27 January 2014

Hotel Equatorial Melaka-Berkurun Sudah

Assalamualaikum wbt...

Sementara masih ada masa dan mood nak update blog, baik saya cepat-cepat taip...kalau tak takut nanti tahun depan plak kuar citer ni...hehe....

Masih ingat citer saya JALAN-JALAN DI BANDAR MELAKA tahun 2012 dulu? hahaha....jangan marah yer....kan dah cakap banyak gambar yang lama-lama akan keluar blog...

Saya baru perasan saya tak up lagi tentang hotel kami bermalam kat sana kan...so mehla saya buat review sket-sket yer tentang Hotel Equatorial Melaka....

Sebenarnya tak berapa ingat sangat dah tapi sket-sket tu bolehlah...dan review ini tujuannya untuk bagi info kat sape-sape yang nak bermalam di sini...

Gambar yang ada watermark saya punya..yang takde watermark tu sumber dari google..


Bangunan hotel dari pandangan luar...kedudukannya ditengah-tengah bandar Melaka..bersebelahan dengan Dataran Pahlawan..juga dekat dengan Kota A-Famosa. sape-sape yang selalu gi bandar melaka mesti tau kan kedudukan dia kat mana...


Saya sampai hotel lebih kurang pukul 2.00 tengahari kat hotel..masuk-masuk je tengok ramai sangat orang tengah duduk kat kerusi lobi...yang berdiri pun ramai...tapi kat kaunter receptionist takde orang....rupa-rupanya time check in pukul 3.00 petang...

Okeylah...tunggula saya sambil berdiri memegang perut yang tengah memboyot masa tu...husband tengah cari parking...

Sofa di satu sudut lobby hotel...tak tau la kenapa hari tu maybe nasib saya tak berapa baik, takde sorang pun yang pelawa duduk untuk ibu mengandung ni...dahlah sebelum tu penat tawaf satu bandar kan..huhu....its ok...T_T

Agak lama jugak saya tunggu husband tak datang-datang..rupa-rupanya husband tak dapat parking kereta...dan rupa-rupanya dia tak tau tempat parking kereta kat mana....nak jugak harap isteri yang tunjuk jalan....huhu....T_T

Bila dah parking kereta, masuk lobby hotel...belum pukul 3 lagi rasanya..saya dah tak tahan nak berdiri..saya gi kat receptionist tanya boleh tak saya nak check in sekarang ( I KAN BERANI )..hehe...maybe staff tengok saya pregnant kut, dia bagi check in sebelum pukul 3...

 So inilah dia bilik kami...DELUXE ROOM..bilik not bad la...ada carpet senang untuk solat..ada sofa

 
View bilik dari pintu masuk...abaikan model itu..hiks...

Yang tak bestnya view dari balkoni sebab nampak bangunan lain...maybe sebab bilik tak tinggi sangat..kalau tinggi maybe dapat view cantik...

Bilik dari sudut lain...nanti ada yang tanya, best tak tilam dia...haha....ok, serius saya lupa dah rasa tilam dia empuk ke tak...sebab dah lama kan...yang pasti malam tu kami tidor lena je...hehe...

Washroom..bersih dan tidak mengecewakan..toiletries disediakan..

Shower dan bathtub..secara jujurnya saya lagi suka kalau hotel sediakan shower dan bathtub asing-asing...sebab kalau nak mandi shower, kena berdiri dalam bathtub tu rasa cam tak berapa stabil je..huhu...

Meja tempat letak barang-barang...cermin untuk makeup...


Swimming pool...tapi kami tak berkesempatan pun nak mandi dan berenang-renang kat sini..amboi ada hati kan tengah perut macam tu nak mandi kolam...hehe....

So far 2 hari 1 malam stay kat hotel ni boleh la...

Harga untuk Deluxe Room 2012 = RM225 tidak termasuk breakfast...
Harga termasuk 10% servis charge, 6% gov tax dan RM2 per night untuk heritage (bandar warisan)

Kalau nak breakfast,  tambah lagi RM35 seorang..kalau dua orang RM70...takpelah...kami nak makan kat Restoran Asam Pedas je...(^_^)

Harga yang saya bagitau ni untuk tahun 2012 tau...sekarang dah 2014..so kena check balik harga terkini...

Eh..ada satu hotel baru kat bandar Melaka kan..apa nama hotel tu...Hatten Hotel kan..nampak macam best jer....*mati la tadi promote hotel lain...


Setiap Gambar Ada Kenangan..

Assalamualaikum wbt...

Hari minggu saya kat rumah konon-konon nak update blog tapi tidaklah termampu...Khasif asyik datang kacau...part yang paling dia suka bila kita bukak laptop nak TEKAN KEYBOARD...

Kalau tekan lembut-lembut takpe jugak...ini PAP! PAP! PAP! main tekan dengan tapak tangan.... T_T

Bila dilarang, kejap je dia stop..lepas tu buat balik...siap ketawa lagi...dia ingat kita nak main-main dengan dia agaknya...huhu...

Seperti sedia maklum kan..husband saya jarang ada kat rumah disebabkan tuntutan terhadap kerja...selalunya dia kat offshore 4 minggu lepas tu cuti 2 minggu baru ada kat rumah ...masa kami bersama husband agak limited...

Saya ni sebab dah terbiasa sejak dari mula-mula kawin lagi so macam takdela terasa sangat...tapi untuk Khasif yang jarang-jarang jumpa babah mula-mula kami risau...risau bila husband balik, dia tak kenal dan taknak dengan husband....

TAPI setakat ni syukur Alhamdulillah...sejak dia kecil walaupun husband gi kerja lama...tapi bila husband balik dia tetap kenal "OO..ITU BABAH SAYA"....dan bila babah ada kat rumah dia lebih manja dengan babah berbanding dengan saya.... -..-

Moment mereka bersama.....

 Lokasi : Hotel Grand Continental Kuantan
Dalam banyak-banyak, gambar ini yang paling saya ingat kisah yang terjadi...

OTW balik ke Ganu nak mengundi, husband taknak drive malam-malam..so tidor bermalam kat kuantan...masa ni Khasif berumur  6 bulan..

Okey nak citer satu rahsia..family pun saya tak citer pasal kejadian yang berlaku malam tu...huhu...alkisahnya lepas amik gambar ni...saya tidorkan Khasif...

Masa cek in saya tanya ada baby cot tak? receptionist cakap takde..so terpaksa la letak Khasif tido atas katil.. kiri kanan saya letak bantal...tapi bawah kaki saya tak letak...

Lepas tu saya masuk washroom nak mandi..husband masa tu tengah solat membelakangi Khasif...masa saya baru bukak paip, tiba-tiba saya dengar Khasif merengek...

Walaupun husband ada kat luar tapi saya tak sedap hati...saya keluar dari washroom nak tengok keadaan Khasif...

Tengok-tengok Khasif dah ada kat tepi katil kepala nak jatuh dulu...
ABANG!!!!!! Jantung saya berhenti...

Berdesup saya lari dan menggelusur atas karpet nak sambut Khasif tapi kepala dia jatuh dulu...
WAAAAA Khasif menangis kuat...

Saya dengan ketar angkat dia atas riba, peluk dia sekuat hati...macam-maca dalam kepala saya...patah ke? kepala kat dalam camne? 

Ya Allah..jangan jadi apa-apa kat anak aku ya Allah...ya Allah....berulang kali saya sebut sambil peluk dan usap belakang dia...air mata bercucuran...

Tak lama Khasif nangis...dia tertidor kat bahu saya...ya Allah..rasa nak gugur jantung...

Husband?? husband dah terduduk masa tengok kejadian tu...dia menangis sungguh-sungguh...saya tambah lagi tekananbagi dia rasa bersalah..hehe...

Saya marah dalam nada kesal sambil nangis..."abang kalau yer pun solat tapi tak boleh ke berhenti kejap bila dengar anak nangis?" 

Malam tu saya tak mandi...terus takut nak tinggal khasif...tak sabar nak tunggu esok dia bangun nak tengok dia ok ke tak..dia ketawa macam selalu....

Alhamdulillah esoknya Khasif bangun dengan happy...cuma ada luka sket kat dahi dia kena karpet..lutut saya pun melecet teruk sebab menggulusur atas karpet keras...

Rasanya dalam seminggu jugak kami suami isteri fobia pasal kejadian tu...tak beraninak ingat dan tak berani nak fikir kalau saya tak sempat sambut badan dia malam tu.... :(

LOKASI : IOI Mall Puchong...
Khasif berumur 4 bulan...Masa ni bawak mak (MIL) dan kawan mak jalan-jalan..mak nak cari jubah kat Tewah..saya plak sibuk nak cari baju Khasif kat Anakku...so babah la tukang jaga Khasif... (^__^)

Macam best je dapat tidor atas riba babah...masa ni Khasif montel kan...muka dia bulat...rambut pun malu-malu nak tumbuh...

LOKASI: Plaza Masalam, Shah Alam

Khasif 6 bulan...seminggu lepas kejadian di Kuantan..parut kat dahi dah tak berapa nampak dah tapi still ada lagi sket-sket..

Masa tu bila dia dapat "cik ulat", excited sangat-sangat..tapi tak lama...babah dukung je terus lena dalam dakapan babah...

LOKASI: Rumah 
Khasif genap 7 bulan.....entah apa la yang dua beranak ni duk main...

Duduk pun macam nak tertonggeng dah...rasanya masa ni latihan duduk bersama babah...baru nak belajar duduk bersandar...

LOKASI: AEON Jusco Bukit Raja 
Khasif 8 bulan...masa ni bulan puasa nak shopping raya...tau kenapa kecik tu merengek? 
Yes..betul..dia taknak duk dalam stroller lama-lama..nak berdukung...nampak tak babah tu dah kurus kering dik sebab dukung adik yang gemok sangat...(^_^)

Cari baju Khasif kat sini dapat sehelai je sebab yang lain macam tak cantik...hahaha....punyalah beria datang kan...sekali sehelai je dapat..nasib baik babah baik je layan kerenah ibu....

LOKASI: IOI Mall Puchong..
Khasif 8 bulan..time puasa jugak..giliran babah shopping baju raya sendiri plak...
Habis nak berdukung, camne babah nak testing baju dik...
Oo masa ni tengah cari selipar untuk ayah (FIL)...

LOKASI : Hentian Bas Ekspress  Seksyen 17, Shah Alam
Khasif 8 bulan...saat-saat perpisahan dengan babysitter...selamba je takde apa perasaan...ibu plak yang sedih masa ni mengenangkan nasib kamu selepas itu yang akan ke nursery...

"takpe...janji babah ada..yang lain adik tak kisah.." hoho..gitulah ibarat dia berkata-kata...

LOKASI: Chicken Rice Shop, Giant Seksyen 13 Shah Alam..
Pun Khasif 8bulan jugak...masa ni berbuka puasa lewat sket kat CRS..ketang-ketung Khasif ketuk meja...
OOO...datang sini sebab mengidam teringat CRS kat Midvalley yang tip top...tapi rasa makanan dan servis jauh berbeza walaupun satu company...kenapa begitu?? 


LOKASI: Playground Kat Depan Rumah
Khasif 10 bulan....rambut macam lelaki dah jadi..hehe...

Babah bawak jalan-jalan santai kat playground..first time dia dapat main jongkang-jongket excited yang teramat okey......

Bukan selalu dapat jalan santai petang-petang dengan babah...walaupun kat depan rumah je tapi dah cukup membuatkan Khasif happy go lucky...(^_^)


LOKASI: IOI Mall Puchong..
Haha..tak habis-habis IOI Mall...kami kan sebelum pindah ke Shah Alam, hampir 3 tahun stay kat puchong...so dah jadi macam habit plak singgah IOI Mal..

Khasif 11 bulan..pelik dia tengok kenapa belon dah macam tu...

LOKASI: AQUARIA KLCC
Khasif 11 bulan,  lagi beberapa hari nak masuk satu tahun...antara moment yang paling best kami bertiga spend masa bersama..no tension-tension...hari itu fokus kami cuma nak tumpukan sepenuh perhatian pada Khasif...

LOKASI: Jetty Lumut, Perak
Khasif 1 tahun, 1 bulan...makin besar makin dia manja dengan babah...

LOKASI: Sunway Piramid
Three of us..masa ni Khasif 10 bulan...happy dapat tengok muka sendiri kat cermin...(^_^)

Saya pernah terbaca kat salah satu blog...ada seorang ibu ni mengeluh sebab husband dia kerja offshore jarang ada kat rumah...kataya dia malu bila keluar berdua dengan anak, orang macam pandang serong seolah-olah anak tu tidak berbapa...kadang-kadang dia rasa orang lain anggap seperti dia takde suami...

Pada saya...apa yang nak dimalukan...apa yang nak dikisahkan tentang pandangan dan tanggapan orang sekeliling...bukan orang sekeliling tu yang bagi makan, bagi nafkah kat kita bulan-bulan..

Yang penting kita tau siapa kita, siapa suami kita...kita faham kerja suami kita...dan kita redha dengan pekerjaan suami kita...suami kerja untuk cari rezeki..

Berjauhan dengan suami tak bermakna kita dan anak kurang kasih sayang...sekarang ni zaman dah canggih...macam-macam cara kita bole berhubung dengan husband..so tepuk dada, tanya hati...

Apa yang saya selalu buat, setiap kali husband balik, kami spend masa betul-betul dengan anak..tak kisahlah nak gi bercuti ke, nak jalan-jalan ke, keluar makan depan rumah ke...janji ada 'family time'..insyaAllah kasih sayang antara suami, isteri dan anak sentiasa berkekalan....

Wassalam....

p/s: tak sabar tunggu husband balik rumah lusa...khasif dah rindu sangat-sangat dah kat babah....(^_^)

24 January 2014

Wasiat dan Ingatan Untuk Bangsaku...




 LAGU WARISAN

Anak kecil main api...
Terbakar hatinya yang sepi...
Air mata darah bercampur keringat..
Bumi dipijak milik orang...

Nenek moyang kaya raya..
Tergadai seluruh harta benda..
Akibat sengketa sesamalah kita...
Cinta lenyap di arus zaman...

Indahnya bumi kita ini..
Warisan berkurun lamanya...
Hasil mengalir ke tangan yang lain..
Pribumi merintih sendiri...

Masa depan sungguh kelam...
Kan lenyap peristiwa semalam...
Tertutuplah hati terkunci mati...
Maruah peribadi dah hilang...

Kini kita cuma tinggal kuasa...
Yang akan menentukan bangsa..
Bersatulah hati bersama berbakti..
Pulih kembali harga diri...

Kita sudah tiada masa...
Majulah dengan Maha Perkasa..
Janganlah terlalai, teruskan usaha...
Melayukan gagah di nusantara...
Melayukan gagah di nusantara...


21 January 2014

Farewell di Kelab Golf Sultan Abdul Aziz Shah (KGSAAS)

Assalamualaikum wbt...

Citer ni sebenarnya dah berlaku lama dah...bulan 10, 2013...tapi hari ni baru berpeluang nak masuk blog...jangan risau..banyak lagi citer yang tertangguh bertahun-tahun tapi akan keluar blog lepas ni...hahaha... (ketawa jahat).

OK.

Farewell ni diadakan khas sempena persaraan bekas CEO saya, Mr.Tan yang telah lama berkhidmat di dalam company...majlis berlansung di Restoran Empress Garden, KGSAAS pada 1 Oct 2013...*eeiii..skemanyer ayat...

Kalau ikut planning, majlis sepatutnya start pukul 12.30 tengahari lebih-lebih sket...kira pukul 12 tu ketibaan VIP dan para tetamu..


Susun atur meja dalam restoran...saya cuma tempah 4 meja sahaja sebab ramai crew offshore tak dapat hadir..


Satu meja untuk 10 orang...


Sementara menunggu ketibaan para tetamu dan VIP...cop..jangan sesekali kaitkan saya dengan mana-mana parti politik okey...baju merah, tudung biru...suka-suka hati...tiada kena mengena yang hidup atau yang mati.... (^_^)


Antara staff dan crew offshore yang dapat hadir....santai sambil menunggu majlis bermula...


Ketibaan VIP yang terdiri daripada Managing Director, CEO dan Manager company...


Semua tetamu dah hadir kecuali orang yang disambut belum tiba....sambil menunggu sambil posing...


Yei...ketibaan orang yang dinanti-nantikan...bekas CEO kita, Mr.Tan...sempoi je datang pakai T-Shirt...tapi kemas..


Ucapan dan kata-kata terakhir...apa yang boleh saya katakan, selama 4 tahun lebih bekerja dibawah Mr.Tan, dia antara bos yang paling baik dan suka ketawa..tak pernah marah...kalau tanya dia, semua ok..semua boleh...kalau bab kerja, dia tak push..tapi dia akan tanya berapa lama kita boleh siapkan kerja..rasanya semua orang suka kan kalau kerja takde tekanan dari orang atasan...


Fokus dengar ucapan dari bekas bos...lepas ni dah tak jumpa dah...tapi email terakhir dari Mr.Tan buat semua staff...please do contact me and keep in touch..


Director menyerahkan retirement plaque untuk Mr.Tan..

Lepas tu sesi makan plak....


Farewell Menu


Kari Ayam
Daging Kambing Masak Briyani
Udang Masak Kam Heong
Fillet Ikan Kerapu Goreng Apa Ntah
Sayur Asparagus   

Antara menu kat atas, paling saya suka kari ayam..memang marvls..


Nasi Bryani

  Air Oren


Pecal Jawa..sedap jugak..

Ada orang jawa ke kat sini...


Desert...Puding Gula Hangus (tak sedap), tart ala-ala perancis dan buah...


Do you want coffee or tea? Coffee please.....

"Air kopi se...." 


Meja bos-bos...


Kami warga staff ofis...okey tudung hitam bukan staff tapi antara orang atasan company...sporting kan...(^_^)


Kenangan sebelum berpisah...


Kata-kata terakhir dari kami untuk Mr.Tan...wishing you all the best for your retirement...

Itu sahaja cerita untuk kali ini...

Kalau korang nak buat majlis makan-makan kat KGSAAS ni bolehlah hubungi mereka di alamat berikut.

Mr. Sharul Rezal Maktap

Manager, F&B
Direct Line : 03-5512 3305
Fax : 03-5510 5860
Email : sharulrezal.maktap@kgsaas.com.my

Mr.Selva Kumar
Executive F&B
Direct Line: 03-55105872
Email : selvakumar@kgsaas.com.my

Kelab Golf Sultan Abdul Aziz Shah

No.1, Rumah Kelab,
Jalan Kelab Golf 13/6,
40100 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.


20 January 2014

Beraksi Di AmanVille Space U8

 Assalamualaikum wbt...


This is my first post of the year...SO...WELCOME 2014!! (^__^)

Alhamdulillah kita semua masih dipanjangkan umur lagi untuk melangkah ke tahun baru...walaupun begitu, ketibaan awal tahun ini tidaklah begitu memberansangkan....kesihatan Khasif tidak berjalan lancar....nanti saya citer di lain entry...

Minggu lepas banyak cuti kan...Selasa cuti Maulidur Rasul..lepas tu Jumaat plak cuti Thaipusam...saya tak bercuti ke mana-mana memandangkan husband kat offshore lagi...minggu depan baru dia balik...huhu....

Tengahari hari Jumaat tak buat apa-apa kat umah, saya bawak Khasif gi ofis buat OT..bolehlah claim cuti sehari....



Mula-mula Khasif diam je duk kat kerusi sambil main kalkulator, main telefon...setengah jam lepas tu dia mula cari point lain...nak turun kerusi nak main benda lain...nak merayap dalam ofis....

Takde orang bolehlah dia berani nak buat itu ini....cuba ada orang lain... (^__^)

Petang lebih kurang pukul 4.30 saya keluar dari ofis bawak Khasif gi Space U8..tak jauh dari ofis cuma 5 minit je...

Memandangkan hobi Khasif kat rumah adalah panjat memanjat..panjat tangga, panjat sofa, panjat coffee table...kali ni saya nak bagi peluang kat dia main panjat-panjat...sila main puas-puas yer dik...


Kali ni saya bawak Khasif main-main kat AmanVille kat dalam Space U8 tu...bayaran masuk untuk kanak-kanak bawah 3 tahun RM10/ entry (school holiday promo)..unlimited time.

Nak masuk dalam Khasif kena pakai stokin..tapi saya tak bawak stokin..so bayar lagi RM3 dapat la sepasang stokin...

OK..TIME TO PLAY....

Masuk dalam....Khasif tak excited lansung nak main panjat-panjat...dia sibuk nak kutip bola..kiri kanan tangan pegang bola...habis camne nak panjat dah asyik pegang bola...


Paksa dia panjat...see...dah panjat pun bola taknak lepas....


Orang lain beria naik kuda jongkang jongkit...dia duduk takde perasaan...tangan sibuk pegang lego dan bola...



Bola lagi penting okey....jumpa gelungsur pun dia tak heran...dia duduk sambil pegang bola...mulut ibu ni dah kecoh satu mall tu..adik cepat turun....



Kutip bola, kutip lego..masuk bakul....itu la kerja dia.....

 

Peluk bola...datang duduk kat ibu sambil tengok orang main....


Beribu-ribu lemon bola.....yeiii..kutip bola....tak kisah pun ada panjat-panjat janji dapat kutip bola...

GGRRRR.........geram je ibu yang menengok ni...lebih kurang 1 jam kat dalam, saya pulak naik bosan tengok dia duk kutip bola....huhu...RM10 untuk main kutip bola....

Dah..jom balik...siap la kalau sampai rumah nak panjat-panjat ibu tak layan dah...orang dah bagi peluang taknak main...

Balik rumah....

YEI....dapat panjat meja....

GGGRRRR...... 

Malam tu husband call saya citer pasal Khasif....boleh dia ketawa.....

Ibu excited tau nak tengok adik main dengan girangnya dengan kawan-kawan lain...explore benda baru...sekali adik kutip bola je....... T_T

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...