23 January 2013

Majlis Aqiqah Dan Cukur Rambut Khasif

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...majlis aqiqah dan cukur jambul untuk Khasif telah  selamat diadakan pada 29 Dec 2012 yang lepas di rumah MIL...masa tu usia Khasif 57 hari..

Walaupun begitu, disebaliknya ada cerita sedih yang tidak dapat dielakkan..saya sebagai ibu Khasif yang mengandungkan dia 9 bulan lebih...my husband sebagai ayah Khasif yang telah menunggu kehadiran bayi ini selama 3 tahun..kami berdua tidak dapat menyembunyikan perasaan sedih tersebut..

Mengikut perancangan bersama MIL, majlis sepatutnya berlansung hari Jumaat, 28 Dec..sepatutnya tarikh tu husband saya dah selamat balik ke darat..semuanya telah diatur oleh MIL termasuk jemput para tetamu dan saudara mara..FIL uruskan tempahan kambing..namun, disebabkan masalah chopper (helikopter) yang tak boleh terbang, husband tak boleh balik..so majlis terpaksa ditunda ke 29 Dec..tugas MIL sekali lagi betulkan tarikh dengan semua tetamu yang nak dijemput...

Ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari...tak sampai seminggu tarikh majlis, lagi sekali saya terima perkhabaran husband tak boleh balik jugak pada 29 Dec tu..masalah chopper lagi...menangis saya dengar masa husband call bagitau..

Masa tu kalau ikutkan hati, nak je kami cancel dulu majlis tu..3 tahun kami tunggu kehadiran permata yang berharga ni...bukan satu tempoh yang sekejap...jujurnya kalau boleh kami nak majlis aqiqah untuk dia biarlah sempurna tanpa ada kekurangan...

Husband pujuk saya supaya teruskan jugak..kita hanya merancang tapi Tuhan yang tentukan..dia cakap dah cuba sedaya upaya tapi tetap tak boleh balik jugak..kalau boleh terbang, dia nak terbang balik hari tu jugak..

Saya faham keadaan husband masa tu..ibarat diluah mati mak, ditelan mati bapak...apakan daya..walau merajuk, marah, sedih sekalipun tapi kami tak berani bersuara..redha saja..hati orang tua harus dijaga..air muka MIL dan FIL harus dijaga jugak..hari tu dah tunda, kali ni takkan nak tunda lagi...apa plak  kata tetamu nanti..

Malam sebelum majlis tiba, Khasif tido dengan lena...saya menangis sendirian..sayu je hati bila pandang wajah dia..kesian...majlis yang penuh bermakna tanpa kehadiran babah tercinta..walaupun dia tak mengerti apa-apa, tapi naluri seorang ibu tersentuh...

Keesokan paginya, saya mandikan dia..maafkan ibu sayang tak sempat nak cari gown princess yang cantik untukmu..bila babah takde, ibu seolah-olah lupa untuk sediakan baju...

Khasif bersama dengan tokki (my father)..kesian tokki kan...boleh main dengan Khasif sekejap je...takpe, yang penting Khasif adalah cucu kesayangan tokki...tokki selalu cakap..."ala-ala..comel sungguh cucu tokki ni.."

Senyuman dalam tido...

Sebelah pagi, kambing disembelih..lepas tu sibuk acara kat dapur potong memotong, masak memasak... ramai sedara mara dan jiran-jiran yang datang tolong..lebih kurang pukul 12 tetamu yang datang awal dah  boleh makan..

Lepas zohor baru ramai yang datang makan..pukul 3 bacaan Yassin bermula..sebaik sahaja tamat bacaan Yassin, marhaban dan majlis cukur jambul bermula...Alhamdulillah Khasif bagi kerjasama...dia tido tak bergerak lansung masa majlis tu berlansung...

Sebaik sahaja cukur jambul selesai, Khasif terjaga...apa lagi mintak upahlah dia...

Masa ni dah petang sangat dah...ramai yang dah balik...Khasif pandang ke pintu...seolah-olah menantikan seseorang yang tak kunjung tiba...sedih... :(

Malamnya barulah proses cukur rambut Khasif dilakukan..dalam ramai-ramai, hanya mereka berdua yang berani buat iaitu Ayah Teh (husband SIL) dan Cek Teh (my SIL)..saya berani tengok time gunting je..bila time cukur saya beredar sekejap sebab rasa ngeri...kulit kepala baby kan nipis..

Inilah dia Ayah Teh Khasif yang sangat berani dan expert itu..Cek Teh Yani pun berani jugak..dialah tolong pegang Khasif masa proses cukur berlansung..maklumlah mereka berdua dah ada pengalaman..rasanya kalau babah ada, dia pun tak berani jugak kut sayang..hehe...

3/4 rambut Khasif dah takde...disebabkan kulit kepala baby yang masih nipis, proses mencukur haruslah dilakukan dengan berhati-hati...so masa yang digunakan jugak agak panjang...


Tada!!! sudah licin takde rambut lagi..takpe sayang..cukur rambut ni hikmahnya adalah untuk menghilangkan kotoran..malam tu Khasif tido dengan lena sebab kepala dah ringan..

Begitulah cerita yang berlaku masa majlis aqiqah dan cukur rambut Khasif...rupanya my husband pun menangis jugak kat tempat kerja dia..rasa hiba sebab tak dapat hadir masa majlis yang penting untuk anak sendiri...bukankan aqiqah itu lebih afdhal sekiranya niat dilakukan oleh bapa sendiri...

1 comment:


  1. satu je pesanan eka utk backpackers,
    1-nak travel mana2 mesti ada keberanian
    2-do enough research, nowdays byk travel blog yg cerita detail khas utk backpack

    IN SHA ALLAH, kalu has baca trip eka ke Korea, salin nota2 penting yg ada, cthnya nak ke nami island naik apa, nak ke namsan tower naik apa, exit berapa.. mesti lepas punya.sbb negara2 maju sknag dah ada subway/lrt yg sgt efficient. kebanyakannya, tourist attraction tak jauh dari subway.mudah sgt.try la.

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...