01 December 2012

Baby Kuning Kena Jemur

Assalamualaikum...

Entry kali ni masih bercerita tentang Khasif Aleesya, my princess....dah bosan ke? hehe...janganlah macm tu...

Dah lama saya impikan blog saya ni dipenuhi dengan cerita anak kesayangan kami..so bila Tuhan dah bagi peluang ni, saya akan tulis sepuas hati cerita tentang Khasif...kerana dialah pengarang jantung hati kami berdua...(^_^)
Hari kedua saya dan baby boleh keluar hospital sebab takde apa-apa masalah..risau jugak takut baby kena tahan sebab kuning (jaundice).nasib baik doktor cek ok tapi kena datang balik hospital cek hari ke-5..biasanya kuning akan naik tahap maximum pada hari ke-5...

Pagi esoknya hari ke 3 mak tekan-tekan muka baby macam ada kuning sket-sket..so mak nak jemur baby bagi kurang kuning..saya tak tau samada petua orang dulu-dulu atau memang disyorkan oleh pihak klinik jemur-jemur ni..

Khasif kena jemur...walaupun jemur pukul 8.30 pagi tapi bahang panas tetap terasa jugak..kesian muka baby berubah jadi merah masa kena jemur tu...huhu..nasib baik dia budak baik..tak meragam cuma tido je....


Sayu je hati ibu lihat dari jauh...baju dan seluar semua dah kena bukak...dah merah hangat pun baby tetap tido tak merengek....selain tu mak bagi baby minum air anggur hitam kurangkan kuning jugak..
Hari ke-5 kami gi Klinik Umra balik cek dengan doktor pakar kanak-kanak...bacaan jaundice baby Khasif 200...doktor bagi kebenaran balik Terengganu tapi dengan syarat sampai Terengganu kena terus follow up dengan klinik..kalau bacaan 250 memang doktor tahan baby kat wad..nasib baik..


Malamnya baby dapat upah...hehe...mak 'belah mulut' baby dengan air zam zam, gula, garam, asam dan kurma...slurp slurp bunyi baby hisap..sedap sangat la tu..


Sedap yer sayang? (^_^)..

Dah macam macam anak cina dah..tapi itu masa awal-awal lahir dulu..sekarang dah tak macam ni lagi dah.....(^__^)


P/S # BABAH....WE MISS YOU SO MUCH...CEPAT BALIK...

1 comment:

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...