31 March 2011

Takdir Penentu Segalanya..

23 March 2011

Lepas apply cuti..terus balik rumah..baring dan rehat depan tv...mula-mula husband tanya ada keluar lendir coklat lagi ke..saya cek ada keluar sebab tadi kan saya gi kerja..kat ofis nak taknak kena gerak jugak...naik turun tangga..lebih kurang pukul 3 saya rasa something..pergi toilet tengok ada darah keluar..bukan lendir coklat lagi tapi darah..mula-mula tak banyak cuma 2-3 titik..lepas tu keluar mcm darah period...


Saya terus ajak husband pergi klinik sakit puan...tapi bukan kat KPMC sebab dah kecewa dengan doktor semalam..kali ni saya gi klinik lain..saya bagitau doktor apa masalah yang terjadi..doktor tanyalah banyak mana darah keluar (dia tak cek tengok sendiri)...doktor tu cakap, bila ujian dah positif sebelum ni, doktor pun dah sahkan sendiri..memang sah saya mengandung..tak mungkin doktor salah..


So doktor tu nak scan perut saya nak tengok keadaan baby..bila doktor scan, doktor kata tak clear lagi..tak nampak jelas..tapi ada kemungkinan saya dah keguguran tapi tak sedar (silent miscarriage).so doktor tu tanya saya nak pergi refer hospital atau nak cuci rahim kat klinik dia..cuci rahim??ya Allah..tak dapat saya bayangkan camnelah prosedur cuci rahim tu...ngeri..


Saya bagitau doktor nak refer kat hospital dulu...so doktor tu terus buat surat nanti boleh tunjuk kat hospital...balik rumah darah makin banyak...berketul-ketul keluar..saya tak pernah alami pendarahan sebanyak ni...malam time nak tido saya mula sakit perut..sakitnya cuma Allah saja yang tahu...mula-mula husband sapu minyak nak bagi kurang rasa sakit..selalunya kalau saya sakit sengugut lepas sapu minyak dah boleh tahan..tapi kali ni takde kesan walaupun minyak dah sapu berkali-kali...


Sekejap saya pusing ke kanan..sekejap pusing ke kiri...saya suruh husband tido dulu..husband cuba nak urut sket-sket nak bagi kurang sakit..tapi sebab terlalu sakit saya tak bagi lansung husband sentuh..saya baring membelakangkan husband..saya tukar tempat tido tapi masih tak berhasil jugak..


Husband cakap kalau dia tertido tapi saya masih tak dapat tido, kejutkan dia..tapi saya taknak ganggu husband...saya biarkan dia tido..saya bergelut, mengerang sorang-sorang sampai satu tahap saya mengucap kalimah syahadah..saya takut dah sampai masa Allah nak amik nyawa masa tu...sesekali menitik air mata tahan kesakitan...mulut tak putus-putus sebut nama Allah...akhirnya lebih kurang 2 jam saya menahan kesakitan, saya tertido....sedar-sedar dah pagi...


Darah banyak keluar...berketul-ketul..ada yang keluar seperti daging lebih kurang besar kuku jari telunjuk...saya tak tau apa yang keluar...darah period atau darah keguguran...sakit masih sakit tapi tak serius macam malam tu...sekarang darah dah mula kering tapi tak sama seperti darah period sebelum ni..saya bingung sangat...


Saya tak pergi pun cuci rahim...mak mertua saya cakap, kandungan saya masih awal bukan dah masuk 3 bulan...biar dia keluar sendiri secara normal..kalau darah tak kering jugak lebih dari hari yang sepatutnya baru pergi jumpa doktor...Alhamdulillah..hari ni darah dah kering..saya pun takde rasa sakit apa dah...


Sudah tentu saya sedih tapi saya tak terlalu tunjuk pada husband...sesekali bergenang air mata waktu mandi tapi saya sapu cepat-cepat..saya taknak husband tau saya menangis..saya taknak terlalu ikut perasaan....dan saya jugak pasti husband lah orang yang paling kecewa..namun selepas beberapa hari kami redha dan terima ujian ini dengan hati yang lapang..semua yang terjadi pasti ada hikmahnya...sesungguhnya takdir Allah penentu segalanya..Dia Maha Mengetahui...

Harapan Yang Belum Pasti...

Masih lagi hari yang sama...20 March 2011...


Sampai rumah nak mandi saya tengok ada lendir coklat kat panties...lepas tu saya perasan mcm ada bijik telur..tak besar tapi boleh dilihat dengan jelas...ada rasa sedikit cuak tapi saya diamkan saja...lepas tu saya search kat internet pasal lendir coklat yang keluar waktu awal kehamilan...


Lega bila saya dapat info keadaan macam tu normal sebab lendir-lendir coklat keluar tu tandanya embrio dalam proses nak menempel kat dinding rahim...bila call kakak kembar pun dia cakap normal jugak...harap-harap takde apa yang serius..sesekali ari-ari rasa sakit..kepala makin kuat sakit..saya kerap bersin..hidung mula berair...tanda-tanda saya nak demam...


21 March 2011


Bila bangun pagi saya tak larat lansung nak bangun...saya demam panas..suhu badan naik..suara dah berubah...bersin makin kerap..sesekali batuk..kepala makin kuat berdenyut...saya tak gi kerja amik cuti mc..demam alahan mengandung nampaknya...


Lebih kurang pukul 11 pagi husband bawak saya pergi klinik..tapi bukan pergi klinik sebab demam..kami pergi KPMC Puchong sebab nak jumpa doktor pakar sakit puan...saya nak pengesahan dari doktor pakar lepas tu senang sket bulan-bulan boleh cek kandungan kat situ..tak kisahlah bayar lebih asalkan baby dalam kandungan sihat...


Masa register...nurse tanya saya nak doktor pakar ke atau doktor biasa tapi bahagian sakit puan jugak..nurse bagi senarai nama doktor yang ada..doktor pakar ada 2 orang tapi dua-dua lelaki..doktor pompuan ada sorang je tapi doktor sakit puan biasa (x pakar)...atas sebab-sebab tertentu saya pilih doktor pompuan (x pakar)..


Nurse bawak saya naik tingkat 2 masuk bilik doktor..bila masuk dalam, baru je duduk doktor pompuan tu tanya saya.."yer..ada apa?". soalan tu berbunyi mcm saya ni datang kat salah tempat..saya bagitaulah saya dah disahkan pregnant 5 minggu oleh doktor lain..then bagitaulah kenapa saya datang situ...


Doktor takde nak beramah mesra lansung...terus dia suruh saya baring kat katil sebab nak scan perut...usia kandungan 5 minggu (kiraan doktor), tapi kalau ikutkan baru 3 minggu (kiraan tempoh persenyawaan yang betul)...boleh tak sesiapa kat sini bagitau saya, usia kandungan besar tu dah boleh nampak ke kalau scan? bukan ke masih terlalu awal...


Saya ikut saja arahan.. doktor tu scan dan tekan perut saya sampai rasa sakit sangat perut terutama kat bahagian ari-ari...lama dia scan tapi tak nampak apa-apa...so doktor nak buat pregnant test sekali lagi..saya kena bagi sampel urine lagi...


Buat pengetahuan semua...masa tu dah pukul 12 tengahari lebih..saya dah buang air sebanyak tiga kali sebelum datang klinik...so kali ni kali keempat..sudah semestinya kepekatan hormon pregnant tu dah cair, dah tak boleh detect lagi..seperti yang saya jangkakan,result negative..apa yang sangat mengecewakan ialah cara layanan doktor tadi..takde lansung nak tanya detail tentang kandungan saya...ada tak saya rasa sakit ke, ada keluar darah ke sebelum ni..dia terus bagiatu "result negative..awak tak mengandung". full stop...


OMG..pleaselah doktor...sebagai seorang doktor sakit puan..takkan takde perasaan simpati lansung kat pesakit..sekurang-kurangnya tanya dulu soalan-soalan lain...yang boleh mengubat perasaan kecewa pesakit..takkan doktor tak boleh bayangkan camne perasaan kami..datang bawak berita gembira tiba-tiba dapat tau berita mcm tu..alasan doktor lagi maybe period saya lambat...ok fine...


Saya balik dengan berita hampa...tapi saya yakin saya memang pregnant...suhu badan tiba-tiba meningkat, sakit kepala, badan lemah, breast sakit, semua simptom pregnancy saya ada...saya bukan jenis yang mudah dapat demam..I KNOW MY BODY..


Balik rumah bagitau kat mak mertua..mak terkejut bila cakap doktor dah scan...kenapa bagi scan..masih terlalu awal nak scan..memang takkan nampak..sekurang-kurangnya kena tunggu lagi 2 minggu..this is my 1st pregnancy..so I have no idea, no experience about that..


Satu hari saya cuma habiskan masa kat rumah...baring dan tido..bahagian ari-ari makin sakit...malam hantar mak dan ayah kat perhentian bas putra..mak dah nak balik kampung..demam makin teruk..nasib baik husband masih ada kat rumah boleh jaga saya..kalau sorang-sorang saya tak taulah camne keadaan saya masa tu..


22 March 2011


Bangun pagi saya demam lagi..masih tak gi kerja...walaupun doktor KPMC kata saya tak pregnant, tapi saya tetap makan asid folic...lendir coklat keluar lagi..sekejap ada sekejap takde...kalau saya banyak bergerak, banyak lah yang keluar..kalau saya baring je, takde lendir yang keluar..


Saya cuma habiskan masa berehat dan tido...semua kerja rumah husband yang buat...saya dah takde selera nak makan..semuanya pahit bila masuk dalam mulut..


23 March 2011


Saya dah start kerja walaupun husband suruh saya cuti lagi..tapi saya rasa dah sihat sket...kat ofis, saya tak boleh buat kerja..sakit kepala...bila naik turun tangga, rasa makin sakit kat bahagian ari-ari..


#bersambung lagi...

30 March 2011

Sebuah Cahaya Harapan...

Kita hanyalah manusia biasa yang tak mampu melawan kehendak Dia Yang Maha Esa...apa jua suratan yang dikehendakiNya kita harus terima dengan tabah dan redha...sesungguhnya Allah lebih mengetahui hikmah disebalik apa yang telah, sedang dan akan terjadi...


Izinkan kali ini saya berkongsi sebuah cerita tentang harapan dan takdir...harapan yang bisa buat kita tersenyum setiap masa..namun tiada siapa yang mampu melawan takdir Allah...

18 March 2011


Saya masih takde tanda-tanda nak datang period..cuma 3 hari sebelum tu ada tanda sket tapi satu hari saja..lepas tu stop, bersih dan suci..pagi tu saya buat pregnant test ..tapi result negative..

Kebetulan mak dan ayah mertua sampai dari Terengganu...mestilah happy sebab dah lama tak jumpa..seronok kalau jumpa mak mertua sebab dia ada banyak cerita yang nak disampaikan..

19 March 2011

Hari sabtu, saya cuti..bangun awal sebab mertua ada.. =) kalau takde mertua, confirm lepas subuh tido balik...bertuah punya menantu..


Petang sket gi amik adik ipar kat UIA Gombak sebab malam tu kitaorang planning nak gi makan steamboat satu family..pukul 5.30 gerak ke maeps serdang untuk makan buffet steamboat...dah puas makan, lebih kurang pukul 9 malam balik rumah...


Sampai kat rumah tiba-tiba hati beria sangat nak buat pregnant test sekali lagi...padahal masa tu dah pukul 11 malam tapi saya dah tak sabar nak tunggu esok..period saya tak pernah lambat satu hari pun sebelum ni..ini dah 5 hari memang pelik..


Lepas buat test, hasilnya saya dapat result positive...=). ya Allah!!..rasa macam tak percaya...kalau lah saya dengan husband je kat rumah time tu...agaknya melompat sakan saya lepas tengok result tu..tapi memandangkan mak mertua, ayah mertua, adik ipar lelaki pun ada...terpaksalah control ayu..hehe..


Panggil husband masuk bilik sebab nak tunjuk result tu...husband lagi lah teruja..sebenarnya kalau ikutkan saya taknak bagitau lagi kat mak mertua, tapi husband beria suruh tanya mak..saya pun panggil lah mak masuk bilik..maklumlah mak dah berpengalaman 8 orang anak mestilah dia tau...bila mak tengok, mak cakap alhamdulillah kalau dah ada....


20 March 2011


Buat keputusan nak jumpa doktor biar doktor yang sahkan..pagi tu saya tak buang air lansung..sanggup tahan sebab nak simpan untuk buat pregnant test kat klinik..sampai klinik saya kena register dulu..lepas register, staff tu bagi bekas untuk isi sampel urine...


Sementara nak tunggu result, saya dengan husband kena tunggu kat luar dulu...Tuhan saja yang tau perasaan berdebar masa tu..dalam masa 5 minit, staff panggil masuk jumpa doktor...


Bila dah masuk dalam..doktor tanya bila hari 1st day last period..so saya bagitau 14 February lepas...so doktor pompuan tu kira-kira..."tahniah..awak dah hamil lebih kurang 5 minggu.."


Ya Allah...tak dapat nak gambarkan camne perasaan saya masa tu..rasa terbang di awang-awangan...doktor tunjuk pregnat test yang positif tadi..memang ada 2 line cuma satu line tu agak terang sket dari yang satu lagi..saya tanya doktor...confirm ke ada 2 line? doktor cakap confirm ada..confirm awak memang mengandung..


So doktor bagitaulah apa yang saya perlu saya jaga masa awal kandungan ni..kena banyak rehat..tak boleh bergerak banyak..dan yang paling penting tak boleh 'bersama' dengan suami dalam tempoh 3 bulan...doktor bagitau kena makan asid folik untuk elak kecacatan janin..lepas tu kena makan vitamin untuk bagi tenaga kat ibu..


I'm going to be a mother?? saya macam tak percaya tapi bersyukur sangat-sangat ya Allah..husband lagilah happy...balik rumah bagitau mak mertua doktor sahkan kandungan dah 5 minggu...Alhamdulillah..semua orang happy...


Tengahari keluar makan kat Pantai Dalam ayah mertua nak belanja...berselera saya makan..yelah..doktor cakap masa boleh makan ni baik awak makan je apa yang awak rasa nak makan..nanti dah masuk bulan ke 3 selera makan dah kurang sebab saya akan rasa loya, pening nak muntah..mak dengan ayah mertua pun perasan rupanya saya berselera makan..hehe..malu..;)


Dah habis makan terus pergi sogo..sakan saya berjalan petang tu..turun naik, pusing situ sini...masa tu saya rasa ada sakit kat bahagian ari-ari...tapi tak lama...sekejap-sekejap je rasa...dah puas pusing pergi UIA dulu hantar adik ipar...masa on the way balik rumah dah start rasa sakit kepala...badan rasa lemah sangat...


#bersambung....

18 March 2011

Entry Untuk Orang Dah Kawin..

Entry ini hanya sesuai untuk mereka yang dah kawin je ek...yang belum kawin kalau nak baca pun boleh..tak salahkan untuk panduan bila dah kawin nanti..


Semua pasangan yang dah kawin mesti tak sabar nak ada baby sendiri kan..begitu jugak dengan saya..lebih-lebih lagi usia perkahwinan kami dah masuk 1 tahun 3 bulan...kalau ikut usia seorang baby dah boleh berjalan dah orang kata..namun sehingga sekarang kami masih belum ada rezeki lagi..


Sejak 3-4 bulan akhir-akhir ni saya dengan husband semakin serius fikirkan tentang kehadiran seorang anak...tak putus-putus kami berdoa pada Allah agar 'rezeki' kami murah tahun ni..hujung bulan 11 tahun lepas kami pergi second honeymoon kat Penang..sebelum pergi bercuti, saya kira dulu tarikh subur melalui kitaran haid...lepas tu baru pilih tarikh yang sesuai...tapi takde rezeki jugak lepas balik dari Penang..maybe sebab saya salah kira tempoh kitaran..


Kebetulan lepas balik penang tu husband dah start bz balik pergi offshore dalam tempoh yang lama...bila dia balik rumah, saya start period..lepas tu belum cukup 2 minggu husband cuti, dah kena pergi keje balik...ada tu seminggu je dia cuti..memang kami selalu tak bernasib baik..tapi saya redha..ustaz ada cakap Allah lebih mengetahui suratan hidup kita...Dia lebih mengetahui sejauh mana hikmah disebalik ujian yang diturunkan pada hambaNya...


Satu hari saya ada terbaca kat internet tentang alat untuk menguji kesuburan wanita atau di panggil OVULATION TEST..cepat-cepat saya gi beli sebab takut dah terlajak hari..alat ni lebih kurang je dengan pregnant test tapi fungsi dia lain...

Inilah dia rupa bentuk kotak ovulation test tu...banyak dijual kat guardian..harga satu alat ni RM18..kalau beli satu kotak besar sekaligus, kat dalam ada 5 pc harga dia RM60..sama mcm pregnant test, hanya buat urine test untuk dapatkan result...satu alat boleh guna satu kali je..sebab tu kena beli banyak sket sebab tak semestinya kita test hari ni, terus dapat result positive..

Belakang kotak dia ada tunjuk kitaran period dan bila sepatutnya kita buat test tu..bergantung pada kitaran period kita jugak..kalau kitaran haid 28 hari, hari yang ke 10 tu dah di sarankan buat test..kalau kitaran haid 30 hari, buat test hari ke 11 atau ke 12..mcm tulah seterusnya..tapi bagi sape-sape yang uzur tak menentu, tak boleh guna cara ni..itu kena pi jumpa doktor...


Saya bukanlah pakar sangat dalam bidang ni tapi untuk bagi penjelasan basic tu bolehlah...pada mereka yang tak tau, kitaran haid normal seorang perempuan adalah 28 hari..contohnya tarikh period Ain (bukan nama sebenar) jatuh pada 10 March..10 March tu dikira hari pertama..lepas tu kiralah sampai 28 hari...lepas 28 hari tu dia akan datang period balik iaitu 7 April...so dalam tempoh 10 March-7 April itulah kitaran haid Ain iaitu bersamaan 28 hari...kitaran haid pompuan berbeza antara satu sama lain..ada yang 28, 30, 31,32...tapi kalau dah lebih dari 40 hari itu dikira tak normal...


Daripada kitaran haid tu kita boleh kira tarikh subur atau dalam bahasa sainsnya ialah tarikh ovulasi..apa maksud ovulasi?tak fahamlah....ok mcm ni..setiap bulan ovari kita akan melepaskan sebiji telur yang dah matang ke dalam tiub fallopio untuk disenyawakan..proses pelepasan telur itu lah dipanggil ovulasi...so, telur yang dilepaskan ni cuma boleh bertahan dalam tiub fallopio kita hanya 12-24 jam sahaja...kalau tak disenyawakan dalam tempoh tu, telur tu akan meresap ke dinding rahim lepas tu gugur sebagai haid...


Biasanya ovulasi berlaku pada hari ke 14 sebelum period yang akan datang...katakan kitaran haid kita 28 hari...28-14=14 . so ovulasi dijangkan hari ke 14 start dari 1st day kita period...kalau kitaran haid 30 hari plak...30 -14 =16, ovulasi dijangka berlaku pada hari ke 16 dari 1st day period..mcm tulah seterusnya..


Tujuan alat ini dicipta adalah semata-mata untuk mengesan waktu ovulasi wanita..supaya setiap pasangan suami isteri senang planning untuk dapatkan baby..begitu jugak dengan saya yang masih beluma ada rezeki lagi ni..tanpa putus asa saya buat test kesuburan kat rumah..test pertama result negative..esoknya saya buat test sekali lagi...wah teruja bila tengok ada 2 line..macam teruja tengok pregnant test yang result positive..hehe...


Saya tak tau apa hasilnya..2 hari lepas ada tanda-tanda saya nak period...tapi bukan darah cuma tanda-tanda awal period seperti bulan-bulan yang lepas..tapi satu hari tu je..lepas tu stop dah takde apa..pagi tadi saya ada buat pregnant test tapi result negative...kecewa jugaklah..kalau ikutkan hari ni dah terlebih satu hari...tunggulah satu hari lagi baru buat test kali kedua..saya harap kali ni ada rezeki buat kami berdua..Amin...

# kadang-kdang terfikir jugak..orang dulu-dulu tak perlu buat ujian kesuburan pun anak ramai jugak...orang sekarang pun tak perlu buat ujian kesuburan jugak..berzina sekali dua pun senang mengandung..itu semua kuasa Allah...

06 March 2011

Cuci Mata Di Danau Kota

Semalam kononya nak gi makan steamboat kat ampang..siap google map kat internet...lepas tu siap tulis lagi sebelah kanan ada bangunan apa, sebelah kiri bangunan apa...lepas asar gerak dari rumah terus menuju ke ampang...masa on the way tu, hujan plak turun...kat KL ni tau jelah kalau hujan jalan mesti jem...yang paling teruk jem masa kat cheras...dah sampai separuh jalan tiba-tiba lost...dah tak tau nak tuju ke mana..nasib baik lah mood ok..hehe...

Masa tu dah dekat pukul 7 malam....rasa macam sia-sia je kalau terus cari restoran tu..saya tukar plan gi restoran nelayan dekat tasik titiwangsa kat KL...bila dah nak sampai kat bulatan pahang tu jalan jem teruk jugak...dekat pukul 8 baru sampai kat restoran nelayan..masuk dalam gi kat kaunter tapi malangnya dah penuh...huhu....

Saya dah putus asa dah..gi solat maghrib dulu..lepas tu ajak husband gi makan kat danau kota je...kat sana pun ada steamboat jugak tapi rasanya dah agak lewat kalau nak gi masa tu..so pergi makan kat restoran biasa-biasa saja...sia-sia je saya tak makan satu hari sebab nak simpan perut untuk makan steamboat puas-puas...huhu....

Dah habis makan, husband ajak gi jalan-jalan kat bazar uptown danau kota...bazar tu beroperasi start pukul 10 sampai lewat malam...bukan nak shopping sangat pun cuma nak cuci mata je..hehe...

Saya selalu berkenan kalau tengok orang pakai tudung ala 'ariani' macam ni...selalu je try kat kedai tapi tak cantik..jadi macam muka bibik je...=( ..lepas try letak balik kat tempat asal...tak jadi beli...

Kat sini ada jual jeruk jugak..macam-macam jenis jeruk ada...saya beli sket je sebab nak rasa..tak sedap sebab tak fresh...macam jeruk lama...

Selain dari baju, seluar, handbeg dan kasut...ada beberapa kedai yang menarik perhatian saya...

Yang pertama saya jumpa 'mainan getah' ni..suka hati je bagi nama...hehe.....ada macam-macam warna...bola besar harga sebijik RM30..ulat yang bentuk bulat-bulat tu RM6..saya beli satu nak letak kat kabinet tv..comel sangat...

Jalan-jalan lagi lepas tu saya jumpa kedai jual sarung suis..cantik jugak...ada macam-macam corak dan warna...harga dia saya lupa berapa ringgit tapi saya tak beli pun...;p

Ada orang suka pelihara ikan dalam akuarium...tapi saya jumpa baby kura-kura dalam akuarium..kecik aje kura-kura tu lebih kurang duit 50 sen je..pun lupa jugak berapa ringgit..kakak tu cakap kura-kura ni boleh hidup 18 tahun..yang penting cukup makan dan minum...

Dalam banyak-banyak kedai, kedai jual baju ni yang paling menarik perhatian saya...yang buat saya ketawa dengan husband...nampak tak tulisan warna kuning tu...DI PERLUKAN SEORANG AWEK.PANDAI MASAK, MENGEMAS, MENJAHIT, SUKA KUCING, BOLEH TANGGUNG SAYA, ADA KERETA MEWAH DAN SUPERBIKE...baju ni memang sesuai dipakai oleh lelaki pemalas...haha...

Husband saya plak tertarik dengan baju SUPPORT CHELSEA HATE ARSENAL, LIVERPOOL, MANCHESTER...dia nak beli tapi saya tak bagi...takut nanti jadi gaduh plak dengan penyokong kelab lain...=)

Lepas tu nampak beg bentuk kura-kura..comel jugak...tak tanyalah plak penjual tu berapa harga beg ni...suka-suka je snap gambar...

Akhir sekali benda alah ni tak tau nama apa..boleh tampal dekat kasut crocs tu..serius saya cakap, sebelum ni saya tak pernah jumpa dan tak pernah tau ada orang jual hiasan kasut macam ni..ingatkan beli kasut crocs dah ada benda tu..hehe..budak-budak memang sukalah kalau dapat beli ni...harga RM1 dapat 3..

Dah puas cuci mata, beli barang sket-sket lepas tu lebih kurang pukul 11 lebih gerak balik rumah...frust jugaklah tak dapat makan steamboat kali ni..huhu...

05 March 2011

Dear Suami Ku...Selamat Hari Lahir...

"Selamat Hari Jadi...Selamat Hari Jadi...Selamat Hari Jadi Abang...Selamat Hari Jadi..." =)

Entry kali ni saya buat khas buat sempena hari lahir suami tercinta yang ke 28 jatuh pada 4 March 2011...dah tua dah dia...hehe...sebenarnya saya tak sempat nak cari hadiah awal-awal untuk husband...masa hari birthday dia baru berpeluang nak gi cari...itupun saya terpaksa tipu husband..petang masa balik keje, saya mesej husband bagitau saya balik lambat sebab banyak keje kat ofis...tapi sebenarnya saya keluar keje awal setengah jam lepas tu singgah IOI mall semata-mata nak cari hadiah...(^__^)

Tak lama pun saya cari sebab kat ofis dah fikir nak beli hadiah apa...so senang takyah pening-pening kepala...jumpa je barang terus bayar...promoter tu tolong wrape lagi hadiah tu..suka-suka...=).

Sampai rumah tak bagi lagi kat husband...buat tak tau je....malam saya letak hadiah dengan kad kat atas katil...masa tengok tv, saya suruh husband amik bantal kat dalam bilik...terkejut dia tengok ada hadiah atas katil..kuat giler dia menjerit...haha....

Buat abang...semoga abang happy dengan hadiah pemberian dari sayang tahun ni...sayang tau hadiah ni tak seberapa kalau nak dibandingkan dengan kasih sayang yang telah abang curahkan untuk sayang...sayang ingatkan dapat hadiahkan 'cahaya mata' kat abang tapi belum ada rezeki lagi...tapi abang jangan kecewa ek...insyaAllah kita cuba lagi...=)

Saya beli sepotong kek blueberry je untuk husband...bukan kedekut taknak beli sebiji tapi saya tau husband bukan penggemar kek...sepotong tu pun dah 'letih' dia nak habiskan...hehe....

Nanti abang travel pergi keje, bawak perfume ni boleh hilangkan rindu pada isteri abang ni...=).

Malam tu sempena birthday husband saya belanja dia makan....saya cakap kat husband bagitau je nak makan apa...jangan malu-malu...ingatkan dia nak makan kat restoran yang special sket..kenny rogers ke...pizza hut ke...nandos ke...tapi husband saya ni tekaknya tekak melayu...dia nak makan nasi putih dengan masakan panas je...saya ikut je..hehe..

So malam tu kitaorang gi makan kat restoran biasa-biasa sajo kat puchong prima...walaupun biasa-biasa saja tapi tomyam dia memang superb...sampai licin kitaorang habiskan..tak pedas sangat tapi cukup rasa...

Lagi saya order daging masak merah...sos dia sedap tapi daging dia agak liat sket...dah cantik dah potong nipis tapi maybe tak kena cara potong kut...

Lagi ada kailan ikan masin dan telur dadar..telur dadar tak letak gambar kat sini sebab tak cantik..hehe...kailan dia best jugak...tak masin sangat...

Saya order nescafe ais, husband plak bandung ais...habis makan terus gerak balik rumah....itu saja sambutan birthday husband...cuma keluar makan saja..takde suprise party apa pun...yang penting cukuplah buat husband happy..hehe....

Buat suami ku tercinta...I LOVE U SO MUCH...(^_^)

02 March 2011

Budak Kecik Suka Sengih...

Hari sabtu weekend sebelum ni, kakak kembar saya datang rumah...3 hari sebelum tu, dia dah call dulu bagitau nak datang...apa lagi...saya tersangatlah happy sebab dah lama tak jumpa anak buah yang manja sorang tu...lagipun sejak saya kawin dan duduk rumah sendiri, kakak kembar saya ni tak pernah datang lagi...bila dia cakap nak datang, mestilah rasa seronok...

Dia cakap pukul 3 nak datang..tak jauh pun jarak rumah..dia kat shah alam...saya kat puchong...tunggu punya tunggu pukul 4 lebih tak sampai lagi...lebih kurang pukul 5.30 baru dia sampai...ada masalah teknikal sket masa on the way tu...sampai-sampai je terus saya pandang Batrisya...panggilan manja ialah Isya..saya terkam si kecik dulu, baru terkam mak dia..hehe...=)

Alahai...dia punya sengih tu tak tahan...senyuman manja gitu...hehe...tengoklah gambar ni..husband panggil nama dia je suruh pandang kamera, dia sengih sungguh-sungguh..erm....ada bakat tak saya jadi mak orang?:p...hehe...

Pertengahan bulan 1 hari tu birthday Isya..tapi saya tak dapat nak gi jenguk dia kat Shah Alam...masa tak mengizinkan...so, sebelum dia datang sempatlah saya cari hadiah untuk budak kecik ni...cari punya cari, berkenanlah kat patung ikan ni..kat dalam dia ada biji-biji...syok bila peluk...tapi sayang takde warna pink plak..yelah kata girl-girl mestilah pinky..terpaksalah amik warna biru campur kuning...nasib baik dia suka je...=)
Isya dah boleh jalan dah..tapi masih nampak dia terhuyung hayang sketlah kalau jalan cepat-cepat..hehe...yang pakai tudung purple tu lah ibu isya..kakak kembar sayalah maknanya....abah dia tak nampak muka...isya ni saya perasan sangat manja dengan abah dia...maybe anak perempuan mcm tu kut..bestnya kalau saya dapat anak pompuan jugak..huhu..tiba-tiba sedih..:(

Isya dari jarak dekat...muka dia ada kena cakar dengan kuku sape ntah...tapi ibu dia rilek je..hehe..harap-harap tak tinggal parut bila besar nanti...kesian Isya kalau muka ada parut...yang paling saya suka tengok mata hitam dia bulat besar..macam biji guli gitu...

Tetamu datang takkan nak bagi makan biskut kering je kan...saya masak spaghetti sket...masak simple-simple je....asalkan cukup rasa sudah..hehe...


Pukul 6.30 kakak kembar saya mintak diri...alah...tak puas lagi main dengan budak kecik tu...sejak akhir-akhir ni saya rasa teruja sangat bila tengok baby...mula lah bermain perasaan..bila lah aku nak dapat baby...bestnya kalau ada baby...

isk...isk....isk... ;(


Lebih Baik Tak Kenal...

Harus ke saya terima pelawaan dia setelah apa yang dia buat pada saya sebelum ni....masa dia susah atau sorang-sorang baru cari saya...tapi masa dia senang, masa benci saya..pandang saya pun taknak...ini ke yang dinamakan seorang kawan sejati?yang ikhlas dan jujur dalam persahabatan?


Berkawan dengan dia bukanlah perkara mudah untuk saya...ada saja rungutan, umpatan, aduan tentang seseorang dari mulut dia...kalau hari ini dia puji si A, dia umpat si B..esok pula dia akan umpat si A, puji si B...dan yang paling menakutkan, bila bercakap dengan dia selalu berlaku salah tafsir apa yang orang cakap...kalau orang tegur kesalahan dia, dia kata orang marah-marah dia...kalau orang tanya soalan pada dia, dia cakap orang pandang rendah pada dia...hati dia selalu beprasangka buruk pada orang...

01 March 2011

Kan Best Kalau Kereta Boleh Terbang...

Sekarang ni pagi-pagi tension je nak gi keje...mana taknya, belum turun dari rumah lagi dah boleh nampak traffic jem kat highway depan rumah..padahal dulu (tahun lepas) takdelah sampai teruk mcm ni...


Dulu masa ofis dekat dengan rumah kat Puchong, 5-10 minit dah boleh sampai...lepas tu ofis kena pindah ke Bukit Jelutong...masa mula-mula pindah smooth je perjalanan..kalau jem pun dalam 5-10 minit je..lepas tu clear...30 minit dah boleh sampai kat ofis...


Sekarang ni tak tau apa puncanya boleh jadi jem teruk...pukul 7.30 turun dari rumah, tersekat dalam traffic jem lebih dari setengah jam..itu dekat area puchong sahaja..kat area simpang nak ke subang plak satu hal...8.30 pun belum tentu boleh sampai kat ofis...


Pernah sekali gaduh dengan husband sebab saya lambat sampai ofis...dia kat umah tertunggu-tunggu mesej cakap dah sampai...memang tiap-tiap hari macam tu..so hari tu saya turun pukul 7.30 dari rumah...jalan jem teruk...saya plak jenis kalau drive, orang call ke orang mesej ke saya takkan bukak handset..safety maa....lagi-lagi kat highway..bahaya...pukul 9 baru sampai kat area ofis..itu belum nak cari parking lagi...handset dah bunyi banyak kali dah...trit..trit..trit...


Bila dah parking kereta, terus angkat phone...husband dah bengang...kenapa pukul 9 tak sampai lagi ofis?? saya pun masa tu tengah tension, tengah hot pasal jem tadi...jawab pun memang agak kasar lah sket...hmmm..apa lagi...husband pun hantar mesej panaslah.....tanya pergi mana tadi?kenapa lambat sampai?tak percaya saya cakap baru sampai ofis..dia ingat saya terlupa nak mesej dia bila dah sampai....hai...geramlah kan...saya ni kalau buat salah saya mengaku..kalau betul saya lupa nak mesej, saya cakap saya lupa dan mintak maaf sekali...tapi hari tu saya tak salah...tapi saya plak kena marah...geram jer...tapi petang balik umah ok lah balik..saya explain kat husband betul-betul...


Lepas dari hari tu...setiap kali nak turun dari rumah, time husband ada saya akan cakap..."abang..tengoklah jalan dah jem.."so maknanya dia fahamlah...kalau jalan jem saya akan sampai lambat...


Berbalik pada citer hari ni....saya turun awal sket dari biasa...7.20 saya turun dari rumah...gelap lagi tadi...jalan tetap jem teruk...tapi nasib baiklah saya sampai awal sket...8.15 dah boleh sampai ofis...tension sangat-sangat jalam jem ni...rugi minyak, rugi masa dan yang penting rugi duit sebab cepat je kena isi minyak balik....huhu...


Kenapa ek...tahun lepas saya lalu jalan yang sama jugak...tapi tak teruk mcm sekarang..tension-tension...

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...