25 November 2013

Aku Letih..Aku Penat....


Aku juga ada perasaan ...
LETIH, PENAT....
Banyak benda yang perlu aku uruskan...


Aku tak minta wang, emas, berlian....
Aku cuma mintak sedikit pengertian dan belas kasihan...
Sesekali badan aku ingin berehat....
Sebab badan aku TERLALU PENAT...
Dan kepenatan itu tak dapat dibendung lagi..

Aku sangka tiada dendam....
Rupanya ada yang simpan di dalam hati....
Sedangkan aku dah minta untuk di redhai....

Aku juga punya perasaan.....
Hati terguris...

Selama ni aku tak pernah berkira...
Menguruskan rumahtangga dan anak sendirian....
Bukan satu kerja yang mudah untuk aku buat...
Tapi aku cekalkan hati....
Itu semua pengorbanan dan tanggungjawab yang takkan sesekali aku abaikan....
Lebih-lebih lagi untuk insan-insan yang aku sayangi dunia akhirat...

Namun..apa yang aku terima??

Semua sudah jauh berlalu....


Kadangkala jauh disudut hati tersimpan satu perasaan..
Aku ini ibarat kain buruk.....

Sampai masa...akan dibuang...

18 November 2013

Ragam Anak Dara Merempit...

Assalamualaikum...

Hari Jumaat lepas Khasif tiba-tiba demam tau...huhu..pukul 3.30 petang teacher dia mesej..

"Salam kak..badan Khasif panas la petang ni"

Masa tu saya kat ofis...terus jadi tak keruan bila dengar anak tak sihat..

" Ye ke. panas sangat ke?"

" Leh tahan jugak la..baru je ni panas..tadi tak lagi..dia pun macam tak aktif je..sekarang tengah tido"

"Ok..kejap lagi akak gi amik"

Dengan pantas, kemas meja capai beg jumpa bos cakap terpaksa balik awal, anak demam kat nursery..laju-laju keluar ofis..takde mintak izin dah..emergency kan. giteewwww....... 

Masa amik dia kat nursery nampak la dia lemah je tak ceria macam selalu..

Dalam kereta, diam termenung je..selalu pot pet pot pet je.....takde tenaga...

Kesian anak ibu.....

Sampai rumah, bagi susu dia baring kat tilam....badan dia panas tapi tak la seteruk masa dia demam hari tu....

Saya tak bawak gi klinik sebab ubat demam yang doktor bagi bulan lepas dah ada tak bukak pun lagi...lagi pun suhu demam dia tak cecah 38 dc..cuma sekitar 37.4 - 37.8 macam tu la...

TAPI...demam kali ni Khasif lain sket perangai dia...

Dia meraung rasanya satu kawasan perumahan dengar kut....

Tengah tidor terjaga sket dia meraung kuat giler...sampai merah-merah muka, air mata bercucuran, air hingus sekali...berpeluh-peluh..mengamuk.....

Tepuk-tepuk tak jadi...bagi susu dia baling botol..angkat letak atas riba senyap kejap lepas tu menggelupur...dukung...senyap...letak balik kat bawah dia meraung lagi...

Aduh...serba tak kena dibuatnya....tak tau la sebab dia demam tak sedap badan dia buat perangai atau sebab perubahan usia...

Kadang-kadang rasa geram jugak la...dah tak tau nak pujuk camne..kadang-kadang saya biar...dengan harapan dia berhenti menangis sendiri...tapi tak pun...makin kuat dia "teran"..

Marah jugakla...tapi bila tengok dia time tidor rasa kesian plak....

Alhamdulillah sabtu dia dah ok..makan pun banyak...aktif main satu rumah dia pusing....

Mungkin Khasif demam sebab rindukan babah...sejak akhir-akhir ni babah ada kat rumah manja kan dia...tiba-tiba hari Khamis babah dah takde gi kerja...itu yang Jumaat terus demam.... 

Kalau babah call dengar suara babah...sengih manjang....tapi tak cakap pun...

Semalam dia tekan-tekan telefon saya...tapi takde dengar suara babah....waaaa dia mengamuk, meraung...!!

Saya pun call husband kat tempat kerja....happy bukan main boleh dengar suara babah....lepas tu amik phone letak kat telinga dia...kiss mmuaah..muaahh tefon ibu....

Babah duk panggil adik...adik...dia sengih sebab boleh dengar suara babah....

Lepas dah letak...dia tekan-tekan lagi tapi takde suara babah....waaa...dia meraung mengamuk lagi....

Aduh....tensi ibu dik.....jenuh nak memujuk....huhu.......itulah perangai Khasif sejak dua menjak ni...makin banyak ragamnya.....

Jom tengok ragam Khasif merempit masa dia sihat...^__^
 

Merempit dengan trolly....wroooommmm.....cepat-cepat ibu....kita nak bayar tol kat depan..nanti ramai orang beratur....



 Oook oooooo.......kena tahan polis plak....terlebih muatan....



Broooooommm......merempit dengan kereta lagi best...macam best jer...macam terrer je....(^_^)


 Apa? Nak tumpang? Erm.........jap ek....boleh.... tapi duk tas bumbung je la yer...

 

Merempit dengan walker pun boleh........


Cara- cara naik walker macam ni.....tapi hati-hati jangan sampai mama papa korang nampak tau...nanti diaorang menjerit boleh pecah gegendang telinga... #masa ni Khasif tak boleh jalan lagi....


Ni lagi best...sambil merempit sambil "kemas rumah".....ampaian baju adalah feveret dia....


Dah jatuh terlingkup sikit lagi nak kena badan dia...eh takde hal lah....janji boleh tolak ampaian....boleh tarik hanger....#sabar.....urutdadatahanmarah.....

Ibu mana yang tak sayang anak...dia lah dunia akhirat yang saya ada...tapi itulah...bila badan ni terlalu letih kadang-kadang nafsu amarah tu tak dapat nak dikawal....

Ibu mintak maaf....ibu sayang Khasif sangat-sangat...sampai akhir hayat ibu...jangan nakal-nakal yer....

14 November 2013

Dari Mid Valley Ke GM Klang..

Assalamualaikum wbt...

Sehari sebelum birthday Khasif hari tu, kitaorang gi Mid Valley konon-konon nak usyar hadiah birthday Khasif...dalam masa yang sama saya nak gi Speedy kat sana nak cari DVD drama korea, tajuk citer biarlah rahsia...hehe... ..

Bengang betul la rasa dalam hati..dah banyak kedai movie saya gi cari tapi semua takde dalam bentuk  DVD..dah habis..yang ada cuma CD..apa kelas tengok citer dalam  CD zaman sekarang ni...huhu....

Bukan setakat kat Shah Alam je...sampai KLCC I gi cari uollss....tapi tetap mengecewakan jugak..dah order kat speedy giant seksyen 13 tapi sampai sekarang diaorang tak call...kata seminggu boleh dapat..tapi sampai hari ni dah sebulan lebih habuk pun takde....kecewa ok....:(

Baiklah..lupakan tentang citer DVD itu...masa kitaorang sampai Mid Valley dah pukul 11 pagi lebih...faham-faham sendiri la yer kalau gi Mid Valley time tu parking for sure susah nak dapat..walaupun tempat parking banyak giler tapi tetap tak cukup..

Pusing-pusing lebih setengah jam jugak kut...campur jem lagi sebab kereta makin banyak masuk..saya macam dah give up dah...husband pun dah merungut dah...sebelum berlaku perselisihan faham baik saya cakap dulu...

"Takpe la by..kita keluar je la...gi makan kat tempat lain"

"Yela..nak keluar pun kena parking jugak nak bayar" 

Okey....dua-dua senyap..hehe..nanti jadi gaduh...kitaorang biasa la..kalau gi mana-mana, ada je benda tak lancar seperti yang dirancang, mesti ada yang badmood...so better senyap dari berkata-kata...hehe...

Pusing-pusing akhirnya husband jumpa tempat parking..tapi bukan parking lot...lantaklah...dah memang takde kosong..banyak jugak kereta lain park kat tepi-tepi dinding...

Happy balik...yeiii.....(^__^)

Masuk dalam gi foodcourt dulu kat level 3..nak cari makan nak cari makan...tak tau plak food court dah berubah tempat...dah tak best macam dulu..rasa macam lemas je kat dalam tu..kedai makan pun tak banyak macam dulu..belasah je la apa yang ada....

Dah habis makan ajak husband masuk Aeon Big (dulu Carrefour)..zaman belajar UM dulu, nak cari ubat gigi pun datang Carrefour Mid Valley okey..ko mampu?? hehe.... 

Pusing-pusing jumpa la barang yang nak beli untuk si kecik tu....tapi tak tau kenapa last-last kitaorang keluar tak beli pun hadiah tu...postpone dulu sebab Khasif meragam...

Keluar je dari Aeon Big, singgah Speedy misi saya untuk mencari DVD Korea citer biarlah rahsia itu...tapi hampa jugak...sedih...huhu... -.-

Lepas keluar dari Speedy, time jalan kat level LG tu rasa macam padat giler orang...nak bernafas pun rasa macam tak cukup oksigen...I don't like ok...orang crowded macam ni boleh buat saya sakit kepala dan rasa mual nak muntah...

Dengan stroller anak lagi nak tolak tersangkut-sangkut...dengan orang berjalan macam kura-kura...dengan Khasif meragam nak main belon tapi babah plak taknak bagi takut tercucuk mata...

Last-last saya ajak husband balik...Jusco pun tak singgah..lebih kurang pukul 2 lebih kitaorang keluar dari sana balik menuju ke Shah Alam..

Tiba-tiba dah dekat nak sampai kat area stadium shah alam, husband cakap 

"Jom kita gi GM Klang nak"

Saya okey je...lagipun takde planning nak gi mana-mana pun petang tu...so kitaorang masuk federal highway menuju ke Klang...

Saya tak pernah sampai GM Klang tu...tapi memandangkan husband pernah pergi so saya takde la fikir nak tolong tengok jalan ke apa kan...dia pun macam confident je..

Last-last bila dah sampai kat kat area bandar klang tu dia cakap dia lupa jalan...OMG....aku lupa la plak husband ku ni tak berapa cekap nak ingat jalan...

"Habis tu hari tu abang datang jumpa tu camne?"

"Hari tu abang guna GPS abang Din...tempat tu sebelah Highway je.."

Alahai...husband duk pusing-pusing dalam bandar klang tu...dengan zohornya tak solat lagi...dengan Khasif yang taknak duk diam...saya cuba cari dengan GPS tepon saya tapi takde..husband duk pusing-pusing buntu tak tau punca arah ke mana...

Bengang...tapi senyap je la..nanti jadi lain plak..hehe....

Husband nak solat dulu kat masjid..dah sampai masjid tapi tak jumpa jalan masuk...lepas tu pusing balik tiba-tiba dah jauh giler dari masjid tadi...adoila.......

Boleh tak sesat kat bandar Klang???? rasa cam nak gigit-gigit je orang tu....hehe...

Last-last saya cakap... 
 "Abang cuba stop dulu mana-mana..try cari dengan GPS abang plak.." tahan bengang..

Husband cari tempat parking..lepas tu dia bukak GPS kat handphone dia...tapi dia tak tau guna...hahaha....okey...mintak ampun by....

Saya pun tekan-tekan..serach GM Klang...terus keluar arah semua 8.7km...

Adoi....kalau dari tadi set awal-awal takde la nak sesat-sesat macam tu....

Last-last tak sampai 15 minit sampai la kat GM Klang itewwwwww....elok dah masuk dalam, hujan turun lebat sekai dengan kilat petir..syukur alhamdulillah...

Tak boleh bayang kalau tengah sesat tadi hujan lebat kilat sabung menyabung macam tu....

Sebelum jalan-jalan....cari surau dulu solat siap-siap..baru hati tenang nak shopping lama mana pun...



Ooo...ini lah GM Klang tu...memang besar giler lah..ada banyak level...setiap level tu banyak kedai berderet-deret...semua pun ada...nak cari apa...brooch, baju, tudung, gadget, rak, hanger, tikar, barang baby..semua ada...

Tapi kebanyakan yang saya perasan barang kat sini made in China...so kualiti pun tak berapa la sangat..tapi ok je pun kalau korang tak kisah tentang kualiti...itu hak masing-masing untuk membeli kan... ^_^



Kat sini kalau beli borong dapatlah harga lagi murah..kalau beli kuantiti sikit takde la dapat harga special sangat..

Banyak level...tapi saya tak naik sampai atas pun....sekadar pusing-pusing sampai tingkat 2 lepas tu dah surrender...hehe...lagi pun bukan nak shopping sangat pun cuma nak jalan-jalan cuci mata...


Saya suspect, barang-barang yang orang duk jual online tu diaorang beli borong kat sini...sebab memang sebijik sejibun sama..lagi-lagi barang baby....hehe....

Saya Anak Manja Babah
Program kemuncaknya adalah dinner dulu kat restoran Spices of Penang..restoran ni ada kat dalam bangunan GM Klang jugak...sebelum tu saya ada cakap kat husband teringin nak makan rojak buah..tup-tup masa lalu kat depan restoran ni tengok ada orang duk makan rojak buah...apa lagi....laju la saya masuk...mengidam la katakan...hehe...


Husband order Nasi Lemak Rendang Ayam..RM7.90..husband cakap sedap dan tidak mengecewakan...



Saya order Tomyam Seafood Behoon..RM 9.90..


Mula-mula masa dia hantar kat meja datang sekali dengan dapur yang ada api kat bawah periuk tu (refer gambar). lepas tu husband cakap,  takkan nak makan kat atas dapur tu kang tak pasal tertonggeng jadi citer lain plak...hehe..

So mintak waiter tu amik dapur tinggal periuk je atas meja...rasa dia? sedap hingga menjilat jari wa cakap lu...saya makan slurp slurp tak pandang kiri kanan dah....

Saya suka rasa tomyam dia tak terlalu pedas..just nice...udang, sotong besar-besar...berbaloilah dengan harga...



Tu dia rojak penang mali...RM8 size besar..tapi tak habis tapau separuh sambung makan kat rumah...


Husband jus tembikai..saya punya jus mango..1 gelas jus RM4..tapi jus mango dia tak berapa kena dengan tekak saya ni...terlalu pekat rasa mango yang dah masak..so saya cuma mampu minum 1/4 je...selebihnya bagi tuan kedai minum..hehe....

Kalau korang ke GM Klang, boleh la cuba makanan kat restoran ni...insyAllah tidak mengecewakan....

Itu aje citer jalan-jalan cuci mata dan acara melebarkan perut kami..(^_^)

06 November 2013

Celebrate Birthday Tuan Puteri..

 Assalamualaikum wbt...

Hai korang...hari ni mesti ramai yang dah start kerja balik kan...saya tak cuti pun isnin tu..cuti dah habis...hehe...

Semalam saya bawak Khasif gi cucuk imunisasi untuk 1 tahun kat UMRA..ku sangka cuti panjang macam ni tak ramai orang kat klinik..sekali hamik, 1 jam lebih jugak menunggu baru la turn Khasif...berat Khasif terkini adalah  10.74 kg..saya  ingat dah 12kg lebih sebab kalau dukung lama-lama boleh krem lengan dibuatnya...

Sebelum inject doktor bagi info la sket...kalau vaksin untuk 12 bulan ada 1 je iaitu MMR..lepas tu ada satu additional kalau saya nak iaitu vaksin Chicken Pox..tapi vaksin ke 2 tu tak wajib cuma doktor recomended saje...demi kebaikan anak, saya setuju amik kedua-dua vaksin sekali...sekurang-kurangnya kalau Khasif kena Chicken Pox tak la teruk sangat sebab dia dah kebal..hehe..total RM178 termasuk consultation fee..

Habis citer pasal cucuk Khasif..

Sebenarnya nak share citer pasal celebrate birthday Khasif...kami tak planning holiday jauh-jauh pun..


Pagi Ahad kami ke IOI Mall bawak dia jalan-jalan cuci mata..lepas tu makan-makan sket..saya jarang bagi dia pakai blouse kalau setakat nak keluar jalan-jalan..kalau pakai blouse tu macam "beria" sangat..tapi hari tu dia Birthday Girl kan..so bagi nampak ala-ala princess sket...cardigan pun ibu bagi pakai sekali...

Kami makan kat kat KR. "Tepi-tepi...princess nak order makanan ni.." menu dia punya dah ada tapi sibuk jugak nak tengok babah punya...


Dah siap order tunggu makanan sampai...mulut dia duk pot pet pot pet cakap apa ntah...oo nak suruh letak beg kat bawah yer..baik tuan puteri...


Makanan dah sampai...ni semua ibu dan babah punya....kunun-kunun sebab hari special Khasif, saya pun cakap kat husband "abang..kita order jugak la untuk adik..." tengok menu, saya order mash potato...


Sekali bila sampai hambik ko....banyak giler..Khasif makan 5 hari pun tak habis...kenapala waiter tu tak cakap portion dia besar...saya ingat kan lebih kurang macam kat KFC tu je...huhu...memang tak habisla jawabnya...sebenarnya tak terusik lansung pun..husband suruh tinggal je tapi saya macam tak sanggup nak bazir plak...takpe bang kita bungkus nanti kita jumpa orang mintak sedekah kita bagi la kat diaorang..dapat jugak diaorang makan kenyang...last-last terbiar dalam peti ais je...haha....


Khasif dan babah yang asyik berkepit...semua pun babah layan..bagus-bagus...senang kerja ibu nak makan sambil romantik-romantik sket..sejak ada anak bukan senang nak makan dengan tenang okey...

Kagum giler saya tengok sepasang couple tu makan....mula-mula mereka makan sup sorang satu...lepas tu sampai plak main dish ayam sepinggan sorang...lepas tu lasagnia sorang sepinggan..lepas tu ais krim sorang satu...badan awek dia tu biasa-biasa je tapi boleh makan habis licin dengan tenang sekali..saya ni masa mula-mula je beria makan laju..dah tengah-tengah tu rasa nak muntah sebab banyak sangat kena habiskan...rasanya perut dah cukup besar dah sekarang ni..hehe....

Lepas dah habis makan, husband cakap nak beli kek untuk Khasif nak sambut kat rumah...sebelum makan lagi dia dah bunyi pasal kek tu..tapi saya cakap kita makan dulu lepas tu baru beli kek...sekali masa dah kat kedai kek jurujual tu cakap kalau nak yang special kena tempah 3 hari...kalau nak amik terus pilih yang kat depan tu je...huhu....terpaksa lah amik jugak kek yang kek depan tu daripada takde lansung...

Tu la sape suruh planning program last minit kan...tahun depan ibu tempah kek yang marvelous gitu adik ek... (^___^)


Maka malam itu kami sambut birthday Khasif bertiga sahaja...celebrate ala kadar sebab nak ada gambar dia tiup lilin masa umur satu tahun....


Part yang paling dia excited adalah potong kek...yeaaa!!!! adik dah setahun...ini birthday kek last minute punya..rasa kek okey la..


Tengok Khasif tu..kalau dengan babah nak manja je kerja dia...malu-malu kucing gitu...

Saya tak masak special pun sebab perut masih kenyang makan part siang dah terlampau banyak..cuma goreng ayam dan keropok sajo...

Entah apa yang kelakar tak ingat la plak saya...yang pasti kalau dua beranak ni ketawa mesti mata tertutup..hehe...oh yer Khasif dah tumbuh gigi dah..
Banyak budak kecik ni makan kek..lepas tu bila dia tengok kitaorang makan ayam goreng, dia telan air luir lepas tu buat kunyah-kunyah jugak...sorry adik...nanti dah besar sket baru boleh makan ayam goreng okey...:)

Itu saja kisah celebrate birthday Khasif..sempoi ajer...sekadar untuk suka-suka...

InsyaAllah kalau dipanjangkan umur, ada rezeki lebih tahun depan kita celebrate cara lain plak... (^__^)

04 November 2013

Ulangtahun Kelahiran Yang Pertama Khasif Aleesya..

  

Alhamdulillah...semalam 3 Nov 2013 genap setahun umur Khasif Aleesya kami...
 Tiada yang lebih berharga buat kami berdua selain dari Khasif..
Dia permata, dia pengarang jantung, dia buah hati dan dia lah segala-galanya....


Menyingkap semula saat-saat Khasif dilahirkan tepat jam 4.43 petang hari Sabtu...
3 November 2012....
Air mata saya gugur tanda bersyukur kehadrat Illahi....
Walaupun terlalu banyak ujian dan dugaan waku mengandungkan Khasif..
Namun dengan izin Allah dia lahir dengan begitu mudah...
Kejadiannya cukup sempurna di mata kami...


Setiap kali saya tatap wajah Khasif....
Hati terasa sayu..
Setelah hampir 3 tahun usia perkahwinan akhirnya impian jadi kenyataan..
Kelahiran Khasif adalah satu hadiah besar untuk ulangtahun perkahwinan kami... 

Waktu bayi, Khasif adalah bayi yang terlalu baik...
Dia tak pernah meragam kecuali waktu lapar....
Dia akan menangis sekuat hati cuma waktu lapar...
Selain lapar, dia cuma tidur dan baring didalam 'sarang'...

Waktu saya terluka dan bersedih hati..
Dia adalah penenang hati saya...

 Babah yang sentiasa disisi dan menjaga  ibu dan Khasif waktu proses kelahiran dan tempoh berpantang...
Terima kasih abang...

 Buat Khasif anakku...ibu ucapkan Selamat Hari Lahir yang pertama..ibu doakan supaya Khasif sentiasa dilindungi olehNya...

 Semoga Khasif diberi kesihatan yang berpanjangan..

 Ingat pesan ibu..jadi anak yang baik dan sollehah..
Jadi anak yang taat pada ibu dan babah..



 

Jadi anak yang menjadi penyenang hati kami...
Jadi anak yang pandai menghormati orang tua..


Ya Allah, Kau bantulah aku mendidiknya dan jadikanlah anakku agar dia selalu menyayangi dan mencintai aku dan keluargaku. Jadikanlah anakku orang yang baik dan takwa, yang mempunyai pandangan dan pendengaran yang taat kepadaMu, yang mencintai dan setia kepada kekasihMu, Muhammad S.A.W.

Berikanlah semua itu dengan petunjuk dan rahmatMu, berikan kepada kami apa yang terbaik di dunia dan akhirat. Amin......


Selamat Hari Lahir Sayang..

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...