04 September 2015

Sawadeeekap...Hiloday Krabi - Part 7

Assalamualakikum...

Sorry yer lambat nau aku nak sambung story seterusnya...internet kat umah slow tahap kura-kura...punyala loading berjam-jam sampai aku tertidor..sket-sket habis limit.menipu je kerja..siap la..habis tahun ni habisla riwayat kamu yer...

Dah..habis aku membebel...jom aku sambung lagi kisah hari ketiga di Krabi..tadi dah ada yang request suruh aku cepat-cepat sambung...acaner tu? hehehe...

Ok, hari ke tiga aku tak amik pakej ke pulau..takde ke Phi Phi Island untuk trip kali ini..cuaca tidak begitu mengizinkan..sedih...tapi takpe...lain kali insyaAllah kalau panjang umur aku akan sampai lagi...


Hari ketiga aku booking pakej Elephant Trekking...


Actually pakej ni ada macam-macam aktiviti yang boleh di pilih..ada half day dan ada full day..

Disebabkan bercuti bawak anak yang masih kecil, aku taknak aktiviti lasak yang terlalu padat sangat..kalau boleh petang nak rilek-rilek buat aktiviti santai je...

So dalam banyak-banyak pilihan, aku amik pakej A sahaja...elephant trekking dan tengok baby elephant show..itu sahaja..harga seorang dewasa aku dapat 500baht (RM50)..Khasif cam biasa FOC..untung jugak bawak anak kecik ni semua free..hehehe...so total elephant trekking untuk 2 orang 1000 baht (RM100)..

Aku tau banyak tempat best yang boleh pergi..contoh nya macam Emerald Pool dan Tiger Cave Temple..tapi takpela dulu...next time tunggu anak besar sket..baru best nak joint aktiviti lasak...lagi pun musim hujan rasanya emerald pool tak berapa color emerald sangat kut...tunggu lepas ni datang musim panas plak...


Sebelum agen datang pickup kat hotel, aku sempat gi breakfast dulu..makan kat kedai sebelah hotel je...tak boleh jauh-jauh sebab agen nak datang pickup pukul 9 pagi...

Sampai kedai belek-belek menu...


Aku order nasi goreng telur..husband order nasi goreng biasa..

Bayangkan pukul 8.50 baru makanan sampai...lagi 10 minit aku dah kena ada kat lobby hotel...makanya jadi la keretapi ekpress...


Nampak? hahaha...sampai macam tu sekali husband aku makan punya la laju..bukan sebab lapar tapi sebab nak kejar masa...aku pun kalau korang tengok aku makan dah macam pelahap sangat..nasib baik husband tak snap gambar aku masa makan...ngeh ngeh ngeh...

Dah habis makan, bayar cepat-cepat..total breakfast sekali dengan air ialah 260 baht (RM26)..murah yang amat kalau nak compare dengan breakfast hari pertama...

Jalan laju-laju balik hotel...nasib baik la agen tak datang lagi...

Sementara menunggu kat lobby hotel, sempat la sembang dengan pasangan pengantin baru dari Malaysia..pun tengah menunggu agen datang pickup jugak..diaorang dah pergi elephant trekking semalam..hari ni nak gi tour 4 Island plak..terbalik dengan program aku....

Baik jugak pasangan ni..diaorang baru je lepas majlis reception kat rumah perempuan terus fly datang Krabi untuk honeymoon..wah wah wah..syok sangat-sangat...

Aku dulu masa kawin, tunggu habis majlis kat rumah husband dulu baru berhoneymoon...itupun pergi Langkawi je...cuti cuti Malaysia...

Tak lama dalam pukul 9.15 pagi agen datang pickup..kali ni naik van je...takde lagi naik lori trak macam semalam...hehehe...

Perjalanan ke tempat gajah agak jauh jugak la..masuk ke kawasan kampung orang...masuk ke dalam hutan sket..yelah..kata pun nak jumpa gajah kan...


Dah sampai tempat elephant trekking...encik-encik gajah baru nak standby...takpe take your time...


Sementara tu para pengunjung yang mana nak beli baju hujan, nak beli pisang untuk bagi gajah makan dan nak bayar photo masa atas gajah nanti boleh lah ke kaunter akak baju biru tu...

Disebabkan cuaca dah start hujan renyai-renyai, lagi sekali husband terpaksa beli baju hujan..beli 2 helai untuk aku dan dia..baju hujan yang semalam  punya dah lunyai kat hotel..cuma yang Khasif je elok lagi..
 

Terkedek-kedek si kecik ni dengan baju hujan dia duk mengikut babah..

Oh yer, ni aku senaraikan harga bayaran...tak wajib...optional..kalau nak, boleh bayar..kalau taknak, tak payah bayar..

Photo-150 baht (RM15)
Pisang- 50 baht (RM 5)
Baju hujan - 100 baht-2 pc (RM10)


Seekor encik gajah sudah menanti...


Kawan-kawan dia yang lain masih dalam mood nak panaskan badan dulu....tapi nampak macam dah nak gerak...


Kat atas pondok sana platform tempat nak naik atas gajah...

Diaorang kat atas tu group pertama yang sampai dulu..so bagi group diaorang naik gajah dulu...aku group kedua kena tunggu dulu sekejap..ikut giliran la yer...


Kelihatan encik-encik gajah sudah mula beratur untuk mengambil penumpang...


Sementara menunggu giliran, kita selfie bertiga dulu bersama gajah kat belakang sana...

Hari ketiga kami bertiga pakai t-shirt Krabi baru..hehehe...tapi warna lain-lain...aku punya merah, husband hitam dan Khasif warna pink..


Mood mesti la happy...first time ni aku nak naik gajah...wink wink wink...


Tak tau la basikal pink siapa ni...jumpa kat dia memang tak lepas la..


Naik pandai tapi kayuh tak pandai..kesian..nanti babah belikan basikal satu yer..


Finally, setelah setengah jam lebih menunggu, kami pun di panggil naik ke atas pondok tadi..kena bukak kasut dan selipar baru boleh naik atas gajah...

Tuan gajah duduk depan kat kepala..kami duduk atas kerusi...

Husband aku cakap muka dia macam pelakon cerita Ong Bak..ada la iras-iras..


Sebelum bergerak, tuan gajah tutup dulu palang kat depan kerusi..kang tak pasal-pasal jatuh..

Mula-mula bergerak tu aku rasa kecut perut giler...huhuhu....dahlah tinggi...bila gajah berjalan, badan pun tersedu-sedu ikut rentak dia.. 


Kata pun nama junggle trekking kan...ha amik ko...masuk dalam kebun getah siapa la aku pun tak tau...

Masa ni hujan turun lebat...tanah kat bawah tu berlopak-lopak dengan air..nampak licin sangat...seriau aku masa gajah ni panjat slow-slow nak naik curam..aku takut kaki dia tergelincir je..maka jawabnya dengan aku-aku sekali jatuh kena hempap...


Nampak senyum kan..tapi dalam hati Tuhan je tau aku dalam ketakutan..huhuhu...

Hujan tengah lebat..tutup kepala dah jatuh pun aku biar je..basah pun basah la..yang penting aku nak pegang palang tu kuat-kuat..


Sorry yer gambar tak clear sebab kamera bergerak-gerak...ni pun guna kamera Khasif..kamera satu lagi tu tak waterproof so simpan dalam beg je la...


Geng gajah kat belakang...rombongan nak meredah hutan belantara..


Agak-agak jauh sket geng dia tertinggal, pandai plak dia berhenti tunggu...

Tapi ikut arahan tuan dia la..kalau nak suruh gerak, tuan dia bunyi lain..kalau nak suruh stop, bunyi lain..


Setelah 20 minit perjalanan yang mencabar, keluar la kami dari kebun getah...hujan masih lagi mencurah-curah...


Kami yang sudah kebasahan...


Lepas tu gajah masuk sungai plak...tebing nak turun ke dalam sungai tu agak tinggi..hohoho..masa nak turun tu aku rasa cam nak terjunam jatuh ke depan je ...perasaan je la..orang lain rilek je...maybe sebab tangan sebelah lagi pegang Khasif..so rasa tak berapa nak stabil...


Dudukl a kami temankan gajah berendam dalam sungai kejap...tak buat apa-apa pun...


Selfie lagi sekali...


Haa..buat apa tu encik gajah...angkat ekor tinggi tu...
jangan melepas kat sini yer...


Kalau nak mintak tolong tuan gajah snap kan gambar boleh tapi kena bagi tips...tapi sekarang ni tak macam dulu..senang sebab masing-masing dah ada gopro, dah boleh selfie sendiri....

5 minit la kut gajah berendam, tuan gajah bagi arahan naik ke atas...cabaran jugak ni gajah nak panjat tebing yang licin..sila pegang kuat-kuat yer...

Lepas dah keluar dari sungai, gajah hantar balik ke pondok tadi..sebelum turun husband sempat hulur tips sket untuk tuan gajah..tak taula kenapa..tapi timbul rasa kesian..


Bagi gajah makan pisang plak...punya la aku bersemangat..tapi tidak mendapat sambutan dari orang lain..

Lepas tu yang mana bayar untuk photo tadi, boleh la amik photo kat kaunter..dia dah susun elok-elok senang cusomer nak cari photo masing-masing...

Dah habis elephant trekking..


Tengok baby elephant show plak..nak kata baby sangat pun tak..remaja la kut..hehehehe..

Masa booking tu aku ingat baby yang kecik cute tu..kalau yang tu mesti Khasif suka kan..^_^


Ok, dia dah start dah....duduk sambil angkat kaki...


Oh yeiii...berdiri sambil angkat kaki plak....yeii..pandai nya kamu....tepuk tangan..clap..clap..clap..^_^


Bagi pakai topi...


Excited Khasif masa gajah datang dekat..


Tapi bila gajah nak bagi pakai topi, takut plak...


Khasif taknak, babah pun ok...


Lepas tu dia main gelung dan sepak bola sekali...


Pusing-pusing gelung kat belalai dia...haii...dah boleh jadi ahli gymnastik ni....


Berjoget pun boleh..dia lenggang-lenggang pungung sambil main gelung...


Angkat dua kaki...hati-hati jatuh nanti...


Ok..dah habis show...baby gajah ni pun jalan la start dari hujung pondok sana mintak tips...yela...aku penat-penat joget, tiup serunai, buat gymnastik...takkan tepuk tangan je...bagi la tips sket nak buat minum kopi...

Tapi hampeh betul budak-budak laki kat bawah pondok sana..sorang pun tak bagi...

Datang kat aku, husband bagi la tips sket kat gajah ni..kena la buat baik nanti gajah akan ingat pada kami...hehehe...


Dan sebagai imbuhannya...baby gajah ni sudi bergambar dengan kami...

Geng budak-budak laki bawah pondok tadi terus bangun nak bergambar dengan gajah jugak...tapi gajah tu buat bodoh blah je dari situ...taknak layan..kah kah kah...

Tu la tadi kedekut taknak bagi tips...hehehe...jangan mare...
 
Ok, ni nak share sket...aku pernah baca satu artikel...gajah ni dia akan ingat semua peristiwa yang berlaku sampai bila-bila selagi hayat dia hidup...sebab gajah ada 8 kali ganda ingatan dari manusia..so dia takkan lupa...

Maka sebab itu bila seseorang tu buat baik kat gajah, gajah tu akan ingat sampai bila-bila...2 tahun terpisah pun kalau dia jumpa balik orang yang buat baik tu, dia akan ingat..

Begitu jugak kalau seseorang yang buat jahat kat dia..dia akan ingat sampai bila-bila kejahatan orang tu...so jangan buat jahat kat gajah yer..kalau jumpa gajah, sila belai-belai badan gajah gitu.. 


Kat hujung sana aku nampak seekor gajah kat bawah bangsal..pakcik pakai kain merah kat kepala tu macam tok dukun tengah baca mantera ke apa aku tak tau la...tapi sambil-sambil tu dia nyalakan unggun api kat tepi gajah..maybe nak panaskan badan gajah...yela...hujan je sepanjang hari...mesti la gajah pun sejuk...


Sambil-sambil menunggu arahan seterusnya..aku sempat la tengok sekeliling kawasan...ini adalah rumah pekerja yang bawak gajah tadi...

Rumah cuma dibuat menggunakan atap dan dinding nipah..


Sedih..hiba..tersentuh hati aku...
Tengokla...pakcik tu pun menangis tengok keadaan tempat tinggal mereka..

 Diaorang bukan tinggal dengan geng-geng bujang je..tapi ada yang tinggal dengan anak bini..anak-anak mereka yang dah besar sket pun kerja tunggang gajah..kalau anak-anak kita mesti tengah sibuk belajar kat sekolah...apakan daya..mereka tak mampu..T_T

Pengajaran untuk kita semua..sentiasa la bersyukur dengan rezeki yang Allah bagi...jangan mengeluh selalu tak cukup duit, tak cukup gaji..sedangkan kita masih boleh berteduh kat rumah yang selesa..kita boleh beli baju baru, beli stock makanan penuh trolley..

Ramai lagi kat luar sana, yang hidup kais pagi makan pagi, kais petang makan petang...berteduh cuma di pondok buruk...baju tak bertukar ganti...ish...tiba-tiba plak mata masa habuk....T_T

Lepas tu aku kena naik van untuk dihantar balik ke hotel...habis sudah aktiviti kat sini..ada jugak group yang datang sekali dengan aku pagi tadi kena stay dulu..sebab diaorang ada satu lagi aktiviti selepas itu...

Bersambung....

31 August 2015

Sawadeeekap....Holiday Krabi - Part 6

Assalamualaikum..

Jom aku sambung lagi kisah Krabi..hai bila lah nak habis ni...

Balik dari pulau, kami di hantar ke hotel menaiki lori trak tadi jugak....dah la hujan..memang syok la kena tempias hujan kat muka..huhuhu..satu pengalaman baru untuk aku..

Khasif tidor je sepanjang perjalanan balik ke hotel..letih sangat la tu...yang jadi mangsa babah la nak kena pikul dia..kesian babah...^_^

Tak sampai 15 minit dari jetty, sampai  la kami kat lobby...waktu perjalanan mengikut jarak hotel yang korang duduk la...kalau jauh dari jetty, lambat la sket nak sampai..


Masuk-masuk, katil dan bilik dah kemas...tapi hari kedua dan seterusnya takde lagi swan kat atas katil..aku tak tau diaorang lipat towel tu jadi bentuk apa..sampai ke hari ni aku masih tertanya-tanya lagi bentuk apakah itu...

Lepas balik tour island tu, nak kata letih takde sangat la..maybe sebab cuaca tak panas terik sepanjang hari..so tenaga pun tak keluar sangat..tapi sementara anak tidor, aku sempat la rest kejap..

Mandi dan solat siap-siap...apa la maknanya kalau gi holiday tapi memerap dalam bilik je kerjanya kan..lagi-lagi dah jejak kaki negara orang ni kan...so moh la kita siap-siap untuk aktiviti seterusnya...


Pukul 4.30 keluar dari hotel...Khasif pun dah segar bugar...


Pagi tadi aku dah rupa makcik sangat kan...so petang ni aku nak feeling-feeling ayu gitu..ngeh ngeh ngeh...

Nasib baik aku standby instant shawl ni sehelai..if emergency kes..aku kan selalu pakai bawal..tengok-tengok hotel tak provide ion...nasib baik ada shawl jadi penyelamat..sampai hari balik pun korang akan tengok aku pakai shawl ni..hehehe...


Hari kedua tak sewa motor sebab hari dah petang..kali ni kami naik tuk-tuk..jangan risau, bersepah tuk-tuk kat Krabi..

Aku ingat nak naik yang merah tu..tak tau panggil tuk-tuk jugak ke apa...tapi abang ni yang datang dulu..so naik la tuk-tuk dia...


Tengokla photographer cilik kita tu...bukan main lagi snappy sana sini..

 Ok, harga naik tuk tuk ni 60 baht (RM6) dari hotel aku gi Aonang Street..murah sangat la tu...walaupun tak jauh sangat perjalanan tapi bukan selalu boleh naik tuk tuk ni..ada peluang ni kita cuba..betul tak..

Elok kami nak gerak, hujan tiba-tiba turun..abang tu cepat-cepat berhenti dan turunkan dinding plastik..hahaha...cool giler...

Dah sampai Aonang Street/ pekan Aonang..mula-mula aku cari kedai untuk booking aktiviti esoknya plak..tapi aku tak gi kedai semalam..booking kat kedai lain plak..aktiviti yang itu nanti aku story lebih lanjut di entry seterusnya...


Lepas tu masuk kedai nak cari baju untuk pakai hari esok..aku rasa aku dah bawak baju banyak untuk holiday kali ni tapi hari kedua rasa dah tak cukup baju..maybe sebab cuaca hujan so kerap tukar baju basah...

Sementara ibu dan babah tengah belek-belek baju, dia duduk dulu main sorang-sorang..nasib baik abang kedai ni baik je layan kerenah dia...


Beli 3 helai T-shirt sorang satu nak pakai esok...aku macam ada berkenan dengan satu dress tu..konon-konon nak pakai kat Krabi la jugak..tapi lepas tu tukar fikiran sebab takut tak pakai..sebelum ni banyak dah baju aku beli tak pakai..huhuhu...

Abang kedai ni pujukla husband aku suruh beli jugak...

"Please..for your wife...I give U cheap cheap..." hahaha...aku perasan diaorang ni kan walaupun speaking tak betul..tapi jenis tak malu...janji customer faham...

Husband ok je kalau aku nak..tapi aku  yang taknak..kesian abang tu, kecewa dia...yang pasti beli t-shirt kat kedai dia memang berbaloi..harga 200baht (RM20) sehelai..beli 3 helai dia bagi discount banyak jugak..dah la kualiti kain tebal..bukan jenis kain yang macam beli kat golok tu..

Elok je keluar dari kedai dia, hujan pun turun...abang tu offer baju hujan plak..mula-mula husband taknak sebab takut kena tipu lagi..kali ni dia suruh aku plak pujuk husband beli..dia bagi harga 40baht (RM4) untuk 2 pc..terkejut aku..bayangkan semalam aku beli satu helai 100 baht kedai lain jual..dan yang best sekali dia bagi free je untuk Khasif...memang terbaikla...

Aku lupa nak amik gambar abang tu..kalau korang ke sana, boleh singgah kedai dia..memang bagus layanan dia bagi..harga tip top..tak kedekut nak turunkan harga..



Selepas memakai baju hujan, maka kami jadilah seperti ini...hahaha..habisla aku nak feeling-feeling ayu..


Nampak kualitinya? baju hujan ke plastik apa tu? nasib baik kali ni beli harga murah...

Yang Khasif plak, kena ikat kat bawah sebab baju hujan tu besar dan labuh..takde yang khas untuk budak..so jadi la dia seperti ghope itu..hehehe...


Bolehla sesekali feeling model baju hujan....kah kah kah..
*sila jangan muntah...



Selang beberapa kedai abang tadi, aku jumpa kedai Sukhothai Massage & Beauty Spa...


Orang cakap kalau ke Krabi, wajib massage badan sekali...kenapa? 

Sebabnya harga tersangat la murah..Massage Thai Traditional untuk satu badan selama 1 jam harga 200 baht (RM20)..memang tak dapet la nak cari harga macam tu kalau kat malaysia...aku mengurut dengan makcik bidan kat kampung pun beratus...kat sini urut satu badan selama 1 jam RM20 je...alahai..apa lagi..memang aku masukla...

Syok sangat-sangat weh dia urut..walaupun lembut tapi terasa..orang yang urut aku tu makcik..dia citer anak dia sorang belajar kat University Bangkok..yang sorang lagi dah kerja...

1 jam dia mengurut rasa sekejap je...rasa nak tidor terus kat situ sebab best sangat-sangat...dah last-last tu lagi syok, dia lipatkan tangan aku, lepas tu dia pusingkan..lepas tu kaki plak..krekk...krekk....krekk..fuh..lega sendi-sendi aku...^_^
 

Lepas dah habis urut badan, ingat dah nak keluar dah...tapi macam tertarik-tarik plak tengok kerusi ni...


Kat sini tempat orang urut kaki...husband tanya nak ke? boleh je by..ibarat orang mengantuk di sorong bantal la kan...hehehe..


Harga urut kaki 200 baht jugak untuk 1 jam..tapi husband mintak setengah jam je...dapat la harga 100 baht (RM10)..


So kami kat stay kat sini lagi setengah jam untuk urut kaki...Khasif selalu dapat layanan best..

Tadi dah dapat baju hujan free..ada plak pekerja massage sorang tu dukung dia bawak gi amir air..dapat air free plak..untung la semua benda dapat free...


Kira duit ke by? hehehe...Alhamdulillah dapat husband yang memahami..takde la dia cakap itu tak boleh...ini tak boleh..as long benda tu tak melanggar batas-batas agama..

Dan hari pun beransur-ansur gelap...perut takde la lapar sangat...so malam tu tak planning nak gi makan mana-mana...

Tengah-tengah berjalan menyusuri sepanjang kedai, ingat nak shopping la sket-sket cenderamata untuk family dan rakan taulan..tiba-tiba hujan turun lebat..

Walaupun dah pakai baju hujan tapi tetap tak boleh berjalan jugak sebab terlampau lebat dan angin pun kuat...maka tersadaila kami menumpang mana-mana kedai...mood nak shopping memang hilang terus bila dah kebasahan macam tu..nasib la kan holiday time musim hujan...

Bila hujan dah renyai-renyai, teruskan perjalanan menuju ke hotel..sebelum tu sempat singgah gerai makan kat tepi jalan dulu ..tak jauh dah dari hotel..


Kat sini aku jumpa jugak kedai pancake yang paling popular di kalangan blogger...yang selalu digembur-gemburkan..tak lain tak bukan pancake Yameenla...

Nasib baik takde orang..so aku bersenang lenang duduk kat situ order pancake sambil sembang-sembang dengan makcik Yameenla...


Tolong abaikan rupa aku waktu ini....tak sanggup nak ku lihat tapi tetap jugak nak letak...kih kih kih...

Mula-mula tu aku order pancake coklat...tapi makcik Yameenla suggest try pancake banana coklat..ok makcik..silakan masak untuk saya yer..


Tada..tak sampai 3 minit dah siap pancake banana coklat..yummy yummy!!

Mula-mula masuk mulut dan kunyah....terus macam berada di awangan kejap...terus ada bintang bling bling bling kat tepi mata aku..hahaha...begitu aku gambarkan kesedapan pancake makcik ni...memang delicous uolls...

Finally aku jumpa jugak apa yang aku cari..rahsia kenapa orang cakap pancake Yameenla ni sedap..yang membuatkan pancake ni jadi sedap ialah 'banana'..

Yer..betul..pisang...ada rasa lemak-lemak dan manis pisang bergabung dengan coklat dan roti..roti dia garing-garing sket..itu yang membuatkan ianya jadi sedap..tak caya? cuba korang pergi kedai, order roti canai pisang...lepas tu cicah coklat..macam tu la rasa dia...

Panjang huraian aku...dah boleh masuk host rancangan jalan-jalan cari makan dah ni..hehehe...



Dapat kat dia...conquer sorang-sorang...taknak share lansung okey.
sob sob sob aku menangis..


Aku order satu lagi tapi pancake peanut butter...saja nak try yang lain..kat situ la aku rasa perbezaan dia..takde banana so rasa dia tak win macam yang satu lagi...

Sambil makan, aku sempat la sembang dengan makcik Yameenla ni..cewah..aku rajin plak sembang dengan orang masa kat sana kan...kat malaysia takdenya nak sembang sangat kalau duk kedai makan...

Sebabnya diaorang ni sangat down to earth...sangat merendah diri..so aku rasa selesa...aku tak suka bersembang dengan orang yang sket-sket nak up diri sendiri..I dont like..sebab tu bila aku bersembang dengan orang yang suka up diri sendiri, aku jadi kelu..aku malas nak menyampuk...

Ok, berbalik kepada citer makcik Yameenla..aku cakap kat dia..

" Makcik popular kat malaysia..ramai yang bercerita pancake makcik kat sana.."

"Terima kasih adik..alhamdulillah rezeki Allah...ramai orang Malaysia datang kedai makcik.." 

Aku pun cakapla..pandai makcik cakap melayu..

"Sket-sket je adik..tak banyak..boleh lah sket-sket..."

Lepas tu sempatla makcik Yameenla bukak cerita...dulu dia pernah kerja kat Langkawi selama 20 tahun..kerja kat kedai makan masak tomyam dan masakan panas..masa tu la dia belajar sket-sket bahasa melayu..lepas tu dah habis kerja kat sana, dia datang bukak kedai pancake kat Krabi...tapi dia cakap sekarang bahasa melayu dia dah tak lancar sangat..banyak yang dah lupa..

Punyala bercerita panjang, boleh dia cakap tak lancar..sket-sket je..nampak tak diaorang ni rendah diri kan... 

Disebabkan aku tak dapat makan pancake banana coklat, aku order satu lagi tapi bungkus nak makan kat bilik..harga 1 pancake kat makcik ni 35 baht (RM3.50)..yang takde banana tu murah sket..lepas tu makcik Yameenla bagi discount plak 5 baht..thank you makcik...nanti I promote pancake makcik ok...

So tuan-tuan dan puan-puan..kalau ke Krabi jangan lupa singgah Rotee Pancake Yameenlah ok...yummy! yummy! ^_^ 


Sederet dengan gerai pancake tadi, banyak lagi gerai jual makanan lain...

Macam-macam ada..nasi putih, goreng-goreng..kalau nak makan murah-murah kat sini la tempatnya..tapi makan bawah pokok je la..dan yang paling cool skali, akak-akak ni masak sambil duduk atas motor...ko mampu? aku takde gambar tapi boleh google kat blog lain..

Dah dapat apa yang dihajati, berjalanlah kami balik ke hotel..


Mango salad...sedap gak..makan nasi pulut dengan manga dan santan..macam pengat kita la...tapi aku makan sesuap je..selebihnya husband yang makan...


Husband tapau nasi putih lauk ayam masak apa ntah...aku makan magee cup je bawak spare 3 ketul...dan ianya memang sangat berguna time aku tak rasa nak makan nasi sangat..

Yang penting skali pancake makcik Yameenla licin sebab terlampau sedap...hehehe...

Lepas dah habis makan, apa lagi...masa untuk tidor...

Bersambung...

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...