15 July 2011

Bubur Nasi VS Nasi Air...

Salam petang Jumaat untuk semua yang sudi singgah ke sini...:)

Semua dah makan dah? kalau belum makan better gi makan dulu...nanti perut masuk angin susah...:)

Hari Jumaat ni ramai yang rehat 2 jam kan..tadi saya pun sempat jugaklah gi pejabat pos hantar barang to my sister...lepas tu singgah kedai tapau makanan..

Hari ni saya makan bubur nasi..one of my favorite food..kalau kat Ganu dipanggil NASI AIR...kenapa nasi air? maybe sebab nasi tu berkuah "air" yang banyak kut. pandai je reka.. ;p. perbezaan bubur nasi KL dgn nasi air ganu ni adalah bahan-bahan kat dalam menu ni...

Bubur Nasi- nasi lembik, sup (ayam @ daging), telur masin, sambal kicap. takde sayur.

Nasi Air- nasi lembik, sup (ayam @ daging ), ikan bilis, sayur tauge, sambal cili merah (dipanggil air lada)

Walaupun ada perbezaan, tapi saya tetap suka kedua-duanya...:). bila makan bubur nasi ni kita tak muak sangat..kalau makan kat umah, saya suka makan ala-ala korea...nasi dan sup dalam bekas asing...masuk nasi dalam mulut lepas tu baru amik sup masuk mulut..best.. :)

Ni semua terpangaruh sebab banyak sangat tengok drama korea kut...hehe...kalau tak caya, cuba tengok drama korea time diaorang makan..wajib ada sup punya..;p.

Lepas tu dah nak balik terjumpa kedai popia basah...ala..dah lama sebenarnya mengidam..mcm best je sebab ramai orang beratur tunggu turn..saya pun join sekali lah...hehe...

Tada!! inilah dia popia basah yang saya beli tu..3 ringgit dapat 4 gulung..boleh tahan sedap jugak..sos dia ada rasa pedas-pedas sket..tapi tak habis pun makan sorang-sorang..simpan separuh nak bawak balik untuk husband..hehe.

Hari ni kerja takde tension-tension walaupun letih terpaksa buat kerja orang lain...penat tapi hati tetap gumbira sebab esok saya dan husband akan pergi bercuti...:). husband request nak makan nasi lemak yang saya masak untuk bfast pagi esok...taknak makan nasi lemak kedai katanya..demi husband ku tercinta, daku tak kisah..bukan setakat nasi lemak, nasi ayam, nasi beriani pun sanggup masak dalam mimpi pagi-pagi tau...

Pasal rumah, saya dah call agen tu bagitau nak cancel booking..saya terpaksa tipu alasan sebab takut diaorang pujuk..orang bisnes ni tau jelah..nanti kalau bagi alasan jalan, mereka akan cakap jalan tu akan jadi cantik tak lama lagi...tempat tu akan maju..tapi mereka sendiri pun tak pasti bila...so untuk kukuhkan alasan, saya terpaksa cakap kena transfer tempat kerja yang jauh...huhu....

Itu saja kut untuk entry kali ni...akhir sekali sebelum saya tutup entry ni, saya sertakan sekali gambar artis yang saya jumpa kat giant baru-baru ni...eksklusif dari blog saya..hehe...mereka ni suami isteri..dua-dua artis..sorang pandai nyanyi, sorang pandai buat lawak...nak kata glamor tak jugak..suam-suam kuku? erm...maybe kut...:)


Adios...

13 July 2011

Tentang Rumah Lagi Tapi..

Lepas 2 hari baru dapat update lagi blog ni yer...maklumlah bz mengalahkan PM lah katakan..hehe...hari ni saya nak sambung kisah tentang rumah lagi...

Masa keluar dari kawasan rumah menuju ke jalan utama..jalan tak berapa cantik..maybe akan datang bertukar wajah tak taulah sebab saya tengok ada lagi satu kawasan perumahan yang agak mewah sedang dibangunkan...


Bila dah sampai kt jalan utama..tiba-tiba hati saya datang risau....jalan tu 2 hala turun naik bukit..lori keluar masuk..kereta ada yang suka memotong tak kira tempat...part yang paling saya risau kalau ada kereta yang dari arah sana cuba memotong dan masuk ke lorong saya...sekarang ni pemandu semua suka bawak laju-laju..saya risau berlaku accident..kalau jalan highway, takde problem nak memotong..


Rupa-rupanya apa yang membimbangkan saya memang betul-betul berlaku..di pertengahan jalan ada accident antara kereta dan motor...kereta terbabas ke tepi jalan langgar bukit..motor 70% hancur ada kat tengah jalan..saya tak nampak orang kat mana maybe dah dibawa ke hospital...tergamam sebab tadi baru terfikir pasal ni...


On the way balik dah nak sampai rumah saya cuma diam dan berfikir...banyak benda yang saya fikir..kawasan yang saya nak tinggal tu jauh masuk ke dalam...husband plak selalu kena travel..camne kalau dari airport nak masuk ke rumah waktu tengah malam, ada ke taxi yang nak amik dan hantar..kalau saya sorang-sorang kat rumah plak, kalau saya sakit demam cmne...kalau ada anak sakit demam...banyak benda yang saya fikir...


Yang paling utama saya fikir adalah pasal jalan..nanti saya nak gi kerja tiap-tiap hari saya akan ulang alik melalui jalan tadi...selamat ke?? sampai kat rumah, saya google pasal jalan tadi..rupa-rupanya dah banyak berlaku accident kat situ...dan paling saya tak sangka, jalan tu mengalami kesesakan trafik yang teruk di waktu puncak iaitu waktu pagi dan waktu petang. ada yang terpaksa keluar rumah seawal pukul 6 pagi..tak ke haru biru jadinya..


Sekarang ni saya datang keje pun memang jem.kat kawasan puchong memang susah nak cari kawasan yang tak jem..tapi takdelah sampai kena keluar pukul 6 pagi..kalau keluar pukul 8 pun, paling lama 1 jam dah boleh sampai ofis...akhirnya husband yang keluarkan perkataan tu dulu..

"Kita cancel jelah beli rumah tu yang.."


Saya antara 2..sayangkan rumah tu tapi dalam masa yang sama fikir pasal keselamatan dan keselesaan di masa hadapan..rumah dah cantik tapi berada di kawasan yang agak crowded dengan rumah lain...mengikut kawan satu ofis...jalan kat situ akan dibangunkan jadi highway tapi bila?


So sekarang saya dan husband lebih kepada taknak beli..tapi tak berani nak call pemaju dan pihak bank untuk cancel tempahan...walaupun sayang sebab dah bayar deposit seribu (maybe takkan dapat balik duit tu) tapi nak taknak kena terima lah...inilah padahnya bila buat keputusan terburu-buru..betul kata orang..kalau nak beli rumah, pergi tengok kawasan dulu sebelum buat keputusan..nasib baik saya tak sign SNP lagi...


Inilah rumah yang saya nak beli..townhouse je...saya pilih rumah tingkat atas..setiap rumah ada taman sendiri (part yang paling saya suka). tapi tulah...bila dah tengok kat site sendiri..indah khabar dari rupa...saya bayangkan satu kawasan yang luas tanpa kesibukan dan ada ruang privacy sendiri..tapi sebenarnya takde banyak beza sangat dengan kawasan rumah lain...

Betul ke keputusan saya nak cancel rumah ni....keliru sangat-sangat....:(

11 July 2011

Cerita Tentang Rumah..

Assalamualaikum w.b.t..


Dua hari cuti hujung minggu memang tak cukup bila husband ada kat umah...rasa cepat je masa berjalan...cemburu betul masa dengan kami ni yer..hehe...


Sebenarnya hari ni saya kerja dalam keadaan serabut...serabut sangat fikirkan rumah yang saya cakap nak beli hari tu...tolonglah sape-sape yang boleh bagi pandangan atau informasi supaya saya dan husband boleh buat keputusan dengan betul tanpa rasa menyesal atau bersalah...


La..awat jadi lagu ni?? hari tu elok je citer pasal nak beli rumah kan...huhu....ni saya nak citer ni...huhu...:(


Sebenarnya keputusan nak beli rumah tu agak terburu-buru...masa kami booking hari tu sebenarnya lansung tak pergi tengok tempat sebenar...saya cuma google kat internet..bila baca aktiviti komuniti kat situ, saya rasa mcm ok...lagipun bila tanya orang, semua orang cakap kawasan tu akan membangun dengan cepat...


Saya dah booking sebanyak RM1000 untuk rumah tu...banyak kan?? selalunya orang book rumah paling tinggi pun 500 ratus je...kalau yang common tu 100..masa tu saya tengok contoh rumah cantik sangat..ada taman sendiri untuk setiap rumah...kawasan mana tu nanti saya citer...


So hari sabtu hari tu, lepas makan..dengan perasaan TERUJA saya ajak husband pergi tengok sendiri kawasan tu..boleh kenal jalan sekali..nak cari rumah tu tak susah sangat kalau dari ofis tapi yang agak terkejut bila kami kena lalu jalan lama yang teruk...takde highway..agak terceruk tapi lebih kurang 20 minit je dari ofis...


Bila sampai..excited tengok rumah dah dalam progress...maybe rumah tu untuk show unit..agak cepat jugak progress dia..beberapa unit dah ada tiang..


Yang ini memang dah nampak rangka rumah...yer..saya sangat teruja sekali....kami tak keluar cuma tengok dari dalam kereta...



Yang ni plak pemandangan dari jauh..lori dan kren sibuk keluar masuk..kami cuma perhatikan dari jauh...dan masa ni jugak perasaan masih TERUJA...tak sabar nak tengok rumah yang dah siap..nak sign SNP...

Bila dah puas tengok...kami sempat pusing-pusing kat area perumahan situ...walaupun jalan 2 hala tapi terasa sempit sebab banyak penghuni rumah park kereta kat luar pagar..maybe kereta kedua..rasa sedikit crowded di kawasan tu..

Lagi satu bila nak keluar ke jalan utama, saya kena lalu banyak lorong sebab rumah yang saya nak beli tu berada di kawasan hujung sekali...terasa sedikit "janggal" disitu...takkan untuk keluar ke jalan utama perlu amik masa 10 minit..itu belum waktu sibuk...

Nanti saya sambung lagi ek...dah nak balik dah ni...:)

08 July 2011

Hari Berganti Hari...

Assalamualaikum w.b.t...


Dua bulan lebih saya tak catat apa-apa dalam blog kesayangan ni...rindu memang rindu tapi apakan daya...masa tak mengizinkan dan mood pun tak berapa nak ada..tapi abaikan saja pasal tu...:)


Hari tu ada terbaca komen dari seorang blogger muda...amboi...dia tulis "tak besh lowh". tergelak jugaklah saya baca komen tu kan...adik ooo adik...adik ni muda lagi..adik belum kawin lagi kan...sebab tu adik anggap biasa je dialog tu sebab adik tak faham makna yang tersirat disebaliknya...


Lepas tu bila akak bukak blog adik....apa yang akak tengok blog adik tu lagi tak best..:). dahlah adik perasan mcm adik ni comel sangat...akak komen balik kat blog adik..saja je akak nak testing..eh..tiba-tiba adik menggelupur tak puas hati sebab ada komen negatif...tau plak yer adik nak marah bila baca komen negatif dari blogger lain..masa adik komen negatif kat blog orang lain takpe plak ek..:)


Inilah sikap manusia...bila dia buat kat orang takpe..tapi bila orang balas balik dia marah...bukanlah niat saya nak balas balik cuma saja nak testing blogger tu..nak tengok dia reaksi dia...tersenyum jelah bila tengok dia "melatah"..kui kui..kui..


Ok..abaikan kisah adik manja tu...sekarang ni saya tengah menghitung waktu...no...no..bukan dah mengandung...tapi tunggu waktu nak balik lagi setengah jam je lagi...sebabnya malam nanti husband saya akan sampai..yahooo!!!! :D


Dah sebulan tak jumpa my buah hati sorang tu...almaklumlah demi kerja terpaksalah berjauhan..hari tu masa husband cuti 2 minggu pun tak banyak habiskan masa bersama sebab kami balik kampung sempena adik ipar kawin...so masa untuk berdua adalah terhad...takkanlah tengah-tengah sibuk buat persiapan kawin & hari kenduri tu kami nak berkepit je kan...nanti apa plak kata orang...


So husband balik kali ni kami dah rancang nak gi bercuti ke satu tempat yang penuh dengan kenangan kami masa bercinta dulu. :) kat mana? itu kena tunggu entry lain ek..hehe..sebenarnya percutian ni husband yang ajak sebab dia dah stress keje sebulan kat tengah laut..itu yang tiba-tiba buat keputusan..hopefully rancangan kami ni berjalan dengan lancar hendaknya...amin...


Oh yer...dalam masa yang sama..saya ada perkembangan terbaru untuk dikongsi..erm..camne nak citer ek..takut jugak dikata nak menunjuk-nunjuk..tapi itu bukan niat saya...ianya sekadar berkongsi cerita...harap-harap takde yang salah faham...


Sebenarnya saya dan husband dalam proses nak beli rumah...Alhamdulillah sebab loan dah lulus 100%....:) .sekarang kami masih lagi tinggal kat rumah sewa...tapi yelah..sampai bila kita nak duk rumah sewa kan..mestilah nak tinggal kat rumah sendiri yang lebih selesa dari sekarang..InsyaAllah minggu depan kami akan jumpa banker dan lawyer untuk proses-proses pembelian...nanti saya update ek..:)


Rasanya setakat ni je kut untuk entry kali ni...lain kali saya update lagi..itu pun kalau ada yang sudi baca lah...hehe...dah nak balik dh...nak tunggu ketibaan husband plak...WINDUUUUU..;p


NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...