19 December 2013

Perjalanan Teluk Intan -Lumut - Pantai Remis Perak- Part 2

Assalamualaikum....

Hari ni gigih nak update citer sambungan dari PART-1 plak...walaupun tau tak ramai yang menunggu kisah seterusnya, tapi takpe...tuan tanah lebih berkuasa di sini...hehe....

Okey....

Kami masih setia menunggu ketibaan rombongan lain...

Calling-calling....rupanya kami terima info yang salah...sebenarnya bukan jumpa kat Lumut tapi kat Aeon Manjung..masa tu hari dah nak gelap..kami takut kalau keluar dari kawasan tu makin jauh plak kami gerak...so senang citer, tunggu saja pengantin datang jemput....

Lama jugak la kami menunggu...bila pengantin sampai, hari dah malam....kami follow kereta diaorang menuju ke homestay kat area manjung....

Bila sampai je homestay, pihak penganjur cakap lelaki dan perempuan tido asing-asing...perempuan satu rumah, lelaki satu rumah...

Okey..saya takde la kisah sangat tido asing-asing tu...TAPI yang saya terkilan, bila kami sampai bilik semua dah penuh....so pihak penganjur suruh je masuk mana-mana bilik...setiap bilik bukannya sikit orang tapi 5, 6 orang dah ada dalam bilik...huhu...camne nak bersesak-sesak dala bilik seramai tu...

Saya cuma masuk letak beg je..sedih tau..saya dengan anak kecik lagi...tapi takpe la...orang kata masuk kandang kambing, mengembek..masuk kandang rimau mengaum..pandai-pandai la sesuaikan diri untuk satu malam tu je...

Saya ni mula-mula ingat nak tidor kat ruang tamu je...tapi malam tu warga veteran semua duk rancak berbual kat ruang tamu...maklumlah jarang-jarang dapat berkumpul ramai-ramai macam tu...banyakla topik yang mereka sembang...

Sementara menunggu mereka habis berbual, saya masuk bilik kosong dulu untuk tidorkan Khasif...

Tiba-tiba...husband hantar mesej...dia kan duk kat rumah lain...

"Sayang....tension  :( "
"Kenapa by? abang tension apa?"
"Mane abang nak tido ni...bilik dah penuh...ruang tamu plak ada orang duk lepak..."
"Sayang pun takde tempat tido ni bang"
"Kalau abang tau macam ni..tobat abang cari hotel awal-awal"

Hehe...begitu la antara mesej suami isteri yang takde tempat tidor...kalau la kami tau macam ni jadi nyer....memang awal-awal lagi dah booking hotel...senang ada privacy sendiri...boleh baring dan rehat ikut suka hati, bila-bila masa kita nak..

Tapi dah terlambat..takkan nak keluar cari hotel time tu...dah terlanjur sampai, nanti takut pihak penganjur kecik hati plak..mak plak yang malu...pihak penganjur pun bukan orang lain..sedara sendiri jugak...so nak tak nak redah saja lah labu....(^_^)

Alhmadulillah malam tu ada la jugak tempat tidor....walaupun tido atas toto je tapi at least ada tempat tidor kan...hehehe....tapi saya tak lena sangat tidor sebab Khasif batuk teruk waktu malam...bila dia batuk saya angkat letak dia kat bahu urut-urut belakang dia...kesian sangat...

Esok pagi, bangun ion baju dulu...belum sempat mandi mak cakap husband tunggu kat luar.....rindu kan kami berdua leteww.......hehe....takdela..husband datang amik baju untuk pakai gi kenduri nanti...

Oh yer..pagi tu breakfast dihantar ke homestay kami...semuanya telah ditempah oleh pihak penganjur so tak perlu nak masak atau keluar cari makan kat luar....

Lepas dah bfast, saya mandi dan siapkan Khasif semua....


Yeah..anak ibu dah siap untuk gi jalan-jalan....duduk main dengan babah kejap sementara ibu nak bersiap....






Sementara menunggu yang lain bersiap....

Sepatutnya planning asal rombongan gerak pukul 10 ke Pantai Remis..tiba-tiba ada perubahan jadual...gerak ke Pantai Remis pukul 12 tengahari plak...

Alang-alang dah bersiap, takde maknanya nak tukar baju dah...sementara nak habiskan masa, husband ajak keluar jalan-jalan dulu kat Bandar Lumut dan Pantai Telok Batik..

Sorry takde gambar kat Pantai Teluk Batik sebab kitaorang tak turun kereta pun..sekadar pusing dengan kereta je....

Lebih kurang pukul 12.30 baru gerak dari Manjung ke Pantai Remis...terlambat setengah jam dari planning asal..biasa la janji melayu...

Sampai-sampai Pantai Remis lebih kurang pukul 1 tengahari...matahari betul-betul mencacak atas kepala...panasnya ya Allah....

Tunggu pengantin berarak plak..kitaorang ni beratur kat belakang pengantin la kan...sekali pengantin berhenti berdiri kat tengah jalan tunggu orang habis berzanji ke apa...


Saya rasa macam nak terbakar berdiri tengah panas macam tu...walaupun ada payung tapi sikit pun tak membantu...kesian kat anak tidor tengah-tengah panas terik macam tu....

Lepas tu boleh makan...tapi husband dan ahli rombongan lelaki yang lain makan lambat sket sebab takde tempat kosong...berdiri kat celah-celah pokok menumpang teduh menahan panas...kesian kan..huhu...

Saya makan tak nikmat..sambil makan sambil tengok husband berdiri menahan panas...I LOVE U DEAR..eh...tetibe....hahaha.....

Ingatkan dah habis majlis, sebelum balik tu nak jugak singgah mana-mana dulu..tapi husband plak  dapat call kena naik offshore keesokan harinya...

Nak tak nak harusla akur dengan tangungjawab itu...so, kami terus gerak balik ke Shah Alam tengahri tu jugak...

Bye-bye Perak...kalau panjang umur, kita jumpa lagi...(^___^)

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...