27 February 2013

Lebih Baik MERAH Daripada MENIPU DIRI SENDIRI

Assalamualaikum...

Pagi ni datang kerja kan.....masuk ofis punch card....

"TEEET" bunyi mesin punch card.........

Lepas punch, macam biasa saya akan tengok kad dulu sebelum letak kat tempat gantung tu...

Tengok-tengok tulisan bertindih...

Ok, saya tau seseorang dah tolong punch card untuk saya sebelum saya sampai....



Hati tiba-tiba jadi sedikit geram...

Disini biarlah saya buat sedikit penjelasan....saya tau, sejak masuk kerja awal bulan Feb hari tu, card saya MERAH tiap-tiap hari....tidak seperti sebelum saya bersalin dulu..pukul 8 saya dah terpacak kat ofis...kad saya dulu memang susah nak tengok merah...

Walaupun sekarang SETIAP HARI MERAH, tetapi saya lebih "suka" begitu daripada menipu diri sendiri dan menipu majikan....saya lebih suka bersikap jujur...kalau bos tengok dan tanya kenapa MERAH, saya boleh bagi explanation...saya tak suka orang lain tolong punch hanya semata-mata nak elak warna MERAH itu......itu menipu namanya...saya tak nak makan gaji yang tak berkat...

Sekarang ni saya masih dalam proses "menguruskan masa"...saya perlu uruskan baby dulu sebelum datang kerja..saya perlu uruskan rumah dan anak tanpa husband di sisi...namun saya tak mengeluh...cuma saya perlukan sedikit masa untuk kembali normal seperti dulu...saya rasa bos pun faham...so itu explanation saya kenapa kad saya MERAH setiap hari...saya dah bersedia jika bos tanya...saya sikit pun tak kisah dengan warna MERAH itu...masa yang saya dah "curi" tu akan ditebus balik selepas semuanya dah kembali normal....

Saya berterima kasih kepada anda yang telah punch card untuk saya tanpa pengetahuan saya itu...tapi saya dengan rasa rendah diri meminta supaya selepas ini jangan "tolong" saya dengan cara begitu...saya tak mau makan dengan gaji tak berkat...

Lagi satu, kita memang nampak kecik perkara punch card tu kan..tapi sekiranya apa-apa berlaku terjadi kat saya masa on the way ke ofis (mintak dijauhkan)...secara automatik saya tak dapat pampasan dari pihak socso sebab ada bukti mengatakan saya dah berada di ofis masa kejadian berlaku..sedangkan masa tu saya tak sampai lagi kat ofis...anda nak bertangungjawab ke kalau sekiranya terjadi perkara yang complicated begitu? saya taknak ada apa-apa kesusahan di masa akan datang..please................

TOLONG JANGAN PUNCH CARD UNTUK SAYA..BIAR SAYA TANGGUNG SENDIRI APA JUA KELEMAHAN DAN KEKURANGAN SAYA....

Sekian terima kasih...

25 February 2013

Kisah McD Di Suatu Petang..

Sabtu hari tu, masa keluar saya bawak BS Khasif sekali...lepas jalan-jalan dalam giant, kami singgah McD kejap untuk mengisi tekak yang dahaga...tak lapar sangat cuma nak makan benda light-light je..

Masa tu saya dukung Khasif...si kecik ni biasa la time nak jalan-jalan tu la dia tido...saya duduk sambil dukung Khasif...takut dia terjaga, saya mintak tolong BS Khasif beli makanan kat kaunter....

BS : "Ambe nok kabor se ni...ambe dok rajing beli kat McD..dok panda nok beli ghane..." dia bisik kat telinga saya.

Maksudnya : Saya nak bagitau satu benda ni...saya tak pernah beli kat McD..tak pandai nak beli mcm mana..

Saya: "Takpe...biar aku ajar..gi kat kaunter...mula-mula dia akan tanya nak makan sini ke nak bungkus...cakap nak makan sini..lepas tu dia akan tanya nak order apa...mu order air milo size besar satu....lagi.."

BS: "Oloh..ambe takut la.."

Saya: "Nak takut apa nyer...dia tak makan orang..mu gi order air milo size besar satu..."

BS: "Air milo size besor se..."

Saya: "Jangan sebut besor...sebut besar....kena international sket..senang nanti kalau dapat belajar kat negeri orang"

BS: "Hehehe...lagi?"

Saya: "Lagi..beli bubur ayam besar satu & fries besar satu"

BS: "Fries? Fries tu bende..nasi ayang ke?"

Maksudnya: Fries tu apa? nasi ayam ke?

Saya: Terkekeh-kekeh saya ketawa bila dia tanya soalan tu...."Fries tu kentang goreng mek...sebut betul-betul..fries.."

BS: Kah kah kak dia ketawa..."Doh dek pong ambe dok wahi BI..hahaha"

Maksudnya: Dah sebabnya saya tak suka BI.

Nakal sungguhlah Kak Siti ni dik..nasib baik adik tengah tidor...kalau tak mesti terikut perangai nakal BS adik ni...ada ke fries dikatanya nasi ayam..hehehe....

Keinsafan Tiba-Tiba Hadir Dalam Diri...

Assalamualaikum...


Kat sini saya nak share sebuah cerita realiti yang baru je berlaku di depan mata saya...

Saya ada seorang saudara yang agak baik jugak hubungan saya dengan dia...rasanya tak perlu saya ceritakan bagaimana hubungan persaudaraan kami...bukan malu tapi hubungan itu agak complicated untuk diterangkan kat sini...

Biarlah saya perkenalkan nama dia sebagai Pi..Pi dah kawin, dah ada anak lelaki sorang..selama ni memang saya tau kehidupan Pi tidaklah sesenang orang lain..cukukp-cukup makan...Pi takde kereta..cuma ada sebuah motorsikal..weekday dia kerja kilang, weekend dia kerja part time kat Giant..isteri Pi tak kerja, surirumah sepenuh masa..


Kebetulan Sabtu hari tu, Pi nak bawak anak dan isteri dia datang rumah saya...katanya isteri dia nak sangat tengok Khasif..bukan saya tak suka mereka datang..saya suka sangat kalau ada tetamu nak datang rumah...tapi memandangkan jarak rumah dia dengan rumah saya agak jauh..dia plak nak datang dengan motorsikal bawak anak dan isteri...aduh risaunya saya kalau budak-budak naik motorsikal..risau takut jadi apa-apa...saya cakap biar saya je gi rumah dia...dia setuju..

So petang Sabtu tu, saya bawak Khasif keluar gi rumah Pi..sampai rumah dia lebih kurang pukul 6.30 petang..agak lewat jugak sebab saya tunggu Pi habis kerja dulu lepas tu follow dia dari belakang...sempat la cari barang-barang dapur sket untuk Pi dan family kecik dia..bila sampai je kat area kawasan rumah dia...barulah saya tau Pi tinggal kat flat PPRT kat seksyen 2***. 

Lepas parking kereta, Pi ajak naik tingkat 15..sampai depan rumah, Pi bukak pintu...

"Assalamualaikum....." Pi bagi salam...

Sebaik saja pintu rumah Pi terbukak, bila melangkah je masuk ke dalam rumah...tiba-tiba dada saya jadi sebak...hati saya sayu...air mata bergenang  tiba-tiba...ya Allah....

Isteri Pi datang bersalam dengan saya dengan senyuman manis..saya sambut salam dia dengan rasa hiba..

Rupa-rupanya selama ni Pi hidup dalam serba kekurangan...rumah sempit, lantai rumah cuma simen semata-mata takde seramik...tiada sofa/ meja makan/ almari/ apa-apa kabinet didalam rumah..di satu sudut ada sebuah tv yang diletakkan di atas sebuah rak kayu. rak kayu itu pun Pi buat dengan tangan sendiri...di depan tv ada satu tilam single yang corak petak-petak tu (sape pernah duk rumah bujang tau tilam tu)..tilam tu lusuh sangat dan sangat-sangat nipis...di atas tilam itu lah kelihatan anak lelaki Pi yang berusia tiga tahun sedang nyenyak tidor tanpa bantal....

Bila tengok keadaan anak Pi yang tengah tidor tu membuatkan hati saya lagi bertambah sedih...saya berpura-pura senyum tapi dalam hati Tuhan je tau saya menangis...masa saya duduk, cepat-cepat isteri Pi ambil toto dalam bilik untuk letak Khasif..masa tu Khasif tengah tidor..saya cakap takpe, takyah susah-susah..Khasif boleh tidor atas riba..tapi dia keluarkan jugak toto..kesian katanya..saya lagi kesian kat anak dia cuma tidor atas tilam nipis.... ( ___ )

Bila saya tengok bahagian dapur plak ruangnya kecik dan sempit..dapur tempat memasak cuma di atas lantai...sebuah peti bersaiz kecik tapi takde banyak barang...itupun saya curi-curi tengok masa isteri Pi bukak peti..waktu maghrib, saya mintak izin nak solat dulu sebelum balik...isteri Pi bawak gi bilik kedua..dalam bilik tu cuma ada sebuah kipas kecil..menurut adik Pi, rumah Pi tiada katil...mereka cuma tidor di atas toto..

Secara jujurnya, saya respect pada isteri Pi...walaupun cuma berkain batik lusuh dan t-shirt tapi dia masih mampu tersenyum..dia bercakap dengan gembira seolah-olah tiada apa-apa yang kurang..sikit pun saya tengok dia tak malu atau kekok dengan keadaan rumah dan diri dia....camne kalau saya hidup dalam serba kekurangan macam tu? tak taulah..mampu ke saya tersenyum....

Lepas balik dari rumah Pi,  saya banyak termenung sendirian..ya Allah...sedihnya bila lihat mereka diuji dengan kesusahan hidup dan kemiskinan macam tu...saya insaf sangat-sangat...malah saya bertambah bersyukur dengan rezeki yang Allah telah bagi pada kami sekeluarga...saya tau, ada lagi orang yang hidup lebih susah dari Pi.....tapi disebabkan dia ialah saudara saya, saya rasa sedih..kalau dia hidup bujang  takde lah terasa sangat..tapi bila mengenangkan ada anak isteri dia, itu yang membuatkan saya rasa sedih...

Pi bukan takde kelulusan..dia ada sijil kemahiran...tapi mungkin Allah nak uji dia dengan cara macam ni..saya doakan moga-moga satu hari nanti, kehidupan Pi sekeluarga akan berubah menjadi lebih baik dari sekarang..selagi seseorang tu ada usaha, rajin, tidak mudah putus asa dan sentiasa ingat padaNYA..insyaAllah DIA LEBIH MENGETAHUI...

Peringatan buat saya dan kawan-kawan semua,  yang hidup serba lengkap, cukup makan, minum & pakai..disaat kita membazir ingatlah masih ada insan-insan yang hidup serba kekurangan...selalu bersedekah supaya rezeki yang kita dapat ni diberkati dan mudah-mudahan dengan sedekah tu kita dapat mengurangkan kesusahan mereka...rezeki itu hanya pinjaman dari DIA...

Wassalam...

P/S : Sesiapa yang rasa jijik atau hina bila melihat kemiskinan dan kesusahan orang lain...there's something wrong in your heart....
 

21 February 2013

Saya Kan Pakai Audi...

Assalamualaikum.....

Kalau ikutkan badan penat sangat..rasa nak cari katil, nak bing terus tido..hari ni banyak benda yang perlu dibuat..sabau-sabau..kejap je...

Nak citer tengahari tadi...cam besa waktu lunch saya balik rumah tengok baby...habis satu jam, saya keluar gi giant dulu sebab nak cari barang ofis...masa on the way, kat traffic light...banyak kereta Q depan dan belakang saya...kereta kat belakang saya adalah..........

AUDI....mula-mula saya tak perasan pun...masa traffic light hijau, kereta slow-slow gerak turun bukit & selekoh..semua kereta kat depan saya slow...masa tu saya duk lane kanan..

Tiba-tiba saya perasan kereta belakang nyalakan lampu..beam-beam...saya tengok kat cermin pandang belakang..oo...dia duk cucuk-cucuk kereta saya....ok.....saya tukar lane....sila-sila-sila...saya siap turun letak carpet merah (tipulah tu)...

Bangga kut bila tengok saya mengalah...tapi setakat tu jelah dia boleh potong..dia cucuk lagi kereta lain, tapi kereta tu buat bodoh...dah memang tak boleh laju, nak cucuk apa benda nya..traffic memang tengah slow...kejap-kejap dia tekan brek...tau apa jadi? hahaha....vrooooooommmmmm...dengan bangganya saya boleh potong kereta dia sebab lane kiri lebih laju dari lane kanan...

Lepas tu terhegeh-hegeh nak tukar ke lane kiri plak...ntah apa-apa lah...

APEK...sabar tu separuh daripada iman...rilek la...takkan lari gunung dikejar..

Ok dah...nak tido mata takleh bukak lagi...

Wassalam...

20 February 2013

Pekat Sungguh Ganung Awok...

Perbualan saya dan BS Khasif yang kadang-kadang buat saya tersenyum bila dengar dia bercakap..hehe....

Situasi 1

Saya :  "Hello Siti..baby bangun dah ke?"
BS    :  "Bangun dah..."
Saya :  "Dia nangis dok bangun tadi?"
BS    : "Dok nangis pong..masa gi tengok dia duk KELIPPAH-KELIPPAH sorang..."

Kelippah-Kelipah= MATA TERKELIP-KELIP


Situasi 2

Saya : "Siti..kena buat susu lagi..x cukup ni"
BS    : "Susu lagi? ROHOK sungguh adik ni..dohlah BERAK NANNANG.."

Rohok = SUSAH/ PAYAH
Berak Nannang = SANGAT BERAT

Situasi 3

Saya : "Siti..ada kat mana doh?"
BS    : "Ambe baru kat hentiang Putra..kekgi ambe turun hentiang HOK NGELAH KALI ke?"

Hok Ngelah Kali = YANG LAST/ TERAKHIR SEKALI

Situasi 4

Saya : "Siti..pernah x gi makan kat kedai Si A?"
BS    : "Penoh sekali je...DOK DAK SEKEPENG..dok gi doh lepas ni"

Dok Dak Sekepeng = TAK SEDAP LANSUNG

Situasi 5

Saya : "Siti...lepas ni kalau mu sambung study, kalau ajak B mari jaga baby ok x?"
BS    : "Dok payoh lah dia tu...DOK ROK CETTONG...MALAH PE TAIK..."

Dok Rok Cettong = TAK BOLEH DIHARAP LANSUNG
Malah Pe Taik = Dari perkataan "Malas Seperti Taik". Maksudnya- SANGAT PEMALAS-hahaha...tak taulah kenapa disamakan dengan najis...

Situasi 6

Saya : "Siti...tengahari karang nak makan apa? aku nak beli je.."
BS    : "Ambe DOK APE LAKE....makan belake..."

Dok Ape Lake = Singkatan perkataan "Takpe Semua"..Maksudnya  -SEMUA PUN OK-

Faham tak? kalau tak faham boleh tanya saya...hehe.....

Ok..saya dah translate dah....hopefully membantu anda...(^_^)

19 February 2013

Khasif Selsema Dan Batuk

Assalamualaikum...

Hari ni masuk ofis takde mood nak start buat kerja...kepala teringat anak kat rumah...

Sebenarnya malam tadi lagi dah perasan..masa tu Khasif tengah tidor dalam bilik kat tingkat atas..saya plak duk kat bawah tengah online...tiba-tiba dengar dia batuk tapi bukan batuk berkahak...cepat-cepat naik atas takut dia sesak nafas / tak selesa..

Masuk bilik tengok dia tidor lena..tapi saya perasan bila dia bernafas hidung dia berbunyi macam ada hingus...sebelum ni pernah jugak terjadi masa umur dia sebulan lebih..tapi takde hingus keluar..lepas beberapa hari bunyi tu hilang...

Bila tengok dia tidor lena, saya turun balik..tapi setengah jam kemudian saya off laptop naik atas..risau plak baby sorang-sorang kat atas..sebelum tidor saya tengok dia tido lena...takde apa kut...

Pagi tadi sebelum saya keluar gi kerja, Khasif terjaga nak susu...saya bagi susu lepas tu angkat dia bawak turun ke tingkat bawah...masa tulah Khasif bersin keluar air hingus...lepas tu dia batuk tapi takde kahak...maybe dia gatal tekak.. OMG...anak aku selsema dan batuk..(;__;)...sobb....sobb...

Saya dah cuak giler dah...cek suhu badan..normal tak demam..dia siap ketawa, sengih-sengih lagi...aduhai..ibu tengah risau ni dik..adik boleh ketawa-ketawa lagi..kesian tengok dia bernafas tak lancar macam selalu...so saya sapu minyak Yu Yi kat dada, belakang dan tapak kaki dia...

Kalau ikutkan hati saya dah takde mood nak masuk ofis hari ni..tapi memandangkan dia tak demam, ceria je..saya masuk ofis jugak..tapi saya pesan kat BS apa-apa hal call saya ASAP kalau hingus dia makin banyak atau batuk dia makin teruk..saya takut hidung dia tersumbat...

Kat ofis lebih kurang pukul 10 tadi saya call BS tanya keadaan Khasif..dia cakap tengah tido..dah takde hingus dah..batuk pun dah takde...hai...takkan semudah tu boleh hilang...risau jugak ni...sebab pagi tadi boleh BS ketawa-ketawa je masa tengok Khasif batuk & keluar hingus...yelah..budak lagi kan..tak faham perasaan seorang ibu...

Memang lah tak nampak teruk..tapi saya risau benda tu melarat..kalau husband ada kat rumah lain sket..husband plak baru je travel gi kerja 2 hari lepas...sekarang ni saya betul-betul independent...apa-apa hal WAJIB kena pantau every time..kesian kat baby sebab dia masih kecik...kalau dah besar, dah pandai keluarkan hingus takdelah saya risau sangat...

Hopefully tak melarat...nanti nak cari kunyit hidup nak cuba buat petua orang dulu-dulu...

Wassalam...

18 February 2013

IOI Mall Banjir Kilat Petir

Assalamualaikum...

Ya Allah terkezut giler bila dengar berita masa balik kerja tadi...
Mengucap panjang saya...
IOI Mall banjir kilat???
Bila tengok berita kat TV, dasyatnya...apa sudah jadi...

5 bulan dulu sebelum pindah ke shah alam...
Disinilah tempat saya singgah setiap kali balik kerja....
Jarak rumah dengan IOI mall tak sampai 5 minit..
Tak sangka boleh jadi macam ni...





Masa saya pindah, kerja-kerja baik pulih dan besarkan jalan dah selesai..
Cuma kerja-kerja pembinaan trek LRT yang tengah rancak berjalan...
LDP memang selalu sesak dengan kereta waktu pergi dan balik kerja...


Keadaan kat dalam IOI Mall....
Tak pasti sampai mana paras air naik..
Camne kereta yang parking kat bawah tanah ek?

Kesimpulannya..
Bila sibuk sangat dengan kerja-kerja besarkan jalan dan buat laluan LRT
Sistem peparitan plak tak dipedulikan lansung..
Inilah padahnya..
Longkang tak dapat lagi menampung jumlah air yang banyak..
Sebab apa? sebab longkang dah tersumbat...
Saya perasan jugak longkang kat depan IOI mall tu penuh dengan lumpur je sebelum ni..
Camne nak tampung air hujan...

Lagi satu...
Bukan nak cakaplah..
Tapi kat jalan kenari tu, bertentangan dengan IOI Mall banyak sangat kelab-kelab malam...
Allah nak bagi peringatanlah tu...
Camne kerajaan selangor ni....

Sumber gambar: Mr. Google

Ragam Khasif Dalam Kereta..

Assalamualaikum...

Tak jawab dosa.....eh tiba-tiba je kan....(^_^)

Time idea masih banyak ni, baik saya story cepat-cepat..nanti takut idea dah kering, segala gambar akan tersimpan dalam draft untuk selama-lamanya...begitu...

Pagi selasa 2 hari selepas kenduri SIL, tiba lah masa untuk bergerak balik ke Shah Alam...Khasif bangun awal pagi itu..ibu dan babah  belum mandi lagi dia dah bangun...lepas minum susu pukul 6.30 pagi,  dia dah tak nak tidor...sibuk nak belajar meniarap..

Planning nak turun awal sebelum hari cerah...tapi biasa lah kalau dah ada anak ni...(anak jugak dipersalahkan..hehe...). pukul 7.30 baru gerak dari rumah MIL...orang duk sibuk babai-babai, Khasif plak sambung tido...elok lah tu dik...

Khasif belum mandi lagi...lena sungguh dia tidor...yang kelakarnya bila babah stop kereta kat traffic light, dia menangis dan meraung tapi mata tak bukak..ibulah jadi tukang pujuk..bila babah dah gerak balik, dia stop nangis sambung tido..boleh tak macam tu?? baru 3 bulan dah pandai protes...


Dah puas tido, bangun kejap mintak susu..lepas kenyang dia main sorang-sorang...dia gerak-gerak kaki lepas tu dia tengok kaki dia...gerak-gerak lagi tengok pelik kat kaki sendiri..funny lah adik ni...


Dah puas main, merengek mintak susu....lepas dah kenyang sambung tido balik sambil mulut nyut-nyut hisap apa ntah...bukan ada puting pun kat bibir tu..singgah rumah kakak ipar kat Paka lebih kurang pukul 10.30 pagi sebab nak mandikan Khasif...Kak La masak nasi ayam...sedap sangat-sangat...thank you so much Kak La..

Bila perut dah kenyang, boleh direct ke Shah Alam tak perlu singgah makan mana-mana lagi dah..cuma singgah untuk masuk toilet (stop banyak tempat), isi minyak dan solat kat Petronas Bentong...


Si kecik bila dah puas tido...dia merengek suruh angkat tapi saya tak angkat pun...NO. duduk diam-diam dalam kerusi awak...last-last dia main dengan tangan plak..kejap angkat..kejap letak..sambil tengok tangan sendiri..angkat..letak...tengok lagi...main puas-puas ek...bila dah puas ibu bagi tido plak...hahaha..kejam dapat ibu macam ni...

Alhamdulillah perjalanan lancar takde sangkut kat  mana-mana...cuma bila dah masuk highway karak baru kereta start slow..sampai rumah lebih kurang pukul 9 malam...saya tak mandikan Khasif pun..cuma lap-lap air suam dengan kain basah, tukar baju lepas tu dia tidor...senang...

Begitulah cerita kami sepanjang perjalanan balik dari cuti CNY....menarik sangat tu tidaklah...cuma bila dapat lihat keletah anak di depan mata, hilang segala penat walaupun badan tak cukup rehat sangat...(^_^)

Wassalam...

Bersalin Banyak Kali Pun Takpe...

Assalamualaikum...

Sehari selepas MAJLIS RESEPSI SIL, saya masih lagi stay kat hometown...kalau ikutkan nak gerak balik ke Shah Alam terus sebab takut jem keesokan harinya..tapi kesian plak kat husband masih tak cukup rehat..dah lah hari tu masa balik ke Terenganu tak cukup rehat jugak...so saya bagi peluang kat husband rehat dulu satu hari sebelum travel jauh..

Tup-tup pagi isnin husband ajak keluar gi ronda-ronda pusing bandar Terengganu...dah tau dah kalau musim cuti macam ni bandar Terengganu akan sesak..tapi bila lagi nak pusing kalau bukan time balik kampung sekali sekala macam ni...redah saje labu...

Masa on the way tu tiba-tiba terfikir, ke mana hala tuju kita ni...bandar Terengganu bukan ada mall..kalau mydin @ giant tu bukan kat area bandar...terus tanya husband..

"Abang nak gi bandar..plan nak gi mana?" tanya isteri mithali yang berada di belakang bersama anak kecil...

"Adalah...suprise....abang nak bagi hadiah kat sayang sempena lahirkan Khasif untuk abang" tiba-tiba husband jawab macam tu...uikkk...takde angin, takde ribut...

"Ha????abang biar betul...hadiah apa plaknya...." dap dip dup di dalam dada..berdebar...

"Suprise....." jawab sang suami yang suka buat suprise untuk isteri...

Sampai kat bandar husband pusing-pusing kat area kedai emas cari parking....

"Apa ni abang...takyahlah bazirkan duit..." rasa serba salah lah plak...

"Jomlah by..abang dah niat dalam hati dah lama dah..kalau tak buat, abang rasa tak sedap hati plak..." pujuk husband..terpancar keikhlasan kat muka dia...husband aku ni bernazar ke apa???

Alahai..tak sangka husband nak buat suprise macam ni...sket pun tak pernah terlintas nak hadiah apa-apa masa lahirkan Khasif...malah saya anggap Khasif tu dah lebih dari hadiah untuk kami berdua...kalau macam ni gayanya, tiap-tiap tahun pun takpe ibu lahir anak untuk babah...wink...wink...wink...(*_^)

Mula-mula masuk kedai pertama...lama kami tunggu kat depan kaunter..sambil tengok-tengok yang mana berkenan di hati...ada sorang lelaki muda....rasanya anak tauke kedai...dia buat tak tau je ada customer..tunggu lagi..lepas tu mak dia (tauke) masuk..dah tengok dah kami duk depan kaunter ni..tapi buat-buat tak nampak...terkulat-kulat kami depan kaunter tunggu layanan tuan kedai...sampai Khasif menangis pun orang buat tak tau...

"Agaknya kita ni halimunan kut by...ke dia rasa kita ni takde duit.."

Husband bengang je..terus ajak keluar cari kedai lain....apa punya peniaga lah macam tu....

Bila masuk kedai lain. tak perlu tunggu 1 saat pun, tuan kedai terus datang kat kami....macam nilah peniaga yang bagus...tunjuk yang itu dia amik, tunjuk yang ini dia amik...siap potong-potong harga lagi...time bayar, bos dia suruh turunkan harga lagi...wahhhh...kagum begitu...

Finally dapatlah hadiah yang tidak di sangka-sangka dari husband tercinta...dah dapat hadiah baru tambah "tercinta" kat belakang..hahaha.....

Krek...krek...krek...perut berbunyi mintak di isi....singgah Secret Recipe untuk lunch...ko ni waras ke tak  balik Terengganu susah-susah tapi makan kat Secret Recipe..banyak tempat makan sedap-sedap....eh..bukan...bukan sebab kami high taste...kalau boleh nak je makan kat warung ada nasi ulam kampung lauk budu ikan bakar..tapi demi keselesaan anak yang masih kecil, kena makan tempat yang selesa..nanti dia dah besar sket, dah boleh duduk sendiri...segala warung pun ibu bawak adik makan okey...

Amboi masamnya dia...tau kenapa...sebab time ni waktu dia tido...tapi ibu dan babah sibuk nak makan-makan...

Bila letak dalam car seat, dia nangis...

Babah dukung dia senyap kejap..tapi muka tak puas hati tengok kamera...I nak tido please....

Sebelum makan, saya bagi susu & dodoi kejap...lepas tu dia tido...letak dalam car seat...ibu dan babah boleh makan dengan selesa....bila makan sambil borak-borak, planning itu ini, terus lupa anak kat sebelah...haha....tolong sedar diri okey...(^__^)

Dah habis makan, Khasif masih tido...okey..good girl...ibu suka adik tido lama-lama...bila dia cukup tidor, nanti bangun tak banyak ragam...yang jadi banyak ragam, nak nangis je selalu kalau dia tak cukup tidor....

For my dearest husband, thank you so much for the unexpected gift...I really appreciate & love it...sayang kamu berdua...Khasif and Babah....

Majlis Perkahwinan My Sis In Law-10 Feb 2013

Assalamualaikum..

Cuti Chinese New Year minggu lepas kami sekeluarga balik kampung sempena majlis perkahwinan SIL, Saa dan suami, Mr.Hasbullah..biasalah saya ni, update story lambat sket..takpe kan...hehe....

Sebenarnya hari Jumaat saya kena kerja full day sebab banyak sangat nak siapkan kerja...tapi situasi sekarang dah berbeza...dulu takde anak takpe nak travel bila-bila masa pun..sekarang ni semua kena fikir keadaan anak...lebih-lebih lagi Khasif masih kecil...kalau kami gerak hari sabtu, rasanya sangkut dalam jem tak taulah pukul bape sampai rumah..kesian plak kat Khasif..

So saya amik keputusan gerak tengahari Jumaat..terpaksa kerja separuh hari...berhenti kat genting sempah untuk lunch lebih kurang pukul 3 petang..masyaAllah ramainya orang..beratur nak order makan dekat 1 jam...nasib baik Khasif behave...

Masa kami lunch, Khasif duk diam je kat car seat dia...bila bawak masuk kereta, dia sambung tido....bangun kejap mintak susu..lepas tu tido balik...okey..adik memang kaki tido dalam kereta...

Kami suami isteri tak suka drive malam-malam kalau perjalanan yang jauh...lebih-lebih lagi bila ada baby ni..safety itu penting..so kami decide stay kat Hotel Seasons View Kuantan satu malam..pagi esoknya baru gerak balik ke Terengganu...tak perlu nak stay kat hotel berbintang-bintang, cuma nak rehatkan badan je pun...

Malamnya lepas mandi, keluar cari baju Khasif untuk majlis keesokan hari..saya tak sempat lansung nak cari sebab masa sangat terhad...lepas cari baju, gi makan lepas tu balik hotel tido..Khasif tido dengan lena...
Pagi sabtu, bersiap lepas tu turun breakfast...masa tengah breakfast, Khasif sambung tido atas riba ibu..
Masa ni dah siap breakfast dah..tunggu babah Khasif masuk toilet sebelum check out...boleh si kecik ni sambung tido lagi...siap tangan tongkat pipi lagi...babah cakap kepala adik dah jadi macam pasu bunga..hahaha...sindir ibu lah tu...biarlah...ibu suka topi bunga-bunga... (^_^)

Lepas check out, kami direct balik ke Terengganu tak stop mana-mana lagi dah...lebih kurang pukul 3 kut sampai rumah MIL..ramai yang dah ada termasuk sedara mara dan jiran tetangga tengah buat persiapan..

Malamnya berlansung majlis akad nikah pukul 9...tahniah Saa sebab dah jadi seorang isteri...wish you both the best of luck..hoping your life together will be rich in love...(*_*)

Tiga tahun dulu kami juga merasai pengalaman yang manis itu..(^_^). Khasif Aleesya adalah bukti cinta kami berdua...love both of you so much..Khasif and Babah...

Hari ahad majlis resepsi berlansung...terus terang saya katakan saya memang tak buat apa-apa cuma sekadar tolong memeriahkan suasana (walaupun mungkin ada yang tak sedar..huhuhu...)..dengan anak yang masih kecil saya memang tak mampu nak tolong..

Khasif yang asyik minum susu..lepas tu tido...hehe...

Lebih kurang pukul 12.30 tengahari pengantin lelaki sampai....seperti biasa adat di sini, bila pengantin lelaki sampai..pengantin perempuan akan keluar dari rumah untuk sambut sang suami..keluar tak jauh pun cuma 5/6 langkah dari pintu rumah...

 Inilah dia pengantin baru kita...pengantin lelakinya pemalu...

Kami sekeluarga bersama pengantin baru...si kecik tunduk kebawah asyik tengok karpet purple...adoilah adik..spoil la gambar camni..

Kami bersama pengantin, mak, adik beradik dan anak buah husband...Khasif plak tengah tido...tiba-tiba rasa terasing plak dalam gambar tu...huhu

Alhamdulillah majlis bertemakan warna purple telah berlansung dengan meriah sekali...lepas ni tema warna apa plak yer Fahmi? (^_^)

Akhir kata dari Khasif Aleesya, saya dan husband
SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT SAFURA DAN HASBULLAH
Semoga bahagia kekal hingga ke akhir hayat...

05 February 2013

Buaian Itu Tidak Perlu...

Assalamualaikum...

Kali ni saya nak share cerita pasal buai...untuk pengetahuan semua, sejak Khasif lahir saya tak pernah bagi dia tidor dalam buai..sejak dia dalam perut lagi saya dah nekad saya takkan bagi anak tidor dalam buai..

Masa dalam pantang saya bagi dia tidor atas tilam..tak kira siang atau malam memang Khasif tido atas tilam..sekarang kat rumah sendiri, siang dia tidor atas tilam..malam dia tidor dalam cot..alhamdulillah Khasif boleh tido walaupun tilam dan cot tidak berayun...


Masa dalam pantang hari tu, ada yang datang ziarah sarankan saya bagi tido dalam buai..kata mereka baby lagi lena kalau tidor dalam buai...saya cuma senyum je..kalau saya keluarkan fakta nanti orang cakap saya ni berlagak pandai atau sombong dengan orang tua..taknaklah sampai orang anggap saya macam tu..

Biasanya makcik-makciklah yang suruh letak dalam buai...kita tak boleh salahkan mereka jugak..mereka cuma bercakap berdasarkan pengalaman dan tradisi yang mereka dapat dari nenek moyang dulu-dulu..bila semua ok, mereka anggap memang ok...tapi kita sebagai ibu yang berada di zaman moden ni, zaman canggih ni kena pandai cari maklumat..semua di hujung jari..tak cukup dalam internet, kedai buku banyak...

Masa saya start pregnant lagi, saya suka baca tentang  info pregnancy, tentang baby, penjagaan baby..apa yang boleh dan apa yang tak boleh? apa yang disarankan dan apa yang tidak disarankan oleh doktor? biarlah orang nak kata saya skema ikut buku teks pun tapi demi kesihatan dan keselamatan anak, saya cuba  sebaik mungkin..

Ramai yang ingat saya tak guna sebab takut nanti Khasif dah besar tak boleh tidor kalau takde buai..takut kalau gi mana susah dia nak tido...tidak..itu cuma sebab sampingan sahaja..cuma terfikir dalam kepala 10% sahaja..bukan sebab utama...

Fakta yang perlu anda semua tau..buaian adalah satu alat yang boleh menjadi punca kecederaan dan kerosakan pada otak bayi...penggunaan buaian untuk menidurkan bayi boleh mengakibatkan sindrome gegaran otak bayi dan sekaligus penyebab pendarahan pada otak bayi.


Otak bayi sebenarnya terapung dalam tengkorak dan jika bayi digerakkan dengan kuat, otak akan bergerak pada hala yang bertentangan dengan tengkorak. akibatnya, saluran darah yang bersambung pada permukaan otak ke tengkorak pecah menghasilkan pendarahan otak subdural.

Henjutan buai yang perlahan tidaklah berbahaya..tapi henjutan ini akan menghasilkan pergerakan ke atas dan ke bawah seolah-olah seperti menggoyangkan bayi dalam tangan dengan kuat..akibatnya akan menghasilkan kecederaan yang sama.

Ayunan buai juga boleh mengakibatkan kepala bayi terhantuk pada besi yang berada di bawah buai atau dinding. Pernah berlaku di mana abang kepada bayi yang berumur 2 tahun yang gemar menghayun buai tidak sedar kepala adiknya sedang menghentak dinding.

Pernah berlaku di depan mata saya seorang kanak-kanak 10 tahun menghayun buai, tanpa sengaja kepala bayi berumur 8 bulan yang berada didalam buai ketika itu terhantuk pada besi...bayangkan kepala kita yang dah tua ni terhantuk mesti sakit apatah lagi bayi yang berumur bawah setahun...lepas dipujuk bayi tu berhenti menangis tapi kecederaan kat dalam kita tak tau...

Ada juga kes di mana rangka besi buai jatuh menghempap bayi dan juga spring tali putus. ada juga bahaya yang lain seperti tercekik atau strangulation. Bila bayi sudah mula memusing badan ia mungkin terjaga dari tidur dan memusingkan mukanya ke bawah dan leher boleh tersepit dalam lipatan kain buai..

Mungkin ada yang beranggapan, alah orang dulu-dulu anak 8-9 orang semua letak dalam buai takde apa pun..semua ok je...yelah, sebab tak berlaku depan mata kita anggap ok..cuba gi refer kat hospital kes kecederaan kepala bayi banyak mana...macam orang dah terbiasa bawak kereta laju jugak...rileks lah aku selalu bawak laju tak accident pun..bila dah berlaku, baru tau langit tu tinggi ke rendah...bak kata pepatah menyesal dulu pendapatan, menyesal kemudian tidak berguna...

Saya ni dahlah susah nak dapat seorang anak.. bila dah dapat ni, saya takkan sesekali meletakkan bayi saya  dalam apa jua keadaan yang berisiko untuk cedera...susah-susah kita mengandung 9 bulan, kita jaga dia sebaik mungkin masa dalam perut..tapi bila bayi kita lahir, kita sengaja letak dalam keadaan berisiko untuk cedera..ibu apakah itu? SO BERINGAT DAN BERWASPADALAH wahai para ibu.....jagalah bayi anda sebaik mungkin...

Tapi ada jugak kes para ibu terpaksa letak bayi dalam buai sejak bayi lahir..contohnya bayi menangis tak berhenti..bila dibagi susu pun menangis..tak boleh tidor..sampai ada ibu yang tak dapat tidor dan rehat lansung...then bila letak bayi dalam buai dia senyap..itu dikira NO CHOICE..terpaksa guna buai supaya bayi dapat tidor..apa boleh buat..cuma saya nak pesan
  1. sentiasa berwaspada bila hayun..jangan henjut kuat..
  2. jangan sesekali bagi pada kanak-kanak suruh hayun anak kita dalam buai..kalau apa-apa terjadi pada bayi kita, bukan kanak-kanak tu yang salah..tapi kita yang salah..
  3. bila bayi dah tak menangis, dah besar sket dalam 2 @ 3 bulan, cuba ajar baby tido tanpa buai..mula-mula memang susah tapi lama-lama baby akan faham..
Masa dalam pantang dulu memang saya akui letih sangat..setiap kali nak tidokan Khasif, kena dukung dan dakap dia..then dodoi dia sampai dia terlena...lepas tu baru boleh letak atas tilam...Tuhan je tau betapa sakitnya belakang masa tu...bila MIL tanya kenapa urut belakang, sakit ke? taklah..lenguh sket je mak...

Saya percaya sakit tu sekejap je asalkan baby selamat tido dalam dakapan...biarlah saya tanggung kesakitan tu asalkan baby selamat..ada yang pernah tegur, hai beratlah asyik kena dukung je kalau nak tido...orang kata susah-susah dulu, tapi senang kemudian..sekarang hasilnya saya dapat bayi yang mudah tidor walaupun sekadar di atas riba...


Itu saja saya nak share...thanks sebab sudi baca cerita yang panjang ini...(^__^)

04 February 2013

Khasif Inject 3 Bulan

Assalamualaikum...

Semalam umur Khasif genap 3 bulan sudah..hari ni gi klinik untuk checkup & inject..mulanya saya cam malas lagi nak gi hari ni..husband tak boleh balik rasa macam fed up je..nak postpone dalam sehari dua baru gi klinik..


Pagi tadi bangun mandi nak siap gi kerja..lepas mandi tengok-tengok Khasif dah bangun duk main dengan "kawan" dia...selalunya time tu dia masih tidor...olor sejak ibu dah kerja, selalu bangun awal yer..macam tau je nak kena tinggal...hmm...takpelah..alang-alang dia dah bangun saya tukar fikiran...hari ni saya amik half day je...gi klinik setel anak dulu, baru masuk kerja...

Pukul 9 .30 pagi gerak dari rumah...nasib baik BS dia ada...kalau tak, tak taulah camne saya nak handle anak kecik sorang-sorang gi klinik...masa dalam kereta, Khasif tidor...lebih kurang pukul 10 sampai klinik UMRA...


Sampai je klinik, Khasif bukak mata hisap lidah dan bibir...ok, ibu faham...Khasif lapar nak susu...hari ni agak ramai jugak parents bawak baby datang klinik...mostly kepala botak macam Khasif...hehe...semua tu kawan adik lah  tu...

Hisap susu sket je..lepas tu dah taknak....amboi bulat mata pandang orang...pandangan apa kah itu???mintak simpati yer... atau Khasif sedih sebab babah takde sekali...
Walaupun ramai patient tapi tak lama sangat menunggu..lebih kurang 10 minit duduk, nurse panggil masuk bilik doktor....doktor suruh saya letak baby kat meja...masa tu Khasif masih happy..sempat lagi main ultraman dengan kawan kat dinding tu..(^__^)

Doktor timbang berat, ukur lilit kepala & panjang..lepas tu doktor cek perut, pusat and pepet dia..semuanya ok..sempatla saya tanya doktor kenapa tulang rusuk dia sebelah kiri agak menonjol berbanding rusuk kanan..risau jugak kut ada yang tak kena..doktor cek lepas tu cakap its normal..

Berat 3M = 5.63kg (ala...tak sampai 1kg pun berat Khasif naik)
Panjang 3M = 58.5cm (tambah 3cm)
Ukur lilit kepala 3M= 39.5cm (tambah 0.5cm)


Now masanya sudah tiba....saya snap gambar kejap lepas tu saya pusing ke belakang..tak sanggup nak tengok baby kena inject..mula-mula dengar Khasif merengek..lepas tu dengar WAAAA kuat giler Khasif  menangis..terus bergenang air mata ibu...huhu..ibu tau adik sakit...

Nurse angkat bagi kat saya..terus saya peluk Khasif...nasib baik diam..kejap je dia nangis...

Sementara tunggu bil, duduk dulu kat luar....tak taulah dia intai sape..agaknya dah tak sabar nak balik taknak duk lama-lama kat situ..hehe..

Lepas dah setel bil, terus balik umah..risau gak takut dia demam...masa inject 2 bulan dulu, Khasif demam gak sket-sket..doktor cakap bagi ubat bila perlu je..so saya tak bagi ubat dulu...sampai umah saya cuma tuam dengan ais kat tempat kena inject..petua orang tua kalau nak elak baby demam lepas inject, sapu kapur sireh kat tempat kena inject tu..tapi takde lah plak kapur kat umah..

Tengahari saya masuk kerja...call BS tanya Khasif nangis tak..dia cakap tak nangis...lega...pukul 6 petang saya sampai umah terus gi kat Khasif..anak punya pasal pintu kereta pun tak sempat tutup...bila saya pegang dia, alamak panas...cek suhu dengan termometer..36.6 dC..walaupun suhu badan normal adalah 36-37 tapi Khasif tak pernah sampai suhu macam tu..macam ada tanda-tanda dia nak demam...badan dia panas..

Cepat-cepat bagi ubat..nasib baik dia minum ubat..pukul 8 tadi masa nak tidorkan dia dah tak panas sangat...baru kejap tadi cek suhu dia dah turun 35.8 dC...lega...tengok dia pun tido lena..alhamdulillah...

Oh yer, tadi Khasif kena inject kat peha sebelah kanan sebab last month sebelah kiri...sampai umah masa saya nak tuam ais kat peha, saya tengok kat peha kanan memang ada kesan kena cucuk..saya tengok sebelah kiri..eh apa ni? kena inject dua-dua belah ke? peha sebelah kiri dia ada luka macam tertoreh dengan jarum...alahai anak aku...tak taulah nak cakap apa...doa jelah harap takde effect apa-apa...(!__!)

03 February 2013

Kisah Khasif dan Pencuri

Assalamualaikum...

Sebenarnya mood saya tak berapa baik sangat sekarang ni...antara sebabnya

  1. Sepatutnya malam ni husband dah sampai umah..tapi lagi sekali sejarah berulang..masalah chopper tiba-tiba cancel..tak boleh balik lagi...damn!!!
  2. Kedua, hari ni umur Khasif genap 3 bulan, esok sepatutnya ada appointment dengan doktor (checkup & inject). so apa boleh buat..nak tak nak saya kena jadi seorang ibu yang pandai berdikari..
  3. Tak puas lagi main dengan baby time cuti..esok dah start kerja balik...huhu...
Ok abaikan mood saya yang tak elok tu..off topic..kita berbalik pada tajuk asal...

Minggu lepas saya dah berani bawak Khasif jalan-jalan naik kereta...sebelum ni saya tak berani sebab kesian tengok dia duk dalam car seat..cam dia tak selesa je...tapi hari tu saya takde pilihan..saya kena jemput sedara yang akan jadi BS Khasif kat bas stop shah alam..dia sampai dari Terengganu 3 hari sebelum saya start kerja...

Katanya pukul 5 dia akan sampai shah alam..memandangkan hari tu hari kerja, pukul 4.15 saya dah keluar dari rumah..takut jalan jem sangkut orang balik kerja..sebelum keluar rumah, sempat capai duit extra RM18 masuk poket seluar..niat dihati nak beli makanan kat luar...malas nak pecah duit dalam purse...

Masa nak keluar tu Khasif tengah tido..olor..ciannya sayang ibu..letak pelan-pelan dalam car seat lepas tu angkat masuk kereta..kalau ikut safety, saya nak letak dia kat belakang..tapi risau kalau-kalau tengah saya drive, dia terjaga tengok takde orang dia menangis..tak pasal2 saya plak gelabah..so terpaksa letak kat seat depan..

Mula-mula Khasif terjaga...dia tengok je masa saya pasang seat belt semua..bila kereta bergerak, dia sambung tidor balik..saya try jalan baru dari Sunway Kayangan ke Seksyen 17..mula-mula confident je tapi bila banyak sangat roundabout saya dah risau takut salah masuk jalan..tawakal jelah...tengok sebelah Khasif masih tidor...tepat pukul 5 saya sampai..alhamdulillah tak sesat walaupun explore jalan baru...Khasif masih tidor masa saya parking...so behave lah ini budak..thank you dear...




Saya call sedara tanya dah sampai mana..katanya baru sampai perhentian bas putra..OMG..baru kat KL ke...means lambat lagi dia akan sampai..tambah plak jem orang balik kerja, tak taulah pukul bape sampai...tunggu jelah...Khasif dah terjaga...nasib baik dia tak nangis...

Saya angkat dia bagi susu...kebetulan hari tu hari selasa..ada pasar malam kat situ..saya tak berani bawak baby jalan-jalan kat pasar malam tu..main dan layan dia kat dalam kereta jelah..6.30 petang sedara mesej btau jalan jem..okey..

Saya pun keluar gi seat belakang tukar pampers baby...lepas dah tukar, saya dukung baby gi seat depan balik..masa tutup pintu kereta, tiba-tiba ada something keluar dari poket..eh, duit tadi..saya pun cuba keluarkan semua dari poket..eh, kenapa ada 6 ringgit? mesti dah tercicir ni..

Baru nak bukak pintu, saya terpandang kat side mirror ada sorang lelaki dengan anak dia jalan kat belakang kereta saya..tiba-tiba dia tunduk amik sesuatu..nampak warna merah..oohhh.duit aku...nampak lelaki tu  lalu kat sebelah kereta saya...tak jadi bukak pintu dulu...agaknya dia nak datang bagi duit tercicir..tunggu jelah..

Dia lalu kat sebelah saya kat seat driver tapi sekadar lalu..jalan sambil pimpin tangan anak..sebelah tangan lagi genggam duit yang dia "kutip" tadi jalan menuju ke pasar malam...eh eh eh..dia ni ingat aku tak nampak ke? saya pun cuba bunyikan hon kereta tapi tak kuat sangatlah..dia pusing pandang saya..tapi lepas tu buat takde apa-apa yang berlaku..saya nampak dia masih genggam duit tu...

Alahai sedara..kalau pun takde duit janganlah jadi pencuri macam tu..dahlah depan mata aku...lepas tu dengan duit hasil mencuri tu nak gi beli makanan anak kat pasar malam..bagus sangat-sangat sedara..jadi darah daging tu...aku bukan berkira sangat duit 12 hinggit tu..kalau ko mintak aku bagi je..kalau nak lebih pun aku boleh bagi sedekah..manalah tau esok lusa aku plak jadi orang susah takde makanan..tapi cara ko mencuri depan mata aku tu yang tak berapa berkenan..dahlah kantoi..lepas tu buat bodoh je..geram kat manusia zaman sekarang ni..macam dah tak tau halal haram..

Pukul 7 lebih barulah sedara saya tu sampai..letak baby kat car seat lepas tu gerak balik umah...eh, dia sambung tido...hai..mengantuk sangat ke dik..tapi tak lena macam siang tadi..bila ada lampu, dia terjaga..bila kereta masuk lubang dia terjaga..tapi tido tetap tido..hehe....


Tengoklah tu...

Ini lagi satu...hehe...

Tido pun nak senyum ke dik...hoho...

Sebelum sampai umah, singgah kedai tapau makanan..nasib baik kejap je...saya kesian kat baby menunggu..

Bila sampai, angkat car seat masuk umah...lepas buka safety belt, Khasif terjaga..senyum je pandang ibu...lepas tu tegur ibu tapi guna bahasa dia lah...yer, kita dah sampai umah dik....nanti kita gi jalan-jalan lagi okey..tunggu babah balik dulu...(^__^)

So lepas ni dah berani dah bawak dia jalan-jalan guna car seat..sebelum ni macam-macam fikir..takut dia tak selesalah..takut dia menangislah...tapi nampaknya Khasif suka je..senanglah nanti dah besar kami gi shopping berdua je..(wink wink !!!   *_^ ) babah kan selalu takde..hehe..

Kepada sedara yang amik duit saya tu kan...saya doakan anak sedara tak ikut perangai sedara...mencuri depan anak tu...bak kata nabil, lu fikirlah sendiri!

Wassalam....



NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...