19 August 2014

Cerita Raya 2014 : Perjalanan Balik Kampung....

Assalamualaikum wbt...


Waduh-waduh...lamanya tak story mory kat blog sendiri....seronok baca blog orang yang macam-macam citer...tapi bila nak start tulis sendiri....hanyut...

Bila start pilih gambar rasa cam  boringnyer...kenapa takde gambar yang ok sket..huhu..


Tapi untuk tidak menghampakan diri sendiri...jomlah kita korek-korek jugak citer yang dah nak basi.. walaupun orang lain dah terbang ke bulan...takpe....kita merangkak pun merangkak la labu....lebih baik ada dari takde lansung kan....(^_^)

Tahun ni saya tak cuti raya awal..cuti pun dah tak banyak tinggal...so pasrah je la balik sama macam orang lain...nasib baik jumaat tu bos bagi kerja half day....yahooo....boleh balik kampung...

Saya gerak lepas husband solat jumaat lebih kurang pukul 3..

First time dari Shah Alam ke Gombak lalu jalan sungai buloh...memang dekat la....cuma tak best kenderaan berat agak banyak lalu situ..ngeri la jugak lori-lori yang besar gedabak tu berlumba dengan kita...



Pukul 3.50 dah sampai tol Gombak..dah banyak kereta yang nak meninggalkan kota raya cuma tak padat lagi masa tu...katanya petang tu lepas habis waktu kerja jem teruk ek?? nasib baik dapat gerak awal...

Masa kat highway karak, husband drive...dah dekat-dekat nak masuk LPT tu dia start mengantuk...alahai....encik husband ni asal pegang stereng kereta lama-lama mesti ngantuk...siang-siang hari plak tu....-_-

So terpaksala co-pilot yang drive...sape lagi kalau bukan isterinya ini...hahaha....first time saya drive kat LPT so husband macam-macam la duk pesan...bawak 90 je..jangan berlumba dengan bas dan lori...jangan itu..jangan ini...

Mula-mula 90 la..lepas dia dah lena I up la sket jadi 100..mana tak tekan minyaknya..orang lain semua vroom vroom potong kereta kita....tengok meter...slow sangat ke aku bawak 90 ni...kadang-kadang terlebih jugak jadi 110..

Hahaha..pandai ek sekarang..dulu mula-mula bawak kereta paling laju pun 40...itu pun rasa dah pecut giler babas dah tu..T_T


Perjalanan petang tu tak terus ke Ganu...saya masuk bandar Kuantan dulu..husband macam biasala dia tak suka drive malam-malam..badan plak penat...otw kat highway lagi dah call booking hotel untuk satu malam..

Sampai hotel pukul 8 malam...lepas check in tak naik bilik dulu...perut dah lapar sangat tak berbuka puasa lagi...keluar cari kedai makan dulu...dah la parking takde kat hotel tu sebab orang datang bukak puasa buffet....ggrrr......geram je...

Bandar Kuantan ni faham-faham je la..banyak traffic light dan banyak jalan sehala...dahlah dia punya jem dasyat giler..memang menguji kesabaran la..last-last sampai ke Telok Chempedak saya cari kedai untuk berbuka...masa tu dah pukul 9 malam...



Pukul 10 habis berbuka puasa, pusing-pusing area kedai situ dulu saja cuci mata tengok orang shopping raya...babah cam biasala untuk anak kesayangan ada je mainan yang nak dibeli...seronok la Khasif tolak angry bird tu kteng kteng kteng bunyi dia..tak peduli dah semua orang duk pandang dia...janji dapat main, dapat lari dengan bebas...

Setengah jam pusing dalam tu takde apa yang nak dibeli...tak ke mana-mana terus gerak balik ke hotel..mula-mula tadi niat nak jugak singgah mana-mana shopping complex tapi memandangkan keadaan traffic kat kuantan ni sangat sesak, cancel je la...

Maklumla lagi dua hari nak raya ramai la keluar shopping..dah lah masa nak balik ke hotel salah masuk jalan...tak bergerak okey...ya Allah masa tu memang perang dingin la suami isteri...hahaha....



Dah sampai hotel, wajib mandi hilangkan bau badan yang dah tengit sangat dah..si kecik tu plak pantang tengok paip air, excited la jadinyer..


Ragam sebelum tidor...layan je la...hello..hello..anyor...anyor...anyor...tak faham...T_T


Walaupun perjalanan taklah sampai 5 jam tapi disebabkan dah tempuh dugaan besar kat bandar kuantan malam tu, betul-betul meletihkan otak dan badan..tapi saya faham la..mana-mana bandar pun lagi dua hari  nak raya memang traffic jem..bandar Ganu pun apa kurangnya lagi-lagi kat taman shah bandar tu...kalau stuck dalam traffick kat situ, berzikirlah..huhu....

Malam tu kami tidor dalam kepenatan..tak sedar pukul berapa tiga-tiga dibuai mimpi atas satu katil...lena........Zzzzzzz...-_-

Pukul 4 pagi bunyi jam..terjaga, cuci muka dan gosok gigi sahaja..lepas tu turun sahur kat bawah..hehehe.....walaupun suasana ketung ketang bunyi sudu, garfu, pinggan mangkuk tapi Khasif tetap tidor lena dalam pangkuan ibu...


Pukul 9 pagi siap-siap untuk check out...tapi sebelum tu kita selfie dulu...


Amboi bukan main lagi bergaya..tunggu ibu setel urusan check out hotel dulu..cepatla ibu...lambat dah ni...adik dah tak sabar nak balik kampung ni..agaknya itu lah yang dia cakap kalau dah petah bercakap...^_^




Tadi dia duduk kan...ni datang dekat sebab dia tengok ada budak mat salleh datang dekat ibu dia..Khasif ni satu tau...kalau kat rumah ke, kat dalam kereta ke...asyik nak gaduh je dengan ibu..tapi kalau kat luar, pantang tengok orang dekat dengan ibu..mesti dia marah kat orang tu..konon-konon nak protect ibu ...berlakon sangat dik..

Dah check out hotel, saya singgah East Coast Mall dulu...sempat lagi...

Misi terakhir sebelum raya nak cari baju raya husband lagi sehelai dan kasut raya sendiri..

I ada kasut raya jugak uoollss...jangan jeles...kihkihkih....

Alhamdulillah perjalanan dari Kuantan ke Terengganu sangat lancar..sebelum pukul 4 petang dah sampai rumah mak...


Malam raya husband baru start projek isi duit raya dalam sampul..si kecik ni pun bz la jugak nak join sekali...



Macam terer kan...saya masa tu kat dapur tolong kakak masak rendang..keluar-keluar tengok dua beranak ni tak tidor lagi...dah pukul 12 tengah malam masih segar bugar lagi..

Rasa berasap je kepala ni...yang si babah tu takpelah nak tidor pukul berapa pun..yang si kecik tu...esok pagi raya nak kena bangun awal..nanti kalau tak cukup tidor mula la pagi-pagi meragam buat perangai...

Dah kena bebel, kena jeling baru la dua beranak ni sibuk nak masuk bilik....biasala kerenah malam raya....baru anak sorang tu..hehehe...

Nanti saya sambung lagi kisah raya seterusnya...love uoollss.....^_^


No comments:

Post a Comment

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...