10 September 2013

Anak Thailand Dan Sup Tulang..

Assalamualaikum wbt...

Hari sabtu hari tu sepatutnya saya dijemput ke open house sorang kawan lama..
Rumah dia kat puchong..
Tahun lepas masa dia buat open house saya gi jugak sorang-sorang bawak perut...
Masa tu husband kat offshore...

Tahun ni dijemput lagi..
Kali ni husband takde jugak tapi takpe...
Boleh je beraya berdua dengan khasif...
Orang kata rezeki jangan ditolak..hehe...
Lagipun tuan rumah bersungguh call ajak datang rumah..
 Katanya majlis start pukul 12 tengahari  sampai pukul 6 petang...

So hari sabtu saya berkira-kira nak gerak pukul 3 dari rumah...
Kalau gi tengahari panas sangat...
Kesian plak khasif panas-panas duk bawah khemah...
*Standard orang KL buat open house kan kat luar rumah...hehe...
Tup-tup pukul 2 lebih langit gelap sangat tanda nak hujan..
Bukan mendung tau tapi gelap...
Maknanya hujan mesti lebat..
Eh..boleh ke pergi ni...
Risau jugak drive dalam keadaan cuaca tak elok ni..
Kalau dekat takpe...
Puchong jauh jugakla setengah jam lebih dari rumah...

Pukul 3 makin gelap +  berangin....
Mood nak pergi pun macam dah tak berapa nak ada...
 Last-last tak jadi pergi sebab hujan turun dengan lebatnya...
*Mesti husband lega saya tak jadi pergi...masa mula-mula cakap nak gi beraya puchong tu dia macam berat hati je nak bagi....*

Pukul 4 saya masak bubur nasi untuk khasif...
Kesian dari pagi dia cuma makan biskut cicah susu..
Ibu pun lapar giler sebab tak makan apa dari pagi...
Tak boleh jadi ni...terbayang-bayang sup tulang kat kedai...

Bersiap lepas tu tapau bubur khasif dalam bekas...
Mohla adik kita gi cari makan..
Ibu lapar sangat ni....
  Broom......saya bawak khasif makan kat Restoran Ulam Desa Bukit Jelutong..
Dekat je dengan rumah...
Elok je sampai kat restoran lagi sekali hujan turun dengan lebatnya...

Duduk....


Tak lama datang sorang kakak (pekerja) kat meja....
Nak amik order tapi sebelum tu dia tanya benda lain dulu...
Slang dia kejap bunyi indon, kejap bunyi siam..

Pekerja : "Anak berapa bulan ni dik?"
Saya : "10 bulan dah kak..."
Pekerja : "10 bulan tapi macam dah matang..comel" #nakjugakbagitauorangpujianakawak
Saya : "Hehe..."
Pekerja : "Adik orang mana?"
Saya : "Orang Terengganu...kenapa kak?"
Pekerja : "Suami orang mana? Orang luar negara ke?"
Saya :  "Suami orang malaysia..orang terengganu jugak..kenapa kak?" ??? # pelik soalan itu..
Pekerja : " Oo..anak macam anak orang thailand..ingatkan suami orang sana.."
 Saya : Ketawa je la nak cakap apa lagi..hehe...

Lepas tu baru dia amik order...

Anak Thailand pulak ko dik...
Sebelum ni selalu dengar macam anak korea, anak jepun...
Kali ni anak thailand pulak...
Lepas ni anak mana pulak ek...vietnam? hong kong? Eskimo?
Hehehe...
Kelas ko dik...antarabangsa sangat...



Dalam 10 minit makanan pun sampai..
Nasi set sup tulang...
Dalam bekas biru tu bubur khasif bawak dari rumah...
#bubur khasif saya tak campur lagi garam dan gula...tak elok lagi untuk buah pinggang dia..


Sup tulang dia boleh tahan sedap...
Daging pun lembut...
Tapi kalau orang tak suka masin macam saya ni ..
Memang akan cakap "agak masin sedikit"...
Namun begitu masih boleh diterima tekak...

Makan, makan, makan....
Gilir suap mulut sendiri, lepas tu suap bubur mulut khasif...
 Nikmatnya sup tulang panas waktu hujan lebat...
Slurrrrrp.....

Best kan sup tulang??
Nanti husband balik kena cari tulang ni...
Belajar masak sendiri sup tulang kat umah...
Hmm...idea yang baik...
^__^

Sekian dulu citer untuk kali ini...
Panjang umur kita jumpa lagi...
Wassalam...

05 September 2013

Projek Rumah Tergantung..

Assalamualaikum wbt...

Ingat tak lagi dulu saya pernah citer nak beli rumah kat area kerteh / kemaman tapi tak jadi...
Citernya boleh  BACA SINI ....

Lepas berbelah bahagi kat rumah terakhir tu..
Saya ada cakap husband ajak mak (MIL) gi tengok satu kawasan kan..
Sebenarnya kawasan yang dimaksudkan tu tanah ayah (FIL)..

Sebelum tu lagi,  dah lama ayah duk beria nak bagi kat husband..
Kami mula-mula tolak niat baik ayah tu..
Bukan sombong tapi kami rasa biarlah kami usaha sendiri cari rumah dengan duit sendiri..
Lagi satu, saya pun berbelah bahagi jugak..
Saya takut, kalau kami terima tanah tu camne plak hak adik beradik husband yang lain...

Banyak sebenarnya yang saya fikir masa ayah offer tu...
Dan lagi saya fikir...satu hari nanti kita semua akan meninggalkan dunia yang fana' ini kan..
Andai kata husband yang pergi dulu, camne dengan nasib saya...
Boleh ke family husband terima saya terus tinggal kat atas tanah tu walaupun rumah menggunakan duit kami sendiri...
Memang macam-macam saya fikir...

Opss..jangan ingat saya fikir family husband jahat sampai nak rampas tanah suka hati..
Tidak sesekali saya terniat mereka jahat  macam tu..
Cuma jauh disudut hati bimbang apa yang akan terjadi di masa akan datang kan...
*Mintak dijauhkan segala pertelingkahan dan salah faham...
Korang faham tak apa maksud saya...
Huhu...T___T

Tapi saya harap antara kami berdua, biarlah saya yang pergi dulu...
Nanti takde masalah yang akan timbul...
Dan husband pun boleh cari isteri muda kalau dia nak...
Hehe...

Okey...dah tesasul dari topik asal...
Lepas dah kecewa dengan pencarian rumah yang tidak berhasil...
Maka dengan berat hati kami pun terima tanah ayah tu...
Saya ada tanya mak jugak...takpe ke kami terima..
Adik-adik yang lain camne...
Mak ada jawapan tapi saya lupa..
Nanti kalau saya tulis kat sini takut salah, jadi citer lain plak..
Saya takut kalau citer bab-bab tanah ni...
Huhu...

Okey..lepas husband dah terima tanah untuk tapak rumah kami tu...
Ayah cari orang untuk projek tambun tanah kat kawasan tu ...
Masa tu bulan 4 tahun lepas masa saya tengah cuti sebulan masalah pregnancy..
Jumpa la sorang kontraktor sedara ayah jugak...
Habis bajet untuk tambun tanah saja 8K guna duit husband sendiri..
Pheww.....
Bagi orang biasa-biasa macam kami ni sekali keluar 8K terasa la jugak...
Bukan buat apa pun lagi cuma tambun tanah je..
Tapi husband nak sedapkan hati..
"Takpe, pelaburan masa depan..."

Lepas habis projek tambun tanah tu kami tak pergi tengok dah...
Cuma kalau balik kampung sekali sekala lalu kat kawasan tu tak stop pun..
Tengok dari jauh..
Orang kata kalau nak tanah betul-betul mampat tunggu setahun baru elok buat rumah...

Lepas tu proses tukar nama plak...
Dari nama ayah ke nama husband..
Ayah memang bersungguh sangat setiap kali urusan tukar nama kat pejabat tanah..
Nasib baik ada orang dalam...
So proses tu jadi cepat la jugak..


Masa balik mengundi bulan 5 hari tu..
Kami singgah la tengok kawasan...


Inilah dia kawasan yang dimaksudkan...
Lepas setahun lebih tambun tanah...
Rumput-rumput dah tumbuh...
Depan belakang semua dah ada rumah dan pagar...


Cuma terkejut tengok ada orang letak pasir kat tapak rumah..
Siapala yang tumpang tu...
Harap-harap tumpang letak je la..
Jangan nanti kami gi tengok sekali lagi dah naik kedai plak..
Hehe... 


View dari arah lain..
Syukur ahamdulillah dengan rezeki yang diberi...
Terima kasih tidak ternilai buat ayah dan mak..
Jasa kalian tidak akan sesekali kami lupakan...



Masa ni Khasif berusia 6 bulan..
Nyenyak sungguh tidor..
Dia bagi "kawan" dia tido kat carseat..
Dia plak tido kat riba ibu je...
Baik sungguh anak ibu ni...

Projek seterusnya cari pelan rumah..
Tapi sampai la ni pun masih tak bergerak sebab jadual kerja husband..
Kerja 4 minggu, cuti 2 minggu..
Mana sempat cuti 2 minggu nak buat itu ini..

Tak tau lah bila plak projek rumah akan diteruskan...
Harga minyak dah naik, lepas ni for sure la harga bahan-bahan pun naik..

Hari tu husband ada bunyi pasal projek rumah ni...
Tapi macam ada planning lain..
Tak tau la...serba salah plak saya dibuatnya...

Dah..itu saja cerita pasal projek rumah...
Takde start apa pun lagi sebenarnya...
Hehe...

Jumpa lagi...
Wassalam...

04 September 2013

Resepi Puding Triffle

Assalamualaikum...

Kali ni saya nak share resepi dan cara-cara nak buat Puding Triffle...sebenarnya baru 3 kali saya buat..tak terer lagi..masih dalam proses pembelajaran...

First kali buat masa bulan puasa hari tu..separuh habis..separuh lagi bagi kat jiran sebelah rumah saja nak merapatkan hubungan silaturrahim...hehe..alhamdulillah anak-anak jiran suka..

Kali kedua buat masa malam raya kat rumah MIL...well tak berapa lancar sangat sebab Khasif asyik nak nangis cari ibu..campur plak kipas kat dapur kuat so kastard cepat giler keras..lagi satu kek yang saya beli kat sana tak lembut macam beli kat sini...so tak berapa best..tapi boleh dihidang jugak la masa raya..

And kali ketiga buat masa buat Jamuan Raya kat ofis kecil-kecilan...saya tak tau nak masak apa..resepi mudah buat Puding Triffle...alhamdulillah habis...

So kat sini nak share lah sket resepi mudah dari saya...

Bahan-bahan utama :

1. Kek Gulung (terpulang perisa apa yang anda suka)
2. Tepung Kastard
3. Susu Cair
4. Sedikit Gula
5. Kristal Jelly
6. Buah-buahan (saya guna strawberry/ peach/ laici )
7. Air

Cara-cara adalah seperti berikut..


1. Potong kek gulung dan susun rapat-rapat ke dalam bekas/ loyang...seboleh-bolenya isikan kek kat semua  ruang yang ada padat-padat supaya tepung kastard tak turun kebawah..


Boleh jugak campur-campur kek macam gambar kat atas..saya guna kek pandan dan kek coklat..masa ni buat untuk dibawa ke jamuan raya ofis..

Lepas tu ketepikan dulu kek yang telah disusun ni..


2. Proses untuk bancuh tepung kastard plak...mula-mula masukkan 3 sudu penuh tepung kastard ke dalam bekas lain...

3. Lepas tu tuangkan 1 tin susu cair kedalam bekas tepung kastard tadi...

4. Amik tin susu tadi isi air sampai penuh lepas tu tuangkan kedalam bekas tepung kastard..

5. Kemudia amik satu sudu gula masukkan kedalam bancuhan tepung kastard...saya guna satu sudu kecik je sebab tak suka manis..kalau korang suka manis boleh letak lebih sket...


6. Kacau adunan tepung kastard tadi sampai larut dan tepung dah tak berketul-ketul...

7. Bila dah hilang ketul-ketul baru masuk dalam periuk, then baru masak atas dapur...kacau betul-betul dan jangan sesekali tinggalkan adunan ni atas dapur sebab nanti kastard jadi berketul-ketul..

*** Guna api sederhana dan kalau boleh tutup kipas sebab kastard cepat keras...

7. Kacau sampai kastard dah jadi pekat dan likat..bila kastard dan meletup-letup tu bolehla tutup api dan angkat cepat-cepat sebelum kastard jadi keras...


8. Bila dah angkat, tuangkan kastard ke atas kek yang dah disusun dalam bekas tadi..

*** Ingat, jauhkan dari kipas..nanti kastard jadi tak cantik..ratakan dulu kastard biar cantik...



9. Lepas tu boleh la susun buah kat atas puding kastard...untuk percubaan kali pertama saya letak buah strawberry dan buah laici..


Masa buat untuk ofis plak saya guna buah strawberry dan peach..buah tu kalau boleh tekan sket bagi masuk dalam kastard..


Step seterusnya adalah lapisan jelly plak...

10. Mula-mula masukkan 1 kotak kristal jelly ke dalam periuk dan campurkan dengan 400 ml air...

*** Krital jelly dah manis tau so takyah la bubuh gula..takut jadi kencing manis plak...hehe..

11. Masak atas dapur sampai kristal jelly hancur dan larut..


12. Lepas kristal jelly dah larut tutup api..tunggu jelly tu sejuk sket baru tuang ke atas puding tadi..

13. Tuang jelly sampai menutupi buah..lepas tu biar lebih kurang 10 minit agak-agak puding dah suam-suam baru masuk peti ais...




Hasil percubaan pertama..boleh la...rasa pun just nice tak manis sangat..

Lepas ni kalau buat lagi ada banyak yang kena baiki..hehe..

1. Puding kastard kena tuang biar sama tebal baru cantik...percubaan kali ketiga hari tu berjaya diaplikasi...
2. Ada kawan bagi cadangan tepung kastard bagi cair sket  baru sedap cair dalam mulut...okey..kena cuba..
3. Kek plak kalau nak bagi moist/ lembab renjis dengan air koktail atau air buah dalam tin tu..
4. Bekas/ Loyang elok guna yang petak baru cantik masa potong...lepas tu guna bekas yang dalam sket supaya boleh taruk kastard dan jelly tebal-tebal...

Kalau korang ada tips yang lain boleh la share sekali..saya masih dalam proses pembelajaran..(^_^)

Tolonglah Jangan Kedekut Sangat..

Assalamualaikum..

Harga minyak naik 20 sen?? katanya bukan naik harga tapi kurangkan subsidi...
Yolah tu...subsidi diungkit-ungkit...
Kenaikan cukai situ sini tak plak disebut-sebutkan...
Ops nanti ada yang saman plak kalau saya terus tulis kat sini..
So apa yang mampu kita-kita buat cuma diam je la ek...
Nanti kalau bersuara kena siasat plak...apa-apa je la....

Topik lain..

Korang pernah tak jumpa...
Orang yang suka meminta-minta...
Tapi barang sendiri kedekut giler...

Saya dah lama giler bersabar dengan sorang hamba Allah ni...
Mula-mula tu rasa menyampah sket-sket je..
Lepas tu rasa macam..
"alah..takpela...dah perangai dia macam tu"..
Tapi makin lama makin dibiarkan makin melampau...
Makin meminta-minta...
Pantang nampak orang bawak benda..
Tanpa segan silu mintak...

Saya ni bukan nak berkira sangat...
Kalau orang jenis tak kedekut..
Saya lagi bermurah hati nak memberi...
Tapi asyik muka dia je yang mintak tanpa rasa malu..
Tak suka okey..
Memang rasa kedekut giler dah  nak bagi...
Kalau give and take takpe tapi kalau dah jenis take aje..
Susah la...

Kalau barang dia, wah bukan main berkira, sorok ketat-ketat...
Makan pun kalau boleh sorang-sorang tak bagi orang nampak..
Takutnya orang mintak barang dia punya...

Dia bukan orang susah..
Bukan takde duit..
Tapi namanya manusia kedekut taik hidung masin...
Nak belanja orang lain? Jauh sekali...tapi kalau barang orang cepat je nak...

Saya harap awak tolonglah berubah sikap sket...
Kita ni hidup bermasyarakat...
Bila orang berbudi pandai-pandai lah awak berbahasa..
Orang yang ikhlas pun lama-lama jadi tak ikhlas kalau jumpa orang macam awak ni...
Rimas...

Sekian..

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...