10 September 2013

Anak Thailand Dan Sup Tulang..

Assalamualaikum wbt...

Hari sabtu hari tu sepatutnya saya dijemput ke open house sorang kawan lama..
Rumah dia kat puchong..
Tahun lepas masa dia buat open house saya gi jugak sorang-sorang bawak perut...
Masa tu husband kat offshore...

Tahun ni dijemput lagi..
Kali ni husband takde jugak tapi takpe...
Boleh je beraya berdua dengan khasif...
Orang kata rezeki jangan ditolak..hehe...
Lagipun tuan rumah bersungguh call ajak datang rumah..
 Katanya majlis start pukul 12 tengahari  sampai pukul 6 petang...

So hari sabtu saya berkira-kira nak gerak pukul 3 dari rumah...
Kalau gi tengahari panas sangat...
Kesian plak khasif panas-panas duk bawah khemah...
*Standard orang KL buat open house kan kat luar rumah...hehe...
Tup-tup pukul 2 lebih langit gelap sangat tanda nak hujan..
Bukan mendung tau tapi gelap...
Maknanya hujan mesti lebat..
Eh..boleh ke pergi ni...
Risau jugak drive dalam keadaan cuaca tak elok ni..
Kalau dekat takpe...
Puchong jauh jugakla setengah jam lebih dari rumah...

Pukul 3 makin gelap +  berangin....
Mood nak pergi pun macam dah tak berapa nak ada...
 Last-last tak jadi pergi sebab hujan turun dengan lebatnya...
*Mesti husband lega saya tak jadi pergi...masa mula-mula cakap nak gi beraya puchong tu dia macam berat hati je nak bagi....*

Pukul 4 saya masak bubur nasi untuk khasif...
Kesian dari pagi dia cuma makan biskut cicah susu..
Ibu pun lapar giler sebab tak makan apa dari pagi...
Tak boleh jadi ni...terbayang-bayang sup tulang kat kedai...

Bersiap lepas tu tapau bubur khasif dalam bekas...
Mohla adik kita gi cari makan..
Ibu lapar sangat ni....
  Broom......saya bawak khasif makan kat Restoran Ulam Desa Bukit Jelutong..
Dekat je dengan rumah...
Elok je sampai kat restoran lagi sekali hujan turun dengan lebatnya...

Duduk....


Tak lama datang sorang kakak (pekerja) kat meja....
Nak amik order tapi sebelum tu dia tanya benda lain dulu...
Slang dia kejap bunyi indon, kejap bunyi siam..

Pekerja : "Anak berapa bulan ni dik?"
Saya : "10 bulan dah kak..."
Pekerja : "10 bulan tapi macam dah matang..comel" #nakjugakbagitauorangpujianakawak
Saya : "Hehe..."
Pekerja : "Adik orang mana?"
Saya : "Orang Terengganu...kenapa kak?"
Pekerja : "Suami orang mana? Orang luar negara ke?"
Saya :  "Suami orang malaysia..orang terengganu jugak..kenapa kak?" ??? # pelik soalan itu..
Pekerja : " Oo..anak macam anak orang thailand..ingatkan suami orang sana.."
 Saya : Ketawa je la nak cakap apa lagi..hehe...

Lepas tu baru dia amik order...

Anak Thailand pulak ko dik...
Sebelum ni selalu dengar macam anak korea, anak jepun...
Kali ni anak thailand pulak...
Lepas ni anak mana pulak ek...vietnam? hong kong? Eskimo?
Hehehe...
Kelas ko dik...antarabangsa sangat...



Dalam 10 minit makanan pun sampai..
Nasi set sup tulang...
Dalam bekas biru tu bubur khasif bawak dari rumah...
#bubur khasif saya tak campur lagi garam dan gula...tak elok lagi untuk buah pinggang dia..


Sup tulang dia boleh tahan sedap...
Daging pun lembut...
Tapi kalau orang tak suka masin macam saya ni ..
Memang akan cakap "agak masin sedikit"...
Namun begitu masih boleh diterima tekak...

Makan, makan, makan....
Gilir suap mulut sendiri, lepas tu suap bubur mulut khasif...
 Nikmatnya sup tulang panas waktu hujan lebat...
Slurrrrrp.....

Best kan sup tulang??
Nanti husband balik kena cari tulang ni...
Belajar masak sendiri sup tulang kat umah...
Hmm...idea yang baik...
^__^

Sekian dulu citer untuk kali ini...
Panjang umur kita jumpa lagi...
Wassalam...

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...