30 December 2013

Ketawa dan Air Mata 2013...

Assalamualaikum wbt...

Hari bersilih ganti, pejam celik dah nak masuk tahun baru....sekejap je masa berlalu...

Dua hari lagi, tahun 2013 akan melabuhkan tirai...kita semua akan masuk ke tahun baru dengan azam dan impian baru....insyaAllah kalau ada usaha, pasti azam akan terlaksana..

2013...

Tidak banyak perkara di luar jangkaan berlaku....tidak banyak juga air mata yang gugur....alhamdulillah kita semua semakin matang dan cuba menjadi manusia yang lebih baik...

Cuma beberapa perkara yang terjadi tidak dapat dielakkan...

KHASIF...

Kerap demam, selsema...lately dia batuk dah 3 minggu tak sembuh-sembuh...muntah tiap-tiap malam sebab batuk...doktor kata maybe ada jangkitan kuman kat saluran pernafasan..tapi nasib baik paru-paru ok..

Itulah ujian yang Allah bagi terhadap ibu bapa dalam membesarkan anak...kalau kita kuat, kita akan tempuh dengan tenang, sabar...tapi kalau kita tak kuat, kita akan runsing, letih, murung dan macam-macam emosi lain yang akan datang bertandang....

AYAH...

Sebelum ni ayah saya sihat...walaupun umur dah lanjut lebih 90 tahun tapi dia takde penyakit kronik untuk dirisaukan...cuma sekali dia pening, tak larat...

Tapi bulan lepas my SIS call cakap ayah tiba-tiba rebah dalam bilik dia....rupa-rupanya ayah diserang angin ahmar atau bahasa medik dipanggil strok..saya tak boleh nak balik terus sebab husband kat offshore lagi...

My SIS panggil orang datang mengurut....Alhamdulillah lepas 10 kali mengurut, ayah ada sedikit perubahan...cuma badan sebelah kanan masih lemah...

Minggu lepas saya balik kampung nak jenguk keadaan ayah....sedih....terbaring sorang-sorang dalam bilik menghabiskan sisa-sisa umur...bila tengok kami anak beranak balik, ayah tersenyum....suka tengok anak cucu ada balik...

Bila kami salam, genggaman tangan ayah dah tak kuat...dia cuba untuk raut tapak tangan ke muka tapi sangat susah...ayah dah tak boleh bangun, dah tak boleh jalan....bila papah dia untuk ke toilet, mesti dia cakap nak jatuh..nak jatuh..padahal kita dah pegang kiri kanan...

Nasib baik saya dapat suami macam husband..tak kekok nak urus ayah gi toilet..lepas tu mandikan ayah, dukung masuk bilik bagi pakai kain dan baju...kalau dapat husband yang geli, yang urban.. tak tau lah camne....tq so much abang....

ANNIVERSARY...

12/12/2013 genap 4 tahun usia perkahwinan kami..Alhamdulillah...tiada kata yang boleh diluahkan selain bersyukur ke hadrat Illahi...dikurniakan seorang suami yang bertanggungjawab dan seorang puteri yang manja...

Lumrah dalam berumahtangga ada pasang surutnya...namun dalam pahit itu ada seribu kemanisan yang menanti.....ada rindu yang sering bertamu...^__^

Anniversary kali ni masih belum celebrate lagi...mungkin ada planning tapi tunggu dan lihat dulu...hehe...

Itu saja serba sedikit kisah saya untuk tahun 2013...suka dan duka dalam kehidupan mengajar kita menjadi seorang yang lebih matang...amin....

19 December 2013

Perjalanan Teluk Intan -Lumut - Pantai Remis Perak- Part 2

Assalamualaikum....

Hari ni gigih nak update citer sambungan dari PART-1 plak...walaupun tau tak ramai yang menunggu kisah seterusnya, tapi takpe...tuan tanah lebih berkuasa di sini...hehe....

Okey....

Kami masih setia menunggu ketibaan rombongan lain...

Calling-calling....rupanya kami terima info yang salah...sebenarnya bukan jumpa kat Lumut tapi kat Aeon Manjung..masa tu hari dah nak gelap..kami takut kalau keluar dari kawasan tu makin jauh plak kami gerak...so senang citer, tunggu saja pengantin datang jemput....

Lama jugak la kami menunggu...bila pengantin sampai, hari dah malam....kami follow kereta diaorang menuju ke homestay kat area manjung....

Bila sampai je homestay, pihak penganjur cakap lelaki dan perempuan tido asing-asing...perempuan satu rumah, lelaki satu rumah...

Okey..saya takde la kisah sangat tido asing-asing tu...TAPI yang saya terkilan, bila kami sampai bilik semua dah penuh....so pihak penganjur suruh je masuk mana-mana bilik...setiap bilik bukannya sikit orang tapi 5, 6 orang dah ada dalam bilik...huhu...camne nak bersesak-sesak dala bilik seramai tu...

Saya cuma masuk letak beg je..sedih tau..saya dengan anak kecik lagi...tapi takpe la...orang kata masuk kandang kambing, mengembek..masuk kandang rimau mengaum..pandai-pandai la sesuaikan diri untuk satu malam tu je...

Saya ni mula-mula ingat nak tidor kat ruang tamu je...tapi malam tu warga veteran semua duk rancak berbual kat ruang tamu...maklumlah jarang-jarang dapat berkumpul ramai-ramai macam tu...banyakla topik yang mereka sembang...

Sementara menunggu mereka habis berbual, saya masuk bilik kosong dulu untuk tidorkan Khasif...

Tiba-tiba...husband hantar mesej...dia kan duk kat rumah lain...

"Sayang....tension  :( "
"Kenapa by? abang tension apa?"
"Mane abang nak tido ni...bilik dah penuh...ruang tamu plak ada orang duk lepak..."
"Sayang pun takde tempat tido ni bang"
"Kalau abang tau macam ni..tobat abang cari hotel awal-awal"

Hehe...begitu la antara mesej suami isteri yang takde tempat tidor...kalau la kami tau macam ni jadi nyer....memang awal-awal lagi dah booking hotel...senang ada privacy sendiri...boleh baring dan rehat ikut suka hati, bila-bila masa kita nak..

Tapi dah terlambat..takkan nak keluar cari hotel time tu...dah terlanjur sampai, nanti takut pihak penganjur kecik hati plak..mak plak yang malu...pihak penganjur pun bukan orang lain..sedara sendiri jugak...so nak tak nak redah saja lah labu....(^_^)

Alhmadulillah malam tu ada la jugak tempat tidor....walaupun tido atas toto je tapi at least ada tempat tidor kan...hehehe....tapi saya tak lena sangat tidor sebab Khasif batuk teruk waktu malam...bila dia batuk saya angkat letak dia kat bahu urut-urut belakang dia...kesian sangat...

Esok pagi, bangun ion baju dulu...belum sempat mandi mak cakap husband tunggu kat luar.....rindu kan kami berdua leteww.......hehe....takdela..husband datang amik baju untuk pakai gi kenduri nanti...

Oh yer..pagi tu breakfast dihantar ke homestay kami...semuanya telah ditempah oleh pihak penganjur so tak perlu nak masak atau keluar cari makan kat luar....

Lepas dah bfast, saya mandi dan siapkan Khasif semua....


Yeah..anak ibu dah siap untuk gi jalan-jalan....duduk main dengan babah kejap sementara ibu nak bersiap....






Sementara menunggu yang lain bersiap....

Sepatutnya planning asal rombongan gerak pukul 10 ke Pantai Remis..tiba-tiba ada perubahan jadual...gerak ke Pantai Remis pukul 12 tengahari plak...

Alang-alang dah bersiap, takde maknanya nak tukar baju dah...sementara nak habiskan masa, husband ajak keluar jalan-jalan dulu kat Bandar Lumut dan Pantai Telok Batik..

Sorry takde gambar kat Pantai Teluk Batik sebab kitaorang tak turun kereta pun..sekadar pusing dengan kereta je....

Lebih kurang pukul 12.30 baru gerak dari Manjung ke Pantai Remis...terlambat setengah jam dari planning asal..biasa la janji melayu...

Sampai-sampai Pantai Remis lebih kurang pukul 1 tengahari...matahari betul-betul mencacak atas kepala...panasnya ya Allah....

Tunggu pengantin berarak plak..kitaorang ni beratur kat belakang pengantin la kan...sekali pengantin berhenti berdiri kat tengah jalan tunggu orang habis berzanji ke apa...


Saya rasa macam nak terbakar berdiri tengah panas macam tu...walaupun ada payung tapi sikit pun tak membantu...kesian kat anak tidor tengah-tengah panas terik macam tu....

Lepas tu boleh makan...tapi husband dan ahli rombongan lelaki yang lain makan lambat sket sebab takde tempat kosong...berdiri kat celah-celah pokok menumpang teduh menahan panas...kesian kan..huhu...

Saya makan tak nikmat..sambil makan sambil tengok husband berdiri menahan panas...I LOVE U DEAR..eh...tetibe....hahaha.....

Ingatkan dah habis majlis, sebelum balik tu nak jugak singgah mana-mana dulu..tapi husband plak  dapat call kena naik offshore keesokan harinya...

Nak tak nak harusla akur dengan tangungjawab itu...so, kami terus gerak balik ke Shah Alam tengahri tu jugak...

Bye-bye Perak...kalau panjang umur, kita jumpa lagi...(^___^)

17 December 2013

Perjalanan Teluk Intan -Lumut - Pantai Remis Perak- Part 1

Assalamualaikum....

Alkisah tersebutlah kisah perjalanan kami ke sebuah negeri yang bernama Perak Darul Ridzuan..tujuan keberangkatan kami tidak lain tidak bukan adalah untuk menghadiri Majlis Bertandang saudara sebelah husband...

Rombongan dari pihak perempuan gerak dari Ganu hari Jumaat..kitaorang ni dari Shah Alam gerak hari Jumaat jugak tapi takdela rushing keluar awal pagi sebab dekat je kan..

Dua hari sebelum perjalanan, mak (MIL) datang rumah kami dulu sebab nak tumpang sekali..ayah (FIL) tak ikut..adik beradik lain pun tak boleh pergi sebab masing-masing ada komitmen lain...

Gerak dari rumah lebih kurang pukul 10 pagi...sebenarnya pihak penganjur dah booking homestay kat area Manjung untuk ahli rombongan...so kitaorang tak perlu susah payah cari hotel untuk bermalam...cuma kami calling-calling dengan pihak rombongan dari Ganu nak jumpa kat mana bila dah sampai sana...

"Jumpa kat Lumut"...itu info yang kami terima ..

Memandangkan masih ada banyak masa, kami tak gerak ke Lumut dulu...destinasi pertama kami ialah Teluk Intan..sebenarnya itu adalah planning husband sebab dia nak tengok Menara Condong...well..kita ikut saja lah driver nak gi mana...

Sebelum sampai Teluk Intan, husband singgah dulu solat Jumaat tapi saya dah lupa kat area mana...berkampung lah kejap kami warga perempuan dalam kereta...saya, khasif, mak dan adik bongsu husband..nasib baik si kecik tu behave cuma mulut pot pet pot pet cakap apa ntah...

Lepas husband habis solat Jumaat, kami terus menuju ke Teluk Intan...mula-mula cari kedai makan dulu...pusing-pusing kat area bandar cari kedai makan melayu takde...yang banyaknya kedai mamak....

Bukan taknak makan kat mamak, tapi alang-alang dah datang negeri orang kan..nak cuba lah jugak lauk pauk orang melayu perak...banyak tempat kami pusing tapi tak jumpa jugak...dah la cuaca panas terik...

Last-last husband cakap makan kat mamak pun takpela...perut dah bekeroncong...masa pusing cari kedai mamak, nampak la medan selera..try berhenti kut-kut ada rezeki makan lauk melayu...tup-tup ada pun kedai mamak jugak....



Nasi Kandar Speedy....mula-mula macam "ala..nasi kandar lagi.." . tapi bila masuk mulut, eh eh...sedap la gulai dia...tak rasa kari macam selalu makan kat kat mamak tu..rasa gulai melayu...ayam boleh tahan besar..yang beza nya ada sambal macam cili giling dia letak sket tepi pinggan..tapi saya tak rasa pun...

Tanya husband..dia cakap not bad..rasa dia masam-masam manis...harga untuk sepinggan RM4.30..

Cari la kedai mamak kat seluruh malaysia ni mana dapat harga murah camtu...siap tokey dia datang lagi tanya cukup tak nasi? nak tambah nasi ke? kelas gitew.....makan + minum untuk  4 orang baru RM25...murah sangat-sangat...


Makan dengan penuh nikmat sebab perut tengah lapor..see my husband dah macam artis tak bagi orang snap gambar tengah makan...

Lepas makan singgah masjid kejap mandikan Khasif...cuaca tersangat panas..so bila dapat mandi dia jadi segar bugar...



Inilah dia Menara Condong mercu tanda bandar  Teluk Intan..

Sedikit info tentang Menara Condong :
  • Dibina pada tahun 1885
  • Tinggi 85 kaki dan mempunyai 110 anak tangga
  • Tujuan pembinaan adalah untuk menyimpan air bagi penduduk pada masa musim kemarau dan juga sebagai menara jam
  • Pada tahun 1889 -1895 banjir besar telah berlaku dan menenggelamkan menara ini. Disebabkan banjir tersebut, menara ini menjadi condong...

 Saya pernah sampai ke Perak sebelum ni tapi ni first time sampai ke Teluk Intan tengok menara condong...


Sebenarnya cuaca panas terik...itu yang saya bawak payung takut Khasif kena panas..nasib baik menara ni ada  bayang so ada lah tempat teduh untuk posing-posing sekejap...

Sekejap je kami posing-posing kat situ...agenda seterusnya meneruskan perjalanan ke Lumut melalui Jalan Changkat Jering..walaupun keadaan jalan raya agak teruk tapi seronok jugak la lalu jalan kampung ni..boleh tengok rumah orang, sawah padi..jalan pun tak bizi dan tak perlu tekan minyak laju-laju macam kat highway tu...rilek je menikmati permandangan....


Akhirnya kami tiba di Bandar Lumut lebih kurang pukul 6.30 petang..call rombongan dari Ganu, diaorang tak sampai lagi...so kami park kereta, then jalan-jalan dulu cuci mata kat area bandar...

Bandar Lumut yang dipenuhi dengan kedai-kedai baju, topi, cenderamata dan makanan laut...

Baru saya tau rupa-rupanya di sini terletaknya terminal jetty untuk ke Pulau Pangkor....so kalau anda nak ke Pulau Pangkor, sila datang ke Lumut...


Babah belikan topi untuk Khasif...bila orang cakap "cantiknya..............".. bukan main tersengih sampai senget-senget  kepala sebab syok orang puji dia...perasan cantik rupanya anak aku ni....(^__^)



Pantang letak kat bawah..dia nak jalan ke sana sini...tak boleh pegang..nak jalan sendiri okey anak dara ni sorang.....


Pakai topi tak lama pun...bila dah bosan, dia nak tanggal topi tu...jenuh lah babah duk puji "cantiknya......" nak suruh dia terus pakai...


Dia pakai topi kat muka. boleh?? lepas tu dia buang macam tu je taknak pakai dah....alahai anak.....

Tunggu punya tunggu takde sorang pun yang call...hari dah nak gelap....

*bersambung...

05 December 2013

Sedangkan Pantai Pun Berubah...

Assalamualaikum...

Hai semua...
*sambil lambai tangan tapi takde orang...

Giler lama tak update blog....biasa la bila husband offshore takde kat rumah, aktiviti saya pun tak la banyak...memerap kat rumah je la dengan Khasif...habis jauh pun keluar bawak Khasif gi makan, lepas tuu cari barang kat Giant...

Setelah 3 minggu berjauhan, alhamdulillah semalam husband dah selamat balik kepangkuan kami semula...Khasif yang demam teruk malam tu terus jadi segar bila nampak babah....

Babah baru je sampai depan pintu rumah, dah hulur tangan suruh angkat dia...

Okey...izinkan ibu mengundurkan diri dari korang berdua...huhuhu..... '__'

Takde apa pun nak citer sebenarnya....

Tengah belek-belek gambar jumpa gambar kitaorang gi pantai masa balik kampung bulan lepas....

Selalunya kalau balik Ganu, aktiviti petang hari kalau berkesempatan kitaorang suka gi makan ikan celup tepung kat pantai Airport atau pantai Mengabang  Telipot...

Jangan tak tau...kat Ganu pun ada ICT okey....singakatan kepada Ikan Celup Tepung...hehehe....

Gambar masa kat kedai makan takde sebabnya kami ni asyik diekori oleh lebah-lebah yang tak tau dari mana..sakit hati betul...3 kali tukar meja, 3 kali tu la lebah-lebah ni ikut kitaorang...dahla saya risau takut benda tu gigit Khasif...

Yang peliknyer...lebah-lebah tu takde plak nak gi kacau meja orang lain...
Apa kah tandanya itu?
Adakah lebah-lebah itu terbau MADU kat meja kami....jaga-jaga.........(^_^)


Dah habis makan, bawak Khasif gi jalan-jalan tepi pantai.....





Kali pertama Khasif melihat pantai, melihat laut yang terbentang luas......


Kali pertama jugak Khasif jejakkan kaki dan berjalan-jalan di atas pasir pantai.....

She love it..


Kagum kali pertama tengok ombak yang menghempas pantai...dia tak takut...well, tengokla siapa ibunya...hahaha....



Pergi pantai pakai tight..ko mampu? hehe....rambut dia dah panjang sket so kena ikat..kalau tak, berjuntai-juntai rambut tutup mata.....


Setia menunggu ombak....

Teringat zaman kecik-kecik dulu....setiap kali musim remis...mesti satu family datang  mandi pantai sambil tangkap remis dan ketam....selalunya waktu malam..syok giler...dulu mandi pantai malam-malam takde hal...

Berenang ke tengah sket tunggu ombak datang...lepas tu kena hempas dengan ombak...beralun-alun badan dalam laut....masa tu ombak takde la garang macam sekarang....

Sambil berenang, tangan teraba-raba kat tanah atau kuis-kuis dengan kaki cari remis...kejap-kejap dapat...pergi tengah lagi, dapat lagi..lagi besar dapat lagi sakan nak cari...dah penuh tangan, naik pantai letak hasil tangkapan dalam baldi...

Yang laki plak, bawak kepala ayam..buat umpan ketam...hasil tangkapan memang penuh satu baldi...kalau lapar, naik pantai kejap makan la nasi bekal bawak dari rumah...lepas makan turun lagi dalam air teruskan misi mencari remis dan ketam...dah puas berenang-renang, baru la naik bersiap-siap untuk balik....

Masa tu saya sekolah rendah...awal 1990 an..sekarang ni, jangan kan nak mandi pantai mandi waktu malam....waktu siang pun tak boleh sebab pantai dah berubah..dah bahaya....gigi pantai pun dah dalam...

Itula salah satu sweet memory masa kecik-kecik yang masih saya ingat sampai sekarang....

Pantai berubah bukan dipukul ombak....tapi di korek oleh jentera-jentera manusia yang rakus untuk pembangunan... 

Sekian...wassalam...

25 November 2013

Aku Letih..Aku Penat....


Aku juga ada perasaan ...
LETIH, PENAT....
Banyak benda yang perlu aku uruskan...


Aku tak minta wang, emas, berlian....
Aku cuma mintak sedikit pengertian dan belas kasihan...
Sesekali badan aku ingin berehat....
Sebab badan aku TERLALU PENAT...
Dan kepenatan itu tak dapat dibendung lagi..

Aku sangka tiada dendam....
Rupanya ada yang simpan di dalam hati....
Sedangkan aku dah minta untuk di redhai....

Aku juga punya perasaan.....
Hati terguris...

Selama ni aku tak pernah berkira...
Menguruskan rumahtangga dan anak sendirian....
Bukan satu kerja yang mudah untuk aku buat...
Tapi aku cekalkan hati....
Itu semua pengorbanan dan tanggungjawab yang takkan sesekali aku abaikan....
Lebih-lebih lagi untuk insan-insan yang aku sayangi dunia akhirat...

Namun..apa yang aku terima??

Semua sudah jauh berlalu....


Kadangkala jauh disudut hati tersimpan satu perasaan..
Aku ini ibarat kain buruk.....

Sampai masa...akan dibuang...

18 November 2013

Ragam Anak Dara Merempit...

Assalamualaikum...

Hari Jumaat lepas Khasif tiba-tiba demam tau...huhu..pukul 3.30 petang teacher dia mesej..

"Salam kak..badan Khasif panas la petang ni"

Masa tu saya kat ofis...terus jadi tak keruan bila dengar anak tak sihat..

" Ye ke. panas sangat ke?"

" Leh tahan jugak la..baru je ni panas..tadi tak lagi..dia pun macam tak aktif je..sekarang tengah tido"

"Ok..kejap lagi akak gi amik"

Dengan pantas, kemas meja capai beg jumpa bos cakap terpaksa balik awal, anak demam kat nursery..laju-laju keluar ofis..takde mintak izin dah..emergency kan. giteewwww....... 

Masa amik dia kat nursery nampak la dia lemah je tak ceria macam selalu..

Dalam kereta, diam termenung je..selalu pot pet pot pet je.....takde tenaga...

Kesian anak ibu.....

Sampai rumah, bagi susu dia baring kat tilam....badan dia panas tapi tak la seteruk masa dia demam hari tu....

Saya tak bawak gi klinik sebab ubat demam yang doktor bagi bulan lepas dah ada tak bukak pun lagi...lagi pun suhu demam dia tak cecah 38 dc..cuma sekitar 37.4 - 37.8 macam tu la...

TAPI...demam kali ni Khasif lain sket perangai dia...

Dia meraung rasanya satu kawasan perumahan dengar kut....

Tengah tidor terjaga sket dia meraung kuat giler...sampai merah-merah muka, air mata bercucuran, air hingus sekali...berpeluh-peluh..mengamuk.....

Tepuk-tepuk tak jadi...bagi susu dia baling botol..angkat letak atas riba senyap kejap lepas tu menggelupur...dukung...senyap...letak balik kat bawah dia meraung lagi...

Aduh...serba tak kena dibuatnya....tak tau la sebab dia demam tak sedap badan dia buat perangai atau sebab perubahan usia...

Kadang-kadang rasa geram jugak la...dah tak tau nak pujuk camne..kadang-kadang saya biar...dengan harapan dia berhenti menangis sendiri...tapi tak pun...makin kuat dia "teran"..

Marah jugakla...tapi bila tengok dia time tidor rasa kesian plak....

Alhamdulillah sabtu dia dah ok..makan pun banyak...aktif main satu rumah dia pusing....

Mungkin Khasif demam sebab rindukan babah...sejak akhir-akhir ni babah ada kat rumah manja kan dia...tiba-tiba hari Khamis babah dah takde gi kerja...itu yang Jumaat terus demam.... 

Kalau babah call dengar suara babah...sengih manjang....tapi tak cakap pun...

Semalam dia tekan-tekan telefon saya...tapi takde dengar suara babah....waaaa dia mengamuk, meraung...!!

Saya pun call husband kat tempat kerja....happy bukan main boleh dengar suara babah....lepas tu amik phone letak kat telinga dia...kiss mmuaah..muaahh tefon ibu....

Babah duk panggil adik...adik...dia sengih sebab boleh dengar suara babah....

Lepas dah letak...dia tekan-tekan lagi tapi takde suara babah....waaa...dia meraung mengamuk lagi....

Aduh....tensi ibu dik.....jenuh nak memujuk....huhu.......itulah perangai Khasif sejak dua menjak ni...makin banyak ragamnya.....

Jom tengok ragam Khasif merempit masa dia sihat...^__^
 

Merempit dengan trolly....wroooommmm.....cepat-cepat ibu....kita nak bayar tol kat depan..nanti ramai orang beratur....



 Oook oooooo.......kena tahan polis plak....terlebih muatan....



Broooooommm......merempit dengan kereta lagi best...macam best jer...macam terrer je....(^_^)


 Apa? Nak tumpang? Erm.........jap ek....boleh.... tapi duk tas bumbung je la yer...

 

Merempit dengan walker pun boleh........


Cara- cara naik walker macam ni.....tapi hati-hati jangan sampai mama papa korang nampak tau...nanti diaorang menjerit boleh pecah gegendang telinga... #masa ni Khasif tak boleh jalan lagi....


Ni lagi best...sambil merempit sambil "kemas rumah".....ampaian baju adalah feveret dia....


Dah jatuh terlingkup sikit lagi nak kena badan dia...eh takde hal lah....janji boleh tolak ampaian....boleh tarik hanger....#sabar.....urutdadatahanmarah.....

Ibu mana yang tak sayang anak...dia lah dunia akhirat yang saya ada...tapi itulah...bila badan ni terlalu letih kadang-kadang nafsu amarah tu tak dapat nak dikawal....

Ibu mintak maaf....ibu sayang Khasif sangat-sangat...sampai akhir hayat ibu...jangan nakal-nakal yer....

14 November 2013

Dari Mid Valley Ke GM Klang..

Assalamualaikum wbt...

Sehari sebelum birthday Khasif hari tu, kitaorang gi Mid Valley konon-konon nak usyar hadiah birthday Khasif...dalam masa yang sama saya nak gi Speedy kat sana nak cari DVD drama korea, tajuk citer biarlah rahsia...hehe... ..

Bengang betul la rasa dalam hati..dah banyak kedai movie saya gi cari tapi semua takde dalam bentuk  DVD..dah habis..yang ada cuma CD..apa kelas tengok citer dalam  CD zaman sekarang ni...huhu....

Bukan setakat kat Shah Alam je...sampai KLCC I gi cari uollss....tapi tetap mengecewakan jugak..dah order kat speedy giant seksyen 13 tapi sampai sekarang diaorang tak call...kata seminggu boleh dapat..tapi sampai hari ni dah sebulan lebih habuk pun takde....kecewa ok....:(

Baiklah..lupakan tentang citer DVD itu...masa kitaorang sampai Mid Valley dah pukul 11 pagi lebih...faham-faham sendiri la yer kalau gi Mid Valley time tu parking for sure susah nak dapat..walaupun tempat parking banyak giler tapi tetap tak cukup..

Pusing-pusing lebih setengah jam jugak kut...campur jem lagi sebab kereta makin banyak masuk..saya macam dah give up dah...husband pun dah merungut dah...sebelum berlaku perselisihan faham baik saya cakap dulu...

"Takpe la by..kita keluar je la...gi makan kat tempat lain"

"Yela..nak keluar pun kena parking jugak nak bayar" 

Okey....dua-dua senyap..hehe..nanti jadi gaduh...kitaorang biasa la..kalau gi mana-mana, ada je benda tak lancar seperti yang dirancang, mesti ada yang badmood...so better senyap dari berkata-kata...hehe...

Pusing-pusing akhirnya husband jumpa tempat parking..tapi bukan parking lot...lantaklah...dah memang takde kosong..banyak jugak kereta lain park kat tepi-tepi dinding...

Happy balik...yeiii.....(^__^)

Masuk dalam gi foodcourt dulu kat level 3..nak cari makan nak cari makan...tak tau plak food court dah berubah tempat...dah tak best macam dulu..rasa macam lemas je kat dalam tu..kedai makan pun tak banyak macam dulu..belasah je la apa yang ada....

Dah habis makan ajak husband masuk Aeon Big (dulu Carrefour)..zaman belajar UM dulu, nak cari ubat gigi pun datang Carrefour Mid Valley okey..ko mampu?? hehe.... 

Pusing-pusing jumpa la barang yang nak beli untuk si kecik tu....tapi tak tau kenapa last-last kitaorang keluar tak beli pun hadiah tu...postpone dulu sebab Khasif meragam...

Keluar je dari Aeon Big, singgah Speedy misi saya untuk mencari DVD Korea citer biarlah rahsia itu...tapi hampa jugak...sedih...huhu... -.-

Lepas keluar dari Speedy, time jalan kat level LG tu rasa macam padat giler orang...nak bernafas pun rasa macam tak cukup oksigen...I don't like ok...orang crowded macam ni boleh buat saya sakit kepala dan rasa mual nak muntah...

Dengan stroller anak lagi nak tolak tersangkut-sangkut...dengan orang berjalan macam kura-kura...dengan Khasif meragam nak main belon tapi babah plak taknak bagi takut tercucuk mata...

Last-last saya ajak husband balik...Jusco pun tak singgah..lebih kurang pukul 2 lebih kitaorang keluar dari sana balik menuju ke Shah Alam..

Tiba-tiba dah dekat nak sampai kat area stadium shah alam, husband cakap 

"Jom kita gi GM Klang nak"

Saya okey je...lagipun takde planning nak gi mana-mana pun petang tu...so kitaorang masuk federal highway menuju ke Klang...

Saya tak pernah sampai GM Klang tu...tapi memandangkan husband pernah pergi so saya takde la fikir nak tolong tengok jalan ke apa kan...dia pun macam confident je..

Last-last bila dah sampai kat kat area bandar klang tu dia cakap dia lupa jalan...OMG....aku lupa la plak husband ku ni tak berapa cekap nak ingat jalan...

"Habis tu hari tu abang datang jumpa tu camne?"

"Hari tu abang guna GPS abang Din...tempat tu sebelah Highway je.."

Alahai...husband duk pusing-pusing dalam bandar klang tu...dengan zohornya tak solat lagi...dengan Khasif yang taknak duk diam...saya cuba cari dengan GPS tepon saya tapi takde..husband duk pusing-pusing buntu tak tau punca arah ke mana...

Bengang...tapi senyap je la..nanti jadi lain plak..hehe....

Husband nak solat dulu kat masjid..dah sampai masjid tapi tak jumpa jalan masuk...lepas tu pusing balik tiba-tiba dah jauh giler dari masjid tadi...adoila.......

Boleh tak sesat kat bandar Klang???? rasa cam nak gigit-gigit je orang tu....hehe...

Last-last saya cakap... 
 "Abang cuba stop dulu mana-mana..try cari dengan GPS abang plak.." tahan bengang..

Husband cari tempat parking..lepas tu dia bukak GPS kat handphone dia...tapi dia tak tau guna...hahaha....okey...mintak ampun by....

Saya pun tekan-tekan..serach GM Klang...terus keluar arah semua 8.7km...

Adoi....kalau dari tadi set awal-awal takde la nak sesat-sesat macam tu....

Last-last tak sampai 15 minit sampai la kat GM Klang itewwwwww....elok dah masuk dalam, hujan turun lebat sekai dengan kilat petir..syukur alhamdulillah...

Tak boleh bayang kalau tengah sesat tadi hujan lebat kilat sabung menyabung macam tu....

Sebelum jalan-jalan....cari surau dulu solat siap-siap..baru hati tenang nak shopping lama mana pun...



Ooo...ini lah GM Klang tu...memang besar giler lah..ada banyak level...setiap level tu banyak kedai berderet-deret...semua pun ada...nak cari apa...brooch, baju, tudung, gadget, rak, hanger, tikar, barang baby..semua ada...

Tapi kebanyakan yang saya perasan barang kat sini made in China...so kualiti pun tak berapa la sangat..tapi ok je pun kalau korang tak kisah tentang kualiti...itu hak masing-masing untuk membeli kan... ^_^



Kat sini kalau beli borong dapatlah harga lagi murah..kalau beli kuantiti sikit takde la dapat harga special sangat..

Banyak level...tapi saya tak naik sampai atas pun....sekadar pusing-pusing sampai tingkat 2 lepas tu dah surrender...hehe...lagi pun bukan nak shopping sangat pun cuma nak jalan-jalan cuci mata...


Saya suspect, barang-barang yang orang duk jual online tu diaorang beli borong kat sini...sebab memang sebijik sejibun sama..lagi-lagi barang baby....hehe....

Saya Anak Manja Babah
Program kemuncaknya adalah dinner dulu kat restoran Spices of Penang..restoran ni ada kat dalam bangunan GM Klang jugak...sebelum tu saya ada cakap kat husband teringin nak makan rojak buah..tup-tup masa lalu kat depan restoran ni tengok ada orang duk makan rojak buah...apa lagi....laju la saya masuk...mengidam la katakan...hehe...


Husband order Nasi Lemak Rendang Ayam..RM7.90..husband cakap sedap dan tidak mengecewakan...



Saya order Tomyam Seafood Behoon..RM 9.90..


Mula-mula masa dia hantar kat meja datang sekali dengan dapur yang ada api kat bawah periuk tu (refer gambar). lepas tu husband cakap,  takkan nak makan kat atas dapur tu kang tak pasal tertonggeng jadi citer lain plak...hehe..

So mintak waiter tu amik dapur tinggal periuk je atas meja...rasa dia? sedap hingga menjilat jari wa cakap lu...saya makan slurp slurp tak pandang kiri kanan dah....

Saya suka rasa tomyam dia tak terlalu pedas..just nice...udang, sotong besar-besar...berbaloilah dengan harga...



Tu dia rojak penang mali...RM8 size besar..tapi tak habis tapau separuh sambung makan kat rumah...


Husband jus tembikai..saya punya jus mango..1 gelas jus RM4..tapi jus mango dia tak berapa kena dengan tekak saya ni...terlalu pekat rasa mango yang dah masak..so saya cuma mampu minum 1/4 je...selebihnya bagi tuan kedai minum..hehe....

Kalau korang ke GM Klang, boleh la cuba makanan kat restoran ni...insyAllah tidak mengecewakan....

Itu aje citer jalan-jalan cuci mata dan acara melebarkan perut kami..(^_^)

06 November 2013

Celebrate Birthday Tuan Puteri..

 Assalamualaikum wbt...

Hai korang...hari ni mesti ramai yang dah start kerja balik kan...saya tak cuti pun isnin tu..cuti dah habis...hehe...

Semalam saya bawak Khasif gi cucuk imunisasi untuk 1 tahun kat UMRA..ku sangka cuti panjang macam ni tak ramai orang kat klinik..sekali hamik, 1 jam lebih jugak menunggu baru la turn Khasif...berat Khasif terkini adalah  10.74 kg..saya  ingat dah 12kg lebih sebab kalau dukung lama-lama boleh krem lengan dibuatnya...

Sebelum inject doktor bagi info la sket...kalau vaksin untuk 12 bulan ada 1 je iaitu MMR..lepas tu ada satu additional kalau saya nak iaitu vaksin Chicken Pox..tapi vaksin ke 2 tu tak wajib cuma doktor recomended saje...demi kebaikan anak, saya setuju amik kedua-dua vaksin sekali...sekurang-kurangnya kalau Khasif kena Chicken Pox tak la teruk sangat sebab dia dah kebal..hehe..total RM178 termasuk consultation fee..

Habis citer pasal cucuk Khasif..

Sebenarnya nak share citer pasal celebrate birthday Khasif...kami tak planning holiday jauh-jauh pun..


Pagi Ahad kami ke IOI Mall bawak dia jalan-jalan cuci mata..lepas tu makan-makan sket..saya jarang bagi dia pakai blouse kalau setakat nak keluar jalan-jalan..kalau pakai blouse tu macam "beria" sangat..tapi hari tu dia Birthday Girl kan..so bagi nampak ala-ala princess sket...cardigan pun ibu bagi pakai sekali...

Kami makan kat kat KR. "Tepi-tepi...princess nak order makanan ni.." menu dia punya dah ada tapi sibuk jugak nak tengok babah punya...


Dah siap order tunggu makanan sampai...mulut dia duk pot pet pot pet cakap apa ntah...oo nak suruh letak beg kat bawah yer..baik tuan puteri...


Makanan dah sampai...ni semua ibu dan babah punya....kunun-kunun sebab hari special Khasif, saya pun cakap kat husband "abang..kita order jugak la untuk adik..." tengok menu, saya order mash potato...


Sekali bila sampai hambik ko....banyak giler..Khasif makan 5 hari pun tak habis...kenapala waiter tu tak cakap portion dia besar...saya ingat kan lebih kurang macam kat KFC tu je...huhu...memang tak habisla jawabnya...sebenarnya tak terusik lansung pun..husband suruh tinggal je tapi saya macam tak sanggup nak bazir plak...takpe bang kita bungkus nanti kita jumpa orang mintak sedekah kita bagi la kat diaorang..dapat jugak diaorang makan kenyang...last-last terbiar dalam peti ais je...haha....


Khasif dan babah yang asyik berkepit...semua pun babah layan..bagus-bagus...senang kerja ibu nak makan sambil romantik-romantik sket..sejak ada anak bukan senang nak makan dengan tenang okey...

Kagum giler saya tengok sepasang couple tu makan....mula-mula mereka makan sup sorang satu...lepas tu sampai plak main dish ayam sepinggan sorang...lepas tu lasagnia sorang sepinggan..lepas tu ais krim sorang satu...badan awek dia tu biasa-biasa je tapi boleh makan habis licin dengan tenang sekali..saya ni masa mula-mula je beria makan laju..dah tengah-tengah tu rasa nak muntah sebab banyak sangat kena habiskan...rasanya perut dah cukup besar dah sekarang ni..hehe....

Lepas dah habis makan, husband cakap nak beli kek untuk Khasif nak sambut kat rumah...sebelum makan lagi dia dah bunyi pasal kek tu..tapi saya cakap kita makan dulu lepas tu baru beli kek...sekali masa dah kat kedai kek jurujual tu cakap kalau nak yang special kena tempah 3 hari...kalau nak amik terus pilih yang kat depan tu je...huhu....terpaksa lah amik jugak kek yang kek depan tu daripada takde lansung...

Tu la sape suruh planning program last minit kan...tahun depan ibu tempah kek yang marvelous gitu adik ek... (^___^)


Maka malam itu kami sambut birthday Khasif bertiga sahaja...celebrate ala kadar sebab nak ada gambar dia tiup lilin masa umur satu tahun....


Part yang paling dia excited adalah potong kek...yeaaa!!!! adik dah setahun...ini birthday kek last minute punya..rasa kek okey la..


Tengok Khasif tu..kalau dengan babah nak manja je kerja dia...malu-malu kucing gitu...

Saya tak masak special pun sebab perut masih kenyang makan part siang dah terlampau banyak..cuma goreng ayam dan keropok sajo...

Entah apa yang kelakar tak ingat la plak saya...yang pasti kalau dua beranak ni ketawa mesti mata tertutup..hehe...oh yer Khasif dah tumbuh gigi dah..
Banyak budak kecik ni makan kek..lepas tu bila dia tengok kitaorang makan ayam goreng, dia telan air luir lepas tu buat kunyah-kunyah jugak...sorry adik...nanti dah besar sket baru boleh makan ayam goreng okey...:)

Itu saja kisah celebrate birthday Khasif..sempoi ajer...sekadar untuk suka-suka...

InsyaAllah kalau dipanjangkan umur, ada rezeki lebih tahun depan kita celebrate cara lain plak... (^__^)

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...