29 August 2012

Raya Tapi Berjauhan...

Assalamualaikum.....

Rasanya masih belum terlambat untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua umat Islam yang meraikan hari yang penuh bermakna ini...dikesempatan ini saya ingin memohon maaf andai pernah tersilap kata atau terkasar bahasa dengan sesiapa saja yang mengenali diri ini...

Hari ni dah masuk 11 Syawal tapi saya baru saja nak start bercerita tentang raya..takpelah lambat sket kan asalkan ada dari takde lansung...

Raya tahun ni saya antara warga kota yang balik ke kampung awal sedikit dari orang lain...14 August saya dan husband dah bergerak balik ke Terengganu...awal kan...saya terpaksa apply cuti awal disebabkan jadual kerja husband...

Tahun ini adalah tahun ketiga kami beraya sebagai suami isteri tapi tahun ini adalah tahun pertama kami raya berjauhan...husband terpaksa travel pergi kerja 2 hari sebelum raya menjelang tiba..so sebelum raya kami amik keputusan balik awal sikit...

Pagi Jumaat, 2 hari sebelum raya..saya bersama-sama mak (MIL), ayah (FIL), adik ipar dan anak buah husband ke airport kerteh hantar my lovely hubby pergi kerja...
Husband tengah uruskan beg sebelum check in...kat belakang sana ramai jugak crew-crew offshore lain yang tak dapat beraya tahun ni...
Husband tengah beratur untuk check in kat kaunter...sayu sangat dalam hati tengok dia terpaksa pergi kerja dah dekat-dekat nak raya...sabar-sabar jangan nangis malu orang tengok..


Gambar berdua kami sebelum saya berangkat balik ke rumah..kalau ikut nak tunggu sampai husband masuk dalam dulu tapi disebabkan my FIL ada kerja kat rumah, so terpaksa mintak diri dulu...sob sob sob...baby dalam perut nangis sebab ibu kena raya sorang-sorang...huhu....

Raya kedua, husband email gambar dia beraya di sana..baju melayu recycle baju lama...dia taknak beli baju baru...nampak dia plak happy beraya kat sana..

Takbir raya di pagi hari raya ditengah lautan...




Husband bersama kawan-kawan yang sama satu nasib dengan dia tak dapat beraya dirumah...happy je...

Ketupat, lemang, rendang semua ada..takde beza pun dengan kita yang boleh beraya kat rumah ni..cuma sedap dengan tak jelah...air tangan mak dan isteri sendiri mana sama dengan air tangan tukang masak...walau hebat mana pun tukang masak tu tapi bila hari raya tetap nak makan masakan mak..betul tak...(^_^)

Husband balik hari raya ke 7..sedih tau beraya sorang-sorang lebih-lebih lagi bawak perut yang makin hari makin besar...saya memang tak snap gambar lansung raya kali ni...takde mood..perut pun asyik tak selesa tiap kali makan...asyik masuk angin..makan lebih sket masuk angin...tapi saya tetap bersyukur jugak sebab masih diberi kesempatan untuk meraikan hari raya yang mulia..alhamdulillah...

Semoga tahun depan kami suami isteri dapat beraya bersama dengan baby yang akan lahir tak lama lagi..ada baby mesti lagi meriah time raya kan..isnyaallah...

10 August 2012

Budaya Kerja Dah Terlalu Berbeza...

Assalamualaikum....

Salam 21 Ramadhan buat semua pembaca..sejak akhir-akhir ni kan saya asyik teringat pengalaman masa mula-mula start kerja kat company sekarang ni...entahlah...nak compare dulu dengan sekarang banyak perubahan yang dah berlaku...walaupun masa mula-mula kerja susah sangat,  gaji ciput tapi kerja happy...

Okey, biar saya citer dari awal..lepas habis belajar kat UM tahun 2008, saya tak dapat kerja lagi... bekas lecturer saya, Prof Teh offer kerja dengan dia jadi Research Assistant (RA)..saya start kerja dengan dia kalau tak silap bulan July/ Aug 2008 macam tulah...dengan gaji RM1500 masa tu, rasa dah cukup untuk kumpul duit kawin sementara nak dapat kerja tetap...masa tu saya kerja RA dengan seorang kawan nama Fizah...tiap-tiap hari saya habiskan masa dengan dia kat lab...lunch sama-sama, balik naik bas berebut dengan indon pun sama-sama...hari Jumaat rehat 2 jam keluar gi shopping kat mid valley pun sama-sama...

Kami happy walaupun kerja macam tu tapi takde nak tikam dari belakang ke, nak cakap menunjuk-nunjuk ke,nak mengumpat belakang ke..memang takde...Fizah ni padahal budak pandai cuma rezeki dia lambat sket...tapi sekarang amik ko dah kerja bagus dah...itupun masih contact jugak sekali sekala tanya khabar...masuk bulan Feb 2009 saya buat keputusan nak resign sebab dah bosan kut kerja jadi RA..prof plak masa tu ada jugak beberapa kali tanya bila nak buat master dengan dia...masa tu tak terbukak hati nak buat master sebab fikir nak cari kerja, nak kumpul duit untuk kawin...so saya bagitau Prof saya kerja sampai habis bulan feb...prof tak boleh nak cakap apa dan dia terpaksa lepaskan saya...tapi fizah masih lagi stay kerja kat sana masa tu..Prof Teh, thank you for your kindness...(^_^)

Masuk minggu terakhir saya kerja RA, tiba-tiba saya dapat panggilan dari company sekarang offer kerja...saya ingat lagi masa tu saya tengah dating dengan my fiance (now dah jadi husband)..seronok campur excited..yelah ingat saya dah kena balik cari kerja kat kampung dah...alhamdulillah rezeki saya masih di KL..saya start kerja pada 2 March 2009...takut ooo masa mula-mula masuk kerja...

Paling atas sekali Manager lelaki (chinese)..lepas tu office manager pompuan chinese...saya memang takut sangat kat dia...dia selalu dari jauh perhatikan orang kerja...kadang-kadang peramah, kadang-kadang serius...tapi saya rasa dia banyak serius dari ketawa...hehe..okey bercerita pasal staff, tak ramai staff base ofis masa tu...selain saya dan office manager, 2 orang lagi staff chinese pompuan buat account...lelaki plak lebih kurang 8 orang...2/3 dari mereka adalah chinese...tahap workaholic diaorang memang dasyat...tak kira lelaki ke pompuan..kerja tiap-tiap hari balik lambat..

Masa tu saya nak citer ek..waktu masuk kerja pukul 8 pagi...tapi almost of them sebelum pukul 8 tu semua dah masuk...yang lewat tu sekali sekali adalah tapi lewat 5 minit macam tu je...padahal punch card takde pun...balik sepatutnya pukul 5 petang tapi nak tengok diaorang balik pukul 5 tepat tu memang taklah...5.30 tu sibuk lagi kerja..ada tu stay sampai pukul 7 malam siapkan kerja...mereka memang sangat rajin bekerja...nak bunyi pasal claim OT? takde lansung okey...

Masa mula-mula kerja saya masih menyewa bilik kat pantai dalam...bayangkan dari pantai dalam nak ke puchong naik bas memang sakit...kena tukar 2 kali bas..pukul 6 pagi naik bas kat pantai dalam berebut-rebut dengan indon..6.30 pagi dah tercongok tunggu bas kat kl central...dari kl central bas lalu jalan klang lama ke puchong..pukul 7.45 baru sampai puchong...dari bas stop kena jalan lebih kurang 10 minit nak gi ofis..maka berlari-larilah saya ni setiap pagi takut terlebih waktu sampai ofis...bayangkan tiap-tiap hari mcm tu...

Lebih kurang sebulan kut saya berulang alik macam tu..lepas tu saya cari rumah sewa kat area puchong plak......menyewa bilik jer..setiap pagi tunggu bas pukul 7..ok lah sket dari sebelum ni...tapi bas plak berhenti jauh dari ofis kena lintas highway, naik jejantas...maka tiap-tiap pagi berlari jugak saya dari bas stop panjat tangga jejantas, lintas highway semua......even 5 minit pun saya taknak masuk kerja lambat takut jadi isu..padahal bukan ada punch card pun...

I tell you what...budaya kerja masa tu memang berbeza dengan budaya kerja sekarang...rehat kalau 1 jam, 1 jam jelah..takde nak jadi 1 jam setengah...lagi satu, kalau nak cuti...3 hari sebelum cuti tu dah apply siap-siap...kalau tiba-tiba tak dapat datang, cepat2 inform ofis takut ofis tertanya-tanya kenapa tak masuk kerja...MC? seingat saya masa tahun pertama saya kerja sekali je saya MC..itupun sebab sakit sengugut yang sangat-sangat teruk...takde nak MC tiap-tiap bulan...masa tu walaupun saya sorang je pompuan melayu tapi saya happy kerja...saya buat kerja saya, takde orang ganggu, takde orang nak sakitkan hati...sometimes keluar lunch sama-sama dengan ofismate chinese...selalu jugak lepas meeting keluar semua sekali satu ofis macam satu keluarga gi makan kat kedai berdekatan...serius, budaya bermuka-muka takde...dari pagi sampai petang sentiasa senyum...kalau stress kerja pun takde nak libatkan orang, nak masam muka dengan officmate lain...saya memang respect senior-senior yang dah kerja lebih lama dari saya..sentiasa sedar diri kita ni budak baru buat cara budak baru...

Tapi sekarang semuanya dah berubah...ofis ni dah jadi terlalu budaya melayu...you know what I mean budaya melayu? kalau tak faham cari sendiri lah ek...(^_^)...nanti kalau saya tulis kat sini ramai plak sentap...cuma apa yang boleh saya cakap, saya happy dan enjoy sangat kerja masa dulu kalau nak  compare dengan sekarang...3 tahun lebih saya kat sini, bermacam-macam ragam manusia saya jumpa...dan terus terang saya katakan ragam-ragam tu buatkan saya tak happy...buat baik salah, buat jahat lagi lah salah...entahlah...saya selalu tekadkan hati dan ikut cakap husband...sabar, buat kerja sendiri...tapi kadang-kadang bila kita jalankan tanggungjawab kita sendiri pun ada yang tak puas hati...ada yang cakap belakang...ada yang tiba-tiba takde angin takde ribut masam muka...saya dah puas nak jaga hati orang...tapi hati saya sendiri pun tak terjaga...

Saya tau saya bukan manusia yang baik,manusia yang sempurna dari semua segi...tapi selagi terdaya saya taknak cari gaduh dengan sesiapa kat ofis ni...kalau ada yang tak betul, saya tegur jugak kadang-kadang tapi itupun tegur dengan cara bergurau...saya pun kalau ada yang tak betul, dipersilakan untuk tegur saya...cuma janganlah tiba-tiba masam muka tak tau hujung pangkal..bila tegur sepatah, jawab sepatah macam saya ni takde perasaan...sekali dua saya sabar lagi..tapi kalau dah selalu sangat saya jadi naik menyampah jugak..kalau ada apa yang tak puas hati, datang jumpa saya...kita bincang tanya dari hati ke hati...saya ni bukanlah jahat sangat...tapi orang buat saya ni macam takde perasaan...saya ni sampah ke?

Dahlah..taknak tulis lagi...saya sebak...sob sob sob....akhir kata, selamat menjalani ibadah berpuasa dan jugak selamat membuat persiapan hari raya....

09 August 2012

Bird Paradise & Wildlife Park Langkawi-Part 6

Assalamualaikum...

Entry ni dah lama sangat bertangguh...dah tak tau nak mulakan citer camne...takpelah...layan gambar jelah...lagipun rasanya dah banyak entry takde gambar....

Harga untuk masuk saya dah lupa, tapi harga untuk makanan binatang RM6...mula-mula taknak beli tapi macam tak best je  sekadar masuk snap gambar..husband pun beli jugak....dapatlah satu bungkusan dalamnya ada macam-macam jenis makanan..untuk binatang je tau bukan untuk kita makan..


 Eh...samalah baju putih dengan burung dalam kolam tu...

 The Talking Bird...dalam bahasa kita burung apa ek? burung kakak tua ke?

 Tak tau orang putih mana...dia cuba nak bagi makanan burung kat saya...tapi saya tak faham sebab dia tak speaking cuma guna bahasa isyarat...

 Bila ada makanan kat tapak tangan, burung terus hinggap ramai-ramai...geli akak....

 Husband yang kegelian masa mula-mula...

 Lepas tu chewah...cool je...


 Sakit ooo masa burung ni cengkam tangan kita...jinak sangat-sangat...ada nama plak tu tapi saya lupa nama mereka sebab menahan kesakitan..huhu...

Bagi makanan pun nak jugak pandang kamera...husbandlah ni...orang nak gambar candid dia suruh padang kamera...

 Yer..taulah best sangat-sangat...


 Eleh..taulah awak ada bulu yang cantik cik merak ooii...

 Lagi dia show off dia punya bulu....jangan megah tak baik tau...hehe...

 Nasib baik bagi makanan dia tak sibuk nak show off...kalau tak saya cabut bulu-bulu tu...hehe....

 Masa ni bolehlah peluk kuat-kuat lagi sebab tak tau baby dah ada dalam perut..sekarang tak peluk macam tu lagi..kesian baby tersepit...(^_^)

 Sibuk bagi makan kat rabbit sampai tak sedar dah terkangkang-kangkang gaya tu...sorry yer...excited sangat tengok mereka makan....

 Husband pun nak jugak...tapi time dia burung plak yang banyak datang...

Hati-hati bagi burung unta makan...mereka ni pelahap sket...kena letak makanan dalam bekas lepas tu hulur jauh-jauh...kalau tak, nanti dingap tangan kita...ceh..pandai je reka citer...hehe...

Dah..itu saja gambar nak share kat taman ni...kalau ada masa saya share gambar kat tempat lain plak..kalau ada masalah...hehe....

Wassalam...

08 August 2012

Satu Malam Yang Menakutkan...

Assalamualaikum...

5 hari tanpa catatan apa-apa disini...bukan malas tapi takde cerita terbaru yang best...maklumlah sorang-sorang kat rumah apa yang bestnya..hujung minggu cuti 3 hari cuma habiskan masa dirumah tengok tv dan berehat-rehat...

Sebenarnya berlaku satu kejadian yang sangat menakutkan hari jumaat malam sabtu hari tu...takut dalam istilah ibu mengandung..bukan takut hantu...alkisahnya jumaat lepas habis waktu keje, saya gi bazar beli juadah untuk berbuka..beli nasi ayam, beli kuih 2 ringgit dapat 5 ketul...beli bubur pulut hitam..ish suka sangatlah bubur pulut hitam ni kalau masa belum preggy dulu...tapi sekarang dah kena control makan sebab manis..ibu mengandung tak elok makan benda manis banyak sangat...

Puasa kali ni saya selalunya tak pernah habis makan nasi kalau beli kat luar...tapi hari tu tak taulah camne makan-makan boleh habis satu bungkus...lepas tu makan kuih 4 ketul habis sorang-sorang padahal sebelum ni nak habis 2 ketul pun susah...tambah lagi bubur tapi bubur tak habis sebab kekenyangan..

Lepas dah selamat berbuka, mandi solat apa semua..rehat tengok tv...mula-mula dah rasa pelik semacam je perut ni...rasa keras, sendat, sesekali mencucuk-cucuk tapi saya biar je...saya baring sambil tengok tv...tiba-tiba dalam pukul 11 saya rasa sakit sangat kat bawah ari-ari...saya sapu minyak yu yi..maybe ada angin sebab selalu kalau makan banyak perut saya ni senang masuk angin...

Tapi lepas sapu minyak pun tak jalan...pusing kanan sakit, pusing kiri sakit...angin keluar pun tetap sakit jugak kat bawah ari-ari, tempat yang sama...saya cuba tidur tapi tak boleh sebab sakit sangat-sangat..saya tak risau pasal perut saya tapi risau jadi apa-apa kat baby dalam perut..pukul 12 lebih saya bangun gi toilet cek takut-takut ada keluar darah ke apa ke...nasib baik takde apa-apa yang keluar..

Saya google kat internet kenapa sakit ari-ari walaupun kandungan dah masuk 6 bulan...hati bertambah risau bila ada yang cakap tanda-tanda nak lahir baby pramatang...ya Allah janganlah apa-apa berlaku kat baby aku...berdoa banyak-banyak sambil gosok-gosok perut...saya boleh rasa baby bergerak aktif masa saya tengah sakit tu...harap-harap dia tak rasa sakit tu...

Hati masih berbelah bagi nak pergi klinik ke tak..saya masa tu sorang-sorang takut nak drive malam-malam..lagi-lagi jam dah dekat pukul 1 pagi masa tu....nak call kakak kembar, saya fikir dia ada anak kecik...tak tergamak nak ganggu dia masa tu..sambil bersiap, sambil berfikir nak gi ke tak, sambil gosok perut yang makin sakit....nak gi klinik mana? kalau ke UMRA saya tak berani drive guna highway malam-malam...jauh plak tu dari rumah..KPMC puchong? memang dekat tapi ada ke doktor time mcm ni...

Saya duduk sekejap bagi perut lega...saya tak boleh drive dalam keadaan sakit macam tu...sesekali air mata keluar kenangkan nasib diri...menangis sebab sakit pun yer jugak..barulah terasa betapa susahnya bila husband takde kat rumah, bila family jauh...takde tempat nak bergantung harap...macam manalah kalau masa dah sarat nanti saya sakit tapi husband belum balik lagi...tiba-tiba kalau saya nak bersalin awal...ya Allah...takutnya...

Sambil duduk saya sapu minyak lagi....nasib baik kali ni reda... dekat pukul 2 pagi baru sakit reda...mata dah ngantuk...saya baring kat situ jugak...last-last saya tertido sampai subuh tak terjaga lansung waktu sahur...paginya baru boleh contact husband, masa tu perut pun dah tak sakit...husband tanya saya nak puasa ke tak...saya cakap risau baby kat dalam perut...kalau tak larat, risau apa-apa jadi kat baby husband tak bagi puasa....so hari sabtu hari tu saya tak puasa..hehe....tapi takdelah nak makan nasi berlauk segala bagai pun..cuma sekadar alas perut dengan roti supaya baby dapat zat...lepas tu minum air kosong banyak-banyak..takut air kencing kotor effect kat baby...

Saya tak gi pun jumpa doctor lepas tu sebab esok lepas sakit tu saya rasa baby aktif je dalam perut...harap-harap baby saya sihat..saya rasa sakit malam tu maybe sebab saya makan banyak sangat then takde ruang kat dalam perut...so baby tekan-tekanlah sebab dia tak boleh nak gerak banyak...campur plak perut masuk angin...entah betul ke tidak teori saya ni kan..suka hati je...

So saya amik ikhtibar lepas tu, makan tak boleh banyak sekaligus....separuh-separuh je...kalau separuh rasa tak sendat lagi, ok boleh tambah sket..tapi kalau separuh dah rasa nak penuh dah cannot makan lagi...kena tunggu 1 jam baru makan..itu pun sket-sket tak boleh banyak-banyak..maklumlah perut kecik tapi kena bagi dua ruang ni...satu ruang baby, satu ruang makanan..memang terhad...huhu...masa nilah baru rasa azabnya tak dapat nikmat makan..bersyukurlah selagi anda boleh makan tanpa ada apa-apa masalah...

Harap-harap raya nanti saya boleh makan tanpa apa-apa masalah lagi...dah terbayang juadah hari raya nanti...laksa, nasi dagang, nasi minyak, satay, lemang...ahhh....sedapnya....

03 August 2012

Sebelum Shopping Raya Haruslah....

Assalamualaikum...

Salam pagi Jumaat buat semua...bila Jumaat tiba rasa semangat je nak datang kerja..sebabnya esok kan weekend...tambah plak hari isnin cuti Nuzul Quran..wah...lagi syok boleh rehat lama-lama kat umah...nak shopping raya pun tak boleh lagi sebab husband tak balik lagi...insyaAllah minggu depan lah yer...

Rasanya mesti dah ramai yang dapat gaji + bonus raya kan..tak kisahlah bonus setengah bulan gaji ke, sebulan gaji ke..ada company yang besar-besar tu dapat bonus 6 bulan gaji..masyuk lah korang...(^_^). tapi yang tak syoknya banyak jugaklah kena potong income tax yer..sabar-sabar...hehe....erm, tak kisahlah dapat bonus banyak mana pun janji ada jugak rezeki lebih untuk raya...

Alhamdulillah kami suami isteri pun ada lah jugak dapat rezeki lebih bulan ni...mungkin rezeki baby dalam perut...apa pun sebelum shopping, duit harus kena ada perancangan yang elok..kalau tak rancang elok-elok, maka berlakulah pembaziran..tak sampai hujung bulan duit dah kering...

Selalunya apa yang saya amalkan tiap-tiap bulan, tak kira bulan raya ke atau bulan-bulan biasa, bila dapat je  gaji, duit untuk simpanan harus diasingkan terlebih dulu....nak shopping ke, nak holiday ke, bahagian SAVING harus ada...awal-awal lagi pergi bank masuk dalam ASB...bukan duit saya je, duit husband yang paling utama saya kena uruskan...hehe...yelah, tanggunggjawab dia kan besar...so simpanan untuk masa depan pun kena lah besar jugak...

Lepas dah setel yang itu, setel duit bil segala bagai dulu...ha, lepas tu nak shopping sakan pun tak kisah dah...sebab bahagian SAVING dah selamat dalam bank...so setakat ni alhamdulillah orang kata takdelah lagi tengah bulan dah ikat perut kan..yang penting kena pandai uruskan duit...berbelanja ikut kemampuan kita...kalau gaji besar nak belanja sakan tiap-tiap hari pun takpe sebab ongkosnya besar..tapi kalau gajinya biasa-biasa je, kenalah berbelanja biasa-biasa je...barulah hidup tenang...

Sebut pasal shopping raya, tahun ni maybe saya shopping ala kadar saja kut...satu sebabnya tahun ni husband kemungkinan tak dapat sambut raya....jadi mood raya takdelah seperti tahun-tahun sudah...sob-sob.. tak sanggup nak fikirkan lagi situasi beraya tanpa suami disisi...keduanya sebab nak simpan duit untuk shopping barang baby lepas raya ni...hehe...sekarang ni barang-barang baby saya tak beli satu apa pun lagi...tunggu habis raya baru kita shopping yer baby....ibu nak tunggu baby besar sket lagi...nanti kita pow abah cukup-cukup...hehe...

Wassalam....

02 August 2012

Sampai Hati Suami Kawin Lagi

Assalamualaikum...

Pagi ni cuaca mendung sama seperti perasaan saya sekarang ni...bangun sahur tadi sedar-sedar air mata dah meleleh keluar...sebak sangat-sangat.....(...)

Siapa yang tak sedih kalau suami nak kawin lagi sorang....dalam terpaksa saya relakan sebab mungkin itu adalah yang terbaik buat dia...dia tak guna kekerasan jauh sekali memaksa saya  dalam hal ni..tapi tak taulah kenapa...saya relakan jugak bila tengok wajahnya yang tenang...tak sampai hati untuk saya katakan TIDAK....

Saya uruskan semua persiapan pernikahan dia....gosok baju melayu sambil air mata bercucuran..cuba untuk tidak menangis tapi saya tak kuat...suami pandang dalam keadaan sayu tapi dia tak cakap apa...dia cuma diam..mungkin dia kesiankan saya  tapi dalam masa yang sama dia lebih NAK teruskan pernikahan itu...

Majlis akad nikah berlansung di masjid...ramai sedara mara datang seolah-olah merestui pernikahan ini...dari jauh saya nampak perempuan yang jadi pengantin tu..saya tak cam siapa dia...saya tak mampu pandang suami masa akad nikah berlansung...saya bersembunyi dibelakang tiang...sambil kepala tunduk kebawah, air mata bercucuran lagi bila dengar tok kadi baca taklik...

Suami ku...ingatkah abang tentang janji kita untuk kekal setia hingga ke akhir hayat....janji abang untuk menjaga aku dan anak-anak kita..janji abang supaya aku tidak terluka lagi....

Tiba-tiba saya terdengar bunyi telefon....terus terjaga dari mimpi...YA ALLAH...aku bermimpi....mulut tak henti henti istighfar...dalam keadaan sedih teringatkan husband, saya kesat air mata lalu bangun untuk sahur..kalau ikutkan takde mood lagi dah nak bersahur bila teringat mimpi tadi..tapi bila kenangkan baby dalam perut, saya gagahkan jugak bangun cari roti....

Mood sedih terbawak-bawak sampai kat ofis...sob sob sob...aduhai hati...janganlah sedih...itu cuma mimpi...husband call dari jauh terus saya bagitau apa yang saya mimpi malam tadi...dia ketawa je...boleh plak abang ketawa...saya sedih tau....YA ALLAH, peliharakanlah rumahtangga kami berdua....amin....

Kawan-kawan...apa perasaan korang kalau benda ni jadi kenyataan? suami mintak izin kawin lagi?
Dan apa plak perasaan korang yang nak tambah isteri lagi? fikir tak perasaan isteri?
Huhuhu......

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...