24 September 2012

Lagi Emergency Check Up..

Assalamualaikum.....

Wah..tajuk macam serius je kan...actually memang serius pun cuma saya cuba taknak terlalu fikir negative sangat...kalau negative sangat nanti diri sendiri jugak yang akan stress, murung dan takde semangat nak buat kerja... 

Mulanya saya rasa tak perlu kut share benda ni kat blog..malu sebab topiknya agak sulit...tapi bila difikirkan, saya sanggup buang perasaan malu tu..lagipun bukan saya ada penyakit kelamin ke, HIV ke...apa salahnya berkongsi pengalaman dengan pembaca terutama mereka yang bakal bergelar ibu..dan sudah tentu ada ibu-ibu yang pernah melalui pengalaman yang sama ingin turut berkongsi dengan saya...so harapnya dengan cara begitu boleh saling bantu membantu dan kongsi maklumat...isnyaAllah...

Citernya begini...

Last week on Thursday, lepas dinner saya rasa nak buang air besar..okey sejujurnya saya akui dah banyak hari saya tak buang air besar..so saya tau kali ni saya mesti kena sembelit..naluri hati saya boleh rasa...sebelum masuk toilet saya cuba minum air banyak-banyak dengan harapan dapat membantu...

Yes, bila masuk toilet saya memang sembelit....sejak saya disahkan pregnant, inilah kali pertama saya hadapi masalah ni..sebelum ni saya cuma dengar je orang cakap ibu mengandung mudah kena sembelit...kali ni memang betul-betul terjadi pada diri saya..huhu...maybe sebab kurang makan buah dan minum air masak sejak akhir-akhir ni...

Malangnya saya bukan sembelit semata-mata tapi ada buasir yang keluar sekali..benda yang paling saya takut..saya tak pasti besar mana sebab saya tak berani nak sentuh lama...saya dapat rasa ada something yang terkeluar kat situ..nasib baik takde darah..

Malam tu saya tidur dalam keadaan hati tak tenang, tak keruan...macam-macam bermain difikiran..saya tak usap pun perut main dengan baby..selalu kalau nak tidur saya main-main dulu dengan baby..kesian baby.. :(

Esoknya saya ke ofis seperti biasa...bila husband call, saya citer apa yang dah berlaku...husband suruh tunggu dia balik then jumpa doktor untuk confirmation..saya cuba cari maklumat mengenai buasir yang berlaku pada ibu mengandung dan ternyata ramai jugak yang alami nasib macam ni...cuma apa yang membelenggu fikiran saya, boleh ke bersalin normal kalau ada buasir...

Macam-macam cerita dan pengakuan yang saya baca...mostly boleh bersalin normal cuma lepas tu buasir akan keluar lagi...ada tu setiap kali mengandung akan alami penyakit ni..bila tak mengandung keadaan kembali normal...

Malam tadi tiba-tiba saya teringat, masa saya teran untuk buang hajat tu...ada keluar air yang banyak...bila saya stop teran, air tu stop...bila teran lagi dia keluar lagi..dalam kuantiti yang banyak..bila baca-baca lagi saya jumpa pengalaman seorang ibu yang tak sedar air ketuban dia dah bocor..baby meninggal dalam kandungan dah 2 hari sebab lemas...saya risau...banyak jugak kes-kes yang saya baca baby lemas dalam perut sebab air ketuban bocor..ya Allah...air apa yang keluar masa saya teran malam tu??? .

Risau pasal buasir dan risau pasal air ketuban..

So hari ni saya buat keputusan saya nak jumpa doktor untuk check up....sepatutnya saya check up minggu depan tapi demi keselamatan baby dalam kandungan, saya tak kisah dah berhabis duit tiap-tiap minggu kat klinik private...duit boleh dicari...tapi baby....:(

Sampai klinik, nasib baik saya boleh jumpa doktor yang sama buat VE tempoh hari....saya cerita dengan doktor satu persatu..pasal buasir dan pasal air ketuban...doktor kata takpe...kita cek dulu...lepas doktor cek, memang ada buasir sket...tapi doktor cakap jangan risau...buasir adalah normal bagi ibu-ibu mengandung tapi untuk mengelakkan ianya makin jadi teruk.doktor suruh saya jaga makan..doktor bagi ubat jelly dan ubat untuk disumbat kat kawasan "itu"...

Air ketuban plak, mula-mula doktor scan kat perut..semuanya kelihatan ok..tapi untuk make sure tak bocor doktor kena buat VE jugak...masa buat VE tu saya dah pejam-pejam mata dah sebab sakit...doktor suruh saya batuk 3 kali nak tengok ada air keluar ke tak...nasib baik takde...so saya tak perlu risau pasal air ketuban sebab semuanya  okey...alhamdulillah...rasa hilang satu beban yang saya tanggung...yelah, kadang-kadang kita rasa semuanya okey tapi apa yang berlaku sebaliknya pulak.lega sangat-sangat.:(

Tentang buasir pulak, saya taknak terlalu fikirkan sangat...saya akan cuba buat seperti yang diajar oleh doktor siang tadi...cuma perlukan sedikit masa untuk kumpul keberanian..huhu....doktor kata tak sakit tapi tak taulah betul ke tidak..saya belum buat lagi..ada sesiapa tak yang boleh bagi tips atau panduan cmne nak hilangkan buasir tu...huhuhu...

Sekarang ni saya tak berani nak makan pedas...saya banyak makan benda-benda lembut dan buah-buahan...minum air mineral banyak-banyak alhamdulillah ada kesan...tak sembelit dah..harap-harap kekal begini sampai bersalin nanti....

Oh yer...result darah saya pun dah keluar tadi...HB saya 9.6..sepatutnya 11 ke atas kan..so doktor suspek saya tak makan OBIMIN yang dia bagi...hehe..bukan tak makan doktor cuma tak disiplin sangat...ada hari terskip jugak...banyak hari jugaklah...doktor risau nanti HB drop lagi...bahaya dah dekat nak bersalin darah merah kurang...okey doktor, saya janji lepas ni saya akan makan obimin tiap-tip hari...

Perkembangan lain alhamdulillah semuanya okey...
Berat Baby= 1.75 kg
Kedudukan Baby=normal (kepala ke bawah)
Uri= ok
Berat ibu= 58.5 kg (naik 2kg..huhu)
Urine test ibu= ok

Saya tau, selama pregnant ni banyak sangat ujian dan dugaan yang saya kena tempuh...tapi takpe, selagi saya mampu, insyaAllah saya akan hadapi dengan cekal dan tabah...saya redha sebab bukan ke sakit itu penghapus dosa...Allah takkan bagi ujian kalau dia tau hambaNya tak mampu nak hadapi...betul tak...semoga semuanya dipermudahkan hingga saya selamat bersalin nanti..amin....

23 September 2012

Thank You Dear..

OMG...sangat-sangat terkejut bila bukak blog hari ni dan baca mesej from my hubby...
 
To my dear and loving husband, thank you so much for the 'LOVELY BIRTHDAY GIFT'..it was so beautiful and so nice...i really appreciate it..^_^
 
Okey, today is my birthday..tak best sebab umur pun meningkat 1 tahun lagi..thanks abang sebab tak tulis umur berapa...hahaha....bukan saya malu tapi takut nak tengok angka itu...takpe yang penting masih 20 + lagi...belum 30 okey!! hehe....
 
Sepatutnya saya kena bersyukur kan sebab Allah masih panjangkan umur dan masih diberi nafas untuk bernyawa...Alhamdulillah...
 
Aku bersyukur ya Allah kerana dikurniakan seorang suami yang baik dan penyayang..

 
InsyaAllah aku akan cuba menjadi isteri yang terbaik untuk suami ku.... 

 
Juga ibu yang terbaik untuk zuriat suamiku...semoga dipermudahkan segala urusan kelahiran baby kami nanti...Amin... 


Terima kasih suamiku sebab sanggup layan dan bersabar dengan kerenah isteri mu yang macam-macam ragam ni....



Tiada hadiah yang lebih berharga dan bermakna selain dari perhatian dan kasih sayang abang yang tak pernah berbelah bahagi....harap nanti dah ada baby pun tak berbelah bahagi jugak okey..
(dengan anak sendiri pun nak berkira...hehehe) :p


Semoga kehadiran "orang baru" nanti memberi seribu satu rahmat dalam rumahtangga kita...

 
Tiada apa yang lebih manis selain hidup bersama mu...walaupun kita selalu berjauhan tapi ianya banyak mengajar sayang erti rindu dan sabar...^_^

 
Thank you for being my freind, my lover and my husband...

 
I thank you for all that you do for me....LOVE YOU FOREVER AND EVER.....
 
 
Entry ni bukan niat untuk menunjuk-nunjuk..cuma sekadar catatan bermakna untuk dikenang kemudian hari...maaf kalau ada yang rasa nak muntah bila baca....huhu..harap-harap takdelah macam tu....

Happy Anniversary Dear.... 2309


Salam sayang abang…hmm…abang nak cakap apa ek…hehe…HAPPY BIRTHDAY DEAR…abang tak payah tulis la yang ke berapa ek…hehehe…apa2 pun selamat hari ulangtahun sayang…semoga dengan hadirnya hari istimewa dalam hidup sayang ini akan memberi 1001 makna utk diri sayang dan juga keluarga kita…semoga sayang tabah dalam menjalani hidup sebagai seorang anak..adik..kawan...sahabat...isteri dan juga IBU kelak…insyaAllah abang sentiasa mendoakan yang terbaik untuk isteri abang…kerana abang amat menyayangi dan mencintai isteri abang yang sorang ni…walaupun kadang2 ada jugak karenahnya..hehe..tapi abang tak kisah..sebab abang tau..sayang adalah kekasih hati abang dunia dan akhirat…LOVE U DEAR…AND HAPPY BIRTHDAY ONCE AGAIN…semoga sayang sentiasa dalam lindungan-Nya. Amin....



p/s: Sorry abang publish kat blog sayang tanpa mintak izin dulu...hehe..

19 September 2012

Chek Up 32 weeks dan Kerenah Nurse...

Alhamdulillah minggu ni genap 32 minggu @ 8 bulan usia kandungan saya...semalam pergi checkup semuanya dalam keadaan baik..sepatutnya buat injection ATT (kancing gigi) kali kedua tapi doktor cakap inject another 2 weeks pun ok..lagipun semalam saya kena inject jugak untuk amik darah...nasib baik sakit time cucuk je...kalau sakit macam kena inject ATT tu, sape nak tolong drive...manjalah sangat kan..

Sepatutnya darah tak perlu amik dah pun sebab saya dah amik dulu kat klinik kesihatan terengganu masa buat buku merah...tapi lepas tu saya dah tak check up sana lagi dah..yelah balik kampung sekali je lepas buat buku merah tu..raya hari tu...

Tak kose nak gi klinik gov time-time nak raya kan...lepas raya rushing nak balik sini plak...so kesudahannya result tak amik...so untuk mengelakkan dari kena 'ceramah' dengan nurse-nurse kat sana, ada baiknya saya cek darah kat sini je...nanti dapat result tepek kat buku pink...sama je kan..hehe..

Bukanlah saya ni anti sangat dengan klinik gov..nurse gov ni sebenarnya baik-baik terutama klinik desa..diaorang ni caring sangat-sangat pasal kesihatan kita...bagi nasihat itu ini memang 1st class..kalau nurse private yang saya check up sekarang ni takde nak bagi nasihat bagai..

Cuma satu je yang tak tahan diaorang ni...kalau ada yang tak kena sket je, diorang bising time tu jugak..tak cover lansung..biar depan orang ramai pun kalau rasa nak 'tembak' diaorang tembak je...pandai-pandailah tadah telinga dan tahan malu kat orang sekeliling..

Teringat saya check up masa early pregnant hari tu...ada sorang ibu muda tu...rasanya 1st time pregnant macam saya jugak kut tapi kandungan dia dah besar..sepatutnya dia kena datang klinik pukul 8 untuk cek darah ke cek air kencing saya pun lupa...tapi dia sampai klinik pukul 9 lebih...nurse bising giler prong prang prong prang bebel depan semua pesakit..

Nurse tanya kasar kenapa pukul 9 lebih baru sampai? terketar-ketar budak tu jawab takde orang boleh hantar dia...habis ni yang datang ni boleh plak?? saya datang naik bas tunggu bas lama...kesian saya tengok..budak kampung mungkin tak kerja faham-faham sendirilah..takde transport sendiri...

Awak puasa tak hari ni?? kuat suara nurse tu tanya..puasa jawab budak tu..lepas tu nurse cek apa ntah kena bebel lagi...rasanya berat dia kut...kena minum air gula...mulut nurse tu duk prong prang prong lagi bebel pasal datang lambat...datang sorang lagi nurse duk tambah lagi bebelan...sape suruh datang lambat..nanti pukul 11 lebih baru boleh makan...bla bla bla.....

Kes saya plak, masa tu kan bleeding campur keluar ketulan..saya tak gi klinik kesihatan terus sebab ingat nak tunggu husband balik offshore lagi dua hari..

Tapi saya gi jumpa doktor klinik private malam berlakunya kejadian tu...rilek je doktor klinik intan tu..siap cakap lagi, ramai betul sekarang ni ibu mengandung bleeding...sambil cakap sambil senyum...lepas tu doktor suruh saya baring nak scan...ohh....awak bleeding sebab uri kat bawah ni...ada buat kerja berat ke....lembut je doktor tanya...lepas tu tanya saya nak rehat kat hospital tak? saya cakap taknak, saya nak rehat kat rumah je..doktor setuju tapi dengan syarat saya rehat sepenuhnya jangan bergerak banyak...memang cool betul doktor tu...

Dua hari lepas tu husband balik offshore saya gi klinik kesihatan plak....sampai-sampai klinik, rupanya hari khamis takde checkup untuk ibu mengandung...tapi bila saya  cakap saya bleeding nurse kata boleh jumpa doktor...masa check tekanan darah tu nurse tanya bleeding bila..saya pun bagitaulah bila....eh, dia start nak bebel kat saya..kenapa baru hari ni datang? kenapa tak datang time tu jugak...kalau jadi apa-apa kat baby camne?

Alah...takyah bebel lah nurse..masa tu saya menjawab tapi lembut + sindiran...apa lah kerja nak bebel je..(^_^)...cuba cool sket...jangan bagi pesakit tambah risau...bosan tau kalau berdepan dengan orang yang suka membebel ni...(dia bebel kat husband takpe plak..hehe)..

Bila masuk dalam jumpa doktor ok je...doktor pun ada tanya jugak kenapa tak datang terus masa bleeding tu tapi dengan cara berhemah lah...bukan main hentam kromo nak tembak orang...

Itulah alkisahnya kenapa baru nak amik darah...panjang plak citer flashbacknyer..hehe...berbalik kepada perkembangan terbaru my baby, doktor kata semuanya ok...ukuran kepala ok..degupan jantung pun ok..doktor bagi saya dengar sekali..dan yang paling happy sekali bila doktor cakap kepala baby dah kat bawah...alhamdulillah...(^_^)

Tapi doktor kata selagi belum 36 minggu kedudukan baby masih boleh berubah-rubah...mak pun cakap macam tu..kalau ada ruang lagi dalam perut, baby akan sentiasa pusing-pusing, kalau perut dah sendat baru baby terhad sket nak pusing-pusing...takpe, baby boleh main pusing-pusing tapi sampai masa nanti ibu harap baby duduk dalam keadaan yang senang nak keluar..okey baby...^_^

Pesan doktor, jangan sesekali pergi berurut dengan bidan..banyak risiko yang tak elok kalau pergi berurut..antaranya uri boleh pecah, tali pusat boleh terbelit..dan yang paling menakutkan lepas berurut baby dah tak bergerak lansung...ya Allah mintak jauh lah berlaku pada kandungan ni...

Okeylah...itu saja citernyer...nak makan sebab baby dari tadi duk gerak-gerak mintak makanan..hehe....wassalam...

Raya Di Ofis Belum Habis Lagi....

Assalamualaikum...

Citer raya lagi ke?...syawal dah habislah akak..sekarang dah masuk 3 Zulkaedah...

Hehe....takdelah nak full story tentang raya..cuma nak tunjuk gambar latest mak buyung yang dah nak masuk 8 bulan...ekeke....especially nak tunjuk kat my husband yang jauh di mata tu...

Kebetulan last week hari Khamis, 26 Syawal ada open house kat office...mula-mula hajat di hati saya nak pakai jubah sebab sedar diri dengan keadaan fizikal sekarang..tapi malangnya jubah raya hari tu ada kotoran degil taknak tanggal..walaupun dah basuh 2 kali tapi tak jalan jugak...

Sehari sebelum open house tu gigih gi cari jubah sehelai lagi..tapi malangnya jubah tu labuh dan agak 'menggeleber' dengan badan saya ni..maklumlah orang kecik molek ni...hahaha...perasan okey...itulah padahnya bila beli baju tak try dulu...(selalu macam tu tapi tak pernah serik)..so tak jadi pakai jubah...

Terpaksa pakai jugak baju raya walaupun perut dan punggung dah sendat...tapi saya pakai cardigan untuk cover punggung dan belakang..bijak tak saya???.hehe...kalau tak cover belakang memang jadi 'hot mommey' lah hari tu...lagi sekali diriku perasan...sila abaikan...:p

Mommy to be...masa ni 31 weeks...perut memang dah tak boleh cover dah..cekci tak saya? by, amcam tergoda tak???? muahahaha......

Bersama Pn.Fazlina, mommy anak sorang..

Bersama Pn Ain, pengantin baru kita...sila abaikan muka mommey to be yang tengah menahan semput sebab baru lepas naik tangga 3 tingkat...muka kekenyangan pun yer jugak..hehe...

Ops....abang jangan marah ek tak mintak izin dulu..bersama En.Mustakim, daddy anak sorang...

Tiga mak dara pinggitan..
Peace no war...

Mommey to be kena buli...(^_^)....

Lepas bergambar sakan...sakit gigi datang menyerang...lepas tu rasa tak larat sakit pinggang dan perut tegang...tulah makan tak beringat kan...turun surau ingat nak rehat je tapi tertido jugak sekejap...orang lain syok beraya makan-makan kat bawah...

Sape cakap beraya time pregnant best sebab boleh makan banyak tanpa rasa bersalah..sebenarnya tidak...kalau jenis perut besar okeylah makan banyak tak rasa apa..tapi kalau perut kecik makan sket perut sendat..makan sket perut tegang...makan sket perut masuk angin...oh tak bestnya....tapi takpe...akan di qada' ke tahun depan...(^_^)

Gambar raya bersama husband tahun ni takde..ingat nak gi photoshoot kat studio lepas dia balik dari offshore hari tu...tapi masa tidak mengizinkan..banyak benda yang harus disetelkan..takpelah by ek..kita postpone tahun depan..nanti photoshoot dengan baby banyak-banyak...(^_^)

Okey..itu saja citer raya untuk tahun ni...citer raya seterusnya kena tunggu tahun depan plak...hehe...wassalam..

12 September 2012

Pertama Kali Kena VE Sampai Berair Mata...

Assalamualaikum...

Bersua kembali setelah 2 hari menyepi tanpa coretan..semalam saya dapat MC satu hari..sebenarnya niat dihati nak tulis entry ni semalam lagi tapi niat cuma tinggal niat..pagi lengah-lengah dulu masa dengan husband sebab tengahari dia dah nak travel..lepas dia dah ke airport, saya rehat dan tido bawak sampai ke petang..

Malam satu kerja pun tak boleh buat sebab sakit gigi..kumur dengan listerine pun tak jalan..lepas kunyah bunga cengkih baru okey...alahai gigi, cubalah sabar jangan sakit dulu...tunggu saya lepas bersalin, dah habis pantang barulah sakit lagi...masa tu dah tak kisah kalau kena cabut pun..sekarang ni nak makan ubat ke, nak cabut ke tak berani takut jadi apa-apa kat baby...

Berbalik ke topik utama, saya nak citer lanjutan dari  ENTRY BLEEDING 2 hari lepas...mulanya saya ingat nak gi jumpa doktor keesokan hari tapi petang tu masa husband datang amik saya kat ofis, dia ajak gi klinik petang tu jugak. dua-dua pun risau takut jadi apa-apa kat baby..kebetulan dia pun dah nak travel, lagi lah risau kut apa-apa jadi kat saya masa dia takde..

Cam besa, saya ke klinik UMRA tempat selalu check up..sampai-sampai klinik, orang tak ramai lagi...masa tu baru pukul 6.10 petang...lepas register, duduk sekejap then nurse panggil untuk cek berat, tekanan darah dan urine test. berat naik 0.5 kg. ok lah tak banyak sangat naik. cuma tekanan darah agak rendah..sebab tu saya selalu pening sejak akhir-akhir ni..urine pun ok kut sebab doktor tak cakap apa-apa pun...

Masa tunggu turn nak masuk jumpa doktor tu yang sakit jiwa sket..saya patient kedua yang register untuk sesi petang tapi dah lebih setengah jam menunggu tak panggil-panggil jugak..1st time lama giler menunggu..lepas sorang-sorang potong Q..tak puas hati last-last saya gi tanya nurse kenapa saya tak dipanggil masuk lagi sedangkan orang yang sampai lewat dari saya dah boleh balik..nurse pun gi cek..rupa-rupanya kad saya dihantar ke bilik doktor yang ada kes emergency..alahai..kalau saya tak tanya tu agaknya sampai malam barulah dapat jumpa doktor agaknya..

Nurse amik kad saya bawak gi masuk bilik doktor lain..nasib baik dia terus panggil.masuk-masuk terus citer kat doktor apa yang dah jadi..doktor cek usia kandungan baru 30 minggu, masih awal lagi kalau nak bersalin..tapi apa-apa pun boleh jadi kan. so doktor cakap nak cek kat bawah takut dah ada jalan. OH TIDAK!!! saya kalau boleh taknak kena seluk kat bawah lagi..masih belum bersedia..puas pujuk rayu dengan doktor...
"tak payahlah doktor cek bawah..."
"tak payahlah doktor..."
"doktor scan kat perut je dahlah"
....merayu-rayu ni sambil tunjuk muka kesian...

Malangnya doktor cantik ni tak makan pujuk...
"eh tak bolehlah mcm tu..kalau scan saja, mana saya nampak apa yang jadi kat dalam..."
"dah, cepat pergi baring kita cek kat bawah"...
ADUH..walaupun doktor pompuan tapi saya malu jugak...campur takut sakit...1st time tu nak kena VE..orang lain time cukup bulan baru  baru kena seluk, saya ni baru 7 bulan lebih apa cer??? diriku tak ready..huhu....

Dalam keterpaksaan, pergilah daku menuju ke katil ditemani adik nurse yang muda...dia bagi selimut dan suruh tanggal seluar...bila dah ready panggil dia..saya buat seperti apa yang disuruh tapi dalam keadaan blur-blur....langsir ditutup walaupun husband sendiri tak boleh tengok..yelah, maybe dia fikir nanti husband plak yang malu kan...hehe....

Mula-mula doktor scan perut...cek ukur lilit kepala baby, denyutan jantung, keadaan uri..semuanya okey..uri pun normal..kalau uri kat bawah memang bahaya..sambil-sambil scan doktor tanya ada 'bersama' suami ke sebelum bleeding tu..takde...doktor tanya pasal contraction..saya tak tau rasa contraction tu camne..hehe...doktor pun bagitaulah rasa dia sakit start dari pinggang lepas tu rasa macam ada benda tarik-tarik kat bawah...erm..rasanya takde..cuma rasa sakit sekali sekala masa baby mengeras adalah..doktor kata keadaan tu normal..tapi doktor nak cek jugak kat bawah takut ada jalan atau ada luka kat saluran rahim...

Saya bukan nak citer lucah okey kat sini...cuma nak bagitau pengalaman kali pertama kena seluk itu adalah sangat menakutkan dan memalukan...tak perlu saya citer detail apa yang berlaku tapi cukuplah saya katakan memang sakit sampai mata berair..sob sob sob...hasil yang doktor dapat..
"takde bukaan lagi...kalau ada kena tahan kat ward hari ni.."
"darah @ luka takde jugak..."
"tapi ada keputihan sikit"

Doktor amik sampel keputihan nanti next check up baru tau result.. takut ada infection..then doktor bagi ubat untuk bersihkan keputihan tu..bukan ubat makan tapi ubat sumbat...huhu...saya tak buat pun lagi sebab takut, ngeri..tak taulah bila nak buat...kalau ada keberanian saya akan buat..keputihan tu bahaya ke untuk baby? kalau ikut doktor nadirah, dia kata kalau tak berbau dan tak gatal just ignore..tak memudaratkan..tapi doktor ni macam risau plak..saya berada di tengah-tengah...nanti kalau salah sumbat jadi citer lain plak...huhu....takut....

Lepas dah habis check up, doktor suruh saya datang balik ikut appointment lama untuk injection ATT yang kedua...doktor tak bagi inject hari tu sebab dekat sangat tarikh 1st injection hari tu..baiklah doktor...dapat MC satu hari..lepas tu alhamdulillah takde bleeding lagi sampai hari ni..hopefully semuanya berjalan dengan lancar hingga tarikh due yang betul..

Kalau boleh taknak bersalin awal...biarlah baby matang dulu dalam perut ibu baru keluar ek...baby kan baik...baby kan kuat..dari awal pregnant walaupun macam-macam dugaan datang tapi masih survive sampai sekarang...masih aktif bergerak dan tendang-tendang perut ibu...jangan buat ibu & babah  risau lagi okey...^_^

nota kaki:
ada orang suruh saya sound suami sendiri...apa?you nak tanggung ke dosa tu? saya taknak cari dosa lebih-lebih lagi dengan husband.. kalau berani sangat pi lah sound sendiri...(^__^)

10 September 2012

Darah Keluar Kandungan Dah 30 Minggu...

Assalamualaikum...

Saya tak tau nak mulakan camne...kepala ni risau sangat-sangat...ingatkan semuanya berjalan dengan lancar...tapi dugaan tetap ada walaupun usia kandungan dah masuk trimester ke 3 (trimester akhir). bukan mengeluh cuma saya risau takut jadi apa-apa pada baby kat dalam..

Minggu lepas kandungan saya cukup 30 minggu...minggu lepas saya datang kerja cam biasa..setakat rasa letih-letih, sakit pinggang biasalah kan..pernah saya tertido kat surau sebab letih..minggu lepas bila waktu malam je sakit gigi menjadi-jadi..listerine jadi peneman setia..tapi malam Jumaat minggu lepas saya sakit gigi sangat-sangat..bila tak tak tahan saya makan ubat sakit gigi yang doktor bagi..lepas makan ubat tu dia jadi makin sakit sampai nangis-nangis saya dibuatnya..tak sedar masa bila tertido...huhu...

Keesokan gi kerja pagi Jumaat rasa baby kerap sangat mengeras..saya risau takut effect apa-apa kat dia disebabkan ubat yang saya makan tu...menyesal pun yer jugak....lepas habis tazkirah, masa bfast pun baby asyik mengeras...saya rasa betul-betul tak selesa...kesian kat dia pun ada jugak..lebih kurang pukul 10.30 saya mintak diri balik sebab dah tak tahan..sesekali rasa senak perut...

Balik rumah saya baring dan rehat....nasib baik husband ada lagi kat rumah..jadual kerja dia postpone ke minggu ni..lega jugak bila husband tak jadi lagi travel, boleh teman saya time sakit...hari sabtu saya datang ofis sambung buat kerja yang banyak bertangguh....perut kerap jugak mengeras tapi saya cuba fikir positif...lagipun baby aktif bergerak, tendang-tendang...agaknya dia mengeras sebab tak cukup ruang nak berpusing kut..dia kan dah besar kat dalam ni...

Semalam tengahari keluar makan dengan husband...lepas makan, cari barang kat giant kejap lepas tu balik umah...rasa nak shi shi...masa tu lah ada ketulan lendir coklat seketul keluar bersama dengan air kencing...terus cakap kat husband nak minum susu...risau takut jadi apa-apa kat baby...huhu....

Lepas tu dah takde apa dah keluar...so saya tak gi klinik...pagi tadi saya nak mandi time buang air sekali lagi ada ketulan lendir coklat seketul...ya Allah saya risau sangat-sangat...perut tak sakit pun cuma memang saya akui perut saya banyak angin...sejak semalam asyik buang angin je kat umah...tapi takkan sebab tu kut boleh jadi bleeding...tak mungkin...

Husband ikut datang ofis pagi ni sebab nak bawak saya gi klinik..tapi saya kena gi ofis dulu nak setel report takut client bising..sampai-sampai ofis, bukak email tengok ada email minggu lepas yang saya tak sempat nak baca...bos ada mintak saya fax surat penting ke Petronas sebelum pukul 12 tengahari..tapi malangnya saya tak tengok email lansung hari jumaat tu...matilah aku kalau sebab aku ada effect apa-apa kat tender atau projek company...terus tak jadi nak gi klinik...

Saya suruh husband balik je...tengok perkembangan petang ni atau esok camne..kalau ada bleeding lagi lepas ni memang saya terus gi jumpa doktor..sekarang kat ofis tengah setel kerja..nasib baik yang kes email tu bos dah setelkan minggu lepas...

Sekarang ni dalam hati tak tenang lagi sebenarnya..tapi saya cuba buat-buat tak fikir sangat...saya cuba google punca-punca pendarahan di trimester ke-3..

Pendarahan di akhir kandungan


Perdarahan di peringkat akhir kehamilan mulai tujuh bulan kandungan biasanya menandakan salah satu daripada tiga perkara.

1. Uri pada pintu rahim

Uri pada pintu rahim boleh menyebabkan pendarahan yang banyak..kadangkala sampai boleh mengancam nyawa ibu dan bayi. Dengan ujian ultrasound yang dilakukan ketika ibu melawat doktor, biasanya kedudukan uri dapat dikesan samada ditempat biasa iaitu dibahagian atas rahim..uri luar biasa berada di bawah atau di pangkal rahim.

Last check up saya 2 minggu lepas doktor kata uri ok dan berada di atas rahim..pendarahan saya tak banyak cuma ketulan lencir warna coklat..hopefully ini bukan puncanya..

2. Accidental haemorrhage

Ini bermakna pendarahan berlaku dalam rahim di belakang uri dan keadaan ini sangatlah merbahaya kerana pendarahan diluar adalah sedikit tetapi banyak berlaku di dalam rahim..ini menyebabkan rahim itu sangat keras dan membesar..keadaan ini sangat merbahaya dan mengancam nyawa bayi dan ibu..

Seriously keadaan ini buat saya risau dan takut sebab bleeding yang keluar adalah sikit...ya Allah aku pohon padaMu agar selamatkan dan sihat sejahterakanlah kandunganku ini..

3. Incidental bleeding
Ini mungkin disebabkan pintu rahim yang luka (erosion) atau dijangkati kuman, atau saluran darah yang pecah dari sekeliling pintu rahim ataupun saluran faraj.Keadaan ini tidak begitu membahayakan ibu dan bayi tetapi ini adalah satu keadaan yang juga memerlukan perhatian. Perlu dipastikan bahawa sebab-sebab utama seperti 'placenta previa' dan 'abruptio placenta' tidak berlaku dengan melakukan pemeriksaan faraj serta ujian ultrasound.Tiada rawatan yang khusus untuknya melainkan rehat.

Sumber: google

Bila saya punca-punca pendarahan ni buat saya jadi makin bimbang..saya nekad kalau bleeding dah stop sekalipun lepas ni, esok saya nak gi jumpa doktor jugak..saya taknak jadi apa-apa pada bayi dalam kandungan..saya nak dia selamat dilahirkan bila dah cukup masanya nanti...amin ya rabbal alamin....

06 September 2012

Dapat Cari Rumah Baru

Alhamdulillah....pencarian akhirnya berjaya jugak...

Sebenarnya sebelum puasa lagi saya dan husband dah fikirkan pasal pindah rumah....kami nak cari rumah yang dekat dengan ofis memandangkan keadaan saya makin hari makin sarat...

Rumah Sekarang
Sekarang ni kami tinggal kat Puchong Jaya...start kawin kami sewa apartment kat area sana memandangkan dulu ofis kat Puchong..jarak rumah dengan ofis masa tu tak lebih 10 minit..tapi sejak ofis pindah ke Shah Alam pada tahun 2010, jaraknya jadi jauh..kalau tak jem boleh lah lah setengah jam..tapi Puchong ni mana ada hari tak jem...tiap-tiap masa jem..jadi perjalanannya lebih kurang 1 jam..kalau jem yang sangat dasyat boleh jadi 1-2 jam...

Selama 2 tahun saya terpaksa ulang-alik dari Puchong-Shah Alam-Puchong redah jem pagi dan petang...itu tak termasuk kos 6 tol yang terpaksa dilalui tiap-tiap hari pergi dan balik kerja...4 highway saya berlumba dengan lori tiap-tiap hari...mula-mula tu rasa jauh dan penat tapi lama-lama dah tak heran dah...ko nak jem ke, nak hujan lebat ke redah saja....

Sebenarnya rumah yang saya sewa sekarang ni takde masalah pun..harga masih berpatutan..owner cuma pernah naikkan harga sekali je..itupun RM50 je...kalau ikutkan setakat tinggal berdua, dah lebih pada cukup dah rumah apartment macam sekarang ni...
  • 3 bilik dan 2 bilik air...
  • balkoni..
  • guard security ada...
  • parking kereta cover untuk tiap-tiap rumah..
  • jiran pun ok walaupun chinese tapi mereka jenis tak sombong..
  • air, eletrik tak pernah ada problem..selama 2 tahun saya tak pernah bayar air sebab bila sampai bil adalah RM0..sape tak happy..:)
  • sampah tiap-tiap hari ada cleaner datang kutip setiap tingkat..so takde problem bau busuk sampah, tikus atau lalat..semua terjaga selama saya tinggal kat sini...
Tak pernah lah selama husband takde, saya rasa tak safe tinggal kat rumah sorang-sorang...tapi make sure grill pintu rumah kena kunci setiap masa walaupun kita ada dalam rumah...sekarang ni tinggal kat mana-mana pun risiko keselamatan adalah tinggi..

Tapi sejak dah berbadan dua ni banyak benda yang kami kena pertimbangkan...satu, keadaan saya makin hari makin sarat...masa ni bolehlah saya drive lagi..tapi bila dah 8 bulan lebih nak masuk 9 bulan tak taulah boleh ke tidak drive sendiri dalam keadaan jem..sekarang pun kaki dah bengkak-bengkak..malam-malam lenguh kaki..tak campur lagi krem sampai terjerit-jerit menahan sakit...

Lagi satu kat sini takde nursery...dulu time takde anak, tak amik tau pun takpe..tapi bila dah dekat nak bersalin ni kena selalu fikir pasal nursery ni...maybe ada nursery kat kawasan lain yang berdekatan dengan rumah sekarang...tapi agak-agak pukul berapa saya kena turun hantar anak nanti kalau sekarang pukul 7 pagi pun  dah jem depan rumah...mau pukul 6.30 dah berangkut baby dalam kereta..kesian baby saya nanti awal-awal pagi dah terganggu tido...

Setelah dipertimbangkan, kami buat keputusan harus cari rumah yang dekat dengan ofis, yang tak habis masa kat tengah jalan sebab jem, yang memudahkan saya hantar dan amik baby kat nursery..kami cari rumah yang ada guard security memandangkan husband selalu takde kat umah...tapi kat area shah alam ni faham-faham sendirilah...apartment yang biasa-biasa pun harga boleh tahan...apatah lagi apartment @ condo yang betul-betul ada secutriy, yang selesa sket harga kadang-kadang tak masuk dek akal...

Rasanya membazir sangat bila bayar harga rumah sewa tinggi..lainlah kalau rumah kita sendiri, bayar tinggi bulan-bulan pun takpe sebab nanti jadi hak milik kita..cari punya cari semalam nak jadi rezeki my baby lah kut..saya dapat cari rumah sewa terrace 2 storey dekat dengan ofis...

Mula-mula masa call agen, saya tak yakin rumah tu masih kosong...tapi tak sangka agen, Mr.Jovi cakap still available..harga memang agak tinggi kalau nak compare dengan harga rumah sekarang..2 kali ganda tapi bila tengok keadaan rumah rasanya berbaloi dengan apa yang akan kami bayar..saya tanya harga dah tetap ke atau boleh nego tak..dia setuju kurangkan RM100...ok lah at least 100 boleh buat cover duit pampers baby nanti...hehe..

So saya tanpa berlengah terus cakap nak gi tengok rumah pagi semalam jugak...dia cakap ok...saya call husband suruh dia bersiap sebab saya nak balik amik dia, nak gi tengok rumah...lebih kurang pukul 11 pagi kami sampai kat area rumah tu...Mr.Jovi sampai lepas 5 minit saya sampai..dia puji lah sebab kami serius buyer bukan sekadar nak tengok-tengok...dia pun cepat-cepat datang bila customer serius macam tu..satu lagi dia sempat puji, dia cakap kat husband saya..."nasib baik wife you call cakap pun lembut..bla..bla.....".. malu saya auw.. ^__^

Masa mula-mula sampai kat guard house tu pun saya dah berkenan sebab ada 24hrs security dan memang sangat ketat peraturan nak keluar masuk...takdelah risau sangat kalau husband takde gi kerja....

Depan adalah living hall dan belakang sana dapur...sebelah dapur ada bilik untuk bibik dan bilik air....kalau mak datang senang tak payah naik atas boleh duk bilik bawah...

Tangga naik ke tingkat atas...kat atas ada 3 bilik dan 2 bilik air..tengah-tengah ada ruang untuk family...tak tau lah guna ke tak ruang untuk family tu sebab family pun kecik je kan..hehe...
View dari luar rumah..parking kereta tak perlu risau hujan panas lagi..
Ada tadika tak jauh dari rumah...tapi saya tak pasti ada ke tak nursery untuk baby yang baru lahir...itu akan di survey kemudian lepas dah pindah...
Ada playgorund dan taman rekreasi..so hujung minggu nak bawak anak jalan-jalan pun tak jauh sebab dekat dengan rumah...

Planning kami akan start masuk rumah baru 1st October ni..so akan pindah hujung bulan ni..insyaAllah hopefully semuanya berjalan dengan lancar seperti yang dirancang...husband akan jadi orang yang paling bz sekali bulan ni sebab jadual dia dah full dan padat...

Hari ni dia akan travel dan esok start keje dah..balik-balik 2 minngu lagi dah kena rushing kemas rumah untuk pindah, cari lori semua..27hb kami nak balik kampung sebab nak buat solat  hajat untuk kandungan saya ni supaya selamat hingga bersalin..lepas tu balik Puchong then dengan rasminya akan pindah keluar dari rumah sewa sekarang maybe 30hb..itu saya akan atur jadual husband one by one...hehe...

Itu saja cerita tentang pencarian rumah sewa baru kami..walaupun tak besar dan mewah macam rumah orang lain, tapi kami tetap bersyukur dengan rezeki yang Allah bagi...project untuk rumah sendiri belum start lagi...itu akan start tahun depan insyAllah kalau ada rezeki....sekian, wassalam...

03 September 2012

Shopping For My First Baby...

Assalamualaikum...

Hari ni dah start keje balik...kalau husband ada kat umah, cuti lama mana pun tetap rasa sekejap je...masa itu sangat 'mencemburui' kami...

Dikesempatan yang ada ni dan kandungan pun dah masuk 7 bulan...kami amik peluang start cari barang baby sket-sket...nanti kalau masuk 8 bulan ke atas, takut perut dah makin besar, tak larat plak nak shopping...

So, petang Sabtu hari tu kami suami isteri ke Jusco IOI Mall dengan satu tujuan tak lain tak bukan shopping barang baby...yeiiiii!!! dah lama saya mengidam saat-saat ni akhirnya tercapai jugak...sebelum gi shopping, harus ada checklist dulu supaya ada guide dan batas-batasnya...kalau tak nanti semua nak diamik masuk troley...bahaya tu..hehe...


Masa mula-mula nak start, kami macam blur-blur je...mana satu nak didulukan...tengok baju comel-comel..tengok barang lain pun comel-comel jugak...hehe...maklumlah 1st experience...husband lagilah...macam takut-takut je nak pegang barang baby...(^_^)

Nasib baik kat Jusco ada banyak brand untuk baju dan barang baby..so banyak pilihan takdelah rasa bosan sangat...tengok yang itu cantik, yang ini cantik...maklumlah baby GIRL...semuanya nak amik yang comel-comel je...
Pilih punya pilih, tiba-tiba husband tengok dalam trolley..."Yang, pinky nyer troley kita..orang tengok troley pun dah tau..tak payah tanya dah anak apa..". hehe....so lepas tu kami pilih baju campur jugak warna lain ..kalau tak nanti orang ingat saya bagi anak pakai baju sama...semua pink...(^_^)

Semangat tak ibu...siap bawak buku checklist masa shopping..siap ada pen lagi...padahal eksyen je lebih..takdelah nak tengok sangat pun sebab dah ada dalam kepala dah nak beli apa...kalau tiap kali nak amik barang lepas tu asyik duk bukak buku, sampai esok pun tak siap-siap lagi...hehe...

Hasilnya selepas 2 jam shopping di Jusco...dengan confident tolak troley ke kaunter...dengan barang cuma banyak ni tak sampai separuh troley pun total adalah RM700..okey memang sangat SUPRISE!! tapi nasib baik dah menabung awal-awal duit shopping baby..takdelah terasa sangat..huhu...yelah, shopping lepas raya ni faham-faham sendirilah yer...

Baru 50% barang-barang baby..barang-barang besar macam katil, tilam, almari baju belum survey lagi...itu part kena tunggu sesi lain lah plak yer....walaupun sudah menahan godaan, tapi tetap menyerlah warna pinky itu...muahahaha....lepas ni nak cuba fokus warna purple dan putih plak lah....hehehehehe.......

Itu saja cerita shopping for my baby..untuk sesi pertama lah...nanti sesi seterusnya harus ada sebab banyak lagi yang tak complete...gambar babah dia takde sebab ibu yang terexcied lebih masa shopping..(^_^).

Wassalam...

02 September 2012

Dia Sudah 29 Minggu Dalam Tummy...

Rasanya dah lama tak bercerita tentang perkembangan my pregnancy kan...kesian baby macam dah dilupakan oleh ibu sendiri...hehe....

Hari Jumaat lepas kalau ikut pengiraan doktor,  kandungan saya cukup-cukup 29 minggu...maksudnya dah berusia  7 bulan 1 minggu...sekejap je masa berjalan..tinggal 2 bulan je lagi saya akan start cuti bersalin...harap-harap semua urusan berjalan dengan lancar dan dipermudahkan olehNya..amin...

Dengan rasminya saya nak kasi tau bahawasanya saya dah tau dah jantina baby dalam my tummy ni...my baby is a girl..(^_^). actually sebelum balik cuti raya hari tu, saya dan husband gi buat  scan 3D...sornografer yang buat scan kat perut saya tunjuk 2 belahan yang menandakan baby tu girl..kalau lelaki dia cakap nampak 'burung' dia...alhamdulillah kalau betul girl, saya memang happy sangat...sebab impian nak baby girl dah lama dah...tapi kalau ditakdirkan keluar-keluar boy saya akan terima dengan hati terbuka...mana lah tau kan kuasa Tuhan kita tak tau...

Masa scan 3D ni, baby saya baru berusia 26 minggu...dia ni pemalu sket..masa scan dia tengah tido..taknak tunjuk muka plak tu...dia cuma tunjuk muka dari sisi je...


Bila sornografer tu tekan-tekan perut saya nak kejutkan dia, terus baby tarik muka...marah orang kacau dia tengah tido..tengoklah mulut dia muncung tu...hehe....comel sangat anak ibu ni..

Lepas tu tiba-tiba saya dan husband boleh nampak dia bukak mulut tak tau tengah menguap ke atau tengah makan...tapi tak snap pun gambar masa baby tengah bukak mulut tu...sornografer tu terus alih scanner ke tempat lain...alah....rugi je...tak puas lagi nak tengok ragam baby...hasil scan 3D doktor cakap semuanya okey...perkembangan baby sepadan dengan usia kandungan...

Minggu lepas scan baby dah berusia 29 minggu...perkembangan terbaru ibu dan baby..

* berat baby = 1.05 kg
* berat ibu   = 56 kg (naik 3 kg lepas raya..huhu...)
* tekanan darah ibu = ok
* kedudukan baby = songsang (tapi doktor cakap jangan risau sebab awal lagi...baby akan sentiasa berpusing)

Minggu lepas jugak saya kena injection kancing gigi (ATT)..sepatutnya orang lain kandungan masuk 6 bulan dah buat..tapi saya 7 bulan baru nak inject...2 minggu lagi kena inject sekali lagi...sakit tau...sampai hari ni rasa sakit lagi tak boleh sentuh lansung lengan yang kena inject tu..nasib baik hari khamis hari tu doktor bagi MC..kalau tak saya memang tak boleh buat keje tangan sakit macam tu..orang cakap kebas sket-sket je...saya tak rasa kebas tapi sakit...nak tido malam kalau terpusing kena tempat inject tu, rasa nak jerit je..sob sob...

Perkembangan baby dalam perut plak, dia semakin akif bergerak...saya tengah duduk saja-saja, dush dush dia tendang sampai bergoncang badan ibu ni ha...hehe...dah kerap main dengan babah dia dah sekarang...kalau babah dia gosok-gosok perut ibu, panggil "baby..baby..."..dia bagi respon....

Ada sekali tu kelakar giler...waktu malam dah...kami tengah baring kat depan tv..tiba-tiba baby mengeras, nampak benjolan kepala dia kat perut saya...terkejut jugaklah saya tengok...husband lagi dasyat..terkejut sampai terpelanting ke belakang bila dia rasa baby mengeras...terus takut nak duduk dekat dengan ibu...boleh dia cakap "baby jangan macam tu...kesian ibu..". hehe...comel betul...padahal bukan kesian kat ibu....babahnya yang takut.....(^_^)

Baby..ibu dah beli barang-barang baby tau....tapi tak 100% lagi..nanti ibu update sket-sket yer... 

01 September 2012

Ragam Pak Sedara Dan Anak Buahnya....

Assalamualaikum...

Hari ni hari sabtu...rasanya ramai yang tengah bercuti sebab semalam kan cuti hari merdeka...yang tengah sibuk memenuhi undangan majlis kawin pun rasanya ramai jugak kan...

Saya hari ni cuma habiskan masa di rumah bersama husband..malas nak keluar...perut makin besar ni tak larat nak jalan banyak sangat..nanti cepat semput..hehe...actually semalam dah keluar tapi nanti saya buat entry khas okey..

Entry kali ni nak share gambar husband dan anak buah dia yang baru lahir bulan 3 hari tu...alah..saya pernah publish kat SINI.
Sekarang Qurratul Aini dah besar..dah 5 bulan..dah makin comel, makin gebu, makin montel, makin putih...eeeiii.....geram sangat-sangat tengok budak ni...

Husband main dengan anak buah lah dulu sebab baby sendiri belum keluar lagi... gambar di ambil masa balik raya sebelum husband gi kerja...Aini si budak kecik suka sangat lah orang cium pipi dia...(^_^)


Puas main dia merengek tandanya nak susu...kalau tak layan dia suka jerit tanda protes okey..hehe...dah pandai pegang botol susu sendiri dah...comel je...


Yes..mata dia sangat comel...kalau tengok bulu mata dia alahai lentiknya tak payah makai maskara atau bulu mata...ada bakat tak my husband jadi daddy? hehe...
Entah apa lah pak sedara dia duk usik si kecik tu...layan jelah baby aini ek...ayah cik memang macam tu...kuat mengusik...

Asyikmereka duk main sampai tak sedar orang snap gambar...aini nak nangis ke nak senyum tu...??


Masa ni gambar Aini pada hari raya ketiga kalau tak silap...baru je bangun tido terus senyum....tak nangis pun budak comel ni...senang je jaga dia...katakan pukul 11 tengahari waktu dia tido...letak dalam buai, dia akan tido setengah jam..lepas dah setengah jam secara automatik dia terjaga , terus dah boleh tersenyum...

Aini dengan Tokki (my FIL)..sekarang dah jadi cucu kesayangan Tok dan Tokki dah rasanya...hehe....
Masa untuk pergi jalan raya...suka sangat dia boleh pegang stereng kereta...pantang letak depan stereng nak pusing-pusing stereng macam orang besar...hehe...


Ini gambar latest..adik ipar saya, Sa mesej malam tadi...hahaha...kesian Aini kena buli dengan mak cik dia...apa pun Aini tetap comel....(^_^)

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...