05 December 2013

Sedangkan Pantai Pun Berubah...

Assalamualaikum...

Hai semua...
*sambil lambai tangan tapi takde orang...

Giler lama tak update blog....biasa la bila husband offshore takde kat rumah, aktiviti saya pun tak la banyak...memerap kat rumah je la dengan Khasif...habis jauh pun keluar bawak Khasif gi makan, lepas tuu cari barang kat Giant...

Setelah 3 minggu berjauhan, alhamdulillah semalam husband dah selamat balik kepangkuan kami semula...Khasif yang demam teruk malam tu terus jadi segar bila nampak babah....

Babah baru je sampai depan pintu rumah, dah hulur tangan suruh angkat dia...

Okey...izinkan ibu mengundurkan diri dari korang berdua...huhuhu..... '__'

Takde apa pun nak citer sebenarnya....

Tengah belek-belek gambar jumpa gambar kitaorang gi pantai masa balik kampung bulan lepas....

Selalunya kalau balik Ganu, aktiviti petang hari kalau berkesempatan kitaorang suka gi makan ikan celup tepung kat pantai Airport atau pantai Mengabang  Telipot...

Jangan tak tau...kat Ganu pun ada ICT okey....singakatan kepada Ikan Celup Tepung...hehehe....

Gambar masa kat kedai makan takde sebabnya kami ni asyik diekori oleh lebah-lebah yang tak tau dari mana..sakit hati betul...3 kali tukar meja, 3 kali tu la lebah-lebah ni ikut kitaorang...dahla saya risau takut benda tu gigit Khasif...

Yang peliknyer...lebah-lebah tu takde plak nak gi kacau meja orang lain...
Apa kah tandanya itu?
Adakah lebah-lebah itu terbau MADU kat meja kami....jaga-jaga.........(^_^)


Dah habis makan, bawak Khasif gi jalan-jalan tepi pantai.....





Kali pertama Khasif melihat pantai, melihat laut yang terbentang luas......


Kali pertama jugak Khasif jejakkan kaki dan berjalan-jalan di atas pasir pantai.....

She love it..


Kagum kali pertama tengok ombak yang menghempas pantai...dia tak takut...well, tengokla siapa ibunya...hahaha....



Pergi pantai pakai tight..ko mampu? hehe....rambut dia dah panjang sket so kena ikat..kalau tak, berjuntai-juntai rambut tutup mata.....


Setia menunggu ombak....

Teringat zaman kecik-kecik dulu....setiap kali musim remis...mesti satu family datang  mandi pantai sambil tangkap remis dan ketam....selalunya waktu malam..syok giler...dulu mandi pantai malam-malam takde hal...

Berenang ke tengah sket tunggu ombak datang...lepas tu kena hempas dengan ombak...beralun-alun badan dalam laut....masa tu ombak takde la garang macam sekarang....

Sambil berenang, tangan teraba-raba kat tanah atau kuis-kuis dengan kaki cari remis...kejap-kejap dapat...pergi tengah lagi, dapat lagi..lagi besar dapat lagi sakan nak cari...dah penuh tangan, naik pantai letak hasil tangkapan dalam baldi...

Yang laki plak, bawak kepala ayam..buat umpan ketam...hasil tangkapan memang penuh satu baldi...kalau lapar, naik pantai kejap makan la nasi bekal bawak dari rumah...lepas makan turun lagi dalam air teruskan misi mencari remis dan ketam...dah puas berenang-renang, baru la naik bersiap-siap untuk balik....

Masa tu saya sekolah rendah...awal 1990 an..sekarang ni, jangan kan nak mandi pantai mandi waktu malam....waktu siang pun tak boleh sebab pantai dah berubah..dah bahaya....gigi pantai pun dah dalam...

Itula salah satu sweet memory masa kecik-kecik yang masih saya ingat sampai sekarang....

Pantai berubah bukan dipukul ombak....tapi di korek oleh jentera-jentera manusia yang rakus untuk pembangunan... 

Sekian...wassalam...

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...