28 August 2014

Cerita Raya 2014: Open House Penutup Syawal..

Assalamualaikum...


Ahad hari tu sempat la buat jamuan sket jemput kawan-kawan terdekat beraya kat umah....
Awalnya saya tak plan pun nak buat makan-makan ni...
Lepas tu teringat la time raya hari tu kakak twin saya pernah tanya ada buat open house tak kat rumah...
Mula-mula tu ingat nak masak jemput dia satu family jer...
Tapi alang-alang, buat lebih lah..boleh jemput kawan-kawan sekali..
bila lagi nak buat makan-makan kalau bukan musim raya kan..

Yang sedihnya nak buat jamuan raya TAPI husband takde kat rumah...
Belum balik offshore lagi...
Nak tunggu dia, bulan depan baru balik..jawabnya syawal habis dulu la..
Cam tak seronok la plak nak buat jamuan raya tapi syawal dah habis ken...
Time-time bulan syawal je la orang rajin jalan-jalan..
Lepas tu orang dah bz kerja, holiday, cuti sekolah..

Husband cakap takpe..buat jer..
Yang penting hati kena IKHLAS...

Memandangkan husband takde...saya tak jemput ramai pun..
Kakak twin, kawan-kawan ofis beberapa orang yang rapat dengan saya..
Lepas tu kawan lama zaman study dulu...

Malam sebelum hari majlis tu saya dah siap-siap letak semua bekas-bekas makanan kat meja...
Pinggan, cawan semua dah standby..
Kalau semua nak buat pagi tu memang tak sempat...

Pagi bangun awal masak spageti..
Husband kan takde uoolls...
So kalau nak masak semua menu memang saya angkat tangan surrender awal-awal...
Tak mampu...

Dengan anaknya yang banyak kerenah...
Bayangkan ek, tengah-tengah saya kemas buat kerja kat dapur...
Tengok kat depan dia dah bawak balang-balang kuih semua susun kat tangga...
Lepas tu dia amik pinggan, cawan susun kat lantai...
Kerepek makannya sket lepas tu sepah-sepahkan kat karpet..
Rasa nak mengamuk okey...

Kita dahlah kejar masa...
Tak cukup tangan nak buat itu ini..dia plak tambah kerja...
Macam ni nak masak sendiri??
T__T
Memang tak la sayang oooi.....
Spageti tu pun saya masak time dia tak bangun tidor lagi...

Pukul 10 amik nasi ayam kat kedai yang saya tempah...
Abang tu tak boleh hantar sebab dia pun ada jamuan raya kat rumah sendiri...
Takpela..lagipun bukan banyak sangat saya tempah..
20 orang makan je pun...



Setelah berhempas pulas, maka terhidanglah juadah raya untuk tetamu di atas meja...
Itupun dah pukul 11.30 pagi..
Nasib baik saya inform majlis start pukul 12 tengahari...

Nampak tak balang-balang kuih atas meja kat belakang sana?
Itu la hasil kerja Khasif...
Nasib baik tak banyak..cuma 4 jenis je..
Bekas pun guna plastik je..takpela...jatuh pun tak pecah...




Nasi ayam saya tempah je...
Kalau husband ada, memang saya masak sendiri...
Lagi suka masak sendiri..tetamu boleh makan ayam panas-panas...


Nasi minyak pun beli jer...
Menu yang takde dalam list pada awalnya..
Tapi terbeli masa otw gi amik nasi ayam...hehehe.


Ayam masak merah...


Sos spageti..
Kali ni saya try resepi baru yang diolah sendiri...
Percubaan yang agak berani...^_^


Abaikan background belakang..
Asalnya situ tempat study Khasif...
Tumpang letak meja untuk majlis sekejap yer dik..
Dia marah okey...T_T

Chocolate and cheese cake...
Memang sedap...laju je habis...


Air saya isi dalam botol air macam tu je...
Senang kalau macam lebih nak simpan terus masuk peti ais..
Malas nak buat dalam jug kaca apa semua tu...
Sempoi sudah...hehehe....


Sebelum tetamu sampai bagi Khasif makan dulu...
Makan sambil nak upin ipin..
Erm...dah pandai sekarang cakap nak ipin...ipin...
Bangun pagi tengah siap nak gi school..ipin...ipin...
Malam ibu tengah bizi kat dapur ipin..ipin...


Pukul12 lebih tetamu takde sampai lagi...
Khasif dah kena marah, minum susu terus tertidor..

Pukul 1 tengahari kak mas jiran sebelah rumah datang..
Tapi dia cakap tak dapat masuk sebab nak kena pergi nilai...
Kalau malam sampai awal rumah dia datang...
Sempat lagi dia gi beli biskut untuk Khasif...
Hari tu dah bagi kuih tart nanas & duit raya untuk Khasif..
Terima kasih kak mas...


Pukul 2 lebih Amir dan isteri sampai...
Amir ni dulu satu company dengan saya..
Tapi sekarang dah kerja kat company lain...

Dulu dia agak kamceng dengan husband..
Kecewa lah jugak masa sampai tu baru dia tahu husband takde..
Alah..takpela...husband takde anak husband ada...^_^
Saya suka tengok wife dia..dah lah cantik, lemah lembut lak tu...
Untunglah dapat wife macam ni...


Tak lama lepas tu officemate saya Zaafir dan isteri sampai...
Wife dia dah sarat dah...
Tapi sebab orangnya kecik, so perut pun tak nampak besar sangat dah..

Tau-tau esoknya dah nak bersalin...
Tahniah Zaafir dapat baby girl..

Yang tudung pink sana kakak twin saya dan husband..
Pun tengah preggy 6 bulan...
Tapi dia cakap taknak masuk gambar...
Macam saya pregant dulu jugak..tak suka bergambar...hehehe..


Miza dan family pun datang..
 Satu company dengan saya tapi anak syarikat lain...


Khasif tolong ibu layan tetamu..
Naib baik jugaklah hari jamuan tu Khasif independent..
Dah boleh mesra-mesra dengan orang lain...
Kalau dibuatnya nak menempel je dengan ibu...haru jugak dibuatnya...


Tambah lagi yer Miza dan en husband..jangan malu-malu...
Husband miza tu kuat bergurau jugak..
Saya suruh makan lagi..dia cakap takpe makan sket je..
Nanti tetamu lain datang takut tak cukup makanan..
T_T

Petang tu ada lagi beberapa orang datang..
Walaupun tak ramai sangat yang saya jemput..
Tapi alhamdulillah tetamu tak putus..
Dah balik yang ini.yang itu plak sampai...

Pukul 7 malam kawan lama masa zaman study UM dulu sampai...


Fizah (kanan) dan Edang (kiri)..
Dua-dua masih bujang...
Dua-dua orang Terengganu..
^_^

Fizah kerja pegawai PTD kat putrajaya..
Edang tengah sambung PHD kat UKM...
Alhamdulillah tumpang gembira tengok kawan-kawan berjaya...

Walaupun siang tu Fizah bz ada kerja kat nilai, sanggup jugak datang ke teratak buruk saya walaupun dah malam...
Thank you sangat-sangat..terharu okey...-_-
Fizah ni dari dulu saya senang berkawan dengan dia...
Baik, easy going, merendah diri..
Kalau ada wedding kawan-kawan ke..
InsyaAllah dialah orang pertama yang akan sampai...
Sayang kamu ketat-ketat...^_^


Ain, officemate saya sampai 10 minit sebelum Fizah balik..
Pun tak dapat datang siang sebab ada majlis kat rumah makcik..

Ain datang dengan en.husband dan anak-anak buah 3 orang..
Riuh rendahlah rumah malam tu kejap ada budak-budak..
Yang paling seronok Khasif la dapat main dengan kawan-kawan..
Selalu main sorang-sorang je kat rumah...

Tq banyak-banyak Ain sanggup datang jugak walaupun dah malam... 
Pukul 9 lebih Ain mintak diri..


9.30 lebih rasa dah tak larat dah...
Tutup pagar, tutup pintu, jatuhkan langsir..
Close House sudah...
Hehehe...

Malam tu kemas-kemas sampai pukul 11 malam baru siap..
Dua-dua tidor keletihan...

Kepada semua yang sudi datang ke rumah saya hari tu terima kasih banyak-banyak...
Maaf sangat kalau saya tak dapat berikan layanan yang terbaik hari tu...
Harap faham la yer jadi tuan rumah sorang-sorang ni...

Kepada yang tak dapat datang, takpe...saya sikit pun walau sebesar kuman takde berkecil hati lansung..
Saya faham masing-masing ada program dan aktiviti sendiri..
mungkin jugak halangan cuaca atau jarak perjalanan..
Saya faham sangat-sangat...
Lagipun saya bukan jenis yang suka paksa-paksa orang...
Kalau boleh datang, datang...kalau tak boleh takpe...
So no worries okey...saya tak kecik hati lansung...^_-

Kepada kawan-kawan rapat lain..
Yang mungkin terbaca blog saya...
Ida, Teah, Nadia, Atil, Fit dan yang lain-lain...
Maaf sebab tak jemput korang...kali ni saya buat kecik-kecik ajer..
Husband takde takut tak terlayan korang kalau datang...
Next time kalau ada rezeki saya buat besar-besaran...kena datang okey... !!!

Bye..bye...
Peace No War.. 
^_^

* gambar tuan rumah takde...tak sempat nak bergambar...huhu...serik dah...lepas ni buat open house time husband ada je...

22 August 2014

Cerita Raya 2014: Khasif Di Taska

Assalamualaikum...

Jumaat minggu lepas taska Khasif buat port luck raya...
Parents diberi checklist nak sediakan juadah apa untuk anak-anak...
Pastu kat wasap group bz la mak-mak ni volunteer nak masak itu ini..

"Orchid will bring mee hoon..."
"Razi will bring mee goreng.."
"Elyas would be in charge for spaghetti please..."
"Irfan will bring nasi impit and kuah kacang..."

Parents semua taknak kalah masing-masing nak masak macam-macam...
So memandangkan semua nak bawak makanan berat-berat...
Saya pun syukur la sangat..takyah penat masak berat-berat..
Lagipun saya sedar la kan kemampuan diri sendiri...
Ibu buat desert je la dik...hahaha...

"Khasif will bring puding triffle.."

Sehari sebelum tu gi shopping barang-barang dengan Khasif...
Yang paling takleh terima kek gulung habis kat semua kedai...
Masuk giant pun habis...
Hai..semua orang buat puding triffle ke musim-musim raya ni sampai takde stock lansung...
T_T

Fikir punya fikir....
Saya cari alternatif lain....
Jeng jeng jeng....


Tada...tak dapat kek gulung saya beli kek petak...
Bijak tak..kita kena inovatif jugak sekali sekala....hahaha...
Janji  bahan asas kek jugak...^_^

 Maka malam tu bertungkus lumus la saya sorang-sorang kat dapur..
Selagi Khasif tak tidor, memang tak boleh buat kerja..
Menangis nak tunggu dia tidor dulu...T_T


Dah potong & susun-susun dalam bekas...
Cantik jugak kan..tersusun elok je...takde lubang pun...
Kek coklat dan kek marble...
Yummy-yummy....


Dah masuk puding kastard..susun la buah cantik-cantik...
Kalau boleh saya nak letak banyak-banyak strawberry tapi tak cukup ruang...


Final step letak jelly kat lapisan atas sekali...
Nak letak jelly warna apa pun terpulang..
Tapi selalunya orang buat jelly merah sebab rasa strawberry dan warnanya cantik..


Mula-mula plan nak isi dalam bekas kecik-kecik macam ni..
Tapi tak jadi sebab budaknya ramai..
Jenuh nak buat 30 bekas..
Yang atas ni buat untuk ofis beberapa bulan lepas saja bagi kawan-kawan..

Boleh tengok RESEPI PUDING TRIFFLE kalau nak cuba..
Saya pun budak baru belajar jugak...^_^



Pagi tu sempat saya masak Sosej Roll..rangup....
Nanti kalau ada masa saya share resepi...


Potong-potong masuk bekas...
Abaikan corak mayonis yang ntah apa-apa tu..
Masa tu dah lambat..so main picit je..hehehe...


Sampai nursey majlis dah start..budak-budak tengah nyanyi lagu zikir ramai-ramai...
Bagus teacher diaorang ni..
Saya tengok kat fb, sehari sebelum program tu diaorang ajar budak-budak anyam ketupat..
Ajar buat cookies sama-sama..
Thumbs up..

Mula-mula saya memang nak join sekali sambutan raya tu..
Tapi start makan lambat..saya plak ada jamuan raya jugak kat ofis...
So terpaksa mintak diri...


Gambar amik kat fb..
Rasanya sebelum start makan, teacher introduce nama setiap makanan traditional..
Yela..budak-budak zaman sekarang ni mana sama macam kita dulu..
 Lemang, tapai, ketupat bukan selalu diaorang tengok...


Khasif yang excited tengok makanan...
Kesian..adik lapar yer..


Teacher bagi rasa sket-sket sorang...
Makanan baru sampai kat tangan dah nganga mulut siap-siap...hehehe...


Sebelum start makan, beratur baca doa dulu...


Semua boys...Khasif sorang je girl kat situ..
Kenapa tak join girls yang lain dik...
Babah cakap adik hot stuff kut..
Perasan la tu babah....^_-


Ni bestfreind Khasif kat school..chinese..
Nama dia Caring...
Kalau tanya Khasif sape ni...
"EEeeyyiingggg...."
Hehehe...pelat..
Main sama-sama, tidor sama-sama...


Uikk...tengah dating ke tu...^_^
Kesian la anak ibu ni..kenapa dah baju tu serebeh macam tu..
-_-


Thank you teacher tolong jaga Khasif...
Sorry adik...next time ibu join sekali okey... 
Kali ni ada halangan yang tak dapat dielakkan....

Itu saja kisahnya kali ni...
Rasa cam ada lagi citer raya...tengoklah dulu camne...
Bye...^_^

Al Fatihah dan Salam Takziah MH17..






Semoga Kalian Tenang Di Sana..
Doa Dan Ingatan Kami Sentiasa Sentiasa Mengiringimu..

20 August 2014

Cerita Raya 2014 : Riang Ria Di Aidilfitri..

Assalamualaikum...

Sambung lagi kisah raya untuk tahun ini...

WARNING AWAL-AWAL NI...citernya panjang kali ni...hehehe...

Raya tahun ni rumah ayah saya takde orang..so malam raya cuma saya dan kakak je yang bertungkus lumus kat dapur..tahun ni abang dengan kakak ipar yang tinggal kat sarawak tak dapat balik sebab faktor kesihatan abang yang tak mengizinkan...

So malam raya tu kami berdua je la kat dapur buat itu ini..siapkan pinggan mangkuk, masuk kuih dalam balang...pesen kakak saya ni tak suka guna pinggan polistrin tu...katanya macam tak bersungguh nak bagi orang makan...

Ok la..malam tu lap semua pinggan mangkuk..keluar semua pirex arcopal, corell, clorox semua tu kan...periuk-periuk cantik nak isi lauk pauk...semua kena lap...al maklumlah raya kan setahun sekali..

Pukul 2.30 pagi baru la saya masuk tidor...timing jam nak bangun pukul 5.30 pagi...tup-tup terlajak pukul 6.30 baru terjaga...amik ko...terkejar-kejar  la kat dapur...nasib baik baju raya dah ion siap-siap malam tadi...

Time orang pergi semayang raya..saya kat rumah haruslah berperang dengan Khasif dulu...malam tadi kan si kecik tu tidor lambat..meragam la pagi tu tak cukup tidor...sape suruh tidor lambat? takde orang suruh pun adik tidor lambat...dah siapkan dia baru lah saya boleh bersiap...

Dah planning dah...husband balik semayang raya...nak salam peluk cium mintak maaf dulu...lepas tu nak amik gambar ramai-ramai sekali dengan ayah...

Sekali belum pun sempat saya bersiap betul-betul lagi...tetamu dah sampai dulu...dahlah masa tu juadah tak siap hidang lagi...

Rumah saya ni setiap pagi raya menunya nasi ayam...so faham-faham la kalau nasi ayam, mana nak potong ayam, nak refill sup...sorang-sorang plak tu mengadap ayam tak ingat dah kat orang belakang..so sentiasa kena refill..

Lepas satu family sampai, sampai yang lain plak..semua sampai nak makan...kakitangan plak tak cukup...

Dalam hati bengkak la jugak...aku tak sempat pun lagi nak salam cium tangan dengan husband, dengan ayah...huhuhu...makan pun tak sempat tau...sibuk duk hidang bagi orang makan...

Terpaksa suruh husband makan dulu sekali dengan tetamu..nak tunggu saya makan sekali, memang tak tau la kut celah mana...


Ibu tengah bizi keluar masuk dapur..Khasif layan tokki makan kuih raya...


Inilah ayah...umur dah 91 tahun...lepas dia jatuh kat bilik tahun lepas, tak boleh jalan..sekarang alhamdulillah boleh jalan pakai tongkat...kakak saya cakap puasa hari tu ayah puasa penuh satu bulan..alhamdulillah...cuma terawih la tahun ni kali pertama tak dapat buat..selalu ayah dari 1 Ramadhan sampai malam terakhir Ramadhan dia terawih kat surau...tiap-tiap malam balik lambat sebab tadarus quran dulu...


Khasif dulu masa kecik takut bila jumpa tokki..tapi sekarang sejak dah besar, dah sekolah, dah selalu jumpa...tak takut dah kat tokki...kalau dari jauh nampak tokki tengah jalan guna tongkat, dia siap-siap alihkan barang kat kerusi nak bagi tokki duduk...pun dah pandai sebut "tokki.." pandai anak ibu....^_^


Ehem...tuan blog tengah isi air untuk budak-budak datang beraya...first time raya beli gelas polistrin..itu pun kakak cakap guna untuk budak-budak je..nampak tak terlalu jaga standard kan..hehehe...

Where is Khasif??


Saya tak pernah bagi air sejuk dan air manis kat Khasif..minuman dia cuma susu dan air kosong...raya ni tak tau la camne boleh terlepas..dia dapat rasa air manis..sejuk plak tu...mengekor la ibu mintak nak air..air...



Selagi tak dapat berzikir la dia...air...air...air...ok la..sebab hari raya ibu bagi minum sket...jadi la seteguk dapat rasa...


Bersungguh betul dia dapat minum air oren...habis baju raya kotor sudah..-_-


Senyuman cinta hati ibu dan babah...
Sempat berselfie dengan babah sementara ibu bz melayan tetamu...baik je..sopan santun je kan..kan...kan....^_^


Hahaha..baru je puji..biasala bila ada yang tak kena sket...atau ada benda yang dia nak tapi tak dapat...inila la ragamnya...^_^


Pukul 11 bergegas ke rumah mak (MIL) plak..sedara mara belah saya tak habis lgi jumpa tapi kena lah mintak diri jugak..yelah rumah MIL kan dekat..kalau gi beraya petang raya tak ke kurang ajar...hati semua pihak kena jaga...nak taknak pandai-pandai la bagi masa pagi raya tu...

Penat la sket..kejap kang bergegas ke sana rumah sedara mara belah saya...lepas tu bergegas ke sini plak sedara mara belah husband......pandai-pandai la nak hidup....

Ohh..masa ni kat rumah Ayah Cik dan Cik Ma (belah husband)...menunya nasi telur..sup tulang Cik Ma sedap giler....saya bagi 5 bintang..cik ma boleh tak mintak resepi dan tips..hehehe....



Khasif dan kak Aini..mereka berdua adalah sepupu....tak faham kenapa husband bagi Khasif pakai spek time hari raya..motif??


Husband yang rajin melayan anak dan anak-anak buah...


Petang raya baru kami dapat snap gambar bertiga.....itupun tergesa-gesa sebelum keluar beraya...muka pun dah comot..huhu..


Kami  yang bertemakan purple...tapi baju Khasif dalam gambar nampak biru plak...husband takde kain sampin...entahla...sejak kawin husband tak pernah bunyi pun nakkain sampin untuk pakai raya...saya pun takde la nak paksa-paksa...

By..apa kata tahun depan buat kelainan sket... ^_-

Pagi raya kedua kat rumah mak plak...menunya Laksa Penang...


Khasif yang tengah berselfie dengan sepupu-sepapat...eh Cik De pun sempat interframe jugak...


Dua-dua dah pandai posing depan kamera...



Siap peluk-peluk bahu lagi...gelak sama-sama...harap hubungan akan kekal erat sampai ke besar...


Apalah yang mereka duk sembang tu yer...Khasif alhamdullah sejak sekolah baru dah pandai bergaul dengan budak-budak lain...cuma dia satu je, kalau main tak suka orang pegang-pegang...nanti dia menjerit tak suka...aaauuwww...



Dah petang nak magrib, ajak husband beraya rumah abang saya..janji nak pergi raya pertama..tapi postpone ke raya kedua seba jadual pack sangat...

Raya ke tiga dan seterusnya tiada gambar..hahaha....

Tahun ni secara keseluruhannya sambutan raya tak meriah sangat...semuanya besedehana...mungkin impact kejadian MH17 yang masih terasa di hati..sedih kan..tak boleh bayang kalau salah seorangnya ahli family atau kawan terdekat...

Okeylah..taknak sedih-sedih...nanti citer raya lagi...^_^

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...