30 October 2012

Jom Makan-Makan..

Assalamualaikum...

Pejam celik Oct dah nak habis lah...lagi 2 hari Nov datang..saya plak makin berdebar-debar...hai camnelah yer hari yang ditunggu-tunggu tu nanti..harap-harap semuanya dipemudahkan..amin...

Okeylah..hari ni taknak bercerita pasal pregnancy..asyik citer pasal pregnancy bosan jugak kan...hari ni saya nak citer pasal makan-makan plak...

Saya kan kalau makan kat luar atau gi jalan-jalan tempat orang, ada jugak snap gambar konon nak masuk blog..tapi biasalah blogger "biskut" ni sukar untuk dijangka...(^_^). kali ni saya buat review sket-sketlah ek...nak kata banyak tempat pun tak jugak...

Masa ni makan kat Danga Bay, Johor tahun lepas...tomyam okey..sotong celup tepung memang best kalau makan time panas...

Rasa ikan pari bakar biasa-biasa saja...bukan besar pun size ikan tapi nak tau harga 2 orang makan berapa? saya terkejut giler masa dia tunjuk resit RM95!!. hello, memang cekik darah..setakat tomyam, ikan pari bakar, sotong mcm ni kami taulah rate harga berapa...

Kami bukan bodoh...saya dan husband selalu jugak makan ikan pari bakar macam ni..paling mahal pun setakat 2 orang makan RM60 tu logik lah lagi...ini 95 hinggit melampau giler..tapi apa nak kata, bayor saja...nama restoran tu Restoran Bawang Merah...so berhati-hati bila anda makan kat sini..masa dia timbang ikan tu, make sure anda tengok berapa kg dan tau berapa harga untuk 100g...

Oh rindunya nak balik kampung sendiri..makan ikan celup tepung dan keropok goreng panas-panas...kalau sesiapa ke Terengganu, jangan lepaskan peluang singgah kat Pantai Teluk Ketapang (Pantai Airport) untuk menikmati ikan celup tepung..bukan setakat ikan, makanan laut lain pun ada...

Laksa Power!! laksa ni kami makan kat Langkawi awal tahun hari tu..gerai  dia berdekatan dengan airport langkawi tepi jalan bawah pokok je...makan laksa panas-panas-panas waktu petang di tepi pantai dengan angin tiup bersepoi-sepoi.....rasa laksa ni pedas-pedas hangat menyengat..makan pulak dengan cendol pulut, memang POWER syok tak terkata...

Sampai beratur-atur customer tunggu giliran..rasanya yang beratur ni tunggu turn nak makan rojak sebab saya order laksa cuma tunggu kat meja je..husband masa ni nak bayar dah habis makan dah..

Mee hoon sup kat Langkawi jugak...kedai dia kat pekan kuah Jalan Pandak Mayah 2, belakang bangunan bomba...kedai makan biasa tepi jalan je tapi mee hoon sup dia sedap marvelous!! untuk menambahkan lagi kesedapan, ada disediakan sambal dan kicap boleh tambah sendiri..suka-suka hati (ayat chef Ammar Al Ali Hidangan Barakah )..(^_^)

Laksa Penang kat masjid jamek (pasar hari sabtu)..original penang mali...dah lupa bila makan kat situ dengan husband...kuah dia tak pedas macam laksa kedah, light-light je tapi sedap..lupa lah nama gerai dia tapi kalau hari sabtu nak cari kedai dia betul-betul tepi Semua House..

Asam laksa Restoran Ai Cheng dalam giant seksyen 13 shah alam....boleh request kalau nak special contoh nak  ikan lebih ke, sotong lebih ke...husband order ikan lebih..sekali bila datang amik ko!! gedabak ikan 2 ekor dalam mangkuk...ni asam laksa ke asam ikan ni...hehe..for me rasa dia biasa-biasa je..sedap lagi makan kat gerai luar..
Ketupat Sotong dan Bubur Lambuk versi Terengganu..cedapnya..dua-dua adalah my fav food..beli time bulan puasa hari tu...ketupat sotong kalau buat sendiri lagi best..baru je mak tanya saya semalam  nak makan ketupat sotong ke..kalau saya nak makan, mak nak buat..hehe..syoknya..abang jangan jeles okey...tapi saya kan isteri yang solehah..so cakap kat mak tunggu abang balik dulu lah lagipun abang pun suka jugak ketupat sotong..

Bubur lambuk saya suka makan versi terengganu sebab ada tambah budu..sebab tu  warna dia gelap sket kalau nak compare bubur lambuk versi luar warna putih..

Makanan ni pun boleh jumpa kat terengganu je...time bulan puasa jugak..saya lupa lah nama apa makanan ni...mak, apa nama benda ni? hehe..husband suka makan benda alah ni...

Masa ni time saya gi johor singgah makan MEE REBUS HAJI WAHID kat Plaza Angsana..sedap..harga dia pun murah...dulu masa husband study kat sana,  selalu makan mee rebus haji wahid kat bangunan KOMTAR..tapi bangunan tu dah diroboh sekarang.. 

Nasi lemak ayam kat Restoran Pelita Puchong sebelah IOI Mall...sambal agak pedas, rasa nasi lemak bolehlah...tapi jangan excpect sedap macam nasi lemak restoran melayu...harga 1 pinggan RM6..

Ini plak masa makan kat luar dengan bos & offismate tahun lepas...menu sup sayur, ikan masak lemak ke apa saya pun tak pasti...

Ulam-ulaman, lala masak apa saya tak tau jugak..lepas tu ada 2 ekor ikan masak stim dan masam manis...rasa dia kalau ikut tekak saya tak sedap sangat..macam takde kick...biasa-biasa saja..saya tak tau orang lain...plus servis pun lambat..dah nak habis makan baru ikan sampai..nak tunggu ais krim plak satu hal...

Dulu-dulu masa kat Puchong selalu jugak makan kat restoran luar dengan bos dan ofismate..rasa dan servis tak pernah mengecewakan...jujur saya katakan restoran kali ni paling tak sedap sekali..Restoran Fishbone kat Seksyen 15, Shah Alam...lain orang lain taste kan...
Breaksfast masa stay kat The Zone Hotel Johor...boleh tahan sedap dan banyak pilihan jugak...

Alah...breakfast kat hotel pun sebab stay kat hotel dan ada pakej breakfast..kalau semata-mata nak masuk breakfast kat hotel tidaklah kami teringin...baik breakfast kat gerai makcik tepi jalan makan nasi lemak lagi sedap kan...(^_^)

Itu saja review makan-makan yang sempat saya snap gambar...ada yang best ada yang agak mengecewakan..maybe orang lain pernah makan kat tempat sama tapi berbeza pendapat dengan saya....tepuk dada tanya selera masing-masing...wasslama....

29 October 2012

Chek Up 37 Minggu dan CTG

Bismillahirahmanirahim.....

Assalamualaikum....

Ya Allah susahnya saya nak start menaip satu entry..padahal cuti raya haji kat rumah bukan buat apa pun...citernya kat rumah kan TV asyik memanggil-manggil je..bila on laptop, dalam masa yang sama on TV, mata lebih tertarik pada TV..itu sebab entry asyik tertangguh...:)

Okeylah, hari ni nak share sket pasal checkup last week...pagi khamis lepas saya gi klinik kejap ada appoinment check up dengan doktor...

As usual sampai klinik check berat, tekanan darah dan urine..semuanya ok...nurse ckp tekanan darah cantik...alhamdulillah.. (^_^).

Cuma yang tak bestnya kena amik darah 1 botol untuk cek Hb..kalau gov setakat chek Hb rasanya takdelah sampai 1 botol..alkisahnya last check up sebelum ni, Hb saya kan rendah (9.4)...so doktor nak check lagi sekali  dah ok ke belum sebab doktor ada bagi ubat suruh makan...tapi  result yang latest tak dapat sebab pekerja kat lab tu dah cuti raya...fuh..nasib baik....

Berat plak naik 1kilo jadi 63kg..pergh....tak pernah seumur hidup berat macam ni..total kenaikan berat setakat ni adalah 17kg..jadi sila bersedia untuk turunkan berat lepas bersalin yer Puan Has...berat baby plak 2.7 kg..maybe minggu ni naik lagi sebab berat baby akan naik secara drastik dah akhir-akhir minggu ni...

Lepas dah check up & scan, saya ada tanya doktor ada kemungkinan tak saya bersalin dalam masa terdekat ni? doktor kata, YES sebab kandungan dah nak masuk 37W..so dalam keadaan sekarang anytime saja boleh bersalin sebab baby dah matang..saya kena bersedia dari sekarang...

Bila doktor cakap macam tu, apa lagi saya pun informlah sekarang saya kat rumah sorang-sorang sebab husband masih bekerja luar..maybe balik 7hb..

Doktor cakap tak boleh mcm tu..sekarang kritikal time tak boleh duk sorang-sorang kat rumah..so doktor buat surat support suruh bagi kat office bagi kelonggaran pada husband balik awal...insyAllah husband akan balik 2hb ni..harap-harap masa tu baby belum kuar lagi okey....

Ingatkan dah habis dah check up..rupanya doktor suruh saya ikut nurse gi bilik lain plak...saya blur-blur ikut nurse masuk bilik labour room...ahh sudah..nak cek jalan ke...saya tak bersedia okey..nurse ketawa je...rupanya dia cakap buat CTG..kalau tak silap saya prosedur ni untuk monitor kadar denyutan jantung baby dan kadar kontraksi yang berlaku..bila dah masuk 37 minggu akan buat CTG every weeks...

Oh...tidaklah ku tahu semua itu...maklumlah 1st time...dahlah sorang-sorang.......mula-mula kena baring lepas tu nurse lilit satu alat kat perut...nasib baik tak sakit apa-apa....hehe...

Ingatkan sekejap je...rupanya dekat setengah jam jugak saya kena baring kat katil tu...inilah dia nurse yang temankan saya buat CTG tu...

Inilah mesin yang digunakan untuk monitor kadar denyutan jantung (graf atas) dan kontraksi (graf bawah)..nurse cakap kalau bacaan graf dalam kawasan hijau, itu dikira ok..yang tak ok kalau diluar kawasan hijau...alhamdulillah kadar denyutan jantung baby ok..sesekali  nurse tekan perut saya kacau baby suruh bergerak..bila baby bergerak, bacaan graf akan naik lebih dari kawasan hijau dan mesin tu akan bunyi tet tet tet....tak taulah apa tujuannya maybe nak cek kadar pergerakan baby jugak...

Yang graf kat bawah nampak kan ada naik mendadak tinggi sekali..itu masa kontraksi berlaku..memang betul, time graf tengah naik tu perut saya tengah mengeras..sejak akhir-akhir ni banyak kali kontraksi berlaku...

Dah habis buat CTG baru boleh balik..lama lah plak kali ni tersadai kat klinik...pukul 9 lebih sampai, pukul 11 lebih baru setel semua sekali...macam gi klinik gov plak...nasib baik saya gi awal sket..kalau tak agaknya pukul 12 tengahari tak siap lagi..tak tau kenapa hari khamis lepas ramai giler ibu mengandung datang check up..servis pun agak lambat..

Ini masa dah balik ofis..tengah makan tiba-tiba kontraksi berlaku...perut mengeras sebelah kanan..

Selit citer lain sket...hari Jumaat kan raya...saya sorang-sorang je kat rumah...tak masak special pun cuma masak spageti je sket..elok je baru nak mulakan suapan pertama, bunyi orang ketuk pintu pagar (loceng rumah rosak)...saya gi jenguk..rupa-rupanya bibik sebelah rumah datang bawak makanan..katanya puan doktor suruh bagi...oh baiknya jiran saya ni...terima kasihlah banyak-banyak kak mas...tapi saya tak balas apa-apa pun..malu nak bagi spageti sebab masaknya sket je..hehe...

Sempatlah ajak bibik masuk dalam borak-borak dulu...boleh tahan jugaklah bibik ni bercerita...petang tu tengah tido, tiba-tiba bunyi orang ketuk pintu pagar lagi...rupanya bibik datang bawak rezeki lagi..puan doktor suruh bagi daging korban..ya Allah terharu betul lah saya...susah tau nak jumpa jiran yang kaya tapi baik hati macam ni...

InsyaAllah hujung minggu ni husband balik..lepas tu nak ajak cari barang masak, nak  mintak tolong mak masak sedap-sedap sket boleh bagi kat jiran saya yang baik hati tu..oh lupa nak cakap, semalam mak (MIL) dah sampai rumah saya..semata-mata nak temankan saya sampailah my husband balik....beruntungkan dapat MIL yang baik macam mak....(^_^)

24 October 2012

Maafkan Isterimu Ini...

Assalamualaikum...

Pagi-pagi lagi saya dah timbulkan kebimbangan kat suami dan mak mertua....huhu...takde niat lansung nak buat mereka risau tapi ianya berlaku diluar kawalan...

Citernya malam tadi nak tido kan...tengok bateri handset.."oh hijau lagi ni..sempatlah pagi esok charge" kata saya dalam hati....faham-faham sendirilah mak buyung tak larat nak bangun walaupun sejengkal semata-mata nak charge handset..

Tengok tv lepas tu tertido...macam biasa, bila dah sarat ni panggilan ke toilet time tido memang kerap..pukul 2,3 pagi tu waktu biasa ke toilet..tapi malam tadi agak lewat jugak sebab pukul 5 lebih baru rasa nak buang air..bila dah keluar toilet, nak sambung tido balik tengok handset.."alamak bateri dah habis plak"....saya pun charge lepas tu sambung tido balik..niat nak bangun solat 6.30..lupa nak tekan butang switched on...

Sambung tido, tiba-tiba terjaga "Allah...". tak perlu lah saya bagitau pukul bape saya terjaga sebab sah-sah subuh gajah...bangun terus pergi mandi..pukul 8 lebih masa nak gerak gi ofis baru teringat handset tak on..dalam hati dah agak dah, mesti husband call beribu kali ni...huhu....

Bila tekan je switched on, tet tet tet tet tet bunyi mesej masuk...You have 10 missed calls from 03-8xxxxxxxx since 7.48 am 24.10.12. ok, sah-sah nanti kena marah ni..huhu.....

Sebelum drive gerak ke ofis, saya try call husband balik tapi takde orang angkat plak..time stop kat trafic light pun try call jugak tapi takde orang angkat..lepas tu terus drive dah tak call lagi..agaknya husband takdelah risau seperti yang saya sangka...

Sebelum sampai ofis, sempat singgah beli bfast dulu kat foodcourt...sempat lagi tu padahal tau dah  lewat..bukan apa nanti baby lapar sebelum sampai waktu tengahari..(alasan biasa para ibu mengandung)..hehehe...(^_^). dah siap tapau, baru nak start kereta, bunyi telefon...oh, my husband..dah siap sedia dah nak mintak maaf guna suara paling kesian sekali...sekali tengok naik "Mak Abang" which is my mother in law...gulp..gulp....gulp...gulp.....terus telan air liur...kalau mak call maknanya there is something wrong with my husband..mesti dah sampai ke pengetahuan mak pasal saya....aduiiii......

"Hello mak".....takut sebab dah tau diri sendiri buat salah...."hello zaa..." family husband panggil saya zaa...mak terus tanya saya okey ke tak sebab abang dah risau tak dapat nak call saya...lembut je mak cakap tu tapi maksudnya mendalam sampai buat kita terkesan kat dalam hati rasa bersalah giler...macam anak dia jugak..hehe....pandai guna psikologi...:p.

Mak cakap bila abang risau macam tu, mak lagi lah risau..duk sorang-sorang plak kat rumah...call tak dapat..takut jadi apa-apa kat saya malam tadi...rasa lambat sangat nak tunggu hari ahad ni sebab mak nak datang teman saya kat sini lepas raya haji...mak bagi nasihat lah handset jangan letak jauh-jauh...kalau ada apa-apa hal terus call doktor sebelah rumah tu...baik mak....saya yer kan saja sebab tengah kelam kabut nak drive masuk ofis sebab dah lewat sangat-sangat...sorry mak....

Sampai ofis masa nak makan, husband call....sebelum husband marah atau membebel, kita sebagai isteri kalau dah tau buat salah tu kan....janganlah nak bertekak...angkat je phone sebelum dia cakap apa-apa, terus mintak maaf dulu..cakap lembut-lembut...barulah hati husband sejuk je dengar..cewah...pandai lah sangat bagi nasihat kat orang...hehe....

Saya pun bagilah penjelasan apa dah terjadi sebenarnya...husband pun cakaplah, please sangat-sangat....lepas ni sayang tolonglah charge handset tiap-tiap hari walaupun bateri ada lagi...tak kisahlah bazir elektrik sekalipun abang tanggung...sekarang ni waktu genting kalau jadi apa-apa tengah bateri takde tu camne? okey....I admit it was my fault...:( . teringat husband selalu cakap dia tak boleh tido sangat malam-malam kalau teringat keadaan saya..

Lagi satu husband risau sangat-sangat sebab dia baca paper hari ni...saya tanya dia kenapa sebab saya belum baca paper lagi masa tu..dia cakap, sayang baca sendiri kenapa abang risau sangat...huhu...rupanya pasal berita IBU MUDA MAUT BERSALIN..ibu muda tu pun duk sorang-sorang kat rumah sebab husband outstation..kesiannya..yaAllah..lindungilah aku dan bayi dalam kandungan dari segala perkara-perkara buruk..

Buat suami tercinta, sayang mintak maaf sangat-sangat kalau dah buat abang risau...lepas ni sayang janji tak buat lagi...buat mak jugak...isnyaAllah lepas ni saya akan lebih berjaga-jaga..walaupun nampak isu kecik (handset takde bateri), tapi kalau berlaku kecemasan boleh jadi isu besar kan...

Wassalam...

19 October 2012

Majlis Solat Hajat vs Lenggang Perut

Assalamualaikum....

Lama giler kan saya tak update blog...lepas pindah rumah awal bulan hari tu, saya dah tak larat nak mengupdate..snap gambar bukan main banyak tapi blog berhabuk...hehe..

Sebenarnya keadaan fizikal dah tak berapa nak mengizinkan...dah sarat..lagi-lagi kalau malam rasa macam nak baring je..malas nak mengadap laptop...rumah pun tak habis berkemas ok..

Direct to the point, hari ni nak citer pasal majlis solat hajat untuk saya dan baby dalam kandungan...kalau orang dulu majlis lenggang perutlah kiranya..tapi saya tak buatlah lenggang perut tu..nanti jadi amalan kurafat plak..kalau orang bandar moden plak, sekarang dah ramai buat majlis baby shower...

BABY SHOWER yang saya tau maksudnya majlis untuk meraikan bakal ibu yang mengandung anak sulung..majlis dibuat ketika usia kandungan mencecah tujuh hingga lapan bulan. bakal ibu akan disirami/ diberi pelbagai hadiah oleh tetamu yang datang...lebih kurang macam parti...entahlah nak komen lebih-lebih takut plak ada yang tak setuju......

Ok, majlis saya ni berlansung kat kampung, kat rumah mak (MIL) pada 5 October, seminggu selepas saya berpindah rumah baru..so kiranya setiap kali hujung minggu aktiviti saya dan husband adalah full...bertolak dari rumah kat Shah Alam pukul 5 pagi..planning nak gerak pukul 4 pagi tapi biasalah kan...hehe..

On the way balik masa kt highway tu, husband mengantuk...ish....dia kan kalau drive jauh-jauh mesti mengantuk..padahal baru pukul 8 pagi kut...macam-macamlah saya buat nak bagi dia hilang mengantuk...bagi minum, bagi makan gula-gula, urut tengkuk, cubit paha tapi tak jalan jugak...dia hilang sekejap je lepas tu mengantuk balik....

Last-last stop kat RNR, bagi husband tido sekejap...kononya nak bagi dia tidolah kan..saya belek-belek baca buku..last-last dengan bini sekali tertido..bila terjaga, tengok-tengok ada 3 buah lagi kereta sebelah kami yang berhenti tido jugak...oo rupanya ramai jugak yang mengantuk drive keta pagi-pagi ni ek..husband pun dah segar lepas dapat tido setengah jam...lebih kurang pukul 9.30 pagi teruskan perjalanan ke Terengganu....

Eh terpanjang plak citer yang tak berkaitan...okey, berbalik pada tajuk...majlis solat hajat start lepas semayang jumaat..mak dan ayah panggil sedara terdekat dan orang-orang kampung area situ je..persiapan sebelum majlis start awal pagi lagi...

Nampak tak orang tu? alah...yang duduk pakai baju merah tu tengah buat keje tu..?

Haa...yang inilah...kenal tak sape? it's me..(^_^). .mak buyung tengah sarat 34 minggu...buat keje dengan makcik-makcik yang datang tolong mak kat dapur...nak berbual rancak tak pandai sangat..hehe....cuma jawab soalan yang mereka tanya...
Kat luar rumah tengah bersiap sedia nak masak...ayah (my FIL) tengah bagi arahan kut..hehe...takdelah....biasalah kan tuan rumah mesti nak kena pastikan semuanya berjalan lancar...

Dalam sibuk-sibuk tu, budak kecik Aini pun sibuk jugak...sibuk nak makan...(^_^). kalau orang makan tapi tak suap dia, mulalah dia keluarkan senjata comel..."aaaahh" "aaahhh"...so cute lah baby Aini ni...

Masa ni dah tengahari sket dah...dah ramai yang datang menolong...my husband antara orang kuat hari tu...ye ke...hahaha....

Sakit pinggang sebab tu pegang pinggang..hehe....see budak tomei Aini..baru 7 bulan dah makan pulut kuning...kelas you..eh, takde gambar ibu dan ayah dia saya nak letak sekali...nanti entry lain saya letak...
Masuk tengahari saya dah tak larat dah nak bersila kat dapur..rehat kat ruang tamu plak...husband adalah peneman setia...

Sempat lagi kami posing orang lain tengah bz kat dapur...haha...

Nak gi mana tu dik? my SIL, Sa antara orang kuat jugak hari tu...thank you dear....:)

Majlis solat hajat start after solat jumaat..lepas tu makan-makan....tiba-tiba time makan ramai plak tetamu..mak dah risau takut tak cukup lauk...

Tapi itu perasaan mak je..lauk lebih dari cukup..semuanya berjalan dengan lancar seperti yang dirancang...

Inilah dia my MIL, mak yang jadi orang paling sibuk hari tu...ketua chef...hehe...masa ni majlis dah beransur selesai..mak tengah bungkus lauk yang lebih untuk diagih pada sedara terdekat...

Baby dalam perut belum keluar tapi dah ayun buai...anak siapa plak? baju tak sama color dengan husband....huhu....

Siapa lagi kalau bukan budak comel Aini...baru bukak mata...sekejap je dia tido...ibunya tengah bz...

Kak Chik, one of my niece sebelah husband...amboi ayu sungguh lah dia...kalau macam tu selalu kan bagus...

Baby Aini sudah bangun..."aaahh".."aaahhh" dia bunyi suruh orang angkat dari buai...bangun-bangun terus posing depan kamera...pandai betul budak kecik ni...saya plak? makin bam bam macam kena pam...huhu...

Alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar...dah petang pun ada lagi sedara belah mak dan ayah datang makan...husband cakap sebelum start majlis solat hajat tu, pak imam tanya nama penuh saya..saya tak percaya...entah betuk ke tidak.....nak percaya tapi macam susah nak percaya....hahaha.....

Sedikit informasi tentang MELENGGANG PERUT.

Satu adat yang dijalankan keatas ibu mengandung lebih kurang 7 bulan jugak..tujuannya untuk meletakkan kedudukan bayi di dalam perut di tempat yang sepatutnya iaitu dipintu rahim..upacara ni dilakukan oleh tok bidan..

Yang saya tau dari pembacaan , acara ni mula-mula tok bidan membentangkan ketujuh-tujuh helai kain berwarna secara melintang sehelai demi sehelai. Ibu yang hamil itu akan dibaringkan di atas lapisan-lapisan kain tersebut. Kemudian, perut ibu itu akan diurut dengan minyak kelapa atau minyak urut secara perlahan-lahan.

Lepas tu, kelapa yang sudah dikupas akan diguling-gulingkan secara perlahan-lahan di atas perut ibu ke atas dan ke bawah sebanyak tujuh kali dan pada kali yang ketujuh, kelapa tadi akan dilepas serta dibiarkan jatuh bergolek daripada perut ibu sambil diperhatikan oleh tok bidan. Tok bidan akan perhatikan bagaimana kedudukan muka atau mata kelapa setelah berhenti bergolek. Jika mata kelapa menghala ke atas, ibu akan beroleh anak lelaki, dan jika ia menghala ke bawah, anak perempuan akan dilahirkan..

17 October 2012

Bersabarlah Wahai Hati....

Ya Allah...
Luruskanlah hatiku, bersihkanlah hatiku..
Tetapkanlah hatiku supaya dapat menempuh ujian  yang menipu daya..

Ya Allah kau yang menjaga hatiku...
Bersihkanlah hatiku supaya mazmumahku tidak merosakkan agamaku..
Dan juga tidak merosakkan kehidupan orang lain...
Kuatkanlah hatiku..
Semoga keyakinanku teguh dan tidak mudah berubah...

Ya Allah..
Rasakanlah dalam hatiku sentiasa bersamaMu..
Supaya aku sentiasa rasa ada teman yang melindungiku..
Supaya aku tidak sepi di dalam hidupku..
Supaya aku rasa malu melanggar suruhanMu..
Dan aku siap siaga menunaikan perintahMu..

Wahai Tuhanku...
Baikilah hatiku supaya baik agamaku...
Supaya tiada khianat, tiada hasad dengki dan tiada dendam sesama manusia...
Limpahkanlah dalam hatiku ilmu dan hikmah...
Supaya dapat menyuluh hatiku dan kehidupanku...
Supaya zahir dan batinku sentiasa bersyariat dan sentiasa taat...

Ya Allah Ya Tuhanku...
Jadikanlah aku hamba yang sentiasa tenang dan tabah dalam setiap ujianMu...
Penuhkanlah dadaku dengan kesabaran yang tinggi...
Tabahkanlah hatiku...
Sesungguhnya redha dari Mu sudah cukup bagiku...

02 October 2012

Kerja-Kerja Pindah Rumah...

Sambung lagi citer pindah rumah....

Lepas agen rumah lama balik, saya masih lagi dengan kerja-kerja packing barang..
Barang-barang besar takde problem..
Yang jadi banyak dan makan masa adalah barang-barang kecik nak masuk kotak tu...

Saya ni sebelum masuk mana-mana kotak, saya suka berfikir dulu...
Kotak ni untuk barang apa...nak kena ada arrangement....
Bukan main campak-campak je..
Nanti barang campur-campur susah kita nak cari balik...

Pukul 2 lebih orang lori call katanya dia maybe sampai lewat sket...
Dah dekat pukul 5 barulah lori sampai...
Saya tak kisah pun lewat sket sebab petang tu baru kami siap packing...
Itupun ada jugak sket-sket tapi boleh bawak dengan kereta...
Angkut-angkut barang masuk lori pukul 6.30 petang baru siap kut....


Sampai rumah baru dah dekat pukul 8 malam...
Sebenarnya kami dah sampai awal tapi tunggu lori sampai lambat plak....
Malam itu bermulalah kerja punggah barang turun dari lori masuk rumah baru...
Nasib baiklah rumah atas tanah senang kerja mengangkut...
Kalau rumah apartment macam rumah sewa sebelum ni, adoi tak dapat bayang pukul berapa baru boleh siap...


Semua barang dilonggok kat ruang tamu kecuali almari baju yang berat terus angkut naik atas....
Kebetulan malam tu ada bola..apa lagi husband dan fahmi semangat pasang tv siap-siap...
Malam tu jugak kami bertiga tido kat rumah baru tanpa kemas satu barang pun..
Penat packing dan angkut barang pun tak habis lagi...
Mana mak buyung larat nak buat kerja banyak-banyak sekaligus...
Huhu...

Keesokan pagi bangun nak solat air tiba-tiba takde...
Adoi ujian apa plak ni...baru satu hari masuk rumah baru dah ada problem ke...
Memang saya tengok ada bil air penyewa sebelum ni tertunggak tak bayar..
Tapi takkan hari ahad kut nak potong...
Nasib baik master bedroom ada keluar air tapi slow sangat...
Saya mandi ala kadar  jelah..

Bersiap sebab nak gi amik motor husband kat rumah lama..
Sebenarnya planning nak angkut dengan lori sekali tapi malangnya tak muat...
Terpaksalah husband bawak sendiri motor tu walapun bimbang dengan keselamatan diri sendiri..
Bawak motor masuk highway sangatlah bahaya..
Nasib baik pagi ahad tak banyak kenderaan sangat....
Saya plak follow dengan kereta sambil baca doa banyak-banyak dan tawakal pada Allah..
Alhamdulillah setengah jam selamat jugak sampai kat rumah baru motor husband tu...

Sampai rumah sambung rehat lagi..
Tiga-tiga tergolek tak sedar diri depan tv termasuk mak buyung sekali...
Hahaha....letih tu....
Tengari bangun nasib baik ada air...
Mandi bersiap keluar cari makan...
Lepas tu hantar Fahmi kat stesen LRT kelana jaya...

Kerja kami tak habis sampai situ saja...
Rumah lama masih belum setel...
Masih ada sket lagi barang-barang yang belum dibawak..
Lepas tu cuci, basuh, mop lantai bagi bersih-bersih sebab petang tu owner nak datang cek rumah dan amik kunci rumah sekali...
Lebih kurang pukul 5.30 setel semuanya..

Sebenarnya berat hati sangat nak keluar dari rumah tu...
Hampir 3 tahun kat situ banyak sangat kenangan yang terukir..
Sayang nak tinggalkan puchong sebab kawasan tu semua benda senang nak dapat..
Semua dekat dengan rumah..
Tapi apakan daya demi kemudahan di masa hadapan (demi baby)..
Saya terpaksa tinggalkan puchong...
Huhu...selamat tinggal puchong...

Sekarang dah jadi orang shah alam plak...
Malam tu tido dalam keadaan penat sangat-sangat sebab 3 hari berturut-turut buat kerja tak berhenti...
Dan hasilnya adalah...

Kaki bengkak giler sampai sakit-sakit kat kawasan sendi...
Hari isnin semalam terpaksa amik EL sebab sakit satu badan, kaki bengkak macam belon okey....
Rehat kat rumah sampai tengahari...
Tak boleh rehat satu hari jugak sebab banyak lagi benda yang tak setel kat rumah baru ni...
Bersambung lagi...

Persiapan Sebelum Pindah Rumah....

Assalamualaikum....

Seminggu saya tak berupdate blog sebab terlalu bz menguruskan hal rumahtangga...
Minggu lepas saya adalah sangat bz dengan urusan pindah rumah...
Citer pindah rumah kali ni agak panjang yer...kalau tak larat baca jangan paksa tau...
Hehe...

Start hari isnin saya sibuk cari kotak, cari no lori untuk disewa..
Husband plak rabu malam baru sampai...
Nasib baik lori dia dah tempah awal-awal kalau tak mesti takde lori sebab banyak tempat yang husband call cakap lori penuh...
Bayaran untuk lori 3 tan + pekerja pemunggah 2 orang ialah RM350..
Kira murah lah jugak kan...

Kotak plak mula-mula ingat nak beli jugak kat internet..
Tapi saya bernasib baik sebab ofis ada kotak besar  yang tak guna...
So kotak pinjam amik ofis punya..kalau rajin hantar balik..kalau tak rajin jadi harta kat umah...:p

Kat rumah lama kalau nak pindah randah kena ada surat approval dari ofis apartment...
Sebagai cagaran, ofis apartment mintak bayaran deposit RM300..
Lepas dah habis pindah dia bagi balik duit tu tapi dengan syarat jangan rosakkan lif mereka...
Ikut jelah prosedur itu...

Hari Jumaat baru saya start amik cuti...
Mula-mula pukul 10 pagi ada appointment dengan agen rumah baru untuk sign tenancy agreement, setel semua bayaran deposit dan serah kunci rumah...
Bayaran sewa rumah + deposit rumah (2 bulan) + deposit utilities + duty stamp habis ribu riban lebih...
Husband masih tenang lagi tapi dalam hati dia tak taulah camne...hehe...

Lepas dah dapat kunci, saya cek keadaan rumah...
Ada beberapa perkara yang kami tak puas hati tapi agen plak macam rushing nak pergi tempat lain...
Tak sempat nak tengok keadaan rumah sama-sama dia dah blah dulu..
Owner plak tak datang sekali,  macam tak kisah sangat..
Lepas dah cek ada banyak jugak benda yang saya tak puas hati tapi itu nanti saya listkan...
Yang sakit hati sket agen cakap dia dah upah orang datang cuci rumah..
Tapi bila tengok keadaan rumah macam cuci ala kadar...

Kami balik rumah lama dulu....sambung packing barang..
Saya rasa rumah lama kami tu macam tak banyak barang tapi sangkaan itu meleset sama sekali..
Malam tu banyak lagi yang tak habis packing...
Dalam keadaan sarat macam ni letih sangat-sangat nak kemas semua tu...
Kesian plak kalau biarkan husband buat kerja sorang-sorang...

Malam pukul 11 lebih saya tido kejap, husband buat kerja sorang-sorang...
Pukul 1 pagi kut saya terjaga sebab lenguh kaki..husband sapu minyak panas..
Lepas tu saya dah tak boleh tido..alang-alang tolong husband sambung buat kerja..
Malangnya pukul 5 pagi pun tak setel lagi..
Risau dah ni sebab esoknya banyak lagi urusan yang kena buat...
Nak cuci rumah baru lagi, agen rumah lama nak datang lagi..
Pukul 2 lebih janji dengan lori lagi...
Hai...sempat ke tak ni..

Saya ajak husband tido dulu kejap..
Kalau tak tido memang pitamlah nak buat kerja esoknya....
Mula-mula husband taknak tido takut terlajak sampai tengahari..
Saya cakap InsyaAllah tak terlajak..time jam kuat-kuat mesti bangun..

Dia setuju sebab badan dah letih sangat-sangat...
Time jam pukul 6.30 tapi pukul 7 pagi baru terjaga...
Subuh gajah sketlah..hehe...
Bangun mandi dan kami bersiap nak gi cuci rumah baru...
Tak puas hati sangat-sangat bila pijak lantai rasa macam melekit...
Sempat dulu breakfast roti canai kat kedai mamak..

Sampai-sampai rumah baru, naik atas dulu basuh semua bilik...
Sarat-sarat pun saya tolong husband jugak cuci lantai...
Habis tu takkan nak tengok je dia buat sorang-sorang..
Kesian + takut lambat siap + dia cerewet...hehe...

Master bedroom penting sekali nak cuci...bilik lain takpe sebab takde orang guna..katil tu dah ada masa kami masuk..tak tau owner punya atau penyewa sebelum ni..nanti akan di angkut ke bilik lain...

Nasib baik lantai cepat kering...

Bilik ketiga dan ruang family dah siap di cuci..tunggu lantai kering je...


Turun bawah husband cuci lantai dapur dulu...sakit mata sangat tengok sinki yang dah nak runtuh tu tapi untuk sementara buat tak nampak dulu..

Ruang tamu dah siap cuci cuma husband tengah keringkan air guna towel besar..nak harapkan mop esok pun tak siap...


Final touch up sebelum gerak balik rumah lama untuk sambung packing barang lagi....


Lebih kurang pukul 11 jugak lah kut sampai rumah sambung buat keje lagi....
Husband keluarkan barang-barang yang dah siap packing letak luar..
Senang sket pemunggah datang angkut turun bawah tak perlu keluar masuk rumah...
Nasib baik adik ipar saya, Fahmi ada datang tolong kemas sekali tengahari tu..
Kalau nak harap husband angkut sorang-sorang rasanya patah riuk tulang dia...(^_^)

Pukul 12 agen rumah lama datang bawak orang nak tengok rumah..
Amboi cepatnya dia dapat cari penyewa baru..
Masuklah tapi jangan terkejut tengok keadaan rumah yang masih tunggang langgang.
Sape suruh nak datang time tu..
Orang tengah bz dia pun bz jugak....macam tak boleh tunggu hari esok...

Bersambung....

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...