12 March 2015

Anniversary Ke 5- Swiss Garden Resort & Spa, Kuantan - Part 5 (FINAL)

Assalamualaikum...

Ok, chaiyok!! sebelum aku ingat-ingat lupa, baik aku habiskan cepat-cepat kisah ini..part ni dah sampai part akhir...bermakna dah sampai hari terakhir percutian aku di sini....huhuhu...sedih...3 hari 2 malam aku spend masa di sini tapi aku tak puas lagi nak rileks-rileks..esok dah start kerja balik...tapi takpe....tunggu next holiday plak yer...jeng..jeng...^_^


Hari terakhir tu bangun pagi mandi, siap-siap nak turun breakfast plak...makan je kerjanya aku ni kan...hehehe..husband sempat lagi jenguk ke luar balkoni snap-snap gambar dulu...waktu ni pukul 9 pagi matahari pun dah mula terik..kelihatan kanak-kanak ramai yang dah start mandi kolam....ggrr...tak sejuk ke dik...seronok betul kehidupan diaorang kan..takde masalah yang perlu difikirkan..

Aku pagi tu turun breakfast agak lewat..pukul 9.30 baru nak masuk restoran...lagi 1 jam breakfast akan ditutup..masuk-masuk cari meja..aku ni antara guest yang dah last breakfast, so banyak meja kosong...tapi banyak jugak meja yang tak setup..

Ada meja kosong takde sudu dan garfu..ada yang bersudu tapi tak begarfu..ada meja masih belum di lap penuh dengan habuk-habuk roti...dalam mencari meja, takde sorang pun waiter yang datang tunjukkan meja atau siapkan meja untuk kami..hmm...2 hari pertama aku di sini tiada masalah dengan servis staff kat sini...tapi hari terakhir tiba-tiba servis macam ni...agak mengecewakan kami...

But its ok...rilek..aku pun duduk dan setup meja sendiri..boleh? whateverla....perut aku dah lapor...


Menu breakfast pagi tu macam semalam jugak...ada nasi lemak..ada mee goreng..semalam mee hoon goreng hari ni tukar mee goreng..rendang ayam ke kari ayam aku dah lupa..tapi sedap jugak..



Amik untuk Khasif tapi dia plak tak berapa nak makan..semalam aku makan pancake sedap, lembut je..Khasif pun suka..hari ni nak amik pancake lagi tapi takde..menu tukar ke waffle..last-last yang jadi mangsa babah dia...dahlah babah tu jenis tak makan sangat roti dan cake...bengang je kena paksa makan...hahaha.....


"Nah ibu..cepat makan..." ikut perangai sape la tu suka paksa orang makan...hahahaha...

Nak makan kat luar pun boleh..kat luar ada chef masak roti canai dan omelet..makan sambil tengok budak-budak mandi kolam..tapi aku duduk dalam la...agak-agak kalau aku  makan kat luar ni boleh ke makan dengan tenang? harusla aku tak boleh makan, berlari-lari kejar Khasif nak masuk kolam..hehehe...

Dah habis breakfast, naik ke lobby duduk santai kejap sambil berfikir nak buat aktiviti apa...nak mandi kolam, nanti takut rushing nak check out...fikir-fikir....


Chinese New Year dan Merah tidak dapat dipisahkan..

Khasif yang aktif...kejap ke sana..kejap ke sini...haa!! babah dapat idea...nak main yer...jom kita gi main...

Bawak Khasif ke Games Room lokasinya di ground floor..kalau nak ke swimming pool, korang akan nampak bilik game ini....free tak perlu bayar...cuma kena tulis nama kat bilik gym..


Ini bilik gym itu tempat nak tulis nama..bersebelahan je dengan bilik games tadi...aku tak pernah pun masuk gym kalau check in hotel..entahlah tak pernah terfikir pun nak masuk gym..mana cukup masa...aktiviti asyik penuh je siang malam...tak sempat kut..amboi alasan..hehehe....

Khasif yang mula-mula je excited...


Bila husband bukak suis game yang boleh lompat-lompat ni, dia takut..aku angkat dia masuk dalam sangkar tu suruh lompat-lompat..benda tu kan gerak-gerak kalau kita berdiri jadi tak berapa nak stabil..dia nangis takut jatuh..tak taula fobia airoplane hari tu ke apa..Khasif oh khasif....




Tak lama pun dia nak main game kat dalam ni...sebab mostly game yang dia dah biasa jumpa..kat school pun hari-hari duk main slide sementara nak tunggu ibu datang...dia nak keluar...

 Sebabnya dia lebih tertarik nak main game ini...

Eksyen kan..nak main lumba kereta...awak tu baru umur 2 tahun 4 bulan okey...game mesin ni kena beli token...tapi aku tak beli pun..main tipu-tipu dah la yer dik...

Jam dah menunjukkan hampir pukul 11 pagi...pukul 12 dah nak kena check out tapi aku belum habis kemas beg pun lagi...aku dah start risau..late check-out is chargeable..ajak Khasif naik bilik tak maunya dia..tengah excited nak main game...

Malas aku nak paksa-paksa..nanti satu hotel dengar dia meraung..so aku tinggalkan dia dengan babah kat bawah..aku naik bilik dulu cepat-cepat kemas apa yang patut..tak lama lepas tu diaorang pun naik..tapi si kecik tu nangis la..nak main, nak main...

Nasib baik babah pandai pujuk..bagi dia swimming dalam tab mandi..pening kadang-kadang aku dengan Khasif ni..dia jenis susah nak puas kalau dah sukakan sesuatu..alamatnya berjanggut la ibu kalau nak tunggu dia betul-betul puas main..T_T


Dah habis kemas, duduk kat balkoni bilik kejap intai orang mandi manda...



Teddy bear kesayangan Khasif...


Beg-beg yang perlu diangkut ke bawah...macam-macam beg..beg baju kotor, beg baju bersih, beg pampers, beg baju Khasif...aku dah serik rasanya nak bawak beg-beg kecik macam ni..lepas ni aku nak bawak 2 beg besar je...senang masuk je semua dalam beg besar tu..tak payah nak bersusun-susun macam ni...dah jadi macam baru balik dari pasar kan...huhuhu....

Call receptionist kat bawah mintak hantar troly..tunggu punya tunggu tak datang-datang..aku turun dulu nak setel urusan check out..husband tunggu bell boy bawak troly nak angkut beg ke bawah...

Alhamdulillah urusan check out kejap je sebab tak ramai yang nak check out..cuma troly je lambat sampai kat bilik..tak tau la apa masalah..maybe yang dapat panggilan tadi terlupa nak inform...

So dah setel semua, masuk beg dalam kereta..terus gerak ke Shah Alam..bye-bye Swiss Garden Resort & Spa..sehingga kita berjumpa lagi di lain hari...

Overall, apa yang boleh aku bagi ulasan tentang hotel ini...

1. Aku suka bilik yang aku duduk...selesa, bersih dan besar..katil king yang selesa untuk aku bertiga..tak perlu berhimpit-himpit...dapat view cantik dari balkoni..

2. Best sebab dekat dengan pantai dia yang putih dan bersih takde sampah..kalau nak duduk berehat tepi pantai pun tenang je...

3. Takde bau hanyir kat tepi pantai..kalau kat PD aku sesekali bau hanyir dari pantai...

4. Staff pun friendly dan cepat membantu...tapi staff kat restoran je agak kureng..

5. Yang tak berapa best, bilik yang aku duduk ni dalam toilet dia kekurangan paip air..paip cuma ada kat sinki dan shower je..takde paip air untuk cuci apa yang patut dicuci..

6. Wifi kat bilik ada tapi berbayar yer...kalau nak free cuma kat lobby je...itupun limited..kalau ramai orang memang tak dapat ler..nasib baik aku bijak..aku dah siap-siap bawak wifi sendiri dari rumah...so aku tak perlu nak bayar dan berebut-rebut dengan orang lain..hehehe...

7. Breakfast bagi aku so-so aje...bukan tak sedap...sedap je tapi tak banyak pilihan...apa kata tambah menu nasi dagang, nasi minyak dan beberapa lauk utama..baru la berbaloi apa yang aku bayar...roti memang ler banyak jenis tapi aku kan orang melayu...HEHEHE....

Ok lah...itu je la kut ulasan aku...aku suka je bercuti kat sini..nice place..nak cari pantai yang cantik tapi takde masa ke pulau, sini la tempatnya..overall dari 10, aku bagi 8 bintang..lain orang, lain pendapat dan pengalaman...depends nasib jugakla kan...tapi bagi aku no regrets..

Ada yang bertanya rate untuk satu malam kat sini...bilik yang aku stay tu bilik Premier Delux Double..masa aku booking aku dapat rate RM420 untuk satu malam termasuk breakfast..tapi harga tu tak termasuk servis dan gov tax..

Bilik lain ada yang bermula dengan rate RM280 - RM750 untuk satu malam..depends bilik yang korang nak..kalau peak season/ weekend rasanya harga lain sket..

Jarak antara hotel dengan Kuantan tak jauh sangat..lebih kurang 13 km..naik kereta 20 minit pun dah sampai kuantan...tapi kalau nak makan satar atau keropok kat kemaman, agak jauh sket..jarak lebih kurang 40-50 km...tapi zaman sekarang naik kereta, 40 km apa ada hal sangat..kata pun bercuti, jalan-jalan cari makan..betul tak...^_^

Ok la..harapnya aku dah bagi info yang korang nak tau...bye-bye...jumpa lagi....^_^

09 March 2015

Anniversary Ke 5- Swiss Garden Resort & Spa, Kuantan - Part 4

Assalamualaikum...

Aku sambung lagi kisah percutian tempoh hari...bercutinya cuma di area Cherating tapi pecahan part bukan main banyak mengalahkan orang ke oversea...hahaha....well...kalau aku buat satu part je, mau panjang berjela-jela plak nanti orang nak baca..tabah je la yer baca part by part...^_^

Lepas dah posing-posing kat bawah, dah puas layan view pantai, aku naik bilik dulu...rehat-rehatkan badan..nak mandi-manda masih tengahari lagi...

Actually aku teringin nak masuk spa, dapat urut-urut badan mesti best....last aku mengurut masa berpantang lepas bersalin 2 tahun lepas..ish..lama dah tu..badan pun dah lemau-lemau balik dah ni...lagi pun masa check in, aku dapat voucher spa RM50..

Antara treatment yang terdapat di Samsara Spa




Harga pun ok takdela mahal sangat..kalau aku amik treatment yang harga RM180, guna voucher tadi dapatla discount jadi RM130...husband pun ada tanya jugak.."sayang nak masuk spa ke? jom abang belanja"

Waahhh...offer begini bukan selalu aku dapat..hehehe..kalau husband masuk sekali, lagi best..dia pun selalu merungut takde orang nak urut badan dia...hahaha..nak buat camne...nasib la dapat wife tak suka mengurut..

Tapi bila mengenangkan si kecik aku ni, ishh....aku tak jamin dia boleh duduk diam sementara menunggu kami dalam spa...tak mungkin okey....takut dia buat onar je kat dalam...aku nak masuk sorang-sorang, takde teman tak best jugak...

Hmmmmmmmm...."takpela bang....next time...takyah buang duit" aku bagi alasan....padahal aku fikir anak....T_T

Singgah kedai kat bawah beli aiskrim..tak lunch pun sebab perut masih kenyang breakfast pagi tadi..


Naik bilik...layan drama kat TV...tapi tak tau la citer apa...

Sibuk layan kerenah Khasif Aleesya..

"Babah....cepat tutup.."
Dia ajak babah main cak cak dalam selimut...nasib baik dapat babah rajin melayan anak.....

Last-last dia tertidor...dengan aku sekali tertidor..best rupanya dapat tidor tengahari ni kan...dah lama aku tak tidor tengahari..bangun-bangun pukul 3 petang aku rasa fresh......tapi perut plak berkeroncong mintak di isi...Khasif tidor lagi...biarlah dia tidor puas-puas...


Nasib tadi aku beli stock...bolehla buat alas perut..

Nak keluar makan malas...malam nanti nak makan lagi..so aku ajak husband makan magee cup kat balkoni sambil-sambil layan view pantai..boleh tak husband aku cakap...

"makan kat balkoni?? nanti orang nampak..cakap duduk hotel tapi makan magee je.."

Alahai...kenapanya bang kalau makan magee pun duduk hotel...orang gi bercuti oversea ramai je makan magee...aku kisah apa pandangan orang...makan magee tak semestinya takde duit tapi aku teringin...slurp-slurp makan panas-panas...sedap...tapi janganla makan selalu, tak elok untuk kesihatan...

Petang Khasif dah bangun, siap-siap nak turun swimming lagi...


Hari kedua, aku pakai baju renang lengkap baju dan seluar..eh tapi tudung renang aku tak pakai...yang aku pakai ni tudung biasa..aku tak pakai sebab tudung renang dia kelakar giler ..dah jadi macam helmet kalau aku pakai ...hahaha...


Turun bawah, babah masuk berendam dengan Khasif dulu kat kolam budak..aku tak turun..aku duduk tepi je celup-celup kaki...

Tiba-tiba datang la sorang budak  perempuan India depan aku...nampak tak budak pompuan dalam gambar kat atas tu? haa...budak pompuan tu la....husband panggil dia Kashika sebab ada iras Kashika ceria pop star..hahaha...tapi Kashika ceria pop star tu comel lagi dari budak pompuan ni...

Dia datang-datang "Kakak, taknak mandi ke? jom la mandi..."
Lepas tu dia simbah-simbah air kat aku...

???? amboi peramahnya dia..siap panggil aku kakak? mudanya aku rasa..hehehe...

"Takpe...awak mandila..." aku jawab..

Lepas tu dia naik atas, debush!!! dia terjun dalam kolam...aaiii ada jugak yang benjol kepala hari ni..tak pun patah kaki...kolam cetek macam tu kau terjun tiruk saja cari penyakit.

Tak lama lepas tu lagi sekali dia datang....

"kakak..boleh tak saya nak pinjam mainan tu sekejap...saya nak cedok air.." sambil tangan dia tunjuk kat alat mainan pantai Khasif...

Aku macam tercengang...tak tau nak jawab camne...memang taknak bagi tapi aku tak tau nak cakap camne...kalau aku bagi mau mengamuk Khasif ni..aku pandang je dia...nasib baik la abang Kashika tu datang jadi penyelamat keadaan...suruh adik dia jangan kacau orang..fuh...nasib baik...

Husband ajak gi mandi kolam dewasa plak...aku cepat-cepat angguk setuju...hahaha....baik aku blah cepat-cepat sebelum Kashika datang lagi...bye-bye Kashika..

Masuk kolam dewasa, level aku tepi-tepi  tangga je....hehehe...

Sesi mengapungkan badan di atas permukaan air...

Dah..adik gi swimming dengan babah plak..ibu nak kuak lentang, kuak kupu-kupu sorang-sorang plak ni...^_^

Masa aku tengah berendam dalam kolam lagi, aku perasan ada mata yang memerhati..tapi aku buat tak tau je...

Dah puas mandi-manda, naik atas lap-lap badan dengan towel...oh yer, kat sini towel boleh amik kat pondok hujung sana..tapi dengan syarat kena bagi kupon towel..kupon tu ko akan dapat masa check in...

So lepas dah lap-lap...aku pun jalan tepi kolam nak gi hantar towel balik...masa ni la aku rasa seolah-olah aku berada di bumi asing...cina-cina pompuan yang tengah baring kat kerusi, yang tengah mandi dalam kolam semua pakat duk tengok aku...seolah-olah aku ni tengah berbogel...pandang aku atas bawah...

Ya Allah...apa yang ko jakun sangat ni? tak pernah tengok swimming sut muslimah ke? seriusly cara diaorang pandang tu macam sceptical sangat kat pompuan bertudung mandi kolam...aku tak pernah jumpa situasi macam ni...aku mandi pakai baju renang kat sunway lagoon, kat hotel lain sebelum ni takde plak orang pandang macam ni...tapi kat sini macam aku ni Alien...

Sepatutnya diaorang tu yang tak normal..pakai bra dengan panties...pakaian tu bagi aku layak pakai dalam bilik je...yang aku hairan bin ajaib sangat, mat-mat dan minah salleh yang datang dari negara luar rilek je pandang aku...siap senyum takde masalah pun..tapi cina yang bergelar rakyat malaysia ni plak yang pandang semacam...pergh...tersentap kejap mood aku...

Sorry la aku bukan nak racist..aku pun ada je kawan-kawan berbangsa cina yang okey, yang baik...aku pernah bekerja dengan dengan bangsa cina...tapi takde plak diaorang ni sceptikal macam ni...siap faham lagi time aku puasa, aku nak solat...ada yang siap bagi hadiah keronsang lagi untuk aku pakai kat tudung...tapi cina yang aku jumpa kat sini aku tak tau diaorang ni dari ceruk mana...agaknya tak pernah bergaul dengan bangsa lain..sorry...aku teremo... 


Lepas tu habiskan masa kat tepi pantai teman Khasif main pasir...

Orang jarang dapat jumpa tanah macam ni la...aku dengan husband ikut je kemahuan dia...mainla puas-puas janji dia happy...esok dah nak balik...

Pukul 7 lebih, dah dekat matahari nak terbenam baru la naik ke bilik... 

Bersiap nak keluar makan malam plak...

Nah..bukan selalu dapat tengok aku berselfie kan...

Okey..untuk malam kedua di Kuantan ni, aku memilih untuk makan di Restoran Yala Tomyam & Seafood..lokasinya tak jauh pun dari hotel...cuma seberang jalan je...kat situ berderet jugak kedai  makan...so korang takyah risau kalau datang bercuti ke sini sebab korang takkan kelaparan...tempat makan berlambak-lambak...kalau nak lagi senang, dinner je kat hotel...tapi aku lagi suka makan kat luar..lagi jimat dan lagi sedap..lagi luas pemandangan...gitu...

Disebabkan malam fisrt tak dapat makan ikan bakar...jadi malam kedua aku tebus balik..hehehe...aku order..

Ikan Pari Bakar...

Kerabu Sotong

Kangkung Goreng Belacan

Tomyam Campur

Makanan sudah terhidang...apa lagi...jom makan...

Aku rasa aku tak perlu cakap apa-apa lagi...tengok pinggan pun dah tau kan sedap ke tak...^_^

Sakitnya Tuh Di Sini..10 kali ulang tayang..T_T

Total dinner tak sampai RM50..babah belanja...bagi aku murah sangat-sangat sebab banyak jugak lauk kami order..nasi 3 pinggan sebab order untuk  Khasif sekali..boleh repeat lagi lain kali..recommended..

Dah habis makan, balik ke hotel...

Swiss Garden Resort & Spa di malam hari...

Lepak kat lobby hotel kejap sebelum naik bilik...tiba sudah malam terakhir di sini...kejap je masa berjalan..

My husband dan Khasif...

Nak ajak ibu tengok fish...

Cantik jugak kan ada tanglong malam-malam..berseri-seri jadi lobby hotel...dulu kecik-kecik pun aku suka pasang tanglong time raya kat luar rumah...dulu la...sekarang ni raya mana ada orang nak pasang tanglong lagi..pelita pun aku rasa dah suam-suam kuku...

Alhamdulillah di murahkan rezeki...harap-harap tahun depan ada lagi rezeki lagi anniversary seterusnya..amin..

Lobby hotel yang luas dan terbuka...

Naik bilik, main telefon...

"Hello...razi ke tu? eh..salah la...hakim yer...eisya esok tak datang school lagi...lusa baru eisya datang..itu pun kalau rajin..kirim salam kat Caring yer.."

Dialog busuk rekaan ibu...hehehe...

Malam tu pukul 1 pagi Khasif start batuk-batuk...tengah-tengah tidor dia batuk.. suhu dalam bilik agak sejuk...campur plak Khasif banyak hari dah mandi kolam, mandi pantai..tak campur lagi berendam dalam tab mandi...tidor plak dalam aircond...haii..risau takut sejarah berulang...

Aku tepuk-tepuk belakang..sesekali dia macam nak muntah tapi takde apa yang keluar...vicks takde...risau...aku bangun, tutup aircond....lepas tu aku bungkus dia ketat-ketat dalam selimut...alhamdulillah..lepas tu dia tidor lena sebab suhu dah tak sejuk...aku plak yang tak boleh tidor..layan TV sorang-sorang..

Pukul 2 pagi aku tengok husband yang tengah tidor dahi berpeluh-peluh..kejap pusing kanan..kejap pusing kiri...hahaha...suhu dalam bilik dah start panas sebab aircond dah tutup...pelan-pelan aku bangun bukak aircond balik tapi bukak suhu tinggi sket...tak boleh sejuk sangat takut Khasif batuk balik...

Tak sedar pukul berapa aku tertidor....

Bersambung....

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...