30 November 2012

Cerita Dalam Wad Selepas Bersalin

 Assalamualaikum....

Alhamdulillah syukur kerana di permudahkan kelahiran Khasif Aleesya..sampai hari ni bila ingat balik saya sendiri pun tak percaya..kelahirannya sangat mudah...sakit pun pun sekejap...semuanya berlaku dengan izin Allah...
 
Lepas saya dah selamat dijahit, baby Khasif dibawa keluar ke bilik lain..husband plak uruskan beg masuk wad..
 
Sebelum keluar dari labour room, nurse mandikan saya siap-siap..bagus tak? siap tolong sabun, gosok, lap, pakai baju seluar semua..masa tu dah tak malu dah...berserah je sebab memang tak mampu nak buat sendiri...sakit..huhu....sebelum doktor Yus balik, dia datang kat saya...
 
"Ssaya rasa awak ni jenis yang tahan sakit..sebab tu dah bukak 8 cm pun awak tak sakit lagi.." puji doktor..terima kasih doktor...:)
 
 
Lepas dimandikan, nurse tolak saya masuk bilik wad...masa ni baru je masuk bilik...hanya mampu baring terlentang..nak pusing sket pun takut..husband pilih bilik exclusive for family...dalam bilik tu cuma ada 2 katil dan 1 toilet khas untuk kita dan family..tak berkongsi dengan orang lain..senang ada privacy sket nak keluar masuk..
 
Nasib baik husband ada..saya tak boleh bayang kalau dia tak sempat balik time saya bersalin...nak turun naik katil, gi toilet semua husband yang tolong...
 


Saya mintak nurse hantar baby sebab tak puas pun lagi tengok kat labour room tadi...masa kat bilik barulah husband azan kat telinga baby...lepas tu baby dibawak ke bilik nusery...nurse tanya saya nak bagi bagi baby bf ke atau susu fm..memandangkan susu masa tu belum keluar, saya cakap kat nurse bagi susu fm dulu..malam tu baby tak tido dengan saya...baby tido kat bilik "nursery"..


Ingat kan dah masuk bilik boleh rehat dan tido...rupanya tidak sama sekali...tak sempat nak tido pun lagi lepas bersalin tu, kejap-kejap nurse masuk cek tekanan darah..yang paling tak tahan setiap 2 jam sekali nurse masuk cek saya dah  buang air ke belum..siap kena warning lagi tu..kalau saya tak buang air, nurse nak panggil doktor buang air guna tiub..melampau..
 
Saya disuruh kerap minum air dan buang air...lepas tu tekan-tekan perut saya cek rahim dah kecut ke belum...tension jugak kami bertiga malam tu..rasanya dari pukul 7 malam - 12 tengah malam  ada 4/ 5 kali nurse masuk cek...baru je nak lelap, masuk lagi tanya saya dah berapa kali buang air..sampai husband dan mak sendiri pun stress..
 
Disebabkan banyak kali sangat terganggu tido, saya tak boleh tido..lebih kurang pukul 2 pagi barulah tertido... malam tu kami tido rapat-rapat katil tau..hehe....husband tido kat tengah-tengah antara saya dan mak...bila saya nak gi toilet cepat-cepat dia bangun angkat bawak gi toilet..layanan memang 1st class okey..seronok je bila ingat balik.. (^_^)

Esoknya pukuk 6 pagi nurse ketuk pintu nak cek tekanan darah dan perut lagi...saya tanya pukul bape saya boleh keluar...nurse cakap nanti pukul 10 doktor akan datang cek..kalau keadaan saya dan baby ok, lepas tu dah boleh discharge..pagi tu saya rasa lambat sangat masa berlalu..dah tak sabar nak keluar, nak jumpa dan pegang baby sendiri...
 
Pukul 10 pagi doktor Yus masuk bilik..doktor cek jahitan dan cek perut (rahim)..semuanya ok cuma doktor bagi nasihat banyakkan makan sayur hijau sebab Hb saya rendah masa tu (9.8)..takut effect luka jahitan lambat sembuh...
 
 
 
Lebih kurang pukul 1.30 tengahari baru saya discharge dari hospital...nasib baik baby takde kuning lagi hari tu..kalau tak kena tahan lama lagi kat wad...
 
Sebelum ibu dan baby ditolak ke kereta, ibu kena cek dulu tanda nama kat kaki baby..betul ke tak..kang tak pasal-pasal terambil anak orang..hehe...
 
Begitulah kronologi kelahiran Khasif Aleesya...semuanya dipermudahkan olehNya...Alhamdulillah Allah bagi rasa sakit tu sekejap sangat...sebelum tu macam-macam saya dengar, baca pengalaman orang nak bersalin..lagi-lagi anak pertama ada yang sampai berbelas-belas jam menahan sakit..ada yang terpaksa mintak epidural, oksigen..
 
Masing-masing ada bahagian masing-masing...bahagian saya Allah bagi susah sket nak dapat baby, masa mengandung macam-macam ujian..berdarah tiap-tiap bulan..tapi masa kelahiran sangat mudah...
 
Saya pun tak sangka semudah tu..antara amalan-amalan yang selalu saya buat masa saya mengandung ialah banyak baca surah Maryam..selalu berdoa mintak Allah permudahkan proses kelahiran..selalu baca doa Nabi Yunus dalam perut ikan nun..selalu pesan kat husband berdoa jugak untuk kita..syukur alhamdulillah Allah makbulkan... 

2 comments:

SAYA SUKA BACA

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...