28 February 2011

Saya Pergi Tempah Kad Kawin Lagi.....

Minggu lepas adik ipar saya-Yani call tanya saya kat mana tempah kad kawin dulu? bakal pengantin lah katakan...memang tengah sibuklah buat preparation untuk majlis kawin..bulan 6 nanti majlis akan berlansung...saya bagitaulah buat kat KL, kat kedai LH Creative..dia nak mintak tolong saya usyar-usyar untuk kad kawin dia kat KL..dia tinggal kat terengganu sekarang..katanya kalau kat sana kad kawin yang biasa-biasa harga paling murah pun RM1.20..saya tau... sebab tu dulu saya buat kat KL..murah sangat-sangat..hehe..


Saya no hal..=) suka je boleh tengok kad kawin yang cantik-cantik ni..rasa mcm nak kawin sekali lagi pun ada jugak...hehe...so, semalam cuti hari ahad hujung minggu geraklah saya suami isteri ke kedai kad kawin tu....sesi pemilihan pun bermula..adik ipar saya dah bagitau awal-awal dah..dia taknak yang mahal-mahal, nak yang 50-60 sen sekeping..lagi mudah keje saya kalau macam tu...mula-mula risau jugak takut dia tak berkenan...saya pilih 3 keping yang saya rasa cantik untuk harga yang dia nak tu...(kalau nak yang lagi cantik pun ada tapi mahal sketlah...)


Mula-mula saya hantar sms gambar pertama..

Lepas tu sms kedua...patern sama tapi warna dan corak lain...cantik jugak...


Akhir sekali saya hantar yang ni...pada saya cantik sebab nampak romantik..tulisan merah berkilat...ada bunga ros...


Tak lama lepas tu adik ipar saya reply mesej dia cakap nak yang gambar kedua...sekejap giler dia buat keputusan...harap-harap kad dah siap nanti dia tak komplen lah..hehe...actually kad yang kedua tu memang cantik cuma kalau ikut orang-orang lama tak bagi sangat warna hitam untuk kawin..kononnya nanti perkawinan tu bernasib 'malang' lah kononya...tapi saya tak percaya pada tu semua...jodoh kan ditangan Tuhan..


Personally saya lagi suka kad yang ketiga tu..sebab nampak romantik...hehe...of courselah adik ipar saya tak suka yang romantik ni sebab dia bukan berjiwa romantik macam saya...haha....lepas dah confirm buat pilihan terus isi borang pasal pengantin, tarikh kawin, alamat dan segala maklumat yang diperlukan...semua sekali tempah 2000 keping...banyak tu..huhu.....almaklumlah mak mertua saya ni kenal ramai orang...so memang ramai yang kena jemput...=)..saya dulu campur dua belah pihak cuma 1400 keping je..tu pun lepas dah edar banyak jugak yang lebih..:p


Dah setel pasal kad kawin, saya ajak husband pergi ke The Mall kat area hentian bas putra...pergi sana sebab nak pergi Parkson..jeng-jeng-jeng...nampak tak voucher kat bawah ni?


Hehe...itulah tujuan utama saya nak gi Parkson sebab nak shopping!!...voucher ni saya dapat hadiah dari seorang crew yang bermurah hati nak bagi kat saya...bayangkan dia dapat voucher sejumlah RM1000...best giler kalau saya dapat free mcm tu...huhu..terima kasih banyak-banyaklah sebab sudi bagi RM100 kat saya...walapun 100 je tapi rezeki jangan ditolak..sape nak bagi 'duit' banyak tu....hehe...


Mula-mula ingatkan nak cari kasut tapi takde yang berkenan di hati...tengok baju plak..pun sama...blouse tak cantik sangat...akhirnya saya beli girdle satu..:p


Lepas kawin ni bentuk badan dah lari sket..seluar slack keje pun dah malu nak pakai sekarang...kalau pakai nampak peha besar..huhu...so, sebelum terlambat saya perlu jaga balik body supaya kembali kepada bentuk asal..tak salah kan kalau cantik untuk suami tercinta..haha...

Alah bukan beli girdle yang ada infra red yang harga sampai beribu tu...beli yang biasa-biasa saja sudah..selebihnya pandai-pandailah jaga pemakanan sendiri..beli yang beribu tu pun kena jaga makan jugak kan...kalau pakai girdle, corset yang harga mahal tahap mana pun kalau makan tak jaga takde guna jugak kan..=)


Ada lagi baki sket, saya beli seluar pendek dan sehelai baju untuk husband..tak mahal pun..baju untuk pakai kat umah je...hehe...puas hati sebab tak perlu keluar duit tapi dapat beli barang..adakah saya jakun?? haha...excited lah katakan...=)


Lebih kurang pukul 5.30 petang baru gerak balik rumah...

18 February 2011

Ada Udang Di Sebalik Mee Rupanya....

Cakap nak sambung citer malam tadi...tipu betul cik Has ni..hehe...sory ler...=)..mula-mula plan nak start tulis pukul 9 malam sebab nak layan game dulu...syok sangat main tak sedar dah dekat pukul 10...husband tanya nak start tulis blog pukul berapa? confident je jawab pukul 10.15 lah...stop main game baring plak kat sebelah husband tengok tv dulu...tak sampai 15 minit tengok tv mata dah layu sebab ngantuk...sesekali tak sedar mata terlelap...last-last masuk bilik terus tido...hehe...


Saya sambung lagi citer semalam...bila tengok kak S drive masuk jalan besar...saya pun tanya dia nak makan kat mana sebenarnya? kak S cakap nak bawak saya makan kat tempat best sket...aduh...saya rasa sape-sape pun akan cuak...yelah..tak pernah berbual mesra, tak kenal sangat tapi nak bawak makan kat tempat best apa citer??? saya ingat kalau nak cakap pasal produk kecantikan ni kat kedai biasa pun boleh...


Lebih kurang 10 minit kami sampai kat depan restoran Secret Recipe...Kak S ajak saya masuk cari meja kat dalam...menonong je saya ni ikut...bila orang datang nak amik order kak S cakap sekejap lagi order sebab nak tunggu tetamu..tetamu? terus saya jadi tak best...mula-mula cakap nak makan kat area ofis...tapi dibawaknya saya jauh...lepas tu dah sampai kat tempat makan, baru cakap ada tetamu lain...rupa-rupanya masa tu barulah kak S ni terus terang dengan saya....sebenarnya dia nak ajak saya jumpa dan dengar citer tentang bisnes MLM..dalam erti kata lain kak S nak ajak saya masuk jadi downline dia..OMG....saya sudah terperangkap..........................TIPAH TERTIPU!!!


Nak menangis pun ada masa tu...saya tak suka dengan bisnes MLM..betul saya cakap...bisnes ni bukan untuk saya....bukan jiwa saya.....tapi memandangkan saya dah berada kat situ saya terpaksa akur saja...5 minit kemudian tetamu kami pun sampai...seorang perempuan iaitu Kak M...sesi berkenalan pun bermula...biasalah mula-mula tanya nama, kerja apa, status, dah ada anak ke belum...lepas tu dia pun beceritalah tentang diri dia...dia ni dulu seorang lecturer kat UiTM shah alam tapi dah berhenti sebab nak tumpukan pada bisnes MLM ni...dah 7 tahun dah dia buat...


Mula-mula kak M tanya saya soalan "pernah dengar tak MLM Zhulian?" lepas tu dia pun terangkan apa itu MLM Zhulian..katanya tak sama dengan MLM lain...MLM yang dia buat ni mengikut formula yang dibuat oleh seorang bekas lecturer matematik...waduh-waduh....dia mula pancing saya dengan perkataan "formula matematik"..nampak macam sesuatu yang interesting dan ada standard sendiri bila ikut formula bagai ni kan...kak M teruskan citer....dia tunjuk kat saya statement pedapatan dia masa mula-mula dia masuk dulu...bermula dengan RM400 ++, RM 600++, RM 1K, sampailah dia bukak statement yang bernilan RM15K ke atas setiap bulan....


Tak cukup dengan itu..dia tunjukkan saya gambar-gambar percutian dia di luar negara...setiap tahun dia berpeluang pergi berbulan madu bersama suami hasil sumbangan Zhulian...banyak negara yang dia tunjuk..Australia, Mesir, China, Hong Kong tak ketinggalan Mekkah pun ada jugak...dan satu lagi gambar yang wajib orang buat bisnes MLM tunjuk iaitu bergambar dengan kereta mewah...Kak M tunjuk gambar dia berdiri kat sebelah kereta Mercedes besar...alhamdulillah murah rezeki Kak M....=)


Oh yer...kak M bawak mak dia sekali...saya tak tau apa tujuan bawak mak..mungkin nak buktikan dia tak tipu yang dia dah berjaya dalam bisnes MLM ni...sesekali mak dia mencelah menyokong fakta-fakta yang keluar dari mulut kak M...menurut kak M lagi, MLM zhulian ni tak susah mcm MLM lain-lain...tak perlu promote-promote barang kat orang..tak perlu pergi satu rumah ke satu rumah...tak perlu jumpa orang banyak kali...cuma buat ikut formula yang dia bagi...


Adakah saya berminat? jeng jeng jeng....nanti saya bagitau entry seterusnya.....=)

17 February 2011

Nak Ajak Makan Je Tapi...

Orang lain gigih hupdate blog sampai ke bulan dah.....tapi saya masih kat bawah lagi kan..huhu....makcik macam ni lah dik ooii..sejak akhir-akhir ni perasaan MALAS yang ada dalam diri ni tersangatlah dasyat...addoii..macam mana lah nak berjaya kalau tiap-tiap hari masih di takuk lama ...('~')..


Hari ni saya kena paksa jugak perah otak ni update apa-apa yang patut...kalau tak kang tumbuh sesawang, tumbuh rumput, lalang semua terus takde orang nak baca...menangis lah saya...huhu..


Erm...saya nak citer hari ni pasal kejadian yang baru berlaku minggu lepas..baru je lagi...satu pagi tu, saya di hubungi oleh seorang perempuan yang bernama kak S...saya kenal gitu-gitu je kak S ni sebab dia keje satu bangunan dengan ofis saya...kak S keje kat company utama, saya plak keje kat dalam anak company tu...mcm tu lah lebih kurang...so tak rapat sangatlah...kalau jumpa senyum-senyum, say "Hi" macam tu jelah...


Tiba-tiba dia interkom ke ofis nak berbual panjang dengan saya terkejut campur pelik jugaklah kan..mula-mula Kak S tanya saya rehat pukul berapa..saya cakap selalu saya keluar pukul 12...dia ajak saya rehat dengan dia pukul 12.30...saya terpaksa tolak pelawaan Kak S hari tu sebab perut saya ni tak tahan lapar..selalu pukul 12 tu memang dah berbunyi-bunyi kalau kat ofis...lagi pun kalau rehat pukul 12.30 orang dah ramai berpusu-pusu keluar makan..


Saya tanya kak S...kenapa tak cakap dalam telefon je..lagipun masa tu saya takdelah bz sangat..dia cakap ada hal nak berbual dengan saya..aduh...dah cuak dah...hal apa lah plak...berkaitan dengan kerja ke? ada komplen dari orang atasan ke...takut jugak lah kan...nasib baik kak S cakap takde lansung kaitan dengan kerja...sebab tu dia nak ajak saya keluar makan sekali..boleh berbual dan bincang lebih panjang...Kak S kata takpe kalau hari tu tak boleh hari lain pun boleh...dia suruh saya call ke ofis dia kalau saya free lain kali.....


Nak tunggu saya call? hehe...jangan harap...selang 2,3 hari lepas tu kak S call saya lagi...dia nak ajak keluar makan sekali...saya cuba buat berani tanya kak S ada hal apa sebenarnya..risau lah jugak kan..bunyi macam hal yang serius je...Kak S pun cakaplah dia nak tunjuk produk kecantikan sket kat saya...tak salah kan untuk cantik katanya mcm tu...oo..ingatkan apalah tadi...


Saya ni sebenarnya bukanlah seorang yang pentingkan produk kecantikan..setakat lipstik, bedak ada serba satu je dalam beg ni ha..nak cari mascara ke blusher ke eye liner ke takdelah...sampai tahun depan pun takkan jumpa..hehe...tapi untuk menjaga hati Kak S ni, saya pun setujulah untuk terima pelawaan dia..kalau selalu tolak takut jugak di kata sombong kan..so kebetulan hari tu hari Jumaat..rehat lama sketlah dari hari biasa...kak S suruh saya tunggu kat bawah..janji nak makan kat food court area ofis tu je..


Saya pun turun tunggu kak S kat lobi...tiba-tiba ada bunyi hon kereta..saya tengok kak S panggil masuk kereta..."alamak...naik kereta nak gi makan kat mana sebenarnya..kata kat area sini je.."..sedikit pelik tapi abaikan saja..maybe kak S malas nak jalan...saya pun masuk lah kereta...sembang-sembang...sampai kat area food court kak S tak parking tapi dia straight keluar ke jalan besar...adooiii...kak S ni buat saya takut...


#nak balik dah..malam ni saya sambung lagi...=)

14 February 2011

Saya Dah Meluat Dengan Awak..

Awak ni memang teruk...
Awak dah buat husband saya badmood, susah hati...
Awak tak tau kalau husband saya badmood macam mana..
Bila dia badmood dengan semua orang dia taknak bercakap..
Termasuklah dengan saya sekali...
Padahal ni semua berpunca dari awak...

Perangai awak ni makin lama makin teruk saya tengok..
Dah banyak kali sangat kami bersabar dengan awak...
Lepas satu persatu awak timbulkan masalah...
Awak memang suka cari pasal dengan semua orang kan...
Suka buat orang marah...
Suka buat orang bengang kat awak...

Saya tau awak giler kuasa kan..
Berlagak nak jadi manager kat situ..
Padahal awak tu cuma pekerja biasa je...
Bila awak berlagak awak tu berkuasa..
Suka hati awak je paksa orang ke situ ke sini tanpa persetujuan orang...
Awak takde perasaan belas kasihan, timbang rasa...
Awak suka cakap putar belit...
Bila awak nak buat baik dengan orang tu..
Bukan main manis mulut awak bercakap...
Tapi bila awak dah dapat apa yang awak nak..
Wah...berdesup-desup awak 'tembak' orang guna mulut awak...
Bagi awak semua orang tak betul..
Awak je yang betul dalam semua perkara..

Saya betul-betul dah meluat dengan sikap awak..
Kalau boleh saya nak gam mulut awak bila awak bercakap...
Sebab apa?
Sebab awak cuma nak orang je dengar cakap awak..
Tapi awak taknak dengar cakap orang, taknak pertimbang masalah orang...
Sekarang ni...
Husband saya dalam keadaan susah gara-gara tindakan awak...
Suka buat tindakan terburu-buru...
Tapi awak boleh plak suruh dia setel sendiri kan..
Awak manusia yang paling saya benci sekarang ni...

#Kesian husband saya....=(

03 February 2011

Masak Sambal Udang..

Alhamdulillah...baru lepas makan tengahari...hari ni saya makan lambat sket..yelah..hari ni adalah coti...pukul 2 baru masuk dapur start masak...itupun masak satu lauk je..maklumlah sorang-sorang ni mana ada selera sangat nak makan banyak lauk kan...=)

Semalam lepas balik keje singgah jusco jalan-jalan...tengok ada udang fresh terus beli...hari ni apa lagi masak sambal udang lah...makan dengan nasi dan ulam timun...fuh..licin saya makan tau..hehe...

Saya takdelah pandai sangat masak...lauk simple tu bolehlah...disebabkan hari ni saya masak udang..so saya nak bagi tipslah sket kalau nak masak udang yang sedap...paling penting jangan buang kulit udang time masak..kalau ada kulit, rasa udang lebih manis dan sedap...tapi jangan plak tak buang kepala dengan ekor dia...nampak comot sket dalam pinggan time nak makan tu..dengan janggut dia yang panjang tu kan..better buang kepala sebelum masak....lagipun tak elok makan otak udang....=)


Lagi satu kalau masak sambal udang dan sambal sotong mesti letak belacan..rasa dia lagi sedap..tapi kalau tak boleh makan belacan tu tak payahlah letak.....terutama mereka yang ada resdung tu...nanti jadi lain plak...=)

Itu saja tips dari saya... takdelah pandai sangat masak tapi bolehlah buat husband makan sampai tambah 2 kali..dan yang penting sampai licin..hehe....

01 February 2011

Steamboat di Restoran Maeps...

Hari ni mood keje takde...staff chinese semua dah start cuti...ada staff melayu yang tak malu amik cuti jugak...tak malu...orang lain nak beraya dia beria yang amik cuti..siap sambung amik MC plak tu...ops!! kan dah jadi ngumpat kat orang..hehe....


Lupakan pasal tu...hari ni saya nak citer pasal makan buffet steamboat...husband dah lama mengidam nak makan steamboat ni...masa dia kat Vietnam, siap dia google kat internet tu cari restoran setamboat yang best...hari-hari duk chatting dengan saya bagitau nak makan steamboat...olor..ciannya dia.....;p..


So masa dia balik Malaysia cuti 2 minggu hari tu..kami pun pergilah makan kat restoran steamboat maeps kat serdang...senang je nak cari jalan pergi sana...nanti saya tunjuk maps kalau ada yang berminat...


Lepas asar saya gerak dari rumah...untuk makluman kami pergi berdua saja...tak bawak orang lain pun...maklumlah jauh dari family kan...lebih kurang setengah jam dah sampai kat restoran ni..orang lain pun dah ada masa saya sampai tu...buffet steamboat kat sini murah je...harga untuk dewasa cuma RM19.90 (campur air)..kalau nak makan aiskrim tambah RM3 lagi..boleh makan sepuas hati okey...


Kat sini ada dua pilihan samada nak duduk kat luar atau kat dalam..kat dalam ada aircond sejuklah sket...tapi saya pilih meja luar je sebab boleh tengok pemandangan..=)...dah pilih meja, terus gi amik makanan..hmm....nak kata banyak choice pun tak jugak...saya tengok bebola semua tu dia ulang yang sama je...adalah lebih kurang 20 jenis je kut...sayur adalah dalam 10 jenis mcm tu je...tapi takpelah...yang penting boleh makan kenyang...=)


Dah amik "bahan-bahan mentah" kita terus masuk dalam periuk...kuah dia ada dua jenis..satu tomyam..satu lagi saya tk sure sangat apa rasa dia..nak kata tomyam bukan..nak kata sup pun bukan...redah sajalah..perut dah lapo...huhu..

Dah tercapai hajat dia nak makan steamboat...=)..memang banyak husband makan malam tu...maklumlah orang mengidam..hehe..




Bila dah masak boleh angkat masuk pinggan terus makan bersama dengan sos..kat sini ada banyak jenis kicap dan sos yag disediakan tapi biasalah saya ni...kalau rasa pelik-pelik sket tak makan..saya amik sos biasa saja tapi sedap...semestinya tak boleh pedas sangat sebab saya tak tahan pedas...(^_^)


Dah habis makan macam-macam jenis bebola dan sayur...tiba masa untuk seafood plak...seafood pun so-so saje..tak fresh sangat...pilihan pun tak banyak tapi bolehlah...



Kalau kat terengganu di panggil remis..saya tak sure orang luar panggil apa benda alah ni...yang pasti, remis ni menjadi kegemaran husband saya...berapa kali dia duk angkut remis..lagi satu kerang...takpelah kalau dah jumpa benda alah tu...puas hati lah dia makan...


Penutupnya saya makan ABC..buat sendiri ni tau..hehe...lagi satu makan buah tapi kan tak banyaklah buah yang ada...beria je saya bawak pinggan sekali ada tembikai dengan betik sahaja..tak taulah kut hari lain ada macam-macam buah...at least sediakan 5 @ 6 jenis pun okey dah..

Jangan risau..kat restoran ni ada disediakan kemudahan surau..so, maghrib boleh berhenti kejap makan gi solat dulu...lepas tu sambung makan lagi...lebih kurang pukul 8.30 saya dengan husband berangkat balik..perut dah penuh...tak boleh nak pergi lagi dah...hehe...=)

Sape-sape yang nak pergi sana senang saja...boleh refer pada maps (credit to mr.google)..kalau dah buntu sangat boleh tengok signboard ke UPM sebab bersebalahan saja dengan UPM..waktu operasi bermula 12 tghari-2.30 kemudian 5 ptg-10.30 mlm..

Secara keseluruhan..saya boleh bagi markah 6.5/10 saja...bolehlah untuk bawak family makan steamboat..kalau nak yang special saya rasa better cari tempat lain yang lagi superb...lepas ni husband balik InsyaAllah nak pergi makan steamboat lagi..tapi nak gi rasa kat restoran lain plak...nak cari yang lagi best...(^__^)

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...