HOME

29 November 2011

Bercuti di Sunway Lagoon....

Assalamualaikum....

Sebenarnya entry kali ni dah lama nak post kat blog tapi asyik duk tertangguh...saya kan blogger yang suam-suam kuku...sekejap ada sekejap takde...haha....

Anyway, kali ni nak citer tentang percutian kami masa MIL (mother in law) datang..lepas raya hari tu mak datang sebab nak bawak adik ipar saya yang bongsu jalan-jalan sempena habis exam UPSR..sakanlah kami bawak mak jalan-jalan hari tu ..sakan jugaklah duit husband keluar...hehe..takpelah berhabis untuk family sekali sekala tak salah kan...

Kami dah plan, kali ni mak datang nak bawak mandi-manda kat sunway lagoon...dulu masa bawak pergi desa water park mcm tak puas dan selesa sangat..tempat tu kan crowded kalau ramai orang...berlaga-laga punggung lagi...ha kali ni pergi sunway lagoon, berenang lah sepuas hati...lagi satu, masa kat desa waterpark dulu mak tak mandi...so kali ni saya memang dah plan, walau mcm mana sekalipun mak kena mandi jugak dengan kitaorang...siap paksa mak pergi shopping t-shirt untuk mandi lagi...hehe...

Mula-mula mak tolak.."alahai anak...janganlah mcm tu...mak taknak mandi"....mcm2lah mak berdalih..saya faham mak kekok nak mandi-manda depan orang ramai ni...tapi kalau mak tak mandi kesian plak takkan dia nak duduk je kat bangku sorang-sorang..kalau desa waterpark dulu takpelah sebab mak boleh tengok anak-anak dia main kat mana..kat sunway lagoon besar punya tempat nak tengok camne...nanti mak bosan sorang-sorang..

So hari yang dirancang kami pun gerak dari rumah lebih kurang pukul 9 pagi...tak jauh pun dari rumah lebih kurang 10 minit je..tapi nak main game + nak mandi manda kena tambah tenaga dulu kan...singgah bfast dulu kat Restoran Pelita sebelah IOI mall...mentang-mentang nak tambah tenaga, masing-masing order nasi lemak ayam...bukan setakat tambah tenaga, tapi tambah kolestrol..hehe....

Lebih kurang pukul 11 kami sampai...orang pun tak ramai lagi beratur beli tiket...cuma ada segerombolan budak-budak sekolah tengah beratur nak tunggu turn masuk dalam...dengan senangnya kami boleh beli tiket sebab orang tak ramai lagi...5 dewasa, 1 kanak-kana semua sekali RM350..itupun kami cuma masuk 3 park sahaja..dewasa-RM60, kanak-kanak-RM48. kalau masuk All Park harga mahal sket je..kalau bukan warganegara, lagi mahal sket...lepas tu kalau nak harga pakej pun ada...tapi ada syarat-syarat tertentu lah plak..so, pilihlah yang mana satu sesuai dengan anda...:). kalau nak tau dengan lebih lanjut pasal pakej boleh lah cek kat sini... Sunway Lagoon_Pakej

Sebelum masuk, kami posing dulu dengan maskot sunway lagoon ni...si itik perut besar..:p. nak masuk dalam make sure takde makanan dari luar..kalau sorok dalam beg sekalipun memang tak berjaya sebab beg akan diselongkar terlebih dahulu..hehe....nak taknak kalau dahaga, belilah air kat dalam yang harganya 3 kali ganda dari harga kat luar..kalau rasa membazir, boleh minum air kat water dispenser yang disediakan...free aje..


Elok je lepas scan "jam tangan", ada jurufoto datang untuk snap gambar..apa lagi, kami pun posing lah mengikut apa yang dia suruh...bukan main mak sporting habis...hehe.....satu gambar RM15....kalau kita nak snap banyak pun takpe dia tak marah...sebab dia lagi suka sebab boleh buat duit..tapi terpulang pada kitalah nak beli semua ke atau nak pilih gambar tertentu je..kalau mampu, beli semua..kalau rasa-rasa tak mampu..pilih jelah beberapa keping yang rasa berkenan di hati..hehe...

Sebelum start main game, make sure beg simpan dulu kat locker..kalau tak nanti susah nak gerak ke mana-mana..nak simpan beg pun kena bayar jugak...biasalah tempat mcm ni mana ada benda free...hehe...inilah game pertama yang kami naik...mak senyum lagi...bila dah naik, amik ko...pusing-pusing-pusing-pusing..dah habis dia tekan butang start balik...sampai pening-pening suami ku...haha...biasalah dia..dah banyak kali naik pun tetap pening jugak...mak rilek je lepas dah habis  tu cuma masa tengah berpusing lah menjerit sket...haha....


Game ni paling seronok bila tengok mak ketakutan...husband ada amik video tapi tak boleh upload kat sini...kesian nanti mak malu..sampai pejam-pejam mata sebab takut..kami kat dalam ketawa terbahak-bahak geli hati tengok mak...hehe..cik balkis tengok sape tu? :)
    

Game budak-budak yang tak mencabar lansung...boring giler..tapi sebab nak teman budak sorang ni takpelah...layan jelah...turun-turun dari game ni, dia cakap "tak best..boringlah.."...amboi cik kak, naik roller coster ada berani?


Dah banyak kali datang tapi ni 1st time main sebab sebelum ni ingat kena pakai baju basahan baru boleh main...rupanya pakai jeans pun boleh ma...sebelah sana cik balkis dengan adik ipar saya fahmi rilek je masa turun gelongsor..kami laki bini ni "aaa.aaaa..aaa..." menjerit sakan tak ingat dunia...hoho...execuse me mak...menantu tumpang lalu....(cover ayu balik).

Buffalo Bill Coaster ala-ala roaller coster tapi tak mencabar mcm roaller coster yang satu lagi...cik balkis pun naik rilek je duk sebelah saya..husband ku kena duk sorang-sorang...olor..kesian nak jerit takde geng..hehe...mak tak naik sebab tak berani...alah mak...kecut perut sket je....sebelum main, kita posing dulu...puan hasniza yang over excited memang mcm tu...hehe....

Masa naik roller coaster yang real takde orang nak tolong snap gambar...kami naik berempat..me, husband, adik fatin dan fahmi...kalau nak ikut volume menjerit, rasanya saya dan husband orang paling kuat kut..haha...adik fatin rilek je...memang budak ni hati kering takde takut...huhu...mak dengan balkis tak naik..balkis sebab kecik lagi tak cukup ketinggian so tak dibenarkan naik...mak plak memang taknak naik sebab takut..

Game kapal terbalik makin sket yang terlibat..saya, adik fatin and fahmi...husband dah tarik diri sebab dia tak boleh naik benda-benda yang pening ni...roller coaster tu pun sebab saya pujuk...game kapal ni dia memang surrender awal-awal...pernah naik dulu sebab tu dia dah tau ketakutan yang dialami..saya? haha...lagi mencabar lagi best...sebelum naik, peace senyum lagi tengok kamera...

Bila dah naik..uwaaa...!!! bila kat atas, time kepala ke bawah, punggung ke atas....rasa mcm jantung dah jatuh ke bawah...yang adik fatin ni rilek je..menjerit jugak tapi takdelah over mcm kakak ipar dia ni kan..haha...ada sorang foreigner duk depan saya..dia tengok saya muka mcm dah lain..."dont cry babe...oh please..dont cry.."..lawak-lawak..bukan aku nak nangis lah...tengah gayat memanglah mukan mcm tu...hehe....


Turun-turun bawah pening...husband cakap orang yang paling kuat menjerit bukannya orang yang naik..tapi mak yang kuat menjerit bila tengok kami kat atas...haha...balkis terliur nak naik tapi tak boleh naik jugak sebab ketinggian tak lepas...lagipun mak tak bagi dia naik...kesian..takpe...nanti dah besar boleh datang lagi kita main puas-puas ok...:)

Sesi berehat sekejap menghilangkan pening dan loya....game last sekali cuma adik fatin sorang je yang sanggup main..orang lain semua dah surrender termasuklah saya...teringin jugak tapi bila ingat balik pengalaman lepas hampir-hampir muntah..tak jadilah..nanti nak mandi tak best plak menahan loya..huhu...

So adik fatin memang sorang yang kuat mental lebih dari abang-abangnya yang lain...hehe...dia main game Tomahawk yang berpusing 360 darjah..bukan sekali pusing tapi berkali-kali...bila dah habis game,dia rilek mcm takde apa-apa...OMG...adik dari planet mana dik? sape-sape suka cabaran, memang best naik benda-benda mcm ni...:)

Dah habis main game, kami panjat tangga naik ke jambatan gantung plak...mula-mula rilek je tapi bila sampai kat tengah, lepas tu tengok bawah...ketar lutut dibuatnya...kalau buat tak tau, pandang ke depan tak pandang ke bawah..everything will be ok..pemandangan dari atas jambatan memang cun...boleh nampak keseluruhan water park....kami jalan sampai separuh je lepas tu patah balik sebab tak sabar nak gi mandi-manda...:)


Lepas solat zohor, husband tukar baju siap-siap untuk mandi..kami tak masuk scream park sebab tak termasuk dalam senarai 3 park tu..kalau nak masuk, kena tambah duit...kalau beli tiket yang All park baru boleh masuk..mcm mana mereka tau kita beli tiket berapa park? tu..nampak tak belakang robot tu ada gambar jam...kalau kita pakai jam biru maksudnya 3 park je...so kat scream park memang tak boleh masuk...kalau jam hitam atau kuning baru boleh masuk...tapi saya walaupun dah beberapa kali datang sunway lagoon tak pernah masuk pun kat scream park..nak kata sebab takut hantu, memanglah takut tapi kalau hantu mat salleh tak takut pun...entah..

Okey now kita pergi water park plak...husband sewa pelampung 2 biji...bayar jugak.sekali deposit..kalau hilang, mcm biasa duit deposit tak dapat...biasanya kes-kes yang boleh hilang sebab ada pencuri...jangan tak percaya kalau saya cakap ramai foreigner yang suka curi pelampung orang..terutama foreigner dari timur tengah...saya pernah hampir-hampir nak kena nasib baik husband cepat sedar...


Now, masa untuk mandi manda plak..tak sangka mak ada bakat berenang..bakat terpendam..hehe...kat sini ada jugak khidmat jurufoto..boleh tengok gambar kat atas...ada lah jugak snap beberapa keping gambar...tapi gambar tu husband bagi kat mak..takpelah..nanti kalau balik kampung, saya scan gambar tu letak kat sini...

Pukul 4 lebih dah puas mandi manda, kami naik tukar baju...dah tak singgah mana-mana terus balik rumah...semua dah letih sebab dah kehabisan tenaga...hehe....yang pasti, husband orang yang paling happy sebab tengok mak dan adik-adik happy..:)

1 comment:

SAYA SUKA BACA

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...