruskan perjalanan...sampai Kijal, husband ajak singgah rumah kawan sekolah kami dulu sebab masa dia kawin hari tu tak dapat balik..lepas dah puas dengar mak dia bercerita (org yang nak dijumpa tu takde), kami teruskan perjalanan lagi...


Sampai paka, saya dengan husband berhenti rumah kakak husband..kakak ipar sayalah...mcm2 dia masak untuk berbuka hari tu...kakak ipar saya ni memang rajin masak..lagi-lagi kl ada tetamu datang rumah dia..macam-macam dia akan masak..bertuah sungguh husband kakak ipar saya ni yang ada isteri macam tu..so, malam tu saya dengan husband tak teruskan perjalanan lagi..mak mertua suruh rehat dulu, jangan balik malam..yelah orang tua risau jugak kan..kl ikutkan rasa rugilah cuti eden mcm ni sebab satu hari perjalanan tak sampai-sampai rumah lagi.. (haha...tak berani lah ckp kat husband)..jangan marah abang...gurau je...;p..kat sana, boleh main dengan anak-anak buah husband...ada gaya seorang ibu tak gambar kat bawah ni? hahaha...



Keesokan paginya pukul 7 pagi barulah gerak ke destinasi yang sebenar...our hometown..hehe...jalan pun smooth lagi takde jem..pukul 11 pagi dah sampai rumah..disebabkan dah plan raya pertama kat rumah husband tahun ni, so kami terus menuju ke rumah mak dan ayah husband dulu..kepulangan kami di sambut oleh ibu mertua ku..hehe...biasalah mak mertua saya ni..kl anak-anak dia balik, happy sangat-sangat..


Itu saja cerita balik raya..cerita raya akan menyusul di entry lain pulak..SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI semua...:)


02 September 2010

Suami Saya Dah Balik....:)

Alhamdulillah..semalam husband saya dah selamat tiba di rumah..10 minit lepas waktu berbuka puasa baru dia sampai..hai gembiranya dalam hati, suami saya dah balik..hehe...kami cuma berbuka ala kadar je dulu sebab dah plan nak keluar makan kat luar..lps semayang maghrib baru gerak keluar cari kedai makan..dalam pukul 10 lebih sampai rumah...saya masak lauk sahur sket sebelum tido..tak masak special pun cuma lauk sardin, sambal ikan bilis dengan sayur coslow..lauk mcm tu pun husband makan sampai jilat2 jari...syok betul tengok dia makan berselera je..."makanan kat sana tak sedap yang"...saja je kan...nak buat saya kembang..haha..:p.


Pagi tadi awal kami bangun sahur..pukul 4.30 saya terjaga, tengok husband tengah duk belek-belek handphone saya..peliknya..nak buat sportcheck ke bang...;). alang-alang dah terjaga awal, husband ajak sahur awal.."lapor yang"..oohh...rupanya dia dah lapar..sebab tu tak lena tidor kut..awat tak ckp siang-siang abang ooii...?? hehe..habis makan sahur, saya sambung tido sebab takut ngantuk kat ofis hari ni..yelah baru pukul 5.30 pagi..tido kan lagi penting..apa punya binilah mcm ni kan..haha..husband saya memang tak pernah tido lepas sahur..dia selalu tunggu subuh..time tu jugak dia gi mandi...huhu..tak sanggup saya nak mandi awal pagi mcm tu..sejuk...grrr......


Pagi ni dia hantar saya ke ofis sebab nanti dia nak bawak kereta gi servis sebelum balik raya...lagipun memang kereta saya dah sampai turn untuk 2nd servis..memang WAJIB servis..ha!! sape2 yang balik kampung raya nanti guna kereta, baik gi servis awal-awal...yelah...perjalanan bukan dekat..nak jalan jauh kena servis kereta dulu, cek apa yang patut kan...demi keselematan kita dan keluarga kita..betul tak..:)


Lepas tu, tugas husband saya lagi untuk hari ni ialah tukar duit raya kat bank...:). tahun ni 1st time raya as husband and wife..so, preparation untuk duit raya tu kena lebihlah sket...sebab dah ada 2 falimy...tapi kami share duit raya..saya tak beban husband sorang-sorang je sebab saya pun kerja jugak kan..so apa salahnya kita share sama-sama rezeki yang kita dapat tu...tak boleh pentingkan diri sendiri je kan..so, duit raya dah setel dah...:)


Petang nanti tunggu husband datang ambil..lepas tu baru fikir nak berbuka kat mana..nak masak ke atau nak beli kat bazar je...tengok dululah camne..


#sejak akhir-akhir ni entry takde selit gambar kan...kena upgrade sket ni..sekarang ni mood nak menulis blog dah merudum jatuh...

01 September 2010

Merdeka kah Malaysia?

Masih belum terlambat lagi rasanya saya nak ucapkan Selamat Hari Merdeka Untukmu Malaysia..MERDEKA!! MERDEKA!! cewah..tiba2 bersemangat kan...;p. sebenarnya merdeka tahun ni saya takde rasa apa-apa pun...sebabnya mungkin bulan puasa, lepas tu tambah plak dah dekat nak raya ni...so, tumpuan lebih kepada puasa dan rayalah...nak tunggu bunga api pun takde semangat mcm dulu-dulu..takpelah..sambutan tu tak penting pun pada pandangan saya...yang penting kita faham apa itu merdeka...


Tapi kan sejauh mana negara kita merdeka? sejauh mana kita faham tentang kemerdekaan? masalah sosial yang semakin berleluasa..ramai masyarakat kita sekarang yang mengamalkan cara hidup lebih 'kebaratan'..dan berita yang semakin menjadi-jadi sejak akhir-akhir ni...masalah buang bayi berlaku tiap-tiap hari mcm buang sampah..merata-rata bayi yang tak berdosa ni dibuang..makin di beri perhatian, makin berani mereka buat perkara terkutuk ni..nauzubillah..apa nak jadi dengan masyarakat kita...ini ke makna merdeka di hati mereka..merdeka melakukan apa sahaja tanpa berfikir baik dan buruk..


Masalah sosial tu tak payah cakaplah...masyarakat kita kl bersosial lebih daripada masyarakat barat...arak dah mcm air kopi..kl tak minum arak katanya 'kampung'..kl bertudung katanya 'kolot'..kl tak pergi clubbing katanya 'tak enjoy'..entahlah...nak ckp lebih-lebih pun saya bukan ustazah..tapi saya takut sebenarnya..takut kl Allah turunkan bala kat negara kita seperti yang berlaku di negara2 luar..mintak dijauhkan...sama-samalah kita insafi diri sebelum terlambat...biarlah negara kita hidup merdeka dengan erti kata yang sebenar-benarnya..merdeka dari dijajah oleh pengaruh-pengaruh barat..Amin..

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...