25 November 2012

Pengalaman Bersalin Part 2

Assalamualaikum....

Sejak ada baby ni, masa untuk berblog sangatlah terhad...mana nak tengok baby lagi, nak bertungku lagi, masa untuk mesra-mesra dengan husband lagi (..hehe)..masa baby kecik ni lah kena bagi tumpuan lebih...walaupun kita tengok dia tido tapi kena perhatikan jugak takut baby tiba-tiba tersedak sisa susu...
 
Ok..entry kali ni saya sambung lagi citer pengalaman bersalin untuk bahagian kedua...
 
 
3.00 petang
 
Doktor Yus bagitau dah terbukak 7 cm tapi saya masih tak rasa sakit..masa tu husband masih belum sampai lagi...ish..sempat ke abang sampai ni..
 
Hantar mesej kat husband..
 
"Abang..sayang dah bukak 7cm"
 
Doktor cakap perut saya "full"..saya kena buang air besar dulu baru rasa contraction ..masalahnya bukan setakat air besar, nak buang air kecik pun saya tak rasa...so nurse masukkan ubat ikut buntut..tak sampai 3 minit perut saya memulas-mulas rasa nak buang air besar.....cepat-cepat turun dari katil masuk toilet..nurse pesan jangan kunci pintu toilet dan jangan teran terlalu kuat..maybe takut saya terlebih teran nanti tak pasal-pasal bersalin daam toilet...
 
3.30 petang
 
Husband belum sampai lagi....doktor Yus masuk sekali lagi untuk cek jalan...kali ni dah terbukak 8cm...doktor pecahkan air ketuban.sempat lagi saya tanya doktor agak-agak pukul berapa saya bersalin..doktor cakap maybe dalam masa 1-2 jam lagi saya dah boleh bersalin.
 
Saya cuba call husband nak tau dah sampai kat mana...mak angkat telefon cakap abang tengah drive..saya suruh pesan kat husband bawak kereta jangan laju..tak perlu tergopoh-gopoh sebab doktor kata saya bersalin dalam masa 1-2 jam..sempat lagi..
 
3.45 petang
 
Husband sampai cepat-cepat masuk labour room duduk sebelah lalu pegang tangan saya...ya Allah bila dapat tengok wajah husband, rasa lega sangat...baru rasa ada kekuatan dan semangat balik..
 
"Abang..maafkan segala dosa sayang selama ni dengan abang.."
 
"Ish..apa cakap macam tu" husband marah bila dengar saya cakap macam tu...
 
Saya tetap bertegas nak husband dengar ucapan maaf dari mulut saya..bersalin bukan perkara main-main, antara hidup dan mati kita...banyak urat-urat yang terputus waktu proses kelahiran...apa sahaja boleh berlaku...
 
Bila dengar sekali lagi saya mintak maaf..
 
"Yer..abang dah lama maafkan sayang"..husband mengalah sambil pandang wajah saya...erat dia genggam tangan saya..
 
Husband amik ubat selusuh (homeopathy) cepat-cepat bagi saya makan sebelum nurse dan doktor masuk..risau jugak takut doktor tak benarkan saya makan ubat tu..
 
Waktu tu doktor dan nurse ada kat labour room sebelah sebab ada ibu yang tengah nak bersalin..takut giler bila dengar suara doktor, suara ibu yang tengah meneran..tiba-tiba nurse kelam kabut masuk bilik saya amik barang..rupa-rupanya pesakit kat sebelah ada masalah tali pusat terbelit..memang menguji kekuatan betul..dahlah ini pengalaman pertama saya nak bersalin...
 
4.00 petang
 
Contraction makin kerap dan sakit makin terasa...
 
Setiap kali contraction datang, mulut tak henti-henti mengucap
 
"LA ILAHA ILLALLAH MUHAMMADUR RASULULLAH.."
 
diselangi doa Nabi Yunus keluar dari perut ikan nun
 
LA ILAHA ILLA ANTA SUBHANAKA INNI KUNTU MINAZ ZALIMEEN"
 
Makin lama makin kuat contraction..husband kat sebelah tak putus-putus bagi kata semangat sambil kesat peluh kat muka saya..
 
"Abang ada kat sini sayang..sayang abang kuat" husband tenangkan saya...
 

4.30 petang
 
Sakit contraction makin kuat dan makin lama...nurse cek jalan dah terbukak 10cm..maknanya saya dah boleh teran bila-bila masa saja kalau ada contraction...peluh makin mencurah-curah kat muka terutama kat dahi..husband setia disisi genggam erat tangan saya...tapi bila terlalu sakit dah tak boleh dah nak pegang tangan hsband..sebelah pegang dahi sebelah lagi pegang palang katil..

Nurse cakap kalau rasa macam nak berak atau ada benda nak keluar, teran je tapi jangan angkat punggung..jangan tahan..adoilah nurse...saya tak tau camne nak teran bersalin...takkan nak teran time doktor takde...nurse keluar tinggal kan saya dan husband kat labour room..

Tak lama lepas tu sakit datang balik..husband nak panggil nurse kat luar tapi saya tak bagi...saya tak rasa macam nak teran sangat pun..tiba-tiba sakit datang macam dah tak boleh tahan lagi dah..rasa nak putus nyawa..saya dah berpusing-pusing kat atas katil menahan sakit..

Husband cepat-cepat panggil nurse bagitau saya dah sakit sangat-sangat...kuat plak tu dia panggil..hehe..dia panik kut tengok keadaan saya.....nurse tanya husband saya nak bersalin dengan doktor perempuan ke doktor lelaki..husband tanya saya..dalam keadaan tengah menahan sakit, saya cakap nak doktor perempuan...rupa-rupanya doktor Yus dah habis waktu kerja masa tu..mungkin yang ada doktor lelaki je.. dalam keadaan macam tu doktor Yus masuk jugak bila tengok keadaan saya dah sakit sangat-sangat..

Doktor cepat-cepat arahkan nurse tanggalkan bahagian hujung katil dan letak alat apa ntah kat tepi katil..lepas tu kedua-dua kaki saya di angkat dan diletak atas alat tu dan diikat supaya tak boleh bergerak...doktor dan nurse bersedia untuk sambut kelahiran baby saya..

Sakit tiba-tiba datang.saya yakin kali ni memang betul-betul dah nak bersalin..rasa sakit tu tak tau nak terangkan camne...seolah-olah ada benda yang menolak dalam perut sampai kita rasa dah hampir hujung nyawa...saya bersedia untuk teran...doktor dan bersedia..

Malangnya kali pertama saya gagal sebab tak pandai dan tak cukup nafas...saya teran tak kuat dan tak bersungguh...sebenarnya bukan sambil lewa tapi saya tak yakin mampu buat..saya tak rasa kepala baby dah nak keluar..saya stop teran..

Terus doktor Yus bangun dari kerusi...dia sinsing lengan baju..

Doktor Yus agak marah sebab saya tak bersungguh...dia pun ajar camne nak teran..bila contraction berlaku, tarik nafas dalam-dalam lepas tu teran sekuat hati..kalau rasa nafas dah nak habis cepat-cepat curi nafas lepas tu sambung teran lagi..kena pandai curi nafas..jangan stop teran...nanti kepala baby masuk dalam balik..lagi satu doktor tak bagi saya pegang tangan husband masa tengah teran..doktor suruh saya pegang kuat pemegang sebelah katil..jangan angkat punggung dan kepala tunduk ke dada..jangan dongak ke atas...

Mula-mula saya rasa dah putus asa..saya takut tak mampu buat...saya bisik kat husband..

"sayang nak czer bang.."

Husband cakap kat saya balik...

"ish!! sayang boleh...sayang abang kan kuat" sambil dia usap kepala saya bagi sokongan..mungkin kesian tengok keadaan isteri..

Elok je husband habis cakap, saya rasa sakit lagi sekali..entah dari mana datang kekuatan, cepat-cepat saya pegang pemegang kat sebelah katil..tarik nafas panjang-panjang kemudian teran sekuat hati...saya boleh dengar doktor cakap.."ok good sayang...sikit lagi...sikit lagi...good"..

Saya buat seperti yang doktor ajar tadi..sekuat hati saya teran, tutup mulut rapat-rapat dan kepala tunduk ke dada...bila rasa nafas dah nak habis cepat-cepat saya curi nafas lain tak bagi putus..doktor memang pesan jangan keluarkan suara.. kalau tak tenaga akan hilang...

Tiba-tiba saya dengar doktor cakap "Assalamualaikum..."

Saya macam blur...ha?? dah keluar ke..sekejapnya...


Alhamdulillah tepat jam 4.43 petang lahir lah puteri kami, Khasif Aleesya dengan berat 3.0 kg...

Lepas keluar dari perut, baby Khasif tak menangis..doktor letak dia meniarap kat atas perut saya sebelum potong tali pusat..saya dah cuak dah..kenapa dia tak menangis..selalu saya tengok kalau dalam TV, baby yang baru dilahirkan akan menangis..

Saya tanya doktor.."doktor, kenapa baby saya tak menangis?"

Dalam keadaan macam tu sempat lagi tanya...hehehe...doktor cakap eh nanti dia menangislah tu..lepas potong tali pusat, nurse angkat barulah baby Khasif nangis...fuh..lega sangat..nurse letakkan baby Khasif kat satu tempat khas lepas tu bagi oksigen kat dia..

Sementara tu, giliran saya plak kena jahit..aduh...time kena jahit tulah saya rasa takut nak bersalin..rasanya jahit lagi sakit kut..saya asyik duk pandang jam bila lah nak habis ni..

sesekali saya cakap kat doktor, "doktor..sakit...lambat lagi ke.."

Banyak betul kerenah pesakit ni..doktor Yus senyum je..doktor cakap pandang baby awak baru tak rasa sakit...doktor cakap lagi jahitan luar tak banyak tapi dalam yang agak banyak sebab saya ada terangkat punggung sket masa baby belum habis keluar...lebih kurang 20 minit lepas tu barulah selesai proses jahitan..aduh...seriau bila ingat...


Baby Khasif dipakaikan baju hospital...


Husband tanya boleh tak nak azankan baby..tapi doktor tak bagi dulu..doktor cakap lepas dah cuci bersih baru boleh...masa ni anak ibu dah panda bukak jari..comel..:)
 
Husband datang kat saya..

"Terima kasih sayang..." husband cium dahi saya...rasa sebak sangat masa tu..dah lama kami nantikan saat-saat ini..akhirnya Allah makbulkan jugak dengan kehadiran Khasif Aleesya, puteri kami...

 
 Bersambung.....
 

8 comments:

  1. so sweet,,, eka senyum seorg2 time baca blog akk nie,,ase mcm eka lak ada sblh akk.. tahniah kak,,dpt bby yg sgt2 comel!!!,,*ase nk cium je bby comel nie,,

    ReplyDelete
  2. thank you eka..seronok plak bila ingat pengalaman bersalin hari tu..rasa cm nak bersalin sekali lagi je.. :)

    ReplyDelete
  3. tahniah sebab dah berjaya melahirkan baby perempuan yang gojes... :)

    ReplyDelete
  4. sweet lah !!! sha baca smpai nak nangis.. huhu. akak pandai karang pengalaman, smpai kitorang pon boley rasa perasaan akak time tu .. congratz 4 ur baby anyways! :)

    ReplyDelete
  5. bestnyerrr .... dah bukak 8cm pon msh xsakit yer. slalu sy baca org buka 2cm pon mcm nk mati dh tanggung sakit. hrp2 sy nt senang cam awk. amin.

    ReplyDelete
  6. wow...i tgh preggy ni...best bace blog u tapi takutnyeee part yg u citer ttg kena jahit tuuu...ermmm...

    ReplyDelete
  7. Masyaallah..!!pengalamn yg sgt brharga n tiada nilainya..sebak rs especially bila dialog2 ngan husband tu....niza, xsgka lak terjumpa blog u..tgh menyervey pasal klinik umra sbnrnya...hehe..btwy, kiter school mate smkc;-)

    ReplyDelete
  8. wahhh..sronok baca blog awak.....

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...