29 June 2012

Alahan Dan Perubahan Masa Mengandung

Assalamualaikum dan salam jumaat untuk semua....

Alhamdulillah hari ni kandungan saya ngam-ngam masuk 20 minggu...
Cukup-cukup 5 bulan...perut jugak dah makin nampak...
Hari ni datang ofis pakai baju maxi labuh ..
Lepas tu masa tazkirah pagi tadi, ada beberapa orang tegur comel je perut bulat kecik dah nampak..
Hehe...malu saya tau.. :p

Actually bukan itu yang nak dikongsi hari ni..
Saya nak citer pasal alahan dan perubahan yang dah dilalui selama 5 bulan ni...

DEMAM

Saya adalah seorang yang sangat susah nak kena demam panas...
Maybe antibodi saya kuat kut..ceh ceh cewah.....hehe...
Takde ribut, takde petir tiba-tiba je saya demam panas sebelum pergi bercuti ke Langkawi bulan 3 hari tu..
Saya dengan husband dah pelik semacam dah sebenarnya...
Sebabnya tahun lepas masa 1st pregnant tu pun saya demam jugak..
Kali ni demam datang tiba-tiba macam ada yang tak kena je...
Rupa-rupanya masa saya demam tu, ada sel-sel yang tengah terbentuk dalam rahim saya...
Demam ada makna rupanya....
Hehe....

MUAL DAN MUNTAH

Start rasa mual, loya dan muntah-muntah ni masa kandungan masuk 6 minggu...
Orang putih cakap morning sickness..
Tapi saya ni bukan setakat morning...tak tentu masa..
Kalu pagi yang paling teruk time gosok gigi...dia punya sakit masa nak muntah tu memang dasyat..
Pagi kalau muntah keluar sket je...kadang-kadang keluar air je.
Tapi sakit yang tak tahan tu...sakit sebab ada tekanan dari perut...
Nak boleh stop uwek-uwek tu sampai keluar air mata, air hidung dulu...

Tengahari lepas makan dia start pening dan loya....
Bawaklah sampai ke petang, sampai ke malam...
Malam kalau saya makan, siaplah....
Time gosok gigi nak masuk tidor, confirm habis keluar semua apa yang dimakan...
Selera makan memang menurun masa 3 bulan pertama....
Berat saya pun turun sebab tak lalu nak makan...
Kalau dari pagi dah start lembik tak bermaya, jawabnya sampai ke malam lah lembik...
Saya tak ajar sangat makan asam-asam/ jeruk takut effect pada baby...

Adalah jugak sesekali makan kalau mabuk teruk sangat sampai tak boleh bangun lansung...
Tapi boleh dikira dengan jari...

BUSUK

Masa trimester pertama lah yang paling teruk...
Semua benda bau busuk...terutama bau orang menumis...
Jangan terkejut kalau saya cakap sabun mandi pun saya tak boleh bau...
Husband suka guna sabun Shokubutsu...sebelum ni takde masalah pun..
Tiba-tiba masa mengandung rasa nak pitam bila masuk shower bau sabun tu...
Lebih-lebih lagi lepas husband mandi, dia datang dekat..OH NO!!

Siap warning tu..abang jangan pakai sabun tu lagi! guna sabun lain
Terkial-kial lah suami ku itu lepas kena marah...
Nasib baik dia tak melawan nak guna sabun tu jugak...
Terus tukar sabun mandi demi isteri tercinta..
Apa boleh buat, baby dalam perut tak suka bau tu...hehe....
Sekarang dah ok sket cuma bau orang menumis tu sekali sekala menusuk hidung jugaklah....

MENGIDAM

Nak kata mengidam sangat tu takdelah jugak...
Tapi yang saya perasan, masa pregnant ni saya suka makan buah...
Lebih-lebih lagi buah limau manis / madu yang kulit dia warna hijau boleh kupas tu...
Memang kalau boleh nak tiap-tiap hari masa alahan teruk 3 bulan pertama tu...

Sekarang ni pantang nampak buah, mesti nak beli...
Kalau dulu dalam fridge ada buah epal je...
Sekarang macam-macam ada..
Buah mempelam kuning, epal, timun susu, tembikai, betik, pisang, jambu batu, jambu merah..
Tak caya boleh datang umah tengok sendiri...hehe...
Tak kisahlah habis berpulu-puluh ringgit pun asalkan boleh makan buah...

Mengidam benda-benda pelik tu rasanya takde kut...
Cuma masa kat kampung, suka makan rojak betik...
Maybe sebab kuah dia ada rasa masam-masam..
Tapi tak boleh makan banyak jugak sebab kuah dia kan dibuat dari ikan..
Saya bila makanan berasaskan ikan memang muntah kalau makan banyak...
Kalau daging ke ayam ke takpe....

Makanan yang dulu suka tapi sejak mengandung jadi tak suka plak burger mcD..
Dulu kalau terlintas ke Spicy Chicken McDeluxe..
Siaplah...kalau tak gi beli sendiri, memang saya call delivery tang tu jugak dari rumah..
Tapi sekarang tak lagi...rasa macam tak berminat lansung plak..
Pelik kan...maybe my baby tak suka makanan tak berkhasiat macam tu kut...
Hehe...

Sekarang selera makan masih tahap normal...takdelah rasa nak mengunyah sepanjang masa...
Kalau pagi bfast dah berat, tengahari tak makan pun...
Malam cukup makan roti takpe dah...
Tapi tak bolehlah selalu, kesian baby tak cukup zat kan..
Kadang-kadang balik keje saya gi cari jugak nasi ke apa ke...
Sebab tu berat baru naik 1kg...
Risau jugak takut gi check up minggu depan doktor kata tak cukup berat badan...
Huhu...

KERAP BUANG AIR KECIL

Masa awal pregnant, tak kerap sangat saya buang air kecil...
Tapi sejak kandungan dah cecah 4 bulan, malam jadi agak kerap jugak gi toilet...
Maybe saya banyak minum air kut kalau  nak compare sebelum mengandung..
Dulu susah sangat nak minum air, lebih-lebih lagi air masak...
Kalau minum air boleh habis segelas pun time lepas makan tengahari..
Waktu lain nak habis satu gelas sangatlah susah...husband selalu bebel kat umah..
Sebabnya buat air tapi separuh je minum..

Sekarang tidak lagi...air masak selalu ada kat sebelah tempat tidor...
Kat ofis pun memang rajin cari air masak...sebab tu kerap buang air kut..
Tak kisahlah asalkan saya sihat, baby sihat dan my urine tak kotor...
Sebab tu kena minum air masak banyak-banyak....:)

JERAWAT

Oh..ini adalah masalah utama saya masa pregnant..
Jerawat naik menjadi-jadi kat muka terutama kat bawah dagu dan bawah pipi...
Amboi dia punya naik tak pernah-pernah jadi macam ni...
Tak taulah kenapa...tapi kalau apa yang saya baca mungkin disebabkan perubahan hormon..
Malas nak fikir sangat..buat 'dont nor' je lah..
Kalau fikir sangat nanti saya stress...betul tak...
Yang penting saya cuci muka tiap-tiap hari...

GANGGUAN EMOSI

Saya akui sejak awal mengandung, emosi saya sangat mudah terganggu...
Rasa nak marah orang..rasa geram kat orang, rasa mudah tersinggung...
Orang yang paling teruk kena tempias adalah husband sendiri..
Masa dia jaga selama saya tak berapa sihat ni...selalu lah saya melenting..
Kalau dulu dia tengok bola malam-malam..bising mcm mana sekalipun.
Saya tidor takde masalah pun...lena takde effect lansung...

Tapi sejak mengandung, bunyi sket je...memang saya bangun marah..
Ada sekali tu, saya tengah tidor...dia plak basuh pinggan kat dapur..
Normal lah kan basuh pinggan bunyi bising-bising..
Tapi tiba-tiba saya terjaga sebab tak tahan dengan bunyi yang datang dari dapur..
Memang saya melenting teruk jugaklah kat dia..
Tak boleh basuh pelan-pelan ke? dah takde masa lain ke nak basuh pinggan?
Tapi dia diam je....tak cakap apa pun...
Jahat kan saya..tapi tulah, cuma orang yang alami je tau camne teruknya bila berlaku gangguan emosi ni...
Huhu...sorry dear...jangan simpan dalam hati ek...
Banyakkan bersabar layan kerenah isteri mu ini sampai baby selamat lahir...

Rasanya itu jelah kut perubahan-perubahan utama yang saya alami selama mengandung 5 bulan ni...ada lagi lah sket-sket tapi tak ketara sangat kut...rasanya setiap orang berbeza kut...ada yang takde alahan lansung...ada orang sampai ke akhir mengandung pun masih lagi alami alahan...tapi itu semua orang kata cabaran dan nikmat masa mengandung....wassalam....(^_^)

28 June 2012

Nama Dia Qurratul Aini

Ingat lagi tak pasal LITTLE PRINCESS yang saya post bulan 3 dulu...
Budak kecik tu dah besar dah... (^_^)
Masa ni umur dia sebulan lebih kalau tak silap...

Sekarang dah pun makin besar...lepas kena cukur hari tu rambut belum ada lagi...
On the way. kut..hehe....


Semoga Aini yadi anak yang sollehah...
Jangan nakal-nakal...
Jangan buat ibu dan ayah runsing kepala bila dah besar nanti...
(^_^)

27 June 2012

I'm Gonna Be A Mom...Part 3

Yes...keje dah siap...
Boleh sambung part terakhir untuk entry bertajuk I'M Gonna Be a Mom...
(^_^)
Selama dalam jagaan MIL kat kampung, alhamdulillah semuanya ok ok saja..
Bleeding bila dah masuk 2 bulan lebih dah tak teruk sangat..
Cuma akan bleeding bila ada special kes...
Saya terlanggar bucu kerusi..
Lepas tu sambung makan ubat kuat rahim lagi sebab masih risau kandungan tak kuat...

Pejam celik dah hampir sebulan saya kat kampung..
Sambil menghitung hari kepulangan husband tercinta balik dari perantauan...
RINDU tak payah cakaplah..
Dalam keadaan macam tu, memang emosi mudah terganggu...
Tak sabar jugak nak balik rumah sendiri...
Huhu....

14 MAY 2012

Lagi 2 hari husband nak balik rumah..
Masa tu saya kat rumah ayah saya....tak jauh pun dari rumah MIL...
Entah kat mana silapnya sebelum magrib nak mandi ada keluar darah ....
Bukan setakat keluar darah tapi jugak ketulan darah beku warna coklat..
Saiznya lebih kurang 4-5 cm...
Ya Allah, dugaan apa plak kali ni...

Terus ajak kakak gi klinik..
Sampai kat Klinik Bersalin Intan lebih kurang pukul 8.45 malam..
Kebetulan ramai plak patient masa saya sampai..
Lebih kurang setengah jam baru boleh masuk jumpa doktor...
Doktor suruh baring sebab nak scan tengok baby..
Alhamdulillah baby saya sihat..
Masa ni kandungan dah 14 minggu..

Seronok sangat bila tengok kaki dia bergerak-gerak..
Doktor kata baby saya ok, jangan risau..
Cuma uri berada di kedudukan bawah..
maybe sebab tu berlaku bleeding...
Doktor tanya saya nak rehat kat rumah ke nak rehat kat wad?
Oh no...cepat je saya jawab nak rehat kat rumah...
Doktor kata ok...tapi make sure awak rehat betul-betul...
Jangan buat keje lansung sebab uri kat bawah pun masih dalam keadaan berisiko jugak...

Satu lagi nasihat doktor yang saya rasa sangat berinformasi..
Saya tak tanya tapi doktor yang bagitau...
Dalam keadaan uri masih kat bawah macma ni, jangan 'bersama' dengan suami lagi..
Kandungan lebih berisiko...
Ini bukan cerita 18 SX tau !
Ini memang saya anggap maklumat penting...
Kalau doktor tak cakap, sumpah saya memang tak tau...

16 MAY 2012

Husband sampai rumah lebih kurang pukul 7.30 malam...
FIL yang pergi amik kat kerteh...
Semangat betul ayah mertua ku...
Tapi saya tak ikut sebab risaukan kandungan...
Cuma tunggu dia kat rumah je...
Sampai-sampai, terus dia peluk dan cium dahi...
Ya Allah rindu sangat-sangat...

19 MAY 2012

Tiba masanya saya dan husband balik ke Puchong...
Rasanya dah cukup saya berehat kat kampung..
Kandungan pun doktor kata ok..
Cuma memang dinasihatkan jangan buat keje berat, banyakkan rehat...
So saya ikut nasihat doktor...
Semua kerja rumah husband masih buat..

5 JUNE 2012

Husband dah habis cuti, dah pergi offshore balik..
Terpaksa saya ke klinik check up sorang-sorang..
Sebenarnya sebelum husband gi kerja, kami dah buat appointment kat KPMC Puchong....
Ingat nak sambung check up kat situ sebab senang apa-apa hal dekat dengan rumah..
Tapi sedih betul lah..
Elok-elok kita dah buat appointment, klinik call cakap doktor terpaksa cancel..
Tunda ke waktu lain..2 kali plak tu..

Alahai..saya malaslah macam tu...
Macam doktor tak serius je nak rawat patient..
Kita pun ada schedule dan kerja jugak...
Takpelah...just continue dengan klinik UMRA...
Lagipun saya dah ada rekod kat sana senang citer...

Sebelum jumpa doktor, macam biasa cek tekanan darah, air kencing dan berat...
Semuanya ok sajo..
Berat saya cuma naik 1kg jadinya 49kg...
Masuk jumpa doktor, baring dan scan...
Kandungan masa ni dah berusia 16 minggu lebih...
Dah 4 bulan...(^_^)


Hello my dear baby...kali ni scan tak nampak sangat dia bergerak..
Cuma doktor bagi dengar denyutan jantung dia...
Alhamdulillah, semuanya ok..
Berat plak 140 gram...memang sesuai dengan usia kandungan 16 minggu...
Uri pun doktor cakap dah naik...
Satu je lupa nak tanya doktor..
Dah boleh cek jantina ke belum..
Padahal lama je doktor duk scan tengok keadaan baby...
Al-maklumlah 1st experience...

Doktor bagi vitamin Obimin  untuk dihabiskan dalam masa 30 hari...
Tapi saya ni kan malas kalau bab makan ubat..
Banyak hari jugak terskip...huhu...
Minggu ni macam mana pun kena makan tiap-tiap hari..
Sebabnya minggu depan cukup sebulan appointment berikutnya dengan doktor..
Dan minggu depan jugak my husband akan balik...
Boleh gi tengok baby sama-sama...
Tak sabar nak check boy ke girl..
(^_^)

Ok..ini gambar latest saya dari tepi..
Kandungan berusia 20 minggu


Gambar dari depan...


Kalau saya pakai baju kurung, memang tak nampak macam ni..
Pakai baju kecik, baju yang duk kat rumah baru nampak perut dah besar sket....
Husband pun belum tengok lagi ni...
Hehe...
Alhamdulillah...sekarang dah takde bleeding lagi dah...
Tapi saya masih tetap berjaga-jaga dan tak buat kerja berat lagi..

Oh yer, saya dijangka akan bersalin 17 November nanti...
Semoga semuanya semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan olehNya sehinggalah selamat bersalin..
Amin...

I'm Gonna Be A Mom...Part 2

Entry kali ni saya nak sambung balik citer tentang my early pregnancy...
Dah habis jumpa doktor, pergi makan lepas tu balik rumah...
Appointment dengan doktor lagi 2 minggu
Oh yer...dalam keadaan tak stabil macam tu...
Saya berjalan macam orang baru lepas bersalin...
Perlahan-lahan..nasib baik dapat husband yang memahami....
Walaupun saya berjalan macam kura-kura, tapi dia jalan sebelah saya walau kemana kami pergi...

Sampai rumah, tak sempat nak rehat pun lagi....
Tiba- tiba saya rasa ada something yang nak keluar dari bawah...
Masuk toilet tengok-tengok ada ketulan darah macam hati...
Nasib baik saya pakai pad...

Yang peliknya saya tak rasa sakit perut pun..
Saya panggil husband tunjuk kat dia apa yang dah keluar...
Husband ngeri tengok tapi risau...

Dia ajak saya gi klinik...
Oleh sebab saya tak sakit perut...saya cakap tak perlu pergi klinik lagi...
Yelah, baru je balik jumpa doktor...takkan nak gi lagi...
Kandungan baru masuk 7 minggu tapi asyik muka saya je yang keluar masuk klinik tu..
Itu tak kira lagi bil setiap kali pergi check up...
Sekali pergi dekat RM200 untuk scan, consultant dan ubat..

Saya cakap kat husband...
Takpleah by, kita gi hari ahad ni untuk sambung MC...
Lagipun kalau gi jumpa doktor, alih-alih doktor suruh banyakkan rehat jugak...
Husband dalam terpaksa ikut je permintaan saya...

Lepas keluar ketulan tu, saya hanya mampu terbaring je kat rumah..
Semua kerja rumah diruruskan oleh husband...
Kesian jugak tapi nasib baik dia dah jenis biasa ringan tulang buat semua kerja tu...
MIL call bagitau nak datang tengok keadaan saya...
Walaupun masa tu adik ipar saya baru lepas bersalin, tapi dia tak tenang duk kat rumah..
Alhamdulillah, saya bersyukur sangat dapat mak mertua yang baik dan prihatin macam tu..

1 APRIL 2012

MIL sampai dari Terengganu bersama dengan adik ipar lelaki....
Kebetulan adik ipar masa tu dah nak masuk sem baru...
So tak risau sangatlah mak datang naik bas dengan dia...
Sebelum ni kalau mak datang rumah, malu-malu nak baring depan tv..
Tapi dalam keadaan lemah tak bertenaga macam tu, takde dah malu-malu...
Kerja saya cuma baring....

2 APRIL

Saya gi klinik UMRA lagi untuk sambung MC sebab bleeding masih ada...
Yang keluar darah pekat warna gelap...
Jumpa doktor, scan lagi...
Masa ni kandungan saya dah 7 minggu lebih...
Alhamdulillah dah nampak baby dalam kantung...
Tapi masih kecik lagilah..


Ada cerita kat doktor apa yang berlaku lepas balik jumpa doktor sebelum ni...
Doktor tanya kenapa tak datang terus klinik bawak sampel tu...
Saya cuma mampu  terdiam jelah...
Memang salah saya pun sebab tak bawak sampel tu..
So sampai sekarang saya tak tau apa sebenarnya yang keluar...

Baby ada dan sihat je dalam perut...
It's ok dear...anak ibu kuat kan..
Walaupun macam-macam darah yang keluar, tapi anak ibu tetap survive....
Doktor bagi MC 5 hari lagi suruh saya rehat betul-betul...
Lagi sekali saya kena inject untuk kali ke dua kat bump...
Hari tu sebelah kanan, kali ni belah kiri plak...
Sakit..('_')
Kalau gi klinik kerajaan sah-sah saya kena warded..

Kat rumah memang kerja saya cuma baring...
Husband dan MIL yang buat semua kerja rumah...
Kalau saya cuba nak buat kerja sket je..
Mesti kena marah...hehe....rasa macam tuan puteri lah plak...

Lebih kurang 4 hari MIL datang jaga saya kat Puchong...
Hari rabu dia nak balik sebab banyak urusan kat kampung..
Yelah, saya pun faham...
Adik ipar saya pun perlu jagaan jugak...
Kena share-share lah kan...(^_^)
Mak plak kebetulan ada kursus haji setiap hari Khamis sampai Sabtu...
Bagi memudahkan perjalanan mak, kami book flight untul mak..
Susah-susah datang jaga saya takkan nak biar mak balik Terengganu sorang-sorang dengan bas..
Naik flight senang sket...1 jam dah sampai...

Masa berjalan dengan pantas...
Dan saya masih berada dalam jagaan husband..
Dalam keadaan keluar darah, saya juga alami alahan yang boleh dikatakan agak teruk..
Tapi pasal alahan tu nanti saya buat entry lain...
Pejam celik, pejam celik husband dah dekat nak naik offshore balik..
Nak taknak dia perlu pergi kerja..

Dalam masa yang sama dia risau keadaan saya yang masih tak stabil lagi...
Mana mungkin dia sanggup tinggalkan saya sorang-sorang kat rumah..
Husband dan MIL ada bincang suruh saya balik rehat kat kampung je..
Amik cuti tanpa gaji...
Saya masa tu tak terbukak lagi hati sebab rasa ralat nak tinggalkan kerja yang makin hari makin banyak kat ofis..
Dahlah MC 2 minggu lebih...
Lepas tu nak sambung cuti tanpa gaji plak..
Apa plak kata bos, siapa plak nak ganti buat kerja saya...

9 & 10 APRIL 2012

Saya dah start kerja balik..
Husband yang hantar, tunggu saya kt ofis sampai saya habis kerja...
Apa yang paling takut sekali bila datang ofis kena naik turun 40 anak tangga...
Macam ada satu tekanan kat perut setiap kali naik dan turun tangga..

Lepas fikir sehabis baik...
Saya amik keputusan, saya rasa harus amik cuti tanpa gaji..
Dalam keadaan macam ni saya tak mampu nak datang kerja...
Saya nak balik kampung rehat betul-betul biar kandungan dah stabil...
Lagipun MIL cakap dia nak jaga kalau saya balik rehat kat kampung...
Saya taknak menyesal dikemudian hari...
Kalau berlaku apa-apa pada kandungan saya disebabkan kedegilan datang kerja..
Rasanya sampai bila-bila pun saya akan menyesal..

Husband adalah orang yang paling happy bila dengar saya buat keputusan tu..
Dia kata, "sekurang-kurangnya abang boleh pergi kerja dengan tenang kalau ada orang jaga sayang"...
Terharu sangat.. '__'
Kami amik keputusan balik kampung minggu tu jugak...

12 APRIL 2012

Kami bertolak balik ke Terengganu lebih kurang pukul 11 pagi..
Sebabnya husband kena setel tax dulu kat LHDN kat Damansara..
Tau-tau  jelah kalau ke Damansara jalan dia punya jem....
Risau takut berlaku hentakan apa-apa sepanjang perjalanan..
Kami prepare 2 bantal..
1 untuk alas saya duduk..
1 lagi untuk letak kat perut sebab bila pakai seat belt kan macam ada tekanan sket..
So bila letak bantal bawah seat belt tu tak sakit sangat...
Alhamdulillah perjalanan semuanya berjalan dengan lancar....
Darah masih lagi keluar dan setiap kali nak solat memang terpaksa tukar pad...

17 APRIL 2012
Husband dah kena travel...
Tinggal lah saya  sorang-sorang kat rumah MIL...
Walaupun hubungan dengan mak baik tapi dalam hati risau jugak..
Manalah tau saya ni menyusahkan mak...
Selama dalam jagaan MIL, Alhamdulillah semuanya berjalan dengan baik..
Tiap-tiap hari MIL dan FIL tanya saya nak makan apa...
Pantang keluar je dari mulut memang mak akan cari punyalah...
Sampai naik segan saya dibuatnya...

Satu hari tu, saya terlanggar bucu kerusi masa tengah jalan dalam rumah..
Tak taulah camne boleh terlanggar kan...
Kena perut plak tu..
Tau-taujelah perut yang manja ni..terus keluar darah..
Perut sakit tapi saya tak cakap pun kat mak sebab my MIL ni adalah seorang yang sangat-sangat cepat risau....
Bila dengar je saya cakap sakit perut, terus dia masuk bilik paksa saya gi klinik....
Saya taknak..biasalah degil kan..
Last-last mak baring tidor sebelah saya..
Hehe...baik tak ibu mertua ku.. :)

# Bersambung di entry seterusnya...kan dah cakap panjang citernya.... (^__^)

I'm Gonna Be A Mom...Part 1

Assalamualaikum.....

Alhamdulillah segala puji dan syukur hanya padaMu ya Allah.....sesungguhnya rezeki yang Kau berikan kali ini terlalu besar dan berharga kepada kami berdua...

Dengan rasminya saya ingin mengumumkan bahawasanya SAYA KINI PREGNANT...:)
Dan disebabkan itu jugaklah blog ini ditinggalkan sepi tanpa apa-apa coretan...
Bukan tak gembira tapi panjang ceritanya....
Kehamilan saya diuji banyak dugaan dan ujian....
Saya tidak mampu untuk bergembira sepertimana orang lain masa awal pregnant...

Panjang ceritanya........
Bulan 3 hari tu period saya lewat 4 hari...
Mulanya saya taknak letak apa-apa harapan tapi jauh disudut hati tetap berdoa supaya ada...
Bila buat urine test sendiri kat rumah seperti biasa resultnya negative...saya kecewa... :(

19 MARCH 2012

Selang semiggu lepas tu saya dah tak mampu nak tahan gelora di jiwa lagi...
Period takde tanda-tanda nak datang jugak...
Sekali lagi saya dengan beraninya beli pregnant test cuba buat sekali lagi kat rumah...
Awal saya bangun pagi tu sebab dah tak sabar...
Lepas celup, letak atas lantai...
Zap!!!
Tak perlu tunggu lama, dengan serta merta naik 2 line
Biar betul!!!! SAYA SEOLAH-OLAH TAK PERCAYA masa tengok alat tu...
2 kali saya telan air liur...(^_^)



Happy sangat-sangat tapi saya tak boleh nak share lagi berita tu dengan husband..
Kebetulan husband ada kat offshore...
Tak sabar nak tunggu dia call pagi tu....
Penantian adalah suatu penyiksaan...

Sebaik saja saya parking kereta kat ofis, telefon pun berbunyi..
(^__^)
Yes, panggilan from my hubby...
Terus angkat then saya bagitau berita gembira kat dia...
Bila dia dengar je terus dia cakap syukur alhamdulilah...
"Rasa nak nangis je yang.."
Hehe.....saya faham perasaan dia masa tu...
Tapi husband tak boleh balik lagi...
Masa tu jadual dia lagi 2 minggu baru boleh balik...
It's ok...saya takde rasa kecewa... 

Untuk dapatkan lebih kepastian, saya gi klinik nak buat check up dengan doktor plak..
Yelah mana tau duk terlebih happy, tengok-tengok saya silap..
Saya gi klinik biasa dulu untuk buat 1st check up ni...
Masa register, boleh receptionist tu cakap test kit kat klinik tu dh habis...
So tak boleh buat urine test...tapi dia cakap boleh scan kalau nak tau...
Oklah saya setuju sebab masa tu office hour...
Kang kalau gi klinik lain amik masa lama plak..

Masuk-masuk tengok doktor lelaki...
Takpelah...janji saya boleh dapat result yang betul...
Doktor  scan perut dan hasilnya memang positif...
Doktor tunjuk dah ada kantung dalam perut saya...
Actually saya pun tak tau yang mana satu sebenarnya kantung sebab kecik sangat...
Lepas doktor kira-kira,  masa tu usia kandungan saya 5 minggu lebih...
Masih terlalu awal...
Doktor cakap lagi, ada kantung tak semestinya ada baby..
Jadi banyak-banyakkan berdoa semoga semuanya berjalan lancar....



Memandangkan saya pernah lalui pengalaman KEGUGURAN masa kehamilan tahun lepas...
Saya dan husband amik keputusan taknak bagitau lagi pada family..
Yang tau pun cuma kawan terdekat kat ofis..
Rasanya biarlah kandungan kali ni dah besar sket baru bagitau....

21 MARCH 2012

Selang 2 hari lepas scan dengan doktor...
Perkara yang paling saya takut dan bimbang berulang kembali...
Ada tanda-tanda BLEEDING....
Terus saya pergi jumpa doktor kat klinik bersalin UMRA shah alam...
Senang boleh refer doktor sakit puan terus kat sini...
Sekali lagi doktor scan sebab nak buat pengesahan kandungan saya...
Doktor memang sahkan saya mengandung..
Pasal bleeding tu, doktor nasihatkan saya banyakkan berehat..
Dan yang paling penting sekali jangan STRESS!!

Mana boleh tak stress doktor...
Saya pernah lalui pengalaman pahit sebelum ni..
Sedikit sebanyak mesti fikiran saya terganggu jugak kali ni...
Huhu...
Doktor bagi MC 3 hari suruh saya berehat kat umah....
Lagi satu doktor pesan, kalau Allah nak bagi memang akan ada rezeki saya..
Tapi walau kita jaga macam mana sekalipun...
Kalau terjadi jugak perkara tu, anggap itu bukan rezeki..
Berdoa dan tawakal....

Balik rumah saya rest sepanjang masa..
Tanda-tanda bleeding tetap ada walaupun saya dah makan ubat kuat rahim yang doktor bagi...
Tapi tak teruk sangatlah bleeding tu..
Warna coklat pudar sket-sket....
Tiap-tiap kali lepas solat saya berdoa supaya semuanya selamat...

26 MARCH 2012

Hari isnin saya masuk kerja macam biasa...
Tapi badan rasa lemah sangat..
Bawah  ari-ari selalu sakit walaupun saya duduk kat kerusi je...
Kawan kat ofis tegur muka saya pucat...
Memang saya rasa tak bermaya sangat...
Kebetulan hari tu ada meeting...
Masa meeting tengah berlansung, perut saya sakit sangat-sangat...
Saya tahan sampai habis meeting...
Dah selesai, saya ke toilet sebab rasa nak buang air....
Masa buang air tulah saya rasa sakit..
Air kencing keluar sekali dengan darah....

Officemate bawak saya gi klinik UMRA...
Doktor scan lagi perut saya....
Doktor cakap kantung janin saya ok dan makin membesar...
Alhamdulillah...
Doktor bagi 1 injection kat bump untuk kuat rahim..
Huhu..sakit.....lepas tu saya dapat MC lagi 5 hari...
Doktor suruh rest kat rumah...

Balik rumah saya drive sendiri dari Shah Alam ke Puchong...
Perut sesekali rasa sakit tapi saya tak layan sangat..
Sampai rumah je rasa nak buang air...
Bila buang air je....ya Allah....
Keluar ketulan darah besar macam perut ikan dan hati ayam...
Saya menangis sorang-sorang kat rumah...
Call husband bagitau apa yang terjadi...

Masa tu saya ingat dah tak selamat lagi..
Husband pujuk dalam telefon...
Kami redha kalau bukan rezeki lagi...
Husband cakap dia dah bagitau ofis nak balik minggu ni jugak..
Dalam keadaan macam tu,dia tak sanggup biar saya sorang-sorang kat rumah..
Malangnya husband tak boleh balik on the spot..
Kena tunggu beberapa hari sebab nak cari orang ganti tempat dia..
Saya hanya mampu terbaring kat rumah...
Masa tu mak mertua (MIL) saya dah tau tentang perkara ni...
Bila dia dapat tau ada keluar ketulan darah dia risau sangat-sangat..
Risau saya sakit macam dulu sampai tak boleh tidor...
Yang paling terharu pukul 4 pagi MIL hantar mesej..
Tanya saya boleh tidur tak?
Perut sakit tak?
Saya ok je tidor...perut pun tak sakit macam dulu...
Darah pekat warna hitam masih keluar...
Itu yang buat saya agak bingung...tapi PASRAH...

28 MARCH 2012

Husband sampai rumah dah malam dah...
Keluar gi makan sebab saya tak makan apa pun lagi hari tu..
Bayangkan selama beberapa hari sebelum husband sampai, saya tak makan nasi..
Tak larat lansung nak bangun..
Nak masak jauh sekali...cuma isi perut dengan biskut, roti dan minum susu...
Bila makan kat nasi kat kedai, sket je saya lalu makan...
Takde selera campur mual....

29 MARCH 2012

Kami ke klinik UMRA untuk check up dengan doktor...
Lepas citer apa yang terjadi, doktor scan untuk yang ke berapa kali ntah...
Alangkah terkejutnya bila doktor cakap baby saya dah ada jantung...
Yer...saya boleh tengok 'klip' 'klip' denyutan jantung baby...
Ya Allah...keajaiban apakah ini....
Masa ni kandungan dah 7 minggu...


Husband lepas doktor cakap dah ada degupan jantung, terus terbangun dari kerusi nak tengok sekali...
Memang terkejut sebab kami sangka dah takde rezeki lagi dah...
Bila ditanya doktor, apa sebenarnya yang keluar hari tu..
Doktor sendiri pun tak dapat nak bagi jawapan yang memuaskan hati..
Tapi kami tetap happy lepas jumpa doktor tu....
Sebab dah tau kandungan saya masih survive lagi...
Tapi tak lama pun...

Nanti saya sambung lagi di entry seterusnya...
Mata dah mengantuk...
Huhu....


NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...