HOME

16 July 2012

Masak-Masak di Island BBQ Steamboat & Grill

Assalamualaikum...

Dah 10 hari yer blog ni tak berasap...maklumlah bila husband ada, aktiviti saya ni jadi banyak sampai nak tulis blog pun tak terkejar...takpe-takpe...lepas ni blog akan menyusul seperti biasa sebab ada banyak citer dan gambar tak publish lagi...hehe..

Memandangkan dah lama saya dan suami tak "bersteamboat", kali ni kami dengan jayanya mencari satu restoran yang agak best jugak...dah lama mengidam nak makan steamboat yang ada sekali dengan grill (terpengaruh tengok citer korea), maka saya pun buatlah research kat internet kat mana yer ada restoran steamboat sekali dengan grill...cari punya cari, terjumpalah tentang Restoran Island BBQ Steamboat  ni...

Hari jumaat saya call buat reservation..mula-mula dia cakap dah full...tapi bila saya cakap 2 orang, terus dia cakap ada tempat kosong lagi...oo..begitu plak citernya...takpelah, asalkan ada tempat kira dah cukup baik..maka hari sabtu lepas asar, lebih kurang pukul 5.30 kami turun dari rumah menuju ke Kampung Melayu Subang di mana terletaknya restoran ni...jarak dia dari ofis saya dekat je dalam 10 minit (kalau tak sesat).

Lebih kurang pukul 6.30 petang sampailah kami depan restoran ni (sebabnya sesat nasib baik tak sampai rawang)...tempat dia saya ingat kat kawasan luas rupa-rupanya dalam taman perumahan..tapi takpe sebab tempat parking kereta ada disediakan so tak perlu risau tentang itu..

Apa yang bagus, dia punya servis memang saya kagum...bila kita melangkah masuk je dalam kawasan dia, pekerja akan datang tanya ada buat reservation ke tak...lepas tu bagitau nama, terus dia bawak kita ke meja...tempat lain pun macam tu jugak tapi antara cepat dan lambat jelah..

Perut dah lapar sangat-sangat sebab makan cuma time bfast je (melampau makan 2 keping roti canai alasan takut baby lapar)...dah dapat tempat, apa lagi pilih makanan lah kita...pilihan makanan dia not bad, banyak jugak..sayur pun ada macam-macam jenis..cuma seafood ada sotong dan udang jer...ketam, kerang, kepah takde...

 Bebola macam-macam pilihan..yang comel, yang bulat, yang segi..

Daging dan ayam untuk dipanggang...ada 3 portion, black pepper, halia (if I'm not mistaken) dan daging kosong..

Sayur pun ada banyak pilihan tapi kami cuma amik cendawan dan kangkung...my husband gilerkan cendawan..yang lain ada sawi, park choy dan etc...

 Seafood yang ada..walaupun ada 2 pilihan je tapi sangat fresh...udang dia besar...puas hati makan..

Boleh pilih kuah tomyam atau sup tapi kami pilih tomyam...rasa sedap dan memang recommended sangat-sangat..tak masam sangat, tak pedas sangat, cukup-cukup rasa...

Antara makanan berat yang disediakan nasi goreng, kuew tiaw goreng dan mee hoon goreng..bubur cacar pun ada tapi saya amik sket je sekadar untuk rasa... 

Husband tengah pilih sos dan bahan-bahan untuk memanggang...kat depan dia tu staff tengah refill bahan-bahan mentah..memang cepat dia punya servis...

Memperkenalkan chef kita hari ni, Mr Shahrul yang excited sanga-sangat nak masak dan makan steamboat...maklumlah dah lama tak bersteamboat...

Kerja-kerja memanggang bagi sama husband..dia suka mencuba..masa tengah memanggang dia letak black pepper lah, letak asam limau lah, letak sos..lepas tu makan kena lah puji.."sedap lah by"...maka dia pun bersemangat lagi untuk memanggang..hehe...

 Mula-mula masak, bersih je lagi...
Bila dah banyak kali topup, tengok sendiri lah yer...hehe...disebabkan excited makan grill, bebola steamboat kurang mendapat sambutan..tapi kuah memang banyak kali topup sebab sedap....

 Chef pun nak makan jugak...piring kat sebelah khas untuk letak kulit udang..

 Seriusnya muka...hehe...muka dah berpeluh sebab banyak asap masa memanggang....

Mak buyung makan banyak...kat belakang sana gerai tempat cendol, abc dan ais blended..tapi tak syok bila nak, kena bayar harga lain...satu mangkuk ais cendol RM3...aiskrim pun ada cuma kena request kalau nak makan..harga termasuk dalam harga buffet...air sejuk dan air panas ada semuanya free...

 Topup lagi selagi perut masih boleh diisi...rugi makan sket-sket kalau makan buffet...

Makan-makan sampai malam...solat magrib jangan risau sebab surau ada disediakan..agak besar dan ok sket kalau nak compare surau Maeps...orang pun tak ramai maybe sebab ramai yang datang lepas magrib...

Pukul 8 malam orang dah ramai datang..petang tadi kami makan dengan tenang sebab orang tak ramai..bila malam agak riuh tapi happening jugak...8.30 lebih-lebih sket, kami beransur-ansur pulang...dah tak boleh nak isi dalam perut lagi dah...

Gambar di atas sumber dari blog Island BBQ Steamboat...harga seperti yang tertera di dalam gambar tapi tidak termasuk abc, ais cendol dan ais blended...so far, saya berpuas hati dengan makanan dan servis kat restoran ni cuma ada beberapa item yang perlu di perbaiki...

1. Buah tak disediakan..saya rasa buah perlu ada at least 2 jenis pun dah ok..
2. Meja yang kat luar takde bumbung mcm saya...kalau hujan camne ek? ok..kami boleh masuk berteduh
    kat bawah bumbung tapi dapur dan makanan mesti kena hujan...so nak makan lepas tu mesti dah tak
    best...

Perut dah kenyang tapi malam masih muda...hehe...on the way balik, singgah IOI mall layan movie Ice Age 4..nasib baik best..kalau citer boring rasanya saya dah tertidor sebab perut terlampau kenyang dan agak tak selesa..faham-faham sendirilah yer perut mak buyung duduk tegak kat kerusi mana boleh lama-lama... sekejap pusing kanan, sekejap pusing kiri...(^__^)

Itu saja citer malam minggu kami...malam minggu depan dah tak boleh berjimba lagi dah...satu sebab husband dah pergi kerja balik..dua sebab dah puasa...malam-malam bulan puasa tak reti-reti lagi ke nak tambah amal ibadah...kan? hehe....

Wassalam....


No comments:

Post a Comment

SAYA SUKA BACA

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...