07 February 2014

Mutiara Kata Buat Semua...

Assalamualaikum wbt.....

Salam Jumaat buat semua....penghulu segala hari..hari yang penuh keberkatan...insya Allah...

Sedikit renungan buat kita semua...

Senyum dalam kesedihan adalah satu KETABAHAN...
Menangis dalam kepayahan adalah satu KESABARAN..
Gembira dalam keredhaan adalah satu KETENANGAN..
Mensyukuri nikmat Allah adalah satu NIKMAT KEBAHAGIAAN....

Kadangkala sepuluh KEBAIKAN seseorang akan dilupakan hanya kerana satu KESALAHAN...
Sedangkan kita hanyalah manusia biasa, tidak lari dari KESILAPAN....
Belajarlah untuk memberi KEMAAFAN kerana KEMAAFAN itu adalah sangat INDAH....

Ingatlah...
Jangan mudah menilai kesilapan seseorang..
Sebaliknya cermin dan muhasabah diri sendiri terlebih dauhulu...

Semoga Allah memberi pelangi disetiap hujan..
Senyuman disetiap tangisan..
Rahmat untuk setiap cubaan..
Dan memakbulkan doa disetiap permintaan..
Amin Ya Rabbal Alamin...

06 February 2014

Nasi Dagang Yang Sedih...

Assalamualaikum wbt...

Isnin hari tu sebelum masuk ofis, sempat breakfast kat Restoran Mak Uda Selera Timur, TTDI Jaya Shah Alam...dekat dengan ofis jugakla....

Restoran Mak Uda ni sebenarnya restoran yang menyajikan makanan terengganu..antara menu yang terdapat kat sana ialah nasi dagang terengganu, nasi lemak, nasi kerabu, nasi minyak, laksam, nasi kunyit... 

Menu sampingan yang ada ikan celup tepung, pulut panggang, satar, keropok lekor, kuih muih..pendek kata banyak pilihan makanan ada kat sini.... 

Bukan kali pertama saya datang makan sini sebenarnya..kalau husband teringin nak makan nasi dagang ala-ala Terengganu, ke sinilah kami tuju...

Mula-mula datang dulu...rasa nasi dagang memang sedap..walaupun satu pinggan harga RM5 tapi tak kisah sebab sedap..harga berbaloi dengan rasa makanan...


Tapi itu dulu....

Sekarang bagi saya rasa kualiti makanan dah tak berapa sedap...


Kuih satu ketul 50 sen...3 ketul , 1.50...


Pulut panggang seketul RM1..makin lama makin kurus dan isi ikan kat dalam dah tak fresh..


Nai dagang boleh amik sendiri nak banyak mana pun..sepinggan RM5.
Ikan keras..rasanya dia guna ikan tak fresh..memang rosak mood saya nak makan...

Masa letak pinggan nasi kat meja..tiba-tiba husband tanya...
"Amik kuah singgang ke tu?"

Hahaha..ok melampau la tu soalan...itu kuah acar namanya...tercedok sekali...


Khasif yang belum mandi tengah makan kuih...dah pandai nak makan dengan sudu sekarang..

Nasi dagang 2      - RM10.00
Kuih 3                 - RM  1.50
Pulut panggang 1 - RM  1.00
Air  1 je              - RM  2.00

Semua sekali dia kira RM16..rasanya saya kira tak sampai pun harga tu...

Husband yang bayar..dia memang macam tu..main bayar je...:(

Kesimpulannya...saya tak kondem terus kedai ni...cuma pendapat peribadi saya..rasa makanan dah tak sesedap dulu terutama nasi dagang...nasi dagang kalau ikan keras dan tak segar, memang tak sedaplah nak makan... rasa kuih pun ala-ala...tak padan dengan harga...

Makcik, nanti tolong improve lagi yer...kalau tak saya taknak gi makan dah kedai makcik...hehe...

05 February 2014

Perjalanan PD ke Shah Alam...

Assalamualaikum wbt...

Alamak..ada lagi ke kisah PD? Hoho.....

Kali ni takde dah citer tentang hotel...cuma kisah perjalanan balik kami dari PD ke Shah Alam...

Keluar je dari parking hotel, kami cari tempat untuk mengisi perut..lapor...breakfast cuma 2 keping roti mana la mampu perut ni bertahan lama-lama....

Cari kedai makan tengahari kat PD takde lah susah sangat...tapi sebab cuaca terlampau panas, agak terasa lah bahang mentari atas kepala kejap...

Kami lunch tengahari tu kat medan selera area jalan pantai tu jugak..tapi dah ke arah batu 5...medan selera yang ada kedai-kedai makan berderet tu..lauk tengahari banyak jugak...not bad la...

Dah habis lunch, gerak cari masjid..hari tu kan hari jumaat so husband kena solat jumaat dulu sebelum gerak masuk highway...nanti kalau dah masuk highway mana nak jumpa masjid plak kan...

Sambil-sambil cari masjid, masuk bandar PD dulu...bandar lengang, kedai pun banyak tutup..Jumaat tu kan CNY..so tauke-tauke suma nak beraya la...


Nampak masjid kat atas bukit...lupa dah nama masjid apa...

Sementara menunggu husband solat jumaat, saya dan khasif rehat dalam kereta...nasib baik si kecik tu tidor takdelah penat sangat nak melayan kerenah dia...

Dah habis solat, gerak keluar dari bandar PD...lalu depan hotel  ni..Mayang Sari ek nama dia...tak tau kenapa rasa lain macam je bila tengok suasana hotel tu..maybe sebab sunyi takde orang sangat..kereta pun cuma ada beberapa buah sahaja....



Pantai PD..matahari terpacak atas kepala pun selamba je mereka-mereka di sana mandi laut...ish..ish..ish...



Berkhemah di tepian pantai...percutian yang boleh menjimatkan kos..



Nampak warung  ni kat tepi jalan...husband singgah beli air kelapa dan keropok goreng...erm...rojak, laksa pun ada...

Sempat lagi tu sebelum keluar kereta dia cakap..

"Jangan aspek rasa keropok sama macam kat tempat kita ok (Ganu). makan je jangan komplen" hahaha....siap bagi warning...(^_^)

Biar la nak komplen jugak...air kelapa rasa air gula...tapi habis jugak sebab cuaca tersangat la panas..walaupun dalam aircond tapi tekak haus yang amat..keropok plak gatal lidah..


Depan sket ada orang jual rambutan kuning...macam sedap je tapi tak beli pun..tengok dari jauh je...

Lepas tu masuk highway...kami dah nak balik, nampak banyak kereta menuju ke PD...bila masuk PLUS pun sama...banyak kereta menuju ke selatan...jem jugaklah kejap...

Fuhh... nampaknya tindakan kami bercuti awal sket dari orang lain adalah satu tindakan yang betul..

"Abang..jom singgah nilai nak?"

"Abang pun nak cakap dari tadi lagi...tapi nak tunggu masa yang sesuai...." hahaha...husband takut saya tak setuju....queen control ke saya ni bang?

Dari PLUS exit ke nilai...

Cari signboard ke nilai 3...mula-mula kami jumpa nilai impian....lepas tu masuk lagi follow sign board.. tiba-tiba hilang arah...dah sampai mana-mana dah...

Sudah...rasanya dulu datang nilai bukan macam ni...okey, dipendekkan citer gaduh kejap suami isteri bila salah jalan..

Haha...kami biasa...memang macam tu...;p

Husband u-turn balik...pusing-pusing-pusing....last-last pasang GPS jumpa la nilai 3 tempat orang shopping tu...

La...kat situ je..kami dah lalu dah tapi tak perasan kena masuk ke lorong kanan....padahal dekat je pun dari nilai impian tu....


Tada...dah sampai..kami pun berbaik la balik...hehehe....(^_^)..

Suprised jugak sebab tak ramai orang kat nilai...padahal public holiday...selalunya kan kalau weekend pun sesak tapi hari tu parking banyak kosong...

So korang ingat ek..kalau nak shopping kat nilai, sila datang time CNY...





Kami tak niat nak shopping pun..singgah sini sekadar usyar-usyar tengok satu dua barang...

Cuma husband beria nak beli mainan untuk puteri dia tu...

Masuk 2 kedai compare harga...kedai first tu harga tak logik lansung...harga dia letak kat box ratus-ratus..bila tanya boleh bagi berapa..jawab pun tak berani pandang mata kami lepas tu blah...memang takla kami nak beli kedai macam tu...

Masuk kedai kedua...harga dia letak 90...tanya dia boleh bagi berapa? pekerja dia bagi 85..saya suruh panggil bos...akak ko ni berani pelik sket dik...bos dia bagi 80..saya mintak 75..dia senyap kejap..lepas tu dia cakap ok...boleh la dari takde lansung kan...

Lepas tu terus gerak balik ke Shah Alam....alhamdulillah pukul 6.30 selamat sampai rumah....


Jeng-jeng....ini la dia babah beli untuk khasif....dapur masak-masak...kat area Shah Alam ni saya tengok harga 90-100..


Mandi pun belum dah sibuk nak masak-masak....masak apa tu dik? nasi goreng ke?

Yang tragisnya.....




Tak sampai 3 hari dia main...ini lah jadinya hasil dari keganasan khasif...boleh dia duduk atas dapur tu...runtuh la jawabnya....

Begitulah alkisahnya kisah kami hujung minggu lepas...hujung minggu ni tak tau lagi nak buat apa...kena tengok jadual dulu...hehe...

Jumpa lagi....wassalam....(^_^)

04 February 2014

Avillion Hotel Port Dickson, Jalan-Jalan Santai- Part 5

Assalamualaikum wbt...

Maka tiba lah part yang terakhir kisah percutian PD tempoh hari....yahooo...cukuplah 5 part je...banyak-banyak sangat kang ada yang termuntoh plak..hehe....

Dan disebabkan ini adalah part yang terakhir, maka gambar pun akan banyak la sket...korang bertahan yer... (^_^)


Dah siap mandi, pukul 9 lebih kami keluar jalan-jalan tengok kawasan hotel..petang semalam kan tak sempat round betul-betul...


Lenggang- lenggang kangkung....kangkung ditepi paya....kangkung?? opss..sorry silap lagu...huhu.....akak nak bawak anak round-round pusing kawasan ni....


Jom semua ikut Khasif jalan-jalan tengok kawasan hotel...khasif pun first time jugak datang sini...(^_^)


Avi Spa...tempat untuk memanjakan diri...harga bergantung pada rawatan yang anda pilih...


Nature Walk...berjalan sambil menikmati keindahan alam semula jadi...


Menuju ke mana?


Menuju ke sini...Pantai Tumasek..private beach untuk penghuni hotel sahaja...pukul 10 dah panas macam pukul 1 tengahari...ada je yang tengah berendam, berjemur kat pantai masa ni..

Secara jujurnya saya tak turun pun kat area pantai sebab pasir dia tak sama macam pasir pantai yang selalu saya tengok...pasir pantai sini agak berdebu..risau plak nak bawak khasif main tepi pantai...


Sejarah tentang Pantai Tumasek...



Tempat duduk berhadapan dengan pantai...layan update blog kat sini petang-petang best gak kan...(^_^)


Eh...jumpa lagi cik merak...tengah buat apa dalam semak tu?


Cik merak pun nak interframe masuk blog jugak...cantik tak Kak Rak?? 


Ala...masamnya muka....agaknya letih semalam tak habis lagi...dah kena paksa jalan-jalan plak...


Hingga hujung nyawa...InsyaAllah....


Sesekali dapat berjalan santai kat taman macam ni rasa tenang je fikiran...boleh release tension...okey, saya tau ayat tu bunyik agak poyo di situ tapi itulah kenyataannya...jujur itu penting...(^_^)


Dah puas jalan-jalan, bawak Khasif masuk Pet Farm tengok binatang...yang paling mendapat perhatian sudah tentulah si rabbit...tengok rabbit tu siap nak kiss Khasif tu..gataiiii........


Aktiviti utama ialah bagi haiwan makan...berani jugak si kecik ni bagi rabbit makan...selain rabbit, ayam dan kura-kura pun ada...

Waktu untuk bagi makanan ialah pukul 10-11 pagi tiap-tiap hari...sebelum dan selepas waktu tu sila tengok dari luar sahaja...

Oh yer...dalam banyak-banyak tempat, sebesar-besar malaysia ni...boleh plak husband terjumpa dengan kawan zaman study UTM dulu dalam kandang haiwan...dahlah masing-masing pegang anak tengah bagi haiwan makan...eh? ko pun cuti sini.....bla....bla......

Itu namanya Reunion Pet Farm....(^_^)

Dah puas kat kandang, balik bilik packing bag dan bersiap untuk check out...

Masa nak naik gi lobi hotel untuk check out, lif plak rosak...dahlah lif tu satu je....beg kiri kanan, pelampung, bola dan khasif yang seberat 12kg itu..bayangkan kami nak angkat benda tu semua naik tingkat 3...boleh tahan jugaklah penatnyer....

"Tula abang..dah cakap dah sebelum keluar bilik panggil staff angkat beg...kita kan bayar servis charge..." membebel si bini yang kepenatan ini...huhu....

Pukul 12 selamat check out....

Secara keseluruhannya, bagi saya Avillion ni memang antara hotel yang best yang pernah saya stay..maybe sebab suasana dan persekitaran dia berbeza...banyak aktiviti santai yang boleh kita buat tak perlu keluar dari hotel...

Malangya percutian 2 hari 1 malam kat sini boleh dikatakan tak cukup dan tak puas...rasa semua aktiviti nak kena rushing sebab nak cover semua tempat...

Kalau korang ada bajet lebih, bolehlah stay kat sini 3 hari 2 malam...

Dah itu sahaja citer kami sekeluarga di PD...jumpa lagi...

Wassalam....

03 February 2014

Avillion Hotel Port Dickson, Selamat Pagi! - Part 4

Assalamualaikum wbt....

Korang nak lagi tak citer tentang PD ni?  nak ke taknak ke saya kena habiskan jugak yer...kalau simpan lama-lama takut segala citer akan terbiar berlalu begitu sahaja....hehehe.....

Lepas solat subuh, sambung tidor kejap..lepas tu lepak kat balkoni tunggu nak snap gambar sunrise...



Tapi tak berapa berjaya sangat...tungu punya tunggu tak muncul-muncul juga....ini je hasil terbaik yang dapat saya snap...kena usaha lebih lagi.... :(

Hai cik burung....tengah tunggu sunrise jugak ke?? burung ni duk bertenggek kat palang balkoni jiran sebelah...

View dari balkoni nun disana kelihatan pantai yang indah di pagi hari...

Erk...pagi-pagi pun dah ada yang mandi pantai...tak sejuk ke korang? tengok! betul kan saya cakap, siap berkhemah tepi pantai tu...

Di luar bilik masih sunyi sepi..maybe penghuni masih lena di ulit mimpi...

Ha!! Nampak tak abang tu tengah buat apa? tengah memancing ikan kat balkoni bilik dipagi hari sambil berkain pelikat....ko mampu?? sorry yer..tak sengaja skodeng.... (^_^)

Berkayak menyusuri selat melaka....

Dan ini lah dia si kecik kami yang masih tidor...

Selamba tengah-tengah tidor tiba-tiba letak kaki sebelah atas dada babah...suruh babah garu...nampak mata dia tak boleh bukak?? ngantuk lagi... (^_^)

Anak ibu dah bangun dah...muka tak berbasuh lagi dah keluar duk kat balkoni tengok air....

Dua beranak tengah lepak sambil melayan perasaan....

Breakfast biskut chipsmore..bagi roti taknak...

Ini saja breakfast kami untuk pagi itu...cukuplah untuk mengeyangkan perut....

Saya tak amik sekali dengan pakej breakfast..boleh je kalau nak tambah tapi RM35 seorang untuk breakfast rasanya tak berbaloi.... :)

Dah habis breakfast...mandi dulu sebelum ke aktiviti seterusnya.....sempatla khasif berenang-renang dalam bathtub kejap....

Bersambung....

Avillion Hotel Port Dickson, Malam Yang Dingin- Part 3

Assalamualaikum wbt....

Wah...hari ni saya sampai ofis sunyi sepi..nampaknya masih ramai lagi yang sambung cuti yer..syoknya dapat cuti lama-lama...

Okeylah...saya nak sambung citer cuti-cuti PD lagi..

Malam tu lepas maghrib, kami keluar cari makan kat luar hotel...jangan risau, kat PD ni malam-malam banyak restoran dibuka...tinggal kita pilih je nak makan apa......semua ada...

Belum sampai kedai makan lagi..Khasif dah tertidor sebab letih berenang siang tadi...

Kami singgah makan kat restoran apa nama dia ek..jap lagi saya cakap...nasib baik kami sampai agak awal jugak sebabnya tak lama lepas tu ramai yang datang penuhkan meja...ada tu tak jadi order bila pelayan kedai cakap makanan maybe lambat  sebab tak cukup tukang masak...

Kami order ikan pari bakar dan tomyam campur..lauk lain ada jugak la...rasa semua lauk not bad..tomyam sedap..tapi ikan pari bakar tak sedap... kering dan takde rempah...so untuk ikan bakar rasanya saya tak perlu promote kut kedai ni....hehe....

Dah habis makan, terus balik hotel...nak jalan-jalan pun tak best sebab kesian Khasif tidor macam letih sangat....

Suasana malam di Avilion....pokok dihiasi dengan lampu-lampu oren....


Dari tempat parking kereta, berjalan balik ke chalet...Khasif lena diulit mimpi di bahu babah...


Depan lobi hotel..walaupun jam dah menunjukkan hampir pukul 10 malam, tapi ada je lagi guest yang baru sampai...

Dari lobi hotel menuju ke lif/ tangga untuk turun ke chalet...cantik plak bila dihias dengan tanglung merah...

Laluan untuk ke chalet dan restoran...

Masih berjalan menuju ke chalet...kat depan sana ada kereta lembu minangkabau...tapi lembu nyer takde...kereta je ada...malam-malam lembu kena masuk kandang...hehe...(^_^)

Suasana di luar water chalet...sunyi macam takde orang....sory gambar tak berapa clear sebab tak jumpa setting betul..huhu...

Dah sampai bilik dah...ni view dari balkoni bilik....cantik kan...

View dari balkoni bilik jugak...gambar tak berapa clear...sebenarnya kat sana pantai diluar kawasan hotel...masih ramai lagi pengunjung yang tengah buat aktiviti masing-masing....siap pasang kemah uolls...

Suasana dalam bilik yang sunyi sepi sebab si kecik dah tidor tak bangun-bangun dah..kalau dia tak tidor lagi mesti malam tu riuh rendah dengar suara dia...

Belum pukul 11 pun lagi mata saya pun dah ngantuk...tengok Khasif tidor, macam best jer...macam nak tidor jugak jerr....hehe...

Malam tu saya dengan Khasif tidor kat pangkin..husband tidor sorang-sorang kat katil...hehe...kesian dia....

Bersambung.....

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...