30 December 2013

Ketawa dan Air Mata 2013...

Assalamualaikum wbt...

Hari bersilih ganti, pejam celik dah nak masuk tahun baru....sekejap je masa berlalu...

Dua hari lagi, tahun 2013 akan melabuhkan tirai...kita semua akan masuk ke tahun baru dengan azam dan impian baru....insyaAllah kalau ada usaha, pasti azam akan terlaksana..

2013...

Tidak banyak perkara di luar jangkaan berlaku....tidak banyak juga air mata yang gugur....alhamdulillah kita semua semakin matang dan cuba menjadi manusia yang lebih baik...

Cuma beberapa perkara yang terjadi tidak dapat dielakkan...

KHASIF...

Kerap demam, selsema...lately dia batuk dah 3 minggu tak sembuh-sembuh...muntah tiap-tiap malam sebab batuk...doktor kata maybe ada jangkitan kuman kat saluran pernafasan..tapi nasib baik paru-paru ok..

Itulah ujian yang Allah bagi terhadap ibu bapa dalam membesarkan anak...kalau kita kuat, kita akan tempuh dengan tenang, sabar...tapi kalau kita tak kuat, kita akan runsing, letih, murung dan macam-macam emosi lain yang akan datang bertandang....

AYAH...

Sebelum ni ayah saya sihat...walaupun umur dah lanjut lebih 90 tahun tapi dia takde penyakit kronik untuk dirisaukan...cuma sekali dia pening, tak larat...

Tapi bulan lepas my SIS call cakap ayah tiba-tiba rebah dalam bilik dia....rupa-rupanya ayah diserang angin ahmar atau bahasa medik dipanggil strok..saya tak boleh nak balik terus sebab husband kat offshore lagi...

My SIS panggil orang datang mengurut....Alhamdulillah lepas 10 kali mengurut, ayah ada sedikit perubahan...cuma badan sebelah kanan masih lemah...

Minggu lepas saya balik kampung nak jenguk keadaan ayah....sedih....terbaring sorang-sorang dalam bilik menghabiskan sisa-sisa umur...bila tengok kami anak beranak balik, ayah tersenyum....suka tengok anak cucu ada balik...

Bila kami salam, genggaman tangan ayah dah tak kuat...dia cuba untuk raut tapak tangan ke muka tapi sangat susah...ayah dah tak boleh bangun, dah tak boleh jalan....bila papah dia untuk ke toilet, mesti dia cakap nak jatuh..nak jatuh..padahal kita dah pegang kiri kanan...

Nasib baik saya dapat suami macam husband..tak kekok nak urus ayah gi toilet..lepas tu mandikan ayah, dukung masuk bilik bagi pakai kain dan baju...kalau dapat husband yang geli, yang urban.. tak tau lah camne....tq so much abang....

ANNIVERSARY...

12/12/2013 genap 4 tahun usia perkahwinan kami..Alhamdulillah...tiada kata yang boleh diluahkan selain bersyukur ke hadrat Illahi...dikurniakan seorang suami yang bertanggungjawab dan seorang puteri yang manja...

Lumrah dalam berumahtangga ada pasang surutnya...namun dalam pahit itu ada seribu kemanisan yang menanti.....ada rindu yang sering bertamu...^__^

Anniversary kali ni masih belum celebrate lagi...mungkin ada planning tapi tunggu dan lihat dulu...hehe...

Itu saja serba sedikit kisah saya untuk tahun 2013...suka dan duka dalam kehidupan mengajar kita menjadi seorang yang lebih matang...amin....

19 December 2013

Perjalanan Teluk Intan -Lumut - Pantai Remis Perak- Part 2

Assalamualaikum....

Hari ni gigih nak update citer sambungan dari PART-1 plak...walaupun tau tak ramai yang menunggu kisah seterusnya, tapi takpe...tuan tanah lebih berkuasa di sini...hehe....

Okey....

Kami masih setia menunggu ketibaan rombongan lain...

Calling-calling....rupanya kami terima info yang salah...sebenarnya bukan jumpa kat Lumut tapi kat Aeon Manjung..masa tu hari dah nak gelap..kami takut kalau keluar dari kawasan tu makin jauh plak kami gerak...so senang citer, tunggu saja pengantin datang jemput....

Lama jugak la kami menunggu...bila pengantin sampai, hari dah malam....kami follow kereta diaorang menuju ke homestay kat area manjung....

Bila sampai je homestay, pihak penganjur cakap lelaki dan perempuan tido asing-asing...perempuan satu rumah, lelaki satu rumah...

Okey..saya takde la kisah sangat tido asing-asing tu...TAPI yang saya terkilan, bila kami sampai bilik semua dah penuh....so pihak penganjur suruh je masuk mana-mana bilik...setiap bilik bukannya sikit orang tapi 5, 6 orang dah ada dalam bilik...huhu...camne nak bersesak-sesak dala bilik seramai tu...

Saya cuma masuk letak beg je..sedih tau..saya dengan anak kecik lagi...tapi takpe la...orang kata masuk kandang kambing, mengembek..masuk kandang rimau mengaum..pandai-pandai la sesuaikan diri untuk satu malam tu je...

Saya ni mula-mula ingat nak tidor kat ruang tamu je...tapi malam tu warga veteran semua duk rancak berbual kat ruang tamu...maklumlah jarang-jarang dapat berkumpul ramai-ramai macam tu...banyakla topik yang mereka sembang...

Sementara menunggu mereka habis berbual, saya masuk bilik kosong dulu untuk tidorkan Khasif...

Tiba-tiba...husband hantar mesej...dia kan duk kat rumah lain...

"Sayang....tension  :( "
"Kenapa by? abang tension apa?"
"Mane abang nak tido ni...bilik dah penuh...ruang tamu plak ada orang duk lepak..."
"Sayang pun takde tempat tido ni bang"
"Kalau abang tau macam ni..tobat abang cari hotel awal-awal"

Hehe...begitu la antara mesej suami isteri yang takde tempat tidor...kalau la kami tau macam ni jadi nyer....memang awal-awal lagi dah booking hotel...senang ada privacy sendiri...boleh baring dan rehat ikut suka hati, bila-bila masa kita nak..

Tapi dah terlambat..takkan nak keluar cari hotel time tu...dah terlanjur sampai, nanti takut pihak penganjur kecik hati plak..mak plak yang malu...pihak penganjur pun bukan orang lain..sedara sendiri jugak...so nak tak nak redah saja lah labu....(^_^)

Alhmadulillah malam tu ada la jugak tempat tidor....walaupun tido atas toto je tapi at least ada tempat tidor kan...hehehe....tapi saya tak lena sangat tidor sebab Khasif batuk teruk waktu malam...bila dia batuk saya angkat letak dia kat bahu urut-urut belakang dia...kesian sangat...

Esok pagi, bangun ion baju dulu...belum sempat mandi mak cakap husband tunggu kat luar.....rindu kan kami berdua leteww.......hehe....takdela..husband datang amik baju untuk pakai gi kenduri nanti...

Oh yer..pagi tu breakfast dihantar ke homestay kami...semuanya telah ditempah oleh pihak penganjur so tak perlu nak masak atau keluar cari makan kat luar....

Lepas dah bfast, saya mandi dan siapkan Khasif semua....


Yeah..anak ibu dah siap untuk gi jalan-jalan....duduk main dengan babah kejap sementara ibu nak bersiap....






Sementara menunggu yang lain bersiap....

Sepatutnya planning asal rombongan gerak pukul 10 ke Pantai Remis..tiba-tiba ada perubahan jadual...gerak ke Pantai Remis pukul 12 tengahari plak...

Alang-alang dah bersiap, takde maknanya nak tukar baju dah...sementara nak habiskan masa, husband ajak keluar jalan-jalan dulu kat Bandar Lumut dan Pantai Telok Batik..

Sorry takde gambar kat Pantai Teluk Batik sebab kitaorang tak turun kereta pun..sekadar pusing dengan kereta je....

Lebih kurang pukul 12.30 baru gerak dari Manjung ke Pantai Remis...terlambat setengah jam dari planning asal..biasa la janji melayu...

Sampai-sampai Pantai Remis lebih kurang pukul 1 tengahari...matahari betul-betul mencacak atas kepala...panasnya ya Allah....

Tunggu pengantin berarak plak..kitaorang ni beratur kat belakang pengantin la kan...sekali pengantin berhenti berdiri kat tengah jalan tunggu orang habis berzanji ke apa...


Saya rasa macam nak terbakar berdiri tengah panas macam tu...walaupun ada payung tapi sikit pun tak membantu...kesian kat anak tidor tengah-tengah panas terik macam tu....

Lepas tu boleh makan...tapi husband dan ahli rombongan lelaki yang lain makan lambat sket sebab takde tempat kosong...berdiri kat celah-celah pokok menumpang teduh menahan panas...kesian kan..huhu...

Saya makan tak nikmat..sambil makan sambil tengok husband berdiri menahan panas...I LOVE U DEAR..eh...tetibe....hahaha.....

Ingatkan dah habis majlis, sebelum balik tu nak jugak singgah mana-mana dulu..tapi husband plak  dapat call kena naik offshore keesokan harinya...

Nak tak nak harusla akur dengan tangungjawab itu...so, kami terus gerak balik ke Shah Alam tengahri tu jugak...

Bye-bye Perak...kalau panjang umur, kita jumpa lagi...(^___^)

17 December 2013

Perjalanan Teluk Intan -Lumut - Pantai Remis Perak- Part 1

Assalamualaikum....

Alkisah tersebutlah kisah perjalanan kami ke sebuah negeri yang bernama Perak Darul Ridzuan..tujuan keberangkatan kami tidak lain tidak bukan adalah untuk menghadiri Majlis Bertandang saudara sebelah husband...

Rombongan dari pihak perempuan gerak dari Ganu hari Jumaat..kitaorang ni dari Shah Alam gerak hari Jumaat jugak tapi takdela rushing keluar awal pagi sebab dekat je kan..

Dua hari sebelum perjalanan, mak (MIL) datang rumah kami dulu sebab nak tumpang sekali..ayah (FIL) tak ikut..adik beradik lain pun tak boleh pergi sebab masing-masing ada komitmen lain...

Gerak dari rumah lebih kurang pukul 10 pagi...sebenarnya pihak penganjur dah booking homestay kat area Manjung untuk ahli rombongan...so kitaorang tak perlu susah payah cari hotel untuk bermalam...cuma kami calling-calling dengan pihak rombongan dari Ganu nak jumpa kat mana bila dah sampai sana...

"Jumpa kat Lumut"...itu info yang kami terima ..

Memandangkan masih ada banyak masa, kami tak gerak ke Lumut dulu...destinasi pertama kami ialah Teluk Intan..sebenarnya itu adalah planning husband sebab dia nak tengok Menara Condong...well..kita ikut saja lah driver nak gi mana...

Sebelum sampai Teluk Intan, husband singgah dulu solat Jumaat tapi saya dah lupa kat area mana...berkampung lah kejap kami warga perempuan dalam kereta...saya, khasif, mak dan adik bongsu husband..nasib baik si kecik tu behave cuma mulut pot pet pot pet cakap apa ntah...

Lepas husband habis solat Jumaat, kami terus menuju ke Teluk Intan...mula-mula cari kedai makan dulu...pusing-pusing kat area bandar cari kedai makan melayu takde...yang banyaknya kedai mamak....

Bukan taknak makan kat mamak, tapi alang-alang dah datang negeri orang kan..nak cuba lah jugak lauk pauk orang melayu perak...banyak tempat kami pusing tapi tak jumpa jugak...dah la cuaca panas terik...

Last-last husband cakap makan kat mamak pun takpela...perut dah bekeroncong...masa pusing cari kedai mamak, nampak la medan selera..try berhenti kut-kut ada rezeki makan lauk melayu...tup-tup ada pun kedai mamak jugak....



Nasi Kandar Speedy....mula-mula macam "ala..nasi kandar lagi.." . tapi bila masuk mulut, eh eh...sedap la gulai dia...tak rasa kari macam selalu makan kat kat mamak tu..rasa gulai melayu...ayam boleh tahan besar..yang beza nya ada sambal macam cili giling dia letak sket tepi pinggan..tapi saya tak rasa pun...

Tanya husband..dia cakap not bad..rasa dia masam-masam manis...harga untuk sepinggan RM4.30..

Cari la kedai mamak kat seluruh malaysia ni mana dapat harga murah camtu...siap tokey dia datang lagi tanya cukup tak nasi? nak tambah nasi ke? kelas gitew.....makan + minum untuk  4 orang baru RM25...murah sangat-sangat...


Makan dengan penuh nikmat sebab perut tengah lapor..see my husband dah macam artis tak bagi orang snap gambar tengah makan...

Lepas makan singgah masjid kejap mandikan Khasif...cuaca tersangat panas..so bila dapat mandi dia jadi segar bugar...



Inilah dia Menara Condong mercu tanda bandar  Teluk Intan..

Sedikit info tentang Menara Condong :
  • Dibina pada tahun 1885
  • Tinggi 85 kaki dan mempunyai 110 anak tangga
  • Tujuan pembinaan adalah untuk menyimpan air bagi penduduk pada masa musim kemarau dan juga sebagai menara jam
  • Pada tahun 1889 -1895 banjir besar telah berlaku dan menenggelamkan menara ini. Disebabkan banjir tersebut, menara ini menjadi condong...

 Saya pernah sampai ke Perak sebelum ni tapi ni first time sampai ke Teluk Intan tengok menara condong...


Sebenarnya cuaca panas terik...itu yang saya bawak payung takut Khasif kena panas..nasib baik menara ni ada  bayang so ada lah tempat teduh untuk posing-posing sekejap...

Sekejap je kami posing-posing kat situ...agenda seterusnya meneruskan perjalanan ke Lumut melalui Jalan Changkat Jering..walaupun keadaan jalan raya agak teruk tapi seronok jugak la lalu jalan kampung ni..boleh tengok rumah orang, sawah padi..jalan pun tak bizi dan tak perlu tekan minyak laju-laju macam kat highway tu...rilek je menikmati permandangan....


Akhirnya kami tiba di Bandar Lumut lebih kurang pukul 6.30 petang..call rombongan dari Ganu, diaorang tak sampai lagi...so kami park kereta, then jalan-jalan dulu cuci mata kat area bandar...

Bandar Lumut yang dipenuhi dengan kedai-kedai baju, topi, cenderamata dan makanan laut...

Baru saya tau rupa-rupanya di sini terletaknya terminal jetty untuk ke Pulau Pangkor....so kalau anda nak ke Pulau Pangkor, sila datang ke Lumut...


Babah belikan topi untuk Khasif...bila orang cakap "cantiknya..............".. bukan main tersengih sampai senget-senget  kepala sebab syok orang puji dia...perasan cantik rupanya anak aku ni....(^__^)



Pantang letak kat bawah..dia nak jalan ke sana sini...tak boleh pegang..nak jalan sendiri okey anak dara ni sorang.....


Pakai topi tak lama pun...bila dah bosan, dia nak tanggal topi tu...jenuh lah babah duk puji "cantiknya......" nak suruh dia terus pakai...


Dia pakai topi kat muka. boleh?? lepas tu dia buang macam tu je taknak pakai dah....alahai anak.....

Tunggu punya tunggu takde sorang pun yang call...hari dah nak gelap....

*bersambung...

05 December 2013

Sedangkan Pantai Pun Berubah...

Assalamualaikum...

Hai semua...
*sambil lambai tangan tapi takde orang...

Giler lama tak update blog....biasa la bila husband offshore takde kat rumah, aktiviti saya pun tak la banyak...memerap kat rumah je la dengan Khasif...habis jauh pun keluar bawak Khasif gi makan, lepas tuu cari barang kat Giant...

Setelah 3 minggu berjauhan, alhamdulillah semalam husband dah selamat balik kepangkuan kami semula...Khasif yang demam teruk malam tu terus jadi segar bila nampak babah....

Babah baru je sampai depan pintu rumah, dah hulur tangan suruh angkat dia...

Okey...izinkan ibu mengundurkan diri dari korang berdua...huhuhu..... '__'

Takde apa pun nak citer sebenarnya....

Tengah belek-belek gambar jumpa gambar kitaorang gi pantai masa balik kampung bulan lepas....

Selalunya kalau balik Ganu, aktiviti petang hari kalau berkesempatan kitaorang suka gi makan ikan celup tepung kat pantai Airport atau pantai Mengabang  Telipot...

Jangan tak tau...kat Ganu pun ada ICT okey....singakatan kepada Ikan Celup Tepung...hehehe....

Gambar masa kat kedai makan takde sebabnya kami ni asyik diekori oleh lebah-lebah yang tak tau dari mana..sakit hati betul...3 kali tukar meja, 3 kali tu la lebah-lebah ni ikut kitaorang...dahla saya risau takut benda tu gigit Khasif...

Yang peliknyer...lebah-lebah tu takde plak nak gi kacau meja orang lain...
Apa kah tandanya itu?
Adakah lebah-lebah itu terbau MADU kat meja kami....jaga-jaga.........(^_^)


Dah habis makan, bawak Khasif gi jalan-jalan tepi pantai.....





Kali pertama Khasif melihat pantai, melihat laut yang terbentang luas......


Kali pertama jugak Khasif jejakkan kaki dan berjalan-jalan di atas pasir pantai.....

She love it..


Kagum kali pertama tengok ombak yang menghempas pantai...dia tak takut...well, tengokla siapa ibunya...hahaha....



Pergi pantai pakai tight..ko mampu? hehe....rambut dia dah panjang sket so kena ikat..kalau tak, berjuntai-juntai rambut tutup mata.....


Setia menunggu ombak....

Teringat zaman kecik-kecik dulu....setiap kali musim remis...mesti satu family datang  mandi pantai sambil tangkap remis dan ketam....selalunya waktu malam..syok giler...dulu mandi pantai malam-malam takde hal...

Berenang ke tengah sket tunggu ombak datang...lepas tu kena hempas dengan ombak...beralun-alun badan dalam laut....masa tu ombak takde la garang macam sekarang....

Sambil berenang, tangan teraba-raba kat tanah atau kuis-kuis dengan kaki cari remis...kejap-kejap dapat...pergi tengah lagi, dapat lagi..lagi besar dapat lagi sakan nak cari...dah penuh tangan, naik pantai letak hasil tangkapan dalam baldi...

Yang laki plak, bawak kepala ayam..buat umpan ketam...hasil tangkapan memang penuh satu baldi...kalau lapar, naik pantai kejap makan la nasi bekal bawak dari rumah...lepas makan turun lagi dalam air teruskan misi mencari remis dan ketam...dah puas berenang-renang, baru la naik bersiap-siap untuk balik....

Masa tu saya sekolah rendah...awal 1990 an..sekarang ni, jangan kan nak mandi pantai mandi waktu malam....waktu siang pun tak boleh sebab pantai dah berubah..dah bahaya....gigi pantai pun dah dalam...

Itula salah satu sweet memory masa kecik-kecik yang masih saya ingat sampai sekarang....

Pantai berubah bukan dipukul ombak....tapi di korek oleh jentera-jentera manusia yang rakus untuk pembangunan... 

Sekian...wassalam...

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...