30 August 2010

Berbuka Puasa Tanpa Suami..

Yer..seperti yang tertera kat tajuk di atas..itulah yang terjadi pada saya sekarang ni..huhu..husband balik hari tu sempatlah 2 minggu kami puasa, berbuka sama-sama, sahur sama (sahur jrg sama2)...minggu lepas demi tugas, husband kena travel balik selama seminggu...terasa jugak bila tiba2 kena berbuka sorang2 ni..:(.


Tapi nasib baik 2 hari lagi husband dah nak balik...happynya..hehe...so, selama berbuka sorang2 ni saya tak masak sakan sgtlah..just satu dua lauk je...kadang2 saya tak masak pun..beli kat bazar ramadhan nasi bungkus dah cukup...itu pun kl ada rasa nak makan nasi..tapi yang selalu kl sorang2 ni selera nak makan nasi pun dah takde..biasanya kl jadi macam tu saya cuma beli laksa atau mee rebus mcm tu jelah...bukak puasa depan tv..dah habis berbuka, solat, tengok tv kejap lepas tu tido...tak nikmat lansung kan...


Memang betul orang kata...bila dah ada suami, dah ada family sendiri...nikmat berbuka puasa tu berbeza...dulu saya ni jenis tak kisah berbuka sorang2...kadang2 tu kl kawan2 ajak berbuka kat luar, saya sanggup tak ikut sebab malas...lagi senang berbuka kat bilik sendiri..tapi sekarang barulah terasa...lagi-lagi tanpa kehadiran suami..huhu...takpelah..itu semua saya anggap pengorbanan dalam rumahtangga yang terselit hikmah disebaliknya..tak tau lah camne nanti kalau dah anak..mungkin suasana lagi berbeza kan..hermmm.......;)

20 August 2010

Pengalaman Puasa Bersama Suami Tercinta

Dah lama benor tak singgah kat blog ni..huhu...anyway..hari ni dah 10 hari umat Islam berpuasa kan..SELAMAT MENJALANI IBADAH BERPUASA KEPADA SEMUA..dan puasa tahun ni adalah puasa yang paling bermakna buat saya...sebabnya pertama kali berpuasa sebagai isteri kepada Mohd Shahrul Azuar...seronok, bahagia sgt2...:). tapi yang tak best, dua hari pertama je saya sempat berpuasa..yang geramnya...lama plak kali ni..ingatkan hari ni dah 'on' ..tapi kecewa sungguh hari ni pun tak boleh puasa lagi...sabar jelah...setiap kali husband nak pergi terawih, lambai tangan jelah...



Hujung minggu lepas saya balik kampung..saja nak rasa berbuka puasa kat kampung..nasib baik rumah dua-dua pihak dekat je...so, satu hari kat umah husband..satu hari lagi kat rumah saya...time rumah husband seronok...dapat plak mak mertua sporting..adik-adik ipar yang rajin masuk dapur..lagilah seronok...balik rumah saya plak, tak ramai org..cuma ayah, kakak dgn abang ipar je..sunyi sikitlah..dapat plak abang ipar yang tersangat-sangat pendiam...huhu...nak hu ha hu ha pun tak syok...:p.



Sebenarnya masa awal puasa hari tu husband saya baru je balik offshore...memandangkan cuti hujung minggu saya pun nak balik kampung..so saya suruh dia balik rumah mak terus dari Kota Bharu..tak perlu balik rumah kat Puchong..kami jumpa kat kampung....perasaan RINDU tu hanya Tuhan je yang tau...huhu...sebulan tak jumpa tu...bila time balik rumah sendiri kat Puchong ni...saya masak je apa yang husband nak makan...yelah..sebulan dia tak rasa masakan isteri sendiri kenalah buat husband happy kan...apatah lagi dapat makan masakan air tangan isteri tercinta..lagilah dia happy...:)



Seingat saya..sejak berpuasa sekali je kami beli nasi berlauk kat bazar ramadhan..masa hari pertama lepas sampai dari kampung je..itupun sebab kat rumah takde barang nak masak...hari seterusnya saya masak walaupun penat tapi saya nak masak jugak...puas hati tengok husband makan masakan kita..siap tambah nasi setiap kali berbuka..."sayang..abang nak tambah lagi..." setiap kali dengar dia sebut perkataan tu...terharu sangat2 dalam hati..betul saya rasa bahagia, rasa senang sangat bila dia tambah nasi...rasa penat lelah kita masak tu berbaloi..:).



Saya tak masak special pun..tak pandai okey..:p. saya masak lauk biasa-biasa je..hari selasa hari tu saya masak sambal sotong, ikan goreng campur dgn ulam2 sket..hari rabu saya masak ayam halia, goreng sayur campur sket..semalam hari khamis saya masak sup ayam, sotong masak kunyit..tapi semua lupa nak snap gambar..lain kali lah..hehe...



Hari ni saya tak tau lagi nak masak apa...nak tanya husband dulu dia nak makan apa...memang dah jadi kebiasaan, saya suka tanya dia nak makan apa..lepas tu baru saya masuk dapur...:). Alhamdulillah saya dapat husband yang ringan tulang menolong kat dapur...dia paling suka tolong buat sambal belacan..tak payah suruh pun dia akan cakap..."yang..abang buat sambal belacan ek"..itulah husband saya...semalam masa saya tengah sibuk duk masak sup ayam..dia nak masuk dapur jugak..bila saya tak bagi dia tarik muncung..jenuhlah nak buat ayat taknak bagi dia kecik hati...bukan taknak bagi dia tolong cuma masa tu dah lambat..saya memang mcm tu..kl dah lambat saya lagi prefer buat sorang-sorang..kl berdua takut jadi lagi lambat..hehe...



Citer pasal sahur..saya kesian kat husband sebenarnya..hehe..kdg2 sayang rasa bersalah plak siang hari tu.:p. kesian sebab tiap kali nak bangun sahur, husband yang kena kejutkan saya...bukan saya yang kejutkan dia...huhu...ada sekali tu, dia kejutkan saya tapi saya cuma bukak mata, lepas tu saya pejam balik (saya tak sedar tapi husband yang bagitau)..dua kali dia kejut tapi saya tetap cm tu jugak..dia pun bangun sendiri sediakan makanan kat dapur, sahur sorang2...kesian kan.hehe..biasanya lauk-lauk untuk sahur pun sama dgn lauk untuk berbuka..cuma panaskan balik je..kl tambah pun goreng telur dadar mcm tu je...saya memang tak makan kl sahur..cuma temankan husband makan je..tapi bila dapat tau dia makan sorang2 masa sahur..kesian sangat2...teruk kan dapat isteri mcm saya ni..haha...



Hmm...ada berapa hari je lagi husband saya boleh berpuasa kat rumah..minggu depan dah kena pergi offshore balik...:(.. tak puas lagi nak spend masa sama-sama...huhu..tapi nasib baik awal bulan depan husband dah boleh balik...kl tak, raya tahun ni menangis tak berlagu lah saya kl kena beraya jauh dgn suami...:p..


Rasanya itu je kut saya dapat tulis untuk entry kali ni...just nak cerita pengalaman pertama kali berpuasa dengan suami...bahagia sangat2...:). itu je yang boleh saya gambarkan kat sini...SELAMAT BERBUKA PUASA...:)

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...