31 August 2015

Sawadeeekap....Holiday Krabi - Part 6

Assalamualaikum..

Jom aku sambung lagi kisah Krabi..hai bila lah nak habis ni...

Balik dari pulau, kami di hantar ke hotel menaiki lori trak tadi jugak....dah la hujan..memang syok la kena tempias hujan kat muka..huhuhu..satu pengalaman baru untuk aku..

Khasif tidor je sepanjang perjalanan balik ke hotel..letih sangat la tu...yang jadi mangsa babah la nak kena pikul dia..kesian babah...^_^

Tak sampai 15 minit dari jetty, sampai  la kami kat lobby...waktu perjalanan mengikut jarak hotel yang korang duduk la...kalau jauh dari jetty, lambat la sket nak sampai..


Masuk-masuk, katil dan bilik dah kemas...tapi hari kedua dan seterusnya takde lagi swan kat atas katil..aku tak tau diaorang lipat towel tu jadi bentuk apa..sampai ke hari ni aku masih tertanya-tanya lagi bentuk apakah itu...

Lepas balik tour island tu, nak kata letih takde sangat la..maybe sebab cuaca tak panas terik sepanjang hari..so tenaga pun tak keluar sangat..tapi sementara anak tidor, aku sempat la rest kejap..

Mandi dan solat siap-siap...apa la maknanya kalau gi holiday tapi memerap dalam bilik je kerjanya kan..lagi-lagi dah jejak kaki negara orang ni kan...so moh la kita siap-siap untuk aktiviti seterusnya...


Pukul 4.30 keluar dari hotel...Khasif pun dah segar bugar...


Pagi tadi aku dah rupa makcik sangat kan...so petang ni aku nak feeling-feeling ayu gitu..ngeh ngeh ngeh...

Nasib baik aku standby instant shawl ni sehelai..if emergency kes..aku kan selalu pakai bawal..tengok-tengok hotel tak provide ion...nasib baik ada shawl jadi penyelamat..sampai hari balik pun korang akan tengok aku pakai shawl ni..hehehe...


Hari kedua tak sewa motor sebab hari dah petang..kali ni kami naik tuk-tuk..jangan risau, bersepah tuk-tuk kat Krabi..

Aku ingat nak naik yang merah tu..tak tau panggil tuk-tuk jugak ke apa...tapi abang ni yang datang dulu..so naik la tuk-tuk dia...


Tengokla photographer cilik kita tu...bukan main lagi snappy sana sini..

 Ok, harga naik tuk tuk ni 60 baht (RM6) dari hotel aku gi Aonang Street..murah sangat la tu...walaupun tak jauh sangat perjalanan tapi bukan selalu boleh naik tuk tuk ni..ada peluang ni kita cuba..betul tak..

Elok kami nak gerak, hujan tiba-tiba turun..abang tu cepat-cepat berhenti dan turunkan dinding plastik..hahaha...cool giler...

Dah sampai Aonang Street/ pekan Aonang..mula-mula aku cari kedai untuk booking aktiviti esoknya plak..tapi aku tak gi kedai semalam..booking kat kedai lain plak..aktiviti yang itu nanti aku story lebih lanjut di entry seterusnya...


Lepas tu masuk kedai nak cari baju untuk pakai hari esok..aku rasa aku dah bawak baju banyak untuk holiday kali ni tapi hari kedua rasa dah tak cukup baju..maybe sebab cuaca hujan so kerap tukar baju basah...

Sementara ibu dan babah tengah belek-belek baju, dia duduk dulu main sorang-sorang..nasib baik abang kedai ni baik je layan kerenah dia...


Beli 3 helai T-shirt sorang satu nak pakai esok...aku macam ada berkenan dengan satu dress tu..konon-konon nak pakai kat Krabi la jugak..tapi lepas tu tukar fikiran sebab takut tak pakai..sebelum ni banyak dah baju aku beli tak pakai..huhuhu...

Abang kedai ni pujukla husband aku suruh beli jugak...

"Please..for your wife...I give U cheap cheap..." hahaha...aku perasan diaorang ni kan walaupun speaking tak betul..tapi jenis tak malu...janji customer faham...

Husband ok je kalau aku nak..tapi aku  yang taknak..kesian abang tu, kecewa dia...yang pasti beli t-shirt kat kedai dia memang berbaloi..harga 200baht (RM20) sehelai..beli 3 helai dia bagi discount banyak jugak..dah la kualiti kain tebal..bukan jenis kain yang macam beli kat golok tu..

Elok je keluar dari kedai dia, hujan pun turun...abang tu offer baju hujan plak..mula-mula husband taknak sebab takut kena tipu lagi..kali ni dia suruh aku plak pujuk husband beli..dia bagi harga 40baht (RM4) untuk 2 pc..terkejut aku..bayangkan semalam aku beli satu helai 100 baht kedai lain jual..dan yang best sekali dia bagi free je untuk Khasif...memang terbaikla...

Aku lupa nak amik gambar abang tu..kalau korang ke sana, boleh singgah kedai dia..memang bagus layanan dia bagi..harga tip top..tak kedekut nak turunkan harga..



Selepas memakai baju hujan, maka kami jadilah seperti ini...hahaha..habisla aku nak feeling-feeling ayu..


Nampak kualitinya? baju hujan ke plastik apa tu? nasib baik kali ni beli harga murah...

Yang Khasif plak, kena ikat kat bawah sebab baju hujan tu besar dan labuh..takde yang khas untuk budak..so jadi la dia seperti ghope itu..hehehe...


Bolehla sesekali feeling model baju hujan....kah kah kah..
*sila jangan muntah...



Selang beberapa kedai abang tadi, aku jumpa kedai Sukhothai Massage & Beauty Spa...


Orang cakap kalau ke Krabi, wajib massage badan sekali...kenapa? 

Sebabnya harga tersangat la murah..Massage Thai Traditional untuk satu badan selama 1 jam harga 200 baht (RM20)..memang tak dapet la nak cari harga macam tu kalau kat malaysia...aku mengurut dengan makcik bidan kat kampung pun beratus...kat sini urut satu badan selama 1 jam RM20 je...alahai..apa lagi..memang aku masukla...

Syok sangat-sangat weh dia urut..walaupun lembut tapi terasa..orang yang urut aku tu makcik..dia citer anak dia sorang belajar kat University Bangkok..yang sorang lagi dah kerja...

1 jam dia mengurut rasa sekejap je...rasa nak tidor terus kat situ sebab best sangat-sangat...dah last-last tu lagi syok, dia lipatkan tangan aku, lepas tu dia pusingkan..lepas tu kaki plak..krekk...krekk....krekk..fuh..lega sendi-sendi aku...^_^
 

Lepas dah habis urut badan, ingat dah nak keluar dah...tapi macam tertarik-tarik plak tengok kerusi ni...


Kat sini tempat orang urut kaki...husband tanya nak ke? boleh je by..ibarat orang mengantuk di sorong bantal la kan...hehehe..


Harga urut kaki 200 baht jugak untuk 1 jam..tapi husband mintak setengah jam je...dapat la harga 100 baht (RM10)..


So kami kat stay kat sini lagi setengah jam untuk urut kaki...Khasif selalu dapat layanan best..

Tadi dah dapat baju hujan free..ada plak pekerja massage sorang tu dukung dia bawak gi amir air..dapat air free plak..untung la semua benda dapat free...


Kira duit ke by? hehehe...Alhamdulillah dapat husband yang memahami..takde la dia cakap itu tak boleh...ini tak boleh..as long benda tu tak melanggar batas-batas agama..

Dan hari pun beransur-ansur gelap...perut takde la lapar sangat...so malam tu tak planning nak gi makan mana-mana...

Tengah-tengah berjalan menyusuri sepanjang kedai, ingat nak shopping la sket-sket cenderamata untuk family dan rakan taulan..tiba-tiba hujan turun lebat..

Walaupun dah pakai baju hujan tapi tetap tak boleh berjalan jugak sebab terlampau lebat dan angin pun kuat...maka tersadaila kami menumpang mana-mana kedai...mood nak shopping memang hilang terus bila dah kebasahan macam tu..nasib la kan holiday time musim hujan...

Bila hujan dah renyai-renyai, teruskan perjalanan menuju ke hotel..sebelum tu sempat singgah gerai makan kat tepi jalan dulu ..tak jauh dah dari hotel..


Kat sini aku jumpa jugak kedai pancake yang paling popular di kalangan blogger...yang selalu digembur-gemburkan..tak lain tak bukan pancake Yameenla...

Nasib baik takde orang..so aku bersenang lenang duduk kat situ order pancake sambil sembang-sembang dengan makcik Yameenla...


Tolong abaikan rupa aku waktu ini....tak sanggup nak ku lihat tapi tetap jugak nak letak...kih kih kih...

Mula-mula tu aku order pancake coklat...tapi makcik Yameenla suggest try pancake banana coklat..ok makcik..silakan masak untuk saya yer..


Tada..tak sampai 3 minit dah siap pancake banana coklat..yummy yummy!!

Mula-mula masuk mulut dan kunyah....terus macam berada di awangan kejap...terus ada bintang bling bling bling kat tepi mata aku..hahaha...begitu aku gambarkan kesedapan pancake makcik ni...memang delicous uolls...

Finally aku jumpa jugak apa yang aku cari..rahsia kenapa orang cakap pancake Yameenla ni sedap..yang membuatkan pancake ni jadi sedap ialah 'banana'..

Yer..betul..pisang...ada rasa lemak-lemak dan manis pisang bergabung dengan coklat dan roti..roti dia garing-garing sket..itu yang membuatkan ianya jadi sedap..tak caya? cuba korang pergi kedai, order roti canai pisang...lepas tu cicah coklat..macam tu la rasa dia...

Panjang huraian aku...dah boleh masuk host rancangan jalan-jalan cari makan dah ni..hehehe...



Dapat kat dia...conquer sorang-sorang...taknak share lansung okey.
sob sob sob aku menangis..


Aku order satu lagi tapi pancake peanut butter...saja nak try yang lain..kat situ la aku rasa perbezaan dia..takde banana so rasa dia tak win macam yang satu lagi...

Sambil makan, aku sempat la sembang dengan makcik Yameenla ni..cewah..aku rajin plak sembang dengan orang masa kat sana kan...kat malaysia takdenya nak sembang sangat kalau duk kedai makan...

Sebabnya diaorang ni sangat down to earth...sangat merendah diri..so aku rasa selesa...aku tak suka bersembang dengan orang yang sket-sket nak up diri sendiri..I dont like..sebab tu bila aku bersembang dengan orang yang suka up diri sendiri, aku jadi kelu..aku malas nak menyampuk...

Ok, berbalik kepada citer makcik Yameenla..aku cakap kat dia..

" Makcik popular kat malaysia..ramai yang bercerita pancake makcik kat sana.."

"Terima kasih adik..alhamdulillah rezeki Allah...ramai orang Malaysia datang kedai makcik.." 

Aku pun cakapla..pandai makcik cakap melayu..

"Sket-sket je adik..tak banyak..boleh lah sket-sket..."

Lepas tu sempatla makcik Yameenla bukak cerita...dulu dia pernah kerja kat Langkawi selama 20 tahun..kerja kat kedai makan masak tomyam dan masakan panas..masa tu la dia belajar sket-sket bahasa melayu..lepas tu dah habis kerja kat sana, dia datang bukak kedai pancake kat Krabi...tapi dia cakap sekarang bahasa melayu dia dah tak lancar sangat..banyak yang dah lupa..

Punyala bercerita panjang, boleh dia cakap tak lancar..sket-sket je..nampak tak diaorang ni rendah diri kan... 

Disebabkan aku tak dapat makan pancake banana coklat, aku order satu lagi tapi bungkus nak makan kat bilik..harga 1 pancake kat makcik ni 35 baht (RM3.50)..yang takde banana tu murah sket..lepas tu makcik Yameenla bagi discount plak 5 baht..thank you makcik...nanti I promote pancake makcik ok...

So tuan-tuan dan puan-puan..kalau ke Krabi jangan lupa singgah Rotee Pancake Yameenlah ok...yummy! yummy! ^_^ 


Sederet dengan gerai pancake tadi, banyak lagi gerai jual makanan lain...

Macam-macam ada..nasi putih, goreng-goreng..kalau nak makan murah-murah kat sini la tempatnya..tapi makan bawah pokok je la..dan yang paling cool skali, akak-akak ni masak sambil duduk atas motor...ko mampu? aku takde gambar tapi boleh google kat blog lain..

Dah dapat apa yang dihajati, berjalanlah kami balik ke hotel..


Mango salad...sedap gak..makan nasi pulut dengan manga dan santan..macam pengat kita la...tapi aku makan sesuap je..selebihnya husband yang makan...


Husband tapau nasi putih lauk ayam masak apa ntah...aku makan magee cup je bawak spare 3 ketul...dan ianya memang sangat berguna time aku tak rasa nak makan nasi sangat..

Yang penting skali pancake makcik Yameenla licin sebab terlampau sedap...hehehe...

Lepas dah habis makan, apa lagi...masa untuk tidor...

Bersambung...

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...