17 August 2011

Hari Kedua Di Johor Bharu..

Hari ni cuti nuzul Quran..dapatlah jugak rest kat rumah, tenangkan minda balik..:)

Saya nak sambung lagi kisah holiday kami suami isteri kat JB hari tu..hari kedua check-out hotel lebih kurang pukul 11 pagi then terus gerak ke City Square yang berada di tengah bandar...plan nak gi makan mee rebus kat Komtar JB...bersebelahan je dgn City Square..sekali kami sama-sama tercengang bila tengok komtar dah takde..dah dirobohkan.huhu...maybe nak buat projek baru ke apa ke, saya pun tak tau..

Keciwa sangat sebab mee rebus kat situ sedap.. :( dulu masa dating selalu gi makan  kat food court Komtar sebab banyak pilihan, sedap dan harga pun berpatutan..nak taknak kami makan kat food court city square harga mcm bedil tu..dahlah tak sedap...pasrah sajo..

Di sinilah banyak memori kami tercipta...setiap kali saya turun JB, setiap kali  tulah datang tengok movie kat sini...jam belum pukul 11 lagi kami dah semangat beratur nak beli tiket..=D dulu memang hobi tengok wayang tapi sekarang sejak kawin dah jarang kut..maybe sebab husband jarang ada kat rumah..kalau husband ada pun, kami lebih kepada aktiviti lain..hehe...
Dah habis pusing city square (tak pusing sgt pun)...gerak pergi Taman Rekreasi Hutan Bandar...kat sana takde apa sangat cuma hutan, pokok-pokok, tasik mcm tu jelah...kenapa pergi sini? ntah...husband yang ajak...:p dulu masa dating pernah datang sekali sebab masa tu ada pesta bunga..meriah masa tu tapi sekarang mcm tak terjaga sangat...air tasik pun bau busuk...tak boleh tahan kalau berdiri lama-lama sebelah tasik...:(

Masih lagi dalam Hutan Bandar..ramai jugak family yang datang bawak anak-anak mandi manda kat kolam..tapi kalau saya ada anak kan...tak mungkin saya bagi anak mandi kat situ..air macam kotor je saya tengok...taman permainan pun tak terjaga..kenapa ek mcm takde pungurusan je.

Lebih kurang pukul 3 kami check-in kat  Hotel The Zon Regency, Stulang Laut....kat sini servis dia ok lah tapi satu je saya kureng sket..bab parking kereta..parking ada banyak tapi untuk guest yang nak stay kat hotel kena naik parking tingkat 6, atas sekali...dahlah jauh nak jalan ke bilik...kalau nak parking kat luar pun boleh tapi kena bayarlah...

Kesian kat sorang uncle tu..dia tak tau ada parking khas untuk guest hotel..so dia parking kat luar 3 hari..bila check-out, baru dia tau parking kt luar kena bayar sendiri...mula-mula dia bertekak jugaklah dgn staff hotel..kenapa takde info pasal benda ni...tapi staff hotel tu ckp signboard dah ada tulis kat luar..last sekali termenung uncle tu...3 hari tu nak bayar parking..huhu...

The Zone Regency ada shopping complex...ramai yang cakap kat situ murah sebab free duty...saya pun pergilah usyar masuk kedai coklat..murah hape..lagi mahal dari KL adalah...lepas tu mcm biasa kalau lalu depan kedai kasut, husband memang tak boleh lah sekadar lalu je...walaupun dah tarik buat-buat alih perhatian dia..nanti dah pusing-pusing dia duk sebut kedai kasut itulah, kedai kasut nilah...tengoklah..sampai 2 pasang dia test...kiri kanan okey...:)
Kalau nak compare saya dengan husband..dia lagi banyak stok kasut kat rumah...itu pun boleh duk cakap kasut tak banyak..dush dush!! suka buat ayat kesian tiap kali nak beli kasut...hehe.. 


Inilah bilik kami masa kat The Zon Regency hari tu...selesa sangat-sangat...tapi satu je tak best...saya tak dapat view mengadap ke Singapore..kalau tak malam mesti lagi cantik..


Beberapa facilities yang ada dalam bilik...memang selesa dan cukup lengkap..yang penting carpet dia cantik..hehe...


Ingat kali ni dapat berendam kat swimming pool tapi berangan jelah...takde baju mandi....dah check-in, just rehat saja kat dalam bilik..dah petang sket baru keluar keluar jalan-jalan kat area pantai stulang ni..pantai ke? huhu..

Bersambung lagi...:)

16 August 2011

Kerja Ku Kerja Mu Jua...

Oh aduhai...ingat kan nak sambung citer holiday kat Johor tapi terpaksa ditangguhkan lagi sebab kerja bertimbun-timbun kat ofis...rasa cm nak pecah kepala pun ada..huhu...malam tadi belum pukul 10 dah tertido depan tv sebab keletihan...ingatkan nak masuk blog kejap tapi harapan tinggal harapan...

Pagi tadi bangun awal dari hari kebiasaan sebab niat nak datang awal siapkan keje..lagipun bila teringat husband dah tak lama lagi nak balik, semangat tu berkobar-kobar nak datang keje siapkan keje...sampai ofis pukul 8 orang lain belum sampai lagi...husband plak hari ni tak mcm hari biasa..dia call saya tak angkat sebab drive..ada dalam 10 miss call...bimbang katanya..tengah drive bang...takkan nak angkat phone...huhu...:(

Start buat keje tapi disebabkan data ada problem..kerja tertangguh...call sana, call sini cari orang yang bertanggungjawab tapi satu orang pun tak cuba nak tolong...yang dapat jawapan...takde buat backuplah..takde datalah...tak boleh nak tolong lah...kalau ikut rasa geram ni malas nak peduli dah..tapi nanti sape yang kena menjawab dengan client..takkan nak bagi malu bos lagi....betul-betul rasa nak pecah kepala...nak nangis pun ada...

Tiba-tiba datang seorang putera datang untuk meyelamatkan keadaa..putera tu bagi idea cara untuk setle problem tu...oohh....terharunya...putera sorang ni walaupun berada jauh nun di tengah laut, walaupun tengah sibuk bekerja tapi masih sudi nak tolong saya....terima kasih abang...hehe...hopefully husband dapat tolong...dah bagi data tadi, esok baru dia boleh tengok..lusa harapnya saya dapat setel itu masalah...kalau tak...krek...potong sayang punya kepala...huhu...

Dah habis merapu...sambung keje lagi..pukul 4 nak balik sebab otak dah tepu...:)

14 August 2011

Johor Kami Datang Lagi...

Sebelum puasa hari tu saya ada bagitau nak pergi bercuti dengan husband kan...so tempat yang saya maksudkan itu adalah jeng jeng jeng.......

Johor Bharu....kami datang lagi setelah 4 tahun kut tak pergi...dulu masa husband study kat sana, saya selalu turun Johor jumpa husband..banyak sangat kenangan percintaan kami kat sana..hehe....tak terkira rasanya..pahit, manis, masam, masin semua ada...dah lama sebenarnya nak pergi tapi kali ni baru berkesempatan....

Disebabkan husband request nak breakfast nasi lemak...malam tu saya kung kang kung kang kat dapur sediakan lauk..kalau nak buat pagi rasanya kelam kabut..lagipun kami nak gerak awal lepas subuh terus nak gerak..so saya masak lauk awal-awal..bangun pagi esok pukul 5 masak nasi dan rebus telur saja...


Tada...kami singgah breakfast kat RNR tapi bawak bekal sendiri..bagus tak dapat isteri mcm ni..hahaha..masuk bakul angkat sendiri okey....bukan kedekut tapi sebab husband nak makan nasi lemak buatan wife sendiri kan..apa boleh buat.....nak tau sedap ke tak, kena tanya my husband...hehe...:)


Kami gerak dari Puchong  pukul 6.30 pagi..lebih kurang pukul 11 pagi sampai kat skudai...terus singgah Plaza Angsana saja cuci mata..wah memang betul-betul cuci mata...baju raya dah start jual masa tu walaupun tak start puasa lagi...cantik sangat-sangatt..try tengok harga...hehe...harga pun cantik jugak..takpelah..harga baju 200 lebih sepasang tak padan kut sekadar nak beraya..lainlah kalau saya ni anak datuk...tetamu pun VIP kan... :p

Lepas tu saya terus ke hotel untuk check in. Hotel Kozi terletak kat Danga Bay. Untuk malam pertama saya stay kat hotel biasa je...harga pun tak mahal..hari pertama kan nak jalan banyak..malam baru nak balik..rugi kalau duk hotel mahal tapi takde kat hotel...cukup sekadar dapat mandi, tido dan berehat...

Lepas dah check in gi makan kat restoran sebelah hotel je...lepas tu naik keta pusing-pusing gi jalan...tengok tempat lama imbas kenangan balik..hehe...sampai ke giant plentong kami pergi..kenapa giant plentong? sebab dulu  masa cuti semester, saya pernah keje part time kat giant plentong..husband plak keje part time kat kilang..masing-masing duk hostel..menangis kalau ingat balik keadaan hostel..lagi-lagi hostel budak-budak keje kilang..alalai...macam-macam binatang keluar dari tilam time tidor...itu tak tengok keadaan hostel lagi...sedih...pengalaman tu takkan sesekali saya lupakan...


Dah habis pusing kat plentong, saya pergi Dataran JB...kat sana ada orang jual steamboat..wah..rindunya nak makan steamboat JB..steamboat kat sini kuah kacang..tak sama dgn steamboat kat KL....selain steamboat, ada jugak tauhu bakar dan otak-otak..nyum-nyum sedapnya...


Dah kenyang makan..saya gi Danga Bay plak...dulu masa mula-mula kami bercinta Danga Bay belum ada lagi..yang ada masa tu Pantai Lido..haha..kantoi dating kat pantai.. :p bila dah masuk tahun ke 3 kami bercinta baru lah danga bay wujud..sempatlah saya dengan husband pergi masa hari perasmian...lepas tu ada konsert free siti nurhaliza masa tahun 2004 tak silap...comel lote siti nurhaliza masa tu...

Time untuk posing plak...dah dekat nak senja dah masa ni...
Bukan senang tu nak tengok husband saya senyum macam tu kalau amik gambar...kira bernasib baik jugaklah kali ni...hehe...


Oh yeh..satu lagi dia tersenyum manis nampak gigi..i like...:)

Sampai malam kami pusing-pusing kat Danga Bay...makin lama makin ramai orang datang...ramai bawak anak-anak sebab kat sini ada funfair..tapi funfair kat sini mahal..nak naik satu permainan kena bayar...nak naik yang lain kena bayar lagi...baik pergi sunway..bayar sekali mainlah sepuas hati....oh yer...bukan permainan je mahal..makanan kat danga bay ni pun melampau mahalnya..yang itu nanti saya citer kat entry lain..

Ok..itu saja untuk hari pertama kat Johor...lepas dah makan, pusing-pusing sampai keletihan...balik hotel...rehat dan tido...nanti saya sambung lagi..selamat berbuka puasa semua...:)

Dua Minggu Berpuasa Tanpa Suami Di Sisi..

Annyeong-haseyo..

Pejam celik pejam celik cepat sungguh Ramdhan datang balik...dah 14 hari umat Islam berpuasa..tahun ni tahun kedua saya berpuasa sebagai seorang isteri kepada En.Shahrul..tapi walaupun dah 2 minggu puasa, saya masih lagi menjalani ibadah puasa sendiri tanpa suami di sisi..berbuka sorang-sorang...gi bazar ramadhan sorang-sorang..sahur pun sorang-sorang tapi jarang saya sahur...sedih kan...

Tapi saya lagi kesian kat husband...dah masuk 14 hari dia berpuasa kat tengah laut..takde nikmat puasa sangat mcm kita kat atas darat ni...takpelah..insyaAllah minggu depan 19hb husband dah boleh balik...kebetulan plak jadual cuti 2 minggu dia jatuh time raya...tapi itupun cuma sempat 3 hari je beraya lepas tu dah kena pergi kerja balik...takpelah..asalkan kami dapat raya bersama cukuplah pada saya...huhu...

Dah lama tak catat apa-apa dalam blog..kadang-kadang rasa dah give up nak stop terus...tapi sayang jugak...kalau ada blog, sekurang-kurangnya ada lah 'diari' untuk tatapan dimasa hadapan...saya tulis blog bukan nak kejar nuffnang, kejar rating atau kejar follower...mungkin masa awal dulu ada jugak tapi lama kelamaan saya dah tak amikkisah lagi pasal tu...saya menulis sebab hobi, sebab suka catat sesuatu untuk tatapan sendiri dan jugak sesiapa yang sudi baca..juga sebab nak cari kenalan yang boleh berkongsi cerita...tapi tulah...kalau saya singgah kat blog orang lain saya cuma mampu jadi silent reader...jarang saya tinggal jejak sebab saya malu kut..hehe....so, blog saya kalau ada yang sudi baca...terima kasih banyak-banyak...:)

Berbalik pada kisah berpuasa...dah masuk hari ke 14 saya berbuka sorang-sorang..jeles bila dengar orang citer berbuka ramai-ramai dengan family...tu tak masuk macam-macam juadah saya baca kat blog orang lain...alahai cemburu sangat-sangat...bukak puasa sorang-sorang apalah sangat nak masak special...sape nak makan...saya sendiri nak makan pun tak lalu...hari pertama beli kat bazar nasi tomato tak sedap...separuh je saya boleh makan..selebihnya buang..hari kedua saya masak spaghetti...



Haha...melampau kan...sepatutnya bulan puasa ni lah lagi nak makan makanan traditional...tapi tekak saya nak spagetti..apa boleh buat...:) hari ke 3 plak, pergi bazar beli nasi kerabu lauk daging..bila makan tak sedap jugak...daging keras..lepas tu saya dah tak beli lagi juadah berbuka kat bazar...kalau pergi pun cuma beli murtabak atau kuih muih je...harga bukan main mahal tapi rasa hampeh...membazir je..baik masak sendiri kat umah...

Minggu lepas saya gi KL sebab nak tempah baju melayu husband tapi kedai yang husband selalu tempah tu dah takde..maybe dah pindah..abang kedai tu rasanya dah kenal kami..dah 2 kali tempah baju melayu masa nak kawin dulu...seminggu je dah boleh siap kalau kita nak cepat..tapi nak buat camne...takde rezeki...nasib baik kain tak beli lagi..kalau tak membazir..saya pergi jugak tanya kedai lain tapi of course lah orang dah taknak amik tempahan..haha....itulah sape suruh tangguh kan...nak taknak husband kena cari baju yang dah siap...tunggu minggu depan husband balik baru nak shopping raya...yeii.!!! tak sabar dah nak shopping..nak bersesak-sesak dengan orang ramai kat masjid jamek, kat sogo..nak rasa kemeriahan shopping raya macam tahun-tahun sudah..seronok.....

Jumpa lagi...annyeong... =)

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...