05 November 2010

Kedai 'Air Buah Gelas Besar'...

Kejap je dah pun malam..semua orang dah tido..maklumlah kat kampung pukul 10 dah sunyi dah...yang kedengaran cuma bunyi cengkerik dan unggas je dari luar...beza dengar suasana kat bandar...kalau time ni bising lagi bunyi kenderaan lalu lalang..hai..teringat zaman kecik-kecik dulu..malam kalau tengah tido tiba-tiba bunyi cengkerik mesti rasa lain macam je...lepas tu sayup-sayup plak dengar anjing menyalak..hai...ketaq jugaklah kelubung dalam selimut..hehe....


Petang tadi tak gi jalan-jalan mana pun..hujan turun l
ebat jugak...rasa seronok je boleh tengok air hujan turun dari bumbung..sekali lagi teringat zaman kanak-kanak dulu...kalau hujan lebat je mesti cepat-cepat gi berdiri kat bawah bumbung tempat air turun..best giler..rasanya zaman sekarang takde lagi kut kanak-kanak main cmtu...=)


Malam plak lepas isyak, saya dengan husband keluar kejap...jalan-jalan makan angin...singgah kedai air buah gelas besar...saya tak boleh sangat cuaca sejuk minum air sejuk..so saya cuma minum air nescafe panas...husband order air nanas+susu..ada 3 size gelas yang kita boleh pilih..kecik, sedan dan besar..husband order gelas size sedan..teka harga satu gelas besar ni berapa? percaya tak saya cakap cuma RM2.50.....murahnyer..



Makan plak kitaorang order keropok goreng...puas hati tengok keropok besar gini..sebatang baru 20 sen..sila percaya yer...rasa dia memang pure rasa ikan..bukan rasa keropok yang selalu makan kat bandar-bandar tu..cuma rasa tepung je lebih...husband cakap mcm selipar jepun..=D

Husband order laksam..sedap..habis licin dia makan..lepas tu baru sedar perut dah 'muncit' sebab minum air banyak..haha....=D.


Lepas habis makan terus gerak balik umah..satu hari kat kampung rasa tenang je..tak perlu fikir pasal keje, pasal jiran yang tak 'sebulu', pasal trafic jem..masih ada 2 hari lagi saya nak habiskan masa kat kampung..suka suka...=). okayla..time to sleep!. good nite..zzzz.....

Buat Kerja Tak Siap Orang Lain Jadi Mangsa..

Alhamdulillah...saya dah selamat sampai kat kampung halaman...gerak dari paka pagi tadi lebih kurang pukul 9..pukul 11 sampai rumah...


Perjalanan malam tadi semuanya berjalan lancar..cuma waktu sampai kat kerteh..saya tengok ada sebuah kereta terbabas masuk longkang besar tepi jalan..semuanya gara-gara jalan yang tak diturap dengan elok, berbonggol-bonggol dengan batu besar...jalan kat situ plak gelap...orang yang bertanggungjawab tak letak apa-apa tanda pun sebelum sampai kat situ..


Saya pun bernasib baik sebenarnya...dari jauh saya dengan husband nampak ada lampu berkelip-kelip macam ada something yang tak kena...so husband sempat perlahankan kereta dulu..kalau tak mungkin kereta kami yang terbabas...itupun masa lalu kat jalan tu, melambung-lambung jugak kereta walaupun dah perlahan..risau gak ni takut ada bahagian yang rosak kat kereta tu...lepas ni kena cek kat tempat service...


Teruk betullah orang yang buat keje ni..tak siap tinggal macam tu..kesian saya tengok kereta tu dalam keadaan "tertonggeng" dalam longkang..tapi tak sempat nak berhenti sebab banyak kereta kat belakang...harap-harap orang dalam kereta tu selamat tak cedera..syukur Alhamdulillah Tuhan selamatkan kami..kepada semua pemandu..berhati-hati di jalan raya, jangan laju-laju okey..selamat beramal!!!. eh, salah..selamat bercuti...!!!hehe..=)


04 November 2010

Rindu Kampung Halaman...

Saya on the way balik kampung sekarang ni...baru je behenti makan kat temerloh..jauh lagi perjalanan...


Keluar ofis awal setengah jam tadi...hehe...sampai umah amik husband terus gerak..yang jadi lambatnya sebab jem kat ampang dan cheras..campur orang balik keje etek...1 jam lebih jugaklah baru boleh kuar dari KL..


Takpelah lambat sket pun sampai umah..janji selamat sampai kan...mengikut jangkaan pukul 12 tgh malam sampai lah ni umah kakak ipar saya kat paka...malam ni rehat, tido, kumpul tenaga dulu banyak-banyak..awal pagi esok sambung balik perjalanan ke kampung halaman....


Sebelum terlupa, saya nak ucapkan Happy Deepavali kepada mereka yang menyambut perayaan ni...kita kan 1 MALAYSIA...:>.. YEH YEH...!!!!


02 November 2010

Kereta Dah Calar Balar..

Hari ni ada manusia yang buat saya bengang sangat-sangat...
Dari pagi tadi lagi saya nak luah tapi sebab kat ofis siang tadi bz sangat..
Terpaksa postpone dulu ,malam baru boleh tulis....

Alkisahnya tentang jiran parking kat rumah saya ni..
Dia ni memang kurang ajar bila parking...
Dah lama saya pendam, sabar dulu...
Tapi hari ni memang dah melampau sangat mamak ni..


First gambar saya snap pada 7 Jun 2010, 7.30 mlm..
Kereta dia sebelah kereta saya...
Masa ni saya dah bengang sebab ada calar kat pintu belakang kereta..
Bila tengok cara dia parking lagi buat hati saya bengang..
Rapat giler sampai tayar belakang pun dah atas line..

Gambar kedua saya snap pada 17 July 2010, 6.50 petang..
Kurang ajar main parking ikut suka hati dia je...

Gambar ketiga pulak pada 18 July 2010, 12.50 tengahari...
SEE!! rapat giler kan..
Kalau kereta dia bukak pintu memang confirm kena kereta saya...
Masa ni dah ada calar kedua saya tengok...
Makin bengak hati...


Lepas tu saya memang hati-hati tiap kali nak parking...
Saya memang takde pilihan lain..
Sebab parking setiap rumah memang khas kat tempat tu je..
Tak boleh tukar...
Setiap kali masuk parking saya memang bagi rapat sebelah kiri..
Sebab nak pastikan bila si 'mamak' dan anak beranak dia bukak pintu..
Tak akan kena lagi pintu kereta saya..
Tapi semua tu sia-sia..


Malam tadi saya keluar makan dengan husband takde lagi calar baru..
Pagi tadi saya turun nak gi kerja..
Tiba-tiba sampai dekat kereta nak bukak pintu...
Mata terus terpandang satu lagi calar baru kat pintu kereta..
Zuppp...berderau darah naik ke kepala..
Bukan setakat calar tapi dah berlekuk..
Memang terus keluar lah dari mulut benda yang tak elok..


Masa tu 'mamak' ni dah keluar gi kerja...
Memang dah takde orang lain dah punya kerja..
Kereta dia je yang parking sebelah kereta saya tu...
Terus call husband..
Masa tu husband ada kat dalam rumah..
Mintak dia turun dengan segera...

Husband sampai je terus saya tunjuk..
Masa call tadi saya tak cakap lagi apa yang terjadi..
Husband terkejut bila dia tengok calar tu..
Muka dia merah tahan marah...
Memang dah melampau giler...

Ini dia calar-calar hasil sikap kurang ajar 'mamak' tu..
Yang terbaru yang paling buat saya bengang..
Calar no 3..
Meh saya tunjuk gambar lagi jelas...


Bukan setakat calar tapi berlekuk..
Lekuk tu lebih kurang besar duit 50 sen..
Cat dah tanggal sampai nampak besi..
Garis calar panjang lebih kurang 4cm..
Sakitnya hati Tuhan je yang tau..


Husband terus pergi jumpa management..
Nak mintak tukar parking lain...
Tapi malangnya parking lain takde..
Semua dah penuh...
Cuma management ada bagi pilihan lain..
Kami boleh guna visitor parking..
Husband terima sebab dah tak sanggup dah..
Kalau terus letak sebelah 'mamak' beng..ng ni..
Makin teruk kereta calar..


Kalau ikutkan saya nak je jumpa face to face dengan mamak ni..
Tapi husband plak mcm tak berapa setuju..
Mungkin dia takut jadi gaduh besar..
Lagipun takde bukti kukuh..
Memang dia takkan mengaku punya..
Yang pasti memang kami yakin dia punya angkara..
Malam tadi takde lagi tiba-tiba pagi ada..
Sape lagi punya kerja..
Cuma kereta dia je parking sebelah saya..


Buat masa sekarang terpaksalah saya guna visitor parking..
Saya tak tau nak buat mcm mana kat 'mamak' tu..
Saya tk puas hati kalau setakat berdiam diri mcm ni..
Saya nak dia tau yang saya tak puas hati kat dia..
Selama ni dia dah bermaharajalela..
Saya nak buat dia rasa sama apa yang saya rasa..
Dia dah mencacatkan kereta saya...
Bengangnya...

# saya panggil dia mamak sebab dia india...wife dia pakai tudung..maknanya islam...mungkin india muslim...

01 November 2010

Dialog Pendek Kami...

Dialog antara suami dan isteri...

"Abang..sayang nak mintak izin satu benda ni.."

"Apa dia yang...?"

"Malam ni sayang nak spent masa untuk blogging sampai lewat malam boleh tak...?

Diam...sambil berfikir...

"Abang marah ke? kl tak boleh takpe..."

"Abang pun nak mintak izin jugak...abang nak tengok bola sampai lewat malam boleh tak...?"

Haha...dua-dua tergelak..macam tulah..baru aman rumah tangga..give and take...fair and square...full of love...;D

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...