27 June 2012

I'm Gonna Be A Mom...Part 2

Entry kali ni saya nak sambung balik citer tentang my early pregnancy...
Dah habis jumpa doktor, pergi makan lepas tu balik rumah...
Appointment dengan doktor lagi 2 minggu
Oh yer...dalam keadaan tak stabil macam tu...
Saya berjalan macam orang baru lepas bersalin...
Perlahan-lahan..nasib baik dapat husband yang memahami....
Walaupun saya berjalan macam kura-kura, tapi dia jalan sebelah saya walau kemana kami pergi...

Sampai rumah, tak sempat nak rehat pun lagi....
Tiba- tiba saya rasa ada something yang nak keluar dari bawah...
Masuk toilet tengok-tengok ada ketulan darah macam hati...
Nasib baik saya pakai pad...

Yang peliknya saya tak rasa sakit perut pun..
Saya panggil husband tunjuk kat dia apa yang dah keluar...
Husband ngeri tengok tapi risau...

Dia ajak saya gi klinik...
Oleh sebab saya tak sakit perut...saya cakap tak perlu pergi klinik lagi...
Yelah, baru je balik jumpa doktor...takkan nak gi lagi...
Kandungan baru masuk 7 minggu tapi asyik muka saya je yang keluar masuk klinik tu..
Itu tak kira lagi bil setiap kali pergi check up...
Sekali pergi dekat RM200 untuk scan, consultant dan ubat..

Saya cakap kat husband...
Takpleah by, kita gi hari ahad ni untuk sambung MC...
Lagipun kalau gi jumpa doktor, alih-alih doktor suruh banyakkan rehat jugak...
Husband dalam terpaksa ikut je permintaan saya...

Lepas keluar ketulan tu, saya hanya mampu terbaring je kat rumah..
Semua kerja rumah diruruskan oleh husband...
Kesian jugak tapi nasib baik dia dah jenis biasa ringan tulang buat semua kerja tu...
MIL call bagitau nak datang tengok keadaan saya...
Walaupun masa tu adik ipar saya baru lepas bersalin, tapi dia tak tenang duk kat rumah..
Alhamdulillah, saya bersyukur sangat dapat mak mertua yang baik dan prihatin macam tu..

1 APRIL 2012

MIL sampai dari Terengganu bersama dengan adik ipar lelaki....
Kebetulan adik ipar masa tu dah nak masuk sem baru...
So tak risau sangatlah mak datang naik bas dengan dia...
Sebelum ni kalau mak datang rumah, malu-malu nak baring depan tv..
Tapi dalam keadaan lemah tak bertenaga macam tu, takde dah malu-malu...
Kerja saya cuma baring....

2 APRIL

Saya gi klinik UMRA lagi untuk sambung MC sebab bleeding masih ada...
Yang keluar darah pekat warna gelap...
Jumpa doktor, scan lagi...
Masa ni kandungan saya dah 7 minggu lebih...
Alhamdulillah dah nampak baby dalam kantung...
Tapi masih kecik lagilah..


Ada cerita kat doktor apa yang berlaku lepas balik jumpa doktor sebelum ni...
Doktor tanya kenapa tak datang terus klinik bawak sampel tu...
Saya cuma mampu  terdiam jelah...
Memang salah saya pun sebab tak bawak sampel tu..
So sampai sekarang saya tak tau apa sebenarnya yang keluar...

Baby ada dan sihat je dalam perut...
It's ok dear...anak ibu kuat kan..
Walaupun macam-macam darah yang keluar, tapi anak ibu tetap survive....
Doktor bagi MC 5 hari lagi suruh saya rehat betul-betul...
Lagi sekali saya kena inject untuk kali ke dua kat bump...
Hari tu sebelah kanan, kali ni belah kiri plak...
Sakit..('_')
Kalau gi klinik kerajaan sah-sah saya kena warded..

Kat rumah memang kerja saya cuma baring...
Husband dan MIL yang buat semua kerja rumah...
Kalau saya cuba nak buat kerja sket je..
Mesti kena marah...hehe....rasa macam tuan puteri lah plak...

Lebih kurang 4 hari MIL datang jaga saya kat Puchong...
Hari rabu dia nak balik sebab banyak urusan kat kampung..
Yelah, saya pun faham...
Adik ipar saya pun perlu jagaan jugak...
Kena share-share lah kan...(^_^)
Mak plak kebetulan ada kursus haji setiap hari Khamis sampai Sabtu...
Bagi memudahkan perjalanan mak, kami book flight untul mak..
Susah-susah datang jaga saya takkan nak biar mak balik Terengganu sorang-sorang dengan bas..
Naik flight senang sket...1 jam dah sampai...

Masa berjalan dengan pantas...
Dan saya masih berada dalam jagaan husband..
Dalam keadaan keluar darah, saya juga alami alahan yang boleh dikatakan agak teruk..
Tapi pasal alahan tu nanti saya buat entry lain...
Pejam celik, pejam celik husband dah dekat nak naik offshore balik..
Nak taknak dia perlu pergi kerja..

Dalam masa yang sama dia risau keadaan saya yang masih tak stabil lagi...
Mana mungkin dia sanggup tinggalkan saya sorang-sorang kat rumah..
Husband dan MIL ada bincang suruh saya balik rehat kat kampung je..
Amik cuti tanpa gaji...
Saya masa tu tak terbukak lagi hati sebab rasa ralat nak tinggalkan kerja yang makin hari makin banyak kat ofis..
Dahlah MC 2 minggu lebih...
Lepas tu nak sambung cuti tanpa gaji plak..
Apa plak kata bos, siapa plak nak ganti buat kerja saya...

9 & 10 APRIL 2012

Saya dah start kerja balik..
Husband yang hantar, tunggu saya kt ofis sampai saya habis kerja...
Apa yang paling takut sekali bila datang ofis kena naik turun 40 anak tangga...
Macam ada satu tekanan kat perut setiap kali naik dan turun tangga..

Lepas fikir sehabis baik...
Saya amik keputusan, saya rasa harus amik cuti tanpa gaji..
Dalam keadaan macam ni saya tak mampu nak datang kerja...
Saya nak balik kampung rehat betul-betul biar kandungan dah stabil...
Lagipun MIL cakap dia nak jaga kalau saya balik rehat kat kampung...
Saya taknak menyesal dikemudian hari...
Kalau berlaku apa-apa pada kandungan saya disebabkan kedegilan datang kerja..
Rasanya sampai bila-bila pun saya akan menyesal..

Husband adalah orang yang paling happy bila dengar saya buat keputusan tu..
Dia kata, "sekurang-kurangnya abang boleh pergi kerja dengan tenang kalau ada orang jaga sayang"...
Terharu sangat.. '__'
Kami amik keputusan balik kampung minggu tu jugak...

12 APRIL 2012

Kami bertolak balik ke Terengganu lebih kurang pukul 11 pagi..
Sebabnya husband kena setel tax dulu kat LHDN kat Damansara..
Tau-tau  jelah kalau ke Damansara jalan dia punya jem....
Risau takut berlaku hentakan apa-apa sepanjang perjalanan..
Kami prepare 2 bantal..
1 untuk alas saya duduk..
1 lagi untuk letak kat perut sebab bila pakai seat belt kan macam ada tekanan sket..
So bila letak bantal bawah seat belt tu tak sakit sangat...
Alhamdulillah perjalanan semuanya berjalan dengan lancar....
Darah masih lagi keluar dan setiap kali nak solat memang terpaksa tukar pad...

17 APRIL 2012
Husband dah kena travel...
Tinggal lah saya  sorang-sorang kat rumah MIL...
Walaupun hubungan dengan mak baik tapi dalam hati risau jugak..
Manalah tau saya ni menyusahkan mak...
Selama dalam jagaan MIL, Alhamdulillah semuanya berjalan dengan baik..
Tiap-tiap hari MIL dan FIL tanya saya nak makan apa...
Pantang keluar je dari mulut memang mak akan cari punyalah...
Sampai naik segan saya dibuatnya...

Satu hari tu, saya terlanggar bucu kerusi masa tengah jalan dalam rumah..
Tak taulah camne boleh terlanggar kan...
Kena perut plak tu..
Tau-taujelah perut yang manja ni..terus keluar darah..
Perut sakit tapi saya tak cakap pun kat mak sebab my MIL ni adalah seorang yang sangat-sangat cepat risau....
Bila dengar je saya cakap sakit perut, terus dia masuk bilik paksa saya gi klinik....
Saya taknak..biasalah degil kan..
Last-last mak baring tidor sebelah saya..
Hehe...baik tak ibu mertua ku.. :)

# Bersambung di entry seterusnya...kan dah cakap panjang citernya.... (^__^)

3 comments:

  1. Tahniah...jg kandungan leklok yer... ;)

    ReplyDelete
  2. Thanks ummi...:)

    InsyaAllah, harap-harap semuanya dipermudahkan...

    ReplyDelete
  3. Hmm...anak abah jgn nakal2 tau kat dalam sane..sian kat ibu...ibu penat tu...tapi kalau ibu liat minum susu bg tau abah ek...:)..LOVE U DEAR....

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...