22 August 2014

Cerita Raya 2014: Khasif Di Taska

Assalamualaikum...

Jumaat minggu lepas taska Khasif buat port luck raya...
Parents diberi checklist nak sediakan juadah apa untuk anak-anak...
Pastu kat wasap group bz la mak-mak ni volunteer nak masak itu ini..

"Orchid will bring mee hoon..."
"Razi will bring mee goreng.."
"Elyas would be in charge for spaghetti please..."
"Irfan will bring nasi impit and kuah kacang..."

Parents semua taknak kalah masing-masing nak masak macam-macam...
So memandangkan semua nak bawak makanan berat-berat...
Saya pun syukur la sangat..takyah penat masak berat-berat..
Lagipun saya sedar la kan kemampuan diri sendiri...
Ibu buat desert je la dik...hahaha...

"Khasif will bring puding triffle.."

Sehari sebelum tu gi shopping barang-barang dengan Khasif...
Yang paling takleh terima kek gulung habis kat semua kedai...
Masuk giant pun habis...
Hai..semua orang buat puding triffle ke musim-musim raya ni sampai takde stock lansung...
T_T

Fikir punya fikir....
Saya cari alternatif lain....
Jeng jeng jeng....


Tada...tak dapat kek gulung saya beli kek petak...
Bijak tak..kita kena inovatif jugak sekali sekala....hahaha...
Janji  bahan asas kek jugak...^_^

 Maka malam tu bertungkus lumus la saya sorang-sorang kat dapur..
Selagi Khasif tak tidor, memang tak boleh buat kerja..
Menangis nak tunggu dia tidor dulu...T_T


Dah potong & susun-susun dalam bekas...
Cantik jugak kan..tersusun elok je...takde lubang pun...
Kek coklat dan kek marble...
Yummy-yummy....


Dah masuk puding kastard..susun la buah cantik-cantik...
Kalau boleh saya nak letak banyak-banyak strawberry tapi tak cukup ruang...


Final step letak jelly kat lapisan atas sekali...
Nak letak jelly warna apa pun terpulang..
Tapi selalunya orang buat jelly merah sebab rasa strawberry dan warnanya cantik..


Mula-mula plan nak isi dalam bekas kecik-kecik macam ni..
Tapi tak jadi sebab budaknya ramai..
Jenuh nak buat 30 bekas..
Yang atas ni buat untuk ofis beberapa bulan lepas saja bagi kawan-kawan..

Boleh tengok RESEPI PUDING TRIFFLE kalau nak cuba..
Saya pun budak baru belajar jugak...^_^



Pagi tu sempat saya masak Sosej Roll..rangup....
Nanti kalau ada masa saya share resepi...


Potong-potong masuk bekas...
Abaikan corak mayonis yang ntah apa-apa tu..
Masa tu dah lambat..so main picit je..hehehe...


Sampai nursey majlis dah start..budak-budak tengah nyanyi lagu zikir ramai-ramai...
Bagus teacher diaorang ni..
Saya tengok kat fb, sehari sebelum program tu diaorang ajar budak-budak anyam ketupat..
Ajar buat cookies sama-sama..
Thumbs up..

Mula-mula saya memang nak join sekali sambutan raya tu..
Tapi start makan lambat..saya plak ada jamuan raya jugak kat ofis...
So terpaksa mintak diri...


Gambar amik kat fb..
Rasanya sebelum start makan, teacher introduce nama setiap makanan traditional..
Yela..budak-budak zaman sekarang ni mana sama macam kita dulu..
 Lemang, tapai, ketupat bukan selalu diaorang tengok...


Khasif yang excited tengok makanan...
Kesian..adik lapar yer..


Teacher bagi rasa sket-sket sorang...
Makanan baru sampai kat tangan dah nganga mulut siap-siap...hehehe...


Sebelum start makan, beratur baca doa dulu...


Semua boys...Khasif sorang je girl kat situ..
Kenapa tak join girls yang lain dik...
Babah cakap adik hot stuff kut..
Perasan la tu babah....^_-


Ni bestfreind Khasif kat school..chinese..
Nama dia Caring...
Kalau tanya Khasif sape ni...
"EEeeyyiingggg...."
Hehehe...pelat..
Main sama-sama, tidor sama-sama...


Uikk...tengah dating ke tu...^_^
Kesian la anak ibu ni..kenapa dah baju tu serebeh macam tu..
-_-


Thank you teacher tolong jaga Khasif...
Sorry adik...next time ibu join sekali okey... 
Kali ni ada halangan yang tak dapat dielakkan....

Itu saja kisahnya kali ni...
Rasa cam ada lagi citer raya...tengoklah dulu camne...
Bye...^_^

No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...