30 September 2014

Catatan Perjalanan: Pagi Di Hotel, Penang- Part 10

Assalamualaikum....

Jeng..jeng..jeng...tibalah cerita hari terakhir percutian kami di Pinang..hari ke tiga.....

Pagi lepas mandi, lebih kurang pukul 9am siap-siap untuk turun breakfast dulu.....kali ni amik bilik termasuk breakfast sekali..senang..takyah nak kuar cari breakfast jauh-jauh..

Buffet breakfast..so sila makan kenyang-kenyang yer...


Dalam lift..nak turun beakfast pun  si kecik ni sempat amik ball dulu..

Menu pilihan yang disediakan kat sini nak kata pelbagai sangat sampai rambang mata nak pilih tu tak jugak...nak kata sket pun tak jugak..boleh la..

Seperti hotel-hotel berbintang yang lain, menunya ada tempatan dan ada western..
Menu tempatan ada la nasi lemak, nasi beriani dan kuew tiaw goreng..
Malangnya saya cari nasi goreng takde...:(
Mengada sangat kan...nanti orang sedia nasi goreng cari mee goreng plak..hehehe....
Menu untuk foreigner pun ada pelbagai pilihan...ada roti, salad, sosej, omelet dan macam-macam lagi...

I kan tekak melayu.....harus cari makanan melayu dulu...hehehe...


Nyum..nyum..nyum...punya la semnagat ibu amik bubur untuk dia..lansung tak dilayan..:(


Nasi lemak my husband..


Saya tak layan nasi lemak okey...berlagak...hahaha...
Kuew tiaw goreng..sedap jugak....
Try amik kari kambing kut-kut la kali ni boleh makan kambing..
Tapi tetap jugak CANNOT GO...sorry kambing...huhuhu...
Walaupun takde bau tapi rasanya tetap ada...


Baked bean..my fav..


Pancake...


Desert 


Eh..makan bersuap-suap yer...nak jugak babah suap..T_T


Holiday kali ni Alhamdulillah Khasif makan boleh tahan banyak..
Tak memilih sangat...tu yang balik bercuti berat bukan main lagi..
Tapi kalau kat umah...ayam pun tolak tepi...


Lepas dah habis breakfast, pusing-pusing dulu tengok kawasan hotel...
Petang semalam kan cuma habiskan masa kat pantai dan kolam...


Seronoknya mereka tak perlu kejar masa...
Boleh mandi kolam, bersantai puas-puas kat hotel...



Kami yang kesuntukan masa...
Tak sempat nak menghayati betul-betul keindahan panorama di sini..
Apatah lagi nak berjemur macam foreigner kat belakang sana...^_^


Tapi apapun kami tetap happy dan enjoy...!!
Dapat luangkan masa berkualiti dengan family tersayang..
Jauh dari kesibukan kerja..
Masa dan tumpuan kami berdua hanya untuk Khasif ...

Tiada yang paling bernilai selain dapat tengok dia happy dan ketawa macam ni...
LOVE U SO MUCH MY DEAR LITTLE ANGLE...


Sebelum naik bilik, lepak kejap kat lounge..
Tengokla ragam Khasif...nampak ball kat mana?
^_^
Dia yang masuk dalam baju sendiri...takde orang ajar pun....
Ada je  kerenah dia yang mencuit hati...


Jam hampir menunjukkan pukul 11am..nak taknak kena jugak naik bilik packing beg untuk check out...
Lebih kurang pukul 12pm turun check out...
Apa yang boleh saya cakap, menginap di sini selama 2 hari 1 malam memang tak puas..
Erm..bukan tak puas tapi tak sempat nak menikmati betul-betul..
Agak rushing...sampai hotel pun dah petang..lepas tu hujan..
So aktiviti petang tu limited sangat-sangat..
Nak bersantai kat tepi pantai lama-lama pun tak sempat jugak...

First, servis dan layanan staff memuaskan hati saya...
Kecuali staff kat swimming pool tu je ek...yang lain ok..

Kedua, kemudahan dan keadaan bilik..
Maybe boleh dipertingkatkan lagi..
Tukar perabot jadi nampak lebih modern... 
Baru la nampak lagi mewah dan  exclusive..
Kata hotel 5 bintang...

Ketiga, breakfast pelbagai kan lagi lauk pauk yang best-best...
Macam saya ni tak makan kambing kesian la..
Kalau ada ayam mesak merah ke sedap jugak...hehehe...

Overall dari 10 saya bagi 7 bintang untuk Park Royal Hotel Penang...
Tidak mengecewakan..
Tapi untuk stay kat sini lagi rasanya tidak kut..
^_^

Okeyla...nanti sambung FINAL PART ek..
Bye...
 

28 September 2014

Catatan Perjalanan: Malam di Batu Feringghi, Penang- Part 9

Assalamualaikum...

Tak boleh jadi...saya harus kuatkan semangat untuk habiskan story mory yang berbaki lagi beberapa part...kalau tak, nanti jadi citer tergantung yang tiada ending macam citer ke Langkawi 3 tahun lepas..tak boleh..tak boleh....

Lepas naik dari kolam, saya tiba-tiba diserang sakit gigi...alkisahnya sebab rakus sangat makan jajan masa  tengok anak dan husband mandi kolam...huk huk huk....sakit gigi adalah sakit yang paling saya taknak sekali time bercuti macam ni...sebab bila sakit gigi, akan effect ke ke seluruh badan terutama ke kepala..berdenyut-denyut...

Sementara dua beranak tu tengah mandi kat bathroom, saya baring kat katil kejap..tenangkan minda...dua kali gosok gigi..nampak macam berhasil tapi masih ada rasa sakit gak la...mood pun ntah ke mana dah masa tu...

Lepas husband mandi, solat, setelkan Khasif..then kami siap-siap untuk keluar dinner...saya pun dah terbayang-bayang nak cari ubat...tak sanggup nak tidor dalam keadaan berdenyut-denyut macam tu...confirm tak boleh tidor..

Keluar ke area situ-situ jugak..kat area Petronas Batu Feringgi tu ada kedai-kedai dan farmasi..singgah 7E je..dah masuk  kedai, sedar-sedar sakit gigi dah hilang..waaah...seronoknya.........tapi alang-alang beli jugaklah ubat untuk backup..kang lepas makan kalau sakit balik takdelah rasa gundah gelana sangat kalau dah standby ubat...yer dok?

Lepas tu cari kedai makan....naik ke area Hard Rock Hotel..kat situ ada beberapa kedai makan melayu..nampak macam menarik...


Nama kedai makan tu Slow Rock Cafe...amboi..mentang-mentang kedai dia kat depan Hard Rock Hotel...
Slow Rock VS Hard Rock..^_^


Masa saya sampai tu takde orang pun kat kedai tu..cuma satu meja amoi jepun kat belakang ni..so yang datang amik order pun cepat la...


Husband order nasi goreng USA.. husband pelik..macam ni ke nasi goreng USA? 
bukan sepatutnya Udang Sotong dan Ayam ke? (U.S.A)

Entah la by..macam-macam versi saya jumpa...ada tu lagi hebat letak buah apple.. letak sosej 2 batang kat tepi nasi...ada yang letak fries kat tepi nasi..USA la katakan...hehehe...

Husband dah makan separuh, tapi makanan saya tak sampai-sampai...tengok kat dapur takde orang masak pun..hai...dah siap ke atau tak buat lansung..

Panggil pelayan...rupanya lupa nak masak? boleh??


Char kuey tiaw special...apa yang special?
Sepatutnya abang  kedai yer...kalau special kena ada udang dan kerang...
Lagi satu char kuey tiaw tak sesuai letak ayam...pelik rasanya....

Yang pasti rasa biasa-biasa je...tak boleh lawan char kue tiaw kat setapak dan kerinchi...


Pose paling kiut dari husband...bukan senang nak tengok..hahahaha.....
Husband tolong habiskan char kuey tiaw...


Khasif yang berselfie...pantang....

Dah habis makan, husband park kereta kat hotel...
Lepas tu sesi jalan-jalan pusing night market kat area Batu Feringghi...
Keluar je dari kawasan hotel dah ada gerai-gerai jual baju dan seluar....


Salah sebuah kedai makan kat area Batu Feringgi..
Golden Thai...kalau nak rasa makanan pure Thai kat sini la kut..
Tapi saya tak makan sini pun...tak tau halal ke tak...


Suasana pasar malam di sepanjang jalan Batu Feringghi..

Gambar 3 ke bawah bukan saya punya..amik dari google..






 Night market kat area batu feringghi ni lebih kurang macam uptown kat KL jugakla...tapi ada gak la yang menarik perhatian saya..

1. banyak kedai jual seluar batik, sarong batik, maxi dress..teringin nak beli..tapi kebanyakannya size untuk orang-orang tinggi...size "kecik molek" macam saya ni susah nak jumpa..huhuhu...

2. banyak restoran timur tengah ..rasanya owner restoran pun memang orang sana jugak..salah satu restoran yang femes ialah Restoran Tarbush..yang ada gambar unta kat luar tu..sorry saya tak snap gambar..

3. Ada spa untuk urut kaki..sape yang urut? ikan yang urut..hehehe...serius..spa tu dipanggil Fish Spa..nak tau best ke tak kena la pergi sendiri...saya tak masuk sebab Khasif dah tidor...hehehe...

4. Handbag berjenama tiruan banyak di jual di sini....BONIA, LV, COACH.saya saja buat-buat tanya harga satu beg LV tu..taknak beli pun, saja nak compare harga..tauke tu fikir dulu baru cakap RM280...nampak sangat menipu....padahal beg sama jual kat online RM150 je...so berhati-hati lah yer... 

5. Saya cuma beli FM je kat sini..itupun souvenier untuk ofismate..

Lepas dah habis pusing, menapak la kamu balik ke hotel..kesian husband kena dukung Khasif yang dah pun lena di ulit mimpi...konon-konon nak naik beca time balik tu tapi jalan-jalan tak sedar dah dekat nak sampai hotel...lain kali je lah yer pakcik beca...

Sampai hotel..tak sempat tengok TV pun..semua kepenatan...letak kepala kat bantal terus tertidor....

Bersambung....

24 September 2014

Catatan Perjalanan: Pantai Batu Feringghi, Penang - Part 8

Assalamualaikum.....

Korang..semalam birthday saya tau..hehehe....dah tuo dah....orang pertama yang wish sudah tentulah my husband...kata isteri tercinta kan..tepat pukul 12 malam, masuk je 23/09 husband call...

Malangnya saya masa tu tengah tidor..angkat phone tapi tak sedar sangat masa husband wish dalam telefon tu...mamai dah ke bulan ke bintang mana ntah....

Esoknya tengok ada mesej kat wasap dari husband wish birthday...lepas tu teringat macam ada cakap phone dalam mimpi.....tanya husband,  abang ada call ke malam tadi?

Husband cakap...
"patutla abang perasan sayang cakap ntah apa-apa...tak dapat tangkap.."
Hahahaha..menagis dapat isteri macam ni...T_T

Thank you semua yang wish my birthday, yang mendoakan kesihatan dan kesejahteraan saya....malam tadi kat group wasap berduyung-duyung dapat mesej..terima kasih sangat2 atas ingatan korang...^_^

Okeylah...nak sambung balik citer ke Penang hari tu...tinggal beberapa part je lagi..bertabahlah yer....hehehe...

Petang tu kat bilik hotel, tengah bersiap-siap nak turun bawah...tiba-tiba cuaca kat luar bertukar gelap...angin datang kuat macam ribut uolss...nampak dari bilik orang tengah jalan kaki bawak payung, payung tu dah berlipat-lipat kena tiup angin...amboi..berlipat-lipat tu...hehehe...lepas tu hujan lebat...

Alamak...camne nak jalan-jalan kat pantai ni...tak boleh nak swimming la adik...kesian anak aku....takpe...tunggu kejap..rasanya tak lama kut hujan...


Sambil tunggu hujan berhenti, dua beranak ni main-main dulu kat bilik...
Tengoklah si kecik tu dah siap sedia pakai swimming sut..tak sabar nak berenang...

Tak lama dalam 15 minit cuaca kembali okey..hujan lebat dah berhenti...tapi masih ada rintik-rintik gak la.......


Turun bawah tengok payung pun ada yang terbalik...
Kuat betul ribut tadi...
Nasib la tak hujan lebat masa dalam perjalanan ke Balik Pulau tadi...
Tak boleh bayang jalan berliku-liku, tambah hujan lebat dengan angin kuat tu..T_T



Usyar-usyar sekitar kawasan hotel...banyak kerusi boleh duduk santai...
Pondok hujung sana tu tempat massage...
Macam best je....tapi tak nampak orang pun kat pondok tu...
Maybe sebab lepas hujan ribut kut...


Jalan-jalan ke depan menuju ke pantai...
Kat pantai depan hotel pun tak ramai orang..
Ombak macam garang jugak petang tu..maybe sebab angin masih kuat...



Khasif yang kegelian bila pijak pasir...hahaha...
Dia rela berdiri tegak, tak bergerak lansung...sambil jerit-jerit suruh datang kat dia...
Lagi seronok nak usik si kecik ni...hehehe...:p

Lepas tu bila dia pusing belakang, tengok ada pompuan arab berdiri kat tangga tengah tengok dia...
Lagi kuat menjerit-jerit takut orang tu amik dia..hahaha....


Babah dukung bawak gi dekat dengan pantai...
Tapi tak dekat sangatla sebab ombak macam kuat je...
Tak berani tanggung risiko nak main air...

Belakang sana couple arab tau..bukan orang tempatan...
Maybe datang honeymoon kat sini...
Mostly yang stay kat hotel ni orang arab dan mat salleh...


Seronok kan dapat  layan perasaan tepi pantai...
Pandang laut yang terbentang luas rasa tenang je...
Dah lama tak dapat saat-saat macam ni....
Dulu-dulu masa zaman tak kawin lagi..selalu jugak kalau balik kampung lepas-lepak tepi pantai makan keropok lekor..
I kan orang terengganu..^_^

Sekarang ni sejak ada anak, jarang berpeluang pijak pantai...
Entahlah...tak berkesempatan sangat...


Khasif si penggeli..
Kat rumah ke kat mana-mana la... kalau dia jalan tanpa alas kaki..
Tiba-tiba kalau dia rasa tak best macam ada pasir ke...nanti dia jalan jinjit kaki...
Kalau cebisan kertas ke, tisu ke melekat kat kaki pun dia boleh menjerit-jerit tak suka...
Penggeli sangat..

Orang kata..bukan saya kata...kalau anak geli pasir...ajar dia main pasir biar dia terbiasa..
Masalahnya ibu pun penggeli pasir jugak...hahaha....


Demi anak ibu buat-buat tak geli okey...
Pegang-pegang pasir pantai buat-buat seronok..
See. bila dia tengok, dia macam excited nak join sekali...



Lepas tu babah join main-main sekali...
Gali lubang masuk kaki dia...
Pasrah je...


Lepas tu hamik ko....
Kaki pun dah boleh pijak pasir...


Seronok sangat la tu...
Ingatkan lepas tu balik umah okey la...
Tapi tetap lah jalan jinjit jugak kalau pijak lantai berpasir...
T_T

Apa pun best jugak dapat bersantai tepi pantai batu feringghi ni...
Pasir pantai bersih takde sampah sarap...
Tapi tak taula sebab kat area hotel so pantai terjaga...

Lepas main kat tepi pantai....
Masa untuk swimming....


Sebelum masuk kolam, bilas badan dulu..
Supaya nanti masuk kolam takdelah badan terkejut beruk terkena air sejuk dalam kolam tu...^_^


Mereka berdua je mandi kolam..
Saya kali ni tak bawak swimming sut...
Lagipun kali ni memang tak excited nak mandi sekali...
Lebih kepada nak rilek-rilek je...


Khasif tengah belajar swimming dengan babah..
Pelampung dia tertinggal kat umah...
Risau la jugak takut husband terlepas tangan...ish..ngeri..
Dengan kita memang la tak dalam...tapi dengan si kecik tu dalam okey...


Amboi...happy nyer dia...


Siap nak kuak lentang lagi tu...
Bila babah stop, taknak...nak kuak lentang jugak...


Nampak? 
Mata ke atas sebab nikmat sangat...
^_^

Saya tak sedap hati Khasif mandi kolam tak pakai pelampung..
Husband pun macam dah sakit bahu duk pegang dia dalam air..hehehe...
So saya ke kedai kejap kat dalam hotel nak beli pelampung...
Tapi untuk budak kecik takde..dah habis...yang ada pun untuk budak besar...

Nak beli life jacket pun takde untuk budak kecik...
So tak beli semua..beli jajan je untuk saya..hehehe...
Bila gi kat kolam balik terkejut tengok husband dah tak pakai baju...
:O

Rupanya husband cakap staff yang jaga kolam datang kat dia tadi suruh bukak baju..
Tak boleh pakai baju masuk kolam...

Hello!!
Agak-agakla wei..ingat kami ni jakun sangat ke...
Memangla tak boleh pakai t-shirt masuk kolam mandi...
Tapi husband pakai jersi...
Sah-sah ada tampal kat pondok towel tu, jenis kain apa yang boleh pakai dan tak boleh pakai...

Awak baru kerja semalam ek?
Ke mata tak clear..
Tak boleh nampak ke kain jenis apa orang pakai tu...

Saya siap bagi jelingan maut lagi...
Besar kecik besar kecik je saya perati pekerja tu tengah duk atas bangku tepi kolam...
Tak puas hati okey layan husband I macam tu..
Siap la ko...
Hehehe...acah jer....


Dah habis mandi kolam...
Tersenyum girang nampaknya dia... ^_^
Naik tu pun sebab dah sejuk gigil-gigil kan...
Selagi tak sejuk selagi tu la taknak naik si kecik ni....

Lepas mandi kolam, naik bilik...masa tu dah nak magrib dah...
Tiba-tiba saya sakit gigi....
Adoila....makan jajan tak ingat dunia la ni tadi...
Tengah-tengah syok bercuti tiba-tiba sakit gigi...
Korang tau kan sakit gigi ni seksa jiwa dan raga..huhu...

Dua kali gosok gigi...baring kejap kat katil...terus takde mood...
Sementara tu dua beranak syok mandi kat bilik air plak....

Nanti sambung lagi yer....bye-bye.....^_^

23 September 2014

Catatan Perjalanan: Park Royal Hotel, Penang - Part 7

Assalamualaikum.....


Kali ni saya nak sambung lagi citer perjalanan mengelilingi seluruh pulau pinang....


Adik-adik dah baca dah bagaimana bermulanya perjalanan berliku akak dari

Bandar Georgetown ke Penang Butterfly Farm (A) ke (B)...

lepas tu  Cari Laksa Kat Balik Pulau..lepas tu ke Bayan Lepas... (C) ke (D)...

Sekarang nak sambung lagi dari Bayan Lepas ke  Batu Feringgi (E) untuk check in hotel...


Bukan calang-calang orang tau dapat pusing pulau dalam masa setengah hari...T_T

Dua kali isi minyak...sape nak jawab tu...huhuhu......

Perjalanan mengambil masa lebih kurang 45 minit baru la sampai di Park Royal Hotel, Batu Feringgi..sebenarnya hotel ni adalah pilihan kedua...

Pilihan pertama saya hotel kat area Batu Feringgi jugak...NO..bukan Hard Rock Penang ...ada satu lagi hotel yang berjaya mencuri hati saya...bilik dan katil dia tip top cantik sangat-sangat...tapi malangnya masa hari nak booking online tu, bilik hotel tu banyak yang dah habis..cuma tinggal bilik yang harga 1K ke atas untuk satu malam....

Amboi...memang tak la kalau nak amik bilik 1K untuk satu malam...boleh je amik bilik tu tapi lepas tu menyesal la sebab membazir duit...bukannya taraf VIP sangat awak tu kan..huhuhu...

Nanti kalau ke Penang lagi wajib stay kat hotel 1st choice tu 3 hari 2 malam...balas dendam okey..hahaha....


So takpelah...Park Royal Hotel pun ok jer (pujuk hati sendiri)... view dari atas..gambar sendiri takde..sumber dari google...

Sampai-sampai parking kereta dulu, keluarkan beg semua...nasib baik parking kat depan hotel tak jauh nak jalan masuk lobby..

Tengah-tengah nak angkat beg ada la sorang bellboy datang nak tolong angkat beg dan luggage letak atas trolly..eh boleh plak husband ku ini menolak  "takpe...takpe...."

Aduii la nyer pun...tak faham betul dengan husband ni...hari tu kat PD pun macam tu jugak..orang datang nak bagi bantuan tapi dia taknak..nak jugak angkut semua beg tu sendiri...kiri kanan beg..dengan anak nya lagi...kita bayar la by service diaorang...bukan free...

Orang lain masuk lobby hotel lenggang kangkung..cuma bawak handbag je...I kena angkut semua beg sendiri U know...T_T

"Takpe yang..nanti check out kita panggi bellboy..." erm.......yolah tu bang....-.-


Front desk hotel...kali ni husband yang buat urusan check in...
 
Lounge

Eh..tapi kami tak dapat welcome drink pun...:(

I dah la penat pusing satu pulau...dengan angkut beg kiri kanan lagi...ingat nak duduk la kejap sementara husband setel check in..Khasif plak buat hal...nak ikut babah...taknak duduk situ...takpela...husband bawak la dia sekali....

Waa...!! dia meraung tunjuk saya..nak ibu ikut sekali..taknak berpisah dengan salah sorang...padahal depan tu je..bukannya jauh pun...grrr......sabor je la....

Khasif menangis...saya tunjuk kolam....


Eh...terus stop nangis..bagi beg galas dia suruh ibu pegang....


Nampak? nak buka baju tang tu jugak, nak swimming kat kolam....

Nasib baik tak lama lepas tu babah setel check in, dapat kunci terus naik bilik dulu....


Bilik kami untuk satu malam..Superior King Room...
Kali ni tak amik bilik sea view pun...rasa macam dah boleh agak bukan banyak masa sangat pun nak layan view dari balkoni bilik...


Bilik dari sudut lain..


Bantal banyak tapi ada satu yang berbau...tu namanya nasib tak berapa baik...T_T


Dressing table...
Bilik agak besar tapi pendapat pedibadi saya furniture agak "old school"...
Telefon bilik lagilah..kena charge baru boleh guna..
Satu hal nak menunggu telefon ada bateri baru boleh call frontdesk..
Dahla plug tak banyak...


Balkoni sekangkang kera...layan je la view yang tak berapa nak cantik sangat tu...
Nasiblah..kalau nak view yang cantik...sila upgrade bilik...
Tapi tak sempat pun nak duduk-duduk sebab petang tu hujan...


Cermin dalam bathroom...


Kat dalam sana tempat shower...

Masa booking bilik sepatutnya superior king ada bathtub..
Tapi bilik yang saya dapat ni takde bathtub..
Then bila cek balik kalau bilik yang takde bathtub ni sepatutnya bilik standard jer..camne tu?

Lantai bila basah tersangat licin..so dangerous untuk yang ada anak..tak sesuai..
Sepatutnya kena tukar tile lain...yang tak licin...


Lampu bilik memang banyak...yang bagus time nak tidor boleh kurangkan beam cahaya..lampu akan jadi malap...best sket nak tidor...

Hmmm..setiap kali check in hotel..Khasif akan terkam telefon dulu..maklumla kat rumah takde telefon...T_T


Apalah yang dia duk fikir dalam kepala...
 

Dua orang ni kan asyik berdating je....
Tengokla tu...borak apa ntah...siap landing-landing lagi...
Bila ibu landing sebelah babah..dia tolak okey...

Takpelah....ibu berundur diri demi kebahagiaan anak...
Batu belah batu bertangkup mana? huhuhu....


"Adik nak swimming tak?"
Terus teruja...nak..nak...

Okey..lepas dah rehat kejap...solat..
Siap-siap untuk turun ke bawah buat aktiviti apa yang patut...

Nanti la sambung citer lagi yer....
Aniyo.....^_^

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...