30 December 2013

Ketawa dan Air Mata 2013...

Assalamualaikum wbt...

Hari bersilih ganti, pejam celik dah nak masuk tahun baru....sekejap je masa berlalu...

Dua hari lagi, tahun 2013 akan melabuhkan tirai...kita semua akan masuk ke tahun baru dengan azam dan impian baru....insyaAllah kalau ada usaha, pasti azam akan terlaksana..

2013...

Tidak banyak perkara di luar jangkaan berlaku....tidak banyak juga air mata yang gugur....alhamdulillah kita semua semakin matang dan cuba menjadi manusia yang lebih baik...

Cuma beberapa perkara yang terjadi tidak dapat dielakkan...

KHASIF...

Kerap demam, selsema...lately dia batuk dah 3 minggu tak sembuh-sembuh...muntah tiap-tiap malam sebab batuk...doktor kata maybe ada jangkitan kuman kat saluran pernafasan..tapi nasib baik paru-paru ok..

Itulah ujian yang Allah bagi terhadap ibu bapa dalam membesarkan anak...kalau kita kuat, kita akan tempuh dengan tenang, sabar...tapi kalau kita tak kuat, kita akan runsing, letih, murung dan macam-macam emosi lain yang akan datang bertandang....

AYAH...

Sebelum ni ayah saya sihat...walaupun umur dah lanjut lebih 90 tahun tapi dia takde penyakit kronik untuk dirisaukan...cuma sekali dia pening, tak larat...

Tapi bulan lepas my SIS call cakap ayah tiba-tiba rebah dalam bilik dia....rupa-rupanya ayah diserang angin ahmar atau bahasa medik dipanggil strok..saya tak boleh nak balik terus sebab husband kat offshore lagi...

My SIS panggil orang datang mengurut....Alhamdulillah lepas 10 kali mengurut, ayah ada sedikit perubahan...cuma badan sebelah kanan masih lemah...

Minggu lepas saya balik kampung nak jenguk keadaan ayah....sedih....terbaring sorang-sorang dalam bilik menghabiskan sisa-sisa umur...bila tengok kami anak beranak balik, ayah tersenyum....suka tengok anak cucu ada balik...

Bila kami salam, genggaman tangan ayah dah tak kuat...dia cuba untuk raut tapak tangan ke muka tapi sangat susah...ayah dah tak boleh bangun, dah tak boleh jalan....bila papah dia untuk ke toilet, mesti dia cakap nak jatuh..nak jatuh..padahal kita dah pegang kiri kanan...

Nasib baik saya dapat suami macam husband..tak kekok nak urus ayah gi toilet..lepas tu mandikan ayah, dukung masuk bilik bagi pakai kain dan baju...kalau dapat husband yang geli, yang urban.. tak tau lah camne....tq so much abang....

ANNIVERSARY...

12/12/2013 genap 4 tahun usia perkahwinan kami..Alhamdulillah...tiada kata yang boleh diluahkan selain bersyukur ke hadrat Illahi...dikurniakan seorang suami yang bertanggungjawab dan seorang puteri yang manja...

Lumrah dalam berumahtangga ada pasang surutnya...namun dalam pahit itu ada seribu kemanisan yang menanti.....ada rindu yang sering bertamu...^__^

Anniversary kali ni masih belum celebrate lagi...mungkin ada planning tapi tunggu dan lihat dulu...hehe...

Itu saja serba sedikit kisah saya untuk tahun 2013...suka dan duka dalam kehidupan mengajar kita menjadi seorang yang lebih matang...amin....

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...