04 July 2014

Misteri Serangan Chicken Pox..

Assalamualaikum wbt...

Hai semua..salam 6 Ramadhan..

Lai..lai..lai...hari ni nak citer satu HOT STORY tau..misteri.....hahaha...misteri la sangat....tajuk kena gempak..

Enty ni panjang tau..kalau mampu sila baca..kalau tak mampu nak baca, tengok gambar pun takpe...saya tak paksa pun..hehehe...

Citer dia macam ni....

Awal bulan hari tu sehari sebelum Birthday Agung ofis saya dapat cuti hari Jumaat...saya planning nak datang ofis jugak nak siapkan kerja yang tak pernah habis tu...tup-tup Jumaat tu badan saya tak larat sangat-sangat...belakang badan ni sakit, lenguh giler jangan cakaplah...habis urat sendi rasa sakit...

Tak jadi lah gi kerja...tapi tengahari rasa dah ok sket keluar gi cari baju Khasif...petang sampai rumah saya demam teruk..takde tenaga lansung...takde angin takde ribut tiba-tiba je demam...

Makan ubat demam yang doktor bagi 2 bulan sebelum tu...terpaksa la makan ubat kalau tak "melepek", lembik..sape plak nak jaga Khasif...

Husband plak takde kat offshore...

Malam tu nak tidor baru lah saya perasan....


Ada 2 blister kat tangan kiri..apakah ini?


Lagi satu kat  tangan kanan yang dah ada mata

Cek kat perut pun ada 3 blister...tak sakit pun...cuma runsing...apa benda naik kat badan aku ni? search kat internet...ada lah jumpa info tapi YER KE? macam tak sama je....macam lain je....

Malam tidor tak lena lansung...tidor-tidor ayam....saya sebenarnya risau takut kena penyakit kulit jer...mandi tak bersih ke? dah berkira-kira esok nak gi jumpa Pakar Kulit Dr. Ranjit...

Pagi esoknya wasap gambar kat husband...husband cakap macam YER...husband suruh cepat-cepat gi klinik...

Sampai klinik ada 2 orang patient lain...fuh nasib baik datang cepat...rupanya klinik bukak separuh hari je hari tu sempena Birthday Agung...


Khasif kat klinik teman ibu tunggu giliran nak masuk jumpa doktor...mula-mula behave la...lepas 5 minit dia start la operasi nak main itu ini...hai la adik...dahlah ibu tak larat tengah sakit satu badan...

Lebih kurang 20 minit tunggu baru dapat jumpa doktor...nasib baik doktor pompuan..nak selak-selak pun takdelah rasa segan...duduk je terus tunjuk kat doktor blister kat tangan tu...

Hahahaha...doktor tu gelak...

"Ini CHICKEN POX puan..."

Doktor cek suhu...amik ko 40 dc..terkejut doktor..cepat-cepat gi amik ubat dan air bagi saya makan...doktor pelik kenapa dah suhu macam tu saya masih rilek lagi...

Yer doktor..saya ni jenis tahan sakit...setakat demam panas saya dari kecik tahan tak makan ubat biar lega sendiri..tetap pergi sekolah macam biasa taknak tinggal satu hari pun...

Doktor bagi MC seminggu dulu..lepas tu doktor cakap nanti masuk minggu ke-2 datang amik MC lagi...kena kuarantin lah nampaknya..

Selalunya orang dewasa kena chicken pox tempohnya agak lama berbanding kanak-kanak...dan bila kena time dewasa ni keadaanya agak teruk..begitu doktor terangkan pada saya...

Dapat ubat demam, ubat makan tahan gatal dan calamine lotionl..doktor tak inject, tak bagi antibiotik atau ubat mati virus..doktor cakap biar virus tu keluar semua...kalau tak keluar semua, itu yang ada orang keluar sampai dua atau tiga kali...

Huhuhu...buntu sekejap...

Kalau saya sorang-sorang takde masalah pun...tapi Khasif camne? dahlah saya kena uruskan dia...kalau dia berjangkit jugak camne...sape nak jaga kami berdua....

Rasanya kena balik kampung..sampai rumah call husband...husband cakap saya kena balik kampung..dia tak boleh balik..kena ikut schedule...

Takpelah...

Cepat-cepat booking flight balik ke Terengganu esok pagi..kalau ikut husband suruh balik hari tu tu jugak.. tapi saya tak ready apa pun..lagi pun baju banyak tak basuh...ish...tak boleh...kena setel hal rumah dulu esoknya baru balik...

Pagi esok bangun terus ngadap cermin..hahaha....nak tengok keadaan muka dah jadi monster ke apa...banyak jugaklah dah naik tapi kat muka naik macam jerawat..tak nampak biji berair...so rasa-rasanya takde masalah kut naik flight...risau jugak kan takut diaroang tak lepas...tangan pun masa tu dah banyak jugak tapi nasib baik pakai baju lengan panjang...

Pukul 8.15 pagi taxi datang jemput kat rumah...


Dalam taxi OTW ke Airport Subang..rambut Khasif macam tak sikat kan..hahaha...kelam kabut jugak la pagi tu...dengan nak handle luggage besar lagi...Khasif yang bangun lambat..lepas tu lagi 10 minit taxi nak sampai dia berry plak...sabar jelah..nasib baik sempat...


15 minit dah sampai airport...naik atas dulu bfast kat Oldtown...tak boleh bfast pun sebenarnya...tekak saya sakit giler..order roti bakar tak boleh makan lansung..kopi panas minum 2 teguk je....membazir....

Dah masuk dalam...flight sepatutnya pukul 9.50 pagi tapi delay ke 10.20..pukul 10.20 pun tak masuk lagi..delay ke 10.50...wah..rasa nak maki lah jugak kan..dengan saya demam takde tenaga...Khasif yang start cranky lagi...mengantuk la tu...

Ha nak citer jugak...masa tengah tunggu flight tu..ada sorang makcik  duk sebelah saya nak balik Alor Star..sembang..asal orang mana...lepas tu makcik tu tiba-tiba tanya...

"Adik ni ada kena mengena ke dengan Heliza?"
"Heliza? Heliza mana makcik?" saya blur....
"Ala...Heliza artis yang bekas AF tu...muka ada iras heliza..dia pun orang Ganu kan.."

KAH KAH KAH KAH...saya cuma gelak dalam hati....

Wah..jauh benor makcik saya dengan heliza tu..punyalah orang cantik macam tu makcik cakap iras dengan saya....auww...malu saya....hahahaha...

Ok..berbalik kepasa citer asal tadi...(^_^)

Sebelum pukul 11 boleh naik flight..alhamdulillah sebelah saya takde orang...seat depan dan belakang pun takde orang...ingatkan dah masuk flight dah boleh berlepas...sekali delay lagi kat tengah-tengah landasan tu..kapten buat announcement cakap trafik kat udara sibuk...maybe akan berlepas dalam masa 15 minit lagi...masa tu 15 minit rasa macam 15 jam nak menunggu...

Nasib baik time take off tu Khasif dah tidor...sampai lah Airport Terengganu dia masih tidor...bayangkan beg galas kat belakang satu, beg susu dan dukung Khasif yang seberat 13 kg itu turun dari flight...rasa nak pitam...

Masa tengah tunggu nak amik luggage..ada lah sorang makcik ni datang duduk kat kerusi sebelah saya...sembang tanya saya nak balik mana...ada orang datang jemput ke..balik kampung ni cuti panjang ke..

Sekali bila saya cakap saya cuti sebab CHICKEN POX...

"Eh..boleh berjangkit ni"..terus amik beg dia lari jauh-jauh...

Amboi-amboi makcik...hina sungguh saya rasa makcik buat macam tu..kalau yer pun nak lari janganlah tunjuk sangat...kalau saya tau, awal-awal saya salam cium tangan pipi makcik lepas tu bagitau kena chicken pox.. BARU BEST...hahaha..


Dah sampai rumah kat kampung...masa ni petang dah mak (MIL) datang nak tengok cucu...maklumlah rumah mak dengan rumah ayah saya sebelah kampung je...takde hal lah nak ulang alik tiap-tiap hari pun...


Makanan saya untuk minggu pertama..bubur ikan...tapi makan cuma 2 mulut..

Saya sakit tekak jangankan nak makan bubur..nak minum air..nak telan air liur pun sakit macam tertelan jarum...sakit yang amat sangat...bila saya nganga rupa-rupanya bersusun-susun blister chicken pox dalam anak tekak..patutlah sakit...huhu...

Hari-hari seterusnya yang terpaksa saya tempuhi...


Korang tengok ni dapat rasa tak kegatalan kat situ?


Yang ni sebesar duir 20 sen...salah satu ibu dia....

Minggu pertama keadaan saya memang teruk...naik seluruh badan dari atas kepala sampai ke kaki...dalam hidung, dalam telinga pun naik dengan rancak sekali...nak pakai baju memang seksa..

Saya demam, sakit badan, sakit sendi..nak jaga Khasif lagi..memang hazab...tiap-tiap hari jadi singa....

Minggu ke dua blister kat tangan kering...tapi yang besar-besar gedabak besar duit 20 sen tu memang lambatlah nak kecut...

Serius...dah tak larat nak tulis...nanti saya sambung lagi...(^_^)

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...