25 April 2014

Minggu Yang Penuh Dugaan

Assalamualaikum....

Pejam celik hari ni dah Jumaat balik...

Sejak dua minggu akhir ni sungguh  mencabar jiwa dan minda saya...macam-macam terjadi...

SATU
Start dengan salah faham tulisan saya kat blog...tapi rasanya dah selesai...dah faham isi hati dan niat saya...harap-harap macam tu la..amin...

DUA

Lepas tu pagi Jumaat minggu lepas nak gi kerja... kereta tak boleh start...3 kali try tak boleh....krreekkk...kreekk...

DIAM SERIBU BAHASA...

Dahlah husband takde kat rumah...Khasif  plak tak duk diam...try call husband, kredit plak expired...baki banyak tapi tak boleh guna...T_T

Nasib baik ada wasap...dan nasib baik jugak kat umah ada interenet..kalau internet problem memang haru biru la...

Mesej husband inform pasal kereta..terus husband call...dua-dua buntu tak tau nak buat apa...sebab ni first time kereta ada problem...tak pernah-pernah jadi macam ni...

Cari punca kenapa..rasanya bateri takde..kenapa bateri takde tiba2? fikir-fikir baru teringat...masa nak bukak pintu kereta tak rapat...bila pintu kereta tak rapat means lampu dalam kereta terbukak sepanjang malam...okey..I GOT IT..

Husband siap suruh call insurans kereta tu...hehe...

Cari sana, cari sini..last-last bernasib baik sebab Perodua dapat tolong solve problerm...diaorang hantar orang tengok kereta..1 jam lepas tu En.Nizam sampai rumah..dia buat jumpung bateri je..petang tu gi Perodua nak tukar bateri tapi tak jadi bila tengok senarai menunggu..

Husband cakap tunggu dia balik baru tukar...tapi esoknya Sabtu kereta buat hal lagi...memang sah-sah bateri dah nak expired...nasib baik no telefon Nizam yang datang cek kereta semalam ada lagi...terpaksa call dia cakap kereta problerm lagi..

Masa tu dahlah En.Nizam  tu nak gi kenduri kawin..nasib baik dia sanggup datang...dengan berbaju melayu, bersampin, bersongkok tinggi, berspek mata hitam, berkasut kilat..dah macam pengantin plak...hehe..demi customer kan..tukar bateri kejap jer..memang terer la dia buat keje.....alhamdulillah bateri kereta pun dah selamat ditukar...

Oh...En.Nizam tu rupanya belum kawin lagi...dia cakap takde orang nak kat dia...dia tanya saya orang mana...cakaplah orang Terengganu...ooo...dia pun nak cari orang Ganu jugak..orang Ganu comel-comel...hahaha....mati la lepas ni husband keluarkan balik bateri tu...ampun bang...

Ingatkan panas sampai ke petang....tapi hujan di tengahari...

TIGA
Selasa malam Khasif muntah teruk....habis toto, selimut, bantal...baju dia dan baju saya tukar 3 kali...bayangkan masa tu pukul 2,3 pagi saya handle sorang-sorang...mana nak urus dia yang menangis, meragam tak tau punca...nak setel toto selimut yang kena muntah..atas lantai pun banyak nak kena lap..kalau biar lap esok hari nanti busuk plak..lagi pun geli kan tengok muntah atas lantai terbiar macam tu....T_T

Air plak bermasalah...Selangor kan tengah catu air..memang stress yang amat bila nak guna air pun limited...nak kena tadah air lagi simpan dalam tong...nak harap air tangki baik tak payah..slow yang amat...

EMPAT 
Rabu petang amik Khasif kat nursery badan dia hangat..malam dia demam panas..pun muntah tapi tak banyak macam malam sebelumnya..aduhai anak..

Nasib baik ubat demam ada..lepas makan ubat dia tidor...tapi kita ni  sebagai ibu memang takkan tidor la kalau anak demam...berjaga la takut tiba-tiba suhu dia naik tinggi...lap badan dan kepala dia dengan tuala basah...alhamdulillah suhu turun..

Pukul 4 pagi badan Khasif panas balik..saya bagi makan ubat sekali lagi...lepas tu dia sambung tidor...

Pagi Khamis semalam, saya mesej bos EL sebab anak demam...kerja plak banyak okey yang nak kena submit minggu ni jugak..lebih-lebih lagi bab tender memang tak boleh tangguh-tangguh...so buat kerja dari rumah..yang mana siap email kat bos...

Tengahari rasa macam Khasif dah sihat...badan dah tak panas..dia pun macam aktif je...so saya hantar Khasif nursery, saya masuk ofis sambung kerja....

Petang amik Khasif kat nursery dia aktif je....sampai rumah pun taknak mandi nak main...malam tidor lena...tup-tup pukul 12 malam badan dia panas balik...bagi makan ubat dia taknak..."nak nak.." dia geleng kepala taknak...

Paksa la takkan nak biar je..separuh berjaya masuk tekak okey lagi....tapi bila yang last tu serta merta dia muntah...habis keluar ubat yang dia dah telan tu...bukan ikut mulut je..ikut hidung keluar sekali..T_T

Sedih tengok anak keadaan macam tu...dia pun siang tak makan..bila muntah lagi lepas tu keluar air sket je...memang sakitla tengok...dia nangis...saya serba salah..nak bagi makan ubat balik ke..nanti kalau bagi takkut ada effect lain plak sebab tadi dah bagi...

Kalau tak bagi, ubat tadi sempat masuk perut ke...last-last saya tak bagi pun...cuma kawal suhu lap-lap badan dia je...mula-mula letak tuala basah kat kepala dia tolak tuala tu...nak ketwa pun ada bila tengok dia bangun baling tuala tu..heheh...

Lepas tu saya lap air guna tangan je...rasa macam lagi berkesan...sampai pukul 5 pagi saya duk pantau keadaan Khasif...tengok dia tidor lena baru la saya berani nak lelap...

Tiba-tiba bunyi telefon..bukak mata tengok pukul 8 pagi...ya Allah memang lambat lagi la masuk ofis hari ni...mandi cepat-cepat...Khasif saya kejut mandi jugak..badan dia hangat-hangat...bagi roti "nak nak"..geleng kepala...bagi susu dia minum...

Saya takde pilihan..kena masuk ofis jugak sebab kerja banyak...tapi dalam masa yang sama kesian kat anak sebab sepatutnya masa tengah tak berapa sihat ni mesti dia nak perhatian dari ibu..ibu mintak maaf dik...T_T

Tadi hantar nursery, saya bagi ubat sekali...kalau ada apa-apa hal, dia muntah teruk ke, kalau lepas makan ubat suhu tak turun ke, tolong call saya immediately...

Sampai ofis...saya tau kat bawah tu ada mata yang memandang sinis sebab saya lewat...tapi takpe..I DONT CARE..lewat bukan saja-saja...anak lebih utama dalam apa jua hal sekalipun...orang bila tak kena kat batang hidung sendiri memang boleh cakap apa saja...tapi dia akan tau kalau dah kena kat batang hidung sendiri...

Betapa susahnya nak handle anak sorang-sorang kat rumah tanpa bantuan dari husband dan family lain...terutama dalam keadaan anak tak sihat macam ni...semuanya kat bahu kita...penat sakit badan, sakit kepala tak tidor malam takyah citerlah...tapi itu semua pengorbanan seorang ibu...biar kita sakit jangan anak yang sakit...

Wallahualam...

# tadi mesej teacher Khasif...dia cakap Khasif meragam sket hari ni...tapi ubat dia makan...sabar yer dik..petang ni kita gi klinik yer....


21 April 2014

Jangan Salah Faham Tentang Saya....

Assalamualaikum...

Tak tau camne nak mulakan kali ni...kelu...rasa nak merajuk dari tulis blog pun ada.....sedikit terkilan pun ada jugak... T__T

Apa yang saya tulis kat blog orang dah salah faham...sob sob sob.....T_T

Saya tulis blog ni dah lama...sejak dari 2009 sebelum kawin lagi...masa tu niat tulis blog sebab nak share preparation sebelum kawin...tapi lepas kawin saya tetap teruskan lagi update blog kalau ada masa terluang...sehinggala sekarang dah ada anak pun masih lagi update...walaupun sebulan tak banyak tapi tetap ada....

Disini tempat saya berkongsi cerita segala benda yang berlaku disekeliling saya...kebanyakannya saya share kisah family...kisah holiday..kisah makan-makan...kisah ragam manusia...disini jugak kadang-kadang tempat saya meluah perasaan...kisah sedih..kisah penderitaan...kisah lucu ada jugak..tapi sebab tak pandai karang lucu, jadi tak berapa lucu sangat...hehehe...

Pendek kata...blog saya ni adalah dunia saya..selain bersama family, di sini satu-satunya tempat yang boleh buat saya happy...saya happy bila dapat update blog...happy dapat berkongsi cerita dengan readers saya...walaupun saya tau saya tak ramai follower, tapi saya tau saya tetap ada readers saya sendiri...

Readers saya terdiri dari husband, family saya sendiri, kakak dan abang saya..juga anak-anak buah saya, adik beradik ipar saya..tidak ketinggalan kawan-kawan masa zaman study, kawan zaman sekolah, kawan ofis dan jugak kawan baru kenal dalam blog...

"Akak...saya baru-baru ni baca blog akak...dapat tengok anak akak..."

"Aaa yeke...camne ni dah glamor akak ni"

" Memang dah glamor la kak"..

Gurau seorang kawan lama saya....bila sorang-sorang mesej cakap baca blog saya dalam dia...wah rasa dihargai sangat..rasa happy sebab ada jugak readers kan...

" Assalamualaikum kak hani, ni ida roommate akak kat kerinchi dulu.bleh dikatakn ida buka hari-hari gak blog akak ni.seronok boleh hilangkn boring.anyway ida tumpang happy x lama lg akak nk dpt org br.apa2 pn take good care ye."

Bersyukur sangat bila orang happy baca blog saya...

Setiap kali follower bertambah, saya akan happy....lepas tu nanti sibukla bagitau husband..

"Abang...follower sayang dah tambah sorang lagi.."

Husband senyum je layan kerenah isteri dia ni...(^_^)

Dalam menulis blog...dalam happy, kadang-kadang saya selitkan sedikit nasihat dan peringatan untuk semua readers termasuk diri saya sendiri...terutama bila cerita bab ayah...automatik saya akan jadi touching..rasa seperti anak yang terlalu banyak dosa sebab tak dapat nak berbakti..ayah makin hari makin uzur...tapi apa yang saya buat? cuma mampu balik kampung sekali sekala...dalam hati menangis...takut tak sempat untuk memohon ampun..

Teringat ayah yang terbaring sorang-sorang dalam bilik termenung memikirkan sesuatu...pernah sekali saya masuk bilik ayah, tengok ada air mata mengalir di pipi dia...saya tau ayah kesunyian..mungkin ayah terasa anak semakin jauh dengan dia...

Disebabkan perasaan itu yang membuak-buak didalam hati dan jiwa saya...saya berpesan, saya menyeru, saya memberi nasihat, supaya setiap anak di dunia ni sentiasa hargai ibu dan ayah selagi masih mereka masih ada...

Tiada lansung niat walau sekelumit nak sakitkan hati sesiapa, nak tuju, nak sindir, nak perli sesiapa yang baca blog saya...apa yang saya tulis berniat baik..bukankah ustaz kata kita hidup ni perlu saling ingat-mengingati...?

Kenapa saya begitu terkesan bila bercerita bab ibu ayah?? sebab saya pernah rasa bagaimana sakitnya jiwa sebab tak sempat memohon ampun pada ibu dan bapa kandung sendiri sebelum mereka meninggal dunia...jadi siapa ayah yang saya cerita sebelum ini...

Dia juga ayah saya...ayah yang membela saya sejak dari saya lahir ke dunia..sejak saya berumur 3 hari..saya sayangkan dia seperti mana orang lain sayangkan ayah kandung mereka...dan saya tak mau orang lain rasa apa yang pernah saya rasa..SAKIT...

Begitu juga adik beradik...kenapa saya cakap hargailah adik beradik...kerana saya salah seorang insan terpilih yang tidak dapat membesar bersama adik beradik kandung...bersyukurlah anda kalau anda dilahirkan dan dapat membesar bersama ibu, ayah dan adik beradik kandung sendiri...hargailah mereka walau siapa pun anda yang tengah baca blog saya sekarang....

Saya tidak pernah menyesal dengan takdir Allah begini...walaupun pernah terasa keseorangan dalam dunia tapi saya bersyukur sebab ayah saya sekarang tetap besarkan saya dengan penuh kasih sayang...cuma saya sedih saya tak mampu nak balas jasa ayah sehingga sekarang...kalau tiada ayah, saya tak tau dimana kedudukan saya waktu ini...

Saya tidaklah sejahat yang orang lain fikirkan...hidup saya bukan untuk menyakiti hati sesiapa...apatah lagi untuk menyakiti hati keluarga sendiri...jauh lagi untuk mencari gaduh dengan orang...saya menulis untuk diri saya sendiri...untuk kepuasan diri saya sendiri....untuk ingatan diri saya sendiri...Allah tau niat saya...

Hidup kat dunia ni hanya sementara...tidak ke mana kalau saya ni hidup untuk mencari musuh...sebab saya tau satu hari nanti saya juga akan kembali kepada Dia Yang Maha Esa...

Walaupun orang selalu rendah-rendahkan saya depan-depan..dibenci..orang tunjuk pada saya mereka tak suka saya..tapi saya pendam...saya menangis seorang diri tapi lama kelamaan saya redha...sebab husband selalu cakap...biarkan mereka membenci...biarkan mereka mengata...yang penting kita tak buat kat orang....

Kalau sesiapa yang pernah terguris atau berkecil hati dengan tulisan saya dalam blog ini..saya dengan rendah diri memohon maaf dengan setulus hati...tidak pernah terlintas untuk menyakiti hati sesiapa...mungkin yang terjadi adalah kelemahan dari diri saya...sekali lagi maafkan saya....

Blog ini adalah salah satu kegembiraan saya...saya mohon jangan ragut kegembiraan saya....

Sedih bila orang salah faham........

Rasa nak merajuk terus je.....T_T

14 April 2014

Kenangan Berharga Di Kampung..

Assalamualaikum...

Percubaan untuk update blog hujung minggu hari tu adalah gagal... :(

Jumaat malam berkobar-kobar tapi harus tunggu Khasif tidor dulu la..nanti dia kacau...last-last dengan ibu sekali tertido...kihkihkih...

Oh yer kat rumah tinggal kami berdua je sebab husband dah pun "berlayar" ke tempat kerja...so saya perlu bagi perhatian sepenuhnya untuk si kecik tu..mandi pun sama-sama..risau nak tinggal dia sorang-sorang takut dia panjat tangga, dia panjat meja..kat rumah banyak sangat hazard yang perlu diberi perhatian...:(

Okey..nak sambung citer lepas gi Johor...ada lagi ke tentang Johor? eh takde lah...ni citer selepas itu...hehe...

Kami direct dari Johor ke Terengganu.... Alhamdulillah perjalanan lancar...pukul 7.00 malam sampai Paka rumah Kak La...hoi...boleh tahan jugaklah krem lengan duk tadah Khasif asyik tidor je dalam kereta...huhu....

Pukul 9 malam gerak dari Paka menuju ke Kuala Terengganu, my hometown... 


Salah satu tujuan utama saya amik cuti lama hari tu sebab nak balik kampung nak jenguk ayah saya...untuk pengetahuan korang, ayah saya dah tak boleh jalan lepas diserang angin ahmar sejak hujung tahun lepas...masa tu ayah saya tiba-tiba jatuh kat bilik sorang-sorang...nasib baik kakak ada kat rumah...

So lepas tu walaupun dah mengurut 9 kali, ayah tetap tak boleh jalan...cuma lepas mengurut keadaan dia sihat sket..dah boleh duduk..makan sendiri tapi guna tangan kiri..tangan kanan dah tak boleh angkat...untuk berdiri dan berjalan sendiri memang tak boleh...

Solat pun duduk kat katil atau kerusi je...

Kalau nak mandi atau gi toilet kena ada orang angkat..kat kampung ayah dijaga oleh kakak..kakak saya ni jenis tak boleh lembik-lembik...sebolehnya dia nak ayah cuba jalan..so kalau dengan dia memang dia tak bagi abang ipar saya angkat..dia suruh pimpin...

Mula-mula tengok tu memang kesian sangat bila kakak training ayah macam tu..orang tua kut...setiap kali langkah mesti keluar aduh...aduh...itupun kaki tak boleh angkat..seret sket-sket...saya cuba jugak tegur kakak, takyahlah bagi ayah jalan kalau dah takde tenaga macam tu..kita beli jelah wheelchair...

Tapi kakak taknak..dia cakap tak boleh biar ayah "malas' nanti kalau sendi tak bergerak, takde latihan, lama-lama ayah akan jadi lemah dan satu badan "malas" gerak..bila latih macam ni sekurang-kurangnya ada pergerakan..lama-lama mana tau exercise selalu ayah makin sihat...

Balik hari tu, terkejut saya....ayah dah boleh guna tongkat empat kaki tu jalan sendiri...kalau dulu jangankan nak jalan, nak bangun dari atas katil pun tak boleh...nampaknya usaha kakak saya berhasil...walaupun perlahan tapi ayah boleh jugak gerak-gerak amik angin kat luar bilik...

Cuma kalau nak ke toilet masih perlukan bantuan...hari tu balik kampung sempat saya mandikan ayah, sabun badan dia..gosok daki..ya Allah sebak sangat masa tu...dulu masa saya kecik ayah buatkan semua tu kat saya..mandikan saya pagi-pagi...

Sedih sebab saya susah nak dapat peluang berbakti untuk ayah sementara dia masih ada ni...jarak tempat tinggal terlalu jauh...bila dapat peluang balik kampung, kena bahagi masa dua buah rumah...

Saya nasihatkan kepada kawan-kawan semua termasuk diri saya sendiri...sementara mak ayah masih ada di dunia ni...selalu lah jenguk mereka, berbakti kepada mereka, tanya khabar mereka...sebab bila mereka dah takde kat dunia ni, masa tu menyesal pun dah tak guna...dosa pun dah tak terampun...nak ke macam tu...T_T


Tujuan kedua pun sangat penting...pelan rumah kami dah siap sepenuhnya..setelah berhempas pulas pelukis pelan ubah itu ini ikut kemahuan kami...akhirnya siap jugak...tiba masa husband kena tandatangan plak...boleh tahan banyak jugaklah dokumen yang kena sign selain dari pelan rumah...

Tentang projek rumah ni saya tak boleh citer lebih lagi....nanti saya up kan entry lain ok...hehe...(^_^)


Kitaorang gi sign pelan kat rumah pelukis pelan waktu malam...actually pelukis pelan tu sedara sebelah husband...so apa-apa hal kalau ada isu berbangkit, kalau kebetulan ada kat kampung...memang senanglah nak berurusan...pergi malam rumah dia pun takpe....

Sementara babah tengah bizi dengan projek rumah, sempat si kecik ni curi-curi main basikal orang...tak malu..dah macam amoi nak gi pasar jual sayur dik...^_^


Balik kampung sempat gi makan mee hun sup kat atas pasar payang...saya request dengan husband...tak kisahlah kedai tu ala-ala gerai biasa janji makanan sedap...lepas makan, round-round tengok kedai pakain jual batik, seluar dan macam-macam lagi..

I tell you...batik kat atas pasar payang ni memang cantik-cantik...sekarang tengah glamor batik yang ada batu-batu manik...kalau datang Terengganu, nak tengok batik..sila ke pasar payang okey...


Malam terakhir kat kampung, adik beradik husband buat BBQ kat rumah mak...

Saya dah lewat petang baru sampai rumah mak sebab banyak benda yang kena setelkan hari terakhir kat kampung...


Banya jugak amik gambar tapi tak cantik...so ini saja yang terbaik...yang lain semua gegarrrrrrr.........T_T

Itu saja cerita balik kampung....betul kata orang...walau ke mana pun kita pergi tapi family time is the best time..family is the most important thing in the world...walaupun sekejap tapi tetap bermakna....

So...satu je nak cakap...please love and appreciate your family especially your parents and your siblings....

Babai....

# aku manusia juga ada hati dan perasaan.... jangan sampai aku berjauh hati....

08 April 2014

Tune Hotel, Johor- Part 4

Assalamualaikum...

Hari ni genap sebulan pesawat MH370 hilang tanpa sebarang jejak...proses pencarian masih lagi berjalan oleh pihak berkuasa...Ya Allah permudahkanlah segala urusan mereka..

Kali ni saya nak sambung citer tentang hotel tempat kami bermalam masa kat JB...

Selalunya sebelum bercuti saya memang booking online siap-siap...sampai destinasi terus je check in...

Tapi kali ni takde preparation...dah sampai JB baru cari hotel..hotel pun cari yang biasa-biasa je...cukup la sekadar dapat rehat, mandi dan tidor...

Kereta menuju ke Danga Bay..sampai sana, parking kereta kat Tune Hotel.masuk lobby cek bilik kosong dulu kat kaunter...


Beratur menunggu giliran...sempat lagi Khasif posing-posing dulu...

Ibu sibuk, dia pun sibuk....

Bilik kosong ada lagi tapi bilik standard je yang ada..
Sebenarnya saya mintak connecting room tapi receptionist cakap dah habis...
Yer ke dah habis..ntah-ntah memang takde...
So booking la 2 bilik untuk standard room...
Satu untuk kami, satu untuk mak dan kak cik....

Disebabkan saya booking direct macam tu..so harga agak mahal sket la kalau compare booking online...
Tapi takpela...dah terlajak perahu...

Korang tau kan Tune Hotel konsep dia camne..
Harga bilik basic je...
Then kalau nak wifi + aircond + tv + towel kena tambah lagi duit RM40 untuk setiap bilik..
Hmmm.....tapi tu optional la...kalau taknak pun takpe..kipas ada je kat bilik...
Kami tambah jugak la yang lagi RM40 tu..takut kang malam terkulat-kulat plak kat bilik.. 

Lepas makan & window shopping kat Plaza Angsana baru check in hotel...
Bayar siap-siap lepas tu nanti dia bagi la satu beg kain untuk setiap bilik..
Dalamnya ada towel + remote untuk TV dan aircond...
Oh satu lagi dia bagi kertas ada ID dan PW untuk wifi...itu kalau korang pilih pakej yang ada wifi...

Sementara menunggu babah check in hotel...borak apa ntah si kecik ni dengan mak tok dia...

Dapat kunci terus naik bilik...
Bilik bersih cuma kecik takde tempat solat....ruang sangat-sangat limited..
So terpaksa solat atas katil...

Toilet dan shower..

Sinki paling stress...nak letak toiletries pun susah sebab ruangnya kecik..
Kedekut nak letak rak satu kat dinding ke...

TV kat hujung katil..ada 5 @ 6 channel sahaja...
Takde almari atau perabot lain dalam bilik..
Tau la hotel bajet...


Nampak tak budak kecik tu tengah berdiri sebelah katil...tau dia buat apa kat situ? 
Nanti dia duduk kat celah-celah antara katil dan dinding tu...lepas tu main tekan-tekan butang peti besi kat bawah tu...

Sebenarnya ada tragedi berlaku kat hotel ni okey..petang tu lagi saya tengok Khasif duk main tekan-tekan butang peti besi...bunyi tet tet tet...masa tu pintu peti besi terbukak luas lagi...saya macam tak kisah sangat la sebab bukan bahaya pun dia main benda tu kan..lain la kalau dia main suis lampu memang bahaya la...so saya biarkan je dia main sorang-sorang...

Malam tu dia main lagi...entah bila saya pun tak sedar...tengok-tengok pintu peti besi tu terkunci..Khasif dah masukkan nombor password..saya cuba nak bukak tapi tak dapat sebab hanya Khasif je yang tau nombor rahsia tu...bagitau husband, dia pun tak dapat bukak...

Terus la badmood kejap babah Khasif..bukan apa....tau kan hotel ni semuanya kena charge...matila kalau diaorang cek peti besi..berapa plak kena bayar..

Waaa....adik...berapa nombornya....????
Lagi naya kalau ada barang beharga kat dalam.....nangis tak berlagu la...tapi nasib baik takde letak apa-apa...

Esok pagi pukul 10 turun cepat-cepat untuk check out...beg hitam yang berisi towel dan remote kena pulangkan balik...bagi macam tu je kat kaunter terus setel..

Wah..senangnya...selalunya check out amik masa jugak kan..

Babah cepat-cepat suruh masuk kereta...takut diaorang naik cek bilik...hahaha....takde maknanya....
Selamat-selamat...(^_^)

So kisah peti besi tu tak tau la apa jadinya...maybe diaorang ada cara lain kut untuk bukak balik...lepas ni beringat lah yer Khasif....no more main peti besi okey... T_T

Itu saja citer holiday kami kat JB...masa yang agak limited so tak dapat nak jalan-jalan banyak tempat..Legoland pun saya tak pergi...tapi takdelah rasa kesal ke apa...sebabnya memang tak plan pun lagi nak ke sana untuk trip kali ni...


Wassalam...

Santai Malam Di Danga Bay, Johor- Part 3

Assalamualaikum.....

Sambung lagi kisah kami coti-coti kat Johor..

Kejap je dah sampai malam terakhir kat sana...almaklumlah untuk berlaku adil, cuti kali ni kena bahagi masa sket-sket untuk setiap tempat yang kami singgah...sehari batu pahat, sehari kat kulai dan sehari kat jb..

Takpe...sementara masih ada masa, kita hiburkan hati yang tengah lara...huhuhu....

Lepas bersantai kat Dataran JB, kami singgah Danga Bay plak..hari pun dah gelap masa tu...

Bukan nak main sangat pun..tapi sebab ada Khasif dan kak cik, so nak bagi diaorang excited la sket...

Ini yang bahagian hadapan ramai jugak la orang...

Kat area belakang agak kesian...tempat ni macam tak dapat sambutan sangat...tapi tak tau la kalau malam minggu ramai orang...

Satu-satunya game yang boleh Khasif main...letak 1 token je (RM1) tapi berjanggut nak tunggu habis lagu...nong neng nong neng....huhu....

Abaikan si baju merah..hehe....
Nak tunjuk kat belakang tu pun game macam Khasif naik..macam-macam bentuk ada..
tapi sayangnya game dah agak buruk...tak terjaga...

Game ni lagi kesian...takde orang nak main...
Mula-mula kak cik naik sorang...tungu punya tunggu, lepas 10 minit  naik la sorang lagi budak...
Baru dia start jalan...hohoho... T_T

Last sekali sebelum keluar dari sini, husband ajak naik benda alah ni...boleh la nak bagi si kecik ni happy...


Dah habis main..berhenti rehat jap hilangkan pening naik buai tadi...

Sebelum keluar, ada satu lagi tiket yang tak habis bernilai RM2..nak dapat duit balik memang tak dapatla kan..
So kita buat la amal jariah sket malam tu...bagi tiket tu kat satu family yang tengah beratur nak beli tiket...
."terima kasih banyak-banyak....." terkejut campur happy diaorang terima tiket free..(^_^)

Dah penat main, perut berkeroncong mintak di isi...

Sebelum ni datang berdua pernah terkena restoran yang mahal cekik darah kat area danga bay ni...
So kali ni saya suggest cari restoran lain...
Teringat pernah baca tentang restoran lain kat satu blog ni....

sumber: mr. google
Restoran yang dimaksudkan ialah Restoran Singgah Selalu...
Tak jauh dari Danga Bay cuma bukan area funfair tadi..kena drive depan sket ada kat seberang jalan...

Malam terakhir kat JB so makan besar la kiter...

Dalam banyak-banyak lauk yang kami order, ikan siakap tiga rasa ni memang sedap marveleous..
Recomended sangat2 kalau korang makan kat sini...
Tomyam biasa-biasa je...

Waffle konon-konon order untuk Khasif...
Saya tak ajar sangat dia makan lauk berminyak, lauk pedas..
Nak bagi makan nasi saja rasa kesian plak...order la waffle..
Last-last dia makan sket aje...ibu jugak yang kena habiskan...

Suasana kat restoran ni memang happening...ada orang nyanyi2 hiburkan customer yang tengah makan...
Mak agak tak selesa dengar orang nyanyi live macam tu...bising katanya...hehehe..


Lepas makan, husband bawak gi jalan-jalan kat JB Night Bazaar..atau lebih dikenali juga sebagai pasar karat oleh orang tempatan...kedudukannya di tengah-tengah city centre...

Kat sini banyak gerai pakaian contoh t-shirt dan jersi..barang2 antik pun ada....

Tak lama pun kami kat sini...lebih kurang 1 jam habis pusing bazaar,  cari kereta balik hotel...badan dah penat, mata dah ngantuk...

Sampai hotel, tengok berita kat TV (ulangan) PM umum MH 370 berakhir di lautan hindi...
Sedih...tak boleh nak percaya pun ada jugak... :(

Tapi siapalah kita nak melawan ketentuan Allah...ustaz kata setiap kejadian ada rahsia Allah yang tersurat dan tersirat...

Wassalam....

07 April 2014

Pameran Rumah Dan Gaya Hidup Orang Kaya..

Assalamualaikum wbt...

Sabtu hari tu sempat gi pameran rumah kat PWTC..pameran ni namanya Perfect Livin' 14 Home and Lifestyle Exhibitions yang berlansung 3-6 April..

Nak shopping I bukan orang kaya...so jalan-jalan survey, kumpul idea dan cuci mata dah la yer...hehehe...

Taknak citer panjang-panjang...layan gambar je la ek...

Paip dan sinki macam-macam jenis...satu batang shower untuk bilik mandi saja dah ribu lebih..terus rasa nak pitam..

Sofa dan wardrobe untuk living hall...exclusive kan...harga pun exclusive jugak.. (^_^)

Katil dan tilam...
Sila perhatikan abang topi merah tu...mula-mula dia duduk...

Lepas tu dia landing...

Eh eh...wife ke girlfriend tak tau la...pun dia ajak landing sekali...
Apa kata abang tidor terus la kat situ...(^_^)

Lagi tilam yang empuk..

Jacuzzi...tak perlu pergi spa kalau ada kat rumah...

Tengok ajelah....nak beli memang tak la kan...hohoho..

Landskap taman...

Water Ponds...


Sliding door..

Ada promotion...

Pintu lipat pun ada..

Glass shower...dah duduk rumah sendiri baru boleh buat...

Paip dan sinki lagi..tapi ni booth lain...german engineered katanya..

Wall and floor finishing...ada macam-macam seramik...

Kayu pun ada jual kat sini...hehehe...
Actually tu solid woods untuk buat meja dan perabot lain..

Lagi perabot yang dibuat dari solid woods...

Bedroom interior design...cantik tapi not my taste...

Wardrobe untuk bilik tidor...nampak kukuh...tukar dengan wardrobe kat rumah saya boleh?

Set meja makan...

Exhibitor tunjuk satu set meja makan marmar kilat-kilat warna putih....memang cantik dan besar...
8 kerusi...siap suruh saya duduk lagi..
Tengok harga 9K...pitam...

Wardrobe untuk ruang tamu..

Dan lagi...

Set bilik tidor untuk anak pun ada...harga satu set start from 2600 ++..

Tak berapa berkenan sebab material macam tak berkualiti dan terlalu simple...

Tak habis pusing pun sebab dah petang khasif tak berapa nak behave...so keluar tanpa sebarang hasil...takpelah..kat sini orang-orang kaya je boleh shopping...hehe...

Sekian. wassalam...

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...