30 November 2012

Cerita Dalam Wad Selepas Bersalin

 Assalamualaikum....

Alhamdulillah syukur kerana di permudahkan kelahiran Khasif Aleesya..sampai hari ni bila ingat balik saya sendiri pun tak percaya..kelahirannya sangat mudah...sakit pun pun sekejap...semuanya berlaku dengan izin Allah...
 
Lepas saya dah selamat dijahit, baby Khasif dibawa keluar ke bilik lain..husband plak uruskan beg masuk wad..
 
Sebelum keluar dari labour room, nurse mandikan saya siap-siap..bagus tak? siap tolong sabun, gosok, lap, pakai baju seluar semua..masa tu dah tak malu dah...berserah je sebab memang tak mampu nak buat sendiri...sakit..huhu....sebelum doktor Yus balik, dia datang kat saya...
 
"Ssaya rasa awak ni jenis yang tahan sakit..sebab tu dah bukak 8 cm pun awak tak sakit lagi.." puji doktor..terima kasih doktor...:)
 
 
Lepas dimandikan, nurse tolak saya masuk bilik wad...masa ni baru je masuk bilik...hanya mampu baring terlentang..nak pusing sket pun takut..husband pilih bilik exclusive for family...dalam bilik tu cuma ada 2 katil dan 1 toilet khas untuk kita dan family..tak berkongsi dengan orang lain..senang ada privacy sket nak keluar masuk..
 
Nasib baik husband ada..saya tak boleh bayang kalau dia tak sempat balik time saya bersalin...nak turun naik katil, gi toilet semua husband yang tolong...
 


Saya mintak nurse hantar baby sebab tak puas pun lagi tengok kat labour room tadi...masa kat bilik barulah husband azan kat telinga baby...lepas tu baby dibawak ke bilik nusery...nurse tanya saya nak bagi bagi baby bf ke atau susu fm..memandangkan susu masa tu belum keluar, saya cakap kat nurse bagi susu fm dulu..malam tu baby tak tido dengan saya...baby tido kat bilik "nursery"..


Ingat kan dah masuk bilik boleh rehat dan tido...rupanya tidak sama sekali...tak sempat nak tido pun lagi lepas bersalin tu, kejap-kejap nurse masuk cek tekanan darah..yang paling tak tahan setiap 2 jam sekali nurse masuk cek saya dah  buang air ke belum..siap kena warning lagi tu..kalau saya tak buang air, nurse nak panggil doktor buang air guna tiub..melampau..
 
Saya disuruh kerap minum air dan buang air...lepas tu tekan-tekan perut saya cek rahim dah kecut ke belum...tension jugak kami bertiga malam tu..rasanya dari pukul 7 malam - 12 tengah malam  ada 4/ 5 kali nurse masuk cek...baru je nak lelap, masuk lagi tanya saya dah berapa kali buang air..sampai husband dan mak sendiri pun stress..
 
Disebabkan banyak kali sangat terganggu tido, saya tak boleh tido..lebih kurang pukul 2 pagi barulah tertido... malam tu kami tido rapat-rapat katil tau..hehe....husband tido kat tengah-tengah antara saya dan mak...bila saya nak gi toilet cepat-cepat dia bangun angkat bawak gi toilet..layanan memang 1st class okey..seronok je bila ingat balik.. (^_^)

Esoknya pukuk 6 pagi nurse ketuk pintu nak cek tekanan darah dan perut lagi...saya tanya pukul bape saya boleh keluar...nurse cakap nanti pukul 10 doktor akan datang cek..kalau keadaan saya dan baby ok, lepas tu dah boleh discharge..pagi tu saya rasa lambat sangat masa berlalu..dah tak sabar nak keluar, nak jumpa dan pegang baby sendiri...
 
Pukul 10 pagi doktor Yus masuk bilik..doktor cek jahitan dan cek perut (rahim)..semuanya ok cuma doktor bagi nasihat banyakkan makan sayur hijau sebab Hb saya rendah masa tu (9.8)..takut effect luka jahitan lambat sembuh...
 
 
 
Lebih kurang pukul 1.30 tengahari baru saya discharge dari hospital...nasib baik baby takde kuning lagi hari tu..kalau tak kena tahan lama lagi kat wad...
 
Sebelum ibu dan baby ditolak ke kereta, ibu kena cek dulu tanda nama kat kaki baby..betul ke tak..kang tak pasal-pasal terambil anak orang..hehe...
 
Begitulah kronologi kelahiran Khasif Aleesya...semuanya dipermudahkan olehNya...Alhamdulillah Allah bagi rasa sakit tu sekejap sangat...sebelum tu macam-macam saya dengar, baca pengalaman orang nak bersalin..lagi-lagi anak pertama ada yang sampai berbelas-belas jam menahan sakit..ada yang terpaksa mintak epidural, oksigen..
 
Masing-masing ada bahagian masing-masing...bahagian saya Allah bagi susah sket nak dapat baby, masa mengandung macam-macam ujian..berdarah tiap-tiap bulan..tapi masa kelahiran sangat mudah...
 
Saya pun tak sangka semudah tu..antara amalan-amalan yang selalu saya buat masa saya mengandung ialah banyak baca surah Maryam..selalu berdoa mintak Allah permudahkan proses kelahiran..selalu baca doa Nabi Yunus dalam perut ikan nun..selalu pesan kat husband berdoa jugak untuk kita..syukur alhamdulillah Allah makbulkan... 

25 November 2012

Pengalaman Bersalin Part 2

Assalamualaikum....

Sejak ada baby ni, masa untuk berblog sangatlah terhad...mana nak tengok baby lagi, nak bertungku lagi, masa untuk mesra-mesra dengan husband lagi (..hehe)..masa baby kecik ni lah kena bagi tumpuan lebih...walaupun kita tengok dia tido tapi kena perhatikan jugak takut baby tiba-tiba tersedak sisa susu...
 
Ok..entry kali ni saya sambung lagi citer pengalaman bersalin untuk bahagian kedua...
 
 
3.00 petang
 
Doktor Yus bagitau dah terbukak 7 cm tapi saya masih tak rasa sakit..masa tu husband masih belum sampai lagi...ish..sempat ke abang sampai ni..
 
Hantar mesej kat husband..
 
"Abang..sayang dah bukak 7cm"
 
Doktor cakap perut saya "full"..saya kena buang air besar dulu baru rasa contraction ..masalahnya bukan setakat air besar, nak buang air kecik pun saya tak rasa...so nurse masukkan ubat ikut buntut..tak sampai 3 minit perut saya memulas-mulas rasa nak buang air besar.....cepat-cepat turun dari katil masuk toilet..nurse pesan jangan kunci pintu toilet dan jangan teran terlalu kuat..maybe takut saya terlebih teran nanti tak pasal-pasal bersalin daam toilet...
 
3.30 petang
 
Husband belum sampai lagi....doktor Yus masuk sekali lagi untuk cek jalan...kali ni dah terbukak 8cm...doktor pecahkan air ketuban.sempat lagi saya tanya doktor agak-agak pukul berapa saya bersalin..doktor cakap maybe dalam masa 1-2 jam lagi saya dah boleh bersalin.
 
Saya cuba call husband nak tau dah sampai kat mana...mak angkat telefon cakap abang tengah drive..saya suruh pesan kat husband bawak kereta jangan laju..tak perlu tergopoh-gopoh sebab doktor kata saya bersalin dalam masa 1-2 jam..sempat lagi..
 
3.45 petang
 
Husband sampai cepat-cepat masuk labour room duduk sebelah lalu pegang tangan saya...ya Allah bila dapat tengok wajah husband, rasa lega sangat...baru rasa ada kekuatan dan semangat balik..
 
"Abang..maafkan segala dosa sayang selama ni dengan abang.."
 
"Ish..apa cakap macam tu" husband marah bila dengar saya cakap macam tu...
 
Saya tetap bertegas nak husband dengar ucapan maaf dari mulut saya..bersalin bukan perkara main-main, antara hidup dan mati kita...banyak urat-urat yang terputus waktu proses kelahiran...apa sahaja boleh berlaku...
 
Bila dengar sekali lagi saya mintak maaf..
 
"Yer..abang dah lama maafkan sayang"..husband mengalah sambil pandang wajah saya...erat dia genggam tangan saya..
 
Husband amik ubat selusuh (homeopathy) cepat-cepat bagi saya makan sebelum nurse dan doktor masuk..risau jugak takut doktor tak benarkan saya makan ubat tu..
 
Waktu tu doktor dan nurse ada kat labour room sebelah sebab ada ibu yang tengah nak bersalin..takut giler bila dengar suara doktor, suara ibu yang tengah meneran..tiba-tiba nurse kelam kabut masuk bilik saya amik barang..rupa-rupanya pesakit kat sebelah ada masalah tali pusat terbelit..memang menguji kekuatan betul..dahlah ini pengalaman pertama saya nak bersalin...
 
4.00 petang
 
Contraction makin kerap dan sakit makin terasa...
 
Setiap kali contraction datang, mulut tak henti-henti mengucap
 
"LA ILAHA ILLALLAH MUHAMMADUR RASULULLAH.."
 
diselangi doa Nabi Yunus keluar dari perut ikan nun
 
LA ILAHA ILLA ANTA SUBHANAKA INNI KUNTU MINAZ ZALIMEEN"
 
Makin lama makin kuat contraction..husband kat sebelah tak putus-putus bagi kata semangat sambil kesat peluh kat muka saya..
 
"Abang ada kat sini sayang..sayang abang kuat" husband tenangkan saya...
 

4.30 petang
 
Sakit contraction makin kuat dan makin lama...nurse cek jalan dah terbukak 10cm..maknanya saya dah boleh teran bila-bila masa saja kalau ada contraction...peluh makin mencurah-curah kat muka terutama kat dahi..husband setia disisi genggam erat tangan saya...tapi bila terlalu sakit dah tak boleh dah nak pegang tangan hsband..sebelah pegang dahi sebelah lagi pegang palang katil..

Nurse cakap kalau rasa macam nak berak atau ada benda nak keluar, teran je tapi jangan angkat punggung..jangan tahan..adoilah nurse...saya tak tau camne nak teran bersalin...takkan nak teran time doktor takde...nurse keluar tinggal kan saya dan husband kat labour room..

Tak lama lepas tu sakit datang balik..husband nak panggil nurse kat luar tapi saya tak bagi...saya tak rasa macam nak teran sangat pun..tiba-tiba sakit datang macam dah tak boleh tahan lagi dah..rasa nak putus nyawa..saya dah berpusing-pusing kat atas katil menahan sakit..

Husband cepat-cepat panggil nurse bagitau saya dah sakit sangat-sangat...kuat plak tu dia panggil..hehe..dia panik kut tengok keadaan saya.....nurse tanya husband saya nak bersalin dengan doktor perempuan ke doktor lelaki..husband tanya saya..dalam keadaan tengah menahan sakit, saya cakap nak doktor perempuan...rupa-rupanya doktor Yus dah habis waktu kerja masa tu..mungkin yang ada doktor lelaki je.. dalam keadaan macam tu doktor Yus masuk jugak bila tengok keadaan saya dah sakit sangat-sangat..

Doktor cepat-cepat arahkan nurse tanggalkan bahagian hujung katil dan letak alat apa ntah kat tepi katil..lepas tu kedua-dua kaki saya di angkat dan diletak atas alat tu dan diikat supaya tak boleh bergerak...doktor dan nurse bersedia untuk sambut kelahiran baby saya..

Sakit tiba-tiba datang.saya yakin kali ni memang betul-betul dah nak bersalin..rasa sakit tu tak tau nak terangkan camne...seolah-olah ada benda yang menolak dalam perut sampai kita rasa dah hampir hujung nyawa...saya bersedia untuk teran...doktor dan bersedia..

Malangnya kali pertama saya gagal sebab tak pandai dan tak cukup nafas...saya teran tak kuat dan tak bersungguh...sebenarnya bukan sambil lewa tapi saya tak yakin mampu buat..saya tak rasa kepala baby dah nak keluar..saya stop teran..

Terus doktor Yus bangun dari kerusi...dia sinsing lengan baju..

Doktor Yus agak marah sebab saya tak bersungguh...dia pun ajar camne nak teran..bila contraction berlaku, tarik nafas dalam-dalam lepas tu teran sekuat hati..kalau rasa nafas dah nak habis cepat-cepat curi nafas lepas tu sambung teran lagi..kena pandai curi nafas..jangan stop teran...nanti kepala baby masuk dalam balik..lagi satu doktor tak bagi saya pegang tangan husband masa tengah teran..doktor suruh saya pegang kuat pemegang sebelah katil..jangan angkat punggung dan kepala tunduk ke dada..jangan dongak ke atas...

Mula-mula saya rasa dah putus asa..saya takut tak mampu buat...saya bisik kat husband..

"sayang nak czer bang.."

Husband cakap kat saya balik...

"ish!! sayang boleh...sayang abang kan kuat" sambil dia usap kepala saya bagi sokongan..mungkin kesian tengok keadaan isteri..

Elok je husband habis cakap, saya rasa sakit lagi sekali..entah dari mana datang kekuatan, cepat-cepat saya pegang pemegang kat sebelah katil..tarik nafas panjang-panjang kemudian teran sekuat hati...saya boleh dengar doktor cakap.."ok good sayang...sikit lagi...sikit lagi...good"..

Saya buat seperti yang doktor ajar tadi..sekuat hati saya teran, tutup mulut rapat-rapat dan kepala tunduk ke dada...bila rasa nafas dah nak habis cepat-cepat saya curi nafas lain tak bagi putus..doktor memang pesan jangan keluarkan suara.. kalau tak tenaga akan hilang...

Tiba-tiba saya dengar doktor cakap "Assalamualaikum..."

Saya macam blur...ha?? dah keluar ke..sekejapnya...


Alhamdulillah tepat jam 4.43 petang lahir lah puteri kami, Khasif Aleesya dengan berat 3.0 kg...

Lepas keluar dari perut, baby Khasif tak menangis..doktor letak dia meniarap kat atas perut saya sebelum potong tali pusat..saya dah cuak dah..kenapa dia tak menangis..selalu saya tengok kalau dalam TV, baby yang baru dilahirkan akan menangis..

Saya tanya doktor.."doktor, kenapa baby saya tak menangis?"

Dalam keadaan macam tu sempat lagi tanya...hehehe...doktor cakap eh nanti dia menangislah tu..lepas potong tali pusat, nurse angkat barulah baby Khasif nangis...fuh..lega sangat..nurse letakkan baby Khasif kat satu tempat khas lepas tu bagi oksigen kat dia..

Sementara tu, giliran saya plak kena jahit..aduh...time kena jahit tulah saya rasa takut nak bersalin..rasanya jahit lagi sakit kut..saya asyik duk pandang jam bila lah nak habis ni..

sesekali saya cakap kat doktor, "doktor..sakit...lambat lagi ke.."

Banyak betul kerenah pesakit ni..doktor Yus senyum je..doktor cakap pandang baby awak baru tak rasa sakit...doktor cakap lagi jahitan luar tak banyak tapi dalam yang agak banyak sebab saya ada terangkat punggung sket masa baby belum habis keluar...lebih kurang 20 minit lepas tu barulah selesai proses jahitan..aduh...seriau bila ingat...


Baby Khasif dipakaikan baju hospital...


Husband tanya boleh tak nak azankan baby..tapi doktor tak bagi dulu..doktor cakap lepas dah cuci bersih baru boleh...masa ni anak ibu dah panda bukak jari..comel..:)
 
Husband datang kat saya..

"Terima kasih sayang..." husband cium dahi saya...rasa sebak sangat masa tu..dah lama kami nantikan saat-saat ini..akhirnya Allah makbulkan jugak dengan kehadiran Khasif Aleesya, puteri kami...

 
 Bersambung.....
 

20 November 2012

Pengalaman Bersalin Part 1

 Assalamualaikum.....

Seperti yang saya janjikan, entry kali ni saya nak share cerita pengalaman bersalin yang dah 2 minggu bertangguh..
 
Alhamdulillah Khasif Aleesya selamat dilahirkan di Hospital Umra, Shah Alam pada 3 Nov 2012 tepat jam 4.43 petang..awal 2 minggu dari tarikh jangkaan doktor...semuanya belaku tanpa disangka-sangka..
 
6.30 pagi

Lepas subuh saya nak sambung tido balik sementara nak tunggu ketibaan husband..kebetulan mak (MIL) ada kat rumah..dah seminggu mak datang sebab dia risau takut apa-apa jadi kat saya sorang-sorang kat rumah...

Saya baring kat depan tv je sambil teman mak tengok tv....masa tido depan tv tu, saya rasa banyak kali perut mengeras (contraction) tapi tak sakit pun..cuma tak lena tido...mak tanya kenapa? saya sakit ke? dia tengok saya tido tapi kaki gerak-gerak...saya cakap tak cuma sejuk..taknak bagitau kat mak sebab my MIL ni jenis cepat susah hati...

10.00 pagi

Lebih kurang pukul 10 pagi husband sampai umah...perut saya dah ok dah..dah takde rasa contraction macam tadi...sebelum tengahari cepat-cepat bersiap sebab nak gi klinik untuk last check up sebelum balik ke Terengganu...

11.00 pagi

Sampai klinik (Hospital Umra) masa turun dari kereta tiba-tiba saya rasa sakit kat celah kangkang..saya stop jalan kejap bagi sakit reda...mak tanya kenapa? saya cakap sakit tiba-tiba tapi dah ok dah..masa tu husband gi parking kereta..

Lepas register, cam biasa nurse panggil cek air kencing, tekanan darah dan timbang berat..semuanya cantik kecuali berat naik mendadak iaitu 67kg..amboi-amboi melampau lah tu...saya dah risau dah masa tu..baru 38 minggu dah 67kg...kalau 40 minggu berapa lah jadi berat aku ni...hehe...

11.30 pagi

Selalunya nurse panggil masuk bilik doktor dulu tapi kali ni nurse nak buat CTG dulu..so terkedek-kedeklah saya dengan husband ikut nurse naik tingkat atas...

 
Peace!!!!! sempat lagi...hehe..happy sebab kali ni husband ada teman sekali masa buat CTG..sebelum ni kan saya sorang-sorang je dengan nurse..sangat bosan...

Kali ni time buat CTG, baby dalam perut kerap mengeras..tapi saya rilek je tak sakit sangat..jantung baby berdegup pun agak laju...
 
Lebih kurang setegah jam buat CTG, nurse suruh turun bawah tunggu turn jumpa doktor plak...tunggu punya tunggu hampir satu jam nama saya tak dipanggil-panggil...pesakit lain yang datang lewat dah boleh balik dah...
 
Saya gi tanya nurse kenapa turn saya lambat sangat..lepas nurse check, rupa-rupanya kad saya ada dalam bilik doktor Rafi..agak janggal jugaklah bila dapat tau saya kena check up dengan doktor lelaki..sebelum ni seboleh-bolehnya saya memang akan mintak check up degan doktor pompuan..

12.30 tengahari

Tak lama lepas saya tanya nurse, doktor Rafi bukak pintu bilik dia pangil nama saya...tak pernah-pernah doktor panggil nama pesakit..dalam hati saya "bagus betul doktor ni".

Saya cepat-cepat bangun pergi kat pintu bilik dia..belum sempat saya masuk doktor terus tanya..

"Awak sakit ke?" agak tegas di situ...

Saya blur...doktor tanya lagi..."Rasa sakit tak sekarang?"

"Takde doktor..saya tak sakit..."

Doktor suruh saya masuk bilik dia dan duduk..

"Ni apa ni????" doktor tanya  sambil tunjuk report CTG..saya tengok graf tu tapi tak faham apa-apa...al maklumlah 1st time...

"Awak tau tak apa maksud graf ni? ni tandanya contraction dah dekat nak bersalin ni."

"Ha!!jangan macam tu doktor...saya datang hari ni untuk buat last check up..saya nak balik bersalin kat Terengganu.." saya masih blur...doktor ni serius ke bergurau..?

"Tak boleh!! kalau macam ni contraction awak maybe bersalin petang ni atau malam ni!! saya tak benarkan" serius giler doktor..

Aduh...tapi saya tak sakit..takdepun  tanda-tanda macam darah atau air ketuban yang keluar..doktor ni biar betul....

Doktor suruh baring lepas tu dia scan perut..doktor kata kepala baby memang dah kat bawah sangat dah..keadaan kandungan bagus sebab air ketuban banyak...

"Awak nak balik Terengganu bila?" doktor Rafi tanya saya lepas dah habis scan...

Saya pandang husband....husband pandang saya...

"Saya jamin awak tak sempat sampai kalau bersalin kat Terengganu..saya akan suruh doktor pompuan cek jalan.kalau dah ada jalan awak tak boleh balik.kalau belum ada jalan, awak kena baik hari ni jugak. boleh balik hari ni jugak??" lebih kurang macam tulah ayat doktor...yela, doktor pakar ni memang lebih tahu situasi sebenar...

Saya kena tunggu kat luar kejap..lepas 5 minit nurse panggi masuk bilik doktor Geeta untuk buat VE (cek jalan). ..baik dan peramah orangnya...sempatlah dia tanya saya plan nak bersalin kat mana..

"Ok..kita check dulu dah ada jalan ke belum..lepas tu baru kita decide" .dia suruh saya baring, rilekkan badan dan jangan takut..masa dia cek tu nasib baik saya tak rasa sakit..

"Hasniza..jalan dah terbukak 5cm ni.."

"Biar betul doktor??" lagi sekali saya terkejut...

"Yer betul..dah bukak 5cm dah..awak tak boleh balik Terengganu..awak kena bersalin kat sini.."

"Doktor serius ke? doktor tak ukur pun dengan alat..mana doktor tau dah 5cm.." saya masih tak percaya...

Doktor Geeta tersenyum..agaknya dia rasa lucu kut ada pesakit macam saya ni..boleh tanya soalan pelik macam tu.

"Betul..dah terbukak 5 cm..saya tak tipu..buat apa saya nak ukur dengan alat..jari saya boleh bukak lebar ni..saya tau lah dah berapa cm.." terang doktor sambil tunjuk dengan jari dia luas mana jalan dah terbukak..

"Dah nipis sangat dah ni..maybe petang ni awak dah bersalin.."

Saya pasrah..doktor suruh saya terus register masuk ke labour room..

Keluar dari bilik doktor, bagitau kat husband dengan mak..dua-dua terkejut...sama reaksi macam saya masa dalam bilik doktor tadi..yelah, kalau saya sakit tu boleh diterima akal jugak.ini tak sakit apa, cuma datang untuk checkup tiba-tiba doktor cakap dah dekat nak bersalin..sape tak terkejut...hehe...

Saya mintak izin dulu dengan nurse nak gi makan dulu...dari pagi tak makan apa-apa pun lagi...kononnya planning kami lepas habis check up nak gi makan sedap-sedap lah..tak tau lah plak jadi camni...

Nurse tanya doktor dulu boleh ke saya gi makan.yelah..jalan dah bukak 5cm ada hati lagi nak gi makan...orang lain 4cm pun dah kena tolak masuk labour room..saya rilek je lagi..sakit pun tak..tak macam orang nak bersalin pun...

Lepas tanya doktor, nurse cakap saya boleh gi makan tapi jangan gi jauh-jauh...gi makan kedai yang dekat-dekat je...kena balik klinik cepat-cepat..

Eh..dalam keadaan macam tu pun ada hati nak makan nasi kandar..pergilah kami bertiga makan kat Restoran Rafi (mamak) tak jauh dari Hospital Umra tu..saya makan rilek je..habis licin..husband dengan mak plak makan hati tak tenang...masih terkejut dan tak percaya..tak taulah makan nasi ada rasa ke tak...hehe...

Saya?? rilek je....boleh lagi gelak-gelak..tapi dalam hati Tuhan je tau perasaan berdebar, takut..betul ke aku dah nak bersalin hari ni? camne nak hadapi? boleh ke lalui sakit nak bersalin? camne rasa sakit nak bersalin? macam-macam ada dalam kepala....

2.00 petang

Register kat Hospital Umra balik then saya di bawa masuk ke labour room...nurse tanya jugak nak duduk atas kerusi tolak ke? saya cakap takyah la sebab saya tak sakit...boleh jalan sendiri..

Masuk labour room saya diminta tukar pakai kain batik lepas tu baring kat katil..nurse tanya ada sakit ke tak? saya cakap tak sakit apa-apa..berapa kerap contraction? saya tak pasti..cuma masa buat CTG pagi tadilah kerap..masa makan ada jugak sesekali terasa tapi tak sakit...

Lagi sekali nurse pasang alat CTG untuk check jantung baby dan contraction...setengah jam tunggu tapi masih takde contraction berlaku..husband ada teman saya kat labour room..mak tunggu kat luar sorang-sorang...

Kalau ikutkan nak je mintak husband stay sampai saya bersalin tapi bila teringat mak cakap ubat dengan air selusuh kena makan..ubat tu plak tertinggal kat rumah..dengan berat hati terpaksa lepaskan husband balik sekejap amik ubat...

2.45 petang

Saya sorang-sorang kat labour room tanpa husband di sisi...cuma ditemani nurse dan student nurse yang tengah praktikal ....pandang atas, pandang bawah, kiri kanan sambil tengok nurse buat persiapan...student nurse ada 3 orang..masing-masing 1st time masuk labour room..doktor masih belum muncul..

Bosan tak tau nak buat apa dalam keadaan terbaring macam tu...saya masih tak rasa sakit...mata ni asyik dup pandang jam..lambatnya husband datang..risau takut dia tak sempat..

3.00 petang

Tiba-tiba masuk sorang doktor pompuan perkenal diri..

"Assalamualaikum puan hasniza....saya doktor Yus...ada rasa sakit apa-apa tak sekarang?"

Saya cakap takde..

"Ok..saya akan cek jalan dulu berapa cm dah bukak..jangan takut..saya bagi jaminan kalau saya cek jalan puan takan rasa sakit..kalau sakit, saya belanja makan lepas ni..." seloroh doktor Yus..maybe doktor nak bagi saya hilang rasa takut...

Masa doktor cek, dia suruh saya rilekskan badan..tarik nafas...memang betul..memang tak sakit..

"Dah terbukak 7 cm "

Bersambung........

12 November 2012

Welcome Anakku...

Assalamualaikum..

Terlebih dahulu saya perkenalkan my little princess...


 KHASIF ALEESYA BT MOHD SHAHRUL AZUAR


Tarikh Lahir : 3 November 2012
Masa: 4.43 petang
Berat: 3.0 kg


Hari kedua


Hari kelima


Inilah punca kenapa blog saya sepi hampir 2 minggu...kehadirannya ke dunia ini lebih awal dari jangkaan..

Tunggu cerita pengalaman bersalin dari saya okey...(^_^)

02 November 2012

Jangan Contohi Kami Tau...

Assalamualaikum....

Hari ni mood saya happy..(*_*)... sebabnya hari ni adalah hari last kerja sebelum cuti panjang...walaupun banyak lagi keje yang tak setel tapi mood tetatp happy jugak...hehe...maybe salah satu faktor yang paling kuat adalah sebab my husband dah nak balik esok...itu yang tak sabar-sabar sangat tu...

Kali ni saya nak citer pasal ragam manusia jugak...bukan ragam orang lain tapi ragam kami suami isteri...hehe...dulu saya pernah tulis entry CERITA TENTANG RUMAH .okeylah, maybe ada yang tak pernah baca dan malas nak baca..biar saya citer sket-sket ek...

Dulu saya pernah planning dengan husband nak beli sebuah rumah baru kat  Pristana..dekat dengan Saujana Utama, Selangor..masa tengok show unit kat Giant memang saya berkenan sangat-sangat..lepas tu terus booking bayar RM1K..hantar segala dokumen untuk apply loan...masa tengah tunggu loan approve baru kami terhegeh-hegeh nak gi tengok kawasan...

Malangnya lepas gi tengok rasa ada ketidakpuasan dalam hati...oh begini rupanya kawasan area rumah tu..saya ingat betul-betul kawasan elit yang ada privacy...lepas tu on the way balik kami terserempak plak dengan accident..lagilah rasa berbelah bahagi...so setelah berbincang kami suami isteri, tak jadi beli rumah tu..bila call pemaju, diaorang kata duit booking tu tak dapat balik kalau cancel..

Erm...kalau pemaju CHA.YA.NUN.ALIF ni semua tau kan memang pandai buat duit..tak kisahlah duit tu halal haram ke, duit orang ke janji diaorang untung...dalam terpaksa kami redha jelah duit tu burn macam tu..asalkan kami tak rugi ratus-ratus ribu...lepas tu saya ingat nak stop dulu lah survey rumah ni...tapi harga rumah kan cepat melambung...makin lambat cari rumah makin harga naik plak..umur plak makin meningkat lagi effect pada loan...

So fikir-fikir, soal rumah kena fikir jugak...kebetulan masa tu hati terpanggil-panggil nak balik ke negeri sendiri...yelah, sampai bila kita nak duk kat negeri orang..dah tua nanti mesti nak balik ke tempat asal...bila husband suarakan nak cari rumah kat terengganu, kat area kemaman atau kerteh saya pun setuju tanpa ada paksaan....

Makanya tahun lepas bermulalah survey kami...cuti hujung minggu kami ke kerteh terengganu rumah Kak La (my SIL) dengan satu tujuan nak survey rumah kat sana..kami start survey rumah kat area kerteh lepas tu kat area kemaman...

Jumpalah satu kawasan rumah dua tingkat yang masih dalam pembinaan lagi..harga dalam 250-270K kalau tak silap..

Mintak kebenaran dengan pakcik yang tengah buat kerja kat dalam tu..bila dia bagi masuk, apa lagi cepat-cepatlah masuk nak tengok kat dalam plak...husband dengan gaya "mandur" sedang meniliti kawasan rumah...terus terang cakap, ruang bawah tak besar sangat..

Takpe, kita tengok naik tingkat atas plak..ruang family boleh lah...masa kat sinilah hampir-hampir berlaku kejadian yang tidak diingini..dalam sibuk snap gambar, saya undur-undur tak sedar satu langkah je lagi nak jatuh ke bawah..nasib baik Allah selamatkan nyawa saya..masa tengah nak angkat kaki tu tiba-tiba tergerak hati rasa nak pusing ke belakang..."DUP"..jantung terhenti sekejap..kaki yang tengah melangkah ke belakang terus stop!! satu langkah je lagi saya akan jatuh ke bawah...ya Allah alhamdulillah sangat-sangat...

Master bedroom yang sizenya tidaklah besar sangat..yang peliknya balkoni pulak besar gedabak...for me sangat-sangat membazir ruang..setakat balkoni je pun buat apa nak besar sampai boleh letak meja makan..baik dia besarkan bilik air..tak jadi nak pilih rumah ni...


Teruskan survey rumah kat area lain plak tapi tak jauh sangatlah dari rumah tadi...kali ni rumah bangalow sebijik-sebijik.."bangalow lah sangat kononnya"...masih jugak dalam pembinaan tapi macam dah nak siap...

Mintak permission dengan pekerja nak tengok-tengok rumah..diaorang bagi jugak..rumah ni ada 3 bilik + 2 bilik air + 1 ruang makan..yang lain ruang tamu dan dapur...harga RM300K..kawasan dia ok lah kalau nak compare dengan rumah tadi sebab dekat dengan masjid, dekat dengan jalan utama...

Lepas bincang kami suami isteri, maka lagi sekali kami buat keputusan nak beli rumah ni...sebelum balik ke KL, sempatlah singgah kat ofis pemaju untuk booking dan tanya segala prosedur yang perlu dibuat...lagi sekali booking rumah kena buat pembayaran RM1K...katanya kalau tak jadi dapat balik duit tu...

Then, balik ke KL sediakan segala dokumen untuk proses apply loan...masa tengah tunggu loan approve, ajak lah mak gi tengok rumah tu....

Masa masuk rumah tu untuk kali kedua, tak taulah tiba-tiba rasa macam "eh..kenapa kecik plak aku tengok rumah ni". tapi senyap jelah....bawak mak gi tengok luar dan dalam..mak ni suka tanya...ini bilik apa? itu bilik apa? pintu ni keluar ke mana? kalau dah beli kabinet nak letak mana? peti letak kat mana?

Tiba-tiba jadi stress....barulah nampak kecik sangat rumah tu....tak padan dengan harga...yelah, kalau kat Terengganu RM300K tu kalau buat rumah sendiri dua kali ganda boleh dapat...

Mak tengah termenung tengok dapur...dia tak cakap tak setuju tapi dia cakap camni..."kalau letak kabinet nanti besar manalah jadi dapur..alah keciknya.." husband faham maksud mak yelah mak sendiri kan...mestilah faham apa yang tersurat dan yang tersirat...(^_^)

Saya senyap je...masa tu rasa "alah...tak jadi lagi ke..." sebabnya malas dah nak fikir pasal rumah kalau tak jadi..duit semua dah bayar kan... 

View dari depan rumah..


Sebelum balik tengok betul-betul....masing-masing rupanya ada simpan benda kat dalam hati tapi tak terluah....masuk kereta....

Tiba-tiba husband ajak mak gi tengok satu kawasan...yang itu saya citer kat entry lainlah ek...

Dipendekkan cerita, rumah ni kami cancel booking jugak..sebabnya kali kedua gi tengok rasa kecik dan tak berbaloi dengan harga...sebab yang kedua, isnyaAllah ada project seterusnya yang akan menyusul tapi cerita itu saya simpan dulu...

Duit booking plak, kami dapat balik tapi tak seperti yang mereka janji...cuma dapat balik RM700 sebab katanya RM300 dah buka file guaman so tak boleh dikembalikan..okeylah kami terima...malas nak panjang lebar citer walaupun kami ada hak pertikai benda tu..masa booking hari tu takde plak cakap gitu kan...manusia ni kalau bab duit memang mudah lupa halal haram...

Bila fikir balik,kami ni suka sangat buang duit macam tu je..penat-penat kumpul duit, lepas tu senang-senang bagi kat orang...burm macam tu...tak fikir panjang terus buat keputusan..lepas tu baru nak menyesal..habis tu nak buat camne, itulah risiko yang terpaksa ditanggung kalau beli rumah dengan pemaju...takpelah..isnyaAllah lepas ni dah tak perlu booking lagi dah...

*_____*

^____^

01 November 2012

Mulut Manusia Kalau Bercakap...

Assalamualaikum...

Hari ni saya masih lagi ke ofis menghabiskan sisa-sisa kerja sebelum bercuti panjang..kerja memang takkan habis tapi yang mana urgent kena kejar dateline wajib setel dulu..yang selebihnya boleh handover pada staff yang akan ganti tempat saya untuk sementara waktu nanti...

Erm....pernah tak siapa-siapa rasa  dirinya perfect? manusia mana ada yang perfect kat dunia ni kan kecuali Nabi kita...baik dari segi fizikal atau sikap, mesti setiap orang ada kelemahan jugak...

Saya masih boleh terima lagi kalau orang nak komplen sikap seseorang sebab setiap sikap manusia ditentukan sendiri oleh tuannya..samada nak jadi baik atau jahat tepuk dada tanya hati sendiri...bukan Allah yang tentukan sikap seseorang tu...

Tapi saya pantang bila ada segelintir manusia ni komplen pasal fizikal orang lain...fizikal camne? kurus atau gemuk okey lagi walaupun tak sepatutnya jugak..tapi paling saya pantang bila dengar

"eh..mulut dia senget kan kalau bercakap"

"cuba awak tengok dia berjalan...kaki dia senget sebelah kan"

"mata dia pelik, besar sebelah..."

Saya bukan tulis cerita kosong je pasal benda ni..tapi saya memang ada jumpa orang macam ni...dia suka komplen pasal fizikal orang lain...rasa berdesing je telinga bila dengar..saya tak taulah kalau dia tak sedar benda tu tak elok atau dia tak berniat buruk tapi kita sebagai manusia lagi-lagi yang beragama Islam...percaya kepada qada dan qadar bahawasanya apa yang terjadi semuanya di tangan Dia...

Kenapa kita nak pertikai pasal "kelemahan" orang lain...bukan orang tu mintak jadi macam tu...kita pun belum tentu sempurna sampai akhir hayat...entah esok lusa Allah tarik balik nikmat "kesempurnaan" kat badan,  kita pun tak tau kan...so, beringatlah kita sesama manusia jangan sesekali komplen atau kutuk fizikal seseorang sebab itu semua ciptaan DIA YANG MAHA ESA...

Kedua saya tak boleh dengar bila dia keluarkan cerita benda yang tak pasti..cerita yang dia dengar dari mulut orang lain tak tau betul ke tak tapi dengan confident dia cerita kat semua orang...

Contoh yang selalu berlaku dalam masyarakat kita...

"si Gayah tu takde anak sebab dia merancang masa mula-mula kawin dulu..sebab tu sampai sekarang dah 4 tahun kawin Tuhan tak bagi"

"mana tau dia merancang? dia ada cakap ke?"

"tak..aku dengar orang cerita...betul lah tu..kalau tak takkan sampai sekarang takde anak..lagi aku dengar  dia tak dapat anak sebab dia ada pakai susuk nak jaga badan"

Biasa pompuanlah suka cakap pasal topik macam ni kan...hello kakak-kakak, makcik-makcik..jangan sesekali kita mudah percaya cerita yang tak pasti lepas tu pi heboh kat orang..kalau benda tu tak betul dah jadi satu fitnah...lepas tu orang lain plak bawak cerita tak betul tu sampai ke beratus-ratus orang, bertahun-tahun..maka jawabnya bertahun-tahunlah kita tanggung dosa fitnah tu...

Kalau Gayah tu memang ada ishtihar atau pernah buat pengakuan takpe jugak..ini setakat dengar cerita yang entah dari mana sumbernya terus percaya...setakat percaya kalau lepas tu simpan sendiri takpe lagi...ini sebar plak kat orang lain...haiiii tak taulah nak cakap camne...tiap-tiap hari solat tapi mulut dan lidah tak jaga...bahaya kan...

Benda ni selalu berlaku disekeliling kita...lebih-lebih lagi artis...memang orang cepat buat tuduhan walhal kita tak pernah jumpa apatah lagi bercakap dengan artis tu...saya kalau pasal anak ni memang sensitif bila orang main suka suki mulut dia bercakap..sebab saya sendiri pernah alami benda yang sama...

Itu semua kan kerja Tuhan...ada yang cepat, ada yang lambat, ada yang Allah nak uji tak dapat lansung...semua tu takdir..makcik-makcik, kakak-kakak sibuk bercakap pasal anak orang lain, kalau terjadi pada anak makcik sendiri camne rasa?

Pernah tak makcik-makcik, kakak-kakak baca sejarah nabi...Nabi kita kawin ada berapa orang isteri? dari isteri mana Nabi dapat zuriat..kenapa? selain dari Khadijah, isteri lain merancang taknak anak ke? GILA lah kalau seorang manusia tu dah diberi kelebihan oleh Allah dapat jadi isteri Nabi, tapi taknak waris dari MANUSIA YANG PALING AGUNG...jawapannya cuma satu...itu semua takdir dan kuasa Allah...haa kan saya tiba-tiba dah jadi ustazah..geram tau bila ingat mulut sesetengah manusia ni...main sedap cakap tak fikir perasaan orang....

Lagi satu, kalau jadi apa-apa musibah tak elok kat orang yang dia tak suka...

"benda tu jadi sebab Allah nak bagi balasan lah tu..selama ni jahat sangat"

Jangan...jangan sesekali kita buat andaian macam tu...musibah tu sebenarnya tanda Allah sayangkan orang tu...bila diuji, orang tu bertaubat, bersabar dapat pahala kat dia..kita plak? dapat dosa kering...sebabnya suka sangat nilai keburukan orang tanpa fikir hikmah disebaliknya...siapa dan apa hak kita untuk menilai hukuman dari Allah terhadap orang lain? kita belum tentu baik boleh masuk syurga...betul tak??? (^_^)

Panjang lah plak tazkirah hari ni...tidaklah tazkirah cuma sekadar ingatan pada diri sendiri dan semua yang sudi baca tulisan saya ni...jaga mulut dan hiasi peribadi anda...tak cantik pun takpe asalkan hati bersih...

Lembutnya lidah mengata nista

Lidah yang tiada bertulang
Mengadu domba
Serta memfitnah sesama saudara

Wassalam...

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...