04 September 2013

Tolonglah Jangan Kedekut Sangat..

Assalamualaikum..

Harga minyak naik 20 sen?? katanya bukan naik harga tapi kurangkan subsidi...
Yolah tu...subsidi diungkit-ungkit...
Kenaikan cukai situ sini tak plak disebut-sebutkan...
Ops nanti ada yang saman plak kalau saya terus tulis kat sini..
So apa yang mampu kita-kita buat cuma diam je la ek...
Nanti kalau bersuara kena siasat plak...apa-apa je la....

Topik lain..

Korang pernah tak jumpa...
Orang yang suka meminta-minta...
Tapi barang sendiri kedekut giler...

Saya dah lama giler bersabar dengan sorang hamba Allah ni...
Mula-mula tu rasa menyampah sket-sket je..
Lepas tu rasa macam..
"alah..takpela...dah perangai dia macam tu"..
Tapi makin lama makin dibiarkan makin melampau...
Makin meminta-minta...
Pantang nampak orang bawak benda..
Tanpa segan silu mintak...

Saya ni bukan nak berkira sangat...
Kalau orang jenis tak kedekut..
Saya lagi bermurah hati nak memberi...
Tapi asyik muka dia je yang mintak tanpa rasa malu..
Tak suka okey..
Memang rasa kedekut giler dah  nak bagi...
Kalau give and take takpe tapi kalau dah jenis take aje..
Susah la...

Kalau barang dia, wah bukan main berkira, sorok ketat-ketat...
Makan pun kalau boleh sorang-sorang tak bagi orang nampak..
Takutnya orang mintak barang dia punya...

Dia bukan orang susah..
Bukan takde duit..
Tapi namanya manusia kedekut taik hidung masin...
Nak belanja orang lain? Jauh sekali...tapi kalau barang orang cepat je nak...

Saya harap awak tolonglah berubah sikap sket...
Kita ni hidup bermasyarakat...
Bila orang berbudi pandai-pandai lah awak berbahasa..
Orang yang ikhlas pun lama-lama jadi tak ikhlas kalau jumpa orang macam awak ni...
Rimas...

Sekian..

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...