27 June 2012

I'm Gonna Be A Mom...Part 3

Yes...keje dah siap...
Boleh sambung part terakhir untuk entry bertajuk I'M Gonna Be a Mom...
(^_^)
Selama dalam jagaan MIL kat kampung, alhamdulillah semuanya ok ok saja..
Bleeding bila dah masuk 2 bulan lebih dah tak teruk sangat..
Cuma akan bleeding bila ada special kes...
Saya terlanggar bucu kerusi..
Lepas tu sambung makan ubat kuat rahim lagi sebab masih risau kandungan tak kuat...

Pejam celik dah hampir sebulan saya kat kampung..
Sambil menghitung hari kepulangan husband tercinta balik dari perantauan...
RINDU tak payah cakaplah..
Dalam keadaan macam tu, memang emosi mudah terganggu...
Tak sabar jugak nak balik rumah sendiri...
Huhu....

14 MAY 2012

Lagi 2 hari husband nak balik rumah..
Masa tu saya kat rumah ayah saya....tak jauh pun dari rumah MIL...
Entah kat mana silapnya sebelum magrib nak mandi ada keluar darah ....
Bukan setakat keluar darah tapi jugak ketulan darah beku warna coklat..
Saiznya lebih kurang 4-5 cm...
Ya Allah, dugaan apa plak kali ni...

Terus ajak kakak gi klinik..
Sampai kat Klinik Bersalin Intan lebih kurang pukul 8.45 malam..
Kebetulan ramai plak patient masa saya sampai..
Lebih kurang setengah jam baru boleh masuk jumpa doktor...
Doktor suruh baring sebab nak scan tengok baby..
Alhamdulillah baby saya sihat..
Masa ni kandungan dah 14 minggu..

Seronok sangat bila tengok kaki dia bergerak-gerak..
Doktor kata baby saya ok, jangan risau..
Cuma uri berada di kedudukan bawah..
maybe sebab tu berlaku bleeding...
Doktor tanya saya nak rehat kat rumah ke nak rehat kat wad?
Oh no...cepat je saya jawab nak rehat kat rumah...
Doktor kata ok...tapi make sure awak rehat betul-betul...
Jangan buat keje lansung sebab uri kat bawah pun masih dalam keadaan berisiko jugak...

Satu lagi nasihat doktor yang saya rasa sangat berinformasi..
Saya tak tanya tapi doktor yang bagitau...
Dalam keadaan uri masih kat bawah macma ni, jangan 'bersama' dengan suami lagi..
Kandungan lebih berisiko...
Ini bukan cerita 18 SX tau !
Ini memang saya anggap maklumat penting...
Kalau doktor tak cakap, sumpah saya memang tak tau...

16 MAY 2012

Husband sampai rumah lebih kurang pukul 7.30 malam...
FIL yang pergi amik kat kerteh...
Semangat betul ayah mertua ku...
Tapi saya tak ikut sebab risaukan kandungan...
Cuma tunggu dia kat rumah je...
Sampai-sampai, terus dia peluk dan cium dahi...
Ya Allah rindu sangat-sangat...

19 MAY 2012

Tiba masanya saya dan husband balik ke Puchong...
Rasanya dah cukup saya berehat kat kampung..
Kandungan pun doktor kata ok..
Cuma memang dinasihatkan jangan buat keje berat, banyakkan rehat...
So saya ikut nasihat doktor...
Semua kerja rumah husband masih buat..

5 JUNE 2012

Husband dah habis cuti, dah pergi offshore balik..
Terpaksa saya ke klinik check up sorang-sorang..
Sebenarnya sebelum husband gi kerja, kami dah buat appointment kat KPMC Puchong....
Ingat nak sambung check up kat situ sebab senang apa-apa hal dekat dengan rumah..
Tapi sedih betul lah..
Elok-elok kita dah buat appointment, klinik call cakap doktor terpaksa cancel..
Tunda ke waktu lain..2 kali plak tu..

Alahai..saya malaslah macam tu...
Macam doktor tak serius je nak rawat patient..
Kita pun ada schedule dan kerja jugak...
Takpelah...just continue dengan klinik UMRA...
Lagipun saya dah ada rekod kat sana senang citer...

Sebelum jumpa doktor, macam biasa cek tekanan darah, air kencing dan berat...
Semuanya ok sajo..
Berat saya cuma naik 1kg jadinya 49kg...
Masuk jumpa doktor, baring dan scan...
Kandungan masa ni dah berusia 16 minggu lebih...
Dah 4 bulan...(^_^)


Hello my dear baby...kali ni scan tak nampak sangat dia bergerak..
Cuma doktor bagi dengar denyutan jantung dia...
Alhamdulillah, semuanya ok..
Berat plak 140 gram...memang sesuai dengan usia kandungan 16 minggu...
Uri pun doktor cakap dah naik...
Satu je lupa nak tanya doktor..
Dah boleh cek jantina ke belum..
Padahal lama je doktor duk scan tengok keadaan baby...
Al-maklumlah 1st experience...

Doktor bagi vitamin Obimin  untuk dihabiskan dalam masa 30 hari...
Tapi saya ni kan malas kalau bab makan ubat..
Banyak hari jugak terskip...huhu...
Minggu ni macam mana pun kena makan tiap-tiap hari..
Sebabnya minggu depan cukup sebulan appointment berikutnya dengan doktor..
Dan minggu depan jugak my husband akan balik...
Boleh gi tengok baby sama-sama...
Tak sabar nak check boy ke girl..
(^_^)

Ok..ini gambar latest saya dari tepi..
Kandungan berusia 20 minggu


Gambar dari depan...


Kalau saya pakai baju kurung, memang tak nampak macam ni..
Pakai baju kecik, baju yang duk kat rumah baru nampak perut dah besar sket....
Husband pun belum tengok lagi ni...
Hehe...
Alhamdulillah...sekarang dah takde bleeding lagi dah...
Tapi saya masih tetap berjaga-jaga dan tak buat kerja berat lagi..

Oh yer, saya dijangka akan bersalin 17 November nanti...
Semoga semuanya semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan olehNya sehinggalah selamat bersalin..
Amin...

4 comments:

  1. Hehehe....:)...perut sayang abg dah besar...hmm...suka2 tgk....sayang jaga diri betul2 ek..tak sabar nak balik...huhu....LOVE U BABY...LOVE U TOO MY "Baby..."...:)

    ReplyDelete
  2. For you dear, dah besar ek? erm..besar lah sket kalau nak compare sebelum abang gi keje hari tu..anyway, cepat balik ek by..dah sebulan tak jumpa..MISS U SO MUCH...("_")

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...