31 August 2015

Sawadeeekap....Holiday Krabi - Part 6

Assalamualaikum..

Jom aku sambung lagi kisah Krabi..hai bila lah nak habis ni...

Balik dari pulau, kami di hantar ke hotel menaiki lori trak tadi jugak....dah la hujan..memang syok la kena tempias hujan kat muka..huhuhu..satu pengalaman baru untuk aku..

Khasif tidor je sepanjang perjalanan balik ke hotel..letih sangat la tu...yang jadi mangsa babah la nak kena pikul dia..kesian babah...^_^

Tak sampai 15 minit dari jetty, sampai  la kami kat lobby...waktu perjalanan mengikut jarak hotel yang korang duduk la...kalau jauh dari jetty, lambat la sket nak sampai..


Masuk-masuk, katil dan bilik dah kemas...tapi hari kedua dan seterusnya takde lagi swan kat atas katil..aku tak tau diaorang lipat towel tu jadi bentuk apa..sampai ke hari ni aku masih tertanya-tanya lagi bentuk apakah itu...

Lepas balik tour island tu, nak kata letih takde sangat la..maybe sebab cuaca tak panas terik sepanjang hari..so tenaga pun tak keluar sangat..tapi sementara anak tidor, aku sempat la rest kejap..

Mandi dan solat siap-siap...apa la maknanya kalau gi holiday tapi memerap dalam bilik je kerjanya kan..lagi-lagi dah jejak kaki negara orang ni kan...so moh la kita siap-siap untuk aktiviti seterusnya...


Pukul 4.30 keluar dari hotel...Khasif pun dah segar bugar...


Pagi tadi aku dah rupa makcik sangat kan...so petang ni aku nak feeling-feeling ayu gitu..ngeh ngeh ngeh...

Nasib baik aku standby instant shawl ni sehelai..if emergency kes..aku kan selalu pakai bawal..tengok-tengok hotel tak provide ion...nasib baik ada shawl jadi penyelamat..sampai hari balik pun korang akan tengok aku pakai shawl ni..hehehe...


Hari kedua tak sewa motor sebab hari dah petang..kali ni kami naik tuk-tuk..jangan risau, bersepah tuk-tuk kat Krabi..

Aku ingat nak naik yang merah tu..tak tau panggil tuk-tuk jugak ke apa...tapi abang ni yang datang dulu..so naik la tuk-tuk dia...


Tengokla photographer cilik kita tu...bukan main lagi snappy sana sini..

 Ok, harga naik tuk tuk ni 60 baht (RM6) dari hotel aku gi Aonang Street..murah sangat la tu...walaupun tak jauh sangat perjalanan tapi bukan selalu boleh naik tuk tuk ni..ada peluang ni kita cuba..betul tak..

Elok kami nak gerak, hujan tiba-tiba turun..abang tu cepat-cepat berhenti dan turunkan dinding plastik..hahaha...cool giler...

Dah sampai Aonang Street/ pekan Aonang..mula-mula aku cari kedai untuk booking aktiviti esoknya plak..tapi aku tak gi kedai semalam..booking kat kedai lain plak..aktiviti yang itu nanti aku story lebih lanjut di entry seterusnya...


Lepas tu masuk kedai nak cari baju untuk pakai hari esok..aku rasa aku dah bawak baju banyak untuk holiday kali ni tapi hari kedua rasa dah tak cukup baju..maybe sebab cuaca hujan so kerap tukar baju basah...

Sementara ibu dan babah tengah belek-belek baju, dia duduk dulu main sorang-sorang..nasib baik abang kedai ni baik je layan kerenah dia...


Beli 3 helai T-shirt sorang satu nak pakai esok...aku macam ada berkenan dengan satu dress tu..konon-konon nak pakai kat Krabi la jugak..tapi lepas tu tukar fikiran sebab takut tak pakai..sebelum ni banyak dah baju aku beli tak pakai..huhuhu...

Abang kedai ni pujukla husband aku suruh beli jugak...

"Please..for your wife...I give U cheap cheap..." hahaha...aku perasan diaorang ni kan walaupun speaking tak betul..tapi jenis tak malu...janji customer faham...

Husband ok je kalau aku nak..tapi aku  yang taknak..kesian abang tu, kecewa dia...yang pasti beli t-shirt kat kedai dia memang berbaloi..harga 200baht (RM20) sehelai..beli 3 helai dia bagi discount banyak jugak..dah la kualiti kain tebal..bukan jenis kain yang macam beli kat golok tu..

Elok je keluar dari kedai dia, hujan pun turun...abang tu offer baju hujan plak..mula-mula husband taknak sebab takut kena tipu lagi..kali ni dia suruh aku plak pujuk husband beli..dia bagi harga 40baht (RM4) untuk 2 pc..terkejut aku..bayangkan semalam aku beli satu helai 100 baht kedai lain jual..dan yang best sekali dia bagi free je untuk Khasif...memang terbaikla...

Aku lupa nak amik gambar abang tu..kalau korang ke sana, boleh singgah kedai dia..memang bagus layanan dia bagi..harga tip top..tak kedekut nak turunkan harga..



Selepas memakai baju hujan, maka kami jadilah seperti ini...hahaha..habisla aku nak feeling-feeling ayu..


Nampak kualitinya? baju hujan ke plastik apa tu? nasib baik kali ni beli harga murah...

Yang Khasif plak, kena ikat kat bawah sebab baju hujan tu besar dan labuh..takde yang khas untuk budak..so jadi la dia seperti ghope itu..hehehe...


Bolehla sesekali feeling model baju hujan....kah kah kah..
*sila jangan muntah...



Selang beberapa kedai abang tadi, aku jumpa kedai Sukhothai Massage & Beauty Spa...


Orang cakap kalau ke Krabi, wajib massage badan sekali...kenapa? 

Sebabnya harga tersangat la murah..Massage Thai Traditional untuk satu badan selama 1 jam harga 200 baht (RM20)..memang tak dapet la nak cari harga macam tu kalau kat malaysia...aku mengurut dengan makcik bidan kat kampung pun beratus...kat sini urut satu badan selama 1 jam RM20 je...alahai..apa lagi..memang aku masukla...

Syok sangat-sangat weh dia urut..walaupun lembut tapi terasa..orang yang urut aku tu makcik..dia citer anak dia sorang belajar kat University Bangkok..yang sorang lagi dah kerja...

1 jam dia mengurut rasa sekejap je...rasa nak tidor terus kat situ sebab best sangat-sangat...dah last-last tu lagi syok, dia lipatkan tangan aku, lepas tu dia pusingkan..lepas tu kaki plak..krekk...krekk....krekk..fuh..lega sendi-sendi aku...^_^
 

Lepas dah habis urut badan, ingat dah nak keluar dah...tapi macam tertarik-tarik plak tengok kerusi ni...


Kat sini tempat orang urut kaki...husband tanya nak ke? boleh je by..ibarat orang mengantuk di sorong bantal la kan...hehehe..


Harga urut kaki 200 baht jugak untuk 1 jam..tapi husband mintak setengah jam je...dapat la harga 100 baht (RM10)..


So kami kat stay kat sini lagi setengah jam untuk urut kaki...Khasif selalu dapat layanan best..

Tadi dah dapat baju hujan free..ada plak pekerja massage sorang tu dukung dia bawak gi amir air..dapat air free plak..untung la semua benda dapat free...


Kira duit ke by? hehehe...Alhamdulillah dapat husband yang memahami..takde la dia cakap itu tak boleh...ini tak boleh..as long benda tu tak melanggar batas-batas agama..

Dan hari pun beransur-ansur gelap...perut takde la lapar sangat...so malam tu tak planning nak gi makan mana-mana...

Tengah-tengah berjalan menyusuri sepanjang kedai, ingat nak shopping la sket-sket cenderamata untuk family dan rakan taulan..tiba-tiba hujan turun lebat..

Walaupun dah pakai baju hujan tapi tetap tak boleh berjalan jugak sebab terlampau lebat dan angin pun kuat...maka tersadaila kami menumpang mana-mana kedai...mood nak shopping memang hilang terus bila dah kebasahan macam tu..nasib la kan holiday time musim hujan...

Bila hujan dah renyai-renyai, teruskan perjalanan menuju ke hotel..sebelum tu sempat singgah gerai makan kat tepi jalan dulu ..tak jauh dah dari hotel..


Kat sini aku jumpa jugak kedai pancake yang paling popular di kalangan blogger...yang selalu digembur-gemburkan..tak lain tak bukan pancake Yameenla...

Nasib baik takde orang..so aku bersenang lenang duduk kat situ order pancake sambil sembang-sembang dengan makcik Yameenla...


Tolong abaikan rupa aku waktu ini....tak sanggup nak ku lihat tapi tetap jugak nak letak...kih kih kih...

Mula-mula tu aku order pancake coklat...tapi makcik Yameenla suggest try pancake banana coklat..ok makcik..silakan masak untuk saya yer..


Tada..tak sampai 3 minit dah siap pancake banana coklat..yummy yummy!!

Mula-mula masuk mulut dan kunyah....terus macam berada di awangan kejap...terus ada bintang bling bling bling kat tepi mata aku..hahaha...begitu aku gambarkan kesedapan pancake makcik ni...memang delicous uolls...

Finally aku jumpa jugak apa yang aku cari..rahsia kenapa orang cakap pancake Yameenla ni sedap..yang membuatkan pancake ni jadi sedap ialah 'banana'..

Yer..betul..pisang...ada rasa lemak-lemak dan manis pisang bergabung dengan coklat dan roti..roti dia garing-garing sket..itu yang membuatkan ianya jadi sedap..tak caya? cuba korang pergi kedai, order roti canai pisang...lepas tu cicah coklat..macam tu la rasa dia...

Panjang huraian aku...dah boleh masuk host rancangan jalan-jalan cari makan dah ni..hehehe...



Dapat kat dia...conquer sorang-sorang...taknak share lansung okey.
sob sob sob aku menangis..


Aku order satu lagi tapi pancake peanut butter...saja nak try yang lain..kat situ la aku rasa perbezaan dia..takde banana so rasa dia tak win macam yang satu lagi...

Sambil makan, aku sempat la sembang dengan makcik Yameenla ni..cewah..aku rajin plak sembang dengan orang masa kat sana kan...kat malaysia takdenya nak sembang sangat kalau duk kedai makan...

Sebabnya diaorang ni sangat down to earth...sangat merendah diri..so aku rasa selesa...aku tak suka bersembang dengan orang yang sket-sket nak up diri sendiri..I dont like..sebab tu bila aku bersembang dengan orang yang suka up diri sendiri, aku jadi kelu..aku malas nak menyampuk...

Ok, berbalik kepada citer makcik Yameenla..aku cakap kat dia..

" Makcik popular kat malaysia..ramai yang bercerita pancake makcik kat sana.."

"Terima kasih adik..alhamdulillah rezeki Allah...ramai orang Malaysia datang kedai makcik.." 

Aku pun cakapla..pandai makcik cakap melayu..

"Sket-sket je adik..tak banyak..boleh lah sket-sket..."

Lepas tu sempatla makcik Yameenla bukak cerita...dulu dia pernah kerja kat Langkawi selama 20 tahun..kerja kat kedai makan masak tomyam dan masakan panas..masa tu la dia belajar sket-sket bahasa melayu..lepas tu dah habis kerja kat sana, dia datang bukak kedai pancake kat Krabi...tapi dia cakap sekarang bahasa melayu dia dah tak lancar sangat..banyak yang dah lupa..

Punyala bercerita panjang, boleh dia cakap tak lancar..sket-sket je..nampak tak diaorang ni rendah diri kan... 

Disebabkan aku tak dapat makan pancake banana coklat, aku order satu lagi tapi bungkus nak makan kat bilik..harga 1 pancake kat makcik ni 35 baht (RM3.50)..yang takde banana tu murah sket..lepas tu makcik Yameenla bagi discount plak 5 baht..thank you makcik...nanti I promote pancake makcik ok...

So tuan-tuan dan puan-puan..kalau ke Krabi jangan lupa singgah Rotee Pancake Yameenlah ok...yummy! yummy! ^_^ 


Sederet dengan gerai pancake tadi, banyak lagi gerai jual makanan lain...

Macam-macam ada..nasi putih, goreng-goreng..kalau nak makan murah-murah kat sini la tempatnya..tapi makan bawah pokok je la..dan yang paling cool skali, akak-akak ni masak sambil duduk atas motor...ko mampu? aku takde gambar tapi boleh google kat blog lain..

Dah dapat apa yang dihajati, berjalanlah kami balik ke hotel..


Mango salad...sedap gak..makan nasi pulut dengan manga dan santan..macam pengat kita la...tapi aku makan sesuap je..selebihnya husband yang makan...


Husband tapau nasi putih lauk ayam masak apa ntah...aku makan magee cup je bawak spare 3 ketul...dan ianya memang sangat berguna time aku tak rasa nak makan nasi sangat..

Yang penting skali pancake makcik Yameenla licin sebab terlampau sedap...hehehe...

Lepas dah habis makan, apa lagi...masa untuk tidor...

Bersambung...

26 August 2015

Sawadeeekap.....Holiday Krabi - Part 5

Assalamualaikum...

Aku sambung lagi kisah hari kedua di Krabi....

Lepas naik bot kat Tup Island, bot membawa kami ke sebuah lagi pulau yang sangat popular dengan bentuk uniknya..tak lain tak bukan Chicken Islands..

CHICKEN ISLAND


Disebabkan rupa bentuk pulau itu macam kepala ayam maka ianya diberi nama Chicken Island..

Ok, gambar ni bukan aku snap...ni aku google je...hari tu aku memang tak dapat view macam ni...bot lalu kat belah sana cuma nampak sipi-sipi kepala je...

Itu pun tak lama dia berhenti untuk snappy...bila tour guide tu cakap.."ok, there is Chicken Islands"..semua pakat nak bangun tengok...aku ni dah la tak berapa nak tinggi...baru terjenguk-jenguk, bot dah bergerak..belum lagi nampak kepala ayam....


Inilah tour guide dalam boat aku..perempuan...aku tak ingat nama dia...aku tak berapa faham sangat dia speaking..kadang-kadang clear, kadang-kadang tak clear apa yang dia sebut...kena tanya lagi sekali..

So kat sini, bot berhenti untuk aktiviti snorkelling plak..kat area Chicken Island jugak tapi ke belakang sket dari kawasan kepala ayam tadi...


Waktu yang diberi untuk snorkelling adalah lebih kurang 30-40 minit..aku lupa..semua pakat turun dalam air kecuali aku bertiga dan family dari indonesia tu..

Sebelum turun, tour guide tadi bagi sorang satu mask dan snorkel..lepas dah guna kena pulangkan balik...

Dalam bot ni kan ada sepasang couple india...aku tak tau pasangan baru kawin ke apa...punya la nak romantis sampaikan segala benda kat badan perempuan tu laki dia kena buat..bukak baju, pakai jaket, ikat jaket, pakai snorkell...orang dah 15 minit dalam air tapi mereka berdua ni masih kat atas bot lagi...aku tengok yang lelaki sabar je melayan kerenah pasangan dia....apa saja untuk mu dinda...^_^


Husband ku yang tengah menahan loya...hehehe...

Kalau takde Khasif, nak je aku turun snorkelling skali...bukan selalu dapat peluang macam ni...tapi ada anak kecil ni lupakan dulu hajat itu...

Dah habis bersnorkelling, masing-masing pakat naik bot..ada yang pedih kulit naik merah-merah..aku tak tau kena gigit apa..nasib baik aku tak turun..lagi satu kena berhati-hati masa snorkelling takut terpijak landak laut...boleh berdarah kaki kalau kena...

PODA ISLAND


Lepas tu kami dibawa ke sebuah lagi pulau iaitu Poda Island..
Kat sini masa yang diberikan 2 jam...dan yang penting ada buffet lunch..


Tour guide tu cakap lunch akan ready pukul 12 kat bawah pokok...masa tu lagi 15 minit nak pukul 12...rasa lama sangat menunggu...maklumla perut dah berkeroncong tak makan apa pun dari pagi..

Sementara husband ke toilet, aku sempat singgah kat sebuah gerai nak beli jajan..harga sebungkus 60 baht (RM6)..huhuhu...kalau kat malaysia tak sampai RM2..tapi disebabkan aku kesian kat anak, beli la jugak...tu la sape suruh tertinggal bekal...


Kesian..lapar sangat sampai makan pun bertinggung...hmm...tak boleh share yer...dia punya sorang je....ibu dah la lapar..T_T


Yei...dah boleh beratur nak amik makanan...yang penting makanan adalah halal...
Kat belakang aku tu la couple romantis...ooppss...sorry gambar ni terseksa sket...'o'


Dah amik makanan, duduk la mana-mana ko nak duduk..janji boleh makan...tapi aku bagi cadangan la sape-sape lepas ni kalau nak ke pulau, sila la bawak tikar lipat tu..senang nak makan ke nak baring berjemur bentang je kat mana-mana...

Aku hari tu takde tempat duduk sebab pondok ada satu je...orangnya ramai...duduk kat bawah tu 2 minit kena gigit dengan semut..huhuhu..lepas tu ke hulu ke hilir cari port nak makan...kalau ada tikar selesai masalah...

Hari tu makan nasi putih, tomyam ayam, ayam goreng dan sayur..setiap agen/ bot tak sama lauk..macam aku mini buffet...ada yang bot lain aku tengok agen dia dah siap-siap packing sorang satu bungkus..bagus..senang dan tak payah nak bersenduk lauk bagai...


Dah makan, perut dah kenyang..baru la boleh menikmati keindahan Poda Island ni...


Yang pastinya pulau batu besar sebijik depan sana tu memang menjadi trademark Poda Island..nak snap gambar itula backgorund dia...


Kat sini pemandangan memang superb...


Ramai yang amik peluang mandi manda...


Laut yang kebiruan menggamit perasaan...


Ada yang berjalan sehingga ke hujung pulau...

 
Pulau batu kapur...


 Dua beranak dengan pose berbeza...


Sempat hantar sekeping dua gambar untuk family di malaysia...apa yang bagusnya kat pulau pun ada line..itula bestnya kalau beli sim card kat sana..

Layan beberapa keping gambar kami kat Poda Island...


Amazing view...

 
Superb...


Berdua lebih baik... 


Aku cuma perhati dari jauh je sambil duduk-duduk makan jajan..lapor lagi...hahaha..


Lepas tu husband panggil baru aku turun..


Bukan tengah solat yer...tengah tunggu ombak...


  Berendam dalam air sekejap...sekadar amik syarat...aku bila cuaca panas rasa perit mata dan sakit kepala..tu tadi malas nak turun...
 

Alhamdulillah berpeluang dapat menikmati keindahan pemandangan di sini...


Nikmat apa lagi yang mahu aku dustakan?


Masing-masing dah penat..cuaca pun dah start panas..duduk bawah pokok je menunggu giliran naik bot..

Kat sini susah nak jumpa walau secebis sampah sarap..sangat bersih..memang ada papan tanda tulis kena bawak sampah masing-masing naik bot tak boleh tinggal kat pulau..


Sempat bergambar sebelum naik bot...


Ada pondok pasukan ranger kat Poda Island ni..so jangan buat onar kat sini yer...hehehe...

Dah...lepas tu naik bot bergerak ke destinasi terakhir...


RAILAY EAST BEACH/ PHRA NANG CAVE

Actually pakej aku sepatutnya pergi ke Phra Nang Cave...tempat ni adalah sebuah gua yang terkenal dengan lagenda 'tuuut'..

Menurut sejarah, gua Phra Nang ini di dedikasikan untuk seorang dewi puteri yang bernama Phra Nang..ada lagenda mengatakan Phra Nang tu seorang puteri India yang terbunuh dalam tragedi kapal laram..

Ada jugak cerita lain mengatakan Phra Nang ni isteri  kepada seorang nelayan yang hilang di laut..dia tinggal sepanjang hari di dalam gua tu menunggu kepulangan suaminya...entahla..tak tau yang mana satu cerita betul..


Apa yang pasti kat dalam gua tu penuh dengan arca-arca "tut" yang diletakkan oleh nelayan sebagai persembahan kepada dewi memohon supaya perjalanan mereka di tengah lautan selamat..gitu la sedikit sejarah aku selitkan..dan aku tak faham kenapa letak benda tu nak persembahkan untuk dewi...kenapa tak bagi benda lain...T_T

Sampai kat sini, bot berlabuh di Railay East Beach..tak tau kenapa berlabuh di si sini..kenapa tidak depan gua terus..maybe sebab beach ni bersambung dengan gua Phra Nang la kut....

Kami diberi masa 40 minit di sini sebelum naik bot balik...
Berjalan masuk ke dalam mula-mula jumpa kedai..sempat beli air kelapa fresh untuk hilangkan dahaga...nampak ada satu group tengah buat aktiviti hiking...


 Jalan lagi mengikut laluan...nampakla segerombolan monyet-monyet berkumpul kat atas pagar...awas yer jangan sesekali pegang makanan nanti monyet sambar..


Sempat monyet ni pose-pose sendu masa aku snap...


Terus berjalan lagi tapi sepanjang jalan asyik berjumpa sang monyet je...


Tengah menyusu...


Gua tapi bukan gua Phra Nang...nampak signboard tulis view point kat depan lagi..


Tengah membebel kat monyet...


Marah sebab monyet ikut dia..


Sang monyet tengah makan manggis...pandai plak tu dia kupas..


 Berjalan sambil anak bergayut kat perut...


Duduk sambil belai-belai anak...monyet pun tau sayangkan anak...tapi manusia buang anak dalam tong sampah..-_-


Satu family monyet...


 Disebabkan monyet-monyet ini, misi untuk berjalan ke view point dan ke gua tak kesampaian...

Masa tu aku tengok lagi 15 minit je ada masa...erm..macam tak sempat je..so patah balik...


Acara snappy gambar monyet je la kat sini..hehehe..


"Monkey..stop! Eisya nak gambar monkey ni.." dia cakap kat monyet...(maksudnya dia nak tangkap gambar)

Macam la monyet tu faham..^_^


"Stop la monkey..."


Erm...layan...
 Mat salleh kat belakang sana pun semua duk layan monyet... 

Lepas tu jalan menuju ke bot..takpela tak jumpa gua Phra Nang pun...nanti satu hal plak aku nak menjawab kalau si kecik ni tanya..

"Ibu..ni apa?"

Dia jangan...sekarang dia tanya apa sahaja yang dia nak tau...
Apa tu ibu? kenapa ibu? ye ke ibu? ibu faham eisya cakap? haaa...jangan main....^_^


Railay East Beach..


Sebelum naik bos, sempat posing bertiga dulu sekeping dua..hehehe..


Dalam bot dah bergerak balik ke jetty...

Dalam perjalanan balik, kami dihidangkan dengan buah tembikai dan nanas..makanla beberapa keping...oohh ada air pepsi jugak sorang sebotol tapi aku tak amik pun...

Berakhir sudah aktiviti menjelajah 4 Island di Krabi...alhamdulillah semuanya berjalan lancar seperti yang dirancang...

Selamat tiba di jetty lebih kurang pukul 3.30 petang...lepas tu follow tour guide aku  tadi pergi ke trak untuk dihantar balik ke hotel..

Elok je sampai kat trak, hujan turun lebat sekali dengan angin kuat...fuh..nasib baik dah ada kat darat..kalau kat atas bot lagi aku tak taula nak kena melambung-lambung dalam bot tu..mau ada yang muntah..masa pergi pun nyaris-nyaris nak muntah katanya...hahaha....itula husband aku...suka aktiviti adventure tapi daya ketahanan tak berapa kuat..

Okeyla...dah panjang lebar aku bercerita...nanti aku sambung lagi....bye...
 

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...