20 August 2014

Cerita Raya 2014 : Riang Ria Di Aidilfitri..

Assalamualaikum...

Sambung lagi kisah raya untuk tahun ini...

WARNING AWAL-AWAL NI...citernya panjang kali ni...hehehe...

Raya tahun ni rumah ayah saya takde orang..so malam raya cuma saya dan kakak je yang bertungkus lumus kat dapur..tahun ni abang dengan kakak ipar yang tinggal kat sarawak tak dapat balik sebab faktor kesihatan abang yang tak mengizinkan...

So malam raya tu kami berdua je la kat dapur buat itu ini..siapkan pinggan mangkuk, masuk kuih dalam balang...pesen kakak saya ni tak suka guna pinggan polistrin tu...katanya macam tak bersungguh nak bagi orang makan...

Ok la..malam tu lap semua pinggan mangkuk..keluar semua pirex arcopal, corell, clorox semua tu kan...periuk-periuk cantik nak isi lauk pauk...semua kena lap...al maklumlah raya kan setahun sekali..

Pukul 2.30 pagi baru la saya masuk tidor...timing jam nak bangun pukul 5.30 pagi...tup-tup terlajak pukul 6.30 baru terjaga...amik ko...terkejar-kejar  la kat dapur...nasib baik baju raya dah ion siap-siap malam tadi...

Time orang pergi semayang raya..saya kat rumah haruslah berperang dengan Khasif dulu...malam tadi kan si kecik tu tidor lambat..meragam la pagi tu tak cukup tidor...sape suruh tidor lambat? takde orang suruh pun adik tidor lambat...dah siapkan dia baru lah saya boleh bersiap...

Dah planning dah...husband balik semayang raya...nak salam peluk cium mintak maaf dulu...lepas tu nak amik gambar ramai-ramai sekali dengan ayah...

Sekali belum pun sempat saya bersiap betul-betul lagi...tetamu dah sampai dulu...dahlah masa tu juadah tak siap hidang lagi...

Rumah saya ni setiap pagi raya menunya nasi ayam...so faham-faham la kalau nasi ayam, mana nak potong ayam, nak refill sup...sorang-sorang plak tu mengadap ayam tak ingat dah kat orang belakang..so sentiasa kena refill..

Lepas satu family sampai, sampai yang lain plak..semua sampai nak makan...kakitangan plak tak cukup...

Dalam hati bengkak la jugak...aku tak sempat pun lagi nak salam cium tangan dengan husband, dengan ayah...huhuhu...makan pun tak sempat tau...sibuk duk hidang bagi orang makan...

Terpaksa suruh husband makan dulu sekali dengan tetamu..nak tunggu saya makan sekali, memang tak tau la kut celah mana...


Ibu tengah bizi keluar masuk dapur..Khasif layan tokki makan kuih raya...


Inilah ayah...umur dah 91 tahun...lepas dia jatuh kat bilik tahun lepas, tak boleh jalan..sekarang alhamdulillah boleh jalan pakai tongkat...kakak saya cakap puasa hari tu ayah puasa penuh satu bulan..alhamdulillah...cuma terawih la tahun ni kali pertama tak dapat buat..selalu ayah dari 1 Ramadhan sampai malam terakhir Ramadhan dia terawih kat surau...tiap-tiap malam balik lambat sebab tadarus quran dulu...


Khasif dulu masa kecik takut bila jumpa tokki..tapi sekarang sejak dah besar, dah sekolah, dah selalu jumpa...tak takut dah kat tokki...kalau dari jauh nampak tokki tengah jalan guna tongkat, dia siap-siap alihkan barang kat kerusi nak bagi tokki duduk...pun dah pandai sebut "tokki.." pandai anak ibu....^_^


Ehem...tuan blog tengah isi air untuk budak-budak datang beraya...first time raya beli gelas polistrin..itu pun kakak cakap guna untuk budak-budak je..nampak tak terlalu jaga standard kan..hehehe...

Where is Khasif??


Saya tak pernah bagi air sejuk dan air manis kat Khasif..minuman dia cuma susu dan air kosong...raya ni tak tau la camne boleh terlepas..dia dapat rasa air manis..sejuk plak tu...mengekor la ibu mintak nak air..air...



Selagi tak dapat berzikir la dia...air...air...air...ok la..sebab hari raya ibu bagi minum sket...jadi la seteguk dapat rasa...


Bersungguh betul dia dapat minum air oren...habis baju raya kotor sudah..-_-


Senyuman cinta hati ibu dan babah...
Sempat berselfie dengan babah sementara ibu bz melayan tetamu...baik je..sopan santun je kan..kan...kan....^_^


Hahaha..baru je puji..biasala bila ada yang tak kena sket...atau ada benda yang dia nak tapi tak dapat...inila la ragamnya...^_^


Pukul 11 bergegas ke rumah mak (MIL) plak..sedara mara belah saya tak habis lgi jumpa tapi kena lah mintak diri jugak..yelah rumah MIL kan dekat..kalau gi beraya petang raya tak ke kurang ajar...hati semua pihak kena jaga...nak taknak pandai-pandai la bagi masa pagi raya tu...

Penat la sket..kejap kang bergegas ke sana rumah sedara mara belah saya...lepas tu bergegas ke sini plak sedara mara belah husband......pandai-pandai la nak hidup....

Ohh..masa ni kat rumah Ayah Cik dan Cik Ma (belah husband)...menunya nasi telur..sup tulang Cik Ma sedap giler....saya bagi 5 bintang..cik ma boleh tak mintak resepi dan tips..hehehe....



Khasif dan kak Aini..mereka berdua adalah sepupu....tak faham kenapa husband bagi Khasif pakai spek time hari raya..motif??


Husband yang rajin melayan anak dan anak-anak buah...


Petang raya baru kami dapat snap gambar bertiga.....itupun tergesa-gesa sebelum keluar beraya...muka pun dah comot..huhu..


Kami  yang bertemakan purple...tapi baju Khasif dalam gambar nampak biru plak...husband takde kain sampin...entahla...sejak kawin husband tak pernah bunyi pun nakkain sampin untuk pakai raya...saya pun takde la nak paksa-paksa...

By..apa kata tahun depan buat kelainan sket... ^_-

Pagi raya kedua kat rumah mak plak...menunya Laksa Penang...


Khasif yang tengah berselfie dengan sepupu-sepapat...eh Cik De pun sempat interframe jugak...


Dua-dua dah pandai posing depan kamera...



Siap peluk-peluk bahu lagi...gelak sama-sama...harap hubungan akan kekal erat sampai ke besar...


Apalah yang mereka duk sembang tu yer...Khasif alhamdullah sejak sekolah baru dah pandai bergaul dengan budak-budak lain...cuma dia satu je, kalau main tak suka orang pegang-pegang...nanti dia menjerit tak suka...aaauuwww...



Dah petang nak magrib, ajak husband beraya rumah abang saya..janji nak pergi raya pertama..tapi postpone ke raya kedua seba jadual pack sangat...

Raya ke tiga dan seterusnya tiada gambar..hahaha....

Tahun ni secara keseluruhannya sambutan raya tak meriah sangat...semuanya besedehana...mungkin impact kejadian MH17 yang masih terasa di hati..sedih kan..tak boleh bayang kalau salah seorangnya ahli family atau kawan terdekat...

Okeylah..taknak sedih-sedih...nanti citer raya lagi...^_^

1 comment:

  1. salam hai sis , sy bella ..boleh tak sis email sy ,,, sy baca banyak dlm blog ne , banyak yg nak tanya secara personal ..sy harap sis xkisah :) ne email sy manjeebella@gmail.com

    ReplyDelete

NUFFNANG ADVERTISER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...