07 July 2013

Konvokesyen Kakak Kesayangan..

 Assalamualaikum kawan-kawan..

Cerita nak update ni dah sebulan tapi gigih jugak nak masuk belog...hehe....takpela..kalau tak masuk blog, nanti I takde citer la uolls...takkan nak citer pasal "hari ni saya basuh baju...lepas tu saya sidai baju....lepas baju dah kering..saya angkat..lepas tu saya lipat..." huh..baik tak payah. tak menarik lansung kan...(^__^)..

Apa lah yang aku duk merepek ni...okey...kembali ke topik asal...

Minggu pertama bulan June hari tu my SIS datang rumah sempena majlis konvokesyen yang berlansung kat PICC Putajaya...rumah siapa lagi nak tuju kalau rumah adik sendiri kan...kebetulan husband pun ada kat rumah masa minggu tu...senang la sket nak tunjuk jalan dari Sunway Kayangan ke Putajaya...

Mula-mula dia sampai, dia dah risau camne nak gi Putrajaya...bagi warga KL dan Selangor memang senang la cakap "senang je..jalan straight je ikut highway"..tapi bagi mereka-mereka yang bukan warga sini dan jarang-jarang datang, memang risau takut salah masuk jalan..

So malam sebelum raptai berlansung, sempat la saya dan husband bawak tunjuk jalan...time balik ke rumah, kami plak salah masuk jalan..sampai ke highway mana tak tu la tapi menuju ke banting...gelap gelita highway tu...dah cuak giler dah...tapi muka harus maintain...confiden level harus stinggi okey...hahaha...nasib baik jumpa jalan keluar kat bandar saujana putra...;p

Hari majlis konvo berlansung, my SIS keluar awal..pukul 6.20 pagi dah keluar takut jalan jem..lagipun dia kena berkumpul kat sana pukul 7.30 pagi...saya gerak lambat la sket sebab ada anak kecik..nak tunggu Khasif bangun lagi..nak mandi lagi..nak susu lagi..berry lagi...lebih kurang pukul 9 baru gerak dari rumah..

Sepatutnya my SIS suruh kak Siti masuk dewan sekali dengan abg Di (my BIL)..tapi malangnya orang yang jaga untuk ke dewan konvo tu tak benarkan Kak Siti masuk...prosedur kat situ, masa majlis berlansung tak boleh ada yang keluar masuk...okey..malas nak gaduh..so kami tunggu je la my SIS habis...sempat bfast dulu kat cafe..air teh panas dia SEDAP...


Pukul 12 majlis konvo pun tamat...so, dengan rasminya my SIS dah graduate..setelah 4 tahun berhempas pulas belajar dalam masa yang sama mengajar di sekolah,  akhirnya berjaya mendapat segulung ijazah..CONGRATULATIONS cikgu hamidah..hehe..sekarang ni kan dah  ramai cikgu lepasan maktab sambung belajar..bagus-bagus..

Eh..tak perasan plak husband ku galas semua beg..lepas tu dukung plak si kecik yang berat nanang..hehe...


Bersama my SIS dan kak Siti..Khasif baru bangun tido..masih mamai sambil mata liar tengok orang ramai kat sekeliling dia...


My SIS dan Khasif si bulat... pandang siapa tu dik?

 Topi kesayangan pokoro....

Snap gambar kat luar PICC...hari adalah sangat panas....

 Semua tempat pun nak snap gambar...hohoi..perut adik yang buncit itu sudah terkeluar...berat uollss....


Gambar terakhir kat dalam PICC...ajak my SIS keluar snap gambar kat luar..putrajaya kan banyak taman dan tasik yang cantik-cantik....

Sekali bila keluar berhenti kat jambatan cantik...matahari rasa terpacak betul-betul atas kepala...nak bukak mata pun tak mampu...kesian plak kat si kecik ni main panas nanti kang tak pasal-pasal demam plak...snap gambar 2-3 keping lepas tu surrender terus hantar jubah...

5 hari lepas tu plak, BIL husband saya plak datang untuk konvo tapi kali ni kat PWTC KL..saya tak amik cuti sebab cuti dah tinggal sket..kebetulan bos plak mintak hantar kerja..so husband je la yang ikut..Khasif dan kak siti stay kat rumah..

Erm....lepas ni sape plak nak konvo..next.....(^__^)

06 July 2013

Peristiwa Selepas Itu...Gugur Jantung Ibu

Assalamualaikum...

Kali ni saya nak sambung cerita yang berlaku selepas kami bergembira di siang hari..baca kat SINI

Lepas Khasif dah tido, saya turun bawah layan drama Korea..ada citer baru beli tapi tak sempat nak tengok...selang setiap 1 jam saya naik atas jenguk Khasif kat bilik takut dia terjaga..dia tidor lena tapi biasa la buas sket..lebih kurang pukul 4 pagi saya naik bilik nak tidor...

Rasanya baru je saya terlena, saya dengar bunyi Khasif merengek...saya bangun bagi Khasif minum susu..dia minum separuh lepas tu dah taknak...saya letak khasif tidor kat sebelah..malam ni tido dengan ibu ek...tak lama dalam 5 minit tiba-tiba Khasif gelisah....kejap-kejap dia garu bawah telinga..saya pegang tangan dia...lepas dia garu kat dada...saya pegang lagi...

Agaknya dia gatal ruam..Khasif kalau panas memang ada naik ruam sket kat dada..saya pun letak bedak aiken kat seluruh tengkuk dan dada dia...tapi di still nak menggaru..kejap bergolek ke kanan...kejap bergolek ke kiri..tapi dia tak nangis..mata pejam..."adik..tido.."

Tapi Khasif makin kuat menggaru...ada sekali dia tarik kulit kat belakang telinga kuat macam nak tercabut.. ish..kenapa ni?? saya tak sedap hati...saya bukak lampu....MASYAALLAH anak aku..  

Actually gambar ni malam kedua..malam pertama berlaku saya tak snap sebab terkejut rasa nak gugur jantung..ya Allah...anak aku rupanya tengah gatal miang macam ni boleh aku buat tak tau..rasa bersalah sangat-sangat...air mata dah gugur dah...

"Adik sakit ke...shh...shh...takpe..ibu ada...ibu letak ubat ek..." tap tap air mata saya gugur..

Dia bukak mata..kuyu sangat mata dia..yang paling saya sebak sangat dalam keadaan macam tu dia tak menangis...dia cuma pandang je kat muka saya...mengharap simpati dari ibu..

Dia tak menangis, dia tak merengek lansung...seolah dia tau yang ibu dia bersendirian kat rumah tanpa babah..kalau dia nangis lagi ibu susah...dia cuba nak garu tapi saya pegang tangan.."kejap yer sayang...ibu letak ubat ek..." saya dukung dia gi tingkat bawah amik minyak gamat.....

Saya sapu kat seluruh tempat dia gatal...tangan Khasif mengigil tahan gatal...saya usap kepala dia..usap dada dia..usap lengan dia...sambil baca ayat Kursi sampai Khasif tertido...saya tak tido...saya riba dia dan tunggu sampai biji-biji gatal dan merah tu hilang...alhamdulillah minyak gamat tu beri kesan positif....dah dekat subuh saya tengok kulit dia kembali normal...Khasif pun tidor lena lepas letak minyak gamat tu...syukur ya Allah...

Saya tak boleh tidor...saya duk fikir apa benda yang gigit anak aku ni..ada ulat bulu ke kat katil dia..kalau semut takkan sampai macam ni sekali...

Pukul 8.30 pagi Khasif bangun...happy, ceria macam biasa...seolah-olah tiada apa-apa yang berlaku...saya tengok kat tempat dia gatal malam tadi, takde dah biji-biji dan merah...saya anggap dah ok...

Tiba-tiba lebih kurang pukul 12.30 tengahari biji-biji tu naik balik..
Tengoklah telinga, pipi dan belakang telinga semua merah..biji-biji tu jadi panjang...sah..ini bukan sebab ulat bulu....saya call UMRA tanya doktor kanak-kanak ada tak? receptionist cakap doktor ada sampai pukul 1 je...lepas tu kalau nak jumpa doktor  datang pukul 7..kebetulan hari tu hari Ahad so banyak klinik kanak-kanak yang tutup

Saya letak minyak gamat lagi..alhamdulillah hilang...pukul 2 lebih jadi balik..tak boleh jadi..saya cepat-cepat gi bersiap bawak klinik biasa dulu...call klinik MENARA kat bukit jelutong..diaornag kata doktor kat klinik tu boleh cek baby...so bergegas saya ke sana...elok sampai klinik, biji dan merah tu hilang...OMG...

Camne nak tunjuk kat doktor..huhu...berharap sangat masa tengah menuggu tu benda tu datang balik..tapi takde..masuk bilik doktor, doktor tanya kenapa...saya pun explain kat doktor apa yang jadi...doktor tu okey...cakap kuat dan bersemangat giler...doktor cakap ALLERGY...

Allergy? allergy apa? huhu...okey..terus saya teringat...semalam masa keluar gi makan..saya bagi Khasif makan apa? huhu....lepas tu air bancuh susu masa kat masjid tu bersih ke tak...aduh...satu persatu datang dalam kepala...doktor bagi ubat minum dan ubat sapu....

Balik rumah...jadi balik..saya tak bagi Khasif makan ubat..saya cuma bergantung pada minyak gamat..sebelum bagi makan ubat, saya nak bawak jumpa pakar kanak-kanak dulu...risau jugak nak bagi anak 8 bulan makan ubat...

Pukul 6.30 petang gerakke UMRA..sampai-sampai klinik...MAAASYARAKAT....ramainya manusia mak bapak bawak anak nak jumpa doktor...huhu...ingatkan anak ku je yang bermasalah...

Turn menunggu kali ni adalah PAAAAAALING LAMA sekali saya rasa...dah dekat 8.30 malam baru giliran Khasif...masuk-masuk tengok doktor lelaki..bukan doktor Jessie..nasib baik..bukan apa selalu doktor Jessie tu macam tak banyak sangat penerangan kalau kita tanya..doktor lelaki ni bagus...peramah dan nampak macam mesra kanak-kanak...kalau jadi doktor kanak-kanak tapi tak mesra kanak-kanak memanglah tak best..

Doktor kat UMRA pun cakap Khasif kena alergi..tapi alergi tu saya kena cari sendiri sebab punca dia banyak..ada kemungkinan makanan, sabun, habuk, keturunan, pakaian atau apa saja yang ada disekitar dia...doktor cakap jangan risau..selagi anak menyusu macam biasa, aktif macam biasa dia akan ok...kalau dia demam, taknak makan danminum itu yang bahaya...nasib baik lah khasif ni tetap maintain makan dan minum..cuma saya je la yang risau nak bagi makan apa lepas berlaku kejadian ni....doktor bagi ubat alergi yang paling 'ringan' sekali...

Balik rumah mandikan dia sket..mandi malam kan tak elok...bagi susu...start malam tu saya tak tido dalam bilik dah.saya tidor bawah kat depan tv sekali dengan Khasif dan Kak Siti...senang kalau apa-apa jadi malam tu...masa dia awal-awal tidor takde pun alergi tu datang...so saya pun tak bagi la ubat sebab doktor cakap bagi ubat BILA PERLU SAHAJA....        

Pukul 3 pagi saya terjaga tengok Khasif tengah menggaru...telinga dia dah luka sebab garu kuat sangat..ya Allah...kesian anak aku...Kak Siti pun bangun sekali...


Habis kat muka pun naik jugak..tapi nasib baik dia tak garu kat muka....dada semua merah....

Tangan pun ada naik jugak sket.....cepat-cepat bagi dia makan ubat sebab tak sangup nak tengok dia macam tu...kesian sangat...tak putus-putus berdoa kat Allah biarlah semua sakit dia pada saya...teringat pada husband...aku harus kuat...aku tak boleh lemah...

Esoknya saya EL..htr mesej kat bos dan offismate...my SIL, Yani inform kat FB suruh mandi dengan air garam....alhamdulliah bila mandi dan sapu dengan air garam nampak ada kesan positif....biji merah tu makin surut..thanks Yani..

Saya tanya jugak blogger JIJI camne dia buat masa haikal alergi dulu...banyak jugalah info yang JIJI share..thanks JIJI...salah satu punca dia cakap haikal tak boleh tempat berhabuk..saya pun terus terfikir...maybe ada betul  jugak punca adalah habuk..memang saya akui rumah saya sekarang berhabuk teruk sebab simpang nak masuk ke kawasan rumah saya tu orang tengah gali tanah untuk besarkan jalan dan tengah buat stesen minyak...

Sekarang ni tiap-tiap hari kerja saya adalah  lap habuk kat seluruh rumah terutama lantai..bukan lap dengan mop tau..tapi dengan cara manual..lap dengan tangan guna kain..

Sekarang ni nampak ada perbezaan la sket...Khasif tidor pun lena...cuma tia-tiap malam saya tidor lewat sebab nak pastikan dia tak menggaru...

Ada satu malam biji-bijik tu nak naik sket, saya sapu VCO (minyak kelapa dara)..hilang biji tu...tapi tak lama...lebih kurang setengah jam lepas tu dia naik balik....


Saya sapu air garam...lumur kat baah tengkuk, dada, bawah dagu..alhamdulillah...Khasif tak gatal...


Nampak tak berkilat-kilat tu...itu adalah garam...mula-mula saya guna garam untuk memasak..tapi risau jugak sebab garam tu ada yang beriodin..esoknya cari garam Himalaya kat farmasi cosway...alhamdulillah..tiap-tiap hari mandi air garam nampak kesan positif..

Alergi ni tak hilang sepenuhnya lagi...memang susah bila dah naik sekali kat badan sebab benda tu dah ada dalam darah...so harap sangat boleh balik kampung secepat mungkin..kat kampung boleh mintak orang buat air "tawar"..bahasa bandar orang panggil air penawar ek...hehe...dalam masa yang sama bagi Khasif minum air zam zam jugak...orang kata selagi kita boleh usaha, usaha buat sesuatu..jangan hanya bergantung pada ubat doktor...

Walaupun tak 'sihat' macam dulu..tapi mulut tetap berbunyi...sepanjang masa duk membebel ajak ibu dengan kak siti sembang dengan dia...kalau main sorang-sorang, bunyi lah dia nyanyi dalam bahasa dia...



Sibuk nak tolong lipat baju...anak dara lah katakan...

Khasif sayang..ibu dan babah doakan moga adik cepat sembuh yer...insyaAllah setiap penyakit itu ada ubatnya...cuma ibu mintak sangat kalau rasa badan adik tak selesa, tolonglah menangis atau bagi apa-apa hint  supaya ibu tau...jangan senyap macam selalu, simpan sakit sorang-sorang...luluh hati ibu bila tengok adik dah garu sampai berdarah...tapi tetap senyap walaupun dah luka teruk...WE LOVE U SO MUCH SYG...

03 July 2013

Peristiwa Sebelum...Bergembira Di 'Resepi Rahsia'..

Assalamualaikum....

Susahnya sekarang nak jenguk blog sendiri....kat ofis kerja tak pernah habis..bila ntah nak habis...rasa macam dah fedup pun ada...kat rumah plak, ku sangka panas hingga ke petang..tapi hujan plak di tengahari...tiba-tiba Khasif diuji dengan masalah...

Kali ni saya nak share kisah gembira dulu..hari sabtu hari tu saya ajak Kak Siti (BS Khasif) keluar shopping baju raya..LAAA...puasa pun belum lagi dah sibuk nak cari baju raya? haruslah sebab kalau nak tunggu puasa baru nak cari, alamatnya tinggal size tripple XL la kut..hehe..okey saya gurau..jangan amik hati okey...

Keluar dari rumah dah pukul 11 dah...sebelum shopping, singgah makan tengahari kat Secret Recipe  Bukit Jelutong..kita isi perut dulu...ops...babah Khasif belum balik lagi..so dalam entry kali ni citer my husband takde..sorry dear...:p


Sementara tunggu makanan sampai, main-main dulu dengan si kecik Khasif Aleesya...mula-mula risau nak letak dia daam baby chair tapi saya try jugak..Khasif macam okey je..ibu plak yang terover risau..hehe...masa ni dia ketawa dengan riang gembira..bunyi dia ketawa terkekek-kekek menarik perhatian pelanggan lain...
Khasif sekarang dah pandai tepuk...kalau dia tengah main tiba-tiba dengar saya nyanyi "tepuk amai-amai" serta merta stop main sebab nak tepuk...so sweet bila tengok perkembangan anak semakin cerdik kan...(>_<)

Okey..makanan dah sampai...Mee Kari Kak Siti punya...mula-mula dia order laksa singapore tapi waiter cakap dah habis..so tukar mee kari..rasa dia not bad..bolehlah tapi kurang rasa lemak santan...maybe daiaorang guna santan kotak...

Ini saya punya...Thai Seafood Spaghetti..tengok dalam menu menarik..bila sampai depan mata "indah khabar dari rupa"..kering sangat...lepas tu rasa dia agak pelik...ada satu bahan bila masuk dalam tekak rasa kuat sangat..nak cakap camne ek..ntah....pendek kata tak best la...tapi udang dan sotong memang banyak...

Chicken Curry Puff...sedap......kulit dia pun lembut...


Ice Blended Chocolate dan Ice Coffee Latte..

Kesian tau kat Khasif...sebelum ni saya cuma bagi dia makan bubur nasi baby, pisang, labu, kek dan biskut baby..benda lain memang saya tak pernah bagi...tapi dia asyik duk pandang je Ice blended coklat..sampai meleleh-leleh air liur anak ku..huhu..saya pun amik sket cream putih kat atas bagi dia rasa..dia suka...tak lama dia nak lagi...saya bagi sket lagi..hujung sudu je...

Bagi apa pun kat dia..semua sedap...tak pernah kata tak sedap...bagi nasi dengan kicap agaknya sedap jugak kut...hehe...

Kalau semua sedap..tolong habiskan spageti tu okey...saya memang tak boleh paksa perut untuk terima spageti tu lagi...maybe tak kena dengan tekak saya...

Lepas dah habis makan, terus ke Plaza Alam Central Shah Alam untuk shopping baju raya...kata dah jadi orang shah alam sekarang kan..mula-mula ingat nak survey-survey je dulu..lepas tu nak masuk PKNS tengok baju kat PKNS plak...tapi alang-alang dah terjumpa, beli je lah..takyah nak rajin survey sangat lah...si bulat ni berat tak larat nak dukung dia lama-lama...

Tahun ni saya beli baju yang dah siap je..takyah susah nak fikir cari kedai tempah baju..confirm tukang jahit dah taknak amik tempahan dah sekarang...lagi satu saya fobia dengan kejadian tahun lepas..masa time gi amik baju tak siap..hangin mak masa tu okey..nasib baik masa tu tengah preggy..nafsu amarah tu masih boleh dikawal...

Pi mai pi mai...masuk situ orang tanya khasif lelaki ke pompuan..masuk sana orang kata cam anak korea..masuk sini orang nak dukung dia..lebih kurang pukul 6 petang, siaplah say ashopping...I dah sambar 2 pasang baju raya uolls...nak tunggu husband plak mana tau dapat sambat sepasang dua lagi...hehe...

On the way balik singgah masjid shah alam untuk solat asar...kebetulan air panas Khasif dalam termos tumpah...nak buat susu dia takde air panas..nasib baik kat masjid ada mesin coway...

Kalau kat rumah, air minum dan air untuk susu Khasif saya tak guna air paip..saya beli air mineral..even air panas dia pun saya guna air mineral...yelah..air direct dari paip kat rumah kita tu tak tau sejauh mana tahap kebersihan dia kan...risau takut ada effect apa-apa kat dia  sebab tu saya jaga betul-betul bab makan minum dia...

Masa isi air kat mesin coway dalam masjid tu, saya tengok dalam botol susu...macam ada keladak bergerak-gerak dalam air..saya sedapkan hati..tak mungkin kut..kan mesin tu ada filter...lagi pun dalam masjid...insyaAllah takde apa-apa....terus buat susu khasif bagi dia minum...


Masa ni dah sampai kat rumah..sempat cari sehelai tudung untuk si kecik ni masa jalan-jalan tadi..bukan main lagi dia pakai tudung dah jadi macam mualaf masuk islam...hehe....sorry gambar yang kedua tak clear sebab Khasif tak reti duduk diam sekarang...

Lepas keletihan ikut ibu jalan-jalan, malam tu Khasif tidor dalam pukul 10 lebih...cam biasa lepas dia tidor saya letak dalam baby cot....

Bersambung.....

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...