10 April 2013

Review Tentang Hospital Bersalin UMRA..

Assalamualaikum...

Sepanjang saya 'berehat' tanpa catatan dalam blog hari tu...saya ada terima beberapa email dari pembaca yang bertanyakan tentang Hospital Umra...bila saya tengok traffic source pun ramai readers yang cari info tentang hospital bersalin umra...

Eh ada jugak cari CERITA SEKS LEPAS BERSALIN???? ko apahal dik? ingat blog akak ni blog lucah ke? kalau nak cari citer tentang seks..sila cari kat blog lain okey....(+_+)

Erm...berbalik ke topik asal, salah satu email yang saya terima adalah dari Pn Adawiyah Zain...mintak maaf banyak-banyak yer Adawiyah sebab saya lambat menjawab soalan..hari ni saya akan cuba jawab yang mana saya boleh jawab...


  
Salam Has, 
Saya pregnant 2 bulan dan baru saja pindah ke shah alam awal april hari tu..sekarang ni tengah survey private hospital kat shah alam untuk deliver baby hujung tahun ni..so saya nak tanya tentang check up pregnant di hospital umra.berapa kos check up bulan-bulan dan kos deliver kat sana? bagus tak servis doktor dan nurse kat sana?

Dari mana saya nak mula kan ek...mula-mula saya nak cakap, apa yang saya inform kat sini berdasarkan pengalaman saya sendiri..tiada niat untuk menaikkan atau menjatuhkan nama sesiapa..sekadar berkongsi dan menjawab soalan pembaca...mungkin ada yang berbeza pendapat dengan saya..tapi sejujurnya apa yang diceritakan disini ikhlas dari hati nurani..^_^ 

Okey, KENAPA SAYA PILIH HOSPITAL BERSALIN UMRA? kenapa tak PRINCE COURT MEDICAL CENTRE? oh...sape taknak bersalin kat PCMC..hospital bertaraf hotel 7 bintang tu kan...kos normal delivery start from RM6K..itu tidak termasuk charge2 tambahan..silap-silap boleh cecah RM10K..gulp gulp gulp....telan air liur...ayat nak sedapkan telinga sendiri.."ooo...hospital tu jauh dari rumah...sebab tu tak pilih PCMC..".ekekeke....

Dulu masa tinggal kat puchong mula-mula saya decide untuk check up pregnancy kat KPMC puchong..dekat dengan rumah..tapi bila saya ke sana, saya menerima servis yang tidak berapa memuaskan hati...nak jumpa doktor kena buat appoinment dulu..lepas dah buat appointment, nurse asyik call bagitau doktor nak tunda appointment..3 kali tunda...so saya cancel terus..

Memandangkan ofis saya kat shah alam, saya cari klinik berdekatan dengan ofis untuk check up bulan-bulan...senang saya check up lepas tu masuk ofis kerja tak perlu amik cuti...bila cek memang UMRA paling dekat dengan ofis..lepas dah pindah rumah ke shah alam pun, still UMRA yang paling dekat..

Kebetulan masa awal pregnant saya bleeding teruk...apa lagi terus ke UMRA untuk refer dengan pakar..owner hospital ni adalah pasangan suami isteri Dr. Mohamed Rafi dan Dr Ummul Wahiy..kedua-duanya pakar Obstetrics & Gynaecology..so tak perlu risau kalau ada apa-apa hal boleh rujuk dengan doktor pakar..doktor Rafi kan famous selalu masuk majalah dan newspaper...^_^

Tapi saya check up tiap-tiap bulan bukan dengan Dr.Rafi mahupun Dr. Ummul...seboleh-bolehnya saya nak check up dengan doktor perempuan...memandangkan Dr.Ummul kena buat appointment dulu dan ada waktu malam je, saya pilih doktor lain...so far doktor yang lain pun saya tetap berpuas hati dengan servis mereka terutama Dr. Nadira dan Dr Sumitra  yang cantik itu...^_^

Selama saya check up kat UMRA,scan kat situ very details..segala ukur lilit, panjang anggota badan semua doktor tunjuk dan bagi informasi...dr nadira suka bagi nasihat makan supplement apa untuk kebaikan baby dalam perut..kalau dr. sumitra plak dia terlebih caring..nurse dan staff lain pun okey takde yang sombong-sombong...

Kos chek up bulan-bulan berbeza harga mengikut rawatan yang kita terima...kalau check up biasa + consultation + scan 2d harga RM70++..tapi masa awal pregnancy saya ni terlalu banyak ujian yang berlaku...BLEEDING DAN KELUAR KETULAN DARAH..so doktor inject ubat kuat rahim, bagi ubat makan untuk kuat rahim jugak harga almost RM200. masa awal-awal pregnant saya 2 kali kena inject kuat rahim sebab bleeding tak stop dan ketulan darah keluar banyak..masa tu duit keluar macam air...tiap-tiap minggu jumpa doktor...tapi husband dah tak kisah tentang duit..duit boleh dicari..anak bukan senang nak dapat..dan alhamdulillah berkat doa semua orang disekeliling dan hasil rawatan doktor kat UMRA, kandungan saya sihat dan selamat..

Kalau nak buat scan 3D/ 4D kat klinik UMRA pun boleh jugak...saya buat masa kandungan 26 minggu...tapi kena buat appointment dulu..tak boleh la terus datang macam tu je...so far saya berpuas hati jugaklah scan 4D kat UMRA..harga scan + CD + consultation ialah RM120++..saya lupa ada video ke tak...

Kalau ikutkan saya sebenarnya nak balik bersalin kat Terengganu..dalam kepala dah set samada bersalin kat KTS atau Hospital KT..cuma kat KTS saya tak booking lagi sebab masih dalam pertimbangan..saya dapat tau doktor yang sambut baby kat KTS adalah lelaki...Allah lebih mengetahui, ditakdirkan baby nak keluar awal 2 minggu dan saya tak sempat balik Terengganu...masa hari last check up tu Dr.Rafi amik kes saya...ingatkan Dr.Rafi bergurau saya dah nak bersalin rupanya betul...CITER KAT SINI

Start saya masuk labour room sampai saya selamat bersalin...layanan doktor dan nurse sangat baik dan saya sangat berpuas hati..doktor Yus banyak membantu masa proses kelahiran berlaku...dia bagi tunjuk ajar dan kata-kata semangat..nurse pun tak banyak kerenah..terberry ke terkencing ke mereka tak bising..lepas bersalin nurse siap mandikan, bagi pakai pad, panties dan baju..lepas tu tolak masuk wad...memang layanan sangat bagus..

Kos bersalin plak berbeza mengikut harga bilik...kalau normal delivery harga start RM1399 bilik 4 katil..hari tu saya bersalin normal dengan pakej bilik exclusive untuk family dengan kos RM1900++..sepatutnya harga RM1699 tapi charge ubat dan rawatan tambahan jadi RM 1900++..Alhamdulillah Allah permudahkan proses bersalin tanpa induce, tanpa vakum dan tanpa ada komplikasi..masa bukaan 5-7 cm tak sakit..masa 8-9 cm sakit sikit-sikit je..masa bukaan dah 10cm baru sakit yang teramat sangat tapi itupun sekejap..lepas  push 2 kali dah selamat bersalin..sebab tu kut harga tak mahal sangat..

Kos bersalin C-Zer plak kalau tak silap saya start from RM2999..tapi tak mungkin bil keluar 2999 jugak..of course ada charge tambahan lain..itu kena refer kat UMRA...

Cuma yang tak tahan masa dalam wad lepas bersalin saya tak boleh rehat sepenuhnya sebab selalu diganggu oleh nurse..asyik suruh sayang buang air...huhu..masa tu kan tengah sakit mana la tahan kalau asyik kena turun naik katil...nasib baik toilet tak share dengan pesakit lain...lagi satu saya kurang puas hati sket makanan tidak disediakan..saya tak tau kalau orang lain ada disediakan makanan tapi time saya memang takde..lapor tu...huhu...

Ops..ada sedikit tambahan...sebelum saya bersalin, saya selalu baca kat forum yang UMRA ni suka C-Zer...erm...I dont think so...masa saya kat labour room tengah menunggu bukaan, pesakit kat labour room sebelah tengah berjuang untuk lahirkan baby...masa tu ada komplikasi dimana tali pusat baby terbelit..tapi takde plak doktor terus nak buat C-Zer..doktor usahakan jugak pesakit tu bersalin normal dan alhamdulillah selepas bertungkus lumus akhirnya baby selamat dilahirkan secara normal...time saya pun takde plak doktor cakap awak kena C-Zer..

Kesimpulannya proses kelahiran tu samada normal atau C-Zer bergantung kepada keadaan ibu dan bayi...kalau semuanya ok tak mungkin doktor saja-saja nak C-Zer..salah satu punca mungkin nyawa bayi dan ibu dalam keadaan bahaya..

Rasanya saya dah jawab semua soalan Puan Adawiyah kut...hehe...kalau ada soalan lagi dipersilakan untuk bertanya...kat sini saya bagi senarai private hospital bersalin kat shah alam..so takyah risau sebab ada banyak pilihan yang boleh dibuat...

Pusat Perubatan dan Bersalin UMRA (64227-4)
No. 14-18, Jalan Bola Tampar 13/14
Seksyen 13, 40100 Shah Alam
Selangor Darul Ehsan
Malaysia
Tel:   603 5518 4319
Email :  umra@umra.com.my

SALAM Shah Alam Specialist Hospital
(Salam Medical Centre Sdn. Bhd. 610596-X)
2-14 Jalan Nelayan 19/B, Section 19, 40300 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-5548 5161 Fax : 03-5541 0503
Email :  cust.care@salam.com.my


DEMC Specialist Hospital
No 4 Jalan Ikhtisas, Seksyen 14,
40000 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia.
Tel: 603 - 5515 1894 - office hours only
Fax: 603 - 5515 1815


KPJ SELANGOR SPECIALIST HOSPITAL
Lot 1, Jalan Singa 20/1, Section 20
40300 Shah Alam, Selangor
Tel: +603-55431111
Fax: +603-55431722
Email : kpjselangor@kpjselangor.kpjhealth.com.my

KLINIK BERSALIN ANNUR 
1G-2 PUSAT DAERAH JALAN CENDERAWASIH 6/7
40000 SHAH ALAM
Tel : 03 55199354



40 comments:

  1. murah jugak ye kos kat umra ni.. maybe kalau normal n takde mslh maybe rate tak lebih 2k la kan..

    ReplyDelete
  2. aa..so far boleh dikatakan agk murah kl nak compare dgn private hospital yg lain..tp sbnrnya yg paling penting adalah servis..kl murah tp servis tak ok, tak best jugak..

    ReplyDelete
  3. saya dah start reg kat umra becoz selama ni cek up kat kerajaan..baca review org byk kata umra suke soh czer..tp bile akak bg feedback macam ni rasa cam..emm..leganya..hihihi..terus xtakut..akan prepare nk tanye mcm2 kat doc for next cek up end of this month.huhuhu..

    ReplyDelete
  4. jap..pakej kat umra mmg xbagi makanan ke eh?

    ReplyDelete
  5. Dr ummul..she so damn good in giving cunsultation..like!

    ReplyDelete
  6. Saya dari ttc dgn umra, first pregnancy umra but miscarriage n dnc kt umra..dan sekarang second pregnancy umra jugak..insyallah ade rezeki next month bersalin umra...

    ReplyDelete
  7. umm mmg la murah kalau tuttt....!nk2 klu C-ZE lg la...yg psl serve mknan 2 mmg xda..klu ad pn just hot milo n air suam..so that why they opened kedai runcit kt clinic dia orang 2..i know much better than u all...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf mencelah..if u think u know much better than org lain then dgr kisah saya plk..ank saya 2 org brsalin situ.monthly chck up pun situ..prnh d&c sekali pun kat situ..so dh 3x admitted kt sna..msa thn 2008 saya brsalin Dr dh ckp awal2 mknan mmg diaorg xsediakn..no hal pun psl family akn dtg melawat bwk food lg sedap n berkhasiat..Doktor mmg terbaik sambut baby saya dgn selawat n doa2 yg xlekang dr mulut..nursr smua baik2.skrg saya mngandung lg n xkan fikir utk ke tmpt lain dah..still chck up d umra n Insyaallah akn deliver d sna lg..rsanya saya kluar masuk tmpt tu lbh dr awk kot..

      Delete
    2. Maaf mencelah..if u think u know much better than org lain then dgr kisah saya plk..ank saya 2 org brsalin situ.monthly chck up pun situ..prnh d&c sekali pun kat situ..so dh 3x admitted kt sna..msa thn 2008 saya brsalin Dr dh ckp awal2 mknan mmg diaorg xsediakn..no hal pun psl family akn dtg melawat bwk food lg sedap n berkhasiat..Doktor mmg terbaik sambut baby saya dgn selawat n doa2 yg xlekang dr mulut..nursr smua baik2.skrg saya mngandung lg n xkan fikir utk ke tmpt lain dah..still chck up d umra n Insyaallah akn deliver d sna lg..rsanya saya kluar masuk tmpt tu lbh dr awk kot..

      Delete
    3. Salam..saya nak tanya kos untuk d&c berapa ye di UMRA saya tengah survey2 harga sebab saya disahkan ada polyps di rahim dan disarankan untuk membuang dengan kaedah d&c tu yg nak tanya kos di UMRA..

      Delete
  8. rasanya Arequ Shima terlepas pandang kut perenggan ke 5 saya tulis...(^_^)

    APA YANG SAYA INFORM KAT SINI BERDASARKAN PENGALAMAN SAYA SENDIRI..TIADA NIAT UNTUK MENAIKKAN ATAU MENJATUHKAN SESIAPA..SEKADAR BERKONGSI DAN MENJAWAB SOALAN PEMBACA..MUNGKIN ADA YANG BERBEZA PENDAPAT DENGAN SAYA..

    Kalau betul pun adik tak berapa setuju dengan pendapat saya...apa salahnya tulis dalam bahasa yang elok...teguran ikhlas dari akak..peace no war !!

    ReplyDelete
  9. Saya baru jer bersalin 18/6 hari tu. Ini anak ketiga. Dan ketiga2 anak saya lahir di UMRA. Anak pertama dan kedua, Dr. Ummul yang sambut. Anak ketiga, Dr. Geetha sebab Dr. Ummul tak masuk lagi. Anak ketiga nie sempat sekali je checkup dengan Dr. Ummul sebab dia selalu masuk tengahari, saya pula suka datang awal pagi. Macam jumpa kawan lama. Lagi2 bila dia masih ingat kes anak kedua saya, bersalin dalam wad, tak sempat ke labour room. Pukul 9.30 dia check bukaan baru 3 cm. Lepas tu tak ada contraction. Tengok2 pukul 11 saya contraction dua kali, kali ketiga baby terus keluar, tak sempat teran. Nasib baik kebetulan Dr. Ummul memang nak ke bilik saya. Kecoh kejap dia n nurse2. Heeheehee...

    Tapi saya memang suka di UMRA. Selalu juga dengar diorang cakap UMRA suka advice C-Zer. Tapi pengalaman saya sendiri, tak pernah ada sorang doktor pun yang suruh C-Zer. Malah diorang tak galakkan. Tapi kalau patient nak jugak, then ok la. Layanannya memang bagus sangat2. Cuma saya tak nafikan ada juga la 2-3 orang nurse (senior saya rasa) yang kadang2 mungkin penat or tak larat dah nak layan patient, so muka pun masam la sikit. But still layanannya ok. Lagi satu doktor2 kat situ sangat rajin melayan soalan patient. Siap lukiskan gambarajah kalau patient tak paham2. Dr. Rafi n Dr. Carmen (kalau tak salah namanya) memang tegas sikit tapi kalau sekali buat lawak memang kelakar jugak la.

    Anyway, saya tak serik ke UMRA (walaupun harganya dah naik sikit nie). Tak apa la waktu menunggu checkup tu lama sikit asalkan layanan doktor n nursenya bagus n kita puas hati. InsyaAllah, kalau ada rezeki n Allah izinkan, next baby pun ke sana juga. :)

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah..sy bersalin ank kedua pn kt umra bln 6 thn 2012 yg lps..sy dpt pakej rm999..min check up 3 x..mse tu sy dtg da lewat mse 36 wks tp msh dilayan baik..kita tye baik, org pn jwb baik la..wlupn da lewat gitu xde lak diorg ngomel2 mrh..n sy tye still blh ke dpt pakej 999 tu wlupn sy check up da lmbt..so far diorg bwk je jumpe doc dlu n sy dpt dr ummul..very nice person..dpt je die arrange 3 x appointment n xde plak paksa continue check up kt sna mcm certain hospital swasta..after setel 3 x check up dr ummul kta blh continue dgn klinik kita biasa pegi je n nnti nk bsalin bru dtg..or klu da lps due blh bncg tgk mcm mn nk buat..mcm mn pn dr mmg nk elak czer..sblh2 die nk sume patient normal..xde plak laju je die suh czer..wlupun xprovide mkn tp xde beza pn..sllu klu hsptl provide mkn pn kita bkn mkn sgt kn..hehee..tp spnjg proses n duduk kt ward mmg servis sgt bagus siap bidan bangsa cina tu suh kita istighfar lg..nk tergelak pn ada..hilang stress skjp..nk pki panties pn nurse yg nk tlg pki smpi rsa cam malu pn ade..n setiap mse kita bgerak tu klu blh diorg nk tlg..tu pengalaman sy la..skrg xpasti pakej tu masih ade ke x tp skrg tgh pegnen ank ke 3 pn sy still nk ke sna..in shaa Allah klu blh biar dr ummul lg...

    ReplyDelete
  11. kdg2 sy tgk yg complaint ni pn ada dua jenis org...satu complaint sbb nasib xberapa baik dpt lynn buruk...satu lg mmg attitude pn sama je buruk sbb tu kna lyn buruk...tgk bahasa pn tau..xkn sbb xde provide mkn pn nk complaint..kelakar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hafiqan, abaikan dia...budak kecik lagi tu...:)

      Delete
  12. thank u sooo much. review yg sgt membantu. baru td dah goyang skit nak besalin umra. sy mmg awal pregnant lg mmg da decide nak g umra. tp bile tedgr cerita sesetgh org rasa nak g tpt lain. biasalah..pengalaman org lain2 kan. lg pulak sy ni 1st baby. byk tak tahu. terima kaseh byk2 tau! *hugs* hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baiduri..hug you jugak..hehehe...

      Setiap orang maybe ada pegalaman yang berbeza..ada jugak yang tak bernasib baik macam saya tapi maybe masa tu mungkin staff dan doktor berbeza..hopefully pihak UMRA akan sentiasa improve kan servis mereka..

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Asssalamualaikum.. seronoknya saya baca kisah korang semua..
    Nak cerita sikit jugak ni..

    1. Saya telah direkemenkan oleh kakak saya yang bersalin di Hospital UMRA. Dia bersalin di sana untuk 2x. Gambaran pertama yang diberikan, rupanya terlebih-lebih-lebih indah dari cerita dia yang biasa tu.. Masyaa-ALLAH, memang terbaik segalanya..
    2. So saya decide untuk bersalin di sana untuk anak 1st.. Tak pernah check-up pun, just datang terus untuk tengok waktu sesuai untuk bersalin.. Dr. tanya, 'awak nak bersalin bila?' Hahaha.. saya tanya lagi, Eh, boleh ke Dr.? Dia jawab, boleh dah.. Bila-bila masa je ni.. Saya pun tak kisah bersalin awal setelah mendengar penerangan Dr. Ummul, sebab ia cuma mempercepatkan proses bersalin dengan caragaya saranan Dr. Ummul yang sedikit berbeza dengan Dr. lain... Esoknya saya bersalin 22.04.2007 secara normal.. Dr. minta suami saya temankan (walaupun dia terpaksa!!) Haha.. Al-Hamdulillah..
    **Ada sekali tu Dr. Ummul datang check kat wad, bab menyusu anak! 1st time la kata kann, Dr. Ummul yang ajar saya sebab susu tak keluar, umur saya pun 19 tahun masa ngandung anak 1st tu.. walaupun Dr.Ummul tu belum adarezeki dapat anak, tapi hebatnya pengetahuan dia, ilmu dia kongsi..
    **Memang dimaklumkan makanan tak disediakan waktu tu, tapi minuman dia sediakan.. ala, keluarga datang pun dah tentu bawa makanan..Dan terkini makanan disediakan dengan cas RM30 sehari kalau tak salah saya..

    3. Pengurusan Cure & Care UMRA pun amat tenang, mesra, meyakinkan dan yang penting rasa selamat. Dia akan datang tengok kita sampai rasa kita perlu 'mencari' apa masalah atau aduan/komplain kita.. Itulah yang menyebabkan saya memilih untuk bersalin buat kali ke-2.. Masa anak ke-2 nak keluar tu, Dr. Ummul suruh mak saya yang potong tali pusat tau!!! Syahdunya... yelah, walaupun tali pusat membelit leher anak saya (waktu tu kandungan 34 minggu) >> juga disarankan untuk bersalin awal dari EDD, Dr tetap rekemen bersalin normal. Ayah dia waktu tu dah lari keluar, dia dah tak tahan nak tunggu dalam labour room,, hihi.. (Pengalaman anak 1st tu agak mengerikan katanya) 15.03.2009 selamat semuanya, al-Hamdulillah..

    4. Sekarang saya pregnant baby ke-3, dan sure saya akan bersalin di sana untuk kali yang ke-3....!!!!! Kos pun masih mampu, service pun terbaik... (amat amat amat baik)
    Saya selalu request Dr. Ummul Wahiy, dan memang dapat dia punn...!! Hehehe..
    **Walaupun dulu RM999 untuk normal delivery dan naik sikit sekarang RM1399, saya dan family tak kisah.. Berusahalah, 9 bulan duit itu boleh dicari dan dikumpul.. hehe..


    **Saya datang waktu malam supaya dapat dating dengan Dr. Ummul.. Haha..!! Sebab waktu lain, Dr. panel je yang ada..

    Saya bersyukur ke hadrat Ilahi. Saya mendoakan kesejahteraan Dr. Ummul & Dr. Raffi.. Rezeki menaiktaraf Poliklinik & Pusat Bersalin kepada Hospiital UMRA itu dari Allah.. Semoga mereka dapat buka cawangan ke tempat lain pula... :) insyaa-Allah.. saya akan datang 24.06.2014 untuk bersalin anak ke-3 pula,,, hehe.. ^_^

    RUMAH SAYA SEJAUH 98km / 2 jam perjalanan, SANGGUP DATANG TAU!!! :p

    ReplyDelete
  15. Replies
    1. Siti Hanania...masa saya bersalin 2012, deposit 1K..
      Maaf yer lambat reply..saya dah lama tak tengok comment entry yang dah lama...

      Delete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. As salam sis..sye pn bersalin ank 1st dkt Umra..so far sye puas aty dgn layanan dowg..In sya Allah if ad rezeki 2nd baby nie pn sye nk bersalin kt sane..(^_^,)..BTW makanan mmg x disediakan kt sane..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Fienaz...:)

      Alhamdulillah dapat layanan yang bagus kat UMRA...saya bersalin tahun 2012..sekarang 2014 tak taula camne..harap2 doktor dan staff diaorang tetap maintain macam dulu...

      Wah..dah ada rezeki ke 2 ke..Alhamdulillah...:)

      Delete
  18. salam puan. Masa bleeding teruk week berapa? dan scan baby semua nampak ok ye?saya alami bleeding juga week 8-9 sekarang...bila scan masih x nampak baby dan Dr terus suruh saya cuci rahim...Masih fikir lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslam mirza..sorry lambat reply...dah lama tak cek comment yang masuk...
      Menjawab pertanyaan mirza..yer, masa early pregnant saya bleeding teruk...peringkat yg sangat teruk...sampai keluar ketulan..masa tu boleh dikatakan tak boleh bergerak lansung..baring je..tiap-tiap masa pakai pad...

      Tapi Alhamdulillah rezeki Allah tetap bagi...bila scan doktor cakap ada denyutan jantung..petanda yang bagus..lepas tu memang berjaga-jaga sampai bulan ke 5..

      Its ok Puan Mirza..jangan stress...percaya pada qada' dan qadar...ada hikmah di setiap kejadian..mana tau lepas ni dapat baby kembar ke..:)

      Delete
  19. Salam...sis,ad dpt hadiah utk baby tak hospital umra?saje tanye sbb klau bsalin kt ppum akn dpt hadiah dr pihak hospital utk baby dan ibu baby...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam ieka..hadiah akak dapat tapi untuk baby je la...dapat beg lepas tu kat dalam ada pampers, susu macam tu la...kat tempat lain tak sure hadiah camne..:)

      Delete
  20. hi has sis.. sy da khawin 2 tahun tade anak.. kalau tade anak boleh jumpa dr rafi ke..? k ke kalau sy pergi hospital umrah..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Hai Sis Santhiya..saya rasa boleh je..no problem..lagipun doktor rafi memang pakar obsestrik & ginekologi.. boleh jumpa untuk consultation...nanti doktor akan suggest apa yang perlu dibuat..samada check kesihatan atau kesuburan..

      Delete
  21. hi sis kalau sy tade anak.. i pergi hopsital umrah k ke....

    ReplyDelete
  22. assalam sis has...sy pgnen ank kedua n inshaAllah akn bsalin awal april nnti..so far mmg check up di umra dn mmg sgt puas ht dgn lynn doc n nurses..cuma adala skali dua dorg wt mistake yg bole dimaafkn of course...slps bca entry u mng mnguatkn smgt utk bsalin di ctu sbb nk jaga auratla huhuu...trauma i dgn male docs di gov (msa awl2 kwen kn cm susah sket life :) ) msih blum hilg...doakn sy yer..umra..umra...umra...hihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...hai sis..wah tahniah nak dapat baby ke 2..saya jugak yang masih anak sorang..hehe...alhamdulillah rezeki Allah kan..saya pun macam sis jugak dulu..time check up kat umra biasala ada jugak jadi benda yang tak kena..kena menunggu lama..tapi rasanya sekali atau dua kali macam tu je..so take it easy..ibu mengandung kena banyak-banyak bersabar..saya pun sebenarnya masa mula-mula nak share review bersalin kat umra fikir banyak kali jugak...sebab kadang-kadang apa yang kita lalui tak sama dengan orang lain..saya share sebab ramai yang email tanya pengalaman bersalin kat sana..so bila ramai yang tanya saya share pengalaman sendiri...takde tokok tambah...takde dapat duit pun dari umra..rasannya doktor dan staff kat sana pun dahtak ingat saya ni...hehehe...saya doakan sis pun akan melalui pengalaman bersalin yang baik-baik kat umra dan dipermudahkan olehNya...sama-sama kita doakan yer..kalau niat kita elok, insyAllah Dia akan dengar..good luck sisi..^_^

      Delete
  23. Assalam... Ini merupakan carian sy utk 2nd baby. 1st baby sy dgn Dr. Ummul di UMRA. Alhamdulillah, saya puas hati dr segi layanan semasa check up sehingga di labor room dan selamat bersalin.

    ReplyDelete
  24. Nak tanya ada tak yg experience e.g.. 1st czer than go for normal kat umrah hospital?

    ReplyDelete
  25. Tqvm sis Has. Good sharing! Love it!

    ReplyDelete
  26. Salam semua..saje nk mencelah..hiiii..umra mmg tmpt yg tbaik utk ibu2 yg inginkan keselesaan+kos murah+layanan tiptop...bile i pregnant lagi of course umra is my choice..

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...